Předměty

Dračí zbroj Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 17

Skupina: Artefakty

Kvalita zbroje: 9

Sféra: 19

Váha: 1000 mn

Popis:

Dračí zbroj

Anotace: Zbroj draky inspirovaná a k boji proti nim určená, aneb, co vy na to páni draci?

"Darlane, slíbils nám poklad." Ajaj, je to tu zas. On věděl, že je sebou nemá brát. "Jo slíbil a taky ho dostanete, jen trochu trpělivost, už musíme být blízko." "Hele nekrm nás blbostma, už to tu prolejzáme dobrý tři hodiny a máme prdlajs." "A jestli nesklapneš, tak ani nic mít nebudeš." To ho usadilo. Sice ne na dlouho, za chvíli si zas bude stěžovat, ale prozatím mlčí. A to bylo vše co potřeboval. Opět se začal soustředit. Snažil se zachytit nějaké stopy magie, pomocí udělátka, co si včera koupil od jednoho vydřiducha.

Pak sebou věcička v jeho ruce zaškubala, právě když se otočil čelem k chodbě. Darlan vyrazil s pěti společníky za zády. Tunel brzy vyústil do prostorné jeskyně, v jejímž stropě zel velký otvor. A uprostřed ohromná hromada zlata, drahých kamenů a všelijakých dalších drahoceností. Jeho společníci zavýskli a vrhli se do blyštivé hromady. Jeskyně se naplnila radostnými výkřiky.

Darlan zlato nevnímal. Jeho pozornost upoutalo množství brnění, zmrazených v ledu a rozestavených kolem stěn. Zvláště mu učarovala nádherná rytířská zbroj hrající všemi barvami duhy. Darlan přišel blíž. Zbroj byla vyrobená z různě velkých šupin a šupinek. Víc ji Darlan nezkoumal a jal se jí vysekat z ledu svým obouručákem. Zahodil svoji starou kroužkovku a navlékl se do objeveného skvostu. Popadl obouručák a celý šťastný ze svého objevu se šel pochlubit ostatním.

Bum. Vzduch se otřásl. Bum. Otvorem ve stropě se do jeskyně snesl obří drak, jehož šupiny hrály všemi odstíny modré. "Zloději." procedil drak mezi zuby. "Nesnáším zlodějě." Víc nemluvil, nadechl se a vypustil z tlamy proud mrazivého vzduchu. Darlan si sotva stačil zakrýt obličej. Pak vítr ustal. Rozhlédl se. Kolem něho leželi jeho společníci. Mrtví. Ale on žil. Žil a cítil obrovskou moc. Začala se ho zmocňovat zuřivost. Nepřemýšlel. Popadl obouručák a s divokým rykem zaútočil na draka. Nepozastavoval se nad tím, že jeho zbraň i ruce planou ohněm, nazarazilo ho, že jeho meč prochází drakovou kůží, drtí mu kosti a spaluje maso. Byl rozzuřený a bojoval.

Když se probral, ležel v oné zlaté hromadě. Vedle ní byl drak. Mrtvý.

Historie

Dračí zbroj vznikla zhruba před dvěma tísíci lety, v období Velkých válek. V té době skřetí hordy ovládaly téměř všechny rudné doly. Trpaslíci ještě spolu s elfy, ve snaze nahradit železo něčím dostupnějším, experimentovali se spoustou různých materiálů.

A tak se stalo, že během svých pokusů objevil trpasličí kovář Dunmer Hromové Kladivo se svým elfským přítelem Neredasem Flamefistem způsob, jak spojovat dračí šupiny. Bohužel, dračí šupiny není snadné získat, a tak byl z šupin nakonec sestaven pouze jediný exemplář brnění. Dunmer s Neredasem jí vyrobili pro svého společného přítele a bývalého spoludobroduha, barbara Dragomira. Dragomir byl v té době důstojníkem císařské armády a nedlouho po obdržení Dračí zbroje nalezl smrt v bitvě. Dračí zbroj se ztratila poprvé.

Přibližně o 200 let později jí objevil elfský theurg a sběratel Derek Darkstar. Ten měl zrovna "menší" spor s několika moudrými draky (přesněji řečeno, několikrát se mu pomocí sfér podařilo překazit plány a měl zatím dost štěstí, co se unikání týče). Po nalezení zbroje proto neváhal, vybrakoval svojí pokladnici a zásobu magenergie a s pomocí mnoha podpůrných prostředků vyrobil svůj třetí artefakt. Vzhledem k tomu, že Derek opravdu nešetřil, podařilo se mu do zbroje povolat velice silného a zároveň poměrně poslušného démona. Bohužel, ani on se ze své zbroje netěšil nijak dlouho. Silně totiž podcenil dračí schopnosti a zbroj po dlouhá léta zdobila síně ledového draka.

O mnoho staletí později se do dračí sluje dostala skupinka dobrodruhů, vedená lidským válečníkem Darlanem. Objevili v ní spoustu vzácných předmětů a mezi nimi i zbroj. Zapomněli na draka, a uchváceni nádherou předmětů, začali se jimi přehrabovat. Darlan se rozhodl vyzkoušet si Dračí zbroj, což mu později zachránilo život. Jako jediný díky ní přežil drakovo běsnění a s velkou dávkou štěstí ho udolal. Během času pak Darlan ke zbroji přidal ještě další dva artefakty, které dohromady vešly ve známost jako Darlanova drakobijecká trojice. Darlan byl ve své zbroji pohřben a pokud jí někdo neukradl, leží v jeho hrobce dodnes. Ovšem, kde ta se nachází, to vědí snad jen sféry a bohové.

Démon

Nal'Drius vznikl jako odpověď sféry Leuviah na počínání jistého nejmenovaného drakodlaka. Ten jejích schopností, díky své moci, dokázal velice dobře využívat, nebo spíše zneužívat ve svůj prospěch. Když však drakodlak přinutil sféru opatřit mu schopnost, která mu umožňovala měnit jiné tvory na draky, pomyslný pohár trpělivosti přetekl. Sféra sice nedokázala nevyhovět, ale ani drakodlak nemohl být spokojený. Jím vytvoření draci byli značně nespolehliví a měli značně velkou úmrtnost. A aby toho nebylo málo, stvořila sféra Nal'Driuse a poskytla ho prvnímu vhodnému zájemci (Derekovi).

Jelikož byl Nal'Drius stvořen jako nástroj boje proti drakům, nemá naprosto žádné emoce a poslouchá rozkazy postavy. Není ovšem hloupý a pokud usoudí, že postava se úmyslně vyhýbá boji s drakem, ve kterém by podle jeho názoru měla šanci zvítězit, dá jí telepaticky ultimátum. Buď bude bojovat s drakem, nebo jí přestane pomáhat. Ovšem pokud se postava do boje s drakem pustí, zjistí, že je to nad její síly a ustoupí, démon jí trestat nebude, protože se alespoň snažila. Nicméně i kdyby démon postavě svojí pomoc odpíral, proti drakovi pomůže vždy a podle zásluh postavy se může rozhodnout, že postavě zase začne pomáhat i za normálních okolností.

Vzhled

Dračí zbroj je rytířské brnění vyrobené z různobarevných dračích šupin všech možných tvarů a velikostí. Na hrudi je zlatý čtvercový plíšek, na kterém jsou runovým písmem vyryty iniciály DHK a NF. Plíšek je srdcem artefaktu. Nevýhodou použitého materiálu je jeho poněkud větší hmotnost, zbroj váží plných 1000 mincí.

Materiál

Díky použitému materiálu má zbroj základní KZ 9. Dále tato zbroj dává svému nositeli 10% šanci na odolání magii (jakékoli kouzlo nějak ovlivňující postavu má 10% šanci, že neškodně vyšumí, pokud se jedná o plošné kouzlo, vztahuje se tato odolnost jen a pouze na postavu) a snižuje zranění způsobené popálením, omrznutím či poleptáním o 25% a dračím dechem o 10%, přičemž tyto odolnosti se nedají kombinovat. Pokud zbroj zmírňuje zranění dračím dechem, použije se 10% redukce, i kdyby šel druh zranění klasifikovat jako omrznutí (popálení proudem ohně atd.), protože dračí dech je oproti klasickým omrzlinám mnohem silnější. Tyto schopnosti má zbroj díky použitému materiálu a fungují nezávisle na démonovi.

Tvaroměna

Hlavním problémem, který musel Derek vyřešit, pokud chtěl zbroj nosit, byl její typ. Theurgové jak známo mohou používat nejvýše šupinovou zbroj. První schopností, kterou se proto rozhodl po sféře požadovat byla změna tvaru. Díky tomu se démon ve zbroji pokusí přizpůsobit jakékoli postavě, která si jí nasadí, tzn. změní jí na nejsilnější tip zbroje, která dotyčná postava umí používat a přizpůsobí se její velikostí, pokud se tato nachází v rozmezí velikostí A - C. Takto přeměněná zbroj vypadá jako klasické brnění, kromě barvy a struktury. Pokud je to jen trochu možné, zachovává si zbroj strukturu dračích šupin. Srdce artefaktu zůstává stejné. KZ přeměněné zbroje se rovná KZ zbroje, jejíž podobu má +2. Zbroj se nedokáže přeměnit v obyčejné oblečení (kouzelnickou róbu atd.) a nezávisle na tom jakou má formu stále váží 1000 mincí.

Elementy

Dračí zbroj, respektive Nal'Drius ve zbroji zakletý, disponuje schopností pohlcovat některé druhy elementárních útoků (proud ohně, vody, lávy atd...), pokud tento útok není pevného charakteru (takže žádné padající kusy ledu). A ano, Nal'Drius zvládne pohltit i dračí dech (resp. je to jeho primární funkcí, pohlcování ostatních útoků je spíš příjemný bonus). Postava se na zachycování musí soustředit.

Existují dva tipy pohlcování. Jeden na obyčejné elementární útoky (prou ohně, pád do kyseliny) a druhý pro dračí dech. Samotné pohlcení pak funguje takto: za element si normálně hodíme na útok, ale postava si nehází na obranu a její OČ je rovno nule. Takto určíme sílu útoku. Pak si postava zachytávající útok hodí proti pasti roz~(síla útoku/5[20 dračí dech])~ zachytila celý útok/zachytila pouze část útoku. Jak velkou zjistíme když hod postavy vynásobíme pěti (dvaceti). Zbytek útoku projde a zraní postavu. Jako roz se bere rozdíl mezi sférou démona a úrovní (žvt) útočníka. Za každých dvacet životů zranění, které postava pohltí, se zbroj nabije takzvaným elementem (E). Maximálně může být ve zbroji 20E. V případě, že se postava pokusí zachytit větší útok než může zbroj zvládnout, mohou nastat dva případy. První, kdy zbroj neobsahuje maximální množství E, ale pohlcením by se nad limit dostala. V tom případě zbroj zachytí jen takovou část útoku, který je schopna udržet. Zbytek zranění projde. Druhou variantou je případ, kdy se postava pokusí zachytit útok, i přes to, že se ve zbroji nachází maximální počet E. V tomto případě je postava normálně zraněna a všechny E které měla pohltit naopak ze zbroje ubydou. Tímto způsobem nelze snížit E zbroje níže než na nulu a toto případné snížení už nemá žádný další efekt.

Pokud postava zachytává útok a nezachytí ho celý, vztahuje se na zbytek útoku redukce zranění zbrojí.

Kouzla

Níže zmíněná kouzla sesílá zbroj právě za výše zmíněné elementy.

Antimagická střela

energie: 1E
dosah: 0
rozsah: 1 projektil
vyvolání: 1 kolo
trvání: ihned

Při sesílání kouzla musí postava držet v ruce nemagický projektil (takže žádné rachejtle a torpéda) o maximální velikosti oštěpu. Okolo projektilu se vytvoří antimagické pole, které umožní tomuto projektilu ignorovat jakékoli magické ochrany (projde pásem bezpečí i kouzelnickými kouzly. Na sražení (odražení) projektilu pomocí Chodcova meče nemá toto kouzlo vliv.

Dračí dech

energie: viz text
dosah: viz text
rozsah: viz text
vyvolání: 1 kolo
trvání: ihned

Při tomto kouzlu začne postava chrlit z otvorů v přilbě (případně úst, pokud je zbroj ve formě, která nemá helmu) jeden ze zraňujících typů dračího dechu. Pro dech platí naprosto stejná pravidla jako pro draka, akorát dosah dechu je cca čtvrtinový. Za každý E použitý na seslání kouzla dá toto zranění 2k6 zranění. Ovšem démon dokáže vytvořit pouze ten typ dechu, se kterým je zevrubně obeznámen, tzn. alespoň jednou už ho zachycoval.

Oko draka

energie: 6E
dosah: pohled do očí
rozsah: 1 tvor
vyvolání: 1 kolo
past:int ~7~ odolá/neodolá
trvání: viz text

Po seslání tohoto kouzla oči postavy nepřirozeně zablesknou a tvor, který se jí v ten moment dívá do očí a neuspěje v hodu proti pasti, je zmámen stejně jako účinkem drakomluvy, se všemi z toho vyplývajícími důsledky(z toho vyplývá, že pokud dotyčnou nestvůru nelze zmámit drakomluvou, kouzlo na ni neúčinkuje).

Dračí proměna

energie: 5E
dosah: 0
rozsah: všichni tvorové, kteří kouzlo vidí
vyvolání: 3 kolo
past:int ~8~ prohlédne/neprohlédne
trvání: směna

Toto kouzlo vytvoří komplexní iluzi přeměny postavy na draka (centrem iluze je právě postava). Tato iluze se chová nezávisle na postavě a snaží se zastrašit nepřátele. Pokud osoba pozná, že se jedná pouze o fikci, vidí kromě draka i postavu v jejím středu. Všichni draci mají proti pasti bonus +5 a pokud se postava pokusí vykouzlit tuto iluzi v prostoru pro draka nedostačujícím, všichni okamžitě poznají podvod, protože iluzi bude chybět hlava, ruka atd. (nevejde se do prostoru).

Dračí spáry

energie: 2(4)E
dosah: 0
rozsah: pouze zbroj
vyvolání: 2 kolo
trvání: směna

Toto kouzlo přetvoří rukavice zbroje v zmenšenou obdobu dračích končetin. Tyto spáry mají SZ 4/0, OZ -2 a počítají se jako kouzelná zbraň. Pokud je zbroj ve formě, která nemá rukavice, vytvoří nejdříve tyto, pak teprve spáry a kouzlo stojí 4E. Tyto spáry jsou přímo vytvořeny k pronikání dračí kůží, proto si drak při obraně nepočítá KZ. Pokud útočí spáry na obyčejné nemagické brnění, každý úspěšný zásah sníží její KZ o 1.

Dračí postava

energie: 5(7)E
dosah: 0
rozsah: pouze zbroj
vyvolání: 3 kolo
trvání: směna

Kouzlo přemění vzhled zbroje ze standartní humanoidní do podoby humanoidního draka, tzn. narostou ostny, změní se vzhled hlavy atd. Tento efekt přidává válečníkovi 20% k zastrašení. Pokud postava užívající zbroj není válečníkem, získává tímto schopnost zastrašení jako válečník na první úrovni s charizmou 2. Toto ovšem platí pouze pro rytířské a plátové brnění, pokud je zbroj momentálně kroužková či horší, musí kouzlo přesunout víc materiálu a navíc ho uzpůsobit tak aby postavě nebránil v pohybu, proto stojí v tomto případě kouzlo 7E místo obvyklých 5E.

Dračí křídla

energie: 4E + 1E za každou směnu letu
dosah: 0
rozsah: pouze zbroj
vyvolání: 3 kolo
trvání: dle dodané magenergie

Na začátku působení vytvoří kouzlo z materiálu zbroje (-1KZ) plně funkční obdobu dračích křídel. Na let pomocí těchto křidel se postava nemusí soustředit, démon je během kouzla napojený na mysl postavy a řídí let podle jejích podvědomých příkazů. Při prvním použití tohoto kouzla si musí postava na toto spojení směnu zvykat. Pohyblivost postavy ve vzduchu je 20(drak).

Drakobijec

energie: 20E
dosah: 0
rozsah: postava se zbrojí
vyvolání: 5 kolo
trvání: hodina

Toto kouzlo udělá z postavy smrtelného nepřítele draků. Během jeho sesílání musí postava vidět draka, se kterým má bojovat, nebo si jeho představu udržet v mysli. Proti tomuto typu draků pak dostává postava +7 k ÚČ a OČ, dech tohoto draka jí ubírá pouze stínové životy a stínové zranění nemá na postavu po dobu působení kouzla žádný efekt. Nicméně pokud má postava po skončení kouzla víc stínového zranění, než životů, upadá do mdlob, ze kterých se probírá 1k6 směn nezávisle na odolnosti. Ruka i zbraň postavy se nabije energí, která drakovi nejvíce škodí (přidává zbrani třídu zranitelnosti, kterou je drak nejzranitelnější).Po celou dobu působení má postava postih -7 k ÚČ i OČ proti všem ostatním druhům draků. Aura zůstává zaměřená na druh draka, který byl předmětem seslání. Její konkrétní účinky na ten který typ draka závisí na jeho zranitelnosti.

Závěrem

Pokud se vám jakékoli z výše uvedených kouzel zdá příliš silné, vemte prosím v potaz že, 1E je roven 20 životům o které by jinak postava přišla, takže podle pravidla 1 život = 2 magy má jeden E sílu 40 magů. Jak je vidno, nejlevnější kouzlo má sesílací cenu 40 magů (dračí dech seslaný za 1E) a nejsilnější 800 magů (Drakobijec).

Ano, přiznám se, inspiroval jsem některými díly, konkrétně Zbrojí hrůzy a Magrenionovou zkázou, ale jak já říkám: "Dokonalost inspiruje". Aldenovi tato inspirace nevadí, ptal jsem se ho.

Chtěl bych poděkovat několika človíčkům, kteří přispěli svými radami a připomínkami. Jsou to: Nathaka Warrior, Spize a Samurai. Speciální dík pak patří Aldenu Nahlilaironovi, jednak za jeho obsáhlou kritiku a spousty rad, jednak za jeho toleranci k mé inspiraci.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 17

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Historie:
Snaha nahradit železo je pouze důvod proč se vůbec experimentovalo. Nikde netvrdím, že byla přímo důvodem k experimentům na šupinách. Ano, jistý kovář a alchymista nalezl během svých experimentů způsob, jak je spojovat, což ovšem neznamená, že to byl primární účel. - jo tohle mělo být přímo v historii, já vim...

Theurg:
Zapoměl jsi na detail, že než theurg vůbec přistoupil k tvorbě artefaktu věnoval mnoho času získání všech možných podpůrných prostředků, které by mu mohly pomoct.

Démon:
No řekněme že několikatísíciletý drakodlak už má jisté zkušenosti...

1, Samozřejmě, že je na šupinách. Omlouvám se, že nepíšu samozřejmosti.
2, Ne nebylo, ale i kdyby tam byl jen onen zlatý plíšek - srdce artefaktu je naprosto nezničitelné.

Tvaroměna:
Budiž, klidně si přidejte cenu a rychlost... Co se rozpoznání týče: Funguje na základě podvědomých myšlenek toho kdo se jí dotkne. (stejně jako u křídel). Já nevím jak vás, ale pokud bych já byl chodec a našel tuhle zbroj, tak první moje myšlenka by byla: "Sakra, proč to neni kroužkovka" nebo tak něco.

Elementy:
Když vymyslíš jiný způsob, rád ho přeberu, mě se to nepopedlo.

Kouzla:
Budiž, to asi opravdu je chyba, mělo to být protidračí.

Tuvy:
Budiž. Třeba máš pravdu. Nemám ani chuť ani náladu se s tebou jakkoli přít. Ale řeknu ti jedno. Jakkoli je to špatně napsané a jakkoli máš nebo nemáš ve svých argumentech pravdu, stále mám dojem, že píšeš záměrně demotivujícím stylem, jako by ses snažil mě odradit od jakékoliv práce na tomto serveru. Pokud skutečně je toto tvým cílem, pak gratuluji, minimálně náladu si mi zkazil dokonale. A pokud ne, pak mám dojem, že máš dlouhodoběji na něco vztek a ventiluješ ho tímto směrem...

Demonic - The Lonely Warrior


 Uživatel úrovně 8

Tak se na to podíváme... A tím myslím jak příspěvek samotný, tak dosavadní diskusi...

Úvod:

Je to povídka, nebo nasloucháme vyprávění někoho, kdo od svého otce slyšel, že se v hospodě štamgasti bavili o příběhu, který vyprávěl potulný vypravěč? Jako povídka nic moc, jak již Folcwine poznamenal, ale jako vyprávění šťastně přeživšího Darlana, které bylo postupem času pozměněno, jak si k němu každý vypravěč něco přidal, nebo z něj něco vypustil...

Historie:

Snaha nahradit železo něčím dostupnějším vyústila v pokusy na dračích šupinách??? Kdybych kouknul do pravidel a porovnal draka se skřetem, tak bych zjistil, že by se už spíš vyplatilo jít vyvraždit skřety a dobýt zpět železná naleziště, než se pokoušet získávat šupiny od draků... Tedy tokud by se nespokojili s těmi několika málo šupinkami, které by drakům "vypadly" nebo tak něco... Naštěstí jsem si přečetl diskusi, takže vím, že v autorově světě jsou draci běžnější a slabší, než ti z pravidel, kteří jsou považováni za elitu, takže dejme tomu... Toto je však jednak nepříliš důležité a jednak jsem odbočil.

Tuvy měl pochybnosti o tom, že by se theurg pustil do tak riskantního projektu...

K čemu musíme přihlížet:

- Nevíme, na jaké úrovni byl onen theurg. Vím jistě, že na 36. je pravděpodobnost na kontakt s 19. sférou už určitě 99%.
- Neobvyklý démon. V pravidlech stojí, že neobvyklí démoni mohou (v závislosti na úvaze PJ) mít šanci na přivolání nižší.
- Theurg byl v tísni, tudíž mohl být ochotnější riskovat.
- Co mohu vědět poměrně jistě, je že theurg chtěl jen co nejsilnějšího démona, který by mu pomohl v boji proti drakům. Nevím, jestli své přání nějak specifikoval - osobně jsem při čtení nabyl spíše dojmu, že démon byl už předpřipraven sférou, která pouze čekala na prvního vhodného žadatele o "něco proti drakům".

Při nejhorším je to však - alespoň pro mě - nelogičnost zhruba stejného rozsahu, jako ta o nahrazování železa dračími šupinami, tudíž nemající valného významu.

Démon:

Tuvymu vadí fráze "Sféra nedokázala nevyhovět". Já osobně jsem nabyl dojmu, že moc onoho drakodlaka byla tak velká, že mu umožňovala vymačkat ze sfér mnohem víc, než kolik by dokázal vymačkat kterýkoliv běžný theurg. Tento bod je bohužel značně diskutabilní, závisí totiž na nastavení toho kterého světa.

Vzhled:

Tuvy řekl, že zlatý plíšek je slabinou zbroje... V tomto bodě jsou důležité dva aspekty:

1. Je zlatý plíšek v daném místě jedinou ochranou, nebo je připevněn "dodatečně" na šupinách? Je-li na šupinách, nejedná se o slabinu, ale o dekoraci.
2. Bylo už od počátku myšleno, že bude plíšek sdcem artefaktu, nebo ne? Pokud ano, potom by se naopak jednalo o nejlépe chráněné místo zbroje.

Odpovědi na tyto otázky budou nejspíš v historii. Při pozorném čtení zjistím:

Zbroj nebyla odpočátku myšlena jako artefakt, tudíž odpadá otázka číslo 2. a zůstává otázka číslo 1. Budeme-li předpokládat, že tvůrci zbroje měli alespoň základní znalosti metalurgie a povědomí o vlastnostech kovů, potom je jen logické předpokládat, že by neudělali takovou chybu, že by tak kritické místo chránili jen zlatým plíškem, a proto odpověď na otázku 1. bude s velkou pravděpodobností "Plíšek byl až dodatečně přidán na vrstvu šupin."

Materiál:

Osobně mi nezáleží ani tak na tom, do jaké míry je "KZ 9" tvořeno původní kvalitou zbroje nebo démonem... Mohlo by to být cokoliv od "5/4" po "9/0". Jestli si to autor nastavil tak jak si to nastacil, moc na to mnezáleží - pořád je to magická zbroj.

Resistence v této podobě ve mě vyvolávají vzpomínky na staré dobré Diablo a osobně je nepovažuji za problém rázu technického. Když už, tak by to mohl být problém z hlediska vyváženosti a byrokracie. Co může leckomu vadit bude nejspíš vycházet ze starého boje mezi realitou a hratelností. Resistence je pojem velmi všeobecný a poskytuje ochranu celému tělu. Stejně tak se ale u zbrojí (kromě lupičova boje beze zbraně) neuvažuje, jak velkou část těla chrání. Z Tuvyho příkladu o chození po žhavém uhlí vyplývá, že on by dal přednost realističnosti, před HackNSlasherskými resistencemi, kdy může celé tělo před ohněm chránit třeba jen malý prstýnek. Původ resistencí lze potom přičíst na vrub dračím šupinám, které si tuto odolnost buď vypěstovaly během bojů s ostatními draky během dračí evoluce, nebo jim byla dána stvořitelem (nebo k ní přišly nějak úplně jinak).

Tvaroměna:

Pakliže ji theurg vysloveně požadoval, mohly ji sféry démona dodatečně "naučit"... Pro mne za mne, ať je proměna automatická, v nulovém čase a za žádnou magenergii. Ale musí mít smysl! IMHO nezáleží pouze na tom, jestli budeme zbroji říkat vycpávaná, kožená, šupinová, kroužková, plátová, rytířská, tvarohová nebo kdovíjaká a budeme jí podle toho upravovat KZ - v okamžiku, kdy bude vážit 1000 (o 400 víc, než Céčková rytířská) mincí, tak ji prostě povolání, jejichž výběr zbrojí je omezený, neutáhnou. Pak je tu další věc, která mě osobně velmi vadí, a sice že nemám ponětí, podle jakého klíče by démon určoval, jaký typ zbroje postava ještě nosit může, a jaký ne. Rozhodně jsem proti tomu, aby démon pracoval na základě rozpoznávání pravidlových archetypů.

Elementy:

Osobně mi nevadí ani tak přidání tohoto prvku, jako spíš byrokracie vyplývající z pohlcování. Než spočítám, o kolik životů jsem vlastně přišel a kolik elementů mi přibylo...

Co rovnice týče: Za prvé, je to obráceně - 1 mag ~ 2 životy. Za druhé, i tak si nejsem jist, jestli by platilo "1 E ~ 20 ž ~ 10 magů". Ano, 1 E vznikne pohlcením 20 ž. Jenomže například 1 mag v čarodějově holi vznikne pohlcením dvou magů. Není jisté, jaké ty konverze jsou, proto bych se zdráhal nějakých závěrů.

Vzhledem k nejisté povaze konverzí je podle mě jedno, jestli kouzla sesíláte za magy nebo za elementy... Magy jsou lepší jen proto, že je máme zažité a množství magů může pro nás být měřítkem, jak silné by kouzlo mělo být.

Kouzla:

Souhlasím s Tuvym v tom, že protidračí démon by měl zbroji poskytovat mnohem více striktně protidračích schopností. V boji by se však teoreticky dal nakombinovat drakobijec, křídla a spáry (brnění nabité předem na použití drakobijce, jeden dračí dech na křída a spáry...)

Antimagická střela:

Detail s jednorázovostí už byl vyřešen, takže celkem v pořádku. Vzhledem k tomu, že na projektil nepůsobí ani pás bezpečí by se mohlo zdát, že se jedná o něco alespoň trochu protidračího... Vzhledem k dračí KZ by to ale asi mělo smysl pouze v případě dobývacích strojů.

Dračí dech:

Co se vymýšlení kouzel týče, valná většina vlastností, jako rozsah, dosah apod. neovlivňuje magenergii kouzla, ale pravděpodobnost na jeho vymyšlení. To jediné, co magenergii limituje, je převod "1 mag ~ 2 životy"

Oko draka:

*pokrčení rameny* zdá se být v pořádku...

Dračí proměna:

Je-li to komplexní iluze, potom by byl výsledek buď takový, že by všichni viděli, jak se drak proboural skrze stěny, nebo by viděli, jak se drak drtí vlastním růstem zevnitř... (komplexní iluze vytvářejí i iluzivní reakce na vnější podněty - iluze podlahy nad jámou vytvoří iluzi odskočeného vrženého kamínku, který měl zjistit, jestli to je iluze, nebo ne...)

Dračí spáry:

Co se týče pronikání skrze dračí kůži, to by se dalo přisoudit schopnosti démona. I když nevím, na jaké bázi rozpoznávání dračí kůže probíhá, a jaký je princip ignorace (částečné odhmotnění?)...

Dračí postava:

Místo "Postava na 1. úrovni s charismou 2" by šlo rovnou napsat příslušné procento... Mno, budiž.

Dračí křídla:

*pokrčení rameny* zdá se být v pořádku... Až na manévrovačku a chybějící rozměry.

Drakobijec:

Možná "trošičku" přesílené... Ale dejme tomu. I když... To automatické rozpoznávání zranitelnosti... Už by bylo lepší stanovit to napevno... "Tomuto typu draků způsobuje zranění za dvojnásobek rozdílu mezi hodem na útok a na obranu", nebo tak něco...


 Uživatel úrovně 0

Alden:
Tak vidíš, v podstatě se na těch chybách shodneme. A tam, kde se neshodneme stačí, když si doprostuduješ pravidla (příkladně démon nemá vědění sféry, ani neudržuje s touto sférou nijaký styk - sféra vědění je fajn, ale démon z ní je v podstatě bestie, neví, co je kde napsáno, pokud to náhodou neví).

Nová jednotka, nový pojem či nová statistika - pokud není naprosto nezbytně nutná, byla dříve přímo důvodem k zamítnutí díla (sama o sobě). Různé "body bláznovství" či "denní body otravy" či jednotky "opička" (míra opilosti) či "přihřátost" (míra homosexuality oblékání) - ty všechny jsem tu již viděl a žádná z nich neprošla schvalovacím procesem.
Ve chvíli, kdy jde jasně o kouzla a ty jsou jasně sesílána pouze za magenergii (viz např. antikoncepce bestiáře), je zbytečné vytvořit jednotku "čtyřicetimag" a nazvat ji elementem. Jsem ochotný ustoupit z toho, že to je chyba - ano, je to prachsprostá hovadina.

K příkladu s drakem - nemá smysl to dál rozpitvávat, za chvíli dotyčného vybavíš družinou dvanácti profesionálních zabijáků draků na 26. - 30. úrovni...
Dost dobře si představ, jak se někam táhneš v 50kg brnění - nesmysl.
Pokud ovšem táhneš brnění sebou, nestihneš si ho obléci...
Ve výsledku se neshodujeme v základním faktu - tedy, že já tvrdím, že by to byl drak, kdo nečekaně zaútočí na postavu - ta nemá šanci se k němu přilbížit, aniž by o tom věděl. V můj prospěch hovoří pravidla, která toto výslovně konstatují...

Demonic:
Tak mi ty chyby, které jsem poukázal vyvrať.
Dračí dech - zákony magenergie (Alden) v PPE - tvorba kouzel - hovoří jasně - za 1 mag jsou 2 životy zranění. U jednorázových výbojů schopných zasáhnout blíže neurčený počet postav se tento počet počítá za 10 postav - tedy 10ti postavám dáš každé zranění 2k6 životů - tedy v průměru 7, tedy 3,5magu za každou - 35 magů jen za základ (zranění). K tomu okamžité seslání a absence pasti na uhnutí - počet potřebné magenergie by se měl skoro zdvojnásobit.
Chybu, kterou jsem ti vytkl, vidím v tom, že zároveň napíšeš, že se řídí pravidly pro dračí dech (čímž sis to ale vůbec neusnadnil - např. jelikož jde o kouzlo, jakou má třídu zranitelnosti? Dračí dech disponuje dle všeho K i G, ale kouzelné ohně by G mít neměly - tak co?), a zároveň jsi napsal, že dává zranění naprosto jiným způsobem. Má to být myšleno tak, že buď jeden způsob či druhý? Nebo snad oba zároveň?

Drakobijec v příkladu nedá víc - nejzranitelnější je bílý drak pořád jen za 100% daného zranění (výjimečně je některý drak zranitelnější než plným zraněním) - s ÚČ 17 na OČ 12 prostě průměrně nedá víc jak 5 zranění jedním útokem.

Závěrem:
Průběžnou diskusí zjišťuji, že toto dílo je opravdu pouze tím, čím se tváří být - hroznou splácaninou bez většího promyšlení. Logika démona proti drakům, který má pomoci družině ve vraždění draků - zakletého v brnění, se schopnostmi, které nejsou proti drakům a které družině nijak nepomohou a které spolu ani vnitřně nesouvisí, je opravdu mizivá.
Tuto logiku pak dílo kombinuje se začátečnickými chybami v tvorbě a neznalostí/ignorací pravidel.
Je mi líto, že jsem hodnotil za 2*, toto dílo si zaslouží maximálně 1*

S pozdravem
T.





 Uživatel úrovně 0

Teď už si nemohu pomoci a musím zareagovat.

Elementy:
Nic proti, ale tohle je jen a pouze tvůj subjektivní názor. Podle mě to chyba není a nejsem jediný kdo si to myslí. To že tobě to nesedne, prosím, každý má jiný vkus, ale není to chyba. Je to řekněme, spíš pokus.

Kouzla:
Zajímavý způsob obhajoby. Ty tvrdích, že jsou v nich chyby, takže tvým úkolem je dokázat, že obsahují chyby, na můj dokázat že tam chyby nejsou.

Dračí dech:
Není jasné jaké zranění dává? až na ten překlep to podle mě jasné je. Ano mám tam překlep ona pasáž má znít: "Za každý E použitý na seslání kouzla dá toto kouzlo 2k6 zranění každé zasažené postavě.

Příklad:
Ne. Dá víc. Drakobijec zvyšuje jedním svým efektem zránění. Postavá draka zraňuje tím, čím je nejzranitelnější. (drak ne postava) Doporučuju si pořádně prostudovat všechny efekty, když už děláš příklad.

S pozdravem
Demonic - The Lonely Warrior


 Uživatel úrovně 0

Tuvy: Okej, nie sú tu pravidlá pre Asterion, ale keď niekto jasne vysvetlí,
čo myslí tým percentom, prečo je to chyba? To ti tak vadí, že vidíš 30% a nie 1/3?

Elementy: Prečo? Povedz mi jediný objektívny dôvod, prečo je to chyba?

Kúzla:
Atimagická střela - a proti iným protivníkom sa to nedá použiť? Čo takto večne otravná Ochrana pred šípmi? A keď už, čo takto balista? Alebo magický luk? Nemagický musí byť projektil, nie zariadenie, ktoré ho vypúšťa...
Dračí dech - rovnaký dosah a vyrcholový uhol ako pri drakovi, iné zranenie. Mne sa to zmetočné nezdá. Aké magenergické zákony? Uveď stranu a odstave.
Oko draka - nie je to drakomluva, takže záblesk očí sa dá asi ťažko považovať za chybu... zbroj sama schopnosť drakomluvy nedáva (ešte že tak). A čo sa pasce týka, je pomerne nízka, navyše stojí kúzlo 240 magov.
Dračí proměna - jak se bude snažit zastrašit nepřátele? --- eh, zareve na nich? Je to drak... A to, že je zastrašenie válečníkova schopnosť ešte neznamená, že jej mechanizmy sa nemôžu využiť aj inde. Skôr by sa malo používať čím menej nových mechanizmov...
Dračí spáry - inu, vec názoru, tu sa asi nemá význam hádať...
Dračí postava - válečníkovi pridá 20%, ostatný dostanú schopnosť zastrašiť... stačí to prečítať poriadne, nie len každý druhý riadok. Efekt na velení? Žiadny, velení sa robí pomocou ústnych príkazov. Povesť? Tá je tak vágne napísaná, že škoda reči. To je ako by si sa pýtal, aký bude mať kúzlo efekt na iniciatívu.
Dračí křídla - tu tvoju kritiku uznávam, MS chýba a pohyblivosť je naozaj vysoká.... na druhej strane je tam vrazená kopa magov... opäť vec názoru.
Drakobijec - Ako spozná? Hm, 19. sféra, moment, ktorá je vědení toho, co je? Aha, tá má jednociferné poradové číslo.
Časová jednotka "hodina" se v DrD nepoužívá. - náhodne som otvoril PPE. Strana 55, Jedy - Amanitin - trvání: 12 hodin/12 hodin. Pri NÁHODNOM OTVORENÍ!! Tento argument stojí za starú bačkoru.

Boj s drakom: Aha, takže na draka pôjde šermiar, ktorý má artefakt, s obyčajným mečom a mizivou iniciatívou? Bez toho, aby si kúpil lektvar rýchlosti (PPZ)? Už len so zarátaním týchto faktorov sa to zranenie drakovi rapídne zvýši...
K naloženiu sa vyjadrím asi tak, že nie je nič rozumnejšie, ako odložiť pred (PRED!) bitkou batoh. Skúšal si sa niekedy biť s ruksakom?
Na druhej strane je 1000 mn asi dosť, dlho som nehral, tak som pozabúdal...

Stále sa mi vidí, že "chyby" sú nájdené umelo a za každú cenu. Veď len elementy. To, že si TY myslíš, že sa kúzla zosielajú iba a len za magy ešte nie je dôvod na to, aby sa to odsudzovalo ako chyba. Niektorí ľudia ich chvália. A je zaujímavé, že medzi nich patrí redaktor rubriky. (Folcwine, Skaza Magrenionova, úvodná kritika, bod 4).

S pozdravom,
Alden Nahlilairon


 Uživatel úrovně 0

Alden: Zásadní chyba takovéto obhajoby je, že tady nejsou pravidla pro asterion. Nejsou to ani pravidla pro Warhamer či Pána prstenů (RPG hry). Jsou to pravidla DrD (a to nemodifikovaná autorovým světem) a v požadavcích na díla je to jasně řečeno - podle těch jsou také díla hodnocena.

K elementům jsem se vyjádřil - mám snad opakovat, že kouzla se sesílají za magenergii a vymýšlet nové a především neúčelné jednotky je chyba?

Kouzla - Které z nich je dle tebe bez chyby? Kde hledám chybu, ačkoliv tam není? To, že v uvedeném popisu třebas dračího dechu je formulace daného pravidla tak zmatečná, že není jasné, jaké zranění vlastně dává? Že toto kouzlo porušuje magenergické zákony plošných kouzel? (tvorba kouzel PPE)

Příklad s bojem nebere v potaz útoky dotyčné postavy, protože dotyčná postava svými řekněme 3 - 4 útoky spáchá s hodně dobrou vůlí (a aktivním "dragonslayerem") tak 5-6 zranění jedním útokem (barbar válečník se silou 19/+4 a s bastardem - síla4 + SZ6 + rodovka1 + dragonslayer7 (- 1 za 80% velké naložení) = ÚČ 17, nejslabší drak OZ 12) což po těch 4ech kolech dělá 20-25 zranění drakovi - naprosto zanedbatelné. Mimoto ohledně toho naložení - při 480mn základní nosnosti dosáhne velkého naložení při 1440mn -
1000mn brnění
40mn meč bastard + 40mn náhradní meč
50mn štít
40mn šaty obyčejné + 40mn náhradní šaty
20mn torna
5mn měch + 40mn voda
110mn jídlo na 5 dní obyčejné (2 dny už šlapal a něco snědl)
25mn lucerna
10mn olej + 10mn olej navíc
40mn provaz 20 sáhů
2mn křesadlo
40mn - 40zl na "drobné útraty"
-----------------
1512mn nákladu

I kdyby něco nechal doma a riskoval tak všemožná příkoří a hrozby, bude mít pořád nejspíš vysoké naložení - a to hovoříme o nejsilnějším jedinci z rodu barbarů!
Buď tedy bude bojovat s iniciativou -5, nebo se pokusí v prvním kole shodit baťoh a bude pak moci bojovat s -3 iniciativou. Pohyb s takovým naložením (potažmo v takovém brnění) je pochopitelně nesmysl, ale varianta, že potáhne brnění na zádech a poté ho bude několik kol oblékat za neustélého útoku draka je ještě nereálnější...

Nemám potřebu někomu strhávat dílo, ale, když si přečtu věc plnou chyb, nebudu tvrdit, že to chyby nemá. Tohle dílo je bez rozsáhlé úpravy téměř nepoužitelné a tak jsem taky hodnotil.

T.


 Uživatel úrovně 0

Fronty: jediná rovnica 1E=20 životov=40 magov. Drakobijec má teda cenu cca. 400 magov. A napíš poriadnu obhajobu hodnotenia, som na to tuze zvedavý.

Tuvy: Medzi percentami a zlomkami je malý rozdiel a na Astreione sa % rezisty používajú vcelku bežne. Nehovorím, že by sa mali pozívať všade, ale je to naozaj chyba?

K elementom len toľko, že konečne nejde o magy, ktoré sa dobijú o polnoci, a majú nejaké iné meno. Či už sa volajú elementy alebo cement-štrk-a-písek je hádam jedno... Opäť, na Asterione už rozdelenie na elementálnu mágiu je.

Pri kúzlach a ich kritike si nemôžem pomôcť, ale miestami mi pripadá, akoby si sa snažil silou mocou nájsť chybu tam, kde nie je. Kombinácia dračej postavy s velením? Aký to má pre boha význam? To, že dračí dych zo zbroje zraňuje inak ako reálny? No však ešte že tak, keby t bolo ako u drakov, tak amen tma...

A tvoj príklad s bojom má jednu obrovskú chybu: nezarátal si tam to, že zrejme bude aj postava zraňovať draka (schválne, koľko bojov trvalo v DrD na takých vysokých úrovniach, kde sa zabíjajú draci 4 kolá?).

Možno sa divíte, prečo reagujem na kritiku, keď nie som autor, zvlášť keď autor reagoval tak mierne, ale proste si nemôžem pomôcť. Zdá sa mi, akoby Tuvy chcel úmyselne zhodiť toto dielo. To, že jemu samému nesadlo ešte nie je dôvod, aby hodnotil takto, keď zistil, že dielo "nie je preňho", mal si radšej vziať príklad z Firefanatica (Kúzelnícke kúzla - MMM Vysoká Vitalite, a to je tam redaktor) a vzdať hlasovania. Je rozdiel medzi tým, či niekomu dielo nesadne, lebo má iný postoj k svetu DrD (akokoľvek je "svet DrD" oxymoron), alebo medzi tým, keď je dielo zlé.

Som teda zvedavý, či Tuvy hodnotil podľa jednotlivých bodov kritiky, alebo podľa celkového pocitu z diela. Uvidíme, aká bude reakcia...

S pozdravom,
Alden Nahlilairon


 Uživatel úrovně 0

No.. řekněme, že nepohlcoval... Za prvé, odolnost na dračí dech, za druhé Drakobijec. Démon ho seslal bez něj.

A to mě by zase zajímalo jakpak jsou přehnaná a nepromyšlená. Mě by to opravdu velice zajímalo. Jo a Btw, skus si přešíst kritiku co napsal Tuvy, ten mi taky dal dvojku. Trošku delší nemyslíš? No nic tvuj názor, tvoje hodnocení.

S pozdravem
Demonic - The Lonely Warrior


 Uživatel úrovně 0

Jak to moch Darlan přežít,když se na pohlcování dechu musí soustřeďit?..A navíc nevěděl,že to brnění umí..Kouzla brnění jsou přehnaná a nepromyšlená...je toho víc,ale nechci strávit hodinu vypisováním..hodnotím jak hodnotím..


 Uživatel úrovně 0

Však já se taky nesnažím to omluvit. Pouze konstatuji v čem je asi kámen úrazu.

S pozdravem
Demonic- The Lonely Warrior