Alchymista

Démon zabití Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 15

Noc byla chladná a tichá. Jen boty sira Kensingtona narušovaly klid zapadlé uličky. Udýchaný a dezorientovaný utíkal, ani nevěděl kam. Před pár minutami, když se z putyky vracel domů, neznámí útočníci přepadli jeho skupinu. Podařilo se jim zneškodnit oba jeho strážce. Jemu samotnému se podařilo uniknout jen o vlas.

Na rozcestí tří uliček se zastavil a rychle se rozhlédl, strach v očích. Chtěl si rychle rozmyslet, kterou z ulic se dostane rychleji do bezpečí. V ten moment ale nocí zazněl svist letícího šípu a Kensington padl bez jediného hlesnutí na kolena. Ozval se zvuk jako když kvílí meluzína a tělo sira Kensingtona bylo na moment zahaleno černým mlžným oparem. Když se rozplynul, sir Kensington ležel na dlažbě mrtvý, s popelavě bledou kůží.

Popis

Démon zabití se poprvé vyskytuje v desáté sféře. Do zbraní a projektilů se zaklíná jako běžný útočný démon. Nezvyšuje však útočné číslo, ale umožňuje při útoku ze zálohy cíl rovnou zabít.

Použití ve hře

Hráč oznamuje PJ-i předem, že využívá démonovu schopnost. Pak si hodí proti pasti. Základní past je rovna kvalitě zbroje (bez štítu), použitá vlastnost je Roz + Obr. K nebezpečnosti se dále přičítá číslo podle tabulky níže. Výsledkem hodu je zabití/nic.

Při určování Roz nepočítáme úroveň útočníka (minus úroveň cíle), jak je zvykem u siccova zabití, nýbrž pořadové číslo sféry, ze které byl vyvolán démon zabití (minus úroveň cíle).


Velikost útočníkaVelikost cíle
-ABC
A456
B345
C234

Př.: Zabiják (Obr +2, velikost B) s dýkou, v níž je zaklet démon zabití z jedenácté sféry, bodá ze zálohy cíl v lehké zbroji (KZ +2, Živ 13, velikost B). Past je 2 (KZ) + 4 (z tabulky) = 6. Použitá vlastnost Roz + Obr je v základu - 2 (Roz) + 2 (Obr) = 0.

Další použití ve hře

Démon zabití funguje nejen pro probodnutí ze zálohy (jako siccovo zabití), ale pro jakýkoliv útok ze zálohy včetně střeleckého. V případě střeleckého útoku ze zálohy se ovšem past nezvyšuje podle výše uvedené tabulky, nýbrž o ([vzdálenost mezi střelcem a cílem v sázích] minus [stupeň velikosti cíle]) (A = 1). Zvýšení nebezpečnosti za vzdálenost není nikdy nižší než 5..

Př.: Střelec (Obr +3) vzdálený od cíle 12 sáhů a používající démona vyvolaného z desáté sféry střílí na neozbrojený cíl s životaschopností 9 o velikosti B. Past je 0 (KZ) + 12 (vzdálenost) - 2 (velikost cíle) = 11. Použitá vlastnost Roz + Obr je v základu 1 (Roz) + 3 (Obr) = 4.

Na rozdíl od sicca, démon zabití dokáže zabít i nehumanoidní nestvůry. Nedokáže zabít nestvůry velikosti D a větší. Pokud v pokusu o zabití útočník napoprvé neuspěje, nemůže v tomto kole dál útočit a v dalším kole nemůže použít útok ze zálohy.

Démon zabití se často nepoužívá pro špatnou reputaci a z dalších, většinou etických či právních důvodů. Neznalý člověk navíc nemá šanci poznat, že ve zbrani je takový démon zaklet a je mu tedy k ničemu, protože schopnost démona musí útočník využít vědomě.

Démon zabití je pochopitelně využívaný především k vraždám a atentátům, jelikož při zakletí například (a ideálně) do šípu je velmi účinnou zbraní v rukou kohokoliv s dostatečně vysokou obratností, a to z toho důvodu, že úroveň (resp. Živ) útočníka nemá na úspěšnost zabití vliv, protože pro rozdíl úrovní se počítá démonova úroveň (pořadové číslo sféry). Ze stejného důvodu ale démon zabití pro svou cenu a omezené a jednorázové využití nikdy nenahradí zkušenějšího sicca.

Diskuze

 Uživatel úrovně 8

No ty máš nápady... :-D Jo, asi jo. Nebezpečnost +1, resp. +2 neuškodí. :-)))


 Uživatel úrovně 8

Jen mě tak napadlo... Při útoku na vzdálenost větší než jedna by tam taky mohl být postih... Přeci jen, precizně někoho probodnout ze zálohy třímetrovou píkou...


 Uživatel úrovně 8

Fafrin: Díky za zhodnocení, vlastně celkem souhlasím. O požírači duší jsem nevěděl, takže démona jsem se snažil vyvažovat vzhledem k siccovu zabití. Moje chyba, jednoznačně. :-) (Stejné je to i s vícenásobným použitím. Aby to bylo vyváženější, můžeš krom zvednutí pastí taky zavést, že démon je jednorázový. Na díle to až tak nic nezmění, je to prosté, efektivní.)

Akorát co se týče té šipky, tak je jedno, jak moc se přiblížíš. V určitém momentu už ti to nepomůže, minimální postih je přece vždycky pět. Takže pod pět metrů už se můžeš přibližovat jak chceš. :-)


 Uživatel úrovně 0

Tak, budeme hodnitit.
Nápad, nebo spíše námět, není úplně špatný ale je tu jedna zřejmá částečná duplikace pravidel(démon požírač duší) a druhak přebírání dosti speciální schopnosti jednoho oboru.(ale co, démoni umí taky kouzlit.)
Při porovnání s požíračem duší pak není vyváženost nejlepší, sféra je sice zhruba stejný, ale v případě démona zabití, se jedná vskutku o instant kill na jeden hod kostkou (co vím, tak na zabití se háže míso útoku), kdežto požírač upíjí úrovně podle míry úspěchu, a je tu tedy šance, že dotyčný příjde kvůli těsně neúspěšnému hodu jen o 1-2 úrovně, místo rovnou o život.
Další věcí pak je, že zatímco pořírač se vypotřebovává a v případě střelných zbraní musí být v projektilu, v případě démona zabití nejsem v počtu (silnějších) úspěchů limitován a pokud náhodou minu první zabijáckou šipkou, můžu se prostě ztrait ve stínech, a zkusit štěstí znovu.
Co se naopak zpracování týče, je tu všechno v perfektním a pravidlovém pořádku, jediné co vadí je ona drobnost kolem postihu za vzdálenost, která snižuje reálnou použitelnost. (Hej, když si ho zakleju do šipky, bude vzdálenost pak 0?)
Dílo samo o sobě je použitelne, ale nejsem tomu příliš nakloněn.
Dojem dokonalosti či úžasnosti dílo nevyvolává.


 Uživatel úrovně 8

smycma: V podstatě jde o to, že neúspěchem končí použití démona tehdy, když se ti nepodaří buď dost obratně zaútočit a dostat démona na to správné slabé místo na těle, anebo když použitý démon není z dost vysoké sféry. Past je docela jednoduchá, stačí si prostudovat příklad, je tam všechno. :-))
(Zjednodušeně na max.: Sečteš Kvalitu zbroje cíle a číslo z tabulky... Tohle číslo musíš přehodit hodem na K10. K hodu se ti přičte ještě tvoje Obr a Rozdíl úrovní démona a cíle (takže pokud má démon vyšší sféru než cíl úroveň, přičteš k hodu kladné číslo, pokud je démon ze sféry 10 a cíl má úroveň 15, od svýho hodu naopak odečteš 5).)


 Uživatel úrovně 0

Není to vůbec špatný nápad, je to krátké není třeba to rozvádět na haldy textu ale i tak by to šlo ještě trochu opracovat a vylepšit ale to i ty nejlepší práce...
Úvodník přesně vystihuje, funkci tohoto démona, i to jak to na pohled vypadá když k tomu dojde černý oblak atp.
Chtělo by to více rozvést kdy může dojít k neúspěchu zabití... pro mě jsou čísla a výpočty dost nezajímavé protože se v nich povětšinou ztratím dřív než s nimi vůbec začnu. Dílko se mi i tak jeví celkem kvalitní ne vzhledem k jiným dílům v rubrice protože jsem jiná nečetl ale nápad, jednoduchost(je do určité míry +), použitelnost, snadná upravitelnost pro vlastní potřebu.
hodnocení si budu muset promyslet.


 Uživatel úrovně 0

Zajímavý nápad na obohacení světa :). Mně se dílo líbilo, proto dávám 5*


 Uživatel úrovně 8

minister: Taky by to tak určitě šlo. Mně to přijde v podstatě jedno. :-)


 Uživatel úrovně 0

A stejně, neměla by si proti pasti házet spíš oběť?


 Uživatel úrovně 8

Co se útoku ze zálohy týče, tak každá bytost může útočit ze zadu a má potom nějaký bonus, když splní nějaké podmínky. To jenom zloděj má k tomu navíc ještě "Probodnutí ze zálohy", kde se dvojnásobí zranění a sicco má od toho odvozené zabití.

Požírač duší užírá úrovně, přičemž při každém zásahu po kterém následuje neúspěšný hod proti pasti sežere X úrovní, přičemž může sežrat pouze tolik úrovní, kolik je pořadové číslo sféry, ze které pochází (pak se vrací do sféry) a ke smrti postavy dochází až když její úroveň klesne na 0. (V podstatě stejný efekt upíjení úrovní jako u doteku ducha).

Co se mi zdá jako vyloženě divné, je to zvyšování pasti u střelné zbraně, protože v podstatě eliminuje použitelnost proti cílům na přibližně stejné úrovni, jakou mají postavy na větší než velmi krátké vzdálenosti (při sřelbě na Béčko z dvaceti sáhů se past zvyšuje o 18?).

V celku mám takový pocit, že by se to hodilo na okamžité sejmutí někoho, kdo má tak nízkou úroveň/životaschopnost, že by v případě, že by přežil útok ze zálohy, nepřežil následný souboj/útěk, takže je to v podstatě jen "roundsaver" (prostředek k rychlému ukončení souboje, který by jinak trval třeba tři zdlouhavá kola)...

No, vzato kolem a kolem, tak prostě takové nijaké, nějak zvlášť mě to neoslovilo...