Bestiář

Vlk kamenný Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 12

Skupina: Magický tvor

Životaschopnost: 6-8 + 37-42

Útočné číslo: +3 + 3/+2= 6/+2 (tlama - tesáky)

Obranné číslo: +1 + 8 = 9

Odolnost: 21/

Inteligence: 1/-5

Velikost: B-C

Zranitelnost: A1/4, B, C, D, G, H, I, J, K, L, N

Pohyblivost: 20/magický tvor

Přesvědčení: neutrální

Poklady: 24-81

Zkušenost: 550

Bojovnost: 12

Popis:

Co se nevešlo do tabulky:
Útočné číslo:+3 + 3/+2= 6/+2 (tlama - tesáky)
+3 + 2/+1= 5/+1 (drápy)
Přesvědčení:neutrální nebo zákonné zlo

Shrnutí:

Kamenný vlk je mohutná šelma z kamene, která se vyskytuje u (polo)rozpadlých chrámů a dalších opuštěných magických míst. Velikostí, silou i odolností předčí svůj vzor z masa a kostí.

Vzhled:

Velká, mohutná psovitá šelma, celá tvořená bloky kamene barvy šedé, černé či tmavě hnědé, o váze 1.200 mincí (60 kg). Délka těla je 135-145 coulů, výška v kohoutku 75 coulů.

Hlava s delším čumákem a mordou, se vztyčenýma ušima, přechází křivkou přes hřbet (kyčle jsou níže než kohoutek) k chlupaté oháňce. Tělo nesou čtyři statné nohy (zadní jsou větší), zakončené polštářky prstů (4) s drápy a mozolem dlaně. Stopa je obvykle rovná a všechny otisky jsou zpravidla v jedné linii.

Tvar, velikost i druh kamene se liší případ od případu podle doby, kterou tento tvor dlí na tomto světě jako i podmínek, ve kterých se vyskytuje a případně i moci a umu čaroděje, který jej povolal na tento svět.

Extrém I.: hrubá socha, tvořená omletými bloky kamene, nahrubo poskládanými, z jejichž spár při každém pohybu tvora padá kamenný prach a drobná zrnka písku.

Extrém II.: věrně provedená podoba včetně srsti až po chlupy na čumáku, uších, hřbetu a oháňce.

Poddruhy/Varianty:

Žulová (šedostrakatá), čedičová (šedá), z gabra (černá), amfibolu (dozelena) – platí pro ni to, co je uvedeno v tabulce a textu.

Mramorová může být detailněji provedená, Kvalita Zbroje je 7 (o 1 nižší).

Pískovcová: i pečlivě vyvedené detaily se brzy setřou, při jakémkoli pohybu se ze sochy sypou stužky jemného písku. Kvalita Zbroje je 6 (o 2 nižší).

Tvor velikosti C: Úroveň je vyšší o 2 +12; bonus za sílu je vyšší o bonus +1 vyšší (nebezpečnosti +1), bonus za obratnost je o 1 nižší. Tělesné rozměry jsou o 1/2 větší:
Váha je 1800 mincí.
Výška v kohoutku 95-100 coulů.
Délka: 220 coulů.

Výskyt:

Vyskytuje se volně na prastarých magických místech (pokud není určen aspekt, tak 1k6: 1-5: neutrální, 5 zákonně zlé), v okolí opuštěných chrámů i jako stráž chrámů a svatyň živých kultů (přesvědčení dle povahy kultu s přihlédnutím ke strážní roli).

Mnohdy osamělá (1k6: 1-3: 1 vlk; 4-5: 2 vlci; 6: 3 vlci), nebo v blízkosti jiných tvorů podle místa výskytu.

Pohyb a boj:

Útok je v podobě hryznutí tlamou s kamennými tesáky a následným trhnutím či zacloumáním hlavy. Kousne do čehokoli, do čeho se mu chce. Nebojí se tedy kousnout do kovové zbroje.

Bojuje-li se 4 a méně nepřáteli velikosti B, je si jist svojí převahou a pouze kouše. Jinak zkouší nepřítele k zemi strhnout (1-2 na 1k6), nejlépe hned v úvodu a s rozběhem.

Na svoji velikost a váhu se plíží tiše – bonus/postih k nápadnosti činí -5 až +5%. Při útoku jsou jeho kroky a skoky o poznání hlasitější (skřípení drápů o podklad, dopady těžkého kamenného těla), ale stále slabší, než je u tvorů z kamene zvykem. Nápadnost +10%, na pevné cestě do +50%, v mramorové chodbě i +100%.

Zvláštní útoky:

Zvláštní útok: stržení k zemi: +4 +5/+3 = 9/+3. Vlk tento útok dokáže provést jen jednou za 6 kol.

Cíl útoku je stržen k zemi, pokud byl zraněn alespoň za 5 životů na každou třídu velikosti (např. troll velikosti C je stržen k zemi při zranění za 15 životů a více).

Při rozběhu alespoň 6 sáhů má bonus +2 k útoku. Pro představu to jsou například dva hlučné třísáhové skoky (nápadnost 30-35%). Poranění jsou tržné povahy, od roztrženého stehna po rozpárané břicho a potrhané vnitřnosti. Pro vstávání platí obvyklé postihy (1-6 kol, útok = pád/postih ke vstávání dle poranění).

Zvláštní útok: přitlačení k zemi: vlk tvora, kterého má držet a je na zemi, přišlápne a přidrží vahou svého těla. Sražená postava má problém se vyprostit. Oběť může útočit na vlka jen krátkou zbraní, vlk může útočit na ni, případně na tvory u jeho hlavy. Jak vlk, tak jeho oběť mají postih -3 k obraně. Pokud vlk útočí na jím drženého tvora, mluvíme o trhání.

Aby vlk tvora začal držet, musí na to vynaložit jednu akci navíc a pak ji drží, dokud nepřestane, nebo se oběť nevyprostí.

Past na vyproštění: Nebezpečnost 11, použitá vlastnost Síla, vyproštění/setrvání v přitlačení

Zvláštní útok: držení: po úspěšném útoku se vlk rozhodne oběť držet a dokud ji nepustí, nebo se mu oběť nevykroutí, tak vlk nemůže útočit. On i jeho oběť mají postih -2 na obranu. Oběť je obvykle držena za dolní končetinu (je vlkovi nejblíže).

Past na vykroucení: Nebezpečnost 8, použitá vlastnost Síla, vyproštění/setrvání v přitlačení

Poznámka: pokus o vyproštění z přitlačení či držení lze provádět 1x za kolo (úměrně iniciativě a počtu útoků) a pokus obvykle zabere celé kolo (2 akce, čili 1 útok). Při přitlačení se oběť odře za 0-1 život (kovové zbroje = bez zranění), oběť držená v čelistech se zraní za 1-3 životy.

Chování a přesvědčení:

Útočí jako klasický vlk či pes, s přihlédnutím k jeho daleko vyšší síle, odolnosti a hlavně váze. Čehož si je při volbě své kořisti vědom. Na rozdíl od vlka z masa a kostí se často jedná o osamělého tvora, který proto nemůže lovit ve smečce, aˇč je k tomu smyslově i chováním uzpůsoben. Jako hlídač je schopný spolupráce (rozumí jazyku čaroděje, byl-li jím vyvolán) přiměřeně vašemu pojetí psa – rozumí jednoduchým příkazům (hledej, zabij, chyť, pusť, stůj, čekej , přines, …) a je možné, aby jednu rasu (skupinu ras) preferoval při plnění příkazů (hledej hobita, braň trpaslíka, pusť ho, zabij ho).

Kamenný vlk cítí kořist na vzdálenost čtvrt míle při bezvětří a jedné míle při příznivém větru. Zdá se to mnoho, ale proti živým je to výrazně méně. Proto má bonus na hledání čichem +40% k postřehu. Hraničář s ním při stopování má malou výhodu - jen cca +5%.

Sluch má vynikající, vyjádřený bonusem +50% k postřehu.

Zrak není špatný (normální postřeh), zato je barvoslepý. Dobře vidí v noci i ve tmě - postihy za boj v těchto podmínkách jsou o 2 menší.

Volný výskyt - pokud přesvědčení není určeno dějem, tak dle náhody 1k6:
• 1-5: neutrální (prožene, co se dá, chytne, pustí, ztratí zájem atd.),
• 6: zákonně zlé (zabije vše, co se před ním neschová, neuteče, neuplave nebo neuletí).

V okolí opuštěných chrámů i jako stráž chrámů a svatyň živých kultů - přesvědčení dle povahy kultu s přihlédnutím ke strážní roli.

Pokud se pohybuje po nějakém teritoriu, za jeho přirozenou hranici považuje vodu, kterou by nepřekročil bez ponoření čumáku.

Neplave, nelze ho utopit. Zcela ponořen ztuhne v sochu, dokud není vyloven/voda neopadne.

Poklady:

Zbytky toho, co zůstalo po předchozích obětech (nepodléhající vlivům počasí) – nezapočítává se do pokladu, který případně stráží.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 12

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 8

adamos the dark:
"a případně i moci a umu čaroděje, který jej povolal na tento svět."

"Cíl útoku je stržen k zemi, pokud byl zraněn alespoň za 5 životů na každou třídu velikosti" - vlk má útok 9/+3, postih -2 za rozdíl velikostí, tedy 7/+3. nejslabší drak velikosti E (bílý drak) má obranu 12. aby srazil velikost E, musí zranit minimálně za 25 životů. tedy na útok hodit minimálně 18. 3 šestky jsou fatální neúspěch, takže by se mu to mohlo podařit jedině s rozeběhem (+2 k útoku) a to pořád s hodně velkým štěstím, nehledě na to, že každý další drak by jeho útoku odolal téměř automaticky.


 Uživatel úrovně 0

Mě to příde trochu jako domácí mazlíček Chcka Norrise.......myslím si že na vlka velikosti C narazím asi opravdu těžko.Dále ani nevim odkud se vzal.Neni tu žádná historie ani nějakej popis jak se stvořil,prostě je tu jen napsaný že je u nějakých trosek.To si támhle nějakej šlechtic zboří letohrádek a druhe den tam má kamennýho vlka.nebo odkud tam přijdou.Dál tam u toho stržení nemáš jakou max. velikost může strhnout.Takže když na něj mág poštve draka velikosti E tak si s nim B vlk vytře podlahu a pak ho tam ještě přidrží.mě se to celý něják nezdá.Mylsim že bys to líp upotřebil jako ojediňelého tvora,ale nějak lépe zpracovaného.V tomhle stavu je nepoužitelný.2* tu první že to zas tak šatný nápad taky není a tu druhou protože sis s tim asi dal jakž-takž práci.


 Uživatel úrovně 8

Hamster: ou, velká hrubka ode mne, díky za objasnění. +rep


 Uživatel úrovně 8

Nevím, co k tomu napsat, prostě hezký 3* : )

Ta váha...

Nepochopil jsem parametry vlka velikosti C.

Občasná rozporuplnost. (Jinak zkouší nepřítele k zemi strhnout (1-2 na 1k6) - Zvláštní útok: stržení k zemi:)
Možná by neškodilo to nechat uležet a ještě jednou přečíst : )

Sniper:
M a P nemůže mít, protože má int 1, kamenné sochy mají int řádově větší.


 Uživatel úrovně 8

Toto dílo zřetelně není pro RP, ale pro akčnější ladění her a souboje - a jako takové jej budu hodnotit.

Největším neštěstím u něj podle mne je, že se nedrží vzoru v pravidlech - a to oživlých soch a klasického vlka. Kombinací těchto dvou věcí bychom dostali dosti jiné a myslím že i logičtější výsledky.

Zranitelnost
A 1/4 - to jako jde škrtit či mu zlomit vaz?

H - působí na něj plně jedy?

G, K - (oheň, mráz) - osobně s tím souhlasím, změna teplot kameni moc nesvědčí a naprostá imunita v pravidlech není IMHO dobrá, ale dát plnou zranitelnost možná také není úplně ideální.

M, P - proč není? V čem se liší od pravidlových soch (neříkám opět že bych nesouhlasil, jen by to možná chtělo vysvětlení).

Vlastnosti
Obratnost +1? Vlk sám má +0 a změnou na kámen se zlepší?

+ 37-42 životů - co to jako je? Nikde v bestiáři jsem tak velký přírůstek neviděl a nechápu jeho opodstatnění. Toto (pokud průměrný hod na životy s odolností +5 je 9,5) je jako Živ zvýšená o 4, ale jen pro účely životů. Rovnou by stačilo ji zvýšit o 2, nebo dát odolnost vyšší než +5 (přeci jen se vymyká normálním hranicím smrtelníků).

3/+2 za tlamu - není to moc? Nestačí 3?

"bonus za sílu je vyšší o bonus +1 vyšší (nebezpečnosti +1)" - nepochopil jsem

Podle mého mírně upraveného vzorce (snížení váhy útočnosti na 75%, neboť 7/+2 není to samé co 9/+0) při započítání životnosti 9 (to jest zohlednění životů navíc) mi základní zkušenosti vychází 488 a X bych dal dvě díky schopnostem vyřadit právě jednu postavu - což je 900-1000 zkušeností. Ale toto je na polemiku.

Popis
60kg považuji za vtip, to je menší kámen. Pro takovouto bestii bych váhu zvedl minimálně o jeden řád.

Popis dvou extrému vzhledu jsem nepochopil - k čemu to je, jak se to projeví... je to prostě zbytečně rozvleklý fakt bez užitné hodnoty (kdyby ti hrubí měli větší sílu a naopak detailní větší obratnost, pak by to bylo něco zajímavého pro hru s popisy).

Zvláštní schopnosti
Na to zda bude povalovat bych vůbec nedával házení (zbytečná náhoda navíc), na povalení bych dal past dle bestiáře (třeba u medvědů). Přitlačení a držení je asinejlepší část díla, tu i chválím.

Shrnutí
Vyjmenoval jsme klíčové věci, které vidím pozitivně či negativně, zbytek je pro mne neutrální (nenašel jsem výraznou chybu či spor, ale ani mě to neoslovilo).

Klasické kamenné bytosti v pravidlech jsou pro mne na 2-3*. Tohle má nápad s držením, ale jinak celkově co kapitola, to nejasnosti a sporné věci, takže mi to vychází na 2*. Vzhledem k rozsahu nevidím jako přínosné dílo vracet a doufám, že čtenářům přinese alespoň inspiraci.