Válečník

Válečník - základ Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 7

Jedná se o nový způsob rozvíjení válečníka. Zkušenosti potřebné pro přestup a růst životů je stejný. Vše ostatní se trochu liší.

Hned při tvorbě si hráč nahází vlastnosti postavy, jako by žádné povolání neměl. Může nosit všechny zbroje a zbraně. Má s nimi základní schopnosti, ale když chce, může uplatnit něco navíc.

Každou pětinu zkušeností, které potřebuje válečník na přestup na novou úroveň, dostane jeden učenlivý bod (UB). Které může investovat (i v průběhu hraní) následovně. Hned na první úrovni dostane 10 UB.

Zvýšení vlastnosti o 1 (pouze síla, obratnost, nebo odolnost)
Jde maximálně na dvojnásobek počáteční hodnoty
a výsledná vlastnost nemůže překročit 21.
5 UB
Zvýšení maximální hranice životů o 11 UB
Rychlý boj – zvýšení iniciativy při boji se zbraní,
pro boj tváří v tvář, nebo střelnou (vrhací) zbraní o 1
6 UB
Obranyschopnost štítem – zvýšení obrany se štítem +1
(musí se jednat o aktivní obranu)
5 UB
Obratnost – obranyschopnost při boji beze zbroje +1
(Musí se jednat o aktivní obranu)
5 UB
Těžkooděnec – obranyschopnost +2,
iniciativa -1 při boji ve zbroji.
(postava se nemusí aktivně bránit, ale též nesmí v kole,
Ve kterém chce bonus využívat útočit)
5 UB
Léčba vlastních zranění +1 za den2 UB
Zastrašování - každá úroveň schopnosti (jakoby odpovídající úrovni)3 UB
Účinné zranění – zvýšení útočnost +1 při boji se zbraní
Tváří v tváře, nebo se střelnou, nebo s vrhací.
5 UB
Maximální dostřel – zvýší dostřel
o 10 % (zaokrouhleno matematicky)
se střelnými, nebo vrhacími zbraněmi
5 UB
Provokace – rádoby opak zastrašení (stejná tabulka),
cíl se soustředí na válečníka,
válečník tak odvede pozornost od ostatních členů družiny.
3 UB
Odhad soupeře - úroveň schopnosti3 UB

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Dobrý den,

nikoli z neúcty ke Sccionovi, ale z důvodu, že chci říct vlastní názor a nebýt ovlivněn jsem jeho příspěvek nečetl. Možná se budu v něčem opakovat.

Jako jasné pozitivum tohoto systému lze brát v potaz fakt, že může vzniknout více "typů" bojovníků, protože každý si dá body někam jinam. Můžeme tak mít válečníka ve stylu tanka, rychlého bojovníka a podobně.

Největší problém je už samozřejmě v základu a to jest, že upravuješ pravidla. To napsal Plž. S úpravou pravidel je vždy problém, mnohokrát jsem to zkoušel, četl jsem mnoho příspěvků, které se o to snaží a drtivá většina z nich u mne nepochodila (přesto občas vznikne něco, co považuju za suprovou náhradu, viz. Sniperův Bojovník 1-5. úroveň například).

Budu trochu konkrétnější co se mi nelíbí. 70% hráčů co znám, chce svou postavu co nejsilnější, 30% je RPG hráčů, kterým nevadí a ani se nepozastaví nad tím, že sice obětují "power" svého válečníka v rámci RPG hraní pro účely jim blízké. Ihned po prvním přečtení jsem si vytyčil schopnosti, které dle dané tabulky jsou příliš silné oproti jiným, vzhledem k ceně. I tohle nastavení ceny k využitelnosti je velký problém. Na principu zastrašování, které funguje v původních pravidlech bych do toho nedal ani bod, vždyť s tím nejde zastrašit ani slepice. (U nás zastrašování hraje hráč svým výkonem "jak to podá" a také to chce vhodného PJ.)

Upravování pravidel je setsakramentsky těžká věc, pokud na to koukneš z nadhledu. Často to rozhodí rovnováhu mezi povoláními a chce to spoustu balancování, než vznikne něco, co se dá opravdu dobře použít. Nápad není špatný, ba naopak je zajímavý... avšak já podle toho hrát nemohu - ne v takové verzi.

Martel z Kantonu


 Uživatel úrovně 4

Nemám problém měnit třeba i celá pravidla od základu ale s tímhle mám trošku problém.

Kdysi dávno nám jeden profesor vtloukal do hlavy, že dobrá teorie je taková, která do sebe zahrne všechny předchozí, sjednotí je a přidá něco navíc. Tohle dílko pouze nahrazuje ale nezahrnuje.

Zkoušel jsem si propočítat kolik by v tomhle systému stál pravidlový válečník na 1 úrovni vyšlo mi, že 37 UB (vlastnosti, léčení a zastrašování). Tenhle válečník bude tedy mít o 27 bodů méně a tím bude mnohem slabší než ten pravidlový.

Co mi ještě vadí (ale to už sccion psal) že není napsáno kolikráte se může co vzít tedy například mohu sí vzít pětkrát obranyschopnost štítem a mám bonus +5 k aktivní obraně. Ještě mi stejně vrtá hlavou ten těžkooděnec, sice se ani nehnu (nebudu mít vůbec iniciativu) ale za to bude mít velkou obranu.

Ale abych jen nekritizoval nápad a myšlenka se mi velmi líbí ale chce to pečlivě zvážit cenu jednotlivých možností a jejich pravidlové popsání včetně všech možných podmínek tak aby celé dílko mohlo v poklidu nahradit stávajícího válečníka, nebylo slabší ale ani silnější než on a jen ho rozvíjelo co do možností.

Náhrada kusu pravidel je mnohem těžší než jen přidání něčeho nového.

Plž


 Uživatel úrovně 8

Což o to, prakticky souhlasím s tím, co jsi řekl, sytém nabízející postupný rozvoj hráčem vybraných zaměření má něco do sebe. Ovšem bez toho, že lze dělit na lepší a horší způsob hraní. Oba postupy, jak pravidlový, tak tvůj, mají své opodstatnění. Pokud by neexistovala pravidla, pak tvému počinu prakticky není co vyčíst, až snad na několik formalit, jako třeba absence horní meze pro přidělování bonusů (bonusy k obrannému číslu se štítem či útočnosti mohou nabýt neomezených výšek). Problém je ale v tom, že tato úprava nestojí samostatně, je součástí už nějakého fungujícího celku a proto by měla respektovat jím nastavené skutečnosti, už jen proto že se k nim hlásí. A znovu, být takto nastavena všechna povolání, není co řešit, dostaneme zajímavou variaci na rozvoj postav. Jenže pokud se to dotýká jen válečníka, přijde mi to přece jen poněkud nedostatečné.

Je pravda, vyzkoušené to nemám, ale když při čtení získám intenzivní pocit, že při převzetí tohoto modelu bude válečník i přes počáteční zisk 10 UB silně omezen nerozvinutými vlastnostmi, které teprve po dlouhé době bude moci vytrénovat na nějakou smysluplnou hodnotu odpovídající zaměření jeho povolání ale jen za cenu, že se vzdá všech ostatních výhod, pak se nemohu ubránit dojmu, že kolega hraničář bude daleko lepším bojovníkem a válečník tím prakticky ztratí svůj účel.

To je důvod nízkého hodnocení - ne princip bodového rozdělování schopností, proti kterému nic nemám, ale fakt, že se z mého pohledu nepodařilo nabídnout hráči válečníka uplatnění v družině, které měl v původních pravidlech. Přiznávám, cítím se svázán tím předpokladem, že příspěvek do rubriky by měl vytvářet vyvážený doplněk k původním pravidlům či je nahradit, ale s podobným výsledkem a nejsem tedy nakloněn příliš novátorským přístupům, která mění část pravidel od základu.


 Uživatel úrovně 0

Jde o celkový přístup, můžeš se na to dívat, jako verze základní školy (pravidlový) a soukromé učení (nová pravidla). Podle těch nových má smysl i zastrašování. Protože umožňuje válečníkovi řešit situace bez zranění sebe, nebo celé družiny bez mluvení. Jsem si vědom toho, že v souhrnu má válečník více schopností. Ale to, že postava začíná bez úpravy dovedností vidím jako plus. Nikdo není kolem 18. roku fyzicky ani mentálně dospělý. Navíc, hned na první úrovni má k dispozici 10 bodů, které může investovat dle libosti. Jsem přesvědčený, že možnost nemít maximální vlastnosti, ale být rychlejší, nebo lépe používat šít přináší už na první úrovni zábavnější a smysluplnější přístup. Jak ve hře, tak v životě dávám přednost dovednostem a schopnostem zaměřujícím se jedním směrem, než ,,plýtváním" s tzv. všeobecným vzděláním. Pětinové přibývání bodů je záměr, který umožňuje postavě zlepšovat se v průběhu hraní - prakticky vlstně jen zvyšování hranice živoutů, léčení a relativně nebojové schopnosti.
Pravidla samožná bohužel dělí povolání na ta, která umí vše a na ta, která umí jen něco, respektive průběžně se rozvíjející je pouze kouzelník, trochu hraničář. Jako koouzelník jsme již používal postup kouzelníka na vyšší úrovně z dechu draka od 1. úrovně. Jsem přesvědčen, že tento přístup pravidla neomezuje, nezvýhodňuje válečníka vůči ostatním povoláním, a navíc dává možnos hráči si každou získanou zkušennost užít. Tento systém též vlastně ,,nutí" používat své schopnosti, za které zkušennost dostává a nutí válečníka taktizovat již při samotném ,,cvičení" postavy. V porovnání pravidlový válečník vs. navržená úprava přináší zábavu už jen při tvorbě samotné.


 Uživatel úrovně 8

Přeměna povolání v dračím doupěti, která směřuje k určité volnosti výběru oproti pravidlovému jasně vymezenému vývoji se zdá být oblíbeným hráčským tématem, ke kterému zájemci o rpg postupem času dochází, ať už z toho či onoho důvodu. Z tohoto hlediska, tj. z pohledu člověka, který touží po změně, je příspěvek vcelku správně nakročen. Úprava je jednoduchá a srozumitelná (to rozhodně není samozřejmost), ačkoliv osobně bych místo pětinového systému zkušeností stanovil jednoduše získání pěti učenlivých bodů při přestupu na další úroveň.

Největší problém celé této pravidlové úpravy paradoxně spočívá především v tom, že je to právě jen úprava stávajících pravidel. Tím spíše, že se jedná o úpravu poměrně velkou. To totiž znamená, že aby mohla být snadno herně přijata, musí dobře spolupracovat už s daným všeobecným konceptem, což se bohužel neděje.

Princip tohoto válečníka totiž například počítá s tím, že hrdina v podstatě začíná jako běžný zástupce své rasy, který se teprve s nabytými zkušenostmi vypracuje na onoho slavného dobrodruha a hrdinu. To je vcelku zásadní změna, protože původní pravidla pracují s myšlenkou, že dobrodruzi vstupují do světa již s plnohodnotným tréninkem a výjimečnými vlastnostmi. Nový princip zobrazený v tomto díle by nebyl na škodu, ovšem pouze v případě, že by toto (začínání od nuly) postihovalo všechna povolání a ne pouze válečníka. Pokud tomu totiž bude podléhat pouze jedno povolání, nebude v podstatě možné se vyhnout srovnání a atraktivita takového povolání klesne - aneb přílišná přesílenost je stejně nevhodným herním prvkem, jako síla nedostatečná.

Je možné, že při určitém zaměření získá válečník určitý bonus (vícenásobné útoky) rychleji než současný pravidlový protějšek, ale protože získává jen pět učenlivých bodů, tak už kolem třetí úrovně bude jednoznačně ztrácet za původním válečníkem. Je možné poukázat na to, že není třeba vkládat dovednosti do schopností, které se málo používají (zastrašování) a věnovat se intenzivněji jiným oblastem, ale právě v tom spočívá výhoda původních pravidel, kdy se jejich užívání zlepšuje automaticky s dosaženou úrovní. Zkrátka, srovnání válečníků z původních pravidel a nového příspěvku dopadne zcela jednoznačně ve prospěch starého pohledu i přes možné výhody, které ten původní postrádá.

Zdálo by se proto výhodnější ponechat určité schopnosti v původní podobě a bodovým systémem obdařit jen určité aspekty válečníkova vývoje. V současném stavu se ale zdá, že i přes množství možností bude válečník ve svých možnostech omezenější, než byl dosud, což si troufnu říci, že není žádoucí výsledek.