Bestiář

Prachový přízrak Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 12

Skupina: Magický tvor

Životaschopnost: 6

Útočné číslo: 12 (dotyk)

Obranné číslo: 8

Odolnost: 20

Inteligence: 17

Velikost: B

Zranitelnost: C/2, G2, I/2, J/2, K2 + zvl.

Pohyblivost: 20/magický tvor

Přesvědčení: zákonné zlo

Poklady: Nic

Zkušenost: 810

Síla mysli: 15

Popis:

Obecné informace

Prachový přízrak se řadí mezi magické tvory, přestože jej mnozí bestiologové a badatelé považují za jednoho z vyšších nemrtvých. Nejpodobnější je totiž spektře. Od všech nemrtvých se však odlišuje tím, že se nedá za žádných okolností vyvolat, ani nepotřebuje ke svému vzniku mrtvolu/kostru. Vzniká vždy samovolně a to v uzavřených a většinou malých prostorách, kde už měsíce nikdo nebyl a neuklízel a pod vrstvou prachu již nelze rozeznat předměty na policích. Většinou to bývají zapomenuté místnosti, komory, sklepy, skladiště či věže. Možnost výskytu prachového přízraku je však zcela náhodná a nikdy nelze předvídat, zda se v zapomenuté komoře přízrak zhmotní po dvou měsících, po dvou staletích či vůbec. Proč se tak děje, nikdo netuší, mnoho mýtů nicméně hovoří o duších kdysi zavražděných, o ochráncích zapomenutých předmětů či dokonce o pátém živlu - prachu. Sféry však prozradí, že nic z toho není pravda a vznik prachových přízraků je opravdu samovolný a zcela náhodný, nedá se tedy ovlivnit jinak než úklidem.

Odborníci se shodli na tom, že všechny aspekty chování i principů prachového přízraku až na samovolný vznik odpovídají nemrtvým. Způsob jeho vzniku považují za pouhou anomálii, proto tolik pochyb o jeho zařazení.

Vzhled

Prachový přízrak sice je téměř průhledný a zbraně jím procházejí, je ale hmotný jako spektra a nemůže tedy procházet zdmi jako pravidlový přízrak. (Stále ale může "létat".) (Pro spektru i přízrak viz PPP - PJ, Bestiář, stránky 141 až 143.) Jeho tělo je plynné a průhledné. V plynu, který tvoří tělo prachového přízraku, se však pohybuje velice mnoho prachových částic, které ho zviditelňují a naznačují tvar obličeje i těla. Prachový přízrak připomíná vznášejícího se humanoida v plášti. Chybí mu však chodidla, lýtko plynule přechází v zašpičatělý pahýl. Ruce jsou přeměněné ve strašidelné pařáty.

Schopnosti

Stejně jako jiní vyšší nemrtví útočí prachový přízrak pouhým dotykem, přičemž při každém úspěšném zásahu vysává ze své oběti jednu úroveň. Navíc přízrak vysává i energii, proto při neúspěšné obraně postavě přibudou dva body únavy.

Dále má prachový přízrak možnost využít svůj nesnesitelný vřískot, což ho stojí jednu akci (jeden útok). Takto vřískat může jednou za tři směny. Tento vřískot má účinný dosah až pět set metrů a všichni, kteří ho slyší, si háží proti pasti [Odl ~ 7 ~ -2 k OČ po dobu tří směn, bolest hlavy/zalehnutí v uších]. Oběti v bezprostřední blízkosti (10 sáhů) ztrácí až -4 od OČ a past je o 1 vyšší. Bytosti s ultrasluchem dostávají dvojnásobný postih. Postihy za více vřískajících přízraků se nesčítají.

Prachový přízrak má také své slabiny. Tou první je typicky nemrtvácká háklivost na sluneční světlo. Za každou směnu pobytu na slunečním světle obdrží prachový přízrak zranění 2K10 životů. Druhou nevýhodou, o které se však málokde (a tím spíš na vesnicích) ví, je téměř smrtelná "alergie" na vodu (případně jiné tekutiny, které mohou prach "spláchnout"). Prachový přízrak ztrácí 1K6 životů za každou minci vody, se kterou přijde do kontaktu.

Poslední speciální vlastností prachového přízraku je jeho růst. Jak plyne čas, prachový přízrak se (pravděpodobně nacucáváním dalšího prachu z okolního vzduchu) neustále zvětšuje a sílí. Růst se však postupem času zpomaluje a není tedy konstantní. Nárůst Žvt i ÚČ, stejně jako nárůst třídy velikosti přehledně zachycuje následující tabulka.


Doba uplynulá od vznikuNárust
Žvt a ÚČ
Třída velikostiZkušenost
Do 1 týdne+ 0B810
Týden až měsíc+ 1B1024
Měsíc až šest měsíců+ 2C1260
Šest měsíců až rok+ 4C1800
Rok až pět let+ 6C2430
Pět až padesát let+ 8D3150
Padesát až pět set let+ 10D3960
Pět set let a víc+ 12E6480

Jak můžete vidět v tabulce, zhruba po pěti stech letech se růst přízraku zastaví. Po dalších asi pěti stech letech se přízrak rozpadne, jak jinak než v prach.

Chování

Právě to, že se může zhmotnit v podstatě kdekoliv a kdykoliv, z přízraku dělá jednoho z nejobávanějších "nemrtvých", především pak na venkově. Pokud totiž sedlák vlastní nepoužívanou stodolu, ve které se prachový přízrak zjeví, začíná být v ohrožení celá ves. Prachový přízrak se ihned po svém zjevení pokusí dostat z prostoru, ve kterém vznikl, aby si našel větší útočiště, ve kterém by mohl utěšeně růst a po nocích lovit své oběti. Pokud jsou přístupové cesty zavřené, začne na sebe upozorňovat mlácením do věcí a vřískotem, aby přilákal lidi, kteří otevřou a třeba se ho pokusí zneškodnit. Pokud se z prostoru svého vzniku nedostane, nezbude mu než růst v něm, dokud může, přičemž bude čekat na prvního neopatrného návštěvníka. Většinou se však přízrakům podaří uniknout, pak se usídlí v nejbližší zřícenině či jeskyni a zřídí si zde svoje "doupě". (Ve skutečnosti se nejedná o doupě, pouze o prostory, ve kterých prachový přízrak pobývá.)

Prachové přízraky jsou velice inteligentní, ale bohužel svůj intelekt využívají pouze k tomu, aby vyzrály na své oběti. Po nocích totiž své doupě opouští a vyráží na lov. Zabíjí čistě pro radost a pokud k tomu mají prostředky, volí daleko brutálnější a krutější způsoby zabíjení, než je obyčejný souboj. (Například mají-li k dispozici nemrtvé otroky, využívají je k mučení svých obětí.) Většinou s živými nekomunikují, i když dokáží mluvit, s jinými prachovými přízraky však komunikují často - vyměňují si zkušenosti, poznatky a rady. Dokonce jsou známy případy, ve kterých se dva přízraky spojily, aby měly v bojích s nepřítelem výhodu. A ačkoliv není prachový přízrak nemrtvý, s nekromanty se často sdružuje a dokonce, pokud je třeba dostatečně starý a silný, může přízrak kontrolovat svou vlastní nemrtvou gardu.

Zvláštní je, že prachový přízrak, ač inteligentní a vypočítavý, je silným aquafobikem a pyrofobikem, tzn. má panický strach z vody a ohně a ani k jednomu se nepřiblíží na vzdálenost pěti sáhů. V některých případech se u prachového přízraku vyskytuje také agorafobie, čili strach z otevřených prostranství.

Dodatky

Prachový přízrak může být velice nebezpečný, stejně jako neškodný. Mnohaleté prachové přízraky, pokud se spojí v silnější útvary, jsou ohromnou silou, na druhou stranu, jakmile jejich nepřátelé (potažmo hráči) již vědí o jejich slabinách a do boje s nimi táhnou s kýblem vody, je prachový přízrak odsouzen buď k ústupu, nebo k prohře.

Děkuji všem, kteří mi pomáhali v MS i mimo ni, za pomoc s dílem.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 12

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 8

NW: ad hlasivky: pojďme k vhodnému stolu (třeba Bestiář - ID 1890), už to jde mimo dílo.

Ad "věda" - myslel jsem, aby jsi to neopakoval už po Xté ;-)


 Uživatel úrovně 1

Dobrá, ustupuju a uznávám, že když se to tolika lidem zdá nevhodné, nejspíš prachový přízrak neměl vřískat. Mně osobně to nijak divné nepřijde (ostatně viz už zmiňovaní nazghulové, ufňukaná Uršula a spousta bezejmenných přízraků, duchů a dalších bezhlasivkovitých potvor, které už jsem viděl vřískat ostošest), ale dušení či jiná schopnost spojená s jeho postavou a tvarem by byly bývávaly vhodnější. Omlouvám se, že jsem se tak tvrdohlavě bránil.

Nicméně stále se mi zdá řešení hlasivek u tvora, který je zástupcem tvorů nejen smyšlených, ale také jdoucích proti přírodě, kteří nějakým zázrakem či temnou silou překonávají úskalí samotné smrti a kteří se hýbou, mluví a vykonávají spoustu činností, které by se daly souhrně označit jako "obdoba života", aniž by k tomu byli uzůsobeni (nejenže mluví bez hlasivek, oni se hýbou bez svalů a někteří existují bez hmoty!) ... u takového tvora mi to přijde přinejmenším úsměvné.

Též se, Snipere, musím ohradit proti větě "Nedělej z toho vědu". Přesně tohle by se totiž mělo říct těm, kteří u nemrtvých hnípají do absence hlasivek. Já byl tvrdohlavý, ale v zájmu zjednodušení a obrany, rozhodně jsem z ničeho nedělal vědu. :-)

Zranitelnost N: Vůbec nejsem proti ní, pokud je to takhle, tak bych ji snad dal i já sám.


 Uživatel úrovně 8

NW: proč se hádáš a nebereš to jak to je, názor druhých? Prostě X lidí říká, že se jim to nezdá a dělali by to jinak. Hotovo. CHceš-li pravdu, také bych mu nedával vřískot a raději něco s prachem, ale neshledávám to jako chybu. Jiní ano, nebo ne jako chybu, jako spíš nazačují, že na věc koukají jinak a hledají jaké důvody tě k tomu vedly - což lze krátce říct, že u tebe je to spojení s přízraky a jejich vřískotem dle legend, OK?

Nedělej kolem toho zbytečně vědu.

A k zranitelnosti N - i když už není nemrtví, stále ji může mít - N je na všechny magické tvory (nemrtví jsou fakticky podskupinou).


 Uživatel úrovně 1

Andowero: Znovu opakuji, že podle mě duchové a přízraky naprosto normálně kvílí, vřískají a ječí.
A na řešení hlasivek budu brzy alergický. Kostlivec taky nemá svaly a hýbe se - je to snad proto mimomísní schopnost?
Vřískot už se v diskuzi řešil, takže víc se o něm dočteš tam.


 Uživatel úrovně 0

Mě by jenom zajímalo, proč přízrak zrovna vříská? Má snad nějaké hlasivky? Mně to přijde jako naprosto mimomísní schopnost. Co třeba naplnění úst prachem? Cosi jako dušení u sylfy...
A nejsem hnidopich.


 Uživatel úrovně 1

Alden Nahlirairon: Asi si to pořád pletu - za boha si nemůžu zapamatovat, jestli je úspěšch vlevo a neúspěch vpravo, nebo naopak.
Zalehnutí v uších při úspěchu, -2 od OČ při neúspěchu. Asi to tam je obráceně.


 Uživatel úrovně 0

No, to aby som si išiel upratať izbu :-P

Koncept sa mi páči, konečne je tu neotrepaný a originálny nemŕtvy. Aby som ale len nechválil:
Špeciálny útok by nemal brať body únavy. Málokto na ne hrá, pretože neskutočne komplikujú počítanie, skôr by som to rozpracoval ako zníženie sily a obratnosti po x zásahoch, ale budiž.
"Odl ~ 7 ~ -2 k OČ po dobu tří směn, bolest hlavy/zalehnutí v uších" toto mi nie je jasné, ked neuspejem proti pasci, tak mi zaľahe v ušiach, a keď uspejem, tak mám -2?
Čo sa rastu týka, ako je to v prípade ruín v púšti? Tam by asi rástol podstatne rýchlejšie...
V alergii na vodu nevidím problém, keď môže byť spektra háklivá na veveričie sádlo...

V podstate sa mi celé dielo páči, ide o nemŕtveho, ktorý je veľmi silný, keď neviete, ako na to, ale po zájazde do mestskej knižnice(alebo do sfér) stačí chytiť kýbel vody a ide sa na vec.

S pozdravom,
Alden Nahlilairon


 Uživatel úrovně 0

Není co dodat, vše podstatné bylo již shrnuto podemnou. Nezbývá než poděkovat Nathakovi za výbornou, neotřelou a vtipnou příšerku. (Mamíííí tamten prach se mi smějéééééééé)
Nezbývá než ohodnit 5*

S Pozdravem
Demonic - The Lonely Warrior


 Uživatel úrovně 1

Ahoj, kritici! :-)
Chtěl bych vám poděkovat za mile vysoká hodnocení i přívětivé a přínosné kritiky. Člověka, co si skoro zvykl na samé hnidopichy, pak potěší příjemné, objektivní a nezaujaté kritiky.

Teď už k vašim kritikám samotným.

Sniper:

OČ nemá v mých pravidlech rozepsáno žádný přízračný nemrtvý, proto se domnívám, že jde o souhrnné OČ. Při zasahování vodou bych tedy doporučil žádnou zbroj neodečítat, jednoduše protože žádnou nemají.

Co se stárnutí týče, je opravdu založené na absorbování prachu z okolního vzduchu, jak v díle píšu, ale to je příliš složitý a proměnný systém. Stárnutí dle času je tam tedy pro zjednodušení a dá se brát i pouze jako orientační.
O vzniku trochu později v odpovědi na Mortera.

Komunikovat by podle mě přízraky měly, protože jsou dost inteligentní, aby věděly, že si mohou být vzájemně prospěšné. Já nicméně v díle ani tady nijak nepopírám samotářskou podstatu přízraku, netvrdím, že žijí spolu a vyhledávají společnost, to naopak, obydlují sloje zcela samostatně, ale pokud na sebe narazí (a to se pochopitelně příliš často neděje, ale možné to je), komunikují a mohou se i spojit (na krátkou dobu). Nicméně přiznávám, že i anarionův nápad s vzájemnou nevraživostí má co do hratelnosti něco do sebe, takže hrajte jak je libo.

Morter:
Dá se říct, že neomezený vznik je moje invence a pravidlový zjednodušovák, který v mých očích činí potvoru zajímavější a použitelnější. Není mnoho potvor, které se dají potkat náhodně a nečekaně. Není mnoho potvor, které se zničehonic zjeví, když je to potřeba a přitom se nejedná o deus ex machina. V každém případě na náhodném vzniku trvám, jelikož jej považuji za výhodu díla.
Dá se sice polemizovat o tom, zda je něco takového možné, i Syrus při prvním zamítnutí díla vznik požadoval, ale já se domnívám, že občas se dějí věci jen tak a bezdůvodně, o tom není pochyb.
Koneckonců, Syrus po pár poštách přiznal, že podmínka "dlouho nenavštívené místo plné prachu" se dá považovat za dostatečnou anomálii či specifikum, chcete-li, které je pro vznik potřebné a může ho podpořit. Je to totiž stejně neurčité jako "místo, na kterém někdo zemřel".

Podstata prachového přízraku je nejasná a přiznám se, že i pro mě. Být po mém, trval bych na jeho nemrtvosti a dokonce i zranitelnost N by dostal, nicméně dle Syruse jsem nakonec Pracháče přeřadil mezi magické tvory z důvodu absence jakýchkoliv tělesných zbytků, které by asistovaly jeho vzniku. Nemrtvý tedy není svou podstatou, protože kvůli němu nikdo neumřel. Ale je nemrtvý svým chováním, svými schopnostmi, svým vzezřením a je tedy dost možné, že se kdysi během evoluce (i fantasy ji má!) odštěpil od jiných nemrtvých jako druh, který nevzniká z mrtvol a ostatků.
Pokud jde o fyzickou podstatu, pak je to opravdu obojí - spojení plynu a v něm obsaženého prachu.

Vřískot mi přijde v pořádku. Domnívám se, že absence plic není na škodu, protože vřískot ve fantasy není rozhodně jen zvuk vydávaný plícemi. Anatomie přízraků sem podle mě nepatří. Rád bych taky poukázal na Nazghuly, kteří vřískali parádně i přesto, že byli technicky nemrtví. Pravidlově by šel rozvést více do realističnosti, ale toto je zjednodušená verze. Klást důraz na rozdíly ve vzdálenosti od přízraku by vydalo na tabulku a to podle mě v souboji zdržuje -> proto zjednodušení na "bezprostřední blízkost" X "doslech".
Útok dušením je skvělý nápad. Moje chyba, že jsem se k elementálovi nikdy nedostal, určitě bych to použil.

Že volí kruté způsoby zabíjení, to nemusí být dáno jen emocemi. To může být i pudové, případně založené na tom, že týrání jim činí potěšení.

Popelavý přízrak uvážím. Docela se mi to líbí. :-)

Firefanatic:
Jak jsem řekl Morterovi, pravidlově je vřískání značně zjednodušené. Ale myslím, že se k nim docela hodí. Vřískající přízraky a duchové mi nepřijdou nijak nelogičtí.

Alergie na vodu je jeho velká slabost. Ale když už o ní ví hráči, vědí o ní i přízraky a mohou se nějak chránit, dají si pozor. A je jen na PJi, jak moc informaci rozšíří. Taky se to nemusí vědět vůbec. Dá se to brát i jako záchraná páka v případě, že přízrak už postavy poněkud drtí.

Prachový přízrak je sice inteligentní, ale nejspíš nemá mysl vyvinutou v takovém stavu, ve kterém by se na ni dalo útočit. Řídil jsem se pravidly, které v mojí verzi takovou zranitelnost nepřisoudily ani spektře a já s nimi souhlasím.

Prach je podle mě všude, ale zmenšovat by se asi i tak neměl. Jednou absorbovaný prach už se přece nemá kam ztratit. Ale rozhodně se může zastavit růst.

Ohledně nemrtvosti a vzniku tam nejsou ani tak nejasnosti, spíš cílené mezery a informace na pomezí, jak jsem už psal Morterovi.

Ještě se ale musím vyjádřit k tomu, že bereš Pracháče jako vtip. To totiž tak vůbec myšleno nebylo. Poněkud mě frustruje, že když píšu vtipná díla (snažím se o ně), tak je to kritizováno a považováno za trapné, a když napíšu něco naprosto seriózního a vážného, tak to vyvolává smích. :-)
A jako obvykle zcela nechápu, jak jsi došel k procentům u použitelnosti. Možná by ses na ně měl alespoň v kategorii Použitelnost vykašlat, přijde mi to vážně divný.

anarion:
1) Myslím si, že spekulací je v díle dostatek. Cituji: Proč se tak děje, nikdo netuší, mnoho mýtů nicméně hovoří o duších kdysi zavražděných, o ochráncích zapomenutých předmětů či dokonce o pátém živlu - prachu.
2) To je hodně omáčky. :-)
3) Myslím, že jiná než časová posloupnost je naprosto zbytečná. Většinou to dopadne tak, že ve hře narazíš na nějaký přízrak a jenom si dodatečně dohledáš, jak bude velký a silný a pro tento účel je lepší tabulka dle toho, jak je starý. Kdybys musel vymýšlet, kolik vysál úrovní...
4) Uvítal? Doplň si. Nemůžu jinak. :-) Já ho hraju takhle, protože je to zábavnější, když gigantický duch velikosti draka utíká před vesničany s kýbly. Tak jako tak, ty životy hrajou docela velkou roli. Na velkého přízraka je potřeba už docela dost vody.
5) Jak jsem řekl Morterovi. Měnění podmínek pro šero je dobrý nápad. :)
6) Je samotářem, viz má odpověď Morterovi.
7) Neovládají je na základě nějakého pravidla. Prostě jim slouží, protože přízraky jsou silnější a lidově řečeno, rozbily by kostlivcům držky, kdyby je neposlouchali. Jen jsem zmínil, že přízraky mají ve zvyku si takové sluhy nadělat, pokud už na ně narazí.

Ještě jednou vám všem děkuji.


 Uživatel úrovně 8

Tak jsem v poslední době opět něco přečetl a kritiky pode mnou byli tak kvalitní, že se jen pokusím přihodit hrst do mlýna:

1) Vznik: I anomálie může mít různé spekulace. Vem si z pravidel pro expertů: Nexuse. Sférovou anomálii, takřka bez pravidel a s takřka neomezenými možnostmi a přesto máš jisté vodítka, kterak jeho existenci, popřípadě výskyt vysvětlit. Mohl jsi hráčům podat alespoň nějaké legendy, vodítka a příklady. Ať si vyberou, nebo nevyberou, ale možnost výběru by jsem určitě bral jako klad.

2) Mírně by jsem si pohrál se vzhledem. Dal třeba příklady různým Prachových přízraků z rúzných koutů zemí. Nějaké staré popisky z pergamenů, kde se líčilo jak vypadali.... ano, je to omáčka a není povinná, proto jí do hodnocení nezapočítávám :)

3) Jak jsem níže četl počet růstu s věkem a jiné varianty. Šly by napsat všechny tzn.

a) Uvedl by jsi tabulku růstu podle času
b) Uvedl by jsi tabulku růstu podle vypitých úrovní
c) Uvedl by jsi tabulku růstu, podle prostředí

Myslím že zase tak složité by to nebylo a PJ by si s tím poradil. Prostě by nabaloval. Věk, zkušenosti, prostor :)

4) Velice by jsem uvítal zvýšenou odolnost na vodu, s počtem věků, zkušeností a místa. Trošku mě mrzí že základní varianta: (Do 1 týdne velikosti B a poslední: 500 let a více, velikosti E), mají stejný postih na vodu. Když poliju litrem vody přízrak, který je velký jako já a litrem vody přízrak, který je větší než drak, a velikostně se řadí mezi nějvětší příšery pravidel Dračího Doupěte (Velikost F neznám a E znám pouze jako ten Smrtící oblak či co), neříkej mi že na oba platí stejné množství vody a zranitelnost. Dejmě tomu že má více životů, ale přeci jenom.

5) Taky musím přitakat, že ten vřískot by jsem typoval na jinou potvoru. Líbí se mi Morterovo dušení. Třeba by mohl přízrak výřit prach a tím pomalu navodit podmínky boje ve tmě (zhoršení podmínky pro všechny, ultrasluch ho přece nedetekuje a infra snad taky ne, natožpak čich).

6) Také by jsem ho viděl spíše jako samotáře a myslím že zajímavější jak pro PJ, tak pro různé zápletky a legrační zápisky do kronik, by byli, kdyby na sebe útočily od pohledu. Nevím. I ta spojitost vyvolává další možnosti pro PJ, jelikož se mohou spojit, jenom to habruje s tou vzácností :)

7) Mohou ovládat nižší nemrtvé? Chtělo by to více rozepsat :)



Celkově dílko co se mi líbí, a i přes malý počet chybiček, ho vidím jako vysoce kvalitní :)
s úctou
anarion