Bestiář

Hnak (temný hrobník) Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 38

Skupina: Nemrtvý

Životaschopnost: 2+2

Útočné číslo: (0+3/+0)=3/+0 (hůlka) ; (0+2/-2)= 2/-2 (hůlka)

Obranné číslo: (1+2)=3

Odolnost: 13

Inteligence: 17

Velikost: B

Zranitelnost: nemrtvý

Pohyblivost: 12/humanoid

Přesvědčení: zákonné zlo

Poklady: 20/54(viz níže)

Zkušenost: 500

Bojovnost: 0

Síla mysli: 0

Popis:

Vznik

Před velice dlouhou dobou žil v jedné vesnici v pohraničí takový obyčejný člověk. Jmenoval se Hnak. Protože v okolí vesnice byli neustále pohraniční boje, tak se rozhodl založit si hrobnickou živnost. Práce bylo dost. Hnak byl velice inteligentní, ale lidem se stranil a radši trávil hodně času na hřbitově. Lidé si mysleli, že se zbláznil, a tak mu začali přezdívat hloupý hrobník. Ale jemu to bylo jedno. Měl svou práci rád a nic ho na ní neodrazovalo. Jednoho dne se v hospodě opil. Opil se tak, že nebyl schopen ani dojít domů, a tak ulehl v otevřeném hrobě. Tu noc se v něm něco změnilo. Jakoby ho k hřbitovu něco vázalo, zjistil, že tam začal být rád.
Sice stále chodil do města, ale pořád trávil většinu času na hřbitově. Lidem to divné nebylo, mysleli si, že tam má nějakou práci. Vše vyvrcholilo, když jednoho dne zemřel čaroděj Křivohnát, který bydlel nedaleko vesnice. Hnak se tedy se svou károu odebral k jeho domu. Když do něj vstoupil, uslyšel v sobě hlas, a ten mu říkal: "V knihovně najdeš černou skříňku, vezmi si ji a splní se ti tvá přání." On neodolal. Naložil mrtvého čaroděje a skříňku na káru, přikryl je plachtou a vyrazil domů. Po pohřbu skříňku otevřel. To co tam bylo, nikdo zatím nezjistil, jen sféry to ví. Ale od té doby se začal chovat divně. Trávil na hřbitově ještě víc času než dřív. Nikdo nevěděl, co na hřbitově dělá ani proč tam tráví tolik času. Lidé si jeho tamní činnost vykládali různě, ale když byl hrobník v hospodě, mluvil vždy o velké zakázce. Namluvil jim, že musel udělat velký kříž, který si u něj někdo objednal. Vesničané jeho činnosti tedy přestali věnovat pozornost, ale on zůstával na hřbitově stále. Hnak totiž ve skřínce našel magickou hůlku, která mu prozradila recept na nesmrtelnost. Toužil po ní tak, že nasbíral všechny potřebné suroviny a uskutečnil rituál. Výsledek rituálu však byl jiný než čekal, stal se z něj nemrtvý.
Od té doby začal cítit nutkání škodit lidem. Také díky hůlce zjistil, jak pracovat s nemrtvými, avšak musel k tomu mít hůlku.

Vzhled

Hnak je vysoký 145 coulů. Jeho postava je hodně shrbená a pohublá. Tento stávající zjev si způsobil neustálou prací na hřbitově, kopáním hrobů a tahání káry s mrtvými. Před proměnou měl hnědé vlasy, ale dnes jsou šedé a hodně mu vypadávají, má jich jen pár. Jeho kůže rituálem zšedla. Na obličeji má pár bradavic a jednu obzvláště velkou má na nose. Kdyby se mu někdo podíval přímo do očí, poznal by, že jsou již velmi staré. Na jeho těle je navíc pár hnijících míst. Přesněji dvě, a to jedno na hrudi a druhé na pravém rameni. Kryje je oblečením, proto je ještě nikdo neviděl. Díky tomu, že hnije, silně zapáchá. Pokaždé, když se vydá do hospody, sedá si do krajního koutu a vysvětluje, že je to stálý pach hřbitova. Na sobě nosí špinavé kalhoty a košili, má ještě pár dalších košil, ale on se skoro nepřevléká. Toto oblečení nosí, jen pokud chce před vesničany vypadat jako hrobník. Pokaždé, když přijde noc, schází do staré hrobky, v černé kutně. Při práci na hřbitově má u sebe ještě lopatu a krumpáč.
Má pár osobních věcí. Asi šestnáct zlatých , svou hůlku (viz níže), zrcátko, dýku. A někdy také potřebuje obvazy (viz níže).

Výskyt

Hnaka může PJ umístit na více míst. Potřebuje ovšem takové, kde umírá hodně lidí. Důležité však je, že se nikdy nemůže vyskytovat ve městě. Nejlepší je pro něj vesnice, někde v pohraničí. Protože tam budou jistě probíhat nějaké pohraniční spory. Vždy sídlí na hřbitově, postaví si tam svou boudu (viz kapitolka Bouda). Ve dne pracuje na hřbitově, to znamená, že pokud ho někdo uvidí, tak bude kopat hroby, upravovat náhrobky, dělat rakve. Také někdy jen tak sedí před svou boudou a dívá se, jak se krásně hřbitov rozrůstá. V noci se jeho způsob života dramaticky mění. Ve své boudě si oblékne černou kutnu, vezme si svou hůlku a vstoupí do hrobky, kterou si vybral. Tam si, když se nikdo nedíval, natáhl pár těl. Ty pomocí hůlky oživí a pošle je škodit lidem. V té hrobce si zřídil malý kamenný oltář, na odkládání hůlky. Někdy ovšem zajde Hnak i do tamní hospody. Dá si jedno dvě piva a je spokojený. Chodí tam jen proto, aby zjistil, jestli na něj vesničané něco tuší.

Bouda

Je to chata o velikosti 5x3x3 sáhu. Střecha je poškozená a při deštích tam zatéká. Okna samozřejmě nechybí, ale jsou velice špinavá, takže přes ně není skoro vidět. Nachází se tam jedna postel, skříň, ve které jsou hrobníkovy šaty. Truhla, ve které jsou jeho osobní věci (viz výše). V rohu místnosti je obvykle položena lopata a u ní krumpáč.

Chování

Hnakovo chování rozlišujeme na více druhů.

Chování vůči vesničanům

Pro obyvatele vesnice je to jen obyčejný hrobník, který rád tráví svůj čas na hřbitově. Pokud jde do hospody, snaží se cestou tam udělat ze sebe slušného, ale ubohého člověka. Dělá, že kulhá a všechny nahlas a slušně zdraví. Každou zakázku rád přijme a protože má dobrý zisk obyčejným lidem dělá slevy a tím si je získal na svou stranu. Výjimkou pro něj jsou zakázky od knížete, které mu vydělávají hodně peněž. Jediná skupina lidí, kteří si s Hnakem nerozumí, jsou duchovní. Vidí v něm zlého člověka, ale jediné místo, kde by si mohli hrobníka prohlédnout, je hospoda, a tam oni nechodí. Stále ho nabádají, aby zašel někdy do chrámu (či jiné modlitebny) a netrávil tolik času na hřbitově. Hnak se jich celkem bojí, protože ho stále sledují a před vesničany o něm mluví jako o pohanovi. Lidé však v otázce hrobníka na duchovní moc nedají.

Chování vůči dobrodruhům

Hnak umístil na tři místa v okolí své nižší nemrtvé. Místa umístěný záleží na PJ, ale musí to být místa špatně dostupná a dluho prázdná. Poslal je tam ze dvou důvodů. Za prvé, kdyby ho někdo odhalil, tak se může na některé z míst schovat a za druhé myslel na dobrodruhy. Ti pokud přijdou do vesnice a budou se shánět po práci, narazí zajisté na hrobníka. Ten před nimi sehraje divadlo. Namluví jim, že hřbitov je sídlo temných sil, a navíc nějaké síly už pronikly do okolí. Pošle je na všechny tři místa, a pokud postavy přežijí, rozhodne se udělat konečné řešení. Vytvoří mumii a naláká dobrodruhy do své hrobky (dále v kapitole boj). Proti postavám se po dobu, kdy budou ve vesnici, bude snažit poštvat vesničany. V hospodě začne vyprávět, že to postavy přivolali temné síly, vždyť vše začalo jejich příchodem. Lidé mu ovšem nemusí uvěřit. Záleží na PJ.

Boj

Hnak velice nerad bojuje. Dá se říct, že nebojuje vůbec. I dýku, kterou občas nosí u sebe, používá vždy jen na odřezávání větví a trávy na hřbitově. Jediný jeho souboj se odehrál před dlouhou dobou. Hrobník se totiž hodně bál, že někdo odhalí jeho tajemství. Tehdy si na něj začal dávat pozor jeden z gardistů ve vesnici. Jednoho dne se rozhodl vydat na hřbitov a tam přijít na hrobníkovo tajemství. Ale Hnak na něj čekal. Přichystal mu past*, a když se nad ní gardista nadkláněl, přetáhl ho lopatou po hlavě. A měl po problémech. To byl jeho poslední boj zbraní. Když se mu povede nalákat dobrodruhy do své hrobky, začne proti nim bojovat. Tedy ne on, ale jeho sluhové. Pokud už je boj pro něj nevyhratelný, rozběhne se s dýkou proti útočníkům, nikdy se však nevzdá, bojuje do posledního dechu.

Zvláštní schopnosti

Hůlka

Váha: 40 mn
Cena: Záleží hodně na PJ. V místech, kde je takovýchto předmětů víc, bude jistě stát méně, než v místech, kde tyto předměty nejsou vůbec.

Jedná se o hůlku, která je zakončena skleněnou kuličkou. Hůlka je vytvořena ze železa. V hůlce samé je zaklet velký duch. Ten z ní však nikdy nevyprchá. Když jí Hnak našel, vzal si jí jen pro její cenu, ale první noc, kdy ji měl u sebe k němu hůlka promluvila. Ve skleněné kuličce se objevila čistě bílá lebka. Mluvila hlubokým hlasem, ale dost tichým na to, aby ji neslyšel nikdo jiný. Sdělila mu, že pokud provede jeden rituál, stane se nesmrtelným. Ve skutečnosti se z něj stal nemrtvý. Díky této hůlce může provádět oživování nemrtvých. Probíhá to tak, že na to úpěnlivě myslí a hůlka to zařídí. Nefungovala takto, ale po celou dobu asi čtyři měsíce si na ní Hnak musel zvykat. Pokud zemře a někdo si hůlku vezme a bude jí mít u sebe déle jak 12 hodin, tak si musí hodit na past Int-9-ohromný odpor**/podlehnutí hůlce. Jestliže někdo hůlce podlehne, časem se z něj stane bytost podobná Hnakovi. Pokud mu tedy přátelé nepomohou a nedají ho od hůlky dost daleko.
Hůlku lze samozřejmě prodat a cena záleží na PJ.

Oživování nemrtvých

Díky hůlce může hrobník oživovat nemrtvé a to Kostlivce, Zombii a Ghůla - bez problémů, a pak mumii. A právě na tu potřebuje ty své obvazy. Magenergie je stejná jako v pravidlech a hůlka sama má 54 magů, ty se dobíjejí jednou za dva týdny.

Dodatky
*Past, kterou tehdy vytvořil byla jen svíčka. Byla však skvěle umístěná, takže házela světlo na okolní hroby a přímo lákala, aby k ní někdo šel.
** Ohromný odpor znamená, že postava hůlku odhodí na zem a už si jí nikdy do ruky nevezme. Bude nabádat své přátele (pokud tedy není sama), aby se hůlky rychle zbavili. Pokud po ní někdo bude chtít, aby hůlku nesla a přinutí jí výhružkou smrti, postava to udělá.

Poděkování: Děkuji všem, kteří mi s dílkem pomohli v MS. Největší díky, však patřím těm, kteří mi pomáhali v Listině.

Hasiel

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 38

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Byl jsem požádán, abych zdůvodnil své hodnocení, tedy krátce: Použitelnost je diskutabilní - mí hráči by rozhodně bádali nad tím, proč se je snažil Hnak zabít, a na to bych jim s použitím toho, co jsi napsal, odpovědět nedokázal. Hnak jako CP je vůbec dosti nezajímavý - v celém článku je jen minimum informací o jeho povaze - dozvídáme se, sice, jak se chová, ale nevíme PROČ se tak chová. Dosti zarážející je, že velmi nerad bojuje, ale když už, tak místo aby utekl, bude bojovat do posledního dechu - mě to teda zní jako protimluv.

Prostě, jako PJ toto nepoužiju - místo toho bych na podobné místo nastrčil fexta, do jehož povahy a cílů aspoň vidím. Dal jsem 2* za dobrou použitelnost v hack&slash stylu hraní a poctivé a poměrně přehledné zpracování.


 Uživatel úrovně 5

Mě to připadá takřka dokonalé
- trochu nadneseně bych ,ohl říct, že nic mi tam nechybí ani nic nepřebývá
- hned po přečtení mě napadlo hněd sitací, ve kterých by se víc než uplatnil
- není to zdlouhavé a i z jen na základě "pár" řádků se dá zplacu vytvořit dobrodřužství
- síla příšer ne vždy musí být v útočném číslo ( resp. ve statistikách ),není nad bestii, která
vlastně ani bestií není
- 5* je v neposlední řadě ocenění za krok správným směrem ( tak jak to cítím já )


 Uživatel úrovně 0

No možná, že tady to co napíšu poznamenal někdo přede mnou, ale na těhlech šílenejch diskuzích by člověk ztratil mládí.
V úvodním příběhu nechápu, co ho jako táhlo do čarodějova domu a co tam na něj pak mluvilo, když pro všechny ostatní je potřeba dotyk. A co to tam bylo s tim jak ležel v hrobě? Nevidim souvislost.
Dál, tvrdíš, že duchovní z vesnice budou hrobníka považovat za POHANA? No, řek bych, že tohle slovo do DrD nepatří.
Jestli jsem to dobře pochopil, tak Hnak dorazí někam do pohraniční vesnice, kde už je hřbitov a taky už tam je určitě hrobník......no tak řekněme, že se ho prostě zbaví.....a nastoupí na jeho místo.....to je fakt podezřelý, ne?
Chování vůči dobrodruhům je úplně postavený na hlavu, naopak, bylo by mnohem logičtější, aby se choval nenápadně.
Máš tam gramatický chyby.


 Uživatel úrovně 0

Mě se to velice líbí, je to nádhera...


 Uživatel úrovně 0

Mě se to líbí,docela pěkné.


 Uživatel úrovně 0

Dílo se celkově líbí a nemám proti němu vážnější výhrady jak po technické stránce tak po té pravopisné. Mnoho úspěchu do budoucna.


 Uživatel úrovně 0

Nádherná, jednoduchá, univerzální potvůrka pro odpoledne bez nápadu.
Moc se mi líbí jeho rozsáhlá použitelnost a kvalitní zpracování.

4*

Ghostr


 Uživatel úrovně 0

Za tento příspěvek se předem omlouvám. Ačkoliv jsem se snažil přesvědčit uživatele Mc Kopka aby hlasoval sem do diskuse, přišlo mi pouze toto zdůvodnění 3*.


OD: Mc Kopka [info] smazat 11:28:31 20.03.2006
me se zda ze pises jenom o jednom Hnakovi a ne o bestijich ktere chodi vside zkus to dat do mnoznyho cisla.


 Uživatel úrovně 5

Páni presunte prosím svoje diskusie do pošty, toto je hasielov príspevok, a ak tu ma dakto obhajovať jeho kavlity je to on. Ak máte potrebu diskutovať ot tom prečo ste dali dané hodnotenie tohoto diela tak to prosím nerobte tu, ale v súkromnej pošte, resp. v dákom na to vhodnom stole.

Už teraz budem musieť túto diskusiu premazať. Taktiež ak chcete reagovať na túto správu, tak len men do pošty inak to budem trestať už tolko krát omielaným reputačným byčom.

ďakujem.


 Uživatel úrovně 0

Salmar: Za to se musím omluvit. Poslední příspěvek je tady protože, jsem zapomněl do dopisu napsat, aby uživatelé reagovali sem. Pak jsem to hned napravil.

Omlouvám se