Předměty

Bojové prsteny Hodnocení: Vítěz soutěže Vítěz ZD

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 17

Skupina: Zbraně

Síla zbraně: 1/-1 (viz níže)

Kvalita zbroje: -3

Délka: 1

Cena: 4

Váha: 1 mn

Popis:

Bojový prsten je masivní prsten vyrobený většinou ze železa nebo bronzu. Místo vsazeného kamene je opatřen jedním či několika ostrými hroty. Vyrábí se ve větších velikostech, než je u prstenů obvyklé, aby bylo možné si pod něj navléci koženou rukavici. Používá se překvapivě - jako zbraň (lehká jednoruční).

Při úderu pěstí je protivník zasažen právě hroty prstenu, což znamená, že nebude zraněn stínově, jak je tomu u boje beze zbraně, ale za reálné životy. Prstenů jde na jednu ruku nasadit i několik, maximálně čtyři (prsten na palci nemá na útok ani obranu žádný vliv). Za každý prsten navíc dostane útočník bonus +1 k útočnosti, tedy se čtyřmi prsteny jsou parametry 1/+2/-3 (ÚČ/útoč./obrana). Klasifikace zbraně zůstává stále lehká jednoruční. Prsteny je možné zaútočit, i když útočník třímá v dané ruce jednoruční zbraň (místo útoku touto zbraní). Bojovými prsteny není možné se bránit.

Dodatky:

  • Pokud je v některých z prstenů zaklet útočný démon, počítá se pouze nejsilnější z démonů (nejvyšší bojové parametry), ostatní prsteny jen zvyšují útočnost jako obvykle (+1 za každý).
  • To samé platí i pro prsteny vyrobené z neobvyklých materiálů, v ohni salamandra atd. včetně kombinací těchto vlastností s démony. Opět se počítá pouze nejsilnější prsten, ostatní pouze zvyšují útočnost.
  • Prsteny se často používají v kombinaci s jinou zbraní (na jedné ruce prsteny, v druhé dýka, prsteny na obou rukou...).
    • Kombinace se vždy počítá jako o stupeň těžší než je ta druhá zbraň (vyjma kombinace prsteny + těžká zbraň, pak je to zase jen těžká).
    • Útočné parametry se prostě sečtou (útočná čísla a útočnosti). Při kombinaci s těžkou zbraní ale ÚČ o 1 klesne.
    • Obrana zbraně klesne o 1 (nejnižší možná je -3).
    • Délka kombinace je vždy 1.
    • Konečné slovo při určování, zda je daná zbraň použitelná do kombinace s bojovými prsteny, má PJ, ale obecně by to neměl být problém.
  • Lupič nemůže použít výhodu bojových prstenů při boji beze zbraně. Pokud je má na rukou, nemůže útočit pěstí ani dlaní, může jen využít prsteny jako kdokoliv jiný.
  • Plátové rukavice mají občas na kloubech hroty, které je možné využít úplně stejně jako bojové prsteny. V případě, že je kovová rukavice bez hrotů, počítá se s útočností o 2 nižší (jinak se počítá za 4 prsteny). Za 10 zlatých může zkušený kovář plátovou rukavici hroty vybavit.


Jedná se o historické předchůdce dnešních "boxerů". Jako zdroj inspirace mi posloužila kniha Zákeřné zbraně od Jana Komendy. Děkuji rovněž všem, kteří se k tomuto dílku vyjádřili v MS.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 17

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Och, děkuji. Po náznaku, že by dílo mohlo být zamítnuto nebo schváleno jen pro výstrahu je to velice příjemné překvapení. Jednou z motivací bylo i vyzkoušet, jak zde bude přijímána úplně obyčejná věc bez démonů a tajemného příběhu. Nadprůměrným zájmem i hodnocením jsem opravdu potěšen.

- Útok rukou s drženou zbraní není postihován, protože už se mi těch čísel zdálo příliš a snažil jsem se o jednoduchost. V praxi by opravdu byla snížena přesnost úderu, ale na druhou stranu by se výrazně zvýšil účinek zásahu, protože hmota zbraně fungující zároveň jako setrvačník a zároveň jako vzpěra mezi prsteny a dlaní, by dodala úderu pořádnou razanci. Součástí současných boxerů (těch lepších) je rovněž opěrka pro dlaň. Původně byla v příspěvku oprava -1/+2, ale vycházelo to nevyváženě.

- Lupič je opravdu znevýhodněn, ale pro toho by se musela pravidla vlastně úplně přepsat, protože pouze náhrada stínových životů za reálné by z něj udělala bojový stroj. Lupičova schopnost se jmenuje "boj beze zbraně" a prsteny zbraní jsou /*úsměv*/. Boj s prsteny je také trochu něco jiného než lupičské "bojové umění". Hlavním důvodem odstrčení lupiče je hlavně výrazné zkrácení a zjednodušení příspěvku. Úder dlaní mu ale mohl zůstat beze změny, uznávám.

- S démony to byla jediná rozumná varianta už z toho důvodu, že síla prstenů na jedné ruce se nesčítá, ale jen se přičítají bonusy těch ostatních. Kdyby měl někdo prsteny na obou rukou a na každé jednoho démona, výsledná síla samozřejmě bude součtem i jejich schopností. Pokud by docházelo k dohadům, který prsten je silnější, PJ by se měl s hráčem na nějaké variantě dohodnout.

- Úprava rukavice by neměla přesáhnout cenu čtyř prstenů (16 zl). Samozřejmě pokud půjde o nějakou vysoce odbornou nebo dokonce uměleckou práci, může se vyšplhat klidně k dvacetinásobku, jak to důkladně rozebral anarion, kterému za to děkuji. To se ale týká i prstenů samotných a zbraní všeobecně.

- Obrana zbraně klesá z jednoho prostého důvodu: S jednou zbraní se člověk snaží držet protivníka od těla, ale když má zapojit i druhou ruku (ve které nic na obranu nemá), vystaví se tím snadnějšímu protiútoku soupeře. Postavě ale nic nebrání v tom, bojovat jen tou jednou zbraní a prsteny zapojit jen když to pro ni bude výhodné.

Hlavní výhodou prstenů by měla být jejich nenápadnost a možnost okamžitého nasazení kdykoliv a kdekoliv. Nepřekáží v ruce a nedají se z ruky vyrazit (jedině s rukou jako takovou)


 Uživatel úrovně 0

4*
Velice kvalitní dílo, jednoduché a tím pádem použitelné.

1. Co se mi nelíbí je nezvýhodnění lupiče, protože prsteny jsou zbraně přesně pro něj. Nevidím důvod, proč by s prstenem na ruce nemohl dát někomu pěstí nebo dlaní.
2. Jestli to chápu dobře, tak pokud si vezmu meč a prsteny, klesne mi OZ o 1. Proč? To se mi moc nelíbí, přijde mi to špatně, protože prsten na druhé ruce přece nijak neovlivňuje obratnost ruky s mečem. V kombinaci meč + prsteny na jedné ruce proč ne.

Jo, více takovýhle děl:-)

PinHead


 Uživatel úrovně 8

All: Snad nebude vadit, když ohledně rukavic a přetepání řeknu něco z historického hlediska. Koneckonců cena se pak na tom též odrazí.

Inu pravda je totiž někde tam uprostřed :) **dal by se zkrátit článek, jenž napíši. Pro pochopitelnost je však potřeba popisnosti :)**
<u>Tento článek pouze rozebírá cenovou bilanci překování rukavice, jedná se o dosti silnou omáčku, tedy pokud vás to opravdu nezajímá a nejste rejpavými hráči, ani toto nečtěte :)</u>

Musíme si nejdříve uvědomit, jaké máme hráče. Zdalipak si bojovník opravdu se zbraněmi hraje, zajímají je, studuje je. Jestli ví jak vypadá meč, kord, šavle, brnění. Pro menšího znalce není problém si brnění, nebo zbraň představit a pak nadále s myšlenkou pracovat. Podotknu že u mého stolu: Síně Hraniřářů, běží podobné téma ohledně zdobení zbraní.
Pokud tedy máme hráče, kterého ony zbraně zajímají a rád běhá ke kováři, že chce tady kyj prokládat stříbrem, tady šavli přeleštit, tady brnění vyklepat a vytepat ornament, rád pak může s výše uvedenou cenou pracovat.
Pro hráče, který se se zbrojí setkává občas, by jsem volil spodní kategorii ceny *10zl* protože jako hráči mu je jedno jak bude práce odvedena a prostě jen chce mít čísla :)



Situace kdy se o dané vylepšení *zde uvádím vylepšení rukavice* zajímáme, máme 2 varianty. Buď si fakta nastuduje PJ, nebo hráč. Tedy jak k ceně přistupovat, pokud opravdu hráče baví se v tom šťourat?
Máme mnoho zpracování rukavic. Poikud hráč používá rukavice kroužkové, předělání je logicky nemožné. U plátové a rytířské zbroji se rozlišuje pak, stavba rukavice samotné. Mnohdy díl, na kterém by hroty měli být, je vytepaný plech *jedno jestli za studena, nebo za tepla, to teď není postatné* Důležité je, že rukavice je sestavena z plíšků, které jsou *dnes lepeny* dříve přinýtovány k rukavici samorné. Tedy by musel kovář rukavici celou rozebrat, a upravit plát, který nám právě zakrývá ony klouby. Pak záleží, zdalipak je rukavice sestavena tak, že z plátu pro hřbet ruky dole vyráží pouze už chrániče prstů, nebo má postava nějakou vylepšenější formu a má zvláště plát na klouby. V obou případech pracujeme stejně, avšak u druhého je na pomyšlenou, zdalipak vzniklé bodce na rukavici samotné, nezabrání pohybu. Prsty by byli totiž stále pokrčené a nešli by natáhnout.
Jak přidat bodce? To je právě ta cenová otázka. Dejme tomu že účtování za rozebání rukavic a následného smontování bude 2zl. Ale jak přidělat k plechu bodce? Svařovat neuměli, takže buď plech celý předělat a bodce vytepat, s tím že špička by byla robustnější, což je práce u jedoho bodce tak na 5-8zl *uhlí, práce, čas.... *kvalitnější ozdoby tad... rytiny mohu šplhat až do desítek zl* a to je jen cena za jednu rukavici.
Druhá, méně kvalitní a levnější varianta by byla vykovat hřeby s trnem a ty pak přinýtovat. Sám to vidím jako dosti humpoláckou práci co nevydrží dlouho. Možnost spekulovat o výdrži :)

Poslední možností je předělat samotný plát na hřbetu ruky, jelikož jeho úprava pro bodce je nepoužitelná. Musí se nastavit a ztapáním jejich konců do špičky materiál akorát zůžíme :)

Takže srhnutí:
* Levnější rukavice bez plátu na klouby se musí předělat, rozebrání, předělání, smontování tak 10-20zl //bilance se pořítá, zdalipak platnéř rukavice tepe zastudena, nebo zatepla. Pak se přičítá cena uhlí a následné, případné leštění//
* Dražší rukavce s plátem na klouby *rozebrat, předělat, smontovat*
a) přetepat //jednoduše tak 20zl, zdobení 20-150zl//
b) Přinýtovat hroty //10zl//

Pravidlově můžeme uvést že plátová rukavice nebude mít plát na klouby a oprava může být levnější, než u rytířských, ale kvalita nebude nikdy srovnatelná


Vím, je to dlouhé, ale nevím kam jinam to napsat, asi to komu máloco řekne, ale chci tím naznačit, že celková bilance je tak vratká, že určit jednotnou cenu je dosti problém a myslím si, že pro hráče, kteří hru berou čistě jako zábavu, je těch 10-20zl celkem přijatelná hodnota :) Ostatní co se zajímají, mohou klidně oponovat :)


 Uživatel úrovně 0

Pokud je v některých z prstenů zaklet útočný démon, počítá se pouze nejsilnější z démonů (nejvyšší bojové parametry), ostatní prsteny jen zvyšují útočnost jako obvykle (+1 za každý).

a to proč? pravidlově by se to hezky mělo sčítat ne?...když bojuji kombinací dvou zbraní, ve kterých je démon, tak se přece taky počítají oba bonusy, chápu, že by to bylo asi docela silný ale autor to měl udělat jinak...tohle zavání účelovým omezováním což se mi moc nelíbí


 Uživatel úrovně 1

Dobrý nápad a velmi kvalitní pravidlové zpracování, ke kterému mám jen pár připomínek, jelikož je vidět, že Legar myslel téměř na vše.

- Chápu omezení na působení pouze toho nejsilnějšího démona. Problémy ale mohou nastat v případě, že nelze jasně určit, který prsten že je vlastně ten "vůdčí" a snad i v dalších krajních situacích. Bohužel mě nenapadá, jak tohle vyřešit, každopádně je to spíš chyba pravidel a herního systému než Legarova. Snad by se mohly všechny prsteny na jedné ruce považovat při zaklínání démona jako jedna zbraň?
- Souhlasím s Folcwinem v tom, že těžká zbraň v ruce může omezit i bojové schopnosti té samé ruky, použijeme-li prsteny místo té zbraně.
- Naopak si nejsem zcela jistý, zda by úprava těch rukavic měla být ještě dražší. Deset zl. mi přijde akorát.
- Lupič je IMHO v díle znevýhodněn. Nejenže by s prsteny mohl podle mě používat jak úder dlaní, tak úder pěstí, ale ještě by k úderu pěstí mohl mít narozdíl od jiných další bonus. A pokud ne takhle, alespoň bych mu dal bonus pro běžný útok bojovými prsteny, protože nemá důvod je používat. (Bez nich je mnohem efektivnější než s nimi a to se mi jeví nelogické.)

Líbí se mi stručnost díla, líbí se mi jeho všestrannost, líbí se mi jeho jednoduchost a možnost okamžité aplikace. Hodnotím jako velmi kvalitní dílo (4*).


 Uživatel úrovně 5

S osmi prsteny na obou rukou máme SZ 2/+4,je to krapet více, než při boji beze zbraně. Kombinace s lehkými či středními jednoručními zbraněmi také vycházejí přijatelná čísla (ani příliš vysoká, ani příliš nízká). Kombinace s těžkými jednoručními jsou také pravidlově vyvážené (+0 z SZ; +2 k útočnosti; -1 k OZ) a je dobře, že použití s těžkými zbraněmi je spíše nevýhodné (odpovídá to realitě – pokud máme těžkou zbraň pomalou zbraň, tak se hůře uplatňuje rychlá druhá ruka, než když je hlavní zbraní lehká rychlá zbraň).

Útok prsteny s rukou, ve které je držena těžká zbraň, by dle mého měla být s postihy, s ohledem na to, že těžká zbraň překáží a má těžiště daleko od pěsti (drobná chybka).

Cena za úpravu rukavice je nízká – s ohledem na cenu plátové/rytířské zbroje bych úpravu části zboje viděl na cca 50 zlatých (je potřeba dosti umu hroty vytvořit tak, aby byli pevné a aby neomezovali ještě více pohyb v rukavici) – obyčejný vesnický kovář toto nezvládne (drobná chybka).

Dílo po pravidlové stránce je dobře provedené – nevznikají zvláště silné kombinace, je několik druhů použití, mnoho naznačených kombinací. Zajímavý nápad s kombinováním. Realističnost je dle mého také zachována (v rámci omezení pravidly DrD). Stručné dílo jen s minimem zbytečných vět a slov, přesto srozumitelné a jednoznačné (ale mohlo být ještě stručnější). Hodnocení je zasloužené:

****

P.S.: Tagování je dílem autora. Tímto děkuji všem autorům, kteří svá díla tagují – spkojen je redaktor, protože má méně práce, spokojen je autor, protože dílo má vypadá přesně podle jeho představ.