Alchymista

Démon zabití Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 15

Noc byla chladná a tichá. Jen boty sira Kensingtona narušovaly klid zapadlé uličky. Udýchaný a dezorientovaný utíkal, ani nevěděl kam. Před pár minutami, když se z putyky vracel domů, neznámí útočníci přepadli jeho skupinu. Podařilo se jim zneškodnit oba jeho strážce. Jemu samotnému se podařilo uniknout jen o vlas.

Na rozcestí tří uliček se zastavil a rychle se rozhlédl, strach v očích. Chtěl si rychle rozmyslet, kterou z ulic se dostane rychleji do bezpečí. V ten moment ale nocí zazněl svist letícího šípu a Kensington padl bez jediného hlesnutí na kolena. Ozval se zvuk jako když kvílí meluzína a tělo sira Kensingtona bylo na moment zahaleno černým mlžným oparem. Když se rozplynul, sir Kensington ležel na dlažbě mrtvý, s popelavě bledou kůží.

Popis

Démon zabití se poprvé vyskytuje v desáté sféře. Do zbraní a projektilů se zaklíná jako běžný útočný démon. Nezvyšuje však útočné číslo, ale umožňuje při útoku ze zálohy cíl rovnou zabít.

Použití ve hře

Hráč oznamuje PJ-i předem, že využívá démonovu schopnost. Pak si hodí proti pasti. Základní past je rovna kvalitě zbroje (bez štítu), použitá vlastnost je Roz + Obr. K nebezpečnosti se dále přičítá číslo podle tabulky níže. Výsledkem hodu je zabití/nic.

Při určování Roz nepočítáme úroveň útočníka (minus úroveň cíle), jak je zvykem u siccova zabití, nýbrž pořadové číslo sféry, ze které byl vyvolán démon zabití (minus úroveň cíle).


Velikost útočníkaVelikost cíle
-ABC
A456
B345
C234

Př.: Zabiják (Obr +2, velikost B) s dýkou, v níž je zaklet démon zabití z jedenácté sféry, bodá ze zálohy cíl v lehké zbroji (KZ +2, Živ 13, velikost B). Past je 2 (KZ) + 4 (z tabulky) = 6. Použitá vlastnost Roz + Obr je v základu - 2 (Roz) + 2 (Obr) = 0.

Další použití ve hře

Démon zabití funguje nejen pro probodnutí ze zálohy (jako siccovo zabití), ale pro jakýkoliv útok ze zálohy včetně střeleckého. V případě střeleckého útoku ze zálohy se ovšem past nezvyšuje podle výše uvedené tabulky, nýbrž o ([vzdálenost mezi střelcem a cílem v sázích] minus [stupeň velikosti cíle]) (A = 1). Zvýšení nebezpečnosti za vzdálenost není nikdy nižší než 5..

Př.: Střelec (Obr +3) vzdálený od cíle 12 sáhů a používající démona vyvolaného z desáté sféry střílí na neozbrojený cíl s životaschopností 9 o velikosti B. Past je 0 (KZ) + 12 (vzdálenost) - 2 (velikost cíle) = 11. Použitá vlastnost Roz + Obr je v základu 1 (Roz) + 3 (Obr) = 4.

Na rozdíl od sicca, démon zabití dokáže zabít i nehumanoidní nestvůry. Nedokáže zabít nestvůry velikosti D a větší. Pokud v pokusu o zabití útočník napoprvé neuspěje, nemůže v tomto kole dál útočit a v dalším kole nemůže použít útok ze zálohy.

Démon zabití se často nepoužívá pro špatnou reputaci a z dalších, většinou etických či právních důvodů. Neznalý člověk navíc nemá šanci poznat, že ve zbrani je takový démon zaklet a je mu tedy k ničemu, protože schopnost démona musí útočník využít vědomě.

Démon zabití je pochopitelně využívaný především k vraždám a atentátům, jelikož při zakletí například (a ideálně) do šípu je velmi účinnou zbraní v rukou kohokoliv s dostatečně vysokou obratností, a to z toho důvodu, že úroveň (resp. Živ) útočníka nemá na úspěšnost zabití vliv, protože pro rozdíl úrovní se počítá démonova úroveň (pořadové číslo sféry). Ze stejného důvodu ale démon zabití pro svou cenu a omezené a jednorázové využití nikdy nenahradí zkušenějšího sicca.

Diskuze

 Uživatel úrovně 8

Nathaka: A ještě k požírači duší: Je v pravidlech minimálně od verze 1.3, ve verzi PPP 1.5 ho najdeš na straně 27. Vyskytuje se od 9. sféry výš, jinak platí co už řekl Fafrin Vok. Bohužel nejsi sám kdo na něj zapomněl, když jsem dílo schvaloval taky jsem si jeho existenci neuvědomil.


 Uživatel úrovně 8

Kibe: Proč špatně? Počítá se to dobře, je jednoduchá a důraz na vzdálenost nemusí být nutně blbě. (Že se ti něco všeobecně nelíbí, nezanes, prosím, do hodnocení. :-))

A ke Corwinovi mám dokonce lepší přirovnání. Sakra, proč vlastně ten sicco neumí člověka zabít i v přímém souboji? Proč musí útočit ze zálohy? Vždyť i v souboji by mohl mít dost času, aby se mu povedl výpad na to správné místo!


 Uživatel úrovně 8

Pokud jde o dotazy "proč by démon neměl fungovat při jakémkoliv dobře zasaženém útoku?", nemají valný smysl. Prostě nemůže. Stejně jako třeba útočný démon proti (čemukoliv) nefunguje proti (tomu ostatnímu), i když by klidně mohl. Nebo démon brány nepřenáší samotnou neživou hmotu (jak sakra pozná, že špička meče je nějak spojená s živou postavou?). Autor si to nepřál, zjevně je to myšleno jako vyvažovací mechanismus k automatickému zabíjení.


 Uživatel úrovně 0

Ta past u střelby je dost špatně postavená(příliš důrazu na vzdálenost), jinak se mi instanty také všeobecně nelíbějí. Také to že je možno použít zbraň pouze ze zálohy(proč by démon neměl fungovat při jakémkoliv jiném dobře zasaženém útoku?)...váhám mezi 2 a 3.


 Uživatel úrovně 8

Huh, to bylo už v základních pravidlech, nebo to dodali později? Nic takového si nevybavuju.
Jo, kdyby to bylo s tím dostřelem jak říkáš, tak je to lepší, pravdu díš. Na druhou stranu, při hledání extra slabého místa na těle hraje asi roli každý metr, no ne? :B
Bonus klidně dej, zdůvodnit se dá i tím, že sicco zná lépe než ostatní slabá místa soupeře, takže jeho Obr se počítá dvakrát. (Např.)


 Uživatel úrovně 0

Požírač duší je démon, který při zásahu oběti s jistou pravděpodobností vysaje její duši (odešle ji do sfér), zbaví postavu inteligence(inteligence klesne na 0) a de facto ji zabije.
Totose děje až po úspěšném zranění, kdy následuje nějaký hod na past (podrobnosti teď nevím)
Démon požírač duší se navíc po několika použitích vrací zpět do sfér (není jich mnoho, nevím, jestli je to jedna oběť na každou sféru nad základní.)
Démon požírač duší navíc musí být v případě střelných zbraní zaklet v projektilu.
Ano, je to vhodná věc na porovnání s tvým démonem. Aź budu mít pravidla a čas, porovnání provedu.

Jinak co se týče postihu za dostřel, měl jsem spíše na mysli něco, jako zvýšení pasti při krátkém o 3, při středním o 6 a při velkém o 10, nebo tak.
U sicca bych si pak představoval něco jako že k pasti dostane bonus k pasti velikosti svého bonusu za úroveň(Ur) či nějaké podobně malé číslo. Není to zásadní, ale potěší.


 Uživatel úrovně 8

Gonzáles: Héle, mechanismus je téměř stejný jako u siccova zabití. Jde o obratnost a o útok ze zálohy, protože musíš prostě trefit slabé místo. Démon zabíjí, ale potřebuje, abys ho dopravil tam, odkud může působit, to jest někam do těla. Obratnost je tedy o tom "trefit" to správný místo a proto i čím větší vzdálenost, tím hůř trefíš. To všechno mi přijde celkem logické. Proč by tam byla past na obratnost a proč by bylo třeba útočit ze zálohy, kdyby stačilo namířit na oběť a říct "zabij ho, démone"?

Takže útočí oba. Vrahounek musí obratně zaútočit na správné místo, démon pak svou sílu využije k tomu, aby tělo zabil.

No a že to je podle tebe "úchylný" a nemáš rád instant killy, co já s tím? Osobní vkus čtenáře je věc nevyzpytatelná...

Um, co je požírač duší?


 Uživatel úrovně 0

Ahoj,
omlouvám se, ale budu ošklivej (neberte to nikdo osobně).
Mě to přijde teda dost úchylný (nehledě na fakt, že prostě instanty se mi nelíbí - ani instantní polívky nejsou dobrý ;-) ).
Nevim teď jak to funguje u požírače duší (pravidla jsou o x km jinde), ale určitě drobet jinak.
Navíc mi to přijde takové ...
Proč by démon nemohl využívat svou schopnost i v přímém boji, kde o sobě ví? Proč jen při útoku ze zálohy? Předpokládám, že s tim souvisí i ta ... past Roz + Obr - kdo teda útočí? - vrahounek nebo démon nebo oba?
A musí se vrahounek zbraní se zakletým démonem vůbec trefit? Nebo jen natáhne zbraň a řekne: "tak už" a démonek to zkusí?

A proč vůbec zvyšovat past o vzdálenost mezi útočníkem (střelcem šípu) a obětí, když démon je zaklet v šípu? (jinak si to teda neumim vysvětlit)
Navíc, pokud tedy démon po vraždě nemizí, není oproti požírači duší poněkud (pře)silný?

Mějte se fajn, Gonzáles


 Uživatel úrovně 8

Fafrin Vok atd.: Snad ti nepřijde, že by bylo lepší a hratelnější počítat postih podle procent z dostřelu. :-)))
Démon zabíjí, asasín je v tomto případě jen jakési médium (a nemyslím ležák) a jde tedy jen o to, jak je obratný, ergo jakou připraví démonovi pozici pro finální úder. Sicco by to mohl umět lépe, ale stačí, že je obvykle dost obratný. Navíc má své zabití, které je v mnoha případech vhodnější. A nakonec, nebylo by to už trochu přesílené, kdyby se to všechno posčítalo? Koho by pak sicco nezabil?


 Uživatel úrovně 0

Vadí mi (krom drobných nejasností a možných desinterpretací), že démon nijak neinterferuje s siccovým zabitím - tedy že sicco s démonem není lepší, než sicco bez démona na stejné úrovni.
Počítat přímo vzdálenost v sázích mi příjde nevhodné hvůli různým dostřelům - co je to 5sáhů pro dáku a co pro kuši?
S hlasováním ještě počkám, až se mi to rozleží a rozhodnu se o významnosti drobných chybek.