Předměty

Euphoria Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 21

Skupina: Artefakty

Síla zbraně: 14/+7 (7/+4) (0/+1)

Kvalita zbroje: -2

Délka: 1-2

Cena: 60

Sféra: 25

Váha: 100 mn

Popis:

Historie:

Žil byl synek vidláků pojmenovaný něžně Zradílek. Zradílek nenáviděl svůj původ, nenáviděl své rodiče, nenáviděl všechny, kdo mu jeho původ připomínali a když trochu povyrostl, nenáviděl všechny. Aby se co nejvíce oprostil od svého původu, dal se Zradílek na alchymii, kterou vždy považoval za nejvznešenější z povolání.

Co Zradílkovi nikdo nemůže upřít je snaha - vždy se snažil být nejlepší. Aby měl pocit velikosti, nechal si Zradílek říkat Zrafdhul Maximus Posesus a po letech snažení byl opravdu dobrý. K jeho velké smůle ale žil v době, kdy nekorunovaným králem alchymie byl Meredith R. McKay. Zradílek se marně léta pokoušel vyrovnat jeho vynálezům a objevům, ale místo slávy se mu v řadách alchymistů dostávalo pouze stále většího posměchu.

Po jednom z velkých alchymistických sněmů, kde se Meredith opět předvedl a Zradílek (jako Zrafdhul) se snažil ho překonat tak, až jeho vynález explodoval, Zradílek už své břímě neunesl. Zaprodal svou duši peklu.

Vznik:

Dobrodruhům, kteří pro něj pracovali zadal, aby mu donesli co nejbrutálnějí a nejslavnější zbraň. Když se po letech vykrádání hrobů zase všichni vrátili, vybral si Zradílek strašlivou "vousatou" sekeru zvanou Krvepij. Její minulost sahala stovky let zpátky. Za tuto dobu hostila Krvepij desítky různých krvelačných démonů a ukončila tisíce životů.

Zradílek Krvepij svěřil "svému" pekelníku Bhalgadarovi, který ji nechal překovat v ohních pekelných těmi nejlepšími z prokletých kovářských duší. Ta poté zakalena krví panen a vybroušena běsy a neviděnými hrůzami, byla natažena na topůrko vytvořené z jádra Velkého zlého stromu. A jelikož se Zradílkem už sféry nechtěly komunikovat a jeho duše patřila peklu (a nemohl ji tedy ani částečně věnovat artefaktu), zbývala i poslední část tvorby na Bhalgadarovi.

Protože Zradílek byl velmi inteligentní, hodně zkušený i relativně mocný, nebyl ani Bhalgador, který ho měl na starosti, kdejaké ořezávátko a tak u Levé ruky Prvního vyžebral pro artefakt duši Melichara Powella, jednoho z nejzvrhlejších maniaků, které peklo hostilo. A Melichar se úkolu zhostil s radostí (dejte psychopatickému vrahovi na výběr mezi věčnými muky a věčným vražděním).

Bhalgadar předal s chechotem Zradílkovi hotovou sekeru a prohlásil ji za neporazitelnou. Zradílek ji pojmenoval Euphoria a hned po ránu se vydal zabít Mereditha na druhý konec města. Už takto krátce po svém stvoření však Euphoria předvedla své zrádcovství a upoutala pozornost strážných. Při dlouhém boji se strážnými, který následoval, měl Zdradílek dostatek času, aby pochopil past, kterou na něj Bhalgadar přichystal. Když potom umíral zraněn mnoha ranami, obklopen řadami mrtvých těl, byl už smířen se svým osudem.

Popis:

Euphoria je jednobřitá tzv. "vousatá" sekyra skandinávského typu (bradatice). Její břit je tak dlouhý, že jeho dolní část sahá až skoro k půlce topůrka, přesto je relativně velmi málo zahnutý, skoro rovný. Sekera má úzký krk (tvář?) a působí tak velmi lehkým dojmem.

Celá hlavice je z tmavého matného kovu a jsou na ní patrné tmavé skvrny, které vypadají jako od krve, které nejdou nijak odstranit. Na hlavici je podél břitu vyrytý nápis v pekelném písmu. Ten, kdo by dokázal toto písmo přečíst (např. postava, která se ho naučila při kontaktu s peklem či astrální sféry), by se dozvěděl následující: "Toto je Euphoria, sekera Melicharova, neporazitelné dílo Bhalgadarovo."

Topůrko je tmavé, skoro černé, s rudými žilkami. Je přes sáh dlouhé a velmi mírně esovitě zahnuté.

Srdcem artefaktu je jádro hlavice sekery (špalíček 2x1x3 couly uprostřed krku sekery). Pro účely vidění magenergie se chová, jakoby obsahovala 200magů.

Funkce a vlastnosti:

Krvepij, která byla Euphorii základem, byla špičkovou zbraní a pobyt v pekle jí jen prospěl. Ve chvíli, kdy Euphorii zahlédne jakkoliv zkušený válečník, tedy na první pohled pozná, že jde o neobyčejnou a kvalitní zbraň. Po řádném odhadu zbraně zjistí, že parametry nekouzelné zbraně jsou SZ = 7, útočnost = +4, OZ = -2 a dosah 1 - 2 sáhy. Toto jsou také parametry sekery pro použití proti neživým cílům (dveře, kameny, stoly atp., ale v tomto případě i neoživlé stromy).

Obchodník, který zbraním rozumí a bude si ji moci vyzkoušet (přijde na tyto parametry), za zbraň zaplatí kolem 250 zlatých. Obchodník, který pouze uvidí, že to je dobře vypadající netradiční sekera, za sekeru zaplatí maximálně do 60 zlatých.

Ale i Melichar byl, přes všechny své úchylky, výtečný bojovník a v Euforii tak prvotně působí podobně jako útočný démon. S jeho silou má zbraň parametry následující: SZ = 14, útočnost = +7, OZ a ostatní zůstávají stejné.

V čem je tedy problém? Válečník jde, najde super sekeru, chvíli si s ní naprázdno máchá a zjistí, že je naprosto super. Vše se zdá až moc krásné...

Potom ale přijde první boj a válečník najednou nestíhá koukat.

Jakmile totiž začne boj, Euphoria ovládne postavu, která s ní bojuje a dále bojuje sama. Postava pocítí, jak jí zdřevění celé tělo od krku dolů a dále ho již nedokáže ovládat (jde o obdobný efekt, jako u klasického útočného démona, který pomáhá vést ruku postavy, tak aby co nejlépe zasáhla. Zde se pouze postava nemůže vzpírat). Pro tuto situaci platí následující: - za boj Euphoria považuje jakoukoliv situaci, kdy ji postava drží alespoň jednou rukou a v jejím dosahu (2 sáhy) se nachází jakákoliv jiná postava s tasenou zbraní.
- past na ovládnutí Melicharem: Roz+Int ~ 10 ~ neovládne/ovládne - Melichar má úroveň 25, pokus o ovládnutí si v obou případech postava uvědomí.
- pro boj se počítají původní statistiky postavy.
- Euphoria pouze útočí (všechny akce jsou útok), automaticky získává iniciativu a jeden útok za kolo navíc (+6 iniciativa v RSS).
- Útok na postavu ovládnutou Euphorií probíhá jako útok na nehybného protivníka.
- Postava se bojem unavuje 2x rychleji. Pokud není postava válečníkem, unavuje se 4x rychleji.
- Euphoria bojuje stále, dokud v dosahu 10ti sáhů od ní (dál Melichar ze sekery "nedohlédne") jediný živý tvor držící zbraň, nebo dokud postava, která s ní bojuje, nepadne.
- Euphoria udrží postavu, která s ní bojuje, naživu podstatně déle, než by se tato udržela sama. Proto může být taková postava zraněna až za dvojnásobek svého maxima životů - teprve potom je okamžitě mrtvá (takto zraněnou postavu nelze již oživit). Pokud na konci boje má postava 0 a méně životů, postupuje se jako u berserkra.
- postavu ovládnutou Euphorií nelze ochromit jedem a nefungují na ni psychická kouzla.
- ovládnutí nepomine, dokud boj neskončí (nikde v dosahu 10ti sáhů nejsou ozbrojenci), ani když je postava na chvíli ochromená.
- V případě, že se Melicharovi nepovede postavu ovládnout, snaží se jí v boji co nejvíce škodit. Parametry zbraně tak jsou 0/+1/-2.

Po prvním kontaktu s krví (prvním zásahu) sešle Euphoria na postavu, která s ní bojuje, kouzlo "Krvavé ruce" (IL). Toto kouzlo vytvoří na rukou postavy až po lokty výbornou iluzi krve (past int ~ 8 ~ ví, že jde o iluzi/ nepozná to). Iluze se chová velmi autenticky (při mytí se smývá, vizuálně zašpiní rukávy atp.), ale nedá se klasicky odstranit (nelze utřít, umýt - vždy se znovu objeví) - lze rozptýlit či zrušit kouzly. Nehledě na ostatní okolnosti (postava se sekery zbaví, zemře, stále se pokouší krev omýt atp.) vydrží iluze 2 dny.

Pokud postava přežije boj, Euphoria na ni sešle kouzlo Sugesce a pokusí se jí vnutit pocit odpovědnosti za proběhnuvší masakr. Melichar se tak sadisticky baví utrpením svých obětí.

Úpravy

Z historických zápisků lze vyčíst, že Euphoria měla původně na topůrku těsně u hlavice přivázány dvě lebky. Pokud postava sežene dvě lebky humanoidů (doporučuje se co nejmenší, překážejí v boji a sekera je poté těžší) a připevní je k sekeře, udělá to démona Melichara šťastnějším a nebude postavě škodit v boji (nebude poskytovat ani kladné, ani případné záporné bonusy ke statům sekery), ani na ni nebude sesílat Sugesci.

Informace

Informace o sekeře nejsou ve sférách nijak blokovány, naopak sféry na dotaz na sekeru rády nadstandardně odpoví.

Věhlas: +2
Interakce s Hvozdem:

Pokud překročí Euphoria hranici hvozdu (tedy nějaká postava ji tam dopraví), jeho probouzecí magenergie začne stoupat o 20magů za každou hodinu a Hvozd dá ihned vědět všem druidům v něm, takže o Euphorii vědí, jakoby pro ni seslali kouzlo "najdi bytost" (stejný efekt).

S pozdravem
T.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 21

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Snaha zamaskovat 25. sféru alias 1250 magů? Ukázat jen 200?
Pokud dojde na boj nebo na zkoušení parametrů zbraně ve dvou, tak válečník ihned zlikviduje vlastní družinu.Stejně tak obchodník při zkoušení, stačí mít poblíž příručního, který drží další zbraň. Pokud se za zbraň považuje nůž, tak bych se s touto zbraní nevytahoval pči hostině ...

Používá artefakt v boji "krok a útok" ? Pokud ano, zlikviduje cokoli, pokud ne a tupě stojí, stačí přežít první nápor (sotva: nenadálý útok a v dalším kole artefakt vyhraje iniciativu), odskočit a vyřídit to z dálky (= jistá smrt majitele artefaktu). Jak se to ostatně v historii nakonec dělalo s berserkry.

Autor si posichroval "neodvratnost" zkázy instantním bersekem + nemožností odstavení postavy ze hry (ochromení jedem + psychická kouzla). Jak jsou na tom ochromovací kouzla ?
Ruší artefakt vliv již účinkujících ochromení a psychických vlivů ? (Černá zhouba, Hypnóza + strčení sekery do ruky).

Průměrné dílo, ani to nemusí být artefakt, ale prokletý předmět. 2.5*, Krtecek šel výš, já jdu níž.


 Uživatel úrovně 5

Další tuctový prokletý předmět, který jednoduše ovládne postavu, dalo by se říci, že ji i tím zabije. Pasti typu propadlo s lávou moc nemusím. A toto je pravě takové propadlo s lávou - dá se tomu vyhnout, ale pokud už postava padá do lávy, tak má asi takovou šanci se z toho dostat, jako když ji ovládne tato sekyrka. Pasti, které hru oživí jsou typu - odhalíš - dobře jsi udělal; neodhalíš - získáš velkou nevýhodu, kterou budeš muset dlouho odstraňovat.

Je sice celkem dost vodítek, jak odhalit past ještě než zklapne - temné ostří, démonický nápis, vstřícné sféry (potažmo kouzlo odhal tajemství), nalezení uprostřed masakru. Ale i tak je cena za neúspěch moc vysoká - postava, která zemře již nemůže být oživena. Se tak může stát, že hráč nemá zrovna svůj den a kvůli malému opomenutí přijde o postavu, s kterou se rok piplal.

Dnes jen za ***.


 Uživatel úrovně 0

Skvěle napsaný vznik a dobře rozvedená a zpracovaná forma démona (prokletí)
Ovšem jako zde bylo už řečeno:
Já bych si to představoval, jako zbraň, resp. démona, který v boji bude škodit, udělá dobrodružství zajímavější, znepříjemní postavám situaci...atd
TOHLE ale ve spoustě případů družiku zmasakruje, nebo alepoň jejího nositele...prostě se mi to zdá extrémně vražedný...s malou pravděpodobností se z toho nějak dostat (ne vysekat) :)
Upravil bych ty schopnosti aby to bylo použitelné i na nižších úrovních

na druhou stranu: Postavy na oněch vysokých levelech, jsou opravdu polobohy a udělat ekvivalentní dobrodružství bez něčeho jako je drak nebo konec světa může být těžší...a tohle dokáže pocuchat i postavu, která je sama schopna rozsekat regiment...nicméně, postavy na těhlech úrovních jsou schopny podrazy předvídat a schopnostmi dostačujícími tomu předejít,...

Líbí se mi to, připomíná mi to vlastní dílo "Skřetoštěpa" který se válí v Sově
a vůbec
Iluze krvavích rukou...skvělé.....tohle se mi fakt líbilo


 Uživatel úrovně 0

Kikina: Ano, přesně tak byla Euphoria myšlena. Navíc se snaží zmanipulovat uživatele tak, aby měl výčitky svědomí a problémy.

Likvidace (či alespoň neutralizace) takového artefaktu jako námět dobrodružství je nasnadě.

T.


 Uživatel úrovně 0

Docela mě zaujalo co napsal Aritma... je vlastně pravda, že zbraň dává relativně málo výhod, a spoustu nevýhod. A žádnou cestou nemanipuluje s uživatelem tak, že by jí chtěl použít podruhé.

Někdo se samozřejmě může rozhodnout, že ji bude používat kvůli vysokým číslům... je to ale příliš nebezpečné. Já jsem si hned představila scénku, ve které se vlastníkova družina postaví skřetům... vlastník začne nepřetržitě útočit, a když už nejsou žádní nepřátelé, začne útočit i na přátele. Ti samozřejmě nevědí, že by působení sekery mohli zastavit tím, že schovají zbraně... a tak se brání svému příteli, který je jak smyslů zbavený jednoho po druhém kosí.

No... mě se to dílko docela líbilo, ale když tak nad tím přemýšlím víc, rozhodně se to nehodí pro každé doupě. Je to vyloženě až pro zkušení hráče a postavy na vysokých úrovních. Hloupé je, že je to věcička na jedno hraní... po první zkušenosti se jí hráči okamžitě zbaví, nebo se jí pokusí prodat, nebo z ní vytáhnout magy či dalších spoustu možností... nicméně ji už nikdy nepoužijí.

Ale i tak se mi dílko líbí... jako téma na jedno doupě je to dobrý. Může to hraní okořenit a příliš silným a sebevědomým postavám trochu srazit hřebínek:-) A moc hezky se mi to četlo.



 Uživatel úrovně 0

Aritma: Jedná se o pravidlové vyjádření stavu, kdy se postava vůbec nebrání - viz bersekering.
T.


 Uživatel úrovně 0

Mno, tak je tu další Extra silný prokletý předmět.
Pokud jde o pravidlové zpracování, měl bych jen jedinou výtku, nebo spíše otázku. Útok na postavu ovládnutou Euphorií probíhá jako útok na nehybného protivníka. To my nějak nedává smysl, když držitel kolem sebe krvelačně mává sekerou, asi to nebude nehybný protivník. Autor tím zřejmě (můj názor) chtěl poznamenat, že takový protivník se proti ranám nebude bránit. Proto bych možná zkusil nějakou vhodnější formulaci. Kdyžtak, kdybych se mýlil, bych prosil vysvětlení.
Trochu mě také zaujalo, že zbraň v postavě co jí objeví nevyvolává žádná nutkání použít ji. Dokud tedy postava nevezme zbraň do ruky v blízkosti "cíle", nemůže být schopnostmi sekery nijak ovlivněn. Následně pak je možnost, že postava si prokletí zbraně uvědomí ihned po prvním boji a sekeru zahodí. Ta se, jak sem pochopil, nebude bránit a prostě se klidně nechá hodit ze skály a tak.
Poslední zajímaou skutečnost vidím v případu zákonně zlých bojovníků na vysoké úrovni. Takoví jistě nebudou mít zase takový problém s ovládáním zbraně a mohou se tak stát velice nebezpečnými protivníky, které nelze jednoduše zabít.
Většina toho co jsem napsal vlastně není žádná kritika, spíš ověření toho co jsem z toho pochopil.
Hodnocení: Dávám 4*, zpracování tu je, použetelné z pravidlového hlediska je to také, nápad mě však trochu pokulhává (již mnohokrát opředené téma - sic zatím jedno z lepších zpracování) a hlavním nedostatkem schledávám již velice silné parametry zbraně. Jistě je zde mnoho postihů ale vzhledem k tomu, že takový předmět se většinou běžné postavě do ruky nedostane, beru na zřetel hlavně výhody, které jsou jistě obrovské.


 Uživatel úrovně 0

Krti: Díky za schválení.

Majitel trpí, protože Melicharovi jsou zájmy pekla ukradené - je to samolibý sadista.

Probouzecí magenergie byla původně vztažena ke dni, ale pak jsem si spočítal, že by se jednalo o zanedbatelné hodnoty, takže jsem změnil násobně výše - proto také okamžitě uvědomí hvozd všechny druidy.

Určování cen je vždycky velmi ošidné - počítal jsem ze základu 4zl za obyč sekeru v prostředí pravidlových cen + se jedná o nabídku obchodníka (tedy ne cenu, za kterou bude sekeru prodávat). Pochopitelně tohle je taková drobnost, že si ji každý dokáže upravit/opravit dle svého světa a svědomí.

S pozdravem
T.


 Uživatel úrovně 5

Cena 250 zlatých za takto výjimečně ukovanou zbraň? (7/+4) Takové parametry mívají (nekouzelné) zbraně králů nebo předních hrdinů země. A ti na nějakou tu stovku zlatých nekoukají. Cena by klidně mohla být pěti, až desetinásobná. Srovnej zvýšení ceny pomocí démonů. Stojí cca 500 zlatých za zvýšení SZ o 1 nebo útočnosti o 2. A to ještě démon může být prokletý a po čase vyprchá. Zvýšení o 3/+1 za necelých 250 zlatých (oproti běžné válečné sekyře) je tedy dost výsměch.

Trochu mi nesedí, aby zbraň nechala svého majitele trpět nad smrtí jiných. Pro potřeby Pekla by naopak bylo mnohem užitečnější, aby byl zabíjením štěstím bez sebe. Utrpení totiž duši „zoceluje vůči Peklu“ (nepřesná citace pravidel, ale tato myšlenka tam je).

Naopak, velmi se mi líbí zvyšování probouzecí magenergie hvozdu, což by artefakt z Pekla jistě způsobovat měl. Možná je však číslo přece jenom dost vysoké. Aby se velký hvozd za dva dny (50 hodin) zvedl ze spícího na dřímající jenom vlivem jedné zbraně, je trochu přehnané. Kdyby to byl údaj za den, nestalo by se IMHO vůbec nic.

Ale jinak nemám celkem námitek. Myšlenka, že zbraň přemění svého majitele v berserka sice není nijak nová, ale zpracování je slušné. Hodnotil bych za 2,5, tentokrát zaokrouhlím nahoru s minusem do budoucna.