Bestiář

Větvivec bukový Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 30

Skupina: Magický tvor

Životaschopnost: 3+1

Útočné číslo: 4+1(ruce); 3+3(zuby)

Obranné číslo: (3+3)=6

Odolnost: 10

Inteligence: 6

Velikost: A0

Zranitelnost: B, C, G2, H, J, K2

Pohyblivost: 10 magický tvor(na zemi); 18 okřídlenec(ve vzduchu)

Poklady: oči; magické bukvice

Zkušenost: 120

Bojovnost: 0

Síla mysli: 0

Popis:

Vzhled

Větvivec je 50 coulů vysoký lesní tvor. Jeho tělo má humanoidní tvar. Celé je pokryto kůrou a zvrásněno. Kůra jim slouží jako brnění. Je magická, ale roste společně s větvivcem, nemůžou jí napadnout nějací parazité. Hlava je kulatá o průměru 8 coulů, je na ní špičatý nos, uši a kulaté oči, ve kterých svítí malé červené světýlko. Po jeho smrti lze kameny, které mu slouží jako oči, vyjmout a alchymista z jednoho může vydestilovat 1-3 magy. Oči jsou nejvýraznější o půlnoci.Tyto kameny se dají prodat u většiny zlatníků za zhruba 15 zl (obě). Tato cena se může měnit podle místa kde se prodává. Na hlavě dominují veliká ústa, která jsou plná ostrých zubů. Hlava je porostlá mechem. Tento mech je magický, ale může normálně růst. Slouží mu kvůli maskování. Jeho ruce i nohy jsou perfektně ohebné, proto se také tak rychle pohybuje mezi stromy. Tato rychlost se mu hodí při lovu zvířat (viz níže). Ale ruce i nohy jsou velice vyzáblé a vypadají na pohled nepoužitelně. Na každé ruce má 5 prstů, které hojně využívá. Celé jeho tělo je navíc místy porostlé bukvicemi(viz níže). Jeho tělo (hrudník a břicho) je velice útlé má průměr jen 8 coulů. Jeho vzhled je velice nenápadný, skoro až nepostřehnutelný. Vyskytuje se ve dvou podobách. Přirostlé a volné. Pokud je v přirostlé podobě, tak je připjat k buku a jeho životní činnosti jsou omezeny. Pozor v této podobě je ho možno zranit obyčejnou zbraní, ale nelze ho nijak rozeznat od normální větve, protože si bere její podobu. Tuto podobu na sebe bere většinou na podzim a v zimě. Spí velice tvrdým spánkem. Když spí, tak není schopen vnímat své okolí. Na jaře se probouzí a pomalu se zase vrací zpět k normálnímu životu. Ale mohou ho probudit lidé, kteří vyrazili nasekat dříví a přitom si spletli větev s větvivcem. Pokud ho odseknou, tak se na ně snese velká spousta nadávek, ale nejsou napadeni, na to je větvivec příliš slabý. Po náhlém probuzení mu trvá 2 směny, než se zase ubere ke spánku. Ve volné podobě se pohybuje po zbytek roku. Stará se o své potomky a občas rozpravuje obecnou řečí s lidmi ( ale jen ti dobří větvivci). K řeči přišel při svém vzniku, kdy omylem tuto schopnost získal a další generace se jí již nezbavily. Proměna z jedné podoby do druhé trvá 2 směny.

Výskyt

Větvivec se vyskytuje pouze v bukovích lesích. Vždy si najde úkryt v koruně buku, upravuje si jej podle svých vlastních představ. Tahá si tam nějaké větvičky a listy. Tím si úkryt dělá pro sebe pohodlnějším. Úkryt skoro není možno objevit, na postřehnutí úkrytu je past obr-10-postřehnutí/nic. V úkrytu stráví celý svůj život. Nikdy se nehne ze svého lesa. Lesem se rozumí plocha porostlá stromy na ploše tak 40 hektarů, ale tam se vyskytuje více skupin. Pokud les postihne požár, nemůže se přesunout, snaží se ohni utéct a většinou se mu to daří (celý les většinou neshoří). Jestli jsou v lese nějaké dřevorubecké sruby, ve který stále pracují dřevorubci, snaží se je odtamtud vypudit. Při vypuzování spolupracuje s jinými větvivci, ale jen v rámci skupiny. Nejraději žije v blízkosti řeky nebo jiného vodního zdroje. Nejšťastnější je pokud žije na letitém buku u čistého pramene, někde v hloubi lesa. Je spjat s bukem kde je jeho úkryt. Pokud začne buk hořet v důsledku požáru, musí se ,ač nerad, přesunout do jiného buku. Pokud je buk napaden nějakým parazitem, který buk postupně zničí, tak se větvivec opět přesune. Snaží se však vydržet co nejdéle. Větvivci trvá 3 dny než si na nový buk zvykne. Jsou známy případy, kdy si obzvláště bohatí nechali nasadit na svůj buk ve své zahradě větvivce jako ozdobu. Pokud se mu tam vytvoří dobré podmínky, tak tam zůstává a je jedno jakého je přesvědčení. Bohatí lidé platí hodně peněz za chycení a přinesení větvivce.

Vznik

Větvivci jsou výsledkem nezdařené ho pokusu dvou druidů Lýkovce a Bukomila. Ti přímo nenáviděly kácení lesů a pokusily se dát lesu dobrou věc na obranu. Věděli, že jsou nejvíce ohroženy bukové lesy a proto se rozhodli dát lesu možnost, aby se mohl sám bránit. Bohužel, při tomto pokusu, který se nezdařil, došlo k úniku velkého množství magenergie. Tato volná magenergie začala působit na buky. U 5% buků v jednom hvozdu, došlo k tomu, že se část větví odloupla a z těchto větví vznikli první větvivci. Nic se nedělo, druidové řekli, že se pokus nezdařil a podle toho co věděli říkali pravdu. Větvivci se začali rozšiřovat i do okolních hvozdů a později se u nich projevila rozdílnost jejich přesvědčení. Rozdělili se tak na dvě zhruba stejně početné skupiny. Množí se dělením.To probíhá pouze za příhodných podmínek. Těmi se myslí svit měsíce v úplňku, pramen říčky či řeky. Každý větvivec se může dělit jen jednou za rok. Probíhá to tak, že si stoupne do tekoucí vody za svitu měsíce a začne se soustředit. Po dobu 10 směn nesmí být vyrušen, jinak dělení selže. Postupně se z něj odděluje nový jedinec. Větvivec, který stál na počátku dělení je na 8 směn oslaben a musí se uchýlit do úkrytu.
Narozený jedinec musí ve svých první 10 týdnech být v úkrytu toho, z koho se oddělil. Plně vyvinutý jedinec se zněj stane v 4 letech svého života. Liší se tím, že jeho kůra je světlejší a jeho bukvice se nedají použít.

Chování

Větvivci tvoří skupiny o 5-10 jedincích. V této skupině si pomáhají a podporují se. Skupina je z větvivců, kteří žijí v bucích blízko sebe. Jak sem psal již výše dělí se do dvou skupin podle přesvědčení na zmateně zlé a zmateně dobré. Ti dobří se drží v hloubi hvozdů. Ale občas se vydávají do okrajních částí hvozdů, kde mají možnost si promluvit s některými lidmi. Tito lidé musí být povahou dobří a rozhodně ne takoví, kteří by všechno prozradily. Tyto lidi poznají podle jejich skutků v lese a nebo jim to řekne druid. Dobří větvivci jsou raději, když jsou v tajnosti. Jsou si vědomi, že vznikli omylem, ale nijak jim to nevadí. Dobří mají velmi dobré vztahy s druidy. Pomáhají jim, kde můžou. Jedna z mála věcí, které však neudělají je zabití jiného větvivce. Mnohdy jsou známy případy, kdy se skupinka větvivců přestěhovala do blízkosti druida a se vším mu pomáhala.

Ti zlí větvivci si uvědomují, že vznikli omylem v důsledku lidské činnosti. Proto se snaží lidem uškodit. Druidi se je snaží vyhubit, ale moc se jim to nedaří. Sami zlí větvivci mají z druidů velký strach a snaží se jim nelézt do cesty. Les sám je na ně krátký, protože jsou vůči jeho kouzlům imunní. Lidem škodí tak, že ku příkladu tahají kusy dřeva na cesty, které lesem vedou. Nebo se snaží vyděsit koně, kteří táhnou vozy. Proti dřevorubcům používají zastrašování a případně jim přes noc schovávají jejich sekery. Nikdy však na lidi nezaútočí, pokud to není nezbytně nutné.

Zlí i dobří větvivci jsi jdou navzájem z cesty.

Boj

Větvivci mají dva důvody proč bojovat. První je ten, že v lese je nějaké zvíře či smečka, která lesu hodně škodí. Větvivci to vycítí a pokud se jedná smečku, která se vyskytuje blízko nich, tak se vydají jí napadnout. Mají taktiku. Obvykle je ve skupině pozorovatel, který cíl najde. Ten zavolá skupinu a ta se na cíl přesune v korunách stromů. Pak seskočí a zaútočí. Při tomto skoku si přičítají +3 na útočnost. Snaží se napadeného spíše zastrašit než zabít. Jestli však napadený bude mermomocí chtít bojovat, tak větvivcům nezbyde jiná možnost než cíl zabít. Pokud je větvivec zaskočen lidmi a zahnán do kouta tak, začne strašlivě křičet o pomoc. Tento křik se nese do vzdálenosti 2 mil a všichni větvivci, kteří ho uslyší, okamžitě vyrazí na pomoc. Křik je vyslán na určité zvukové frekvenci, takže lidem nevadí. zní jim jako normální výkřik. Ale větvivcům zní jako volání před smrtí. Zatímco se pár z nich bude věnovat boji proti útočníkům, zbytek vyleze na stromy a napadne je. AVŠAK NIKDY LIDI NEUSMRTÍ! Jejich slabiny jsou oheň a sekyry. Pokud je na ně útočeno sekyrami, tak si větvivci od hodu na obranu odečítají 3.

Zvláštní schopnosti

Magická bukvice

Na větvivci roste 5-14 magických bukvic. Má je už od narození a bukvice rostou s ním. Ale už od mládí jsou použitelné. Pokud si ji utrhne a nepoužije ji, tak ztratí svou magickou moc za 1 směnu. Nikdy si nenechá své bukvice utrhnout od někoho jiného. Bukvice ztrácí svou moc se smrtí svého větvivce. Má spoustu využití. Pokud je větvivec na útěku, tak si může jednu bukvici odtrhnout a zahodit ji. Po dopadu z ní začne vycházet hustý dým, který zaplní území asi 2 sáhy vysoké, 3 sáhy široké a 3 sáhy dlouhé. Pronásledovatele to přinejmenším zaskočí a tak může větvivec získat čas na zmizení v korunách stromů. Tento dým není nějak magický a ti kteří jím proběhnou nejsou nijak omezeni. Další způsob využití jim poskytuje možnost, aby pomohli lidem. Používají ho jen ti dobří. Bukvice může vyléčit jakoukoli přírodní otravu, pokud je to nejpozději 20-ti kol od otravy. Tímto však nelze vyléčit zranění způsobené vyrobeným jedem byť s přírodním základem. A poslední způsob využití je zásoba magenergie. Můžou bukvici darovat alchymistovi. Z této bukvice lze vydestilovat 10-30 magů. Bukvice po utrhnutí ztrácí svou magenergii a to rychlostí 1 mag za 1 směnu. Po usmrcení větvivce i bez utrhnutí je rychlost stejná.

Léčba stromů a schopnost se stromy

Větvivec při spolupráci s druidy ví o nemocných stromech. Nevýhodou je, že nemůže léčit stromy, které obývají větvivci. Pokud najde nějaký neobydlený strom, který potřebuje vyléčit, tak ho začne uzdravovat. Léčba spočívá v tom, že větvivec splyne se stromem. Splynutí znamená, že větvivec vstoupí do stromu, a uvnitř začne hledat zdroj problému. Problémy s lýkožrouty mu trvají kratší dobu, něž nějaká choroba, která strom rozloží zevnitř. Větvivec je také schopen stromem procházet. Prochází rychlostí 1 sáh za 2 kola.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 30

author_nick:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Tímto bych rád požádal TheLost, Emiel a martore aby zdůvodnili své hodnocení 3*. Je sice hezké, že jste tak hlasovali, ale rád bych věděl proč. Tímto vás nijak nediskiminuji a ty, kteří hlasovali výše a přesto nenapsali nic, bych požádal a také napsání něčeho. Třeba vlastního názoru na dílo.


 Uživatel úrovně 0

Má to svoje mouchy ale jinak se mi to spracování líbý.


 Uživatel úrovně 0

No Hasieli,
co ti mám na to říct??? Větvivec má určitě nějaké ty mouchy, ale už zde byly jmenovány.
Nechci to opakovat, ale to s tím rozšířením do ostatních hvozdů, když z toho svého nevystrčí ani nos je opravdu nedomyšlené!!!

Jinak je větvivec fajn potvůrka a přeji ti hodně štěstí ve tvém dalším tvoření.

Ghostr


 Uživatel úrovně 0

1) Píšeš o tom že se bukovec nehne ze svého lesa,tak jak se mohl rozšířit?
2) Zdá se mi,že je u něj málo popsané chování.(pouhý názor)
3) Nemělo by být nalezení v procentech jako nápadnost?
4) Když není ten dým magický tak jak vzniká?
5) Jak jsou velké ty jeho oči, kolik váží?


 Uživatel úrovně 0

je to fajn zpestření, určitě to někdy použiju...


 Uživatel úrovně 0

2) Démon nemůže více, než zdvojnásobit sílu a to podle mě platí i u takovýchto stvoření. Dostáváš tedy, že v rukou by tohle stvoření i bez magie mělo sílu větší, než urostlý barbar a to je prostě moc. Nezlob se na mě.
4) Na větru v lese záležet nebude, zvlášť u takovéhle malé „potvůrky“, vždyť do čeho by se ten vítr opřel?
6) V tom křiku asi bude nějaká ta magie, ne?

No, až budeš příště něco podobného tvořit, uvaž. Čau…

…Firefanatic


 Uživatel úrovně 0

Velice povedené ale měl bych nějaké otázky otázky:

1. pokud bude větvivec odseknut ve spánku od stromu, ublíží mu to nějak, nebo je prostě pouze oddělen?
2. Když se nehne ze svého lesa, tak jak se mohl rozšířit do jiných hvozdů?
3. Les bereme jako plochu porostlou stromy cca 40ha. Takže jak to, že se uchytí i na něčí zahradě.
4. Ani zlí větvivci nezabijí člověka?


 Uživatel úrovně 0

Firefanatic

2) Větvivec je tvor, který za slabým vzhledem schovává ohromnou sílu.
4) No řekl bych, takových 5 metrů. Ale je to jen odhad, je to různé, záleží na větru a tak dále.
6) Křik je u nich velice zvláštní. Šíření tohoto zvuku je zvláštní ještě více a proto se i v lese šíří daleko.


 Uživatel úrovně 0

Zdravím autora...
Bohužel všechny kritiky které bych ti řekl již zazněli přede mnou, tak ti toho bohužel už moc neřeknu. Je to nadprůměrné dílo a moc se mi líbí.
s pozdravem hyperhobit


 Uživatel úrovně 0

Když jsem si přečetl ostatní kritiky, zjistil jsem, že jsem na dost věcí zapomněl, ale na druhou stranu - proč pořád kritizovat, máš tam dost fajn vychytávek.
Tohle je jen takový maličký dodatek k mé kritice.

Hodně úspěchů....