Předměty

Oko nebes Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 9

Skupina: Kouzelné předměty

Cena: 36830

Váha: 143 mn

Popis:

Obecný popis

Asterický safír velikosti trpasličí pěsti (průměr 11 coulů), to je Oko nebes. Brusičským uměním trpaslíků vybroušen do tvaru koule s tisíci plošek. Váží 143 mincí (2,857 kg).

Vlastnosti

Theurg, který se podívá do jeho hvězdných hlubin, riskuje, že jeho duše bude nenávratně pohlcena démony astrálních sfér. Odolá-li, čeká jej odměna v podobě širokého přístupu do astrálních sfér, jako by byl o 12. úrovní výše.

Vyjádřeno pastí:
Nebezpečnost 12;
Použitá vlastnost: Životaschopnost + Charizma;
Síla: vstup do astrálních sfér jako by byl o 12. úrovní výše (plus kumulativní bonus +1 při dalším pohledu do Oka nebes) / pohlcení duše astrálními sférami.

Historie

Oko nebes patřilo mezi chloubu trpaslíků a jejich theurgů – cenné nejen velikostí kamene a magií, kterou vládne, ale též tisíciletou historií, která se za ním vine. Mimo jiné tragicky zasáhlo do Válek Ohně dva věky nazad (na obou stranách). Po řadě krádeží bylo Oko nebes prokleto, až se dostalo do současné „schránky“ hluboko pod kořeny hor.

O Oku nebes

Kletba z něj vytvořila bránu, skrz kterou velice snadno pronikají démoni do našeho světa (suma 3 úrovní démona/den, o úplňku suma 28 úrovní). Nyní, pokud postavy budou mít příležitost, a o tom upřímně pochybuji, démoni vypadají jako nehmotné postavy, horní polovinou těla se snažící vyprostit z Oka nebes. Již po čtyřikráte se síla a vztek démonů probudila natolik, že stříbro roztavila (*).

Proto se nyní Oko nebes nachází zalito v bloku čistého stříbra 3*3*3 sáhy velkém (váha 5.664.600 mincí), opásaného nitrilovými pásy s vyrytými ochrannými runami chránící proti démonům, pod železným pláštěm na 3 couly tlustým (váha 254.700 mincí, brání rozlití stříbra i přístupu k němu) a s vnější vrstvou z na coul silné vrstvy červené mědi (váha 96.800 mincí), pokrytá tepanými runovými nápisy.

Jen cena kovu, ve kterém je tento klenot uzavřen, činí 95.575 kop zlatých (+).

Pro trpaslíky má Oko nebes nezměrnou hodnotu, která, vyjádřena ve zlatě, činí „pouhých“ 36.830.200 zlatých.

Poznámky

(*safír na stříbře plave)
(+) kopa je 60, tj. cena pláště je 5.734.500 zlatých)

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 9

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 8

Rychlokomentář na úvod:

143 mincí není 2,857 kg, ale něco málo přes 7 kg (1kg = 20mn, soudím že došlo k záměně čísel s převodem 1mn = 50g).
2,857 kg je 57,14 mn, což přibližně odpovídá váze vypočítané Folcwinem.

Tohle nebude kritika ale spíš tak jako diskuse a hodnocení tam pak nějak střihnu podle celkováho dojmu z příspěvku. Takže Zombie:

1.
"...jako by byl o 12. úrovní výše..."

- U podobných bonusů je třeba brát ohled na tabulky jednotlivých povolání - Theurgická tabulka kontaktu končí u 36. úrovně a bonusem se tohle dá přesáhnout. Řešení je sice jednoduché: A) Procentuelní šance na kontakt se řídí předvídatelnými zákony a není problém si tabulku ve chvilce rozšířit. B) 36. úroveň se dá nastavit jako strop... Jak bys to viděl ty?

2.
"...(plus kumulativní bonus +1 při dalším pohledu do Oka nebes)..."

Jedná se o bonus k hodu proti pasti, nebo se při dalším úspěšném použití zvětšuje bonus k úrovni theurga pro určování pravděpodobnosti kontaktu se sférou (při druhém použití se uvažuje, jako by theurg byl o 13 úrovní výš, při třetím o čtrnáct...)?

3.
"...(suma 3 úrovní démona/den, o úplňku suma 28 úrovní).."

Jak by měl PJ postupovat při určování, jaký démon vyleze? Může vylézt jen tolik démonů, aby nepřesáhli "sumu úrovní démona na den"? Mohou démoni z vyšších sfér vylézat postupně (např. démon ze šesté sféry by mezi úplňky vylézal dva dny)?

4.
"Nyní, pokud postavy budou mít příležitost, a o tom upřímně pochybuji, démoni vypadají jako nehmotné postavy, horní polovinou těla se snažící vyprostit z Oka nebes."

Tahle věta se mi zdá nekompletní... Nicméně myslím, že význam chápu, takže hádám, že kdybych větu takhle upravil, tak nebudu moc daleko od pravdy:

"Nyní, pokud postavy budou mít příležitost Oko nebes zahlédnout, a o tom upřímně pochybuji, démoni vypadají jako nehmotné postavy, horní polovinou těla se snažící vyprostit z Oka nebes."

Může být?

5.
"...Již po čtyřikráte se síla a vztek démonů probudila natolik, že stříbro roztavila (*)..."
"...(*safír na stříbře plave)..."

Co to? Cožeto? Jaké stříbro?

5 a 1/2.
"...Proto se nyní Oko nebes nachází zalito v bloku čistého stříbra..."

Ahá tohleto stříbro. Ale moment... Následek následuje po příčině... Takže Oko bylo zalito do bloku stříbra až potom, co to stříbro démoni už čtyřikrát roztavili? Nebo bylo Oko zalito do stříbra A opásáno A zakováno, zatímco předtím bylo jen zalito a nic víc?

Když už jsme u toho... Proč právě stříbro? Když už předtím démoni stříbro několikrát roztavili, proč to nezkusit s něčím jiným? Nebo by se jiné materiály tavily dřív? Proč se to stříbro vůbec tavilo? Démoni prokletí/posedlosti ani jiní pravidloví démoni tavící schopnosti nemají... Je stříbro v tvém světě démonovzdorný kov? Nebo byla moc stříbra jen něco v co trpaslíci věřili, ale ve skutečnosti to nefungovalo?

Ještě by mě zajímalo... No, vlastně jsem spíš jen tak šťouravě zvědavý... Proč zmiňovat, že safír na stříbře plave, respektive zajímal by mě myšlenkový postup, který za uvedením této informace stál. Šlo snad o to, že když ho safír roztavil, tak vyplaval na povrch? Nebo jde o to, že není zatavený oprostřed kvádru, ale že je někde poblíž povrchu, kam vyplaval při zalévání? Nebo by stříbro neroztavil, kdyby na něm neplaval?

6.
"...s vyrytými ochrannými runami chránící proti démonům..."

Jsou tyhle runy funkční, nebo mají jen symbolický význam? Jsou-li funkční, máš nějaká pravidla pro runy chránící proti démonům? Něco na způsob svitku ochrany před démony možná?

X.
Jak jsem říkal, o těhle věcech chci prostě jenom diskutovat, takže se ptám "proč to tam máš tak jak to tam máš", místo toho abych říkal "tohle je chyba, tohle tam chybí..."


 Uživatel úrovně 5

Do čekárny přišlo toto dílko, protože je celkem krátké a nenáročné na posouzení, tak jsem se je rozhodl posoudit, i když stále ještě mám redaktorské volno.

Z díla mám rozporuplný pocit. Na jednu stranu mi to připomíná rané stádium her na hrdiny – každý úkol je záchrana světa. Artefakt mi připomíná zelený orb z filmu/knihy Rudá Sonja – také artefakt velké moci, která uměla být zrádná. Také artefakt, který uměl světu dobře zatopit, proto byl uschován na „bezpečném“ místě. Na druhou stranu spíše než heroičnost a epičnost zeleného orbu z Rudé Sonji mi toto dílo spíše přijde jako parafráze na protokol z měření.

Protože zde není rubrika ani podrubrika hlod, tak budu dílo hodnotit jako seriózní.

Cenu samotného artefaktu zanedbejme, řekněme že použití artefaktu s sebou nese riziko smrti, což je cena pravda hodně vysoká. Cena pláště, i když se zdá být závratná, tak vyjde cca na 6 hradů, takže to odpovídá tomu, že se království nebo několik knížectví spojí dohromady, aby mohlo tento artefakt co nejlépe pohřbít – zapadá to do logiky světa.

Past je nastavena celkem dobře, i theurg na 36. úrovni má šanci neuspět, což je dle mého jen dobře.

Chybí nějaký původ, který by nám pověděl, kdo (co) kámen stvořil nebo kde se v něm vzali ty jeho schopnosti (byli už před vybroušením nebo až po). Třída by měla být artefakt, nikoli magický předmět a chybí sféra (detaily).

Použití může nalézt PJ, který preferuje spíše jednodušší zápletky. V dlouhodobější hře může být pěkná zápletka s opravováním poškození v obalu (například, když jej sama družina poškodí a až pak zjistí, co našla) v krátkodobé kampani dokonce vše může být postaveno na tom, že postavy Oko nebes vyzvednou a postupně (na tisíckrát) všechno to stříbro a mithril natěží a vyvezou na povrch a budou si chvíli užívat moci, než se to začne kazit (a než zanikne svět?).

Potenciál to má, člověk s dobrou fantazií na něco vždy přijde. Problém je v tom, že do většiny kampaní se předmět bude zařazovat jen velmi těžko, což použitelnost snižuje. Také použitelnost snižuje to, že podobnou věc je PJ schopný vymyslet během 5 minut a klidně i zajímavější (viz třeba Rudá Sonja).

**

(vtípek)Ve výpočtech jsou chyby (uvedu jen některé):
Safír (korund) o průměru 11 cm má hmotnost cca 56 mincí ( 4/3*pi*r^3 *hustota* 20/1000 = 4/3*pi*5,5^3 * 4 * 20 / 1000 = 55,7mn ) ne 143.
Ve výpočtu hmotnosti stříbrného bloku nebyla odpočítána váha v místě Oka nebes, čili nikoli 5 664 600 mn, ale jen 5 664 545 mn.

btw: Na to, že autor působil několik let jako redaktor, tak bych předpokládal, že aspoň své dílo dobře otaguje ;-)