Předměty

Kámen úrazu Hodnocení: Nic moc

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 14

Skupina: Kouzelné předměty

Síla zbraně: 0

Kvalita zbroje: -5

Délka: 0

Váha: 20 mn

Popis:

Nevinně vypadající překrásný kámen vyskytující se v mnoha barevných formách. Kámen úrazu je artefakt, často zpracovaný do podoby náhrdelníku, nicméně to není pravidlem. Tento drahokam má jedinečné účinky - dává postih na veškeré hody a to ve výši 5 ( tedy -5), a to ve všem kromě kouzlení. Postava si neuvědomuje co její absolutní neschopnost způsobuje.

Další zajímavou vlastností je to, že u všech úspěšných hodů (tedy musí být hozena vysoká čísla) bude dvojnásobek zkušeností.

Praktické využití: Díky nevinnosti tohoto překrásného daru lze použít pro úkladné vraždy politiků a jiných osob kdy se občas stane, že nositel zakopne a zlomí si vaz...

PS: Tento předmět není široce známý a tudíž na něj postavy mohou narazit náhodou nebo na vysoké úrovní a pouze vzácně jej poznají, většinou pomocí magie.

Magenergii sbírá ze svého okolí nicméně po malých kouskách, aby nebyl rozpoznán.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 14

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Připadá mi to, že autora osvítila inspirace v podobě názvu předmětu a samou nedočkavostí podělit se o ni se světem rychle odeslal první zpracování, které ho napadlo. On ten název je natolik vtipný, že to celkem chápu, ale o to víc mě to odbyté zpracování mrzí - nadpis je podle mě materiálem, ze kterého se tepají hlavy zlatého draka :-). Po přečtení nadpisu mi hned vytanula na mysli situace typu: Dvojice strážných obchází stanoviště, když tu jeden náhle zakopne a břinkne s sebou o zem; ve chvíli kdy se druhý strážný skloní ke svému kolegovi, držícímu se s úpěním za vyvrtnutý kotník, vystartuje zpoza rohu zloděj a bez potíží kolem stráží prokolouzne. Vzhledem k tomu, že v díle je taky příklad se zakopnutím, zdá se mi, že naše myšlenky se ubírají podobným směrem. Jak už tu ale bylo zmíněno, toto pravdidlové zpracování nic takového neumožňuje. Když jsem se zamyslel, jak bych na to šel já, nakonec jsem skončil s představou ne předmětu ale zvláštního tvora (trochu z podobné kategorie, jako pravidlový kožožrout). Malého mrchožrouta s tvrdým krunýřem, který umí dokonale splynout s terénem a živí se tak, že se postaví do cesty běžícímu zvířeti, které o něj zakopne - Kámen úrazu si počká až chromé zvíře pojde a pak v klidu hoduje. V dobrodruhovské praxi by pak tento exemplář byl například vítaným způsobem, jak těsně před přepadem vyřadit na pár kol (s trochou štěstí) jednoho z protivníků z boje.

Každopádně děkuji za inspiraci a přeji Saharusovi do budoucna další zajímavé nápady.


 Uživatel úrovně 1

Zdravíčko,
stručné a jednoduché dílko si zaslouží stručnou a jednoduchou kritiku. Jenže takové neumím. :-)

Nápad je použitelný, avšak podprůměrný. Řekl bych, že to je další prokletý předmět, který se dá nahradit předměty zajímavějšími s mnohem efektivnějšími a zábavnějšími důsledky než je "postih -5 ke všemu".

Dále souhlasím s níže uvedenou skutečností, že jednotný postih -5 je špatná volba, jelikož hody mají různé rozsahy a postih -5 se pokaždé projeví jinak. Na stranu druhou to může být i dobře, že smůla není stále stejná, ale v některých činnostech se projeví víc. Též souhlasím s tím, že název je pěkný (a už proto by si zasloužil zábavnější předmět) a že mezi pojmy artefakt a kouzelný předmět je rozdíl.

Dílo obsahuje jen minimální povinné informace, kterými jsou popis předmětu a tabulka, která však je neúplná (hlavně magenergie chybí). Není tedy co chválit, čím se inspirovat. Plusem je snad jen příklad užití, který je ale s prominutím trochu hloupý, jako nástroj pro atentát je tento konkrétní prokletý předmět (stejně jako většina dalších) dost těžko použitelný. Ne že by to nešlo, to nechci rozebírat, ale existují stovky lepších postupů.

I tak jsou podobné krátké příspěvky vždycky přínosem, protože se po nich snadno sahá, když je něco "honem rychle" potřeba a při hraní bude jistě fungovat, i kdyby jen jako trest pro neposlušné hráče. Proto děkuji za jeho zaslání a budu se těšit na další díla, třeba s lepšími nápady. :)

N.


 Uživatel úrovně 4

Myšlenka předmětu nosícího smůlu není nijak nová, tady ale hodně zlepšuje dojem povedený název.
Poradím, jak by se dal jednoduše Kámen pojmout, aby ubyly nejasnosti.
Magenergii by bral z kouzlících povolání v okolí, tak by se dalo i přijít na jeho působení. Měl by asi brát jen jeden druh magenergie.
Postava by měla mít šanci na působení na svou osobu sama přijít, nějaká past by se hodila.
Upřesnit, zda je kámen nutné mít stále u sebe (prsten atd) nebo stačí ho vlastnit.
Hodilo by se uvést původ Kamene (neúspěch alchymisty při výrobě něčeho jiného, boží trest rouhačovi, prokletá věc...)
Lépe popsat "smůlu", kterou Kámen nosí. Rozlišovat mezi postihy k boji, % postihy a například postihem k pastem.
Promyslet poznání magií (alchymistovo vidění?).
Popsat Kámen z hlediska, zda se jedná o jeden exemplář (pak přesnější popis) nebo nerost (pak by byly třeba různé odrůdy, barvy a velikosti).
Zrušil bych bonusy ke zkušenostem, protože k nim nevidím důvod.

Kdybych podobnou myšlenku zpracovával sám, asi bych to pojal jako druh nerostu, který má na inteligentní bytosti takovéto magické účinky. Jednak se vyhneš klišé prokletých předmětů, jednak si rozšíříš pole využití: kamenná socha, dlaždice, busta, drahokam na krk...) Zaměřil bych se na vztah kamene k magii, zřejmě kouzelnické, ale mohlo by to být zajímavé i ve vztahu k přírodní/hraničářské magii. Uvedl bych možné příklady, jak byl kámen úrazu různě využit, co se např. komu stalo. Pokud chceš, aby kámen pracoval se zkušenostmi postav, dejme tomu by mohl mít pozitivní vliv třeba na paměť: postavy by se s ním lépe učily (např. kratší výcvik při přestupu na úrovně, menší ztráta dovednostních bodů atd.). Vyhneš se tak tomu, aby kámen udělal z bojovníka lepšího zabijáka, ale v tom, čeho by se kámen dotýkal, tedy smůly, štěstí, paměti atd., by se projevila výhoda: ušetřené body a čas by do jisté míry vyjadřovaly menší teoretickou potřebu zkušeností pro postavu...

Dám 1 hvězdu, na 0 to není, je zde vidět aspoň snaha o to, nedělat jen meče+25, název je vtipnou slovní hříčkou a zřejmě jde o autoroco první dílo.


 Uživatel úrovně 3

Nic překrásného není nevinné...

Líbí se mi název.

Zkus napsat o něčem, kde budeš cítit potřebu trochu delšího a zevrubnějšího popisu a nástinu vlastností - přinutí tě to zabřednout trochu víc do těch pravidlových mechanismů (pokud se ti chce zabředávat do drd-mechanismů...).

Hodně štěstí.


 Uživatel úrovně 0

Díky Folcu, vlastně jsem dosud vůbec nedělal PJ ani theurgha, zrovna se začínám "učit" na PJ (tzn. čtu si poprvé PJ pravidla) doteď jsem hrál jen kouzelníka (máme PJ který je poslední rok nemocný tak už jsem taky dlouho nehrál ani jako hráč a chci ho teďka trošku "zaskakovat" - akutní nedostatek dračáku) a ten moc přesné popisy artefaktů nepotřebuje :-(
Budu se snažit ( a taky eventuélně smažit) :-)


 Uživatel úrovně 5

V díle je zajímavý nápad – magický předmět, který cíleně přináší neštěstí (tj. něco na způsob antidémonů, kteří se rádi objevují, když theurgovi padne fatal). Také je zajímavá myšlenka, že když už se něco podaří, tak je za to postava odměněna (alespoň zkušenostně), takže někdo může si tento předmět nasadit klidně i úmyslně.

Pravidlová forma příspěvku je žalostná. Autor nerozlišuje mezi magickým předmětem a artefaktem, většina důležitých údajů v tabulce není vyplněna.

Dalším kamenem úraze Kamene úrazu je v tom, že nerozličuje, zda se prování hod na k%, k6+, či k10. Stále je postih -5. -5 do OČ má jinou váhu než postih -5 do naslouchání. Na běžné činnosti jako chůze se normálně neháže, i kdyby měl být fatální neúspěch, tak zranění nejvyšší bych čekal cca 1k3-1. Spíše než hrubé snížení o -5 bych spíše volil variantu ve smyslu démona smůly – postava si na vše háže dvakrát a počítá se jen ten horší hod.

Pěkné dílko, dávám pěknou *.

btw: Autorovi by prospělo, kdyby jej vzal pod patronaci rádce, který by mu vysvětlil, jak napsat lepší dílo. Nápad v tom je, takže se můžeme dočkat dle mého celkem slibných děl.