Předměty

Belendalův odkaz Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 29

Skupina: Artefakty

Popis:

Ne všechny artefakty musí nutně vznikat v dílnách mistrů theurgů. Mnozí dobrodruhové se domnívají, že mocné artefakty z nich udělají legendární hrdiny. Opak je však pravdou, neboť legendární hrdinové dávají život mocným artefaktům. Důkazem toho budiž Belendal Kamenná pěst.

Belendal Kamenná pěst

Tohoto trpasličího hrdinu netřeba zdlouhavě představovat, neb každý slyšel o Belendalovi. Ačkoliv už není mezi živými tohoto světa, jeho činy žijí dále v písních potulných bardů a kronikách říší. O jeho smrti se dodnes vedou spory. Někdo tvrdí, že zemřel po té, co se vsadil o to, že vypije všechnu vodu z Umrlčího jezera a svoji sázku vyhrál. Další tvrdí, že prohrál svoji duši v kostkách s ďáblem. A ti ostatní věří, že jen usnul, unaven věčnými bitvami a když bude světu nejhůř, opět se probudí. To, jak přesně zemřel se asi nikdo nedozví, ale o tom jak žil, mnoho vypoví jeho legendární výbava:

Špínoplášť

Tento plášť za stovky let Belendalova života stačila pokrýt špína a prach snad všech koutů světa.


Vlastnosti:
  • Plášť je zcela nepromokavý díky vrstvám mastnoty, která slouží jako impregnace.
  • Plášť dává jeho nositeli bonus +1 k obranému číslu při útoku ze zadu, za což může zatvrdlá špína.
  • Plášť dává bonus skrývající se postavě. Má totiž těžko specifikovatelnou barvu, neboť je poznamenán špínou všech prostředí a tak se zdá, jakoby s nimi splýval.
  • Špínoplášť je díky nánosům špíny několikanásobně těžší než normální plášť.

    Vždyprázdný měšec

    Na první pohled je to obyčejný váček na peníze. Za Belendalova života v něm nikdy nebylo mnoho peněz. Po většinu času zel prázdnotou, protože trpaslík byl velký hýřil a tak peníze, které zrovna měl, dokázal velmi rychle propít nebo prohrát v kostkách.


    Vlastnosti:
  • Cokoliv je do měšce vloženo po krátkém čase zmizí (jakoby na věc bylo sesláno kouzlo Zmiz). Váček je totiž zvyklý na to, že byl vždy prázdný a tak uvnitř sebe nic dlouho nesnese.

    Belendalovy šťastné kostky

    Belendal byl vášnivým hráčem hazardních her. Slabost měl zvláště pro hru v kostky. Ovšem nevěděl, kdy přestat a tak vždy prohrál veškeré peníze. A tak jeho kostky nikdy nepoznaly výhru a nutno dodat, že tím jsou značně poznamenány.


    Vlastnosti:
  • Kdokoliv na kostky pohlédne a neupěje v hodu proti pasti (Int 4), ovládne ho neodolatelná touha si s nimi zahrát.
  • Ze začátku budou kostky majiteli přát až nabude pocit, že s nimi nemůže nikdy prohrát. V momentě, kdy půjde o hodně, ho však kostky zradí.

    Opasek mořské panny

    Jedná se o opasek z kvalitní kůže se stříbrnou sponou ve tvaru mořské panny. Původním majitelem byl obávaný pirátský kapitán Rudovous. Jelikož byl Belendal veliký proutník, tak tento opasek rozepínal opravdu hodně často.


    Vlastnosti:
  • Kdykoliv nositel opasku zahlédne osobu opačného pohlaví, která se mu líbí, opasek se sám rozepne (což většinou vede i k pádu kalhot).

    Skřetí Boty

    Tyto boty získal Belendal od mrtvého skřetího hejtmana Křivohuba. Boty mají okované špičky a uvnitř jsou zatepleny kůží z jeskynního medvěda. Od doby, kdy si je Belendal nazul, už je nikdy nesundal. Díky tomu se uvnitř bot nakumuloval nepředstavitelný zápach.


    Vlastnosti:
  • Kdykoliv si nositel sundá alespoň jednu ze Skřetích bot, uvolní se zápach vyvolávající prudkou nevolnost, slzení očí a postavy, které jsou blíže jak 1,5 sáhu a neuspějí v hodu proti pasti na odolnost (nebezpečnost 5) upadají do mdlob na 1-3 směny.
  • Pomocí Skřetích bot lze změnit pachovou stopu nositele. K tomu, aby byla pachová stopa změněna, stačí povolit šněrování bot.
  • Každé použití Skřetích bot má rovněž za následek snížení charismy nositele o 2 stupně po dobu 3 směn (což ocení např.válečníci při zastrašování) a naopak stoupá šance na odhalení skrývající se postavy, která boty použila.

    Soudek prapodivného obsahu

    O tom, že se Belendal velice rád napil, ví každý. Trpaslík za svého života stačil ochutnat všechny druhy alkoholu, ale žádný z nich pro něj nebyl dostatečně silný. A tak do svého soudku namíchal ty nejsilnější dryáky, které může svět nabídnout. Belendal tak nevědomky vytvořil velice silný lektvar.


    Vlastnosti:
  • První hlt ze soudku vyléčí postavě 1k6+2 životů
  • Druhý hlt působí na postavu jako lektvar obří síly
  • Třetím hlt působí jako lektvar sovích očí a netopýřího sluchu
  • U čtvrtého hltu si postava hází na past Odol-8- ztráta 1k6+2 životů/ztráta 2k10 životů, slepota
  • Po pátém hltu posedne postavu démon alkoholu
  • Po každém hltu se na 3 směny sníží inteligence postavy o jeden stupeň a navíc si hází na past proti odolnosti: u prvního hltu je nebezpečnost 5 a u každého dalšího hltu stoupá nebezpečnost o 1. V případě, že hráč neuspěje v hodu proti pasti, postava ztratí 2x(počet hltů) životů- lektvar vyvolá prudké zvracení a nebude mít žádný efekt (neplatí u 4. hltu, dále ano).

    Belendalův pivní štít

    Na první pohled je to obyčejný dřevěný šít posetý nespočtem jizev od čepelí mečů, ostří seker a hrotů šípů, který vypadá, jakoby se měl při každém dalším úderu rozpadnout. Na šítu je namalován vybledlou barvou korbel piva. A právě pivem smýval trpaslík zaschlou krev nepřátel ze svého štítu. Štít prošel stovkami bitev a jakoby se do něj vryl každý Belendalův obranný pohyb z těchto bojů.


    Vlastnosti:
  • V boji se štít chová tak, že se pohne vstříc ráně, která míří na jeho majitele. Proto má KZ 2.
  • U bodných a sečných zbraní je 20% šance, že se do štítu zaseknou a jejich majitel je nebude schopen vytáhnout.
  • Štít musí být po každém boji pokropen pivem, jinak ztrouchniví a rozpadne se.

    Sečhlav

    Zdánlivě normální obouruční válečná sekera, jejíž ostří je lehce narezlé a topůrku beze zbytku poseté malými zářezy. Belendal jí vládl jednou rukou a do řad svých nepřátel s ní rozséval zkázu. On a sekera byly jedno tělo a jedna duše. Vztek a zuřivost z válečného běsnění se přelévala z trpaslíka do jeho zbraně. Jen díky této zbrani si uchoval zdravý rozum z nekonečných bojů a ovládl svoji touhu po krvi, kterou vkládal do jejího ostří.


    Vlastnosti:
  • Následující vlastnosti platí pouze po dobu trvání jednoho boje.
  • Za každých 10 ubraných životů touto zbraní se útočnost zbraně zvýší o 1.
  • V momentě, kdy majitel sekery jejím prostřednictvím ubere více jak 50 životů, změní se v berserka.
  • V momentě, kdy majitel sekery jejím prostřednictvím ubere více jak 100 životů, posedne jej démon touhy po krvi.
  • Zbraň jakoby naváděla ruku majitele, aby vedla většinu útoků na hlavy protivníků. Stínání hlav byl Belendalův oblíbený druh útoku. Odtud také jméno Sečhlav.

    Chlupatá zbroj

    Tahle neobyčejná kroužková zbroj napomohla Belendalovi k pokoření ledového draka Felemaxia, pána severních plání. Každým dnem Belendalova života rostly i jeho vousy. Za stovky let narostly do úctyhodných rozměrů a začaly se proplétat mezi jednotlivými kroužky jeho zbroje. Díky této symbióze získala zbroj následující vlastnosti:


    Vlastnosti:
  • Zbroj je brána jako zimní oblečení
  • Silný mráz (např. ledový dračí dech, mrazivá kouzla) způsobí nositeli zbroje jen poloviční zranění.
  • KZ zbroje je 6.

    Helma Ušnice

    Helma je značně zdeformována, stejně jako Belendalova lebka. Je vidět, že snesla pěknou řádku úderů, o čemž svědčí i ulomený jeden z dvojice ozdobných dračích zubů. Zvláštností téhle přilby jsou podivné klapky na uši, které si vyrobil sám Belendal. Málokdo ví, že právě tento zlepšovák mu zachránil život v boji s harpyjí královnou.


    Vlastnosti:
  • Klapky mohou být kdykoliv sklopeny. V takovém případě nositel helmy nic neslyší. To znamená, že je odolný proti jakémukoliv útoku založeném na zvuku (např. harpyjí zpěv).

    Skleněné oko

    Belendal přišel o oko při obraně města Slunohrad proti nemrtvým hordám černokněžníka Azriela. Právě on ho zasáhl černým bleskem přímo do pravého oka. Trpaslík si s tím příliš nelámal hlavu a prázdný důlek zaplnil obyčejnou skleněnou kuličkou. Během desítek let skleněné oko začalo fungovat jako zdravé. Možná to způsobila právě Azrielova magie přetrvávající v Belendalově očním důlku.


    Vlastnosti:
  • Kdokoliv se skrz skleněnou kuličku dívá, může použít schopnost Odhad soupeře (bojovníkova schopnost z PPE). V takovém případě se postupuje, jako by byl bojovník na 16. úrovni. V případě, že oko používá válečník, postupuje se, jako by byl o 16. úrovní výše.
  • Kdokoliv se dívá skrz skleněné oko, vidí, jako by měl trpaslíkovo infravidění.

    Kamenná pěst

    Když Belendal zasadil poslední ránu strašlivému baziliškovi z Hadích močálů, stalo se něco, co dalo vzniknout jeho přízvisku. Paže kterou vedl rozhodující úder se téměř celá proměnila v kámen. Ovšem i nadále s ní mohl hýbat a co víc, jeho stisk byl pevnější než kdy před tím. A od chvíle, kdy porazil sněžného obra Mrakohrba v páce, mu nikdo neřekl jinak než Belendal Kamenná pěst.


    Vlastnosti:
  • Po Belendalově smrti se paže změnila v nerozbitný kámen. Belendalova Kamenná pěst jakoby stále něco svírala. Pěst lze rozevřít pouze za pomoci kouzla Odčaruj zkamenění. Jedině tak může být odhaleno Belendalovo největší tajemství...

    +A-

  • Přidáno:

    Přečteno: 0

    Hlasovalo: 29

    Autor:

    Diskuze

     Uživatel úrovně 0

    Já patřím k těm začínajícím PJ a proto bych více ocenil nějaké ty čísla... protože pro mne to bude dost obtížné případně vybalancovat... proto dávám 4* , krásné zpracování a super nápad... takže za to bych dla 5 bohužel určité věci mi příjdou nedodělané pro začátečníky (prostě v duchu jak psal Nathaka


     Uživatel úrovně 0

    Ctěný Aramire,

    hodnotit nápad u takového typu díla je pro mě celkem obtížné. Kdyby to byly pouze obyčejné artefakty s příběhem, dost dobře bych nevěděl, kolik hvězd si zaslouží invence. Nicméně ty tvé mají jiskru, mnohé z nich mě nadchly a jak inspirace pro PJ (hlavně začínající). Navíc se mi líbí i to stylové začlenění pod patronát jednoho hrdiny. (5*)

    Dílko je přehledné, čtivé, po řemeslné stránce téměř nemám, co bych vytknul. Budou to jen dvě drobnosti.
    1) Možná by se k takovým artefaktům hodily i kratičké ukázky, ale to je jen atmosférická drobnost, za kterou by tě zase jiní haněli.
    2) Nějak mi tam schází ovlivnění charismatu (vyjma té u skřetích bot). Třeba ten Špínoplášť určitě na kráse postavě moc nepřidá a v boji by snad mohl i někoho postrašit. A třeba ještě ušní klapky na helmici mohou vypadat dost směšně. Myslím, že kdyby se ještě tohle vypilovalo, byl by celý příspěvek o něco víc RP.
    Jinak je ale snad vše v pořádku a ztrhnout celou hvězdu by nebylo fér. (4-5*)

    Stejně jako ty i já musím dát Nathakovi v některých věcech za pravdu, i když si myslím, že on jim vtiskl přehnanou důležitost. Artefakty se, podle mého, dají téměř bez problémů okamžitě využít ke hře, a když by je byla potřeba upravit, tak jde pouze o maličkosti. Začínající PJ na tom, pravda, můžou dojet, což se samozřejmě musí projevit i na hodnocení, ale to, jak jsi zužitkoval původní nápad a dokázal jsi mu dát duši, mi nedovolí být moc přísný. (4-5*)

    Uděluji ti pětku, tvé dílko se mi opravdu velmi líbilo.
    Hodně štěstí do další tvorby,
    Tuor,
    básník z dračích hor


     Uživatel úrovně 0

    Nathaka-

    Musím ti dát za pravdu v mnoha věcech, které jsi napsal. Docela zásadní věc, kterou jsem opomněl, jsou oni zmiňovaní nováčci. Pro ty tohle dílo je určitě konceptuálně špatně. Trošku jsem ztratil schopnost vidět problematiku jejich očima. A to v oblasti rpg her obecně.To si začínám v poslední době uvědomovat čím dál častěji. Musím na to začít pracovat.

    Určitě máme rozdílné pohledy na věc, ale pochopil jsem, co ti vadí a plně to respektuji. Myslím, že takové myšlenkové a názorové střety jsou v pořádku a věz, že se z nich snažím něco odnést.

    Jinak u předmět jsem se snažil, aby byly rozmanité v jejich použitelnosti, aby si každý přišel na své- od ultimátní mančkinovské sekery až po příběhovou kamennou pěst.


     Uživatel úrovně 8

    Tož Aramire,
    že v díle uvedeš přesný údaj, to není diktát. Nikomu nic nediktuješ. Každý si to nakonec upraví podle sebe, je ale potřeba znát tvůj odhad a z něčeho vycházet. Co víc, podobné údaje nepíšeš pro lidi, kteří tomu rozumí víc než ty, ale spíše pro ty, kteří tomu rozumí ještě méně - pro nováčky, pro začátečníky. Je daleko lepší uvést alespoň odhadem potřebné údaje, než čtenáře nechat, aby si je domýšleli sami. Kdo nechce nebo nemůže vymýšlet lepší řešení, použije tvoje, kdo se v tom vyzná a dílo si chce upravit, ten to udělá tak jako tak.

    Zmizení předmětu v měšci: Mohl by jen tak zmizet. Asi. Ale pak se může stát, že v měšci budou chtít postavy zlikvidovat třeba veledůležitý příběhový předmět. Co pak? Než aby vymýšleli, jak se ho zbavit, případně kde ho schovat, tak ho prostě jen dají do měšce a mají po problému? Je potřeba si uvědomit, co by mohlo takové bezpodmínečné mizení předmětů do hry přinést - tím spíš mezi nováčky, když se na ně opět odvolám.
    Co se určení konkrétní doby týče, viz výše. To, že PJ si to může změnit a nejspíš i změní, není argument, proč by se to nemělo v díle uvádět.

    Pak dvakrát totéž, co nahoře... Že si PJ musí spoustu věcí sám domýšlet jen podle toho, co tebe napadlo, já právě vnímám jako chybu. Součástí děl - třebas to tak nevidí každý - je nejen myšlenka a nápad, ale i její zpracování tak, aby se daná věc dala okamžitě a bez potíží odehrát. Příspěvek, který přinese byť vícero dobrých nápadů, prostě nelze hodnotit jako špičkový, pokud si všechny ty nápady musím vzít a kompletně je překopat. A to se nemusím ani odvolávat na nováčky - i pro zkušené hráče je často lepší, když jen upravují fungující systém dle svých potřeb, než když musí všechno vytvářet od píky. Těm, kteří to od píky vytváří pokaždé, nemá smysl vycházet vstříc tak, že z díla všechno odstraníš. Spíše jim pomož tak(ovým kompromisem), že jim dílo představíš natolik dobře členěné, aby si mohli samotný nápad zpracovat bez obtížného prolézání textem a složitého hledání myšlenky.

    Pivní štít: Dobře, pivní rituál má význam pro hru. Teď se jen modlit, aby to mělo význam pozitivní a nestalo se to jen otravností.

    Sečhlav: Co se té sekery týče, tak tam jsi v podstatě stvořil munčkinovskou a brutální sekeru a když na to poukážu příkladem, tak tvá reakce je ta, že bys mi její využití nedovolil. To bys zase asi nepochodil u mých hráčů. :)

    Je mi jasné, že tě nepřesvědčím, protože se tu střetávají rozdílné pohledy na hru a hlavně tvorbu. Můžeme se samozřejmě bavit o detailech a na většině z nich nebazíruju, ostatně i mé otázky měly mít spíše charakter doplňující, než aby něco vytýkaly, ale nemyslím, že zrovna absence potřebných údajů je diskutabilní problém. Jak jsem už jednou řekl, dílo sestává nejen z myšlenky, ale i z jejího pravidlového ošetření a vyvážení (a pak z úrovně textu, přehlednosti, bonusů, přídavků...). Já bych tu myšlenku nepřeceňoval a neosamostatňoval, ne v rubrikách - pro uživatele, kteří hledají jen nezpracované nápady, anebo nechtějí svá díla zpracovávat, jsou tu přece stoly, na kterých se podílíš i ty sám. V rubrikách bych s dovolením trval na kompletním zpracování. :-)

    Snad jsem vyjasnil, co se dalo a nebereme se zle. Hlavní je pořád ta zábava a i když se u ožraleckých a huftých trpaslíků asi nebavím jako ty, pořád jsem se při čtení pobavil dostatečně. Tedy díky ještě jednou,
    N.


     Uživatel úrovně 0

    Takže v prvé řadě musím říct, že mým cílem nebylo vytvořit pravidlově dokonalé dílo. Šlo mi o to, ukázat jiný náhled na vznik kouzelných předmětů a taky představit zajímavou cizí postavu. Předměty mají dokreslovat charakter postavy a zároveň být příběhotvorné a užitečné. Pevně doufám, že Belendal tu po sobě zanechal inspirativní odkaz.

    Vymýšlení předmětů mě opravdu bavilo a svoji fantazii jsem musel hodně krotit, aby se dílo nezvrhlo. Svázanost pravidly mi byla trochu na obtíž, jelikož drd už nějakou dobu nehraji. Proto jsem ani nechtěl zabředávat do mechanických záležitostí, které by myslím si dost rušily atmosféru celého díla a značně natáhly text. Chápu, že řadě z vás to bude vadit, ale o pravidla tady moc nešlo i když jsem se snažil předmětům dát charakteristiky, které podle mého můžou fungovat.

    Hodně jsem se pobavil při představě scény, kdy postavy naleznou Belendalovo tělo a začnou zouvat jeho smradlavé boty, vydloubávat skleněné oko a odřezávat zbroj od jeho vousů. . . :)

    ---

    Nathaka:


    Špínoplášť:
    - Mnohonásobně těžší - tak kolik přesně váží?
    - Nechci nikomu diktovat konkrétní čísla. Ve hře se to může projevit třeba tak, že postavě s menší silou zkrátka bude plášť nepohodlný díky jeho váze.

    Vždyprázdný měšec:
    - A proč by předmět nemohl prostě zmizet? Jen tak? Netřeba nic pravidlově ošetřovat. A komu se to přece jenom nezdá, může si říct, že měšec předměty vytrousí, vyplivne. . .

    - Po jaké době předměty mizí? Krátká doba je široký pojem, může to být 1 kolo i týden...
    - Po takové době, jak se to Pjovi hodí do příběhu. Nač určovat něco tak definitivním pojem jako jedno kolo?

    Skřetí boty:
    - Na past si hází i ten, kdo si boty sundavá, předpokládám?
    - Ano a Pj může upravit nebezpečnost pasti, když postava zná efekt bot a zadrží třeba dech apod.

    Soudek prapodivného obsahu:
    - Efekt lektvaru může být jakýkoliv a Pj má volné ruce. Jen jsem chtěl ukázat, jak by mohl fungovat systém hltů. Každý ať si doladí podle svého.

    - Nabízí se také otázky: Slepota je permanentní? Jak dlouho trvá, pokud ne? A co šestý hlt a další hlty?
    -Opět tak, jak se to vypravěči hodí, klidně může být trvalá a podnítit tak další zápletku, kdy motivací postavy bude touha po navrácení zraku. Klidně může být dočasná a navrátit se ve vhodný moment, jak příběh vyžaduje. Opět proč určovat definitivně předem?

    - Kdy se hlty vynulují, tj. kdy může postava začít zase "od prvního hltu"?
    - Záleží na úvaze Pj. Jinak soudek je určitě nejmíň mechanicky zdařilý předmět. Nechtěl jsem do mechanika příliš zabředávat, následkem čehož si Pj musí řadu věcí ošetřit sám.

    Belendalův pivní štít:
    - Bonusy jsou asi OK, zato to ztrouchnivění se mi nějak nezdá. PJ musí zařídit, aby to postavy věděly od začátku, jinak si štít vůbec neužijí
    - V tom nevidím problém. Způsobů, jak s tímto postavy seznámit je celá řada. Navíc hráčům by už od začátku mělo vrtat hlavou, proč už se před stovkami let štít ze dřeva nerozpadl na prach.

    - </I>a pak už je to jen dokola se opakující rituál, který nemá pro hru valný význam. Obětování krve prstenu knížete D'Raguly má přinejmenším ten přínos, že hráči musí obtížně shánět krev. </I>
    -A co nějaký speciální druh trpasličího piva, taktéž obtížně sehnatelný? Navíc jde spíš o charakterový doplněk- pivní rituál odlišuje válečníka od ostatních, podobně jako jeho specifický bojový pokřik či hláška apod. Takže rozhodně pro hru význam má.

    - Kromě toho, artefakty jsou obvykle nezničitelné, takže štít, který se zničí dokonce sám, vyvolává menší pochyby. (Nejsem nijak proti tomu, aby se některé artefakty daly zničit, jen to zmiňuju.) :)
    -Nechápu proč by to mělo vyvolávat pochyby? Myslím, že když postavy takovýmto způsobem přijdou o nějaký předmět, hráče to donutí se zajímat o jejich věci a pátrat třeba po jejich historii apod. Pro hru jedině plus

    Sečhlav:
    - Tady se mi docela líbí nápad i provedení, ale ten bonus je drsný. To se kumuluje? Na kumulující se bonusy bych si dával pozor, je lepší je nějak omezit. :)
    Nevím, jak by to vypadalo v praxi, ale zdá se mi to hratelné. Bonus, že je drsný? No vždyť sekera legendárního bijce taky. . . :)

    - Ha, mimochodem, vtipný nápad: Když si s sebou válečník přivede do dračí jeskyně dva kamarády a spoustu zajatců, má se drak nač těšit. Zatímco ho kamarádi zabaví, válečník rozpoutá boj se svými zajatci a pobije je. Šup, má v podstatě bez práce sekeru s útočností +20, berserk a démona touhy po krvi. Ať už jeho kamarádi žijou nebo ne, vrhá se na draka a pokračuje v souboji, kde každé další zranění draka alespoň za jeden život znamená díky útočnosti zranění alespoň za dvacet životů a další nárust útočnosti o 2 až 3 . Hip hip. :-D
    - S takovými mančinovskými nápady bys u mě moc nepochodil. :)


     Uživatel úrovně 5

    Já jsem spíše na straně Nathaky a to pravidlové ošetření mi tam skutečně mnohdy chybí. Možná by to trošku snížilo humornost díla, ale dá se to ošetřit textem pod čarou. Ale jinak se to skutečně příjemně četlo a jestli se v ČaE objeví dílo o Belendalovi, rád si jej přečtu.


     Uživatel úrovně 0

    Líbí se mi myšlenka těchto "artefaktů", tu a tam mi něco nesedí viz. štít a soudek, jiné jsou ale dost dobré.
    To, že artefakty dávají dohromady příběh jednoho legendárního bijce je sympatické a tak nezbývá než dát 5


     Uživatel úrovně 8

    Za sebe dávám 5* - pěkná sada "obyčejných" artefaktů - takových, jaké pracují i s jinými způsoby vzniku, než ti věční démoni. Semtam možná něco lehce pravidlově pokulhává, ale tón příspěvku je inspirativní, takže mě osobně by ani moc nevadilo s tím dále pracovat. Z mého pohledu celkem jasná nominace na OHyZDu ;-)


     Uživatel úrovně 8

    Tak jo. Já asi začnu poznámkami k jednotlivým artefaktům, čili takovým pozvolným rozborem.

    Špínoplášť:
    - Nu žádná novinka, oblíbené bonusy různých známých plášťů namixované dohromady, jen ten způsob, jakým vznikl, se mi líbí
    - Mnohonásobně těžší - tak kolik přesně váží?

    Vždyprázdný měšec:
    - To je docela originální nápad, jehož hratelnost a prvotní překvapení pro hráče oceňuji, je však pravidlově absolutně neošetřen - kouzlo Zmiz stojí nějaké magy, tím víc, čím vyšší je úroveň tvora či váha předmětu, který má mizet, což by nevadilo (artefakt tu energii odněkud vyhrabe), podstatnější se mi zdá zamezit tomu, aby mohlo zmizet naprosto cokoliv, jak u kouzla Zmiz zařizuje past na Roz ~ 10 ~ 1 (podle mých pravidel). Zde bych zavedl něco podobného, ale k tomu budeme potřebovat znát "úroveň" měšce - obvykle ji zastupuje Sféra, tak jak z toho vybruslit tady?
    - Po jaké době předměty mizí? Krátká doba je široký pojem, může to být 1 kolo i týden...

    Belendalovy šťastné kostky:
    - Hm, prokleté kostky, proč ne. Ok, řekl bych. Tady ani pravidla nejsou potřeba.

    Opasek mořské panny:
    - Vtipný a originální nápad na prokletý předmět. :)

    Skřetí boty:
    - Na past si hází i ten, kdo si boty sundavá, předpokládám?
    - Pravidlové dopady bot a možnost skrývat svou pachovou stopu jsou opravdu dobré nápady a proti předchozím artefaktům jsou i dobře ošetřeny.

    Soudek prapodivného obsahu:
    - Taková lektvarová variace na knihu náhodných kouzel, která se objevila nedávno, že? Hezký (ne nový) nápad, hezké provedení, bohužel s nedostatky - jelikož se stupňuje negativita efektů, není těžké na systém přijít a příště už budou postavy využívat jen pozitivně působící hlty. Kdyby byly efekty proházené, anebo kdyby byly nějak náhodné (třeba skrze hod 1K6), bylo by to IMHO zajímavější.
    - Nabízí se také otázky: Slepota je permanentní? Jak dlouho trvá, pokud ne? A co šestý hlt a další hlty? Kdy se hlty vynulují, tj. kdy může postava začít zase "od prvního hltu"?

    Belendalův pivní štít:
    - Bonusy jsou asi OK, zato to ztrouchnivění se mi nějak nezdá. PJ musí zařídit, aby to postavy věděly od začátku, jinak si štít vůbec neužijí, a pak už je to jen dokola se opakující rituál, který nemá pro hru valný význam - obětování krve prstenu knížete D'Raguly má přinejmenším ten přínos, že hráči musí obtížně shánět krev. Kromě toho, artefakty jsou obvykle nezničitelné, takže štít, který se zničí dokonce sám, vyvolává menší pochyby. (Nejsem nijak proti tomu, aby se některé artefakty daly zničit, jen to zmiňuju.) :)

    Sečhlav:
    - Tady se mi docela líbí nápad i provedení, ale ten bonus je drsný. To se kumuluje? Na kumulující se bonusy bych si dával pozor, je lepší je nějak omezit. :)
    - Ha, mimochodem, vtipný nápad: Když si s sebou válečník přivede do dračí jeskyně dva kamarády a spoustu zajatců, má se drak nač těšit. Zatímco ho kamarádi zabaví, válečník rozpoutá boj se svými zajatci a pobije je. Šup, má v podstatě bez práce sekeru s útočností +20, berserk a démona touhy po krvi. Ať už jeho kamarádi žijou nebo ne, vrhá se na draka a pokračuje v souboji, kde každé další zranění draka alespoň za jeden život znamená díky útočnosti zranění alespoň za dvacet životů a další nárust útočnosti o 2 až 3 . Hip hip. :-D

    Chlupatá zbroj:
    - Ta se mi líbí, jak nápadem, tak provedením, nemám co dodat. :))

    Helma Ušnice:
    - Oooooukej, ale to mi nepřijde jako vlastnost artefaktu, to je jen mechanické vylepšení, které se dá snadno nahradit špunty do uší.

    Skleněné oko:
    - Dejme tomu, další generické bonusy, ale dobře zapadá k ostatním artefaktům.

    Kamenná pěst:
    - To je asi nejtajemnější a nejhezčí věc z celého příspěvku a Aramir nechá na čtenářích, aby si to domysleli. To se dá brát různě, mně se to moc nelíbí.

    Nu a to jsou všechny, takže suma sumárum:
    Set je rozsáhlý a přináší několik vtipných nápadů - bohužel jsou to zrovna ty minoritního významu. Druhá polovina předmětů je spíše směsí takových, řekněme, obyčejných bonusů. Co je horší, chybí nějaké konkrétnější údaje; u všech předmětů bych ocenil alespoň jejich hmotnost a orientačně i sféru - byť nevznikly zakletím démona, některé pravidlové mechanismy vyžadují znát u artefaktů "úroveň" (viz mou kritiku měšce výše) a tu zastupuje právě sféra. Další fakt, který mě mrzí, je několikrát opakovaná absence pořádného pravidlového ošetření a nedomyšlené/nevyvážené mechanismy. Co naopak velmi chválím, je způsob, jakým je set prezentován - s návazností a soudržností. Líbí se mi použitý jazyk, který je spíše výpravného charakteru (proto také chápu, proč tam Aramir necpal moc údajů a snažil se popisovat slovně, což bohužel ne vždy stačí), ale je tam pár překlepů a chyby v čárkách mezi větami. Hratelnost těchto artefaktů je dobrá, ale zdaleka nedosahuje tak monumentálních výšin, jak by se mohlo při prvním pohledu na dílo zdát. To platí ostatně pro dílo tak nějak celkově, budí dojem perfektního a obsáhlého díla a přitom je to spíše soubor podprůměrných až kvalitních nápadů, u nichž kvalita zpracování dosti kolísá.

    To je můj názor. Rozmýšlím mezi 3* a 4*. Každopádně mě bavilo to číst, takže díky moc,
    N.