Zloděj

Zlodějská mince Hodnocení: Vítěz soutěže Vítěz ZD

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 14

Výroba:

Standardní:

Do obyčejné zlaté mince zakleje theurg démona zlodějské mince (viz dále).

Ritualizovaná:

Magenergie: 60 magů
Suroviny: 40 zl
Základ: zlaťák
Trvání: 2 roky
Výroba: 1 týden, doma
Sféra: 1
Pomocí tohoto postupu jsou schopni vyrobit zlodějskou minci i obyčejní alchymisté.

Popis:

Zlodějská mince je nerozeznatelná od obyčejné zlaté mince. Vidění magenergie na ni funguje standardním způsobem, ostatní démoni reagující na démona v ní zakletého reagují také standardně.

Démon:

V minci je zakletý démon zlodějské mince, který se vyskytuje již v první sféře. Jedinou jeho schopností je navázat telepatické spojení s majitelem mince a určit svou polohu vůči jeho hlavě (nikoliv však vzdálenost). Dosah tohoto spojení je X mil, kde X je pořadové číslo sféry původu démona. Démon spolupracuje pouze se zloději (z povolání).

Funkce:

Zloděj se s mincí musí nejprve duševně spojit. Vytvoření tohoto duševního spojení trvá jednu směnu, kdy zloděj na minci nerušeně zírá a snaží se ji v mysli „oslovit“ (prostě si s ní v mysli povídá). Ačkoliv je v případě nepřerušení této činnosti úspěch automatický, samotné nepřerušení myšlení na jednu věc po dobu jedné směny je intelektuální činností nad síly některých jedinců – lze stanovit jako past na int ~ 3 ~ uspěje / neuspěje. Následně je již zloděj s mincí spojen a nemusí se o toto spojení nijak starat. Kdykoliv si přeje vědět, kde jeho mince je, vyzve démona aby se ozval - musí se pouze 1 kolo soustředit - a pokud je jeho mince v dosahu sil démona, bude ihned vědět, kterým směrem jeho mince leží (pokud nějaký jiný démon či jiné očarování takovéto telepatické spojení neruší). Určený směr ignoruje veškeré normální překážky – pokud tedy mince leží v tajné přihrádce ve zdi, neurčí mu, kudy se do přihrádky leze, ani (vzhledem k tomu, že zloději neurčí vzdálenost) takto nezjistí, jestli není mince až na druhé straně zdi (či ve vedlejším domě). Tuto schopnost však může využívat libovolně často. Pokud je mince mimo dosah démonových sil, na vyzvání se prostě neozve. Pokud se mince dostane do rukou jinému zloději, může tento provést duševní spojení s mincí (může i pokud neví, že ta konkrétní mince je kouzelná zlodějská mince) a tím zrušit předchozí duševní spojení. Jinak zůstává duševní spojení aktivní, dokud démon neopustí svět a mince tak ztratí své schopnosti. Jeden zloděj může mít libovolný počet duševně spojených mincí.

Použití:

Není snazšího nalezení skrytého pokladu, než propašování takové mince jeho majiteli k tomu, aby minci k pokladu přidal. Zvláště v divočině, kdy nalezení skrytého doupěte nepřítele je problémem, lze takto usnadnit si práci.

Příklad:

Bob a Tom jsou válečníci a dostali zakázku vyčistit les od bandy banditů. Jenže ouha, Bob a Tom jsou nejen dost průměrně inteligentní válečníci, ale v lese se také houby vyznají, takže ze tří pokusů najít sídlo banditů se třikrát v lese ztratili. Když zasedli po třetím pokusu v hostinci U toporného Bé na žejdlík a plánovali, jak na ty bandity, přisedl k nim pěkně oděný Filip, který se představil jako obchodník z města. Po několika žejdlících se velmi spřátelili a Filip jim za část (polovinu) vypsané odměny přislíbil pomoc ve hledání. Dokonce za ně pak i zaplatil útratu, protože se jim někde, asi v lese, ztratily měšce – oběma. Filip s nimi šel po hlavní cestě lesem a nenápadně upustil jednu zlatou minci v místech, kde bandité často přepadávali, jak mu řekli Bob s Tomem. Jen došli na konec lesa, Filip se zamyslel a hned s úsměvem řekl „povedlo se.“ V noci pak Boba s Tomem přivedl rovnou do dobře ukrytého tábora banditů, který už oba válečníci bez větších problémů vyhladili.
T.

Diskuze

 Uživatel úrovně 4

Snad jediné, co bych vytknul, je ten vztah démona jen se zloději. Protože má démon nějakou představu o povoláních? Má zloděj něco jako výuční list? Démon by (kdyby to bylo vysvětleno jeho povahou) přece s nemenší chutí pracoval i pro hrabivého kupce (obyčejný obyvatel) nebo třeba theurga šejdíře.

Jak jiný zloděj naváže kontakt s démonem, neví-li o vlastnostech mince?

Pořád mám trochu pocit, že vlastnost mince by mohla být obecnou vschopností nějakého démona: tedy ukazovat směr k očarovanému předmětu. Pravda, démon je už z první sféry, takže jsou jeho schopnosti omezené na jeden konkrétní případ, ale můžeme si položit otázku i opačně: je jednodušší omezit se na 1 věc - zlaťák a jednoho nositele - zloděje (opět dost volná definice.. mají postavy, démoni, kdokoliv ve hře, přehled o tom, co jsou za povolání?), což vyžaduje určitou schopnost rozpoznávat, nebo fungovat univerzálně: 1 předmět/1 majitel (kdokoliv inteligentní)?

Jako zlodějský předmět se mi mince líbí, ale jako démon by se mi funkce, kterou má, líbila asi více.

Jinak se přidávám s velkou pochvalou úrovně díla po stylistické stránce a členění, pěkné, stručné.

P.S. Nejsou Bob a Tom ti dva "zpěváci", co je dělali Genzer se Suchánkem?


 Uživatel úrovně 0

Sheil: Díky za komentář i hodnocení. Tebou navržený dodatek je, jakkoliv přínosný, ukázkovým příkladem toho, co přesně nemá u díla být. Tedy ačkoliv je jistě dobrým doplňkem a v rámci diskuse má jistě své místo, u díla by pouze zbytečně prodlužoval a přinášel sice související, ale nepodstatné informace a pravidla navíc.
S pozdravem
T.


 Uživatel úrovně 0

Dobrý večer,

velmi povedené dílko, nápadité a vtipně a čtivě provedené.

Ještě k deshimu bych přidal pár připomínek a to, jestli když zloděj v lese zahodí minci, tak není dost pravděpodobné, že ji banditi najdou(neříkám že je to nemožné), ale vezmem v úvahu že zlaťák je velký cca 2 - 3cm v průměru ne ? A proto bych ještě přidal Pravděpodobnost nálezu mince a to:

Ve měste - 90
V lese - 40
V jeskyni či podzemí - 30
Na louce či poli - 50
V domě - 80


Hodnoty jsou brány jako pravděpodobnost úspěchu a zloděj(theurg) háže k10 nebo k%. Pokud např. zahodí minci ve městě, a padně mu 91 a více je to fatální neúspěch a minci by už např. nenašel, nebo by ji našla jiná osoba, kterou zloděj neměl v úmyslu přepadnout...

Jinak souhlasím s ostatnímï a to by bylo tak vše, za pěkné zpracování a nápad dávám 5*

S ústou Sheil


 Uživatel úrovně 0

Díky opět všem za komentáře i hodnocení.
Lišák: Vzhledem k ceně jedné takové mince, dočasnosti, možnosti její ztráty pochybuji, že by kterýkoliv zloděj měl a efektivně používal více než 5 mincí. Přesto v tomto ohledu může dost záležet na konkrétním světě a tebou navrhlá úprava se jako omezení určitě dá velmi dobře použít. Díky za ni.

S pozdravem
T.


 Uživatel úrovně 0

Velmi se mi to líbí. Je to stručné a přehledné, žádné zbytečné složitosti, žádné zbytečné umělkování. Originální a praktický nápad, ve spojení s formou textu dokonalý předmět.
Musím se jen přiznat, že jsem dlouho nevěděl, k čemu by taková mince mohla sloužit a vážně jsem nad tím přemýšlel. Pak ale přišla poslední kapitola s příkladem a já najednou pochopil, jak užitečná mince může být.

Nic víc k tomu nemohu říct, protože v tom žádné chyby nevidím a chvály už bylo dost od jiných, je zbytečné všechno opakovat.

S pozdravem, <b>axel</b>.


 Uživatel úrovně 0

*tlesk tlesk*

PinHead


 Uživatel úrovně 0

Docela hezký, stručně a vcelku i jasně napsaný nápad, pěkné.
Mám jedinou výhradu: je celkem pravděpodobné, že postava nebude mít zrovna desítky takových mincí, ale přesto, nějak bych omezil počet spojení, která zloděj může s mincemi mít. Protože... Jak je vlastně od sebe rozezná, pokud třeba nejsou zrovna jiné ražby? Jak se vůbec dokáže soustředit na tu danou konkrétní minci z, řekněme, těch dvaceti, se kterými je spojen? Schválně, zkuste si vybavit a představit zrovna jednu konkrétní korunu z pěti, které máte v peněžence, i když jste si jí předtím přepečlivě prohlédli...
Domnívám se, že i z herního hlediska by to bylo lepší omezit. Je to hezká hračka, ale nechal bych jí fungovat spíše jako raritu, jinak by se to mohlo časem zvrhnout k náhodnému rozhazování mnoha očarovaných mincí a následujícím krádežím... To by asi nebylo ono.

Navrhoval bych proto například buď paušálně stanovit asi tak jedno možné telepatické spojení na pět úrovní zloděje. Případně složitěji k pasti na navázání kontaktu připočítávat i úroveň a s každým pokusem o spojení s další mincí drasticky zvýšit potřebnou past (tak o 5?). To proto, že se zloději do soustředění podvědomně plete ten již navázaný démon (démoni), který si myslí (protože není chytrý a nic jiného neumí) že se zloděj snaží spojit s ním.

Jinak vážně moc pěkné, jen tak dál. :-)


 Uživatel úrovně 1

Dokonalé po všech směrech!
Přesně na tohle jsem, Tuvy, po tvém návratu ke tvorbě čekal.

Nápad je prostý a přitom geniální. Použitelný a originální, řekl bych já.

Pravidlově je dílo téměř dokonalé, skoro žádná složitá pravidla totiž neobsahuje. To je rozhodně dobře, Tuvy je totiž neumí vysvětlit. Nicméně musím ocenit (pro mě docela) netradiční ošetření toho, že může zlodějskou minci vyrobit jak theurg, tak obyčejný alchymista/pyrofor.

Extra mě však potěšila délka, rozdělení, kompozice a obsáhlost díla. To je už rozdělené téměř dokonale, vlastně dokonale, protože funkci úvodu tady zvládne anotace díla. Jsem nadšený, jak stručně je dílo napsané a že nemá žádné zbytečné nástavby a nesnaží se řešit nic, co se v díle řešit nemá. Má jen to, co je potřeba ke hře a to se mi líbí. Pro příště bych jen já osobně možná doporučil přesunout Funkci, tedy to úplně nejpodstatnější, hned na začátek.

Dílo shledávám použitelným, skvěle napsaným, užitečným a inspirativním. Má vše, co má dílo mít, aby čtenáře potěšilo a nadšeně mu odhlasuju OHZD.

*****(*)


 Uživatel úrovně 0

Mavev: Díky za schválení. Jestli do toho ještě mužeš hrabat, tak bych poprosil u "Ritualizované formy" výroby hodit jednotlivé položky do samostatnych řadku.

Deshi:
1) Výborná otázka. Aby byla mince v takovém stavu aspoň trochu hratelná, je nutné, aby mohl zavolat jednu konkrétní minci - vzhledem k tomu, že pouto vytváří s každou zvlášť. Tedy - muže volat každou konkrétní.

2) Zde plně nechávám na konkrétní hře daného PJe - někteří si libují v řešení takovýchto detailu herním zpusobem, jiní chtějí co nejrychleji dál. Jedno, jako druhé lze vyřešit herním "makrem" (tedy hledám, dokud nenajdu - kolik mi to muj PJi zabere?). Já osobně bych hráči v bedně umožnil minci lehce najít.

3) Ano, přesně tak - v textu zmíněno je u ritualizované výroby (že povolaný démon je z 1. sféry).

S úctou a díky
T.


 Uživatel úrovně 0

Tuvy
Několik dotazů pro upřesnění:

1) V případě, že má zloděj více napojených mincí, tak při zavolání volá všechny najednou nebo může volat jenom jednu konkrétní?

2) Zloděj tu svou minci dostane nějakým způsobem do domu obchodníka, který ji přidá do své truhly, v té bude řekněme 1000 zlaťáků, všechny s portrétem krále Franze. Je schopen zloděj na zavolání v té hromadě poznat svou konkrétní minci, nebo musí nějakým způsobem rozkládat mince do hromádek a pak postupnými dotazy a dělením hromádek zjišťovat to svou?

3) Počítám (i když to není přímo v textu napsané), že obyčejný alchymista/pyrofor vyrobí pouze minci s dosahem 1 míli, kdežto theurg může vyrobit minci s libovolným dosahem (dle sféry).

S úctou deshi