Bestiář

HAGARA Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 18

Skupina: Humanoid

Životaschopnost: 2+2

Útočné číslo: + 1

Obranné číslo: + 2

Odolnost: 18

Inteligence: 7 - 10

Velikost: B

Zranitelnost: humanoid

Pohyblivost: 11 / humanoid

Přesvědčení: zmatené zlo

Poklady: žádné (viz.popis)

Zkušenost: 120

Bojovnost: 7

Popis:

Hagara

…Podivný to tvor, z hlubiny té nejčernější noci vyhřezlý. Hagara, též H´ag´Aara nazývaná, Babice kostižerná nebo rovněž Plížilka vyžraná jmenovaná…

viz. též hesla „Donovalova Bestiářního Grimoiru“ (str. 1520 – 1533)

Popis těla :

Jedná se o zavalitého, hromotluckého humanoidního tvora, který zdánlivě připomíná starou, podivnou, odpudivou lidskou ženu. Dorůstá do střední (lidské) velikosti (tedy třída B), obvykle v průměru mezi 160 - 180, někdy ale i více couly. Výška tato uvedená platí pro dospělce. Mláďata, nazývaná eufemicky „larvy“ jsou přirozeně malá, nepřesahujíce rozmezí 50-70 coulů výšky (i tyto si jinak ale zachovávají zavalitý tvar těla). Váha kolísá u dospělců mezi 90 až 110 kilogramy (1800-2200 mn), kusy čerstvě nasycené váží přirozeně více.

Co do vzhledu obličeje:

…hlava jest porostlá černými (nebo blíže nespecifikovanými tmavými) mastnými vlasy, které jsou poměrně („nežensky“) krátké. Husté huňaté obočí, dohromady srostlé, rámuje kulatá malá zlověstná očka. Ty jsou různé barvy, podle nálady a stavu Hagary, převládá však nelidsky žlutý odstín. Oči jsou menší než lidské, kulatější, vždy mírně šilhající. Smáčknutý rypáčkovitý nos, ze kterého roste silné strniště zakroucených chlupů, je často posázen bradavicemi. Ostatně výskyt bradavic, ropuších zánětů, jizev, ekzémů a podobných chuťovek je pro obličej této bestie poměrně typický. Zvláštností jsou ústa, která díky předsazení spodní čelisti (tedy předkusu), jsou navíc jakoby vyšikmena do strany (tj. vypadají, jako by byli například oteklé po bodnutí včelou). Ústa jsou plná ostrých, ale kazem prolezlých zubů. Zuby jsou špičaté, zažloutlé, a vůbec z nich jde nelidský puch.

A tělem :

… jest tato příšera robustní. Krk téměř chybí. Velká, jinak podivně zpitvořená lidská hlava dosedá na zavalité tělo. Ramena jsou značně široká. Ruce pak jsou zakončeny ostrými nehty až drápy. Vzhledem k přítomnosti sekundárních pohlavních znaků (má povislá, nehezká ňadra) se má za to, že je Hagara ženou. Nikdo však nikdy nespatřil Hagařího samce, ačkoliv výskyt mladých byl opakovaně potvrzen. Břicho jako by bylo obloženo velkým množstvím svraštělé kůže (což dosvědčuje to, jak velké množství potravy je schopna pozřít). Nohy jsou poměrně k tělu krátké, flekaté a chlupaté. Nejsou rozhodně uzpůsobené k rychlému pohybu. Celkově se dá říct, že vypadá jako velmi neatraktivní, starší „neudržovaný“ chlap a nebo, v horší variantě, jako opravdu ohyzdná babice. Neustále se kolem ní šíří podivný zápach a lítá hejno bzučivého a bodavého hmyzu.

Výskyt :

Hagara těží ze své podoby s plemenem lidským. Vyskytuje se vždy tam, kde je početnější osídlení ( města, větší vesnice, přístavy), spíše však někde na periferii, všeobecně „na okraji“ společnosti. Typickými místy výskyty mohou být poloopuštěné části starých měst, ruiny a rozvaliny rozsáhlých hradišť po bojích, či velké předměstí při morové epidemii.

Zvyklosti :

Hagara nezná a neumí mluvit lidskou řečí. Vydává však celou škálu podivných zvuků, skřeků a huhlání, v závislosti na situaci a okamžiku. Její „řeč“ je významně proložena slintáním, chrchláním a občasným odplivnutím si. Tyto vnější projevy (a výrazný zápach) z ní činí bytost jen odpudivou. Problém spočívá v tom, že Hagara je masožravec , a to výhradní. Pravda, nepohrdne koňskou mršinou či rybí zdechlinou, ale opravdovou slabost má jen pro maso lidské.

Za pozdních nocí plouží se pozvolna opuštěnými ulicemi, tiše funí a supí, větří a slintá. Hledá něco na zub. Prohledává odpadky, kaluže i odtokové jímky kanalizace. Ty odvážnější si troufnou i na prázdné tržiště, hledaje kolem zavřených mastných krámků něco dobrého. Čím smrdutějšího, tím lépe. Žádný hlodavec, pavouk či zatoulaný pes není si před ní jist životem. Menší kusy spořádá na místě a pokud není zrovna při chuti, skladuje posbíranou „potravu“ (která začasto ještě dodělává) v nějakém pytli, vaku nebo tašce. Je znám i případ Hagary, jež objížděla šibeniční kopce s vozíčkem a odebírala po nocích fajnové kousky z viselců.

Ví se toho o nich prabídně málo. Například se stále ještě řeší, na kolik jim vadí denní světlo, protože období jejich aktivity je omezeno jen na dobu noci. Světlou část dne tráví obvykle v nějaké sluji, sklepení či opuštěném domě, kam mnoho světla nepřijde. Jestli jim světlo skutečně ubližuje a nebo jen není dobrou zástěrkou pro jejich nekalé rejdy, je předmětem diskuze. Rovněž se neví, zda se jedná o tvory samotářské. Obvykle se totiž jejich výskyt váže na jednu lokalitu, kde přežívají po mnoho let v osamění. Nicméně dříve nebo později naklade dobře a pravidelně živená Hagara vajíčka (odtud tedy nevyřešená záhada případné přítomnosti samců).

Slizká vajíčka (2-3 kusy) velikosti melounu lze najít nakladené různě ve vlhku a tmě, blízko nějakého zdroje potravy. Z vajíček se vykulí caparti - malí, humanoidní a člověku velmi podobní tvorové (říká se jim larvy). Jsou však neuvěřitelně žravé (každý den spotřebují čtvrtinu své rostoucí tělesné váhy) a tak se musí hagara hodně ohánět. Časté jsou projevy kanibalismu mezi larvami. Zpravidla přežije z celého vrhu jenom jedno mládě. Postupně ztrácí dospělec o krmení mladých zájem, a tak se mládě musí začít poměrně brzo starat o sebe samo. Především musí co nejrychleji opustit dospělce, neboť i ono by se mohlo stát vítaným zpestřením jídelníčku.

Dobrodruhové přicházejí s ní do styku ponejvíce v případech, jsou li pozváni přešetřit, kam se ztratilo v sousedství dítě, případně na ni po nocích sami mohou narazit. Hagara nebojuje s rovnocennými protivníky, a s přesilou už vůbec. Primárně se jedná o mrchožravou potvoru, která si občas živějším kouskem vylepší stravu. Ohrožen může být hraničářův pes, a kouzelničtí pomocníci. Hůře pak může být například s hobitím zlodějem, který si na noční akci zlomil nohu a teď leží někde schovaný mezi odpadky.

Poklady u sebe většinou nemá žádné, snad jen nějaké třpytivé cetky, které upoutaly její pozornost při obírání (kostí) mrtvol. V doupěti je cenností více, ale neuvědomuje si jejich hodnotu. Vstup do doupěte bývá obvykle zabezpečen nějakou primitivní, leč smrtící pastí (nášlapná jáma s bodci atd.) Doupě je rovněž vybaveno starým řeznickým náčiním, případně spižírnou, kam zahrabává zásoby. V doupěti je velké množství kostí, odpadků, zbytků.

V případě Hagary se nejedná o ofenzivní druh nestvůry. Je to bestie, která vhodně doplňuje ponurou atmosféru nočních měst. Její totožnost většinou nemusí být v průběhu dobrodružství odhalena, na druhou stranu, mohla by být dobrým protivníkem pro začínající hráče. Hagary neslouží velkým plánům (a pánům), ony jen existují a parazitují na těch ostatních.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 18

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Jak tak koukám, mnozí dílo rozebrali již přede mnou... Není špatné, ale ani nápadité.


 Uživatel úrovně 0

Tentokrát se v díle nebudu moc pitvat, neboť někdy je přílišná kritika nevhodná, dotírající, skoro až nechutná. Každou chvíli padne třetí hodina ranní, takže lze vyčíst z těchto faktů, že nejsem úplně ve formě. Bolí mě oči, jsem rozespalý, a přeci nemohu spát. Proto brouzdám po dlouhé době serverem, až jsem se dostal k tomuto dílu. Dovolím si v mém fyzickém i psychickém stavu pouze pár poznámek, jež mě napadly spíš jen tak mimochodem; ne abych se šťoural, ale abych se projevil.

a) Dozvídáme se, že Hagara je vcelku neprobádáný tvor, moc se o něm neví, ale přesto žije v těsné blízkosti lidí, příbytků, zkrátka civilizace. V Bestiáři už jsme narazili na mnohá podivná, dechberoucí stvoření, o které se vědci z našich fantasy světů zajímají, popisují jejich způsob života atp. To samé se týká dokonce i vyspělejších tvorů či ras, jež jsou člověku vzdálené, avšak víme o nich mnoho; informace, které se v průběhu mnoha let stačily nashromáždit.
Tento tvor, vzhledem tolik podobný ošklivé stařeně, by na tom měl být jinak, ježto se aklimatizoval ve zcela známých prostředích, tam, kde žijí lidé (a pravděpodobně nejen oni...).

b) Pestrá škála podivných zvuků a směsice huhlání se skřeky je zajímavá, oproti zvířeti vyspělá, prostě o krok vpřed. Hodí se nejspíš k nějakému tupému humanoidovi, s inteligencí se rovnající nějakému zabedněnému domorodci anebo krollovi. Rozmezí 7 - 10 jest ale dle mého (skromného) názoru poměrně vysoké, vezmeme-li v úvahu chování a vyjadřování onoho tvora, tedy Hagary. Ideální inteligenci by představovala čísla 3 - 5, spíše bych se nakláněl k nižší hranici. Na to má i hloupý kroll... A co třebas teprve troll v PPZ (Pro PJ), o kterém píší jako o lstivém humanoidovi, jehož nátlaku se vyrovná snad jen goblin. Ten má int. 8 a takový goblin, chudák, ten je proti Hagaře úplně krátký.
Tím naznačuji, že její uvažování a snad i zvuky nevyhovují stanovené inteligenci.

c) Když už přeci jen takto přemýšlí a má své přesvědčení a primitivní cíle, je škoda, že se jedná zase o další masožravou potvoru, které lahodí především lidské maso. Lidé jsou lstivější, jednotnější a obecně oproti této kreatuře nebezpečnější. Proto se divím tomu, že si nedá pokoj a nestáhne se do úplného ústraní. Mám tím na mysli: 1) mohl by se z ní stát všežravec, 2) když ví, co jsou lidé zač, měla by se jim vyhýbat a ne je jíst...
Z toho plyne, co si o tom myslím já. Hagara jest zajímavé stvoření pro zpestření hry odehrávající se zejména ve městech, ale zkrátka mi nelahodí, že takto natolik lidská bytost, byť o poznání ohavnější, navíc vcelku inteligentní, se musí chovat jen jako další bestie na zabití, která si nedá říct. Mluvím individuálně, pouze mne to napadlo. Možná pro příště, třeba ze mě hovoří špetka pravdy...

d) Hagara skýtá milé zpestření hry tím, že se nejedná o ofenzivní příšeru. Leze si po městech, hrabe se v odpadcích, ale zároveň z ní vyzařuje cosi zlovolného, zkrátka jde z ní strach. Kdyby byla hovornější, ovládala by alespoň krákravě lidskou řeč či by slabikovala a nejedla by lidské maso (nebo hobití, na tom již nesejde), šlo by o zajímavou bytost, možná by mohla družině s něčím pomoci, ačkoli ta by musela počítat s její nevyzpytatelností a konec konců i zlovolností.
Druhou varinatou jest odebrání inteligence, a to přibližně o polovinu. Pakliže se tyto úpravy uskuteční, alespoň bude odůvodněné její chování, dokonce i slabost pro lidské maso. Tím by bylo vše vyřešeno, veskrze lze uskutečnit jednu z možností.


Nebýt těchto bodů, moc by se mi to líbilo. Na druhou stranu se nejedná o chyby fatální, spíše bych hovořil o nedostatních - pokud někdo sdílí můj názor -, a pokud si toto myslím jen já, alespoň může autor načerpat leccos i z mé subjektivity. Každopádně nadprůměrné hodnocení si dílé zaslouží.


 Uživatel úrovně 4

Zdravím...

Nestvůry, které dotváří kolorit nějakého místa, jsou zapotřebí často. Bohužel se až na výjimky jedná o ty negativně působící. Vymyslet tahle "strašidla" je totiž většinou jednodušší, protože autor vlastně v zásadě neguje obecně přijímané lidské představy. Taková nestvůra tak bude ohavná, masožravá a nekomunikující, bohužel pak často vznikne něco, co není příliš originální. Tím nemám na mysli konkrétně a výhradně tuto nestvůru, platí to obecně.

Hagara jako taková je určitě pro začínající hráče (nebo spíše dobrodruhy) použitelná, je ale snadno nahraditelná... potulným šílencem, kostlivcem, jiným strašidlem. Tolik k potenciálu díla. Hodnotil bych ho jako průměrný. Hlavně kvůli absenci výjimečných schopností či zvláštností. Neříkám, že každá nestvůra musí "něco umět". ALe i taková Hagara by se mohla ještě nějak odlišit od ostatních mrchožroutů, třeba by kladla kosti na křižovatky "snad ve snaze zavděčit se svým zvráceným bohům" nebo by měla jiný charakteristický zvyk...

Nestvůra sází na RP využití. I to by šlo, jak jsem již nastínil výše, obohatit. Třeba tak, jak již navrhnul Embir. Možná by se i hodilo připsat reakci lidí, co o ní obvykle soudí atd. nosí Hagara nějaké nástroje? Zaútočí na potravu lstivě nebo přímo? Umí udělat past u sebe doma, takže by něco vymyslet mohla...

S pravidlovou stránkou a logikou jsem spokojen méně. Zmíněné rozpory Int a bojovnost, doplněné chybným zápisem bojových parametrů mohou leckterého PJ zamrzet. Stejně tak není příliš vysvětleno, jak se to má s těmi vejci a jejím rozmnožením. To bych nehledal kvůli tomu, že by mě nějak zajímala její anatomie, spíš by se hodilo vědět, jestli, jak, a jak rychle osídlí Hagary ve větším počtu ruiny města atd. Takže technická stránka příspěvku se mi zdá jako průměrná až lehce podrůměrná, zmíněné chyby jsou ale řešitelné a pro účel nestvůry ne až tak závažné.

Styl mi přijde zajímavý, dech mi ale nevyrazil. Občas se s takovýmto "vědecko-bestiářsky" podaným popisem setkáme. Zde se to hodí, i když by jistě ten styl šel vypilovat, aby to působilo ještě pěkněji. Za nadprůměrný bych jej ale označil s klidem.

Celkově mi tedy díl vychází na 3 hvězdičky, jako nadprůměrné. Klasický nápad podaný v celkem slušivém kabátu, který je sice trochu děravý, ale přesto stačí. Na první autorovo dílo, myslím, slušná práce.

s pozdravem a úctou Shadowmage

P.S. Zkusí někdo vytvořit zajímavou, prostředí dokreslující nestvůru, která ale bude ryze kladná?


 Uživatel úrovně 0

Morter:

Tím jsem myslel to, že ÚČ a OČ není vypsáno, tudíž se podle něj nedá adekvátně spočítat zk. To jest celé...
Asi nemám takový odhad jako ty, protože netuším, zdali má OČ 4 nebo 10, a to už se zkušeností zamíchá...


 Uživatel úrovně 5

Tobša: Nevím, co jsi myslel nedoložitelnou zkušeností, ale podle vzorce na její výpočet a odhadů je hodnota 120 vcelku adekvátní. Zde bych neměl námitek.


 Uživatel úrovně 0

Zdravím,

abych byl stručný: po té nečíselné stránce shledávám dílo velice dobrým. Po té číselně-faktografické už ne (ÚČ,OČ, kolidující Int a Boj, nedoložitelná zk.). Tudíž hodnotím za 4*.


 Uživatel úrovně 0

Opravdu sugestivní charakteristika odpudivé nestvůry, PJ, připravující temně středověké město tuto atmosféru dokreslující potvůrku jistě ocení. Ovšem abych hodnotil dílo skutečně vysoko, potřeboval bych toho trochu víc. Vzhledem k inteligenci 7-10 bych čekal podrobnější zabroušení do psychologie, například by mě zajímalo, jestli Hagara nosí lidské šaty. Nebo, snesou Hagary jiné příslušníky svého druhu ve svém okolí?

Rovněž se neví, zda se jedná o tvory samotářské. Obvykle se totiž jejich výskyt váže na jednu lokalitu, kde přežívají po mnoho let v osamění. Nicméně dříve nebo později naklade dobře a pravidelně živená Hagara vajíčka (odtud tedy nevyřešená záhada případné přítomnosti samců).

Chápu, že vzhledem k "účelu" nestvůry nejsou tyto informace klíčové, ale myslím že autor by neměl příliš často PJovi říkat že něco se "neví", zvlášť když se jedná o důležitou a obtížně řešitelnou otázku, jakou je zde rozmnožování. Mám dojem že autor nevěda si rady před tímto úskalím jednoduše utekl. Chybí mi taktéž nějaká inspirace pro PJ, jak existenci hagar odůvodnit. Humanoidní tvorové podobní člověku, ale kladoucí vajíčka a tedy očividně s člověkem zcela nepříbuzní, to je zajímavá věc. PJ, který ví že má v družince zvídavé hráče, si tu nutně musí vymýšlet vlastní teorie.

Závěrečná věta dílo dle mého velmi dobře vystihuje - dá se parádně zasadit jako doplněk atmosféry, ale je třeba dbát aby se kolem něj děj výrazněji netočil a hráči nezačali mít nepříjemné otázky. Co se hodnocení týče váhal jsem mezi 3-4 ale nakonec to asi bude ta horší varianta, jelikož u mě dílo trochu ztrácí také na originalitě. Námět mi hned připomněl jednu nestvůru ze Zaklínače (http://witchervault.ign.com/View.php?view=Bestiar y.Detail&id=8), což v žádném případě nedávám autorovi za vinu, ale můj subjektivní dojem to samozřejmě ovlivnilo.


 Uživatel úrovně 0

Já nemám co říct, co se týče díla jako takového, zpracování, skvělé, není to takové to bodové vypisování ale všechny údaje jsou hezky zakomponovány do skvělého, čtivého článku, nábad je dle mě celkem originální, obludka je to celkem propracovaná, autor tam však nechal i prostor pro předstvavivost PJ cože další plus u mě.
Číselné údaje?? tak těmi se nazbývám jelikož já sám jim nerozumím, a nemám poruce cokoli co by mi pomohlu určit zprávnost jejich určení u Hagary.

s úctou
smycma


 Uživatel úrovně 5

Zdravím ...

Také nemám co víc říct. Přikláním se k inteligenci 6.
Dále - styl jakým je to psané je vleice zajímavý a me se zkrátka líbí. Až na poslední odstavec - do té doby to vypadalo jako odborné pojednání z nějaké knihy. Ten poslední odstavec by mel být oddělen třeba čárou, takto to zrušilo cely pěkný dojem (alespon mě)
Ovšem ,celému dílku chybí náká ta "specialitka" a něco co by naši ohavnou Hagaru obohatilo.


 Uživatel úrovně 0

Také si myslím, že inteligence okolo 6 by seděla lépe a zajímalo by mě, co znamená OČ: +2 (já bych dal -2 obratnost a vlastní KZ +2 - +3, tedy OČ: 0 - 1)

Jinak moc pěkné...