Zloděj

Nešikovnost Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 17

Nešikovnost

Trvání – libovolně dlouho (1 bod únavy/směna)
Ověřování – každou směnu
Zloděj se chová nešikovně – věci mu padají z ruky, zamotává se do svých šatů, přišlapává si nohy, lemy svých šatů i okolních obyvatel.
Sem tam něco srazí, aby to v zápětí chytnul a zachránil před újmou.

Rozdíl mezi úspěchem a neúspěchem spočívá v rozdílu mezi „ví se o něm“ versus „je v centru pozornosti“.

Úspěch: Zloděj působí naprosto věrohodným dojmem naprostého nešiky a nešťastníka, na kterého se přece nelze zlobit, neb to nedělá úmyslně.

Totální úspěch: Zloděj si během svého vystoupení počíná natolik dobře, že při tom zvládne i krást či používat další schopnosti a dovednosti.

Neúspěch: Zloděj spáchá drobné škody, ale nic, co by nespravila švadlena či jiný zručný řemeslník za cenu do 1-6 zlatých a 1 hodiny práce. Lupič v očích dotčených jeho nešikovností pozbude vážnosti (postih -3 u hodů s použitou vlastností charisma) a je jen krůček od urážky těchto osob. Vybruslit mu z toho pomůže jedině úspěch v etiketě (který mu může ústy PJ napovědět, co pomůže: zda omluva, vtípek na svojí osobu, či zlatý peníz a náhrada škod)

Fatální neúspěch: Že se jedná o úmyslné zlodějovo chování a nikoli o jeho neschopnost je během 1-6 kol jeho snahy prohlédnuto a zloděj tak vzbudí opravdový zájem o svou osobu včetně toho, proč se na sebe snaží hranou nešikovností přitáhnout pozornost. Dotčení to považují (pochopí) jako útok na svou osobu a dle situace i za útok na svůj úřad, rod či čest. Jedná se o velmi vážný prohřešek (postih -5! u hodů s použitou vlastností charisma), který úspěch v Etiketě pouze zmírní na prohřešek (postih -3 u hodů s použitou vlastností charisma).

Typické projevy fatálního neúspěchu:
Stráže: část stráží se k němu vydá, ruce na zbraních, aby ho usměrnila, druhá se naopak pečlivě rozhlíží po okolí, co by asi tak mohlo být podezřelého.
Řemeslníci & Obchodníci: zaujímají preventivní opatření na ochranu své živnosti (balí, zamykají atd.). Všichni, naráz a chvatně.
Kolemjdoucí & Čumilové: dle své nátury se zdekují do bezpečnějších končin, či se po vzoru stráží vydají zjistit, co se děje.

Využití:

Zloděj získá čas a pozornost okolí – prosťáčci více (80% z davu), veteráni, což stráže vesměs jsou, méně (20-40% z počtu nebo N cha 3-5) Zloděj získá překvapení ve chvíli, kdy odhodí své maskování za nešiku. Může tedy zaútočit s překvapením (iniciativa +6) a dle situace může nachytat cíl nepřipraven k boji. Získání bonusu k ÚČ a OČ +1-3 s těmi, kteří shlédli jeho hranou nešikovnost – podceňovat protivníka se nevyplácí. Zloděj získá bonus k akrobacii (výsledku hodu) +5 – předvede na nešiku překvapivý výkon.

Bonusy:

Zloděj rozlije pití, rozsype jídlo (škoda do 1 st): +5% (max. +15%)
Zloděj rozbije svůj drobný předmět: +10% (max. +15%)

Postihy:

Zloděj rozbije cizí věc(škoda do 2 st): -5%
Zloděj rozbije cizí cennou věc(škoda 1-5 zl): -35%
Zloděj rozbije cizí drahocennou věc(škoda nad 20 zl, obliba, památka atd.): -75%

Pravděpodobnost úspěchu zloděje:

úroveň 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36
Nešikovnost 27 30 33 36 39 42 45 48 51 54 57 60 63 66 69 72 75 78 81 84 87 90 93 96 99 102 105 108 111 114 117 120 123 126 129 132 1Ch + 2O

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Břečťan:
Nejsem předpojatý. Ty jsi na mě začal vytahovat, že "Totální úspěch" je v pravidlech - já ti napsal, že ano, ale pouze u dovedností.

Já ti napsal, že mi to přijde jako dovednost a ty mi odepisuješ, že to je dovednost. Dovednosti patří do dovedností a využívat je mohou všechny postavy.

Navíc jsem ti napsal, že to je pro zloděje zbytečnost (nepoužitelná) - převlékám se za roli kterou hraji, získávám důvěru nejen pro sebe, ale pro určitý účel (roli kterou hraji). To, že si myslíš, že to je jinak mě nepřesvědčí.

Vyrovnej se s tím a přestaň mě urážet, osočovat či napadat.
Nepomůže ti to (zeptej se Natáška).
T.


 Uživatel úrovně 0

Předpojatý Tuvy, proč jsi z prstu vycucal "vzal dovednost a předělal ji na schopnost"a teď se tím oháníš? Proč mne biješ za něco, co není pravda a je to jen tvé tvrzení? Copak víš, jak tento nápad vzniknul, kde a jak byl zapsán, než skončil zde?
Že je to dovednost jsi začal jako první tvrdit ty, ve stejném duchu se ti dostalo odpovědi.
Kdo tady mate? Z tvého chování je mi k pláči.


Má to umět zloděj, proto je to v rubrice zloděje. Kdyby to měl umět každý, tak je to v Rozvoji DrD nebo v Dovednostech. Je to tam? Není.

Pleteš se - dovednosti mají 7 stupňů a jsou v pravidlech od druhého dílu. Schopnosti zloděje mají úspěch uvedený v procentech.
A tím mé dílo rozhodně je. Už jen proto, že uvádím "Pravděpodobnost úspěchu zloděje" již od PRVNÍ úrovně.

Raději vysvětlím co je totální úspěch zač (křeček Hamster si to plete s fatálním úspěchem). Určuje se naprosto stejně, jako fatální neúspěch. Jen je jeho opakem.
V procentových hodech jsou to čísla dělitelná deseti v případě úspěchu, u pastí rozdíl o šest více, než je nebezpečnost pasti a hodu.

Srážet mi hodnocení jen za to, že je nad rámec uveden i totální úspěch, tak to opravdu není zaujatost. Opravdu ne.

Jiné chyby? Že je použita past na vůli u příkladu se strážemi? A ne na inteligenci? I inteligentní člověk se ohlédne, pokud se děje něco zajímavého. Proto padla moje volba na vůli - dokáže se stráž nejít podívat, nebo nedokáže? má tak silnou vůli, nebo nemá?

Snažím se tu věcně diskutovat v domnění, že z tebe vytáhnu nějakou faktickou chybu a mám od tebe jen dvě subjektivní tvrzení.

Kolik dáš hvězdiček, to je mi jedno. Ale není mi jedno, jak to ospravedlňuješ.

Pokud chceš, tak si použitou vlastnost změň, klidně zpřeházej i kapitolky. Zákonem ani pravidly to zakázané není.


 Uživatel úrovně 0

Břečťan: Pokud si přečteš co jsem psal, tak ti vyčítám, že jsi vzal dovednost a předělal ji na schopnost a jako důkaz vidím uvedení totální úspěchu u schopnosti. Snažíš se mě zmást nebo rozesmát?

Díky tomu a dalším chybám jsem ti dal hodnocení 2* a stále si myslím, že si ho zasloužíš. Ať už na bujném koni pojíždíš po aréně sám sem a tam jak chceš :-)

S pozdravem
T.


 Uživatel úrovně 0

Umíněný Tuvy, rytíř mé cti tě vyzývá na férový souboj muže proti muži :-D

Přečti si pasáž o Fatálním neúspěchu v kapitole ... a mimo boj, než tě ppřeválcuje v poli ...
Víš, co tam najdeš? Příkad. Co v něm je? Zloděj. A co dělá? Snaží se schovat ve stínu!!!

Veřejně tě obviňuji z předpojatosti!


 Uživatel úrovně 0

Břečťan: Vzhledem k tomu, že o tom hovoříš sám jako o dovednosti, potvrdil jsi mé přesvědčení, že jde o dovednost a ne zvláštní schopnost zloděje.

Díky za odpověď. Byť mě nepřesvědčila o změně hodnocení, je velmi pěkná. Nebýt těch kožních odkazů, hned bych ti dal + repku.

Rýpavý nejsem - pokud si přečteš, tak jsem psal vše dle pravidel - tedy v podstatě rozpory s pravidly. (Tj. psal jsem že zlodějovy schopnosti nemají totální úspěch - a opravdu nemají. To že dovednosti TÚ mají, je něco naprosto jiného a nijak to nepopírám...)

S pozdravem
T.


 Uživatel úrovně 0

Geniánlí.GENIÁLNÍ.Protože mám zloděje nejvíc v lásce tak se mi zdá toto pravidlo geniální.Hlavně při totálním úspěchu to může být zajímavý.A že je to jako pravidlo pro boj to taky není špatnej nápad.z začátku sem moc netušil ani sem si moc nesliboval že to bude dobrý,ale teď....No prostě výtečný.Nní co vytknout.5*


 Uživatel úrovně 0

Milý Shadowmage, je to dovednost pro zloděje, rozšiřující a nahozená tak, aby dala jeho snahám určité mantinely, určitý směr. Samozřejmě, že hraním role se to dá zahrát také. Ostatně, hraním role se prý dá zahrát všechno ;-)

Rýpavý Tuvy, i zloděj má totální úspěch a fatální neúspěch u dovednosti. Právě tehdy, když mu padne desítka, dvacítka a tak dále. Vlastně to platí i u všech procentových hodů. Jen to v pravidlech nebývá moc rozepsáno. Pokud nechceš, nemusíš to přijmout, stejně jako celé mé dílo.

Past zohledňuje charizmu, která může být chápána i jako síla vůle. Proč? Protože si myslím, že blbec i génius mohou být stejně zvědaví či nevšímaví a je na jejich vůli, zda se ovládnou.
Nesouhlasím s tebou, že stačí dovednosti Převleky a Získání důvěry. Trochu se to překrýv, to ano, ale ne zcela.
Převlékám se za někoho, nikoli za nějaké chování.
Získávám něčí důvěru, ale na to s ním musím hovořit a tu důvěru získávám jinak, za jiných podmínek a pro jiné účely. Nebo si myslíš, že po projevení vlastní hrané nešikovnosti si důvěru udržíš?

Kapitolka Využití je spíš radami, jak tuto dovednost využít při hře. Pokud cheš, tak to považuj za takovou malou nápovědu, kterou se můžeš, nebo nemusíš řídit.
Nikde netvrdím, že se jedná o dovednost pro všechny postavy. Pokud by tomu tak bylo, našel bys to v Dovednostech nebo Rozvoji DrD.

Nevím, jestli máš kuří očka, ale má botka ti na něj nešlápla ;-)

Děkuji ti Pajdo a i kdybys mi nedal celých pět slibovaných hvězdiček, poprosím tě, abys na hodnocení přeci jen nezapoměl a nějaké mi udělil ;-)

Milý NeznáMý, poprosím tě, abys poopravil své hodnocení - nechci motivaci vyšším hodnocením, než si zasloužím :-) K motivaci mám svého Pána Jeskyně :-)


 Uživatel úrovně 0

Zdravím, jsem z toho v rozpacích. Nevím, jestli to je právě absencí všeho "okolo", ale dílo vás hodí "do děje" a zvlášť, protože se v průběhu mění, není příjemně přijatelné. Abych vysvětlil:
Dílko je očividně stavěné původně jako dovednost a IMHO v té fázi (obecné dovednosti pro všechny postavy) mělo zůstat. Zlodějovy schopnosti nemají "Totální úspěch" a FN je čistě na PJ.
Jeho transpozice do zlodějovy schopnosti proběhně až v půlce díla a k tomu ještě dost nešťastným způsobem (především "Využití" skrývá několik bot - např. opětovné házení na past u stráží nezohledňujíce jejich int. - mimoto nenápadně vnáší do díla nejzásadnější pravidla jen tak "mimo řečí") a vlasntě jen v poznámkách a tabulce.

Největší problém tohoto (napadá mě jen označení prasopes ve smyslu "mám psa, ale chci mít prase, protože prase je přece o tolik lepší. Tak psa oholím, natři na růžovo a budu mu říkat, že je prase") pak je v tom, že Zloděj prostě tyto schopnosti už má. Je to standardní použití "Získání důvěry" s "Převelky".

Jako dovednost pro všechny postavy je to pěkné (Být barbar válečník, tak do toho jdu a naučím se to - aspoň omluvím svou neobratnost na všech možných společenských akcích tím, že mě všichni budou "chápat"), ale takhle přemalované narůžovo a vydávané za zlodějovu schopnost to prostě padá do nepoužitelných. Je super, že se někdo pokouší o vytváření nových zlodějových schopností - za to jsem velmi rád - ale jenom snaha nestačí.
Zde zvažuji hodnocení kolem 2*, ale rád si nejprv počkám pár dní na vyjádření autora.

S pozdravem
T.


 Uživatel úrovně 4

Velmi se mi to líbí i když se přiznám, že mi schopnost přijde přece jen trošku snáze "zahratelná RP a popisem situace" než ostatní zlodějovy schopnosti (šplh po zdi, vybírání kapes...). Tedy - popsáno povedeně, jistě to PJ usnadní rozhodování, zda zloděj působí skutečně tak nešikovně, jak se snaží hrát. Ale mezi úplnou špičku dílo neřadím právě kvůli tomu, že se schopnost dá u i jiných postav nahradit vhodným chováním.


 Uživatel úrovně 0

Tohle dílo se mi líbí, přináší to (alespoň pro mě) něco nového do DrD a navíc to je i kvalitně zpracováno => 5*. ;-)