Předměty

Není kuše jako kuše Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 10

Skupina: Zbraně

Síla zbraně: viz níže

Kvalita zbroje: -2

Popis:

Terminologie v následujícícm textu pravděpodobně není zrovna přesná. Používám jí pro odlišení jednotlivých konstrukčních typů.

Kuše

Kuše se oproti představě většiny hráčů DrD nepodobá kříženci pušky a luku - nemá totiž pažbu a neopírá se o rameno. Také se nenatahuje rukou. Za účelem natahování je kuše vybavena třmenem umístěným pod lučištěm, dík kterému lze kuši "přišlápnout" k zemi, a střelec je vybaven speciálním hákem upevněným k opasku. Střelec se pokrčí v kolenou, zahákne hák za tětivu a pak využije sílu svých nohou, aby kuši natáhl. Potom kuši nezvedá, aby ji opřel o rameno, ale zapírá si ji o břicho.

Samostříl

Samostříly už mají klasickou "puškovou" pažbu a natahují se rukou - a to buď přímo, nebo pomocí natahovací páky.

Arbalet

Arbalety k natahování tětivy využívají mechanického převodu a dvou klik. Díky tomu je natahování poměrně ulehčeno, takže arbalety mohou mít mnohem větší tah než kuše či samostříly, aniž by se tím znemožnilo jejich natažení. Navíc není natažení tětivy omezené jen na jednu polohu.

Chu-ko-nu

Chu-ko-nu je opakovací kuše čínské konstrukce. Pracuje na principu dvoučinného pákového mechanismu. Střelec si zapře chu-ko-nu o břicho a pohybuje pákou k sobě a od sebe. Při jednom z těchto pohybů natahuje kuši a nasazuje šíp ze "zásobníku", druhým pohybem vystřelí.

Kulostříly

Stačila inspirace prakem, drobná konstrukční změna a z kuše (případně jiné, jí podobné zbraně) se stala zbraň, která místo šípů střílela kulovité projektily - kamenné, kovové, či z jakéhokoliv jiného vhodného materiálu. Zjednodušeně bychom mohli říci, že všechny výše uvedené zbraně se dají vyrobit i tak, aby střílely kulovité projektily.

Kušovité zbraně pravidlově:

Kuše:

  • 4/+1/15/27/40
  • váha: 20 mn
  • cena: 32 zl

*Těžká kuše (×):

  • 6/+2/19/35/55
  • váha: 60 mn
  • cena: 44 zl

Samostříl:

  • 4/0/10/22/35
  • váha: 15 mn
  • cena: 27 zl

*Těžký samostříl (×):

  • 6/0/17/30/50
  • váha: 45 mn
  • cena: 38 zl

Pistolový samostříl:

  • 2/+1/5/12/20
  • váha: 10 mn
  • cena: 15 zl

Šipky do pistolového samostřílu stojí stejně, jako šipky do jiných kušovitých zbraní, ale nejsou zaměnitelné.

Dva pistolové samostříly (×): 3/+2

Nepovinné pravidlo: Jsou li oba nabité, může střelec využít této výhody a v jednom kole vystřelit na dva cíle (na každý s parametry pro jeden pistolový samostříl). S tím se ale nepojí bonus k iniciativě.

Dvoušípý samostříl

  • jedna šipka: 4/0/10/22/35
  • dvě šipky (×): 5/+2
  • váha: 25 mn
  • cena: 34 zl

V podstatě dva samostříly nad sebou. Horní se nabíjí klasickým způsobem, do spodního se šipka zasouvá zepředu.

Poznámka ohledně odlišných šipek: Je-li efekt obou šipek na společný cíl různý, potom se každá šipka počítá zvlášť, jako by byla vystřelena samostatně (s parametry 4/0).

Poznámky ohledně útočného démona: A) Démon v samostřílu: Stačí se řídit klasickými pravidly. Při střelbě jednou šipkou se démon projeví nejvýše bonusem +4 k ÚČ, při střelbě oběma šipkami se může projevit jako +5 k ÚČ a +2 k út. B) Démon v projektilech: Rozhodující pro to, jaký největší efekt bude mít démon, jsou parametry pro jednu šipku - démonovy schopnosti se tedy v šipce vypálené z dvoušípého samostřílu projeví nejvýše jako bonus +4 k ÚČ. Pro střelbu dvěma šipkami se potom schopnosti těchto démonů sečtou. I kdyby tak v obou šipkách byli démoni ÚČ +5, bude mít dvoušípý samostříl (bez démona) při střelbě těchto dvou šipek naráz parametry jen (5+4+4)=13/+2

Nepovinné pravidlo: Jsou li obě patra nabitá, může střelec využít této výhody a v jednom kole vystřelit na dva cíle (na každý s parametry pro jeden šíp). S tím se ale nepojí bonus k iniciativě.

*Arbalet:

  • Jednou za kolo: 4/+2/17/30/45
  • Jednou za dvě kola: 6/+3/19/35/54
  • Jednou za tři kola: 8/+4/22/40/63
  • váha: 70 mn
  • cena: 62 zl

Pozn: Vliv útočných démonů v arbaletu či projektilech je vázán na to, jak moc je arbalet zrovna natažen. Je-li v arbaletu či šipce démon +8/+4 a arbalet natáhnete tak, jakobyste chtěli střílet jednou za kolo, potom se stejně projeví jen bonusem +4/+2.

Chu-ko-nu:

  • 3/+1/15/25/35
  • váha: 30 mn
  • cena: 39 zl

Součástí chu-ko-nu je neodjímatelný zásobník na šest šipek, který se dobíjí po jedné šipce.

Nabití a vystřelení jediné šipky trvá jedno kolo (je tedy možné z chu-ko-nu střílet jako z normální kuše), nabití každé další šipky trvá 1 kolo déle (př.: nabití tří šipek a vystřelení jedné z nich trvá tři kola)

Za normálních okolností lze z chu-ko-nu vystřelit až dvě šipky za kolo. Pokud střelec chce využít této výhody, má bonus +6 k iniciativě. Tento bonus se však vztahuje pouze na střelbu z chu-ko-nu a pouze v případě, že v zásobníku jsou alespoň dvě šipky, které lze v daném kole vystřelit. Z dalších bonusů k iniciativě (pokud by byl střelec pod vlivem kouzla "rychlost" apod.) se ke střelbě z chu-ko-nu započítává nejvýše bonus +3. To je dáno tím, že mechanismus zbraně má své hranice. Násilné pokusy o rychlejší střelbu vedou k poškození zbraně.

Kulostříl

  • 5/0/9/19/30 (pouze stínové zranění)
  • váha: 20 mn
  • cena: 30 zl

Lehký kulostříl vychází konstrukčně ze samostřílu a je uzpůsoben pro střelbu kamenných či kovových kuliček o průměru dvou coulů. Tyto kuličky stojí stejně jako šipky.


* Takto označené zbraně neumějí používat hraničáři alchymisté a zloději.

(×) Z takto označených zbraní lze vystřelit toliko jednou za dvě kola

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 10

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 8

Nemyslím si, že by dílo mohlo způsobit zborcení nějakých představ. Maximálně způsobí, že někdo přestane říkat "Kuše, která se natahuje klikami" a začne říkat "Arbalet".

Struktura díla:

Na začátku je vysvětlení pojmů: "Tomuhle říkám kuše, tomuhle samostříl, tomuhle arbalet..." ze kterého vyplývají i podoby zbraní. Potom následuje vlastní popis zbraní - pravidlové statistiky a kde je to nutné, doplňující popis.

Popis parametrů používám stejný jako v pravidlech, kde út 0 rovněž neoplývá žádným znamínkem. Vzhledem k tomu, že stále dodržuji stejný formát sz/út/krátký/střední/dlouhý, potom si nedovedu předstait, jak by mohlo dojít k nějakému pomýlení.

Omlouvám se za chybějící omezení podle velikosti rasy, nicméně zbraně takto omezené jsou tytéž, které jsou omezené podle povolání.

Lehká vs. těžká: Lehká je menší, lehčí a slabší, těžká je větší, těžší a silnější...


 Uživatel úrovně 0

Není to špatné, a já vrozený střelec (nejraději lehká kuše za hobita) to snad využiji. Je poznat od jakého autora to je díky popisu mechanismů a inovací (nic ve zlém, naopak). Pěkné, snad první člověk kdo popsal pořádně něco o kuších.

P.S. Kulostříl má asi také klasické lučiště ne (tětiva atd.)? Můžou se dotoho dávat i jiné projektily? (kule zbroušené do špice...)

s pozdravem a úctou Globox


 Uživatel úrovně 0

Je vidět, že autor si dovede pohrát s mechanismy a dle toho vytváří. Ovšem fantaskní svět má své meze, tudíž nedokážu ocenit stroje s aparátem příbuzným moderním zbraním. Snad je to subjektivní a dílo pochválí jíní uživatelé. Pro mě však podprůměrné.


 Uživatel úrovně 5

Toto dílo asi bude bortit představy o střelných zbraních mnoha fantasáků. To je dobře i špatně – dobře, protože hráčům více a přesněji přiblíží zbraně. A špatně, protože hráčům zaměřených na fantazii jim jejich představy bortí. Čili dílo je určeno pro hráče, kteří se snaží o historickou věrohodnost.

Formální nedostatek – dílo je mnohem delší než by mohlo být a je zbytečně roztříštěné – první je zevrubný popis, pak jsou statistiky a nakonec jsou pravidlové principy. Pro mě jako neznalce druhů kušovitých zbraní to vyvolává docela zmatek a podvědomí o tom, jaká zbraň je jaká, jsem si vytvořil až po třetím přečtení. Beru v potaz, že pravidlofilové veznou jen třetí část díla, střední část je pro přehled a první část je pro historiky a popisy, ale v pravidlové části by dle mého mohla být alespoň jedna věta rychlého shrnutí popisu a principu zbraně. Dílo je pak také delší než by mohlo být – parametry se zbytečně mockrát opakují.

U zápisu parametrů zbraně je další nedostatek a to ten, že nepíšeš útočnost +0. Když používáš oddělení lomítky pro SZ/út/malý/střední/velký dostřel, tak pak když místo útočnosti +0 kané lomítko úplně vynecháš, tak vzniká chaos a nepřehlednost. Také chybí omezení některých kuší pro malé rasy.

Oceňuji ucelený přehled kušovitých zbraní, ukázky úprav. Co se mi nelíbí je ne vždy dobrá pravidlová vyváženost (a celkově zanedbané zpracování) a logičnost některých kuší a místy nedostatečné a nepřesné popisy.

Pro mě je to výsledek:
**



Podrobnější kritika, zaměřená na hledání nedostatků jednotlivých typů:

Kuše a Samostříl
- já si obyčejnou pravidlovou kuši představuji spíše jako tebou popisovaný samostříl. Při zapření o břicho totiž razantně klesá přestnost a tím i efektivní dostřel. Tudíž bych hádal u samostřílu větší efektivní dostřel než u kuše. Představa někoho trefit střelou od boku na 40 sáhů mi přijde více než komická. Naopak při opřítí o rameno a zacílení bych si dokázal spíše představit zásah, klidně i na 50 sáhů (s náklonem, aby šipka letěla po balistické křivce)
- není popsán rozdíl mezi lehkou a těžkou kuší a také mezi lehkým a těžkým samostřílem

Těžká kuše a Arbalet
- to co ty popisuješ jako arbalet, to si v pravidlech představuji jako těžkou kuší (natahovací klikový mechanismus či natahování prostým sešlápnutím, pokud válečník má vícenásobné útoky)
- čili ponecháváš pravidlovou těžkou kuši, která se natahuje jedno kolo, ale má stejný princip jako lehká kuše a arbalet je možno natáhnout v jednom kole a zároveň vystřelit (už samotné položwní kuše zabere hodně času – takže střelba během jednoho kola s nabíjem by dle mého u arbaletu neměla jít)
- možnost různého nátahu se mi líbí, co se mi nelíbí je rapidní zvyšování SZ – větší nátah neznamená, že nebude střílet od boku, ale že při zásahu nepřítele více prošpikuje (tudíž logičtější by bylo, kdyby se SZ měnilo jen minimálně a hlavně se zvyšovala útočnost). SZ 8 je opravdu mnoho na nepřesnou střelbu od boku (veznu-li v potaz, že jsi samostřílu přiřadil jen 4 a dlouhý luk má 5

Chu-ko-nu
- nedostatečný popis, nebyl jsem schopen z těchdvou vět pochopit ani náznak principu nebo toho, jak zbraň vypadá (velké mínus). Pokud nestačí slova, je možno vložit ilustrační obrázek.
- trochu mi chybí vztah mezi vícenásobnými útoky postav a vícenásobnými útoky touto zbraní (předpokládám, že na Chu-ko-nu se vícenásobné útoky za těžkou kuši nevztahují, což je dle mého tak trochu chyba – zkušený válečník je dle mého schopen i s touto kuší manipulovat rychleji)

Zvláštní typy kuší
- prakomety by dle mého měli mít ještě menší SZ za ještě menší přesnost zbraně nebo by měli být zmíněny u kuše/samostřílu jako modifikace zbraně (bez změn parametrů)
- dvojšípý samostříl se mi zdá být divně pravidlově ošetřený – chybý doba natahování spodní šipky – dle mého by měla být celé kolo
- pistolový samostříl se mi zdá být dobrý, možná bych mu i o jedna zvýšil SZ

autor moc doře si s popisy nevyhrál a navíc má v popisech několik nepřesností, proto pro informaci doplním několik odkazů na historické kušovité zbraně:
<a href="http://encyklopedie.seznam.cz/heslo/287 222-kuse">Kuše obecně</a>
<a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Crossbow&q uot;>Kuše (anglicky)</a>
<a href="http://www.franzz.eu/shop/index.php?mai n_pag e=product_info&products_id=90">Chu-ko- nu</a>
<a href="http://www.arco-iris.com/George/chu-ko- nu.ht m"> Chu-ko-nu (anglicky)</a>