Předměty

Nešťastné botky Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 10

Skupina: Artefakty

Síla zbraně: 0

Kvalita zbroje: 0

Délka: 0

Popis:

Anotace: I CP občas padne fatál.

Věhlas: -5

Popis

Vzhled samotných botek se popisuje velice špatně, neb žádný stálý vzhled nemají. Nicméně vždy mají podobu něčeho, co se dá nasadit na nohy. Předmět jako takový není příliš znám, protože jakmile se někomu podaří se botek zbavit, nikde se o tom moc nerozšiřuje a jen málokdo pocítil nutnost něco sepsat do svého deníčku a z toho mála se ještě méně zachovalo nebo dostalo na světlo veřejnosti.

Něco pro objasnění z historie

Botky vznikly před jistou (blíže neurčenou) dobou, když si jistý (blíže neurčený) theurg rozhodl trochu přilepšit jistým (zde blíže přiblíženým) způsobem. On to byl vůbec tak trochu smolař a smůla nikoho dlouho nebaví, zvlášť když nasbírá dostatek zkušeností, aby s tím něco udělal. Theurg tedy sebral Astron, pět černých svící z kočičího sádla, mandragoru a několik dalších ingrediencí, na které ani sféry radši moc často nemyslí, když nemusí. Na spojení vybrakoval svoji zásobu magů, a aby mu nezbyly v truhličce drobné, vzal rovnou tisícovku (950 za zamýšlenou sféru a 50 jako dýško). K tomu popadl botku s kouskem plechu v podpatku, který tam zašil švec z vedlejší ulice. Poté zahájil tajemný obřad ve sklepení svého domku a dovedl ho až do zdárného konce, kdy zaklel démona do plíšku v podpatku a učinil z toho tak Srdce Artefaktu. Svět nikdy nezjistil, jak by měl onen zdárný konec vlastně vypadat. Náš theurg chvíli botky nosil a měl štěstí v kostkách. Pak ale Noxík (viz níže) zatoužil vidět svět a vzal kramle.

Démon

Přivolaný démon pochází ze sféry Leuviah (Tvorba života). Theurg sice nepotřeboval vytvořit nic živého, ale musel obejít omezení nižších sfér. Kdyby se nestalo, že se kostka špatně otočila, byl by to velice zajímavý artefakt. Nemá však smysl se o něm bavit, protože to dopadlo, jak to dopadlo.

Jméno démona je Noxius (mezi přáteli zvaný Noxík), kterýžto v současnosti přebývá v kousku plechu v podpatku, i když jeho mysl se rozpíná někdy až příliš daleko. Jeden z nejškodolibějších démonů, které můžete vůbec najít ve všech sférách. S jeho inteligencí je možné, že se sám vecpal do předmětu, protože mu přišlo vtipné to všechno obrátit a užít si tak trochu té srandy ve světě smrtelníků. Noxius v podstatě není zlý, ale to co dělá, mu přijde zábavné, protože nechápe věci stejně jako my. Ale i kdyby chápal, možná by to tak dělal dál.

Co se tedy stalo?

Původním smyslem bylo vytvořit artefakt v podobě boty, která dokáže měnit podobu, vytvořit své dvojče na druhou nohu, ovlivnit náhodu, zvýšit charisma a pár dalších vychytávek. Noxius znal původní úmysl našeho theurga, a tak si vzal několik jeho nápadů a pár vlastních přidal.

Schopnosti

Artefakt má 150 magů. O půlnoci se mu dobyjí jen ty, které dal na kouzlo, které způsobilo nějakou neplechu (to je na posouzení PJ a neplatí to u kouzla „Vytvoř sestru“). Do plného počtu se magy vrátí každý poslední den v týdnu.

Kouzla
  • Vytvoř sestru
  • Změň se
  • Hej tady jsem
  • Módní ohoz
  • Miluji vás
  • Hoď tlamu
  • Voňavé ponožky
  • Špatná kostka
  • Hups
  • Tam kde slunko nesvítí
  • Babylonskej blábol

+ Démon může využívat kouzla ze Skřítčí Magie I a II (od zerafela) s výjimkou Emoční, Poznávací a Energetické útočné magie.

Vytvoř sestru

Magenergie: 120magů

Botka jako taková je jenom jedna a jako takovou by si jí nikdo nenechal. Démon je schopen za cenu veliké námahy vytvořit kopii svého současného příbytku. Bota bude identická vzhledem k současné podobě artefaktu vzhledem k současné podobě artefaktu, ale samozřejmě sedět bude na druhou nohu. Tato vytvořená „sestra“ je obyčejnou (trvalou) botou a nedá se zrušit kouzly rušícími magii. Je to jediné kouzlo, které nemusí způsobit škodu, aby se spotřebovaná magenergie obnovila.

Pokud někdo botu objeví dřív, než démon vytvoří druhou a na zkoušku si ji nasadí, načež se začne shánět po druhé, druhá bota se objeví někde, kde je to možné. Místo, kam se dobrodruh ještě nedíval, za jeho zády, ve stínu. Nox jen nerad odhalí svou magickou podstatu a důkladně si rozmyslí, zda to risknout s kouzlem “Miluji vás“ či vytvoří druhou botu. Záleží také na tom, jak dlouho někde ležel nebo jaká je možnost, že zase někdo přijde.

Změň se

Magenergie: 15magů

Ne každý má stejný vkus a Noxius se nechce specializovat jen na lidi s určitým vkusem. On sám má jistý smysl pro styl a módu a navíc dokáže celkem dobře odhadnout lidi. Jakmile se tedy někdo přiblíží na deset sáhů a Noxius ho zaznamená, “očíhne“ jeho oblečení a změní se dle své nejlepší úvahy. Měnit se může v různorodou obuv od okřídlených opánků po sedlácké holinky. V případě, že je měněna pouze jedna bota cena je 10 magů.

Hej tady jsem

Magenergie: 15magů

Co si budeme nalhávat. Dobrodruzi prostě nekoukají po botách. Chtějí meče, zbroje, hůlky, hole a nejlépe celé sety v různých barvách a s přízračnými jmény, která mají ten tvrďácký zvuk. Takže když vejde potenciální avšak nevšímavá oběť na místo našeho dočasného odpočinku co přirozeně uděláme? Přivoláme ségru, změníme podobu a jdeme na věc.

Toto kouzlo způsobí, že inteligentní bytosti v dosahu 20 sáhů si povšimnou bot(y), a když si dobrodruzi něčeho všimnou, považují to zákonitě za důležité, takže to vezmou s sebou.

Módní ohoz

Magenergie: 10magů

Zde se jedná o drobné úpravy jako změna barvy, změna materiálu, šněrování, vzoru atp. Cena za jednu botu je 5 magů.

Miluji vás

Magenergie: 50magů
Past: Roz~16~zbaví se/nechá si boty

Občas se může stát, že někomu dojde, co stojí za jeho smůlou (dedukce, zeptá se sfér či jiným způsobem) a bude se chtít bot zbavit. Většinou ho démon nechá, ale občas usoudí, že s takovým člověkem aby mohla být ještě sranda, a okouzlí ho. Taková osoba považuje své předchozí rozhodnutí za šílené, smůlu za několik nešťastných náhod a o theurgovi si pomyslí jen „Co ten šarlatán ví. Vydřiduch jedna předražená“.

Hoď tlamu

Magenergie: 5magů

Klasické kouzlo. Postavě se zapletou nohy, zaškobrtne a už padá.

Voňavé ponožky

Magenergie: 5magů

Tohle je omezeno na „uzavřené boty“. U sandálů, pantoflí a podobného tento efekt nefunguje. Démon vytvoří prostředí, jako kdybyste boty nesundali po dva dny nepřetržité chůze. A když jste k někomu pozvání na návštěvu o zábavu je postaráno.

Špatná kostka

Magenergie: 10magů

Noxius je zručný v ovlivňování hazardních her. U kostek padne přesně to potřebné číslo (pro Noxiuse), u karet vám přijde správná karta (pro Noxiuse) a v páce někdo dostane křeč do ruky (pro…tedy jak se Noxiovi hodí).

Většinou ze začátku dost vyhráváte, ale jakmile vám stoupne sebevědomí a vsadíte hodně, je jasné co bude následovat.

Hups

Magenergie: 10magů

Takové univerzálnější kouzlo. Jedna se v podstatě o nešikovnost. Postava upustí drahou vázu z ruky, vytratí klíče z kapsy (která však musí být otevřená, aby klíče mohly někde vypadnout), ramenem shodí obraz ze zdi a další veselé příhody dokáže takto démon způsobit.

Tam kde slunko nesvítí

Magenergie: 15magů

Druhá jasná klasika. Takové prdnutí v kostele má svou váhu.

Babylonskej blábol

Magenergie: 20magů
Past:Roz~15~kouzlo neúčinkuje/účinkuje

V případě seslání - Past:Roz+Int~17~neví/ví co říká

A jakmile se pokusíte z nějaké trapné situace vymluvit, zasáhne znovu démon. Pro nositele bot je jeho hlas normální, ale pro ostatní…škoda mluvit. Je to různé, může koktat, říkat sprosťárny, svalovat vinu na druhé atp.


Děkuji písni Boty proti lásce a všem, kteří se vyjádřili v MS. I těm, kteří měli trpělivost a dočetli to až sem.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 10

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Máme tu potomka z velmi úspěšné magie skřítků I a II. Předchůdce nastavil vpravdě vysokou laťku, pojďme se podívat, nakolik toto dílko jde ve stopách svých vtipných předchůdců.

1) Úvodní tabulka není vyplněna, co tak sféra, cena, váha atp.? (závažná chyba)

2) Chybí popis, alespoň ukázkový. Nějaký základ by dle mého měl být, z kterého se vychází. Kapitola popis mi přijde celkem dosti divná a zcestná (detail).

3) 150 magů je příliš mnoho. To, aby je vypotřeboval, musí se stále něco dít a tak se během pár chvil se všechny kouzla ohrají. Dle mého, pokud by zásoba byla jen 20 - 30 magů, tak by to bylo mnohem lepší, protože nehody a náhody by se stávali jen občas a tak by to bylo přirozenější a předmět by nebyl jen na jedno sezení, které by vtipem úplně zruinoval, ale byl by pro několik sezení a zlepšoval by náladu (s tím, že magová náročnost některých kouzel by se musela změnit. Mně se zdá, že magy byly nastřeleny od boku bez většího přemýšlení nad možnými důsledky. (detail)

4) Autor seznam kouzel převzatých odbyl stylem, všechna kouzla kromě 3 oborů. Protože oborů je 6, tak by přirozenější bylo vypsat školy, které ano. Úplně nejlépe by bylo vypsat názvy kouzel, které se přebírají. Kouzla jako „alkohol“, „dračí dech“ se mi k povaze bot nehodí. Některá jsou dělaná jen pro živého sesilatele, nevím třeba, jak démon bude sesílat „Iluzi zvuku“, když nemá vlastní hlas. Okopírovat něčí kouzla bez řádného zamýšlení je dobré, ale ne vždy úplně vhodné. Magenergie kouzel z magie skřítků a z nového repertoáru jsou nesloučené. Mnohdy jde stejný (podobný) efekt udělat magií skřítků za čtvrtinovou cenu než zde nastíněnými kouzly. (několik malých až středních chyb)

5) Pasti jsou děsné. Neměl by tam být ROZ a nebezpečnost by měla se pohybovat kolem 6. U většiny kouzel pasti, dosahy a jiné parametry úplně chybí. Vtip některým nechybí, ale zpracování je velmi slabé. (střední chyba)

6) Dílo se pyšní poděkováním, které bych si dovolil představit jako odstrašující případ. Nejsou zmíněny jména pomocníků – to vypadá, jako by sis jejich rad nevážil, když nejsi schopen je vypsat. Naprosto nechápu, jak mohlo vypadnout poděkování zerafelovi, když ti posloužil jako inspiraci a když se na jeho dílo odvoláváš. Musel jsem se zerafela ptát, zda máš od něj povolení dávat odkaz na jeho dílo – naštěstí ti jej dal, jinak by dílo nebylo schváleno. (velké mínus)

Takže co nám dílo přináší? Magii skřítků v podobě démona Noxíka zakletého do artefaktové boty. Artefakt, který je svým způsobem prokletý. Jinak zde již vše bylo a v mnohem lepší a univerzálnější podobě – v magii skřítků. Zpracování hodně pokulhává, přesto si myslým, že vtipný sloh se bude líbit mnoha uživatelům, kteří se nezaměřují na použitelnost, ale čitelnost. Já jako redaktor však musím pamatovat také na hru, využití a vyváženost. Po zhodnocení všech aspektů jsem došel k hodnocení:

***

Příště, když zapracuješ všechny pravidlové náležitosti, tak bych hodnotil dílo lépe. Pevně věřím, že další dílo bude po „technické“ stránce lepší. Nápad v tom je, čtivé to také je, akorát ta pravidlová stránka, škoda...