Bestiář

Koton - Koza čtyřrohá Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 20

Skupina: Zvíře

Životaschopnost: 3-5

Útočné číslo: (0+4+2)= 4 kopyta, 2 rohy

Obranné číslo: (+1+1)=2

Odolnost: 12

Inteligence: 1

Velikost: C

Zranitelnost: zvíře

Pohyblivost: 19/zvíře

Přesvědčení: neutrální

Poklady: 10 zl.(rohy)5 zl. (kožešina)

Zkušenost: 40

Bojovnost: 0-4

Popis:

Co se do tabulky nevešlo:
Vytrvalost: 17/zvíře
Ochočení: 6

Úvodem

Koton je lidmi zkomolený název pro takzvanou Kozu čtyřrohou, původní název pochází z Bukwornského slova Koto~an. Který znamená Chodec Horský. Koton je mylně označován za kozu, jelikož je příbuzným kamzíka a je členem skupiny turovitých. Samice se nazývá stejně jako u koz koza a samec kozel. Mládě se nazývá kůzle.

Vzhled

Koton je mohutný čtyřnohý savec, který dosahuje nejvýš 2 sáhy a jeho tělo je 1 a půl sáhu dlouhé. Má hustou srst bílé barvy avšak najdou se i jedinci se srstí hnědou či černou (fleky nejsou výjimkou). Srst ho chrání před krutými mrazy panujícími v krajině kde se obvykle vyskytuje. Svým dlouhým vousem připomíná spíše kozu, proto také koza čtyřrohá. Na hlavě mu sedí majestátné rohy, které jsou stočeny od hlavy až k lopatkám. Název čtyřrohý se vžil do podvědomí lidí díky tomu, že každý roh má dvě části. Část první vyčnívá dopředu a druhá je zahnutá. Zadní, zahnutá část rohů dosahuje délky až 60 cm a mají je jak samci, tak samice. Koton jich užívá k obraně a k vyhrabávání potravy ze sněhu. Hřbet má v lopatkách prohnutý nahoru, což způsobuje, že vypadá, jako by měl hrb. Kopyta jsou opatřena tvrdým okrajem a měkkým, pružným nášlapným polštářkem, který umožňují pevné přilnutí jak k skále, tak k ledu. Obě pohlaví jsou si velice podobná.

Výskyt

Tyto zvířata umí velice dobře šplhat po téměř příkrých a kluzkých skalách a nejčastěji obývají území od 3000 metrů nad mořem výše. Vyskytují se všude tam, kde mají dostatek klidu k životu. Nenajdeme je například v horském průsmyku, kudy denně projde několik karavan s nákladem, ale spíše je uvidí ten, kdo bude s družinou cestovat po téměř zapomenutých stezkách. Určitě je potká také osamělý dobrodruh putující v tichosti přes hory do vzdálených krajů.

Způsob života

Žijí v malých skupinkách, které se skládají s trvalých párů a samice rodí po 12 měsíční březosti jedno, vzácně dvě mláďata. Potomek je kojen po dobu asi 8 měsíců a s matkou zůstává téměř vždy do dvou let. Mláďata mají již od narození hustou srst a jsou neuvěřitelně aktivní, což dokazuje i to, že po více jak půl hodině po narození jsou schopni skákat mezi skalami. Tito tvorové jsou býložravci a spasou vše, co v těchto výškách roste - od trávy, ostřic, výhonků a listů stromů až po lišejníky a mechy, ani jehlice nahosemenných rostlin pro ně nejsou překážkou. Podobně jako antilopy se umí postavit na zadní nohy a předními se opřít o kmen či skálu, aby lépe dosáhl na potravu. Kotoni mají velice rádi slaný liz, ke kterému musejí podnikat dlouhé a namáhavé výpravy a tudíž mají velkou výdrž. V zimě slézají do nižších výšek, kde není sníh příliš hluboký a občas se zatoulají i k mořskému pobřeží, přesto nejsou Kotoni zvlášť dobrými plavci. Pokud je počasí příliš nepříznivé, zdržují se v jeskyních či pod skalními převisy. Tito tvorové by mohli být považováni za škodnou, avšak díky dlouhé březosti se nemůže stát, že by se přemnožili. Průměrně se dožívají věku okolo 10 výjimečně až 15 let.

Využití

Jen málo ras se naučilo ochočit toto divoké zvíře žijící na horských úbočích. Pokud se jim to podařilo tak je dojí, a chovají kvůli kožešině a masu, které je sice tuhé avšak v těchto nehostinných krajích vítanou pochoutkou, z průměrně velkého kotona může družina získat asi 18+1k10 krát 2 čenů masa načež čas potřebný k jeho získání je 5hod+1k10 krát 3 směny.(Pj může upravit jak hmotnost masa, tak i čas který postavy stráví kucháním apod.) Doba je tak dlouhá kvůli tomu, že kotoní kůže velmi dobře přiléhá k tělu a přes tukový polštář na břichu se dobrodruh těžko dostane k vnitřnostem. Pytláci loví tyto zvířata hlavně kvůli rohům, které mají mezi horským lidem nemalou cenu. Jejich tvrdosti se vyrovná máloco. Obzvlášť horalové si rohů váží, protože se z nich dá vyrobit spousta užitečných věcí. Dalším cenným artiklem na trhu je jejich kůže, člověk ji může využít stejně obratně jako samotní kotoni a to k ochránění před chladem.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 20

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0


Koton se mi zdá jako solidní stvůrka pro doplnění prostředí a atmosféry určité oblasti světa. Jako překážku v cestě dobrodruhů si ji příliš představit nedokážu, což jak jsem pochopil z niže napsaných kritik, ani nemá být smyslem této příšery. Celkově mi nepřijde nijak výrazná, ale určitě ani ne nijak pokažená. Je tam několik drobností, které mě v díle rušily méně, některé trochu více. Pokusím se ti vypsat aspoň několik detailů.

Statistiky:

První, co mě trochu zarazilo, je životaschopnost 3-5, rád bych pak někde v článku ještě našel zmínku, která platí ke komu - takto asi předpokládám, že nejvyšší patří samci, nižší samici a nejnižší "kůzleti". Mohl jsi i trochu popsat hierarchii skupiny (stáda?). Další ze statistik, co se mi příliš nelíbilo, je útok u rohů 2, když poté máš níže napsáno, že je používají k obraně. Navíc pokud jsou opravdu tak tvrdé, jak zmiňuješ, určitě by si zasloužili trochu vyšší číslo. O tom ještě níže. Dále, pokud jsou plaší, možná trochu vysoká horní hranice bojovnosti - ale to je minidetail, který za chybu určitě neberu.

Vzhled:

Asi jsem příliš nepochopil zatočení rohů, četl jsem si to několikrát za sebou ve snaze se dopátrat opravdu toho vzhledu, leč marně. Zadní část rohů jsem ještě pochopil, ale přední část jim trčí jednoduše dopředu, nebo nějak doboku? Protože podle toho se mi ani dále nezdálo vyrývání potravy ze sněhu, obrana ano, ale podle tvého popisu jsem si zkrátka nedokázal ty rohy představit.

Výskyt a způsob života:

Pokud opravdu obývají horská území v nadmořské výšce 3000 metrů a výše, krutě se mi to následně tluče s možným kočováním k moři. Mimoto, tato výška si myslím, by byla opravdovým problémem pro dobrodruhy. Nicméně, každý má svůj svět a může mít zasazeny postavy i takto vysoko. Dále se mi příliš nelíbí schopnost aktivity půl hodiny po narození - ano, vím, některá zvířata jsou již po narození schopna pohybu, ale nic by se nestalo, kdybys tu dobu trochu zvedl. Opět, detail. Cesty k moři jsou nesmysl, pokud jsou Kotoni zvyklí žít ve výškách s nízkými teplotami, přechod o několik tisíc metrů níže pořádně zatřese s každým organismem, nehledě na nezvyklost prostředí. Kdybys toto vynechal, určitě by to působilo mnohem lépe. Škodná v takových výškách?

Všiml jsem si také několika gramatických chyb, ale nejsou natolik rušivé, aby ovlivňovaly schopnost čtení.

Celkově se mi dílo celkem zalíbilo, nejsem si příliš jist jeho využitelností v každém světě, chce to asi opravdu specifické dobordružství do vyšších oblastí, ale ani tam nejspíš nemohou hrát nějakou hlavní roli. Zvíře je zpracováno vcelku srozumitelnou formou a až na ten zádrhel s rohy je dobře představitelné. Nicméně si myslím, že více takovýchto nápadů a více děl tohoto autora bude určitě vítáno.

Hodnocení ještě zvážím, až si to nechám pořádně projít hlavou.


 Uživatel úrovně 8

Pilipo:
- pokud máš pravidla pro začátečníky, tak by si to měl mít všechno v pořádku, v PPZ je dokonce i popis jednotlivých atributů, co znamenají...
- Ok, je hodně pohoří, které sahají až k moři, z těch největších zmíním Andy... ale stejně, převýšení 3000+ mnm nedělá dobře nikomu, natož vysokohorské koze...
- ahá, no, dobře no : ) sice si myslím (dle reálných kamzíků atd) že vyhubit vysokohorské rostlinstvo nemůže, ale ok : )


 Uživatel úrovně 0

Hamstere - vůbec jsem neočekával celkové hodnocení vyšší než 3*, pravidla mám bohužel jen pro začátečníky
No s tím mořem - občas se stane že hory sahají až k moři jako třeba na Balkáně
Škodnou jsem myslel to že by mohli škodit životnímu prostředí jako takovému = když žerou všechno, mohlo by se stát že by vymýtili veškerou vegetaci, protože když rostliny nemají listy, jehlice apod.(neberu kaktusy, páč ty tam podle mě nebudou) zvadnou a umřou. Nejsou rostliny, ostatní býložravci nemají co jíst, popřípadě dobytek co spásat.
k obrázku - tak nějak jsem opravdu zamýšlel, jen přední část není tak dlouhá a více směřuje nahoru, každopádně rohy šroubovité nejsou.
Doufám že jsem objasnil vše
s úctou Pilipo


 Uživatel úrovně 8

Koton je zajímavá a dobře zpracovaná potvůrka, tak akorát na krásné 4*, je tu ale několik věcí, které se mi nelíbí:

1) gramatika
- občas chybí čárka, atp... (tyto zvířata)

2) statistiky
- (0+4+2)= 4 kopyta, 2 rohy - tohle není útočné číslo; pokud si dělal kotona podle koně od altaru (protože nemáš pravidla), určitě by ten kůň měl mít i tabulku. I kdyby ne, dílo bylo v Dílně, ale nikdo ti s tabulkou evidentně nepomohl.
správný zápis dle pravidel by byl:
(+0 + 4)=4 (kopyta)
(+0 + 2)=2 (rohy)
- zmíněná životaschopnost, přesvědčení a bojovnost
- existují lomítka a čárky, pro přehlednost : ) (oč, poklady)
- uvítal bych zápis Váha, Jídlo, Ostatní společně s ostatními statistikami, v textu můžou být podruhé : ) (btw pod Ostatní spadá vydělání kůže)
~ zajímavá by byla rozdílná pohyblivost na skalách a na sněhu/ledu : )

3) nejasnosti
občas se zatoulají i k mořskému pobřeží, přesto nejsou Kotoni zvlášť dobrými plavci.
- tohle mi přijde jako výsměch :D k moři? záleží sice na konkrétním kontinentu, ale klidně bych se vsadil, že 1. by k moři nedošel ani za rok a 2. by po cestě zdechl v cizím prostředí (nížiny, lesy, džungle, pouště, civilizace)
- uvažovat nad tím, že by mohli být dobrými plavci (už jenom že by uměli plavat) kvůli tomu, že se občas zatoulají k moři...

Tito tvorové by mohli být považováni za škodnou
- škodnou čeho? jehlic a lišejníků? a komu? sněžným lidem?
- pokud máš na mysli nějaké horské obyvatelstvo (od barbarů po trpoše dle světa) pak vzhledem k popisu lze odvodit, že 1. jsou velmi plaší a 2. kvůli rohům známí, tedy pokud by je "farmář" neulovil, tak minimálně ví, že v zimě můžou přijít a připravit se na ně (strašák, plechovky na niti) ... stejně se v horách "nic" nepěstuje, jen chová dobytek...

- popis rohů jsem moc nepochopil. přelouskal jsem se přes domněnku, že jsou stočeny (šroubovité) ale ... přikládám domněnkový náčrtek : ) - omlouvám se, ale nic jiného si pod pojmy "dopředu" a "k lopatkám" představit nedokážu.
http://img257.imageshack.us/img257/3397/koton.jp g


 Uživatel úrovně 8

"... Pokud se jim to podařilo, tak je dojí..."

(To, že se potom z toho mléka ještě dá vyrábět třeba smetana, máslo, sýr apod. je podle mého zbytečné dodávat... Daly by se dodat případné zázračné vlastnosti daného mléka, ale přidat zázračné mléko jenom proto, aby byl tvor nějak víc zajímavý...)


 Uživatel úrovně 0

Pěkné. Co se týče životaschopnosti atd., hodilo by se něco jako 3-koza, 4-kozel, 5-vůdce stáda. Pak by se dalo vyhrát i s různou silou (útokem) takovýchto jedinců. A s cennějšími rohy starších kozlů apod. (myslím, že zápis ÚČ také není úplně dokonalý)
Nestvůra je pěkná, vlastně i použitelná a kvalitně řemeslně udělaná. Ale není, abych tak řekl nápaditá či zaujímavá.
Nevyužití, či alespoň nezmínění mléka v příspěvku mě také zklamalo.


 Uživatel úrovně 0

Děkuju za hodnocení i kritiky,
K životaschopnosti a ostatním pravidlovým nedokonalostem (kixům) :)
Nejsem příliš kovaný v pravidlových věcech tohoto typu, prakticky jsem vycházel z koně spracováného přímo společností altar.
Přesvědčení - oni vážně tvorové s inteligencí 0 a 1 nemají přesvědčení? to jsem tedy jaksi pozapoměl :)
to KrwekrwZlotasson (doufám že jsem jméno nezkomolil), podlě mě záleží na tobě jestli se v tvém světě na kotonech budou prohánět trpaslíci nebo jestli se tato zvířata budou poklidně pást na horských lukách.
Celkově jsem Kotona zamýšlel jako doplňkové zvíře, které dotváří celkovou atmosféru přiběhu.

Ještě jednou dík
S úctou Pilipo


 Uživatel úrovně 0

Syrus: ... jen pro úplnost (samozřejmě máme pravdu oba - jde jen o hříčku slov) v PPZ pro PJ je psáno, že všechna zvířata se považují, jako by měla přesvědčení neutrální ... jen jsem chtěl tak nějak nadnést, že by se to nemělo brát jako chyba ... protože pokud bude ve formuláři napsaána "-" nebo "neutrální", je to jedno a totéž...


 Uživatel úrovně 0

To, že se nejedná o jízdní zvíře mě velmi zklamalo. Živě si dovedu představit trpaslíky putující na jeho hřbetě po úbočích hor.
Jak je to s mlékem? proč se nevyužívá? Mléko tvora z tak nehostinných podmínek musí být neuvěřitelně výživné...


 Uživatel úrovně 8

Jenom pro úplnost dodávám, že tvorové s int. 0 a 1 nemají přesvědčení (myslím, že je to i v antikoncepci Bestiáře).