Válečník

Dragonballs Hodnocení: Nic moc

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 13

časnosť používania: raz za 1 boj
cieľ: akýkoľvek humanoid
trvanie: ako jeden útok (treba oznámiť pred hodom na iniciatívu)
účinok: celkový hod na útok sa vynásobí dvoma avšak neplatí pri hode 6 (v takej situácií je možne to previesť znovu.)
postih: po celé nasledujúce kolo ma bojovník -2 do obrany

Príklad: bojovník Sturm(sila +3) sa stretol s druhým bojovníkom(obranné číslo 0). Sturm sa rozhodne použiť dragonballs. Na 1k6+ mupadne 6 takže hádže znovu a padne mu 2 takže dokopy 8 + sila zbrane 5 + bonus za silu 3 = 16. Dragonballs sa nevydaril pretože padla 6. Po nasledujúce kolo bude mať postih -2 do obrany, no nič mu nebráni aby sa o dragonballs pokúsil znovu. Teraz mu padne5 + sila zbrane 5 + bonus za silu 3 = 13 a útok sa vydaril a tak zasadí ranu za 26 + útočnosť zbrane. Nasledujúce kolo bude mať ale -2 do obrany

Diskuze

 Uživatel úrovně 8

Ale nekecejte, chcete se jen blýsknout, jak jste na nováčka hodní. Neříkám, že všechno, co se tu zveřejní, musí být nutně originální a nové, ale nezlobte se na mě, finta "bonusový útok, mínus do obrany" na padesátý osmý způsob (a to opravdu ne z nejzdařilejších) prostě musí počítat s tím, že moc lidí neoslní.

Opravdu je chvályhodné, že na díle vyzdvihujete "stopy myšlení" a chcete autora podpořit, ale snad není ani tak špatné upřímně říct, že na díle nic objevného neshledávám. Někdo to může vidět jako kopání, mně zase přijde hloupé někomu tak nestydatě mazat med kolem huby. A to jen proto, že je tady po dlouhém čase nový autor a "abychom se ho náhodou nedotkli".

Já věřím, že autor je inteligentní mladý muž. Soudím tak i z jeho reakce, že můj názor bere a nevnímá ho jako nějaký útok.


 Uživatel úrovně 5

Je to divný, ale už jsem sem psal 2x komentář a není tu ani jeden...

Arthedainsi: doporučil bych, aby jsi prvně jen hrál a pročítal pravidla od altaru i příspěvky zde. Je těžké přijít s něčím dobrým, pokud neznáš plně problematiku pravidel. Nechci tě odradit od psaní, ale považuju se už za zkušeného hráče a znalce pravidel a přesto mívám problémy sepsat dílo tak, aby skutečně bylo správně zapasovatelné do pravidel, nebo pokud něco opravuje, nevytvořilo trhlinu někde jinde.
Říkám to nejen z pozice zkušenějšího autora, ale i reálného života, kde jsem "designer" a nevytvářím nové věci, jen z prostého nápadu, ale až po prostudování dané problematiky. Pokud tedy dostaneš nápad z oblasti které plně nerozumíš, neříkám nedělej to, ale skutečně začni tím, že prostuduješ dostupné materiály, založíš vlákno v Moudré Sově a budeš se ptát. Může to trvat dlouho, ale pokud se podíváš na zdejší 4 a 5 hvězdičková díla a zeptáš se autorů na průběh tvorby toho díla, dovíš se, že to nebývá napad z hlavy, ale něco co dlouho ladili, hráli s tím, aby plně poznali síly a slabiny.
nechci říct, že by tvým cílem měli být jen vysokohodnocená díla, ani já sám se nesnažím každé své dílo dosadit to této roviny. Důležitá je použitelnost, tedy psát díla taková, která někdo jiný rád použije, protože se použít dá a nepotřebuje specifický přístup s úpravou pravidel atp.

Mohl bych doporučit, pro případné aktuální tvorbochoutky rubriku Předměty, která je nejednodušší kategorie (z mého pohledu). A samozřejmě navštívit Moudrou Sovu, kde ti mnoho zdejších uživatelů rádo pomůže svými znalostmi, odhadem a názorem. Když bude třeba, mohou to otestovat v cvičných soubojích, použitích.


 Uživatel úrovně 0

Tak teda si to vystihla. Nie som nejaký zbehlý, hral som pár krát. Čítal som si už aj pravidlá pre pokročilých ale neštudoval som to podrobne. O pravidlách pre expertov neviem asi vôbec nič. U tých viac násobných, (priznám sa nad tým som naozaj nerozmýšľal) by to malo platiť asi len na jeden a ten postih do obrany by potom mal byť v RSS do konca kola..(no tu môže byť problém že by bojovník použil schopnosť ako posledný a už by z toho nič nemal) alebo na nasledujúci určitý počet akcií to by bolo asi najlepšie.. to s tým násobením som myslel po pričítaní všetkých bonusov. Obmedzenie úrovňou by neviem či nejako extra pomohlo keď kocka sa nezmení bonus za silu tiež nie (iba ak lektvarom a to na maximum 21 +5) a jediné, čo teda môže ovplyvniť na vyšších úrovniach číslo je konkrétna zbraň možno bojovníková presnosť či zohranosť, drtivosť, prieraznosť. Neivem (aspoň ja :) o iných veciach čo by to ovplyvňovali. takže možno by som to neobmedzoval ale neviem ako to je na vyšších leveloch takže tak z mojej strany :)


 Uživatel úrovně 5

Předně velká pochvala za odvahu jít s kůží na trh. I když ohlasy na Tvé dílo nejsou velké, určitě tvoř dál, uvidíš, že zlepšení se při snaze dostaví ;-)

Líbí se mi četnost – jeden boj. Velice elegantní řešení, žádné otravné hlídání po kolika kolech/akcích lze schopnost použít, žádné odpočítávání počtu obran a útoků jako při plavidlových fintách. Toto je jednoduché a velice dobře použitelné.
Líbí se mi jednoduchá mechanika, líbí se mi omezení znemožňující extra kritické údery.
Chválím nutnost hlásit před hodem na iniciativu. Jen bych se doptala, jestli v případě vícenásobných útoků si válečník může vybrat, na který z těchto útoků to použije. (Je řekněme na 5. úrovni a má bonus +3/ 3 útoky za dvě kola). Předpokládám, že to může použít pouze na jeden z útoků i když má v kole dva, přišlo by mi vhodné mu možnost výběru dát, ale opět ji hlásit ještě před hodem na iniciativu („V případě, že mi padne inic víc než 7 jej chci první ranou naťuknout a druhou dorazit pomocí finty.“)
Postih k obraně, tedy číselné vyjádření toho, že válečník je po provedení náročného manévru rozhozený, mi přijde adekvátní. Jen by to chtělo rozšíření opět pro vícenásobné útoky (na vysokých úrovních může být během kola dobojováno…standardně mi boje kolem 15 úrovní přijdou tak na 3 kola při použití RSS) – osobně bych viděla raději definici, že od provedení finty včetně obran které přijdou po jejím provedení ještě toto kolo, případně i kolo další (válečník může být první, provést fintu, pak na něj jdou nějaké útoky ještě bez postihu a až další kolo jej má? To nedává moc smysl…) Nejlepší by bylo stanovit na konkrétní počet obran, kdy postih má…ale to je zas složité hlídání.

Sporné mi přijde vyjádření, že se násobí hod na útok. V příkladu se násobí celý výsledek. Kdyby se násobil pouze hod (tedy to co mi padne na kostce), zdaleka by to nebylo tak fatální a v určitých situacích nejenže by to pro mne bylo akceptovatelné, ba co víc, cosi podobného používám (jako velice vzácná dovednost jednoho typu válečníků, kteří mají blízko k zásvětí a dovedou útok vést částečně hmotným světem, částečně zásvětím. Tehdy mají asi 10% šanci, že naruší podstatu jedince na nějž útočí natolik, že si hod na kostce mohou vynásobit dvěma…a zpravidla v tu chvíli padá jednička, že se to opravdu vyplatilo a udělalo to paseku jsem za celou dobu zažila jednou jedinkrát. Stínoví theurgové/stínotepci takto útočí běžně, pokud již útočit musí.).
Dobře, berme celý výsledek, v příkladu pak chybí, jak se to dělá s dodatečnými úpravami útoku jako útočná očarování, přesnost, šerm.

Osobně bych ráda tuto schopnost viděla nějak omezenou úrovní a i jinak velmi omezenou dostupností. Píšeš, že ji učí nejlepší šermířští mistři, určitě by se ji neměl moct naučit úplně každý trouba, který unese meč. Měly by pro to být vlohy, (finance), náročný výcvik, zkušenosti, kompenzace ostatním povoláním. (Vypadá, že to máte otestováno hrou, neremcají ostatní povolání v družině, že má válečník něco takového? Mají něco svého tomu adekvátního?)

No a ten název. Píšeš, že jsi hrdý na to že jsi Slovák, tak proč nebýt hrdý i na svou mateřštinu? ;-) Jenom se tedy ujistím – jedná se o útok na slabiny a protože ty brnění jakožto nejcitlivější část humanoidního těla velmi dobře chrání, musí to být rovnou dračí? :-)

Na rozdíl od Nathaky si nemyslím, že je nutno přinášet stále něco nového, to ani dost dobře nejde (navíc pokud hraju měsíc, je pro mne nové úplně všechno a všechno bylo použito přede mnou, pokud hraju 10 let, jen pracně nové hledám), jde o to dobře to zpracovat, i staré ožvejkané nápady podat nějak netradičně, lépe, jinak. Tady náboj na netradiční pojetí je, dobrá mechanika, dobré četnosti, dobré postihy…ale pořád to chce lépe. Stručnost je fajn a závidím lidem, kteří umí psát stručně a výstižně, ale přílišná stručnost sebere i důležité informace, které jsou nutné aby to vůbec mohlo fungovat.


 Uživatel úrovně 5

Kopat do nováčků mě nebaví.

Je to autorovo první dílo, nese v sobě stopy přemýšlení, nastíněný mechanismus se mi líbí, i když čísla si může upravit každý sám. Chybějící popis schopnosti, jak to vlastně vypadá a co válečník udělá je hrubým nedostatkem tohoto díla a autorovi doporučuju, aby v jeho příštím díle tenhle popis nechyběl. Pro mnoho PJů je právě popis jádrem jejich hry :o)
Taktéž doporučuju český název díla.


 Uživatel úrovně 0

Zdravím! priznávam možno by sa zišlo to lepšie prepracovať, ten úvod mal byť trochu dlhší preto tam do uší bije 2x zákerný útok po skrátení čo som si nevšimol a tak tiež to tam malo byť viac popísane ale nejako mi to nevyšlo, (áno unikla pointa za čo sa ospravedlňujem.) Ide o útok na nepriateľove slabiny a preto sa to volá dragonballs Každopádne, ďakujem za kritiku, aby som sa do budúcna poučil a napísal niečo lepšie. Alebo to aspoň lepšie opísal. Možno by sa zišla aj tabuľka pre vyšší level, kto vie.. a áno som Slovák a nehanbím sa za to :)


 Uživatel úrovně 0

No, mě přijde, že jakkoli maj kluci pravdu, tak v původních pravidlech by tohle vyčnívalo jenom slovenštinou a zjevně anglickým jménem.

Stejně jako Samuraiovi se mi líbí to mechanický jádro. Hlavně to omezení "neplatí pri hode 6", který se IMHO relativně elegantně zabraňuje stackování s šílenejma kritičákama.


 Uživatel úrovně 5

Název je jediným zajímavým prvkem díla. Ostatní nestojí za nic. Jak už poznamenal Nathaka, popis neříká nic o tom, co vlastně válečník provádí. I originální pravidla, byť většinou popisy šetří, v nějaké míře seznamují čtenáře nejen s čísly, ale i s tím, jak se daná věc projevuje ve hře (viz šermířské finty, které jsou tomuhle nejblíže).


 Uživatel úrovně 8

No, nikdo nemůže chápat, proč se to jmenuje Dragonballs, protože prostě není popsáno, CO TO VLASTNĚ JE. Není vůbec popsáno, co válečník dělá, když se o tuhle fintu pokouší, nevíme, jak to vypadá, ani nevíme,proč má ta finta dvojnásobný útok, ale ZROVNA při "nejúspěšnějším hodu" se nepovede. Nemá to logiku ani smysl. Víme jen tolik, že jde o "zákeřný útok", což bylo dokonce řečeno dvakrát.

I sám nápad na fintu, která dá obludný bonus do útoku výměnou za postih pro obranu, je už stokrát přežvýkaná žvýkačka. Většinou to však bývá nevýhodné - tady je to naopak nebetyčně přesílené.

Je dobře, že k tomu je aspoň ten příklad, jinak by to bylo ještě zmatenější.

Je to úplně zbytečná, nedomyšlená, neoriginální finta, jakých mají hráči vymyšleno víc než dost. Mrzí mě to, ale moc toho ocenit nemůžu - příspěvek považuju za slabý. Příště to chce víc se zamyslet a přijít s něčím novým a zajímavým.