Bestiář

Mamut Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 23

Skupina: Prehistorické nestvůry

Životaschopnost: 22

Útočné číslo: (+8+6/+2)=+12/+2

Obranné číslo: (-1+9)=+8

Odolnost: 21

Inteligence: 1

Velikost: D

Zranitelnost: zvíře, ale A

Pohyblivost: 21/zvěř

Poklady: 150zl kly

Zkušenost: 1200

Bojovnost: 8/12

Popis:

Úvod

Tuto nestvůru jsem se rozhodl stvořit, protože jsem zde už jednoho mamuta viděl, ale jeho zpracování se mi rozhodně nezdálo dostatečné Měla by to být velmi vzácná nestvůra(konec konců vyhynula a měla by se vyskytovat jen na zvláštních místech). Jeho chování a způsob života jsem čerpal ze života slonů, pouze to může být mírně změněno.

Popis

Je asi tak o 1.5 sáhu vyšší, a o 2 sáhy delší než slon. Má velmi hodně hustou a dlouhou srst, která mu zvyšuje KZ. Na hlavě má umístěny 3 sáhy dlouhé, bílé a hlavně velmi tvrdé kly. V průměru váží kolem 15000 kg. Největší kusy mají až 22000 kg.

Reakce na družinu

Pokud se bude družina zdržovat v jeho blízkosti, nezaútočí pokud nemá v blízkosti mládě, nebo se nepáří. V takovém případě okamžitě útočí a jeho bojovnost stoupá na 12.

Způsob života

Žije v chladných, severských oblastech, kde je ještě dostatek trávy a stromů, které může pojídat. Až 50% potravy tvoří tráva, zbytek tvoří kořínky, bobule a listí stromů. V zimě, kdy napadne sníh, který zakryje trávu, putuje na jih, až tam, kde je nějaká strava, kde stráví zimu, a potom opět putuje na sever, kde přežívá léto. Tyto každoroční putování jsou životně důležitá pro některé kmeny, které vždy pár mamutů uloví a tím si zajistí stravu na celou zimu. Jsou známy případy, kdy kmen vyhynul kvůli tomu, že z nějakého důvodu kmen neulovil žádné mamuty.

Život ve skupině

Mamuti žijí ve stádech o desítkách kusů, ve kterých také každý rok putují na jih. Pouze když se samici narodí mládě, opouští i s mládětem stádo a vrací se asi po roce a půl, když už mládě má na výšku asi 1,5 sáhu. Samice mají vždy jedno mládě(a další potom mají až poté, co je mládě dospělé(asi 7 let)) a nemají stálé partnery, kteří vždy o samici tvrdě bojují. Samice je březí 24 až 28 měsíců, což je ze zvířat vůbec nejvíce.

Popis lovu mamutů

Je mnoho různých způsobů lovu mamutů, popíšu zde ty nejrozšířenější. V první řadě způsob lovu mamuta záleží na podmínkách, kde kmen žije a kudy procházejí trasy mamutů. Pokud prochází trasa mamutů po skalách, kmen se je snaží zahnat na útes, odkud mamuti spadnou dolu a zabijí se. Kmen první naplánuje trasu, kudy mamuty požene, poté počká na noc, vezme si pochodně a nástroje se kterými potom dělá co největší hluk a zahání mamuty, kteří nezaútočí, protože je tma a neuvědomují si, že jsou zaháněni na útes. Potom mamuti spadnou s útesu, ve většině případů si zlomí vaz a pokud ne, dole je zbytek kmene dorazí.

Další způsob je podobný tomu prvnímu, ale neprovádí se v noci, protože domorodci nezahánějí mamuty k útesu, ale do bažin a potřebují vidět (domorodci), aby sami nezapadli do bažin a taky aby mamuty kamením a oštěpy zabili dřív než zapadnou do bažiny úplně. Problém je potom vytáhnout mamuty ven. Někteří domorodci na mamuty naskáčou, naváží jim za kly provazy, potom skočí zpět na zem(stává se, že se někdo utopí). Celý kmen chytí provazy a táhnou, táhnou dokud nevytáhnou.

Kmen potřebuje obvykle ulovit od 6 do 8 mamutů, to mu pak vystačí na celou zimu. Z mamutů se využije úplně všechno: maso a orgány se sní (mozek jí vždy šaman vesnice aby byl chytřejší), kůže se použije na stavby obydlí a kosti a kly se použijí buď na stavbu obydlí nebo na výrobu zbraní.

Mamuti se rozhodně nedají ochočit, pár lidí, který to zkoušeli, to odnesli přinejlepším s několika zlomeninami. Teoreticky by se daly použít ve válečnictví, stejně, jako používali staří kartáginci slony: První je zajali, potom je opili a potom je splašili a vehnali mezi nepřátele. Je tu ovšem riziko, že se splašení mamuti rozběhnou mezi vlastní vojska a to potom není dobré.

Boj

Mamuti bojují málokdy, pouze pokud je někdo napadne nebo jsou ohrožována jejich mláďata. V takovém případě bojují svými kly, nebo se snaží protivníka zadupat do země. Pokud si dobrodruzi nedej bože znepřátelí celé stádo, stádo se je snaží zadupat do země společně.

  • Zvl. útok: zadupání do země past na obr. 8 nic/zadupání a ztráta 22-40 životů + past na odl. 9 nic/mdloby na 9- výsledek hodu kol. Pokud dobrodruh omdlí, mamut se ho pokusí zadupat do země znovu(bonus za obratnost se nepočítá) pouze pokud boj vznikl kvůli ohrožení mláděte nebo při páření.
  • Zvl. útok: zadupání do země stádem past na obr. 14 nic/zadupání do země a ztráta 70-88 životů+ past na odl. 15 nic/mdloby na 15-výsledek hodu kol. Tímto zvláštním útokem doporučuji PJ neplýtvat, protože je zde velká šance smrti postav.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 23

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

útočné číslo se vztahuje k čemu? Ke klům? K chobotu? K nohám? DrD používá mince a tuny, nikoliv Kg. Chybí čeny, kůže, kly, doba potřebná na zpracování. Možnost zápasu s mamutem mi připadá dosti divná (tedy možnost zranit ho ranou pěstí do... kolena?) A jak vysoký je onen obecný slon? Pasti apod jsou poněkud zmatené a příjdou mi dost mimo běžná pravidla a soubojový systém. Kolik kol trvá takové zadupání stádem, např? (Tohle myslím stačí)
Nevím, co bych měl ocenit. Nápad? Zpracování? Pravidlovost? Použitelnost? Dobrý dojem/pocit něčeho nového?


 Uživatel úrovně 0

Milý oslovodíku,
Tvé dílo se mi vůbec nelíbí, Mamut (pro mě obdivuhodné stvoření) by si zasloužil mnohem lepší a přesnější zpracování. Když už spracováváš kdysi žijicího tvora je dobré si o něm co nejvíc zjistit a pak pracovat se svou fantazií.
tak 1. v úvodu píšeš že se ti nezdálo zde už uvedené zpracování mamuta dostatečné ale ty jsi nám nic nového o něm neřekl, skoro mi připadá že je to jen doplnění toho co možná podle tebe v předchozím zpracování chybělo
2.Bylo by dobré kdyby jsi příště napsal jak je velký atd. místo aby jsi ho srovnával se slonem
3.Lov mamutů mi přijde naprosto zbytečný, družina nemusí být kmenem a mít šamana proto popis co kdo dělá jak se zpracovává atd. je pro hru k ničemu dále to kolik kmen potřebuje mamutů na přežití je zavádějící co třeba kmenový svaz nebo malý kmen popřípadě tlupa?
ode mě jsi dostal 1*za snahu a boj to je vše
doufám že tě můj příspěvek neodradí od další tvorby
tvůj Pilipo


 Uživatel úrovně 0

Sheil: Zde není to pravé místo k optávání se a hantýrování nad cizím hodnocením. Raději sděl autorovi svůj náhled, názor na věc (dle toho soudím, že dílo se ti líbí). Zeptat se lze celkem dobře i poštou, či přes redaktora.


 Uživatel úrovně 0

tjcombo:

Je pěkné, že si na tohoto uživatele takto hodný, avšak pokud je mi známo, mělo by se hodnotit dílo dle našeho uvážení, dle toho jak by se nám hodilo do příběhu či jak se nám zdá v budoucnu užitelné v DrD či jiných podobných RPG hrách, nikoli podle toho jak dlouho tvůrce na díle pracoval. Jeho snaha se hodnotí také, to jistě, ale určitě netvoří tak podstatnou část hodnocení, aby kdokoli dal za snahu 4*. Určitě tu nikdo kdo se vyjádřil nechce autora odrazovat od další tvorby, ale je naší povinností upozornit jej na chyby které podle nás v díle udělal a jak vidíš jistě i Ty tak zde jich je požehnaně (čemuž odpovídá i hodnocení).

Nechť je toto dílo pro autora ponaučením a snad jeho příští dílo bude lepší, kvalitnější a více rozvedené, doufám, že se zde časem oběví mamut, kterému by jsem s chutí mohl dát 4* nebo i více.

Mnoho štěstí při další tvorbě.


 Uživatel úrovně 0

Sheil: Už jsem jej upozornil poštou že by nebylo na škodu to sem napsat ale zatím se neozval tak nevím...


 Uživatel úrovně 0

Dobrý večer,
mohu se zeptat, proč Erkebrant dal 4* a neodůvodnil to ?

Děkuji


 Uživatel úrovně 0

Byl jsem požádán abych se vyjádřil k mému hodnocení proč prý je tak vysoké. Ani nevím jestli se hodí abych komentoval co je jasné, každý se snaží přeci sem přispět tou nejlepší věcí jakou má a tak nerad kazím někomu radost z dílka když si na něm dal určitě záležet. Proto si myslím že je třeba pochválit každého i kdyby se to tak úplně nepovedlo protože není důležité výhrad ale zúčastnit se. Vím ten mamut není nic extra ale jsme jen lidé a i autor se jistě poučil z chyb co jste vy neomylní zde uvedly. Takže neberme druhým prostým lidem chuť do života a do tvoření a hlavně buďme shovívavý. I když to už nic nezmění. :-)


 Uživatel úrovně 0

Ty jeden oslovodíku:

Nebál bych se mu přiřadit mnohem větší odolnost. Vždyť nestvůry nejsou omezovány tak jako postavy a mamut by si ji určitě zasloužil. Z tohoto plyne vyřešení dalšího problému a to pohyblivosti. Tvá uvedená je velká, řekl bych. Rozumějme, že jsou mamuti schopni dlouho putovat na velké vzdálenosti, mají velkou výdrž, to řeší odolnost. Pohyblivost bych tedy nechal v klidu nižší.

Při popisu by bylo asi vhodnější zmínit jeho konkrétní parametry, než psát o co je větší či těžší než jiná nestvůra. Samozřejmě po tobě nikdo nechce konkrétní údaj, ale baj vočko...

Lov mamutů: To nechť si zpracuje každý hráč sám s tím, co mu poskytne Pj.

Celkově, každý si zde své mouchy najde a já, kdybych chtěl náhodou někdy mamuta zapojit, tak to udělám asi dosti jináč. Tudíž tě hodnotím za snahu a výpis pár věcí a skutečností, které se možná někomu budou hodit.

Hodně štěstí.


 Uživatel úrovně 0

Tak, první věc, která se mi moc nezdá je to, že by se měl vyskytovat jen na ZVLÁŠTNÍCH místech, proč??, to že je vzácný je pochopitelné, ale vyskytovat se může v podstatě kdekoli od mírného pásu až k pólu (ne u rovníku). A jak koukám dále v článku píšeš v podstatě pravý opak o výskytu a počtech.

Další je tu jedna taková malá estetická chybička v údajích o váze, mohl jsi ji napast v tunách a ne takhle hloupě v kilech, a nejlepší by bylo napsat ji v mincích, je to přeci pro DRD. Nehledě na to, že mamuti vážili kolem 6-8 tun a většina, krom mamuta císařského, byla velká asi jako dnešní slon indický.

Způsob lovu mamutů: Popisuješ jej tak trochu jako dějepisná učebnice o pravěku, řekl bych, že tento popis je tak trochu nepraktický, dalo se to více upravit, čerpal jsi někde informace, jak jsi říkal na začátku, tak proč jsi tomu nedal trochu ten nádech fantasy??

Reakci na družinu jsi mohl obohatit o to, jak bude reagovat na družinu pěti lidí a na družinu lidí třeba dvaceti, protže na pět lidí by asi zaútočil, ale na dvacet asi ani ne, není to žádnej chytrák, ale pud sebezáchovy přecijen má...

To by bylo tak všechno, snad jediné co mohu pochválit je zapracování, to se mi celkem líbilo.

Slabé 2*

s úctou
smycma


 Uživatel úrovně 0

Zdravíčko,
Možná bych vytlk tu zranitelnost A. jestli se mamut "bojí" myší a takové havěti jestli je to tak myšleno, tak by tam zcela určitě měla být A0(myši, krysy,) ale ne A (to jsou hobity a kudůci atd)

Jinak ještě se mi zdá, že když píšeš že mamut není bojovný a pak dole píšeš že o samice hodně tvrdě bojují. to se mi poněkud tříská ale je to jen detailek.

Jinak se mi to líbí, jelikož v besťáku už jeden Mamut je a není zrovna nejlíp udělaný.

Takže hodnotím 3*, je to dobrý