Zloděj

Stručná hiearchie organice a odznaky její moci Hodnocení: Nic moc

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 20

Městské kruhy – organizace

Fungování kruhů funguje na prostém principu. Každý člen gildy zná pouze své podřízené a jednoho nadřízeného, takže utajení a anonymita je zaručena. Důsledkem je, že dokud se případný zrádce nedostane vysoko do struktury, neví o vedeni organizace prakticky nic. Každý člen kruhu Neznalých a výš může (ale nemusí) každou svoji úroveň naverbovat dalšího člena, který vstoupí do kruhu Nejnižších. Tento nově přijatý člen poté pomáhá svému patronovi, může pro něj plnit drobné úkoly a patron na oplátku nad ním drží ochranou ruku. Při přestupu do vyššího kruhu musí postava zaplatit částku podle stupně kruhu, čímž dokáže, že patří do společensky vyšší vrstvy a že není žádný chudák. Jako odznak svého postavení dostane postava také zbraň dle kruhu Kruh Nejnižších – nic Kruh Adeptů – 50 zlatých Kruh Neznalých – 100 zlatých Kruh Zasvěcených – 800 zlatých Kruh Znalých – 1500 zlatých Kruh Nejvyšších – 3000 zlatých Příklad: Sicco Trn postoupil na 16. úroveň a je přijat do kruhu Zasvěcených. Zaplatí 800 zlatých a při ceremoniálu se osobně pozná se všemi členy Kruhu Zasvěcených. Z nižších kruhů zná dobře jen „své“ zloděje a členy kruhu Neznalých. Kruh Adeptů a Nejnižších nezná téměř vůbec, neboť díky zvýšení počtu strážných jejich stav značně prořídl.

Kruh Nejnižších 2. – 5. úroveň

V tomto kruhu jsou bezvýznamní zlodějíčci, obyčejní nájemní vrazi, pouliční banditi, věčně ožralí mlátiči a různá podobná chátra. Do tohoto kruhu může být postava přijata ihned, jakmile dosáhne potřebné zkušenosti na 2. úroveň. Při výcviku PJ oznámí hráči, že si jeho postavy všiml člen městské mafie a nabídl jí místo v organizaci. Jak se postava rozhodne, záleží jen na hrači. Pokud odmítne, nestane se prozatím nic, ovšem na vyšší úrovni (tak 8.-10.), kdy by mohla organizaci už ohrozit, jí bude doporučeno, aby raději opustila město. Pokud se tak nestane, organizace se postavu pokusí zabít. Ve vlastním zájmu by tedy postava měla do nejnižšího kruhu vstoupit. Od CP, která ji naverbovala, nebude zatím dostávat žádné úkoly, bude jí ponechána úplná volnost. Při vstupním rituálu si postava může zakoupit u svého patrona zlodějské náčiní za 25 zl.

Kruh Adeptů. 6. – 11. úroveň

Tento Kruh už je tvořen zkušenějšími a ostřílenějšími členy. Pokud je postava členem tohoto kruhu, může se stát, že bude svým patronem požádána o nějakou malou službičku – sledování osoby, zmlácení někoho, okradení, únos atd. Postava by určitě neměla pomoc odmítnout, protože by se mohlo stát, že by se na ni patron vykašlal.

Kruh Neznalých 12. – 15. úroveň

Tento kruh je tvořen už dosti zkušenými členy. Jako člen tohoto kruhu už postava má pravomoc verbovat nové členy do kruhu Nejnižších. Také je možné, že bude postavě svěřen nějaký blok domů a krámků na samém okraji města kvůli vybírání výpalného.

Kruh Zasvěcených 16. – 21. úroveň

Členové tohoto kruhu už mají na starosti celé čtvtě, kde organizovaně vybírají výpalné a vládnou. Pokud se postava dostane až sem, může už počítat s podporou svých několika chráněnců. Může jim též zadávat stejné úkoly, jako výkonné síti (úroveň postavy=úroveň sítě).

Kruh Znalých 22. – 30. úroveň

Centrální kontrola všech obchodů a zisků, příjmů. Postava v tomto kruhu už ví o městě téměř vše. Je respektována a málokdo se na ni odváží vztáhnout ruku. A pokud se odváží, má jednu jistotu. Nepřežije déle než týden.

Kruh Nejvyšších 31. – 36. úroveň

Tento kruh je mozkem celé městské organizace. Podává zprávy zemským organizacím. V tomto kruhu obvykle nebývá mnoho členů.

Zbraně jednotlivých kruhů – odznaky moci a reprezentativní předměty

Při přestupu do vyššího kruhu si může postava koupit zbraň, podle které se mohou členové okamžitě poznat. Zbraně mají význam v podstatě jen při RP hraní, protože nepřidávají žádné vysoké bonusy. Při nákupu nové „kruhové“ zbraně postava dosavadní zbraň musí odevzdat. K samotné zbrani obdrží postava i pochvu na zbraň odpovídajícího vzhledu (obyčejná zbraň – obyčejná pochva, zdobená zbraň – zdobená pochva). Při ztrátě zbraně musí postava zaplatit dvojnásobek sumy potřebné k jejímu zakoupení. Už jen samotné vlastnictví zbraně zvyšuje majitelův respekt. Při rozhovorech má proto bonus +1 k charisma. Tento se nevztahuje ke schopnostem podle povolání lupiče a sicca. Prostě, postava má vyšší respekt a je více vážená.

Kruh Adeptů

Dýka – Vcelku obyčejná dýka, na které je vyryt znak cechu. Při vrhu má postava díky lepšímu vyvážení bonus +1 k SZ.

Kruh Neznalých

Dýka – Dýka lehce zdobená zlatem a stříbrem. Na čepeji je vyobrazen znak cechu.

Kruh zasvěcených

Zdobený tesák – Bohatě zdobená zbraň, která vyvolá u prostých obyvatel respekt k majiteli.

Kruh Znalých

Zdobené stiletto – Elegantní zbraň se štíhlou čepelí, o něco delší než u obyčejné dýky. Celá zbraň je bohatě zdobena a nechybí na ní znak cechu.

Kruh nejvyšších

Zdobené stiletto+zdobená dýka – nádherná, téměř výstavní dvojice zbraní. Kombinace má tyto parametry (i když nepředpokládám, že by je např. postava na 34. úrovni potřebovala znát) 4/0/+3.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

dobrý pokus... ale škoda, já se těšil na nějaká univerzální pravidla, inspirace a nápady... a to bohužel. nehledě na zbytečné chyby. navíc osobně nemám rád hierarchické rozdělování podle úrovní, protože to ubírá na možnostech a realističnosti.


 Uživatel úrovně 0

Takže, pokusím se alespoň stručně reagovat na názory ostatních. Za tyto děkuji a respektuji je.

Mavev:
Dobře, je to stručné, to beru. Ale napsat, že jsem to možná vytvořil při cestě MHD, tak to mě uráží, protože času jsem tomu věnoval docela dost.
Já jsem vycházel z prostého předpokladu - a sice že konkrétní informace jsou většině Pj k ničemu. Proto jsem to psal stručně, obecně a tak nějak pravidlově.
Srovnáváš obecná pravidla s konkrétním světem, což nelze. Ohledně zemských sítí a organizací - polovina obsahu nových pravidel sicca PPE je právě o nich, tak proč o nich psát znovu a hůře.
To, že nejmocnější a nejbohatší jsou nejméně okázalí, je jen tvůj názor, já si naopak myslím, že většina mocných utrácí a žije vcelku okázale (mafiáni, majitelé kasin...atd)

Falhir:
Jo, do jednoho pytle je házím. Protože obyčejný nájemný vrah může být opravdu kdokoliv, kdo se nechá najmout. Lepší zabijáci jsou ve vyšších kruzích.
Jo, stručné je. To byl taky cíl.
Přesně jak říkáš. Krátké a stručné=moc krátké, dlouhé=vyčerpávající. Proto raději krátké.
V MS dílko bylo, to už jsem psal.

Alcator:
Tak to nemám co dodat, na to prostě nic říct nemůžu. k.o.

Kikira:
1)No, tak to máš možná pravdu. Ale úrovně jsou právě proto, aby bylo možno přesně rozlišit, odkdy co které povolání umí/smí umět. Tak je to u všech schopností atd. Zamysli se: proč se zloděj, který furt něco krade/loupí/vraždí/plní dobrodružství naučí nějakou dovednost na stejné úrovni jako někdo, kdo je posera a nikdy nic pořádně nedokázal? Prostě proto, protže jsou na stejné úrovni a né proto, že byl více aktivní.
To, že zloděj může dostávat úkoly, jsem do díla napsal. Jaké, to už záleží na konkrétním světě a fantazii PJ.
2) Mno. Toto zvýšené charisma bylo myšleno trochu jinak (a z příspěvku to řekl bych vyznělo "Prostě, postava má vyšší respekt a je více vážená."). Bylo myšleno tak, že máš větší respekt třeba při vydírání, vybírání za ochranu atd. Krom toho uvádíš dost špatný příklad.(s tou stařenkou) Ohledně stráží: to snad logicky každého Pj napadne, že bude postav více nápadná. Nicméně to tu chybí a beru to.

Cobra:
1) hm další z mých chyb. Ano, tot je blbost.
2)Ano (a zase sme u toho, že je to obecné. Tento článek předpokládá, že stiletto není normálně v prodeji, a tím pádem není možno ho koupit. A pokud by si ho tvůj zloděj nějak sehnal a pak by ho třebas chytli, tak by to s ním bylo (dle mě) špatné.)
3)-
4)Jo, to jsem býval mohl. Moje chyba.

Lord Alfik:
Děkuji za velmi dobrou kritiku, díky Tvému příspěvku se podobných chyb příště jisto jistě vyvaruji. Opravdu přínosné.

znovu děkuji všem za příspěvky
PinHead


 Uživatel úrovně 0

Jen chabé nastínění a nějaká inspirace pro PJ, ale jinak skoro k ničemu.


 Uživatel úrovně 0

Falhir: v MS dílko bylo..a řekl bych, že dostatečně dlouho.

Ohledně tagů: zřejmě jsem někde zapoměl na lomítko, takže je celý konec tučně. Za to se omlouvám. Teď nemám čas, ale večer se možná podrobněji vyjádřím ke kritice.

PinHead


 Uživatel úrovně 0

Zdravím autora,
Kde bych jenom začal. Začnu nápadem: Nápad to je podle mě vcelku dobrý. Sice to má podle mě moc "hodností", ale budiž. To ale bihužel bylo pro mě tak nejlepší... Pak už jsou jenom mínusy:

1) Nelíbí se příjímání do té tvé organizace. Podle toho co píšeš, se můžou přidat pouze hráči na 2-5 úrovni (určitě jsi to myslel jinak, ale vyplývá to z toho). Pokud by to tak nebylo a mohl by být přijat každý, kdo by zaplatil dané peníze, mohl by se tam dostat téměř každý. A tvoje mínění o uzavřenosti a utajenosti cechu by nedávalo smysl. To by chtělo trochu překopat...

2) Další věcí, co se mi nelíbí jsou ty zbraně. Znamená to tedy, že dejme tomu adept si nesmí nikde koupit stiletto?

Teď už to jsou spíše maličkosti...

3) Vůbec se mi nelíbí tagy. Ze začátku to je dobrý, ale "Zbraně jednotlivých kruhů" (jak to máš pojmenovaný), je to něco hroznýho...

4) A za čtvrté, by ses moh víc rozepsat ohledně povinností a možností jednotlivých hodností... (případně trestů za porušení příkazu nebo donášení jiným)

To je ode mě tak vše.

S pozdravem,

C.


 Uživatel úrovně 0

Jako pozitivum hodnotím nápad. Je velice časté, že Pj vymyslí pro své zloděje a vrahy nějakou organizaci, která je bude združovat... stejně jako mají cechy mágové a bojovníci, něco podobného mívají často i zloději. není tedy vůbec marné pomoci s vymýšlením takové organizace nějakým dobrým nápadem. Nápad, že něco takového by se mohlo zpracovat je fajn. Škoda jen, že nápad zůstává pouze nápadem a samotným zpracováním rozhodně není.

Dílo je samozřejmě nedodělané a je spíš takovým výkřikem do tmy. Už to samotné je asi tou největší chybou, pokud si to odmyslím, najdu však ještě další chyby.

1) Rozdělení jednotlivých kruhů podle úrovní. To mi přijde takové příliš jalové a jednoduché. Samotné úrovně považuji spíš jako pomůcku pro hráče, aby si dokázali představit, jak dobré jsou jejich postavy... nemyslím si však, že samotné postavy by o sobě měly uvažovat jako o "zloději na 4. úrovni". Spíš by si o sobě měly myslet cosi v tom smyslu "Už nejsem ouplnej žabař. Zvládnu se dostat do obyčejného domu, už jsem leccos prožil... ale tamhleta rudá kápě drží ten nůž v ruce takovým způsobem, že mi z toho běhá mráz po zádech (to zn. je na vyšší úrovni)".

Myslím, že postup do vyšších kruhů v organizaci by měl být závislý na činech člena, ne na jeho pomyslné úrovni. je jasné, že v příspěvku by mělo být jasně vyznačeno, kolem jaké úrovně je ten postup vhodný, ale brát úroveň jako kritérium je špatné. Jak by se například měli ti z vyšších kruhů dovídat o tom, že ten a ten se dostal na tu a tu úroveň...nedělali by nic jiného, než by sledovali jednotlivé zloděje.

Mnohem lepší by bylo, kdyby zloději prostě od svých nadřízených dostávali nějaké úkoly a po splnění určité složitosti úkolů by se dostali do dalšího kruhu.

2) Zbraně. Nápad s tím, že jednotlivé kruhy mají i nějaké svoje znaky není špatný... vždy´t i Yakuza či ruská mafie má něco podobného - tetování... nevím ale, jestli je dobré to řešit zrovna zbraněmi. Víc by se mi líbil třeba nějaký šperk, prsten dejme tomu... ale když zbraně, tak holt zbraně.

Píšeš, že kdo takovou zbraň má, má větší charisma... nooo... nevím. Charisma má vliv na to, jak vyjednáváš s lidmi a k tomu ti dýka známá jako dýka zlodějů a vrahů moc nepomůže. už vidím, jak ti to pomůže, když sháníš nocleh u nějaké stařenky doma. Nemylsím si, že by se to mělo řešit takhle přičtením jedničky. Dá se to řešit i RP-gem. každý si musí být vědom toho, že to, že zbraň u sebe nosí, má své výhody i nevýhody... může mu to pomoci s jednáním s ostatními zloději, ale když se bude snažit strážím něco nalhat a oni zahlédnou tu jeho dýku, má téměř po přesvědčování.

Celkově je dílo prostě nedodělané. A to takovou měrou, že jeho využitelnost ve hře považuji za minimální. Věc, která mi zabere při dopracovávání víc času, než zabrala autorovi při napsání, není rozhodně nic, co bych mohla hodnotit kladně.


 Uživatel úrovně 3

Fatální chyba - cituji z díla:

"Každý člen gildy zná pouze své podřízené a jednoho nadřízeného, takže utajení a anonymita je zaručena."

versus

"Sicco Trn postoupil na 16. úroveň a je přijat do kruhu Zasvěcených. Zaplatí 800 zlatých a při ceremoniálu se osobně pozná se všemi členy Kruhu Zasvěcených."

Podle první citované pasáže je druhá citovaná pasáž naprostý blud. Tím, že se pozná se všemi "rovnocennými", je utajení totálně rozbito.

==

Doporučuji též nepoužívat slovo anonymita, pokud ti jeho význam není jasný.


 Uživatel úrovně 5

Falhir: I nováček ve hrení se může lehce dostat na 36. úroveň...

A právě naopak, dílko mě zaujalo, respektive jeho potenciál, který zůstal nevyužit... Ne netvrdím, že to napsal někdo nezkušený Pinheada neznám, ale prostě tohle mu asi nesedlo.

mě přijde 1* adekvátní...


 Uživatel úrovně 0

Ještě bych se rád optal, zda bylo dílko v MS...?

Jestli ano, nedával jsi nejspíš - autore - optimální pozornost ostatním námětům a radám jiných uživatelů. Pokud tam nebylo, chyba.

A ještě pro Maveva: Ano, jedná se o záležitost spíše pro nováčky - zpracování atp. -, ale zas na druhou stranu; ty úrovně, není to pro nováčky trochu extrém? 36. úroveň?

Navíc je mi jasné, že Tě příliš dílko nezaujalo, ale tvá kritika je vcelku dobrá, řekl bych. A krom toho se zmiňuješ o tom, že chápeš, že je napsáno někým nepříliš zkušeným.
Ale 1*... Inu, je to jen Tvé rozhodnutí. Ale je to přeci jen trochu tvrdé.

Toť můj názor.


 Uživatel úrovně 0

Tak výrazné HTML není dle mého nízoru vůbec nutné.

"V tomto kruhu jsou bezvýznamní zlodějíčci, obyčejní nájemní vrazi, pouliční banditi, věčně ožralí mlátiči a různá podobná chátra." - Hazíš zatracené ožraly do jednoho pytle s obyčejnými nájemnými zabijáky?
Jsou to nájemní zabijáci a ti nejsou nikdy zcela obyčejní. Rozhodně nepatří mezi nejnižší.

Jinak se mi dílo moc nezdá. Nechci záměrně kritizovat, ale není na něm nic obzvláště upoutávajícího.
Krom toho je hodně stručné. Neříkám, že je krátké, ale toto téma si vyžaduje delší zpracování. Vymyšlené zlodějské organizace.

Je dosti sporné, zda námět někdo využije. Možná se objeví u stolu UnknowNa, ale není to nic moc.
Ani se mic příliš nezdají ty úrovně, jak jsem již řekl. Tak velkolepá záležitost si zaslouží více pozornosti, možná i několik dalších stran A4.
To by zas bylo na druhou stranu příliš dlouhé a pro čtenáře vyčerpávající.

Inu, prozatím je tu jen můj názor, ještě si rozmyslím, zda budu hodnodit hvězdičkami. Možná později.