Předměty

San Jie Gun Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 15

Skupina: Zbraně

Síla zbraně: 6/0

Kvalita zbroje: -2

Délka: 1-3

Cena: 1

Váha: 30 mn

Popis:

Typ: Střední – obouruční

Ilustrační obrázek

Co to je?

San Jie Gun patří do kategorie zbraní využívaných v zemích vycházejícího slunce, klasických zbraní (severo)čínských mistrů boje. Je podobna cepu, ale skládá se ze tří tyčí, zhruba šedesáticoulových (do 65cm) dílů, jež jsou z tvrdého dřeva (Buk, Dub, Mahagon, Eben atd.), či ratanu (materiál podobný bambusu) a v zájmu pevnosti se napouští olejem. Tyto tyče spojujeme asi sedmicoulovým řetězem.

Můžeme ho zařadit i do skupiny sekundárních zbraní, neboť se díky svému řešení na těle dá schovat, aniž by výrazně překážel třeba v boji (Bereme-li v úvahu jeho celkovou délku a možnost upnutí k tělu oproti zbraním jiným, jako meče, palcáty, šavle, kopí atd…)

V praxi

Tuto zbraň lze, podle toho kde se drží, použít jako dlouhou i kratší. Kdo bojoval proti cepu ví, že dokáže být záludnou zbraní. To o San Jie Gunu platí dvojnásob. Kdo bojoval s cepem ví, že není jednoduché ho ovládat a o San Jie Gunu to platí též dvojnásob, a proto je těžší osvojit si techniky boje s ním. Používat ho lze logicky z obou stran, nebo držením pouze střední tyče.

*Nepovinné pravidlo*

Dosáhnete-li při boji s touto zbraní alespoň 1000 zk., lze po výcviku u příslušného mistra snížit postih za obranu na -1. Ano, stejně tak hraničář jako zloděj, neboť toto není válečníkova schopnost při níž získává se zbraní bonus k útoku.

Slovo autora

Jsem toho názoru, že zbraň lze popsat čísly, kterými jsou popsány zbraně v pravidlech, neb proto byla zavedena. V zájmu hratelnosti a jednoduchosti je mnohem lepší vložit celý duch zbraně do základních údajů (SZ, útoč.,OZ, DZ) a minimálně využívat mimotechnické pomůcky. SZ je vyšší než u cepu, tedy šance na zásah je vyšší. Účinek je oproti cepu logicky nižší (SZ+útoč.), ovladatelnost a obrana je složitější (nižší OZ). Rozdíl mezi bojem na kratší a delší vzdálenost nepopisuji, berme to jako průměr hodnot. Tímto porovnáním lehce zjednodušuji důvody svého počínání. A vám asi nezbývá nic jiného, než mi věřit, nebo se se mnou přít. Děkuji za přečtení.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 15

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Své stanovisko nemusím obhajovat, vše podstatné pravil Sephitan.

AN: K tvé reakci na Sephitana, co sakra znamená ta hláška "...ale s prihliadnutím k levelu...". To že se to tobě nelíbí natolik, aby jsi dal dílu pět, neznamená, že všichni mají stejný názor.


 Uživatel úrovně 0

Slovan: tak fajn, potom by mala podľa tvojej učebnice logiky byť SZ krátkeho meča väčšia ako obojručáku, lebo krátkym mečom sa ľahšie triafa. Ale späť k prirovnaniu s cepom: nedá sa lebo cep má iný spôsob boja, iný spôsob udierania a je určený pre úplne inú skupinu používateľov (dá sa s ním naučiť oháňať za pár hodín, kdežto so san jie gunom to trvá pekných pár rokov).
Navyše, SZ 6 nemá absolútne žiadna stredná zbraň! Keď už to chceš mermomocou porovnávať s cepom (čo je podľa selského rozumu chyba) a zvyšovať SZ, tak potom aspoň daj mastný postih k út (okolo -2 až -3), teraz si dal zlodejom niečo, čo ich postaví v podstate na úroveň válečníkov čo sa do ÚČ týka a to je zásadná... hm, možno by to nebola chyba (aj keď teraz je), povedzme že zmena.

K hodnoteniam 5*... hm, nič v zlom, ale asi tvoji známy, čo? Sephitan môže tvrdiť, čo chce, ale "nadpriemerné" je za 3, nie za 5. Keby takto hodnotil napríklad Nathaka a nevysvetlil by to, už by mi to silne nevoňalo, ale s prihliadnutím k levelu - chybička sa proste prihodí. Hodnotiť by sa malo (aj) podľa toho, či je dielo na dostatočnej úrovni na OHyZDu, a podľa mňa to vôbec tak nie je... podľa mňa na OHyZDu nie sú ani Demonicove Zbraně netradiční a exotické, takže toto fakt nie.

S pozdravom,
Alden Nahlilairon


 Uživatel úrovně 0

Je to prosté Nathako, toto dílo tu bylo dřív než balíček děl Demonica, tedy jsem zde hlasoval tak jak sem hlasoval na základě své nejlepší vůle. Demonicovo dílo obsahuje sice daleko více děl, ale ne tak podpobně, ale stručnost je u mě velké významné, ale snadno smazatelné plus. Ovšem obhajoba hlasování není myslím nutná. Toto dílo je nadprůměrné a o nuláctví se nejedná.


 Uživatel úrovně 1

Rád bych se otázal všech, kteří dali tomuto dílu pět hvězd, za co je udělili a jak by toto dílo srovnali s Demonicovým dílem Zbraně netradiční a exotické, které poskytuje podobných nápadů na zajímavé zbraně, zpracovaných jen o něco méně dopodrobna, hned dva tucty.


 Uživatel úrovně 0

Já tedy, kdo viděl nějaký z mýchj komentáří ví o čemmluvím, moc hodnotit a psát komentáře neumím. Nicméně tady se musím ozvat, velmi mě to zaujalo! Je to moc zajímavá zbraň. Sice si nedokážu představit sama sebe "v akci" s takovouhle "hračkou" , ale to nevadí. Rozhodně se mi ten nápad zamlouvá a to i z hlediska drd, taková postava, která s tímhle umí...moc pěkná představa:)


 Uživatel úrovně 0

Toto dílo, já osobně považuji za velmi zdařilé. Oceňuji na něm hlavně jednoduchost popisu, není to slohová práce, autor vše podstatné vylíčil v několika málo řádcích. Dále sem si jist, že hráčské postavy se zaměřením na exotické zbraně jistě budou po svém PJ zavedení této elegantní zbraně. Myslím, že není moc nutné toto dílo upravovat pro využití v příbězích..

Dále musím souhlasit se Slovanovo obhajobou vůči Aldenovi, síla úderu zbraně vážně není jen o SZ, ale hlavní podíl na údernosti má útočnost zbraně.. Nestandartní zbraň vyžaduje nestandartní statistiky.. U většiny tyčových zbraní se nesetkáváme se zápornou OZ, ale tady myslím je jasně vylíčeno proč tomu tak je a tak SZ na 6 považuji za úměrnou této zbrani..


 Uživatel úrovně 1

Ale pane, celá ta vaše fyzika postrádá smyslu pokud řeknu tohle:

Síla úderu nezáleží na SZ, to je jen šance na zásah. Síla úderu (kolik životu zbraň po zásahu ubírá) záleží na součtu SZ + útoč. (přičítá, či odečítá se po zásahu). Tudíž San Jie Gun se s cepem porovnávat může, ale má "znatelně" menší údernost (součet SZ+útoč.) což znamená, že účinek je po zásahu slabší, ale větší SZ znamenající, že šance na zásah je větší, oproti cepu. Krom učebnice fyziky si můžeme přečíst také základní PPZ a učebnici logiky.

Příklad: okovaná hůl, také se s ní lépe zasáhne, než třeba s kyjem (SZ), ale údernost je ve výsledku menší (SZ+útoč.). To o čem ty mluvíš je deformace, či údernost, či cokoliv a v tom já s tebou se přít nehodlám, ale to měřme až po zásahu a neporovnávejme to s SZ. Zřejmě máš dosud zkreslenou představu o významu čísel, nebo jsi nepochopil význam, jaký zde předkládám. Promiň, že to tak musím říct.

Tím chci naznačit, že autor (ani Pj, ani hráč) nemusí mít ČVUT, aby tím oslnil ostatní (které třeba nadchneš, neb skrz tu roušku matematiky neprohlédnou, že si odporuješ významu čísel zobrazených v pravidlech - smysl zásahu a účinku), ale stačí selský rozum a umět vyvozovat.

Jinak nadále se s tebou přít už nemohu, jak sám tvrdíš, je to subjektivní. Stejně, díky za výklad.


 Uživatel úrovně 0

K cepu sa to rpirivnať nedá z jedného dôvodu, a tým je prostá fyzika. Nebudem vás tu zaťažovať vecmi ako impulz sily a moment sily a hybnosti, ale zaručujem vám, že úder cepom bude mať niekoľkonásobne väčšiu pádnosť (rozumej hybnosť) ako san jie gun.
Predsa len trochu veľmi zjednodušenej matematiky: cep má dĺžku rúčky asi 150 cm a dĺžku násady 50 cm, s tým, že ich hrúbky sú 4 a 10 cm. San jie gun má v základnom údere, keď sa drží jednou rukou za krajnú tyč a jednou rukou v strede k dispozícii dĺžku rúčky 60 cm a dĺžku násady 60 cm, tretia tyč sa do úderu nezapája, pričom priemer je všade asi tak 2,5 cm.
Rozloženie hmotnosti pri cepe je také, že pri náraze sa značná časť energie cepu premení na deformáciu cieľa (rátané cez impulz sily, ktorý sa rovná zmene hybnosti), pretože udiera ťažkou násadou, kdežto San jie gun udiera tak, že sa zlomí a kvôli rovnomernému rozloženiu hmotnosti sa na deformáciu premení omnoho menšia časť sily.

Týmto nechcem naznačiť, že by mal každý, kto tvorí novú zbraň rátať hybnosti, ale iba to, že cep má mnohonásobne väčšiu silu úderu ako san jie gun. Jednoducho povedané, stále som toho názoru, že SZ 6 je priveľká, ono to totiž znamená, že san jie gunom sa dá trafiť ľahšie ako širokým mečom, a to je podľa mňa nelogické.

K typu zbrane, no, to je individuálne, ale jedna vec je faktom, typ zbrane nie je určený tým, ako dlho sa treba cvičiť na to, aby sa zbraň dala ovládať. Krátky meč a dýka vyžadujú výbornú koordináciu oboch rúk, s tým, že každou robíš niečo iné, a aj tak je to stredná.
Na druhej strane je pravda, že typ zbrane sa určuje podľa toho, či jej autor chce alebo nechce, aby to používali aj kúzelníci, takže tu by som to videl ako veľmi subjekívne.

S pozdravom,
Alden Nahlilairon


 Uživatel úrovně 5

Na to, že se jedná o první dílo poslané na tento server, je dle mého nadprůměrné. Sám vím, kolik dnes kvalitních uživatelů mělo "drhnoucí" začátky. Jeden příklad za všechny - UnknowN.

Dílo jsem schválil, protože důvody k zamítnutí, které autor zmínil jsem považoval za banální (autor mi poštou vlastně řekl, že klidně dílo mohu schválit, pokud se mi zdá, že je dobré).

Autor vysvětlil, jak ke svým číslům přišel. Šel k těm číslům trochu jinak, než by jste šli vy, ale dle mého v jeho postupu není pochybení. Stejně tak, kdyby vycházel z hole, mohlo by mu být vytknuto, proč nevycházel z cepu.
Drtivá zbraní zde v rubrice nemá přímo v díle napsáno, kde a jak se přišlo k těm statistikám. Proto bych chtěl kritizenstvo, aby dalších tahanic na téma: "měl jsi vycházet z tohoto a nikoli z tohoto" zanechali - dle mého se jedná o takovou banalitu, že to nemá smysl řešit útočnou diskuzí.

Hmotnost zbraně opravena.

Slovan: Za přiměřenou obhajobu svého díla +rep.


 Uživatel úrovně 1

Samurai: Takže to chceš přirovnávat k pevné tyči, dobrá. Je to hloupost. Já to přirovnávám k cepu, pokud beru v úvahu zlomení. Jinak samozřejmě zohlednuji, že to není těžký cep, to snad lze vidět na zařazení a odlišných číslech. Nunchuky, jejíž tlouštku to má podobnou byly využívány na mlácení obilí. Máš, milý Samurai, omezenou představu a zafixované smýšlení. jsem ochoten pochopit, že ti to připomíná hůl, ale po úderu se to už bude chovat úplně jinak, neboť se "zlomí", což odpovídá principu cepu, nunchaků...

Ale v pořádku, já vím, že délka je pod 2 metry, bereme-li celkový součet, i s řetězem, nikoliv jako historické několika metrové píky, ale prosím, najdi mi v pravidlech délku píky v coulech, nebo kopí. Eh? nenacházíš? Zřejmě je to tím, že to tam prostě není, tudíž už nemůžeme počítat s jistotou, jak to kdo myslel. Musí nám tedy postačit představa v bojích na sáhy (1. 1-2, 2 , 2-3). To ale nevyjadřuje délku zbraně. Bereme-li možnost manévrů, která je oproti píce rozhodně vyšší, je to použitelné i v boji na větší vzdálenost. Nehodlávám to porovnávat podle reálné délky, ale porovnávám a snažím se to začlenit. Na tělo se ti to zřejmě vůbec nezatočí, to chce něco s mnohem menším průměrem.

Což zavdává další diskuzi. Mohl jsem zavést fintu, ano, když to opakujete, je to možné a také jsem nad tím přemýšlel. Dnešní lidé na internetových doupáckých stránkách žádají "něco víc". Ano, touto zbraní lze odzbrojovat zbraně jako jsou kopí. Tudíž má to proti nim výhodu, ale nic takového tam nepíšu. Mohl jsem napsat něco ve stylu: Proti kopí bonus + 1 k zásahu, hod si na past s vlastností síla - odzbrojení/neodzbrojení. To jsem neudělal, v rámci jednoduchosti, i když je pravdou, že k tomu se zbran také mohla hodit.
Tady už je to záležitost subjektivního pohledu na věc a věřím, že jsem, vůči většině, možná chybyl. Ale tento problém je vesměs zažehnán tím, že délka zbraně je až 3, tudíž tím dávám na vědomí, že zbraň je delší než klasické meče apod. a zároveň tím číselně předkládám, že i když je kratší, než byli třeba historické píky, má vůči nim jistou výhodu. A zde zase musím zopakovat, učinil jsem to v rámci DZ a nehodlám se odkazovat na reálnou délku, ale na smysl v herním boji.

Klidně se neopakuj, ale hlavně se prosím nerozčiluj. Žádám jen o argumentaci a slušnou výměnu názorů. Nikoho nenutím to tu rozebírat a debatovat se mnou, ale pak je stejně tak možné, že já už nebudu mít vela chuti to samé činit s vámi. Děkuji za tvé postřehy.