Bestiář

Mamut Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 23

Skupina: Prehistorické nestvůry

Životaschopnost: 22

Útočné číslo: (+8+6/+2)=+12/+2

Obranné číslo: (-1+9)=+8

Odolnost: 21

Inteligence: 1

Velikost: D

Zranitelnost: zvíře, ale A

Pohyblivost: 21/zvěř

Poklady: 150zl kly

Zkušenost: 1200

Bojovnost: 8/12

Popis:

Úvod

Tuto nestvůru jsem se rozhodl stvořit, protože jsem zde už jednoho mamuta viděl, ale jeho zpracování se mi rozhodně nezdálo dostatečné Měla by to být velmi vzácná nestvůra(konec konců vyhynula a měla by se vyskytovat jen na zvláštních místech). Jeho chování a způsob života jsem čerpal ze života slonů, pouze to může být mírně změněno.

Popis

Je asi tak o 1.5 sáhu vyšší, a o 2 sáhy delší než slon. Má velmi hodně hustou a dlouhou srst, která mu zvyšuje KZ. Na hlavě má umístěny 3 sáhy dlouhé, bílé a hlavně velmi tvrdé kly. V průměru váží kolem 15000 kg. Největší kusy mají až 22000 kg.

Reakce na družinu

Pokud se bude družina zdržovat v jeho blízkosti, nezaútočí pokud nemá v blízkosti mládě, nebo se nepáří. V takovém případě okamžitě útočí a jeho bojovnost stoupá na 12.

Způsob života

Žije v chladných, severských oblastech, kde je ještě dostatek trávy a stromů, které může pojídat. Až 50% potravy tvoří tráva, zbytek tvoří kořínky, bobule a listí stromů. V zimě, kdy napadne sníh, který zakryje trávu, putuje na jih, až tam, kde je nějaká strava, kde stráví zimu, a potom opět putuje na sever, kde přežívá léto. Tyto každoroční putování jsou životně důležitá pro některé kmeny, které vždy pár mamutů uloví a tím si zajistí stravu na celou zimu. Jsou známy případy, kdy kmen vyhynul kvůli tomu, že z nějakého důvodu kmen neulovil žádné mamuty.

Život ve skupině

Mamuti žijí ve stádech o desítkách kusů, ve kterých také každý rok putují na jih. Pouze když se samici narodí mládě, opouští i s mládětem stádo a vrací se asi po roce a půl, když už mládě má na výšku asi 1,5 sáhu. Samice mají vždy jedno mládě(a další potom mají až poté, co je mládě dospělé(asi 7 let)) a nemají stálé partnery, kteří vždy o samici tvrdě bojují. Samice je březí 24 až 28 měsíců, což je ze zvířat vůbec nejvíce.

Popis lovu mamutů

Je mnoho různých způsobů lovu mamutů, popíšu zde ty nejrozšířenější. V první řadě způsob lovu mamuta záleží na podmínkách, kde kmen žije a kudy procházejí trasy mamutů. Pokud prochází trasa mamutů po skalách, kmen se je snaží zahnat na útes, odkud mamuti spadnou dolu a zabijí se. Kmen první naplánuje trasu, kudy mamuty požene, poté počká na noc, vezme si pochodně a nástroje se kterými potom dělá co největší hluk a zahání mamuty, kteří nezaútočí, protože je tma a neuvědomují si, že jsou zaháněni na útes. Potom mamuti spadnou s útesu, ve většině případů si zlomí vaz a pokud ne, dole je zbytek kmene dorazí.

Další způsob je podobný tomu prvnímu, ale neprovádí se v noci, protože domorodci nezahánějí mamuty k útesu, ale do bažin a potřebují vidět (domorodci), aby sami nezapadli do bažin a taky aby mamuty kamením a oštěpy zabili dřív než zapadnou do bažiny úplně. Problém je potom vytáhnout mamuty ven. Někteří domorodci na mamuty naskáčou, naváží jim za kly provazy, potom skočí zpět na zem(stává se, že se někdo utopí). Celý kmen chytí provazy a táhnou, táhnou dokud nevytáhnou.

Kmen potřebuje obvykle ulovit od 6 do 8 mamutů, to mu pak vystačí na celou zimu. Z mamutů se využije úplně všechno: maso a orgány se sní (mozek jí vždy šaman vesnice aby byl chytřejší), kůže se použije na stavby obydlí a kosti a kly se použijí buď na stavbu obydlí nebo na výrobu zbraní.

Mamuti se rozhodně nedají ochočit, pár lidí, který to zkoušeli, to odnesli přinejlepším s několika zlomeninami. Teoreticky by se daly použít ve válečnictví, stejně, jako používali staří kartáginci slony: První je zajali, potom je opili a potom je splašili a vehnali mezi nepřátele. Je tu ovšem riziko, že se splašení mamuti rozběhnou mezi vlastní vojska a to potom není dobré.

Boj

Mamuti bojují málokdy, pouze pokud je někdo napadne nebo jsou ohrožována jejich mláďata. V takovém případě bojují svými kly, nebo se snaží protivníka zadupat do země. Pokud si dobrodruzi nedej bože znepřátelí celé stádo, stádo se je snaží zadupat do země společně.

  • Zvl. útok: zadupání do země past na obr. 8 nic/zadupání a ztráta 22-40 životů + past na odl. 9 nic/mdloby na 9- výsledek hodu kol. Pokud dobrodruh omdlí, mamut se ho pokusí zadupat do země znovu(bonus za obratnost se nepočítá) pouze pokud boj vznikl kvůli ohrožení mláděte nebo při páření.
  • Zvl. útok: zadupání do země stádem past na obr. 14 nic/zadupání do země a ztráta 70-88 životů+ past na odl. 15 nic/mdloby na 15-výsledek hodu kol. Tímto zvláštním útokem doporučuji PJ neplýtvat, protože je zde velká šance smrti postav.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 23

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

kua omlouvám se ale musim eště něco...Favrinova kritika je na místě..všichni chceme aby to bylo hratelné a srozumitelné.Harmstr má ale praudu,že seš moc přísnej...já sám sem zvědavej jak budeě hodnotit můj příspěvek...teda jestli ho ubec schvalej:-)


 Uživatel úrovně 0

Fafrin Vok má ofšem praudu..chce to věčí propracování některé to tu asi popudí,ale když to bude dobře zpracované tak se to dá


 Uživatel úrovně 0

musím nesouhlasit. mamut byl dobrej nápad,není přece na škodu ve svým světě mít nějakej neznámej ostrov na němž žijí dinosauři a jim podobní tvorové.Třeba v mojem světě se mamuti v jedné severní zemi vyskytují .Tady žijící kmen jenž jsem nazval Nordi každoročně čeká na průchod stáda mamutů jejich ůdolím.koneckonců je to fantasy ne? tak proč by se nemohli třeba normálně vyskytovat malý masožravý dinosauři


 Uživatel úrovně 0

zdravím. Omlouvám se za malé hodnocení (slabé), ale jinak to nejde. Rád bych tímto autora chtěl odradit od podobných snah. Příště by si totiž mohl vypůjčit atlas (vyhynulých) zvířat, a začít nám tu popisovat vakoveverku, uintatherium nebo desmognathy. Život kolem nás je kolikrát pestřejší, než ten nejlépe fabulovaný příběh. Ale od nestvůr v této rubrice pčekávám především původní nápad. Skutečně by se dal přepsat například Atlas savců, každé zvíře by mělo své úč, oč a zvláštní schopnosti, ale bylo by to trochu příliš, nemyslíš ?
Po praktické stránce myslím si dobře popsáno. Nízké hodnocení je za původnost / originalitu / vlastní nápad.
Příště


 Uživatel úrovně 0

oslovodík: Takže "celé" stádo se přežene přes postavu během jediného kola? Ne děkuji. Představa, že bych se stádem mamutů pracoval stejně jako s hejnem krys je už opravdu něco, co neunesu. Jak často může mamut například používat zadupání? NEpříjde ti pas na zadupání poněkud příliš vysoká? (vzhledem k předpohládané pomalosti mamuta - i když ta není přítomna vzhledem k vysoké obratnosto a pohyblivosti)
Hamster: Hodnotím příspěvek, nikoliv diskuzi. A dle svého stáláho systému jsem prostě neměl co ohodnotit.


 Uživatel úrovně 0

Osmuk: Jestli by se ti líbil kanut, klidně si to přepiš, ale příde mi zbytečné, když popisuji mamuta, dávat mu jiný název, ještě by se potom oběvili chytráci, kteří by tvrdili, že jsem vytvořil obyčejného mamuta, s neobyčejným názvem.

Sephiatan z Elisoru: Ten útok není překlep, ale spíš neumím počítat :). Jinak mému dílu by se kvůli druhému mamutovi nemělo přidávat na hodnocení, protože jak říkáš, za sedm let se nároky zvětšili a tak by se moje dílo s díly jiných autorů se srovnatelným ohodnocením nemohl měřit.

Hamster: Děkuji za podporu.


 Uživatel úrovně 0

Proč mamut když to slovo existuje mohlo to bít třeba Kanut no a je to mnohem něco jineho ne?? Si ce mě to nevadí ale myslím si že by to bylo tak lepší


 Uživatel úrovně 0

Neberte to jako Spam, ale koukněte se na útok

(+8+6/+2)=+12/+2

8+6=14

Mohli by jste opravit i tento, doufám že překlep

Děkuji..

PS: Oslovodíku,

přečetl sem si toho původního Mamuta (Nebylo co číst) máš pravdu v porovnání s tvým dílem je to tvé o dost lepší, Jde vidět, že se za 7 let od vydání Mamuta (Toho starého) o dost zvýšili nároky na Díla v rubrikách. Kdyby jsi tak dal odkaz na starého mamuta ke svému dílu asi by jsem ti dal vyšší hodnocení, ale bohužel nyní je již pozdě..


 Uživatel úrovně 8

Kdybych ještě mohl, změnil bych hodnocení na 3*... autor urputně osvětluje vše, seš mu síly stačí, a několik podstatných věcí opravil (A0, váha "klů")

A především nejvíc mě zaráží oslovodíkem zmíněný předešlý mamut...
Popis: Jde o mamuta tak, jak jej známe z našeho světa.
Průměrné hodnocení: 1.92


Fafrin: příjde mi, že si uražen tím, že něco "takového" může dostat hodnocení PODPRŮMĚRNÉ, asi proto si pro použitelnou potvoru hlasoval DĚS BĚS. Upřímně mi je z toho na blití. A to nejen z toho, že naprosto ignoruješ diskuzi, snahu autora a případné překlepy, které se můžou stát i tobě.

Syrus: prosím, oprav zranitelnost na A0, ať se neobjeví další blbec.


 Uživatel úrovně 0

Milí Pilipo,
tak 1. Zpracování minulého mamuta nebylo vůbec žádné krom věty: Jde o klasického mamuta tak jak ho znáte, přesto dostal dvě*, tedy stejně jako já, ale tenkrát byla asi jiná měřítka.
2. Lov mamutů zbytečný není, například se družina může dostat ke kmeni, který zrovna loví mamuty a pak je dobré mít lov připravený.

Fafrin Vok atd. : Útočné číslo se vztahuje ke klům, už jsem to jednou psal, stejně jako jsem psal, že zranitelnost A měla být A0. To že drd používá mince je opravdu detail, protože každý, kdo vychodil první třídu si to dokáže přepočítat. Kromě toho v naší družině používáme kilogrami, protože mince jsou matoucí a hru pak zdržovalo to, když jsi to někdo zapoměl přepočítat a místo s 50 mincemi počítal s 50 kilogrami. Nevím co ti na pastech příde zmateného a dost mimo pravidla, v souboji mi přijdou dostatečně použitelná. Pouze mi při zadupání staádem nebo mamutem přišel zanedbatelný vliv brnění, prostě když tě zadupe, přídeš o tolik životů, kolik vydržíš. Zadupání stádem trvá dvě akce v rozšířeném soubojovém systému: první akce je pohyb, druhá zvl. útok( chceš li akce jiné )