Předměty

Namuranovy Náušnice (náušnice Těžké hudby) Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 15

Skupina: Artefakty

Popis:

"Věnováno všem těm, kteří se bez metalu ve sluchátkách neobejdou a také těm, kteří ty prvně jmenované nesnáší"

Autor artefaktu: Namuran Nac'Tecllin, Šílený bard z Krobosu

Stáří artefaktu: 25 let

Historie

Tento velice mladý artefakt je jedním z nejpodivnějších magických předmětů, se kterými se kdy kdo setkal. Namuran Nac'Tecllin, známý spíše jako Nac Tec, zpěvák uskupení Krobosských bardů jménem Heavy Morkhal (podle Temné bohyně hudby a umění múzického) totiž nebyl ani theurgem. Pokud jsou o něm nějaké informace, potom ho řadí spíše mezi zloděje, válečníky a podobná individua. Každopádně byl, a v některých severských krajích ještě je, velice populární. V době, kdy byla sláva „bandy uřvaných pobudů“-Heavy Morkhal nejvyšší, se na jednom jejich koncertě vyskytla válečnice, jejíž jméno sice prameny neuvádějí, ale jejíž úloha ve vzniku Namuranových náušnic je klíčový. Právě její už dříve magické náušnice (prý měly funkci zbystřování sluchu) se transformovaly zcela bez příčiny do velice mocného artefaktu. Říká se, že v sobě zachytily Namuranův zpěv a hudbu Heavy Morkhal. Zdá se, že sama Bohyně Morkhal dala svým oblíbencům něco, co je udrží v povědomí všech po zbytek věků. Od doby jejich vzniku se vystřídali dva majitelé. Rekborg Krvavý Meč a Keyla Nargranor. Oba dva prosluli svou bojovou dovedností a – bohužel i nedoslýchavostí a nepozorností.

Vzhled:

Náušnice ze zlatého drátku smotaného do jakési kulaté klícky, v každé je zasazen vltavín mistrovsky vybroušený do podoby papouška. (drahokamy jsou srdcem artefaktu) Na první pohled je patrné, že se náušnice chvějí a drahokamy jakoby pulzovaly. Náušnice váží asi desetinu mince.

Vlastnosti:

Namuranovy náušnice mají následující vlastnosti

Výhody:

Nositeli zní v uších povzbuzující hudba, kterou slyší pouze on a která mu přidává bonus +2 k útočnému i obrannému číslu. (krollům dokonce+4, Barbarům a trpaslíkům+3).

Nevýhody:

Nositel si na náušnice po určité době navykne tak, že je ani nesundává a nehodlá se jich vzdát. Doba za kterou závislost propukne je: (2 x Odl + Int)dní. Jakmile je postava závislá, její bonusy se zvyšují o 1 (u Krollů na +5, u trpaslíků a barbarů na +4 atd....)

Nositel náušnic má postih -75% na naslouchání a použití sluchových schopností.

Nositel je nápadný, jak samotnou Hudbou, tak pobrukováním, mručením a zpěvem. Nápadnost je od 30 do 50% při běžných činnostech, 100% při řeči. Dotyčný se neslyší, tudíž velice nahlas řve na ostatní. Šepotu není schopen a tichý hovor je pro něj věcí naprosto neznámou.

Za určitou dobu Nositel zcela ohluchne, slyší jen hudbu z náušnic. Tato doba je rovna bonusu za odolnost nositele v měsících (pokud má Nositel na odolnost, postih, odečítají se týdny z prvního měsíce. Takže například postava s odolností 5 -3 ohluchne už po dvou týdnech nošení náušnic. Krollové takto přijdou též o svůj ultrasluch. Tato hluchota je léčitelná pomocí implantátů nebo kouzla Uzdrav nemocného. Sluch se sice navrátí, ovšem pokud se Nositel nevyléčí ze závislosti, o znovuzískaný sluch díky neustálému nošení Náušnic znovu přijde.

Kouzelník, který má právě na uších Náušnice Těžké hudby má postih -15% k sesílání kouzel. Alchymista (včetně oborů) má postih -15% na výrobu předmětů a vyvolávání démonů.

Kouzelník i hraničář získají zaostřením vůle/meditací o 10% méně magenergie. Hraničář musí navíc vynaložit na každé své kouzl o deset procent víc magů (zaokr. nahoru).

Hraničářova pravděpodobnost získat psa se snižuje o 15%. Šance na získání určitého druhu psa získáš tak, že snížíš momentální maximální hodnotu o 5%. veškeré hraničářovy pasti při telepatii se zvyšují o 1, při pyrokinezi a telepatii se vzdálenost snižuje o na devadesát procent původní hodnoty (zaokr. dolů).

Zlodějova pravděpodobnost schopností Tichý pohyb se počítá jako u zloděje o osm úrovní níž, pravděpodobnost úspěchu schopnosti Schování se se počítá jako u zloděje o pět úrovní níž, pravděpodobnost úspěchu schopností Převleky a Vybírání kapes se snižuje na hodnotu o tři úrovně níž. Lupičská Nenápadnost a Napodobení hlasu se snižují o osm úrovní. Poznámka: Pokud pokud při odpočtu úrovní vyjde celkově záporné číslo nebo nula, umí zloděj tuto dovednost na nulté úrovni. pravděpodobnost se rovná 0% + bonus uvedený v tabulce zvl. schopností zloděje ve sloupci Závisí na. V případě, že se jedná o zvláštní schopnost lupiče/sicca a "úroveň" zloděje dosáhne na nižší než šestou úroveň, zloděj tuto schopnost dále neovládá až do doby, kdy postoupí na dostatečnou úroveň/zbaví se Náušnic.

Každý závislý, bez ohledu na povolání a rasu se stává automaticky velice snadno zapamatovatelným a nápadným. Je pravdpodobnost čtyřicet procent, že si postavu někdo zapamatuje.

Každý, kdo se pokusí vzít závislému jeho náušnice riskuje rozpoutání pravého pekla. Závislý nositel si totiž hází proti pasti na změnu v berserka, přičemž prvotním cílem bude ten otrava, který se pokusil vzít náušnice. Nebezpečnost pasti se liší podle rasy. U krollů je to 7, u trpaslíků a barbarů je to 6, u lidí, elfů a kudůků 5 a u hobitů 4. (hobiti mají přecijen klidnější hlavu).

Závislý je mnohem unavenější než ostatní postavy, musí spát a odpočívat o polovinu (zaokr. nahoru) déle než normálně.

V případě ztráty náušnic se je bude závislý jedinec snažit získat za každou cenu.

Léčba:

Je možnost závislého uspat pomocí kouzel, lektvarů, omráčit a náušnice odebrat Kouzlo hypnóza ovšem nepomůže, postava je na náušnicích tak závislá, že se sejmutí náušnic řadí do kategorie nesplnitelných příkazů. Závislost odezní po dvojnásobku doby potřebné k jejímu vzniku. Během této doby se postava nesmí setkat s žádným podobným hudebním stylem(těžkou hudbou).

PŘÍKLAD: Kroll Grw (Odl 21+5, Int 6-2) odvyká už desátý den závislosti na Namuranových náušnicích. Jeho kamarád kroll válečník Drobek ho ale přemluví ať s ním jde do krollí putyky na koncert kapely Krollic Slops. PJ ví, že žádná hudba na světě není tvrdší než tato a Grwova závislost se tudíž obnovila. Náš kroll se nejspíš musí začít léčit od začátku.

Výskyt:

U mrtvol dobrodruhů, na tržišti, popřípadě odměna od kněží Morkhal (či jiného temného božstva hudby) atd...


Poznámka autora: Pokud nemáte ve svém světě Krolly, můžete je nahradit jinou primitivní rasou orientovanou na hrubou sílu, kupříkladu trolly nebo poloobry, orky, skřety... Pokud ve svém světě nemáte Těžkou Hudbu, tak vás hluboce lituji...

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 15

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Ivrin: mě ani nešlo tak o množství nevýhod, jako o množství drobností, které jsou ošetřeny hody a žádné RP.

UnknowN: Jak již podotkl NW, rubrika předměty není rubrikou hlod, takže by se mělo hodnotit dle skutečné úrovně, nikoli jako článek pro pobavení. Jako hlod by to bylo na 0, protože nic vtipného a hlodovního mi v díle nic nepřipadlo, kromě nedotaženosti díla.

Nathaka Warrior: Když už jsi zmínil mou nepozornost - Proč v závěru chceš aby Axel psala další díla a ne QuidoYáfet(ovi)? :-)

K té mojí domnělé nepozornosti - nemám rád nejednoznačnosti a nejasnosti. Věta "Jakmile je postava závislá, její bonusy se zvyšují o 1" není jednoznačná.

Jinak ti děkuji za hezké shrnutí díla.


 Uživatel úrovně 1

Abych hodnotil jako hlod, muselo by se dílo nacházet v příslušné sekci. Takhle prostě musím hodnotit jako předmět a k tomu, že dílo se těžko dá brát jen seriozně, jen přihlédnu. Mám pro to ostatně pochopení. (Šílené krávy, Pikachu, Keyblade, Saakonova vodní dýmka, to všechno jsou poměrně těžko hratelná a mnohdy ujetá díla, která se s tímhle dají srovnat.)

Přesto si nemyslím, že by dílo v Hlodu dopadlo lépe. Jako článek totiž není tak dobře napsané, po literární stránce, nemluvě o gramatice a formě, je na tom spíš hůř než líp. A není tak vtipné, aby to stálo za hlod a pořád je to hratelný předmět. Myslím si, že rubrika byla vybrána správně.

Nápad vynesl jednu hvězdu. Je to vtipné a zároveň nové. Sice pro čistě seriozní hry je to blbost a jsem přesvědčen o tom, že se v hodnocení najdou i nějaké ty nuly od těch přísnějších, konzervativnějších nebo nemrtvých, ale pro uvolněné hry metalistů to je použitelný artefakt.

Druhá hvězda je za celkem úspěšnou snahu myslet na všechno a rozvést dílo do detailů. I tam se občas dala ulovit nějaká perla a je vidět snaha o komplexnost vyvážení, možná až přílišná.

Teď bych rád přidal pár poznámek k dílu a nakonec ještě řeknu, proč jsem nedal hvězd víc. Ale spíš to bude celkem jasné z poznámek. :-)

- Sice se mi to také nelíbí, ale artefakty může tvořit jen theurg. (Bard dokonce nemá své povolání v DrD, v díle to tak ale nevypadá.) Někdo by mohl říct: "Těžká chyba proti systému!" A musel bych souhlasit. Možnost samovolného vzniku působením bohyně je stejně ošidný. Ale je to lepší než nechat autorem artefaktu barda.
- Jsem si jistý, že to má svůj důvod, ale proč papoušek?
- Folcwinova výtka o zvýšení bonusů vznikla nepozorností. Z díla je podle mě naprosto jasné, že původní bonus k UČ a OČ +2 (pro krolly +4 a barbary a trpaslíky +3) se při propuknutí závislosti zvyšuje na +3 (pro krolly +5 a barbary a trpaslíky +4).
- Mechanismus "zapamatování si postavy", pokud vím, neexistuje, takže je zbytečné zmiňovat k němu bonus v procentech. To už spíš chybí zmínka o Ohlasu samotného artefaktu pro válečníky, co proti jejich nositeli bojují.
- Fols má pravdu, Berserk náleží jen bojovníkům.
- V příkladu jsou Grwovy statistiky uvedeny úplně zbytečně. Ty se uvádí, jen když se s nimi v příkladu počítá. :-)
- Nevýhody jsou příliš silné. Že by symbolika? :-) Jenže objektivně vzato, z pravidlového hlediska je to krutě nevyvážené, ať už byl záměr jakýkoliv.
- "Kapitola", rozuměj věta o výskytu, je sice "aspoň něco" k tomu, kde se dá artefakt najít, ale je vidět, že neslouží dobře. Fols například při čtení získal dojem, že artefaktů je víc.
- Co je hlavní, s předmětem může být ve hře zábava. Jenže dílo tomu moc nepomáhá, jen ten, kdo ví, k čemu bylo napsané a jak s těžkou hudbou nakládat, si ho pořádně užije. Odstavec o RP a implementaci do hry, který by vysvětlil, jaký užitek měl artefakt (IMHO) přinést především, by v mých očích dílo zvedl o úroveň výš.

Takže proč jsem dal nakonec dvě hvězdy? Dílo nepomáhá hráčům zapojit naušnice do hry. Je těžko využitelné, chybí mu věci, s kterými by bylo užitečnější, zábavnější a hratelnější, naopak přebývají věci, které k němu připojeny být nemusely, jako kupa nevýhod. No a co se dá dělat, když už je v dílo v pravidlové rubrice, nedá se než nezmínit i pravidlové chyby a nevyváženost.

Přesto je dílo originální a pro svou cílovou skupinu bude i hratelné. Jsem přesvědčen o tom, že axel a spousta dalších lidí si s nimi užijí při hře spoustu srandy. Škoda, že ostatní to tak lehké mít nebudou.

Ale axeli, piš dál, jednou kápneš na originální nápad pro všechny, a protože popisovat umíš, mohla by z toho být zábavná díla.


 Uživatel úrovně 8

Na rozdíl Folcwina v tom nevidím ani tak "Powergamerovo přání", jako spíš "Heavymetalový walkman" na který je nabaleno pár bonusů a nevýhod aby se neřeklo. Podle mě tohle dílo by ani nemělo být bráno jako seriózní příspěvek a tudíž by se ani nemělo posuzovat podle měřítek příspěvků dělaných do "normálních" her.

Hlavním "záporem" příspěvku je tak podle mě spíš příliš úzká zaměřenost než poněkud kostrbatá řešení nevýhod.

Myslím že takové 3* budou v tomto případě optimální - jen bych chtěl upozornit, že to hodnotím jako hlod, nikoliv herní příspěvek (to by to hodnocení potom bylo nižší).


 Uživatel úrovně 3

Dobře, že schváleno.
Za sebe děkuji autorovi především za inspiraci. Není to sice bohužel klasický "dobrý nápad", je to něco nového a přínosného na pozadí tohoto nápadu (alespoň pro mě).

Nejvíc mě zaráží, a Folcwine se toho dotkl, obrovské množství nevýhod - jak okamžitých, tak i dlouhodobých a nevratných. Nevím, nevím, jestli vyvažují těch pár bonusů - když se jako PJ zamyslím nad fungováním osoby s tímto handicapam na uších, mám dojem, že by dlouho v mém světě nepřežila (tedy aspoň v divočině).

Vizuálně mě na dílku pak jaksi štve ten odstavec o zloději - nejspíš šel udělat přehledněji a "uchopitelněji", ale nevím, jestli ho budu brát v potaz, stejně jako přesné hodnoty z něj.

Rozmyslím si mezi dvěma nebo třemi. (Bude záležet na tom, jestli v dílku zpětně naleznu (nebo mi někdo napoví) ještě něco pozitivního, kromě hezké propagace hudby v drd).


 Uživatel úrovně 5

Toto dílo, i když je slabé, jsem se rozhodl schválit, abychom mohli rozebrat i špatné dílo a o to více si pak vážili těch dobrých.

Asi největší slabinou díla je ta, že daný artefakt je v dané podobě prakticky nepoužitelný – neslouží z ozvláštnění hry ani k posunutí hry na vyšší úroveň (powergaming je většinou krok zpět, v nejlepším případě stagnace). Nechci se dotknout autora, ale přijde mi sepsání díla jako zbožné přání powergamerského hráče, aby něco podobného od svého PJ dostal, nikoli předmětu, který by mohl být výrazným přínosem pro hru.

Pravidlové ošetření bonusů ani postihů není úplně v pořádku – nezřídka nesrozumitelné, nejednoznačné a zbytečně komplikující. Všímám si, že poslední dobou na serveru frčí artefakty, které mají něco málo bonusů a kopu nevýhod. Stále lepší než meče 20/+10 bez nevýhod, ale jen dodržení formy neznamená dobré dílo, pokud dílo nelze ve hře využít.

Místo zaměření na pravidlové ošetření nevýhod (skoro na vše je nějaký hod a to ještě divným způsobem stanovený, existuje i něco jako RP – na něj hodů není tolik potřeba) by lépe mohli být zpracovány zvláštní schopnosti a různé chování artefaktu, cíle artefaktu, aktivní používání kladných schopností atp.

Za snahu o vyvážení artefaktu dávám **.




Podrobnější kritika:
- Slovo „jakési“ v popisu artefaktu nepůsobí zrovna nejpřesvědčivěji
- 2 předměty jsou jedním srdcem artefaktu (chyba)
- +4 ÚČ bych ještě pochopil, ale proč zrovna +4 OČ?
- Máš napsáno „její bonusy se zvyšují o 1 (u Krollů na +5, u trpaslíků a barbarů na +4 atd....)“ – navyšování bonusů čeho? Proč v jedné části je „o“ a v závorce „na“? Proč je to v nevýhodách, když je to výhoda?
- Hraničář má při meditaci o 10% méně magů a sesílání kouzel je o 10% dražší (proč zrovna nedat snížení meditace na 80% a to druhé zrušit?
- Přesné procentuální pravděpodobnosti na nápadnost a zapamatování jsou pro neschopné PJ, cokoli odehrát bez hodů?
- Berserk pro nebojovníky by neměl být možný, pouze chování podobné berserku.
- Na konci odstavce se píší tečky (asi v 33% jsem je dopisoval já), Náušnice, Nositel, Těžká Hudba se píší s malým počátečním písmenem, nejsou-li na začátku věty. Pravopisných chyb je nadprůměrné množství.
- Výskyt – psáno, jako by náušnice byli artefaktem, který se nachází skoro všude.
- Chválím snahu zapojit těžkou hudbu do fantasy.