Válečník

Šermířské tance Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 16

Šermířské tance

...před obecenstvo předstoupil další soutěžící. Uklonil se, odhodil plášť a u pasu se mu zaleskl dlouhý meč a tesák. Jeden z barbarů vybuchl smíchy.

„Co jako chceš dělat s těma párátkáma?? Dyk sou k ničemu, vobouručák tím nevykreješ!“ ryl do tmavovlasého šermíře onen smějící se barbar. Ten se jen pousmál a vytáhl své zbraně.

„Tak pojď Gunnare, ukaž jak jsou moje zbraně k ničemu.“ vybídl barbara a v očích jako by se mu zablesklo. „Stejně potřebuji partnera, tak proč bys to nemohl být zrovna ty?“

Gunnar zařval, popadl svůj obouruční meč a bez dlouhých cavyků se vrhl na onoho člověka. A teď začal tanec. Barbar sekal jak mohl, na hlavu, na ramena, do boků, zkrátka jak jen uměl, ale tmavovlasý šermíř neutržil ani škrábnutí. Zdálo se, jako by tančil. Ladným pohybem vykryl úder, dalšímu o vlásek uhnul a neustále byl v pohybu. A kdykoli mohl, šťouchl do barbara tu nohou, tu loktem a vyváděl ho tím z míry. Tak to pokračovalo dalších pět minut. Pak barbar pochopil krutou pravdu. Ten poťouchlej šermíř si s ním celou dobu pohrával! Zmocnila se ho zuřivost. Přestal se kontrolovat, zařval a pustil se do svého protivníka hlava nehlava. I šermířovy pohyby se změnily. Teď byly rychlejší, efektivnější a ztratil se z nich nádech frajeřiny. Teď už z nich čišela smrtelnost.

Několik dlouhých minut se šermíř pouze bránil. Alespoň to tak obecenstvu připadalo. Ale zkušené oko by poznalo, že každý šermířův pohyb, každý jeho krok směřuje k získání konečné výhody. A pak to přišlo. Tmavovlasý se otočkou prosmýkl kolem barbara a ještě než se zastavil, udeřil ho jílcem meče do zátylku. Gunnar obrátil oči v sloup a svezl se v mdlobách na zem. Obecenstvo propuklo v jásot.

Šermíř nacvičeným pohybem vrátil zbraně do pochvy a uklonil se.

Popis

Šermířský tanec není ani tak tanec, jako spíš obtížný a pečlivě vybroušený styl boje, který naplno využívá všechny šermířovy schopnosti. Šermíř je může využit pouze proti humanoidním nestvůrám velikosti A-C a bez výjimek se používají se sečnými zbraněmi mečovitého typu a jejich kombinacemi. V jejich průběhu nelze používat finty a z ostatních schopností pouze ty "pasivní" jako je třeba šerm, cvik, sehranost atd. Společným znakem všech tanců je šermířův rychlý pohyb okolo protivníka, proto je šermíř nemůže provádět, pokud je jeho naložení větší než mírné. Až na výjimky je možno používat tance pouze v boji jeden na jednoho.

Tyto styly může šermíř v průběhu boje střídat, nicméně každý tanec musí trvat vždy minimálně 6 kol a během provádění tance je možno libovolně útočit nebo se bránit, ovšem s příslušnýmy bonusy a postihy.

Učení se tancům

Většině tanců se šermíř může učit již od šesté úrovně, nicméně existují i výjimky. Tance jsou velice složité na pochopení a provedení, proto jejich naučení trvá dva za sebou jdoucí přestupy na vyšší úroveň. První přestup, kdy se šermíř může tancům učit, je přestup z šesté na sedmou úroveň. Na začátku prvního přestupu si šermíř zvolí jakému tanci se chce učit a toto rozhodnutí už nemůže změnit. Je tomu tak proto, že výcvik Tance se sestává z pravidelného denního tréningu pohybů, dokud se tyto nestanou pro šermíře naprostou rutinou. Pokud šermíř přeruší výcvik tance (tzn. absolvuje druhý výcvik bez výcviku tance, nebo přeruší výcvik jako takový), nezapomíná sice jeho teoretický princip, ale ztrácí veškeré do té doby nacvičené reflexy a pohyby. Proto musí začít s výcvikem tance pěkně od začátku, ovšem může si klidně vybrat jiný tanec než se učil předtím. Jediný případ kdy toto neplatí nastává, pokud šermíř přeruší druhý výcvik. Potom mu stačí pouze jeden výcvik, aby se tanec naučil (ovšem musí to být výcvik bezprostředně následující, nemůže si mezi ním střihnout "beztancový" výcvik). Navíc po každém naučeném tanci musí mít šermíř alespoň jeden přestup „pauzu“, tzn. jeden přestup bez učení se dalšímu tanci, protože hrozí riziko, že se šermíři smíchá starý a nový tanec a ve výsledku nebude umět ani jeden.

Samozřejmostí je přítomnost učitele, který daný tanec ovládá. Není možné se naučit tanec jen tak z knihy, protože u nácviku musí být mistr vždy přítomen, aby šermíře upozorňoval na jeho chyby.

Tance

Tanec uhýbání

  • ÚČ:-2
  • OČ:0

Tento tanec umožňuje šermířovi efektivnější obranu proti střelným a vrhacím zbraním. Šermíř je neustále v pohybu a aktivně se snaží uhýbat všem projektilům. Proto má během tohoto tance bonus +2 k obraně proti střelným a vrhacím zbraním. Další možností, jak využít tento tance, je účinnější obrana beze zbraně. Šermíř se soustředí na pohyb nepřítelovy zbraně a snaží se vystihnout její následující pohyb tak, aby mohl snadněji uhnout. Proto si šermíř, který opravdu nedrží v ruce žádnou zbraň, provádějící tento tanec nepočítá postih za obranu beze zbraně. Najednou lze tento tanec použít pouze pro jednu z těchto dvou možností. Tzn. šermíř nemůže zároveň uhýbat projektilům a chladným zbraním.

Tanec přesnosti

  • ÚČ:-1
  • OČ:0

Šermíř se rychlými pohyby přesunuje v bezprostřední blízkosti svého protivníka a přesnými ranami zasahuje nechráněná místa na jeho těle. Ovšem, jelikož šermířovi jde především o precizní zásah na určité místo, je v případě zásahu způsobené zranění pouze poloviční. Na druhou stranu, nepřítel si nepočítá do obrany zbroj, protože šermíř útočí cíleně na nechráněná místa. Další možností je útok na nějakou součást výstroje. V tom případě není při zásahu cíl zraněn vůbec, ale šermíř úspěšně zasáhl požadovanou část (např. přesekl řemínek zbroje), vždy to ale musí být nějaká přístupná část výstroje. Takže šermíř má šanci přeseknout ramení řemínek plátové zbroje jen a pouze v tom případě, že tento není krytý nárameníkem. Na druhou stranu, nic mu nebrání soupeře postupně očesat od vrchních vrstev až po tu nejspodnější (vzpomeňte na Zorra). Konečné slovo má v tomto případě vždy PJ.

Pokud se vám zdá automatický úspěch v případě zásahu příliš, je možné ještě přidat past obr+roz ~ 1-5 podle obtížnosti ~ zasáhl/nezasáhl. Berte to ale pouze jako nepovinné pravidlo.

Tanec smíchu

  • ÚČ:-1
  • OČ:-2

Účelem tohoto tance je zesměšnění protivníka. Šermíř s přehnanou grácií uhýbá ranám, útoky vykrývá s naprostou samozřejmostí a kdykoli může, šťouchne do svého protivníka. Zkrátka a dobře frajeří. Úspěšný šermířův útok nepřítele nezraní, pouze jej vyvede z míry (šťouchnutí do žeber atd..), takže ten má ve dvou následujících hodech postih na útok i na obranu -1. Nutno podotknout, že vznětlivějším bojovníkům se může veřejné ponížení zdát jako dobrá záminka pro změnu v berserkra.

Tanec mnoha nepřátel

  • ÚČ:-4
  • OČ:+3

Primárním cílem tohoto tance je efektivní obrana proti většímu počtu nepřátel. Šermíř využívá veškeré své obratnosti a rychlosti k uhýbání a vykrývaní ran nepřátel. Navíc pokud šermíř hodí na obranu alespoň o šest více než by potřeboval, podařilo se mu přesměrovat útok na jednoho ze svých protivníků, který je zraněn za rozdíl mezi hodem na útok a šermířovou obranou. Narozdíl od ostatních tanců, které může šermíř použít pouze proti jednomu nepříteli, pro provádění tohoto tance naopak šermíř potřebuje alespoň dva a nejvýše šest nepřátel.

Tanec rychlosti

  • ÚČ:-2
  • OČ:-2

Při provádění tohoto tance se šermíř snaží o maximální možnou rychlost svých pohybů a to na úkor jejich preciznosti. V průběhu tohoto tance má šermíř o jeden útok za kolo navíc (resp. bonus +6 v RSS). Ovšem provádění tohoto tance už může být nebezpečné i svalům samotného šermíře. Pokud má šermíř odolnost nižší než 15, ztrácí každé kolo nad základní dobu trvání tance 1k6 životů.

Tanec omráčení

  • ÚČ:+2
  • OČ:-2

Cílem tohoto tance je nesmrtelné vyřazení protivníka z boje. Během tohoto tance šermíř neútočí a místo toho se snaží získat co nejvýhodnější pozici k jedinému závěrečnému úderu, kterým pošle svého protivníka k zemi. Pravidlově to potom vypadá tak, že hráč za šermíře normálně útočí, ale zranění z těchto útoků je pouze stínové a v praxi jde pouze o získávání výhodné pozice. V momentě kdy počet stínových životů překročí aktuální počet životů nepřítele, nezhroutí se tento k zemi, poněvadž vlastně žádné stínové zranění neutržil, ale šermíř je připraven k závěrečnému úderu. Dalším úspěšným útokem tedy posílá svého protivníka do mdlob.

Tanec smrti

  • ÚČ:0
  • OČ:-3

Tento tanec je částečně podobný tomu předchozímu, akorát šermíř se nesnaží svého protivníka omráčit, nýbrž zabít. Opět tedy krouží kolem protivníka, hledá nejvýhodnější pozici a pátrá po protivníkově nejzranitelnějším místě. V praxi to pak vypadá takto: Hráč šermíře opět normálně útočí, ale úspěšné útoky přidávají bonus k ÚČ a út +1 pro jeden závěrečný útok. V momentě kdy se šermíř rozhodne ukončit boj, provede onen závěrečný útok, ve kterém si připočte veškeré doposud získané bonusy. Pokud šermíř uspěje - tzn. zabije útokem soupeře - je věc jasná. Ale pokud neuspěje, není jeho soupeř vůbec zraněn a celý proces získávání výhody je nutno zopakovat. Navíc má šermíř pro další provádění tohoto tance postih -2 k ÚČ, protože jeho protivníkovi už je jasné o co jde. Tento tanec se jako jediný může šermíř učit až od 16. úrovně.

Závěr

Taky se vám zdá šermíř poněkud nedoceněný? Mě tedy alespoň ano, především proto jsem taky napsal toto dílko. Nerozšíří sice rozsah působnosti šermíře (stále zůstáváme u humanoidů), ale podle mě mu rozhodně přidá na použitelnosti.

Velký dík patří Shadowmagovi a Samuraiovi za jejich podporu a rady.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Tamerlán: Hm, a povedz mi, držal si niekedy v ruke meč? Alebo si si aspoň pozrel také tri reenactment videá? Asi nie, lebo keby si videl video o Meisterhauenoch, tak by si zistil, ako sa pri boji s obojručkami muselo kombinovať.

Nehodlám brániť Demonicove dielo, ale skôr šerm ako umenie. Navyše, DrD nie je limitované na jeden setting, tieto tance sa podľa mňa perfektne hodia pre pseudoázijských válečníkov (Eight Immortals Cane, Peerless sword a podobné chuťovky).


 Uživatel úrovně 0

NE není v pravidlech... pouze poukazuji na logiku. Že nejde? Naivko. Samozřejmě, že jde (pokud tedy nehraješ striktně podle pravidel, nebo nemáš absolutně tupýho PJ. Dračák je především o Roleplayi a až pak o hodech kostkou. Nejde je slovo který existuje možná v PC hrách, ale v opravdovém RPG tzn na papíře a s kostkami, záleří pouze na tom co PJ (GM) dovolí. Pravidla jsou jen berlička ne Bible podle které se musíš bezpodmínečně řídit.

Fajn, závěr je takový, že poloviční zranění je můj subjektivní názor. Nelíbí se ti? Nepoužívej ho.

Hm a fantasy je snad spojováno s nějakou dobou? no nevím nevím... ale co potom třeba takový Harry Potter? To je taky fantasy a zdaleka to nejni středověk. Nové povolání dělat nehodlám. Ehm k válečníkovi nehodí? No, pokud na válečníka nahlížíš archetipálně tak moc ne. Ale archetypy nejsou všechno. A propos, on existuje nějaký přesný profil fantasy válečníka, který říká co k němu patří a co ne?

Heh seš vedle jak ta jedle. Witchera jsem nikdy nehrál. Já mluvím o knihách ;)

Vesměs mám dojem, že tvoje kritika je stavěna na tvém velice subjektivním názoru a na puntičkářském dodržaní pravidel. Samozřejmě máš na ní názor, nicméně tvoje důvody se mi nezdají dostatečné pro tvoje hodnocení, nicméně je to čistě tvoje věc.

S pozdravem
Demonic - The Lonely Warrior

P.S. středověcí válečníci nebyli "tupé mlátičky" i oni museli umět šermovat.


 Uživatel úrovně 0

O takové dýce v pravidlech nic nevím, ale pokuď tam je tak prosím. :) Především jsme tím mylsel, že ty jako hráč nemáš právo vybírat msíto zásahu, v DrD nemůžeš říct "mířím na hlavu". To prostě nejde. V tu chvíli mi přišla na mysl Španělská škola šermu (jde nepříteli po rukou a podobně, s nadsázkou jde říct, že nž ho pořádně majznout, tak ho nechám vykrvácet).

Promiň diskuze je dlouhá. Nesedím jen u počítače. A krom toho ty si autor ty se braň, tak mi nemusíš arogantně nutit dikuzi. ;)

Já si to přesměrování dokážu představit, zkus si to přečíst znovu v čem vydím chybu. ;)

Špatně jsme se vyjádřil, promiň. Do Fantasy pro válečníka se to enhodí. Takovýhle tríčky vážně vládli v jiný době. Zaklínač, je dost specifická postava, respektive povolání, pokuď by jsi tohle zapracovla do nového povolání The Witcher, tak je to něco jiného a skousnu to mnohem líp, než jako novou abilitu pro válečníka. :)

Nicméně, mi mělo dojít, že insiprace je z PC hry. Asi předělám ability povolání z WoWka, jak an to tak koukám. :)

Myslím, že tvoje poslední poznámka je bezpředmětná - doporučil jsme tio, kde by se to daleko lépe použít, to se dělá, když si člověk myslí, že se to hodí do úplně jiného RPG systému. ;)


 Uživatel úrovně 0

Zajímavý postoj... no asi takhle:

KZ se nepočítá zdaleka vždy. Nevím kolikero druhů máš pravidel, ale rozhodně se najde víc mechanizmů, kde se KZ nepočítá a pokud z logiky věci vyplívá, že ta zbroj mu fakt k ničemu nebude (krásný příklad je stilleto a kroužkovka, stilleto je úzká dýka dělaná přímo pro bodání do kroužkovky... ) Navíc, tady vymýšlíme nové pravidla, která z těch základních vycházejí, ale nemusejí je kopírovat. Tvoje kritika ignorování zbroje je proto dle mého bezpředmětná...

Poloviční zranění už tu jednou bylo řešeno, přečti si diskuzi.

Přesměrování, že je nelogické? No, jak myslíš, já si ho dokáži představit jednoduše. A tom přece RPG je, o fantazii.. Navíc si myslím, že ani v reálném světě není úplně nemožný.

Tak teď jsi mě rozesmál... že do fantasy nepatří? Víš co zkus si přečíst zaklínače, a pak si povíme co do fantasy patří a co ne. To co provádí Geralt mě k napsání tohoto dílka inspirovalo :) Fantasy může být jakékoli a co se do něj hodí nebo nehodí myslím není v tvé kompetenci určovat :) (resp. možná je, ale pak pouze pro své hráče)

Nic proto ale tohle je server pro Dračí Doupě ne pro GURPsy. Tuto část kritiky radši přehlížím. Navíc tohle dílko je jednoduché. Věř mi dalo by se napsat ještě mnohem a mnohem složitěji.

Zkus se nad tím, cos napsal ještě jednou zamyslet.

S pozdravem
Demonic - The Lonely Warrior


 Uživatel úrovně 0

jsem tu nový, tak se omlouvám, jeslti je špatně že hlasuji jinak než většina. Ale nedá mi to.

Omlouvám, nemám tolik času abych četl ostatní komentáře, ale myslím si, že tento příspěvek není vylepšení do SS DrD. Úplně popírá pravidla drd.

V DrD je prostě zásah. Nehorzí mi kritikal, nehrozí mi že mi ulítne noha. Proto se vždy (snad mimo v Boji beze zbraně pro zloděje) počítá celkové OČ (tedy zbroj + obratnost [+štít]). Tanec přesnosti tomu odporuje. Když pominmu to, že pokud by to nebylo kordem, ale jakoukoliv běžnou zbraní tak je proti veškeré logice poloviční zranění (pokuď chci šemrovat s mečem musim do něj dát sílu, pokud jí nedám tak je útok pomalý, směšný a zcela neúčinný). Autor nejspíše chtěl zahrnout jakousi vyváženost, biohužel zde je to špatně.

Přesměrování útok v tanci mnoha nepřátel je opět zcela nelogický nelogický. Útočník hodí na útok například 5/+1 obránce si hodí obranu 15 (dvě šestky plus náká ta základní obrana) a jeho kamarád toschytá za 9 (s ím, že Pj to může brát za útok na postavu, která se nebrání a ta se vůbec nebude bránit). Čím menší je útok tím menší sílu se mi podařilo dát (v DrD se celkově řeší jen zásah a síla kteoru byl proveden) tím větší dostane peckumůj kamarád.

Nápad je to vážně pěkný. Bohužel patří k šermířům ala Jean Mare, a ne do fantasy, které je situováno spíše do středověku, doby těžkých mečů a rytířských zrojí a ne mušketýrů a kordů.

Adaptace třeba do GURPSů by vůbec nebyla od věci a výjímala by se tam (na rozdíl od drd, které zakládá na jendoduchosti a takovéto dílo jde dle mě přímo proti její fylozofii).

Doufám, že nikoho svým psotojem neurazím.


 Uživatel úrovně 0

FF:

Tanec smrti:
No bylo to myšleno tak , že i zásah za 1ž ti přidá bonus +1/+1 tzn pokud jsi dostatečně trpělivý a máš dobrou obranu, múžeš se teoreticky vyšplhat až na +20/+20...

Tanec uhýbání:
ano je to hodně, ale berte prosím v úvahu, že tento tanec byl myšlený jen a pouze jako obranný (proto ten zákaz zbraní) má to být něco co umožní šermířovi přežít i když je chycen beze zbraně (alespoň po určitou dobu)

Tanec omráčení: OK :)

Samurai:

1, jo to jsem asi mohl, bral jsem jako samozřejmost, že šermíř nebojuje obouručkama.

2, jo mohl jsem... jenže jsem na ní zapoměl, protože u nás se na únavu nehraje... (a řekl bych že hafo ostatních družin na ňu taky nehraje)

3,Jo to máš asi recht...

4,Asi ne no, tenhle tanec jsem asi úplně nevychytal, ačkoli už od začátku byl plánován jako velmi silný :)

5, No vycházel jsem ze své (možná špatné) představy, že pokud chci útočit na nějaké přesné malé místo, je to vždy na úkor síly útoku... možná jsem se spletl, ale takhle to aslespoň vidím já.
Ano vycpácka je vždy součástí silnějších zbrojí, jenže snad ve všech pravidlech (oficiálních) jsem nalezl pouze absolutní ignoraci zbrojí, bez rozlišení typu zbroje, proto jsem jí použil i tady.

6,Bylo myšleno jako šťouchnutí loktem, ne mečem :)

7.1, (proč máš sedmičku dvakrát xD ) Čistě teoreticky můžeš tančit i na místě... pokud si vyděl Equilibrium, vzpomeň si na scénu kdy maník stojí uprostřed kruhu nepřátel a přežije, pokud ne Neo a jeho uhýbání střelám to jistí. (a btw jsme ve fantasy, tam je možno víc než jen to co je reálné.

7.2, otázka úhlu pohledu, já vycházel z trojitého seku :)

8, možná že ano, ale úder hlavicí se ti nemusí povést, kdežto tancem omráčení ho položíš nakonec vždycky. Jedna past? Toť otázka..

9, díky díky :)

a teď k tvému komentáři mé původní kritiky :

Tanec rychlosti: je tam napsáno, některé pomalejší útoky, což v praxi znamená tak jeden útok ze třiceti, možná ani to ne.

Tanec omráčení: Vidíš to je bývorný nápad :) to mě nenapadlo ale vypadá to skvěle, v podstatě ho šermíř utahává a připravuje pro final :) díky díky :)

P.S. Moje první dílko bylo schváleno skoro až za měsíc :) proto každé schválení pod týden považuji za rychlé :)

S pozdravem
Demonic - The Lonely Warrior


 Uživatel úrovně 0

Demonic:
- Tanec uhýbání - +3 je podle mého názoru moc, ale je to jen +-1… seky se dají nožem s kloudnou délkou čepele odrážet určitě ne hůř než jen dlaní, zakázat útočit jsi mohl nápisem „šermíř nesmí útočit“ :-).
- Tanec omráčení - já to chápu a asi i každý jiný, ale mohlo to být napsáno lépe - toť veškerá výtka.
- Tanec smrti… ehm, to co jsi napsal jsem absolutně nepochopil, myslím, že ses v tom zamotal…

Díky za pozitivní reakci na čas schválení… jsem rád, že někdo docení mou snahu, i když u delších děl jsem v poslední době poněkud naštíru :-(.

Samurai: Rád vidím i jiné mouchy, než které jsem si našel sám :-). Kéž by víc kritiků bylo tak všímavých a hloubavých. +rep


 Uživatel úrovně 0

Zdravím. Děkuji za opět takřka bleskové schválení mého dílka.

Firefanatic:
ad. konečná výhoda - ano, v reálu nemyslitelné, ale jsme v DrD :)

omezení zbraní - jde o to že meči podobné zbraně jsou většinou vyváženější než ostatní tipy zbraní, tzn. lépe se s nimi manipuluje.

tanec uhýbání - proč + 3? - proto, že šermíř je mnoha seků a bodů znalý a ví jak se jim vyhýbat. Proč nesmí mít ani nůž? Ze dvou důvodů. Za prvé šermíř dlaní odklání pomalejší seky a za druhé kvůli vyvážení, aby v průběhu tohoto tance opravdu nemělo smysl útočit. Myšlený jen a pouze jako obraný tanec.

tanec ryhlosti - jáááj moje dutá hlava. Původně to mělo bát myšleno stejně jako u trojitého seku, akorát jsem se příliš spoléhal na vlastní hlavu - moje chyba

tanec omráčení - on ve skutečnosti neútočí. Stínové životy jsem zavedl pouze pro mechanizmus zjišťování zda už je šermíř připraven dát závěrečný úder.

tanec smrti - oslaben je proto, že dostatečně obratný a trpělivý šermíř je schopný zajistit si dostatečný bonus k zabití i poměrně silného nepřítele, protože stačí hypotetický zásah za 1ž aby se mu přičetl bonus, kdežto u tance omráčení nemá šermíř podobnýmy zásahy v podstatě šanci ho upižlat. (btw. v popisku tance smrti jsem zapoměl napsat zmínku u tom, že úspěšné útoky nezraňují, pouze přidávají onen bonus)

U tance omráčení a smrti jsou útoky pouze mechanizmus tance a postava de facto vůbec neútočí.

Alden:
Snad jen, díky :)

S pozdravem
Demonic - The Lonely Warrior


 Uživatel úrovně 0

Nápad: Dalo by sa povedať, že nadpriemerný. Demonic totiž na rozdiel od takmer všetkých ostatných pojal boj štýlom, pri ktorom nejde len o jednu (maximálne tak tri) akciu, ale o celý priebeh.

Spracovanie: Tu je vidno, že ide o dielo, ktoré malo pôvodne byť krátke, ale na škodu to nie je. Viem si predstaviť, kde by sa dali pridať vysvetlenia (interakcia s fintami, napríklad), ale sú to okrajové detaily.
Poviedku na začiatku až tak vysoko nehodnotím, podľa mňa splnila účel, nikoho neurazila a skôr potešila, aj keď toto je môj osobný názor, a ja mám radšej "hlbšie" príbehy.
Celkovo je spracovanie nadpriemerné.

Použiteľnosť v DrD: Pomerne dobrá, až by sa dalo povedať, že výborná. Rozhodne to pridá aj hráčom šermu neznalým spôsob, ako popisovať útoky svojho šermiara.

Použiteľnosť v reále: Priznajme si, že skoro nulová, na druhej strane tu ale nejde o to, aby sme vytvorili simulátor šermu, takže táto časť by na hodnotenie nemala mať vplyv.

Pravidlová vyváženosť: V poriadku. Keby sme sa chceli o niečo hádať, tak by sme sa sporili o +/-1 a záležalo by skôr na osobnom názore, ako na objektivite. Hlavné je, že tu nevidím nič, čo by bolo vyslovene nevyvážené.

Celkovo: Zaujímavé dielo, nemá síce wow efekt, na druhej strane je pomerne kvalitne spracované a použiteľné. Len tak ďalej.

Hodnotenie: Váhal som medzi 3 a 4, pozrel som si kritiku, a dospel som k názoru, že FF neuviedol žiadne veci, ktoré by mne osobne chýbali, alebo prekážali. Takže asi tak.

S pozdravom,
Alden Nahlilairon


 Uživatel úrovně 0

Tak zde máme zajímavé dílo, původně mířené do soutěže, leč nesplnilo kritéria a tak si ho můžeme prohlédnout už dnes. Sepsané je poměrně dobře, leč jisté chyby a momenty k zamyšlení zde určitě jsou:

- Každý krok směřuje k získání konečné výhody… reálně asi dost nesmyslné, ale ve fantasy to chápu, ať se tedy každý zamyslí sám, já k věci zaujímám neutrální postoj.
- Omezení tanců pro určité zbraně… pravda, šermíř se specializuje, ale na druhou stranu pro tak striktní omezení důvod nevidím… opět k individuálnímu zamyšlení.
- Tanec uhýbání… nevím, proč je najednou bonus +3, když proti střelným a vrhacím zbraním je +2. Také mi to přijde příliš, šermíř se tak brání lépe než třeba s krátkým mečem… taky mi úplně není jasné, proč nesmí šermíř držet v ruce třeba nůž.
- Tanec rychlosi - tady by mělo být použito mechanismů z pravidel (PPE str.35), jednak zranění odvozovat od síly (i přímo v díle je psáno, že jde o svaly), jednak ho udělat úměrné nedostatečnosti šermíře.
- Popis u tance omráčení si do důsledků bráno protiřečí - nejprve je „jasně“ napsáno, že zranění je stínové, potom, že se možná nepočítá…
- Tanec smrti - nechápu, proč je oproti tanci omráčení o tolik znevýhodněn. Přeci jen, rozdíl mezi omráčeným a mrtvým hráčem není v rámci bitvy příliš velký…

Co bych naopak VELMI vyzdvihl je úvodní povídka. Zajímavá s neuvěřitelně těsnou souvislostí s dílem.

Nápad díla je dobrý a líbí se mi, něco takového si má chorá paměť nevybavuje a tak zde máme dobrou šermířskou verzi capoeiry.
Zpracování má své mouchy, nicméně je jasné, stručné, ale ne příliš a chybky se dají odstranit změnou hodnot, což je beztak věc individuálního názoru. Určitě dobré, ale že by mě přímo oslnilo se říct taky nedá.
Dojem z díla je docela dobrý, kazí ho určité „chybky“, které jsou spíše věcí osobního pohledu a tak se neodráží jinde.
Použitelnost díla je myslím docela dobrá, pro dokreslení úžasné, leč přiznejme si, že praktický význam těchto tanců asi nebude extra velký.

Celkem tady máme hodně kvalitní dílo, které hodnotím silnými 4*, skoro na hraně s vyšším hodnocením. Ani nejsou rady, které by se daly autorovi udílet do příště, prostě to „jen“ o kousek nevyšlo. Snad jen zmínit, že z díla je patrný záměr o účast v soutěži krátkých děl, do které se nicméně svou délkou nevešel. Nechť tedy příště tvé záměry lépe vyjdou.