Válečník

Válečníkův přehled Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 12

Jedním z těžišť děje a dobrodružství v dračím doupěti jsou bitvy a bojůvky. Družina, která se na střet, ať už jakékoli velikosti či významu, připravuje, se, alespoň z mých zkušeností, často z papíru předem dozví, co ji čeká, kolik je nepřátel, jak jsou vyzbrojeni a odkud a jak rychle ji napadanou.
V boji potom stojí kouzelník i zloděj na výhodném místě, odkud na dálku rozsévají smrt, zatímco bijci drží přístupové cesty nebo linii, a tak boj probíhá jaksi intuitivně "maximalisticky" ve prospěch užinky, často bez velení, které by tomuto dávalo nějaký podklad.

Válečníkův přehled jsem vytvořil pro PJe, kteří více dají na "vůdce v době boje" a chce se jim zohledňovat válečníkovy zkušenosti a chladnokrevnost a tím zvýšit šance té či oné strany na úspěch, právě v závislosti na zkušenostech válečníků v jejím středu. Jsem si vědom toho, že pro určité světy a zaběhnuté systémy družin či PJe může být tento výtvor nanic, v tom případě si jej nemusí všímat.


Popis schopnosti

Bitva a čas před ní jsou plné velmi vypjatých okamžiků a ne každý člověk, ba ani dobrodruh, dokáže chladně přemýšlet a správně na danou situaci reagovat. Válečník, chce-li přežít, by toho měl být schopen.
Následující dovednosti se týkají situací, kdy se běžná či o něco málo větší družinka, střetne s nepřátelskou formací o počtu cca. od 10 do 500 vojáků, větší masy už se v drtivé většině týkají bitev armád a válečník samotný by byl těžko schopen chvíli před bojem získávat informace o takovém množství nepřátel. (Už i ona pětistovka by se musela týkat nejspíš krys nebo hodně slabých skřetů, aby do toho družinka vůbec šla...)
Přehled před bitvou a přehled během bitvy smí válečník užívat od 6. úrovně.


Přehled před bitvou

Početnost

Válečník dokáže zhodnotit početnost přicházející skupiny (či armády) nepřátel, kterou má ve svém dohledu, s přesností na jednu pětinu její velikosti. (2 muži při desetičlenné skupině, 20 při stočlenné...atd.) Od 16. úrovně je tohoto odhadu schopen s přesností na jednu desetinu. (1 muž při desetičlenné skupině). Na to potřebuje jedno kolo pozorování.

Charakteristiky

Dokáže také během tří kol, při kterých musí mít nepřátele v dohledu, určit jejich průměrnou rychlost (pohyblivost), převládající zbraně a zbroje nebo poznat nepřátelskou rasu (třeba pokud se jedná o silně oplátované jedince). (Popř. jiné charakteristiky nebo některé uvedené naopak ne - závisí na úvaze PJe)

Jádro

Pokud má navíc válečník na 16. úrovni volný pozorovací čas po dobu šesti kol, dokáže podle různých vnějších znaků (pohybů voje, pokřiků...) určit, kde se nachází jádro oné skupiny (armády), a tam pravděpodobně i vůdce.

Teprve podle těchto informací by se družina měla rozhodnout, jak a kam se rozestavit, jestli nepřítele napadnout, odkud ho napadnout, popř. kdy nebo kam a jakou rychlostí prchat.


Přehled během bitvy

V průběhu bitvy bývá času na přemýšlení ještě méně a válečník by měl právě v těchto momentech ze všech nejvíc dokázat, jak se v ní umí orientovat. Má proto následující možnosti:

Síla protivníka

Po prvních pěti kolech bitvy (bude-li tak dlouho trvat) dokáže válečník odhadnout, s jakou silou a možnostmi bude protivník dál útočit (odolávat). Takto může (skrz PJe) zjistit, že:
- Nepřítel je zřejmě podobně silný jako družinka, lze očekávat poměrně dlouhý a tvrdý boj, který může dopadnout různě.
- Je otázkou několika kol, kdy bude jedna ze stran poražena, nestane-li se nic překvapivého.
Situace, kdy nepřítel družinku zvalchuje či naopak jasně zvítězí družinka, neuvádím - během boje jsou velice zřejmé a jasné všem bojujícím postavám. Tato schopnost může být velmi ošidná například při velké či různorodé skupině nepřátel. Válečník odhaduje budoucí vývoj boje jen na základě jednotek, se kterými do té doby v bitvě bojoval. Skrývá-li střed nepřátelského voje skupinu elitních šermířů, boj se může snadno zvrtnout na jednu stranu. I pokud tyto dosud nezasahující jednotky zaregistroval, řídí se jen svým odhadem, který nemusí být přesný.

Rozhodující úder

Od 16. úrovně může válečník pozorovat podle určitých znaků v projevu nepřátel (taktika, nálada, útěky...), že je jejich obrácení se do zaječích jen otázkou času. V tomto případě by mu to PJ měl sdělit a hráč se dle své inteligence a zkušeností zařídit, pokud chce nepřítelův ústup uspíšit. Taková akce může vypadat různě a PJ zváží, zda bude mít kýžený výsledek. Hráč může například začít řvát jak tur, zabít nepřátelského velitele, vyměnit si meč za halapartnu, naznačit kouzelníkovi, že má zakouzlit Hrom a blesky apod.

Rozpoznání nebezpečí

Obecná schopnost, která se může týkat všimnutí si všech možných nebezpečí, která se ze strany nepřátel na družinu mohou chystat - např. pokus o obklíčení nebo třeba podivný uzavřený útvar vojáků blížící se k linii boje (či cokoli dalšího, co PJe napadne a uzná, že by si toho zkušený válečník všiml dříve než ostatní).

Použití válečníkova přehledu během bitvy probíhá při boji v nulovém čase. Tak jako se jiné postavy zvládají během bitvy pohybovat, útočit, bránit a vybírat cíl, válečník navíc dokáže úspěšněji přemýšlet nad taktikou nepřítele a průběhem bitvy.


Několik poznámek na závěr

Vše je na PJi

Schopnost Válečníkův přehled", ať už její základní parametry nebo konkrétní uplatnění v jednotlivých situacích, by měla být vždy v režii PJe. Z toho prostého důvodu, že situací, kdy nelze přehled používat naplno nebo zčásti, může nastat bezpočet - Válečník vidí jen část armády, Je mlha nebo tma, válečník je příliš daleko, aby mohl usoudit, kde je jádro nebo se nepřítel nevzdá při žádných ztrátách a mnoho jiných... V těchto případech je na PJi, aby některé schopnosti omezil nebo zakázal.

Volnost a úpravy

V přehledu před bitvou i během bitvy byly vypsány určitě jen některé možné schopnosti zkušeného válečníka týkající se uvažování o bitvě (a navíc spíše inspirativně než detailně), proto je na každém, kdo vede hru, aby zvážil, zda nemůže mít další nebo jiné, pokud se mu současné nehodí nebo nevyhovují. Každopádně by je neměl zbytečně přesilovat a také pamatovat, že válečníci většinou bývají na obou stranách - neposuzovat tedy výhody z válečníkova přehledu jen jednostranně.
Volnost vymýšlení rozumných válečníkových schopností tohoto druhu je určena samozřejmě i hráčům, jako obvykle je na Pánovi Jeskyně, co uzná za možné.


Tolik k pokusu přidat k válečníkovi nějaké viditelné schopnosti, které ho v očích jeho druhů mohou uvést i jako moudrého, znalého a takticky reagujícího jedince, nejen stroj na mlácení, zabíjení a vyrážení dveří.

Diskuze

 Uživatel úrovně 3

PinHead:
Děkuju za rozšířené vysvětlení a změnu hlasování.
Mířil jsem na všechny, kdo hodnotili dvěma hvězdami a nezdůvodnili to podle mě dostatečně, rozhodně ne výhradně na tebe.


 Uživatel úrovně 0

Hm mám nepříjemný pocit, že Ivrinův příspěvek míří přímo na mě, proto na něj nějak zareaguji. Zkusím osvětlit, proč jsem hlasoval tak jak jsem hlasoval. Ještě před tím uznávám, že v hodnocení jsem se asi unáhlil. Také mám díla, kde je zkažený průměr díky několika uživatelům. Proto své hodnocení díla nyní označuji jako nadprůměrné.

pro přehlednost udělám přehled co hodnotím.

1* zpracování
1* nápad
1* pravidlová část
1* okamžitá použitelnost
1* osobní dojem (diskuze, reakce a subjektivní dojem z díla)

Tak...první * dávám za zpracování a druhou * za nápad. Pravidlová část je myšlenkou špatně, protože určit počet vojáků dokáže zhruba určit většina postav, ale sama o sobě jen pro válečníka dobře.. To už tu několikrát zaznělo. Okamžitá použitelnost - sporný bod příspěvku - něco použitelné je, něco ne, něco při Rp atd. tyto dva body tedy dali třetí *.

Tento příspěvek se dávám proto, abych nemohl být označen za nuláka a aby Ivrin nemohl říct, že jsem se na to 'vysral'. Nedávám ho sem proto, abych znovu rozvířil nyní klidnou vodu. Vyjadřovat se sem již nebudu. (ale nikdy neříkej nikdy

PinHead


 Uživatel úrovně 0

Dílo je velice kvalitní až skoro podle méhé dokonalé moc se mi libí taková věc tu dlouho chyběla válečník prostě z logiky věci takovehle schopnosti prostě mít musí kdo to mu nerozumí je amatér a neumí hrád Drd. A kdo dal 2 hvězdy je takovej .!. že to ani není pěkné a měl by se stydět.


 Uživatel úrovně 1

Já to vidím, Ivrine, že tahle diskuze je nikamnevedoucí. A taky je jasné, že žádnou obecnou pravdu nenajdeme. Je pravda, že DrD není dovednostní systém, ale pořád ještě musíš uznat, že tam dovednosti jsou - toto je příklad, kdy by možná bylo lepší je využít. Ale už to je jen otázka názoru.

Není pravdou, že se mi dílo nelíbilo - ono je napsané opravdu dobře, ale nelíbí se mi, že nepracuje s čísly (a tedy dává jen inspiraci, resp. návod k odhadování, příliš mnoho práce pro PJ-e - co v díle potom najde někdo, kdo už přehled bitvy používá, byť třeba jinak a volněji?), stejně jako se mi nelíbí logika toho, že válečník by měl automaticky mít skvělý přehled v bitvě.

Mám dost děl, Ivrine. A u dobré poloviny z nich mě naštvali přinejmenším stejně jako tebe, proto tě chápu. A proto ti také dávám finální zelenou náplast a odcházím s tím, že možná pravdu mám, možná ne, ale nejsem schopný se společně s tebou dobrat k výsledku. Svět s tím nepadne.

N.


 Uživatel úrovně 3

Zásadní problém diskusí vedených na internetu je ten, že je mnohem jednodušší držet si svůj názor, ať je jakkoli nepodložený, nicneřešící, neopodstatněný, nedůležitý nebo není k věci. Autoři mají dostatek času a možností odpovídat jak chtějí a můžou mít milion let pocit, že oni vládnou svou pravdou. "Vyhrává" potom ten, kdo vydrží nebo komu se chce déle diskutovat (to si však myslí pouze ten, kdo vydržel - ten, kdo se na to vysere, si zas myslí, že vyhrál on, protože je moudřejší). Jsou lidé, kteří ochotně přistoupí na jasně od začátku bezvýslednou diskusi a reagují a oponují a přidávají do bobtnajícího pelmelu další blbosti, většinou variace na již dříve opakované.

To jsem zjistil na tomto serveru. Při delších diskusích jsem nespatřil mnoho výjimek. Maximálně takových, které byly ukončeny nějakou vyšší autoritou.

Tady v diskusi u válečníka se k tomu opět začíná schylovat, takže bych se rád zastavil a obecně řekl, co si o různých věcech, co tady zatím padly, myslím. Časem to bude možná nepřehledné.

Všem těm, co mi dali 2 hvězdy:
Nevidím jediný důvod tak učinit u tohoto díla. Snažím se na něj dívat opravdu nestanně z hlediska použitelnosti, nápadu, pravidlovosti, čtivosti a gramatiky a nenapadá mě v žádném případě dívat se na toto dílo, jak tady padlo, jako podprůměrné. Já vám neberu vaši možnost hodnotit, jak chcete, ale když půlka z vás bez vyzvání ani neuvede důvod a po vyzvání se odvolá na ostatní nebo napíše, co už se řeklo, nemůžu se nezamyslet nad tím, co vlastně hodnotíte, co jste proboha teda četli a nad čím jste se při hodnocení zamýšleli?

Nathaky si vážím alespoň za to, že i když se mu dílo nelíbí (což nemusím chápat, ale musím u kohokoli respektovat), tak dá minimální hodnocení odpovídající parametrům díla, které jsem popsal výš. Na druhou stranu mě zas štve tím, že svým tvrdohlavým postojem rozbíhá diskusi do roviny, kterou jsem popsal na začátku.

Nejzásadnější problém vaší argumentace tady popsal Embir, nebudu to opakovat. Já bych ho jen sprostě zobecnil: Je váš problém, že přehlížíte válečníkovy schopnosti a odvoláváte se k dovednostem, které vám níkdo nebere... ale drd zatím nestojí na dovednostech, stojí na schopnostech povolání a pokud vám to vadí, tak se z toho buď vylečte nebo nepruďte! Hlavně toho ale nezneužívejte při argumentaci nebo odůvodnění hodnocení.


 Uživatel úrovně 1

Protiargument je ten, že sehranost, velení, získání důvěry jsou věci, které se dají naučit tréninkem, zatímco přehled v bitvě se nedá naučit jinak než v bitvě.


 Uživatel úrovně 0

PinHead, Kibe, Nathaka a případní další: Cítím potřebu ještě jednou jasně vyjádřit, co už jsem psal Nathakovi, protože mám pocit, že to tak nějak všichni ignorují - kritizovat autora za to, že schopnosti k válečníkovi nepatří, mi přijde zcela neoprávněné. Pravidla jednoduše berou válečníka jako postavu, která se v boji orientuje lépe než ostatní - jak jinak odůvodnit řadu schopností jako sehranost, velení, apod. Chápu, že ne každému se musí další rozšíření schopností tímto směrem líbit, ale osobně mi nepřijde správné za to snižovat hodnocení, protože objektivně dílu v tomto směru není co vytknout. Argumenty jako "tyto schopnosti nejsou nutně válečnické" - vždyť to má stejnou logiku, jako brojit proti zlodějskému získání důvěry, protože to přece nezáleží na povolání, ale na
"schopnostech hráčů a náhodě".

A pokud se mnou nesouhlasíte, uvítal bych nějaký protiargument, Nathakova reakce mě ponechala poněkud na rozpacích.


 Uživatel úrovně 0

2*
Zrovna jsem sem chtěl odůvodnit své hodnocení, ale vidím, že bych to napsal asi podobně jako Kibe, proto to psát nebudu. Navíc mám ještě jeden příspěvek níže, takže důvody objasňovat snad nemusím.

PinHead


 Uživatel úrovně 0

Ahoj Ivrine, dílo samo o sobě není tak špatné, ale myslím si, že jak už tu zaznělo, tyto schopnosti nejsou nutně válečnické a ponechal bych to spíše na schopnostech hráčů a náhodě(spočítat nepřítele, odhadnout jeho sílu a to jestli má moje skupina navrch je vesměs věc zdravého rozumu + zkušeností postav a hráčů-nejen válečníků).
Válečník v tom může být zběhlejší než ostatní, ale podle mě to je natolik individuální schopnost, že bych se nesnažil ji vtěstnat do pravidel, ale ponechal ji na Pj a konkrétní situaci.
A 2 hvězdy znamenají podprůměrné-nikoliv špatné...nápad je to zajímavý minimálně jako inspirace.


 Uživatel úrovně 3

Rád bych se zeptal Kibeho, proč hlasoval za 2 hvězdy. Netvrdím, že je nemožné takto toto dílo hodnotit, jen bych rád znal jeho důvody.

Pinhead:
Co se týká dovednosti, ať ji klidně někdo vymyslí, zkušený válečník u mě toto prostě umí. Bonusy pro povolání by byly v ten moment takové divné, spíš by mělo záviset na vlastnostech. Třeba dávat výhradně kouzelníkovi strategické schopnosti před bitvou je zvláštní, vysokou inteligenci a zkušenosti pro to můžou mít různá povolání.