Předměty

Obušek sebevraha Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 17

Skupina: Zbraně

Síla zbraně: 4/0

Kvalita zbroje: -2

Délka: 1

Cena: 10

Váha: 100 mn

Popis:

Popis

Vzhled

Na rozdíl od obyčejného obušku není Obušek sebevraha vyztužen dřevěnou rukojetí. V podstatě se jedná o kuličku ze zvláštního kovu (o té dále) v plátěném pytlíku podobném dlouhé ponožce. Díky tomu je velmi obtížné s touto zbraní účinně bojovat bez zkušeností (viz dále).

Skupina: zbraně – těžká

Kulička

Narozdíl od pytlíku, který lze jakkoliv vyměnit, když se poruší (je třeba silné lněné látky), je kulička tvořící jádro naprosto nenahraditelná. Je tvořena ze zašedlého stříbřitě bílého kovu, a ačkoliv má jen asi 9 coulů v průměru, váží skoro 100mn (tvoří v podstatě celou váhu zbraně).

Pro účely vidění magenergie obsahuje 200 magů. Tvrdostí se blíží železu a lze ji stejně tak zničit násilím. Nelze ji však roztavit konvenčními prostředky. Informaci, že jde o magicky upravené Kalifornium, vědí pouze sféry (od 6. výše) – prvek se přírodně nevyskytuje.

Vznik a Historie

Kuličku v době svého pobytu u magických pramenů nechal vytvořit Meredith R. McKay sférou Caliel a dle instrukcí této sféry ji stabilizoval ihned po jejím stvoření. Jelikož pouze zkoušel možnosti této sféry (vytvoření věci reálné, ovšem ve světě se nevyskytující), odložil kuličku jako nepotřebnou kdesi ve své laboratoři.

Neví se, jak kulička z laboratoře zmizela (sféry: přesněji, ukradl ji pomocník Janek a prodal jako zvláštnost projíždějícímu obchodníkovi), ale jako zbraň ji v nouzi (doslova ponožce vloženou) poprvé použil jistý zloděj Fartik. Již toto první použití se však obrátilo proti jemu samému a ranou do hlavy ho obušek zabil.

Následovala nezajímavá historie, kdy obušek často měnil majitele, kteří padali pod jeho nevyzpytatelnými ranami, či chřadli a umírali nemocní do roka od jeho získání. V současné době se může nacházet kdekoliv od vetešnictví, po jakýkoliv poklad skřetů.

Funkce a vlastnosti

Vzhledem k váze drobné kuličky a jejímu špatnému ovládání ve volném pytlíku tvořícím obušek je velmi těžké naučit se tuto zbraň ovládat. Ve chvíli, kdy to však hrdina zvládne, stane se zbraň skutečně smrtonosnou. Toto se projeví v navýšeném bonusu za získání zkušeností se zbraní – funguje stejně jako válečníkova „přesnost“ pouze ji mohou využít všichni a hodnoty bonusu jsou +2 za 1000zk a +4 za 3000zk.

Navíc zbraň často zasáhne postavu, která se s ní pokouší útočit. Nezkušená postava má 50% šanci, že jí vedený útok zasáhne samu postavu (proti vlastnímu útoku se nelze bránit), získáním 1000zk již tento postih mizí.

Zbraň je radioaktivní, každý týden kdy ji postava sebou nosí, se trvale sníží její max. počet životů o 1.

Výbuch

V případě, že bude zbraní někdy proveden extrémně silný úder, může kulička explodovat. Síla tohoto úderu musí být ekvivalentní útoku o síle 36 a více (tj. hod na útok po opravách = alespoň 36).

Explozi, která takto nastane, lze ve světě DrD srovnávat pouze s účinky bhutů. Síla exploze je 3000/2000/1000/500/250/120/60/30/15/15/15/15/10/10/10/10/5/5/5/5/5 Rozsah exploze je 1 hex = 100 sáhů – v okruhu prvních 100 sáhů tak bude síla exploze 3000, v okruhu dalších 100 sáhů 2000 atd.

Při výpočtu efektu na budovy a další objekty zasahující více jednosáhových hexů působí tato exploze na každém hexu (ve stejné zóně) stejnou silou.

T.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 17

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Zdravím ...

1) Strefit se bude jistě problém - jaktože má SZ tak vysokou? 3 je snad maximum.

2) Tuto zbraň může použít prakticky jen válečník, který s ní musí nasbírat 1000zt - za to dostane +1 pro své povolání a k tomu +3 za zbraň - takže +4. Eh?

3) Popis radioaktivity je nedostačující, proč postava ztrácí životy? neměla by spíše zvracet? Jak to léčit?

4) Výbuch - vzhledem k tomuto, se mi zbraň zdá naprosto nevyužitelná. Kdo by proboha ryskoval takovou šílenost, která zahubí vše okolo? Ani se to nedá použít třeba jako artikl bombardování, protože v takovém případě zmihne i obléhací armáda.

5) Jaktože je toto v sekce zbraně, když to má démona? není to tedy artefakt? (toto enberu jako chybu, poslední 4 díla ve válečníkovi nemají ani zařazení a taky se s tim nic nedělá :)

Sečteno podtrženo. Má to nápad, který zahubí při náhodě všechny. Je to zbraň, kteoru může použít jedině válečník, který aby se s ní nezabil, dostane +6 k UČ, což je odcela dost. Teda pokud se k tolika zt dostane, protože za každý týden ho kulička zabíjí víc a víc.


 Uživatel úrovně 1

Je to moc hezký předmět. :-)

Líbí se mi na něm spousta věcí. To, že dokázal několik dobrých nápadů a použitelných věcí zpracovat stručně a krátce. To, že přináší něco nového a zábavného. Líbí se mi zpracování, které je prosté a kvalitní. A líbí se mi, že Tuvy umí vymyslet artefakty, co nejsou jen o silných číslech, ale mají nápad a šmrnc.

Doufám, že toto dílo značí Tuvyho návrat do rubrik, ony to potřebují. :B


 Uživatel úrovně 0

To Hamster:

1) Lze jistě dodat.

2) Ne, bylo by to moc komplikované řešit. V našem světě by oblast radioaktivní byla, ale vzorce na výpočet toho, jak dlouiho a jak intenzivně a v jakých oblastech by zabraly víc jak A4.

3) Obecnými pravidly pro vrhání čímkoliv lze jistě vypočítat její útočnost pro střelecký útok.

4) Nevím na co přesně narážíš. Při hodu 1k6+ házíš dokud padá šestka - ale možná jsem nějaké pravidýlko opoměl.

5) Ano.

Díky za hodnocení a komentář.
T.


 Uživatel úrovně 0

Wow, já zírám. Takovouhle doslova bleskurychlou reakci (natož schválení) jsem tu nikdá nezažil! Pochopitelně díky za ni redaktorovi.
Musím se přiznat, že jsem to smkunul s pravidly včera přímo do formuláře (byť předmět jsem vymyslel při nějaké pitce s fyziky v hospodě). Ku vlastnímu podivu i plně uznávám vytčené námitky Folcwina a mohu jen zkusit doplnit:

2) Zbraň spadá váhou jednoznačně do těžkých a podle toho jsem tam zbraň zařadil. Pravidla jasně hovoří o tom, že dané povolání může používat jen určité zbraně s tím, že pokud to hráč porušuje, měl by ho PJ usměrnit, ale ne tak, že by mu řekl "jsi mág, nemůžeš bojovat trojzubcem." Myslím, že je tak možné, aby zbraň s postihy používala všechna povolání, přesto nevím, jestli to byla dobrá volba (nechat se ovlivnit váhnou v zařazení do kategorie).

3) Rozsah záření jsem neurčoval, protože to na netu v podstatě nejde najít (do jaké vzdálenosti je nebezpečné a tak dále) a kdybych si to vymyslel, tak jak pamatuju by se našel někdo, kdo by mi to vyčetl. Herně by snad mohlo stačit, že postava má mít zbraň u sebe - tj. nanejvýš v nějaké batohu - ale na ostatní poastvy ve družině nepůsobí.

5) Jde o použití, navrhoval bych řadu varování prostřednictvím šílených venkovských babiček, poletujících duchů a jiných, kteří vycítí nebezpečnost předmětu bez jeho znalosti.

Díky
T.


 Uživatel úrovně 0

Já si nemůžu pomoct, ale nějak nevidím využitelnost zbraně.

Jedná se o těžkou zbraň (jednoruční?), takže jí použijí jenom válečníci.., A dokud se s ním nějak nenaučí, tak je bez těch vlastností, o kterých nikdo neví, nezajímavá. Dejme tomu, že se najde nějaký dobrák, který zbraň i přes její nevyužitelnost použije.. Třeba proto, že má slabost pro zvláštní zbraně, nebo proto, že mu nějaký alchymista prozradí skrytý potenciál v ní. Tak takový dobrák bude odměněn (dejme tomu, že přežije prvních 1000 zk) zbraní s mírně nadprůměrnými statistikami a nemocí z ozáření. Řekňeme, že ho to neodradí a nechá si jí. No a potom dá náhodou nečekaně povedený útok a konec, de se nahazovat nová postava. Vlastně postavy.

Zatím nehlasuju


 Uživatel úrovně 8

Nebudu se opakovat po Folcwinovi, který řekl to zásadní, jen doplním pár mojich postřehů:
0) zkušenost má zkratku zt

1) ještě zmíním - způsob léčení radioaktivity by měl určitě být zmíněný, takhle to není vtipná zbraň, ale velmi rychlý vyvražďovač nositele... 1000 zt pak ztrácí jakýkoliv smysl

2) výbuch - je po výbuchu zničená oblast radioaktivní?

3) lze kuličkou vrhat?
a vůbec využití mimo obušek mi chybí, ale já nic nevymyslel, ani to nepočítám do hodnocení

4) zajímala by mě teoretická možnost, jak dosáhnout útoku o síle 36??? 18 za kostky (fatální neúspěch a co, odpovídá to následnému výbuchu), 8 za SZ... tj 26... a těch 10 se vezme kde? +5 ze síly, pořád mi chybí 5... může toho dosáhnout někdo jiný než bojovník berserk?

5) válečník má i bonusy za svoji vlastní přesnost?


 Uživatel úrovně 5

1) Dílo má všechny náležitosti a dobrou strukturu. Nechybí odkazy na další text, všechny potřebné náležitosti (snad kromě vzniku) dílo obsahuje. Líbí se mi citace sfér. Dílo mohlo být psáno trochu vážnějším stylem.

2) U názvu sféry mohl bý uvedeno pořadové číslo a název – 18. sféra Caliel, Tvorba věcí. U ceny uvedeno, že se jedná o cenu za podivnost na obyčejném tržišti. a zmínka, zda může být kulička obdařena démonem. Zbraň nemůže být třídy těžká, pokud ji může používat zloděj (detaily).

3) Nápad s Kaliforniem, velkou hustotou a radioaktivitou se mi líbí. Snad u radioaktivity bych možná napsal i orientační dosah. DrD umožňuje léčit nemoci jako lykantropie celkem jednoduchými PPZ kouzly. I u rozpadu tkáně působením radioaktivity bych napsal nějaký „šílený“ postup, jak by šli životy navrátit.

4) K SZ mi nesedí ta použitelnost a historie (subjektivní pocit – nezahrnuto do hodnocení). Nápad na zisk 1000zk, když postava každým druhým útokem zraní sama sebe je dosti komplikovaný a herně zajímavý. Podobný postup učení může být pěkná inspirace pro učení se opravdu silnému artefaktu s podobnými účinky.

5) U atomového minihřibu vidím jen jediný problém – může to vyhladit družinu, aniž by měla jakoukoli šanci na přežití. Jinak hezká možnost pro PJ, jak vysvětlit totální zničení města.

Dílo je krátké, výstižné, jednoznačné. Má hned několik nápadů a přesto je jen na 1 A4. Nádherná ukázka, že se dají kvalitní díla psát i krátká a přesto mají v sobě i dostačující příběh. Váhám na hraně 4,5 – misku vah nakonec k nižší hodnotě převážili parametry nastavené tak, že obušek má „menší“ použitelnost, než jakou dílo mohlo mít.


Skvělý start mistra T. po dlouhé odmlce. Gratuluji k velmi povedenému dílu.

****