Válečník

Protiútok Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 8

Protiútok

„…a nejlepší obrana je útok!“

Nová vlastnost pro bojovníka. Všichni si jej představujeme jako bitevní kolos, který moc nehledí na rány a spíše je rozdává. Tato vlastnost tomu napomůže. Navíc mi u bojovníka chybí „aktivní“ vlastnost, kterou by mohl užívat „když řekne“, ne bonusy při skoro jakémkoliv útoku.

Protiútok se dá použít výhradně jen proti humanoidním postavám, které bojují zbraněmi či bez nich. Proti drakovi tedy nepoužitelné, proti strážníkovi na hradě využitelné.

Při obraně povětšinou nastavujeme zbraň do krytu, převážně pak válečníci. Bojovník, při takovéto obraně, tak ale nečiní, a jakmile zaznamená útok na svou osobu, útočí přímo proti útoku. Můžeme to nazvat protiútok. Jak již název napovídá, je to „útok“, nikoli „obrana“ – takže bonusy se počítají dle PPZ „souboj-útok tváří v tvář“. Bojovník se musí rozmyslet – podle pohledu na protivníka – jestli bude souboj probíhat normálně (útok – obrana – útok…) nebo jestli použije protiútok (útok – protiútok – útok). Takže před začátkem boje PJi nahlásí, jestli se bude klasicky bránit, či udělá protiútok (ale takto si může počínat jen jednou proti stejnému protivníkovi za střetnutí). Pokud jej udělá, bude to probíhat následovně:

Příklad : Bojovník Ron uvidí skřeta, řekne si, že s ním se nebude zahazovat a že ho rozdrtí, tedy informuje PJe o využití protiútoku. Vyhraje iniciativu (pokud by jí nevyhrál, bude se klasicky bránit – tedy protiútok nejde použít jako první akce boje!) a útočí (pokud má 2 útoky za kolo, útočí dvakrát…). Poté přichází řada na skřeta a ten útočí, Ron místo obrany použije protiútok. Další postup určíme podle toho, kolik Ronovi padlo:


Obrana protiútokem bez padlé šestky (od 6. Úrovně)

1) hází útočník: (UC 5, padlo 2= 7)
2) hází bojovník na protiútok (UC 5, padlo 4 = 9, tedy se ubránil) – do hodu se nepočítá OZ ani KZ, jedná se totiž o útok!

V dalším kole útočí bojovník a jeho protivník má postih k obraně právě polovinu toho, o kolik jej bojovník přehodil, jelikož byl jeho protiútokem zaskočen. (v našem případě tedy -1)

V případě, že by bojovník neuspěl při protiútoku, jeho aktuální OČ bude takové, jako kdyby vůbec neházel* (jelikož jeho pohybová aktivita byla již promrhána zpackaným protiútokem). Můžete namítat, že si hází i spící postava, ale bojovník již jednou házel, nemůže dostat „akci zdarma“, navíc svým útokem se posunul blíže k protivníkovi a svým protiútokem se mu „vystavil“. Dále bude mít i postih -3 za obranu beze zbraně, jelikož zbraní útočil – jde to tedy ruku v ruce se ztrátou hodu na obranu. Do zpackaného protiútoku se již počítá KZ, nikoliv ale štít, jelikož ten je při útocích „vzadu“.

Příklad: útočníkovi celkem padlo 7, Ronovi 6 (= UC 5, padlo 1), tedy Ron promáchl naprázdno a protivníkův útok šel přímo na Rona, takže si v osobním deníku najdeme OC, odečteme a vyjde nám třeba 1 (= Obr -1, vycpávaná zbroj +2): Ron je tedy zraněn za 6 životů.

Tady lze vidět, že je to vcelku risk, s velkými bonusy při úspěchu, ale velkými nevýhodami při neúspěchu.


Obrana protiútokem s jednou padlou šestkou

Pokud bojovníkovi při protiútoku padne šestka, je jeho protivník automaticky zraněn za polovinu rozdílu, kterým jej bojovník přehodil a v dalším kole má na obranu stejný postih.

1) hází útočník (UC 5, padlo 2= 7)
2) hází bojovník na protiútok (UC 5, padlo 6 a 3 =) 14, tedy se ubránil a jeho protivník byl zraněn za 3.5 (~4) životů, do další akce bude mít postih -4.

Pokud útočníkovi padne také šestka, je možné uvažovat nad tím, že by anulovala vliv šestky bojovníka.

V případě, že by bojovník neuspěl při protiútoku, jeho aktuální OČ bude takové, jako kdyby vůbec neházel*. Dále bude mít i postih -3 za obranu beze zbraně, jelikož zbraní útočil. Do zpackaného protiútoku se již počítá KZ, opět se nepočítá štít.


Obrana protiútokem s dvěma padlými šestkami

Postupuje se stejně jako v předešlém případě, jen si bojovníkův protivník hází proti pasti, která je rovna rozdílu síly mezi bojujícími. Pokud nepřehodí tuto past na sílu, je jeho zbraň vyražena z ruky (možno i zlomena, radím postupovat obdobně jako při „zničení zbraně“ v PPE u šermíře).

Pokud útočníkovi padne také šestka, je možné uvažovat nad tím, že anuloval vliv první šestky bojovníka, tedy nebude zraněn za rozdíl hodů. Pokud mu padnou dvě, může být anulována i ona past a vlastně se postupuje, jako kdyby bojovníkovi šestka nepadla.

V případě, že by bojovník neuspěl při protiútoku, jeho aktuální OČ bude takové, jako kdyby vůbec neházel*. Dále bude mít i postih -3 za obranu beze zbraně, jelikož zbraní útočil. Do zpackaného protiútoku se již počítá KZ, opět se nepočítá štít.


Shrnutí

  • Jedná se o jednu z mála aktivních vlastností bojovníka.
  • Protiútok se používá při první obraně bojovníka.
  • Protiútok jde na jednoho protivníka v jednom souboji použít pouze jednou.
  • Bojovník musí bojovat tváří v tvář proti humanoidovi, protivníci mohou být i v početní převaze.
  • Protiútok nelze použít jako první akce boje!
  • Z technického hlediska se bojovník nebrání, ale útočí – tomu odpovídají i čísla!

Učení se protiútoku

Od 6. úrovně se může bojovník od někoho (patrně mistra, na akademii) naučit protiútok, ale pouze v podobě „bez padlé šestky“.

Od 12. úrovně umí bojovník protiútok s „jednou padlou šestkou“.

Od 16. úrovně protiútok ovládá kompletně a dokonale.

Dodatky

Šermíř proti bojovníkovi, který na něj útočí protiútokem, má bonus +1 na provedení akce klíč (a jemu podobné).

Nechci moc slyšet slovo „nereálné“. Reálné to je, věřte nebo ne. Rozhodně reálnější než magie.

Ad *: Řekl bych, že reálnější je neházet si, ovšem skalním fanouškům „dodržování pravidel“ doporučuji povolit hod na obranu, ovšem s drsnými postihy (-3 až -6).

Poděkování

Poděkovat bych chtěl Hamsterovi, Beregundovi, dále pak Shadomagovi a UnknowNovi.

Dále bych chtěl poděkovat Zelené, za korektúru díla.

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Šermíř má boj v obraně. Je to to samí, víc se to hodí k šermíři a je to na 2 odstavce. Je to kratší, jednodušší a umístěno u správného povolání.

U bojovníka pokud nějaké volby, tak ve smyslu (například):
Útok s rozběhem (charge)
Srážení protivníka
Útok na štít
Jeden útok na více protivníků


 Uživatel úrovně 1

Zdravíčko.

Snaha dát bojovníkovi aktivně využitelnou schopnost je vítaná, a to nejen mnou, jak ukázaly reakce na bojové rituály. Mně se ale nelíbí, že tento příspěvek to dělá tím způsobem, že z bojovníka začne dělat šermíře a prostě mu taky přidá "finty", i když se to bude jmenovat jinak.

Další výtku bych měl k omezení použití "jednou za střet". Chápu odůvodnění "podruhé to bude čekat", ale i tak je to umělé a okatě vyvážené. Krom toho když se válečník sem tam brání a občas vyrazí do protiútoku, čekat to nelze.

Srozumitelnost pro nešermíře je docela dobrá, to znamená, že oproti jiným fintám zde se nevyskytují odborné termíny v přílišné míře, ani popisy nejsou pro experty, tady spíš naopak. Ale celková srozumitelnost příspěvku je horší. Nápad rozlišit účinky schopnosti podle padlých šestek je svým způsobem originální a přínosný, na druhou stranu to jednoduchou myšlenku zbytečně rozvádí; jinými slovy je sporné, zda je to kladem, či záporem. (A nepočítám to do hodnocení.)

Kladem je myšlenka díla. Místo obrany rovnou útočit, to mě zaujalo. Na straně druhé mi to přijde moc "herní", jestli víte, co myslím. Samozřejmě, válečník ve hře ví, že má hodně životů a protiútok mu umožní souboj rychleji vyhrát za cenu lehkých zranění. V reálu by to podle mě tak nefungovalo. Jestli jsem to celé dobře pochopil, tak z toho válečník pokaždé utrží nějaké to zranění navíc. A takovým se sice ve hře vyhýbat nemusíme, v reálném boji bych se ale raději bránil a bojoval déle, než abych zbytečně riskoval. Jsou však situace, kdy i taková věc přijde vhod.

Šermu a pravidlům pořád nerozumím a tak se nebudu zaobírat čísly a tím, kde je to přesílené a kde co jak patří. Natož abych se s vámi dohadoval o tom, kde je jaká ruka při které aktivitě. Odnáším si z díla nápad a krom něho hodnotím i zpracování. Tentokrát to bude za tři, ale spíš slabší, dílo je k průměru.

N.


 Uživatel úrovně 0

Já neříkal, že jenom blokovat...


 Uživatel úrovně 0

to Samurai: Nic tě neučím, beztak to jak sebevědomě tu hájíš své dílo a své znalosti je známkou toho, že už všechno umíš:-D (re obouručák: opět záleží na konkrétní situaci a schopnostech oponentů...dá se to krýt i jedenapůlkou, 2 jednoručkami a tězkýma dřevcovýma/hůl...i štít - většího rozměru, nebo celokovový by se dal použít).


 Uživatel úrovně 0

Oba máte svým zbůsobem pravdu.Ale Samurai to by se v roli válečníka asi soustředil na svou obratnost v boji,což není špatně,ale Kiba by to klidně mohl udělat tak,že vykryje soupeře štítem,následovně mu odstaví zbraň,a poté udeří.Mě se zdá Kibův pohled logičtější,protože když ti pude bojovník obouručákem na bok tak tady se těžko obtočíš či provedeš jinou šaškárnu.Pořád záleží na situaci,bohužel ty se v DrD moc nerozlišujou.


 Uživatel úrovně 0

Nevím co znamená správný útok...to co popisuješ je určitě dobré pro házení oštěpem, nebo pro provedení co nejdelšího a nejsilnějšího výpadu, ale v šermu se dá dělat mnohem víc než toto...pokud nahlédneš do nějakých manuskriptů o šermu, nebo se začneš učit boj zbraň plus štít, tak se pozice štít i zbraň vpředu vyskytuje celkem často...né úplně povedený, ale vcelku dobrý příklad této situace můžeš vidět ve filmu 300, když tam Spartští bojovnící odrážejí první útoky Peršanů v soutěsce a doslova drtí nepřítele jedním protiútokem za druhým.


 Uživatel úrovně 0

Připadá mi to zbytečné...v RSS téměř nepoužitelné(namísto akce obrana lze použít akci útok). Navíc je to přesílené...bojovník mívá téměř vždy vyšší ÚČ než OČ a myslím si, že takovýhle protiútok by běžně znamenal velké zranění pro útočníka a k tomu ještě značný postih do dalšího kola...

Pravidlo šetky se mi nelíbí...je to pravidlo pro pravidlo(šermíř má v útoku z obrany taky šanci nechat soupeře pořádně napíchnout)...je to nelogické.

Nevím jak jsi přišel na to, že při útocích je štít vzadu(vždy záleží na situaci a konkrétně při takovémto manévru by bylo praktičtější jít dopředu štítem i zbraní zároveň - "prostě soupeře rozdrtit").

Protiútok s dvěma padlýmy šestkami: celkově stavět pravidlo na tom, co kdo hodí není štastné- pokud by byl útočníkem clověk zloděj 9.úroveň(úč: 8+0) a obráncem trpaslík bojovník na 15.úrovní(úč: 15+4), tak bude rozdíl hodů větší, než u šestkového hodu vyrovnaných soupeřů a tedy pokud nějaké takové pravidlo vůbec zavádět, tak by mělo být založeno na rozdílu celkových čísel a né na šestkách.

Dále zde chybí zmíka o započítání útočnosti...

Celkově mi dílo připadá velmi špatně zpracované, leč myšlenka je nadprůměrná...pokud bych hodnotil, tak pouze za *


 Uživatel úrovně 0

Měl sem na mysli že je zbytečné to opakovat........ale už mlčim :)


 Uživatel úrovně 0

V případě, že by bojovník neuspěl při protiútoku, jeho aktuální OČ bude takové, jako kdyby vůbec neházel*. Dále bude mít i postih -3 za obranu beze zbraně, jelikož zbraní útočil. Do zpackaného protiútoku se již počítá KZ, opět se nepočítá štít. Ale jak říkám je to detail ;)


 Uživatel úrovně 0

Ten příspěvek není dlouhý ale dobrý.Myslím si že pro bojovníka je to něco jako šermířova obdoba útoku z obrany,ovšem trochu složitější.Určitě je to velmi době použitelné a taky reálné.Příspěvek jako takový je jak už sem rěkl krátký ale stručný a srozumitelný.Akorát ta "repetice" na konce odstavce je jak pro blbý ale asi si netěl ponechat nic náhodě.Eště bych dodal že je možná trochu zbytečné se učit hody s šestkama na vyšších úrovních ale je to jen detail, to už bych ve svém vlastní dobrodružství poupravil sám.4* a díky za dobrý nápad.