Předměty

Přízračný meč Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 20

Skupina: Artefakty

Síla zbraně: 10

Kvalita zbroje: -3

Délka: 1

Cena: 1000

Sféra: 19

Popis:

Věhlas: +5

Historie:

V době, kdy byly staré postupy výroby nejmocnějších artefaktů zapomenuty, v době, kdy již dodýchal i ten nejposlednější tajemný elfí či trpasličí či jiný kovář, se jeden muž rozhodl opět přivést k životu zašlou slávu zapomenutých artefaktů. Ten muž byl školený v mnoha magických vědách - kouzlení, přivolávání démonů a dalších... Jeho rozsáhlé vědomosti však byly pokrouceny zahráváním si s temnými silami pekel a smrti.

Jeho plán byl prostý - vzkřísit ducha bájného prastarého meče a zaklít ho do jiného "těla"... Snad jen on sám věděl, proč si vybral právě ten a ne jiný. Jeho pokus se však nevyvedl tak jak měl... Ducha mrtvé zbraně se mu vzkřísit podařilo, avšak když se ho pokusil zaklít do připraveného meče, jeho ubohý materiál - byť ho onen muž považoval za to nejmocnější magické médium - nevydržel a rozplynul se... Avšak podivná a neopakovatelná reakce mocných sil uvolněných během rituálu, magických vlastností materiálu a síly démona zapříčinila, že duch zbraně zůstal přítomen v naší sféře bytí a pochva, která obsahovala rozplynuvší se meč, byla ovlivněna svou blízkostí k probíhající nadpřirozené události a došlo u ní k vytvoření jakéhosi pouta s přivolaným duchem meče.

Není důležité, co se událo dál... Důležité je, že se tento přízračný meč určitě zase jednou objeví.

Popis:

1. Meč

Ze všech stran vypadá jako bledá, průhledná silueta řemeslně dokonale vyrobeného meče, kterou do vzdálenosti přibližně 2 coulů v klidovém stavu obkružují kotouče světlounce šedé mlhy, které se zcela rozplývají přibližně ve vzdálenosti 5 coulů... Je-li mečem švihnuto či jinak pohybováno, kotouče mlhy ho s drobným zpožděním následují. Navíc se zdá, jakoby meč slabě zářil, avšak jeho světlo, i když je ve tmě vidět, nic neosvítí.

2. Pochva

Byla vyrobená z tmavě hnědé kůže a doplněna o mosazné kování, nyní však ani zdaleka nevypadá obyčejně. Mosazné kování je potemnělé a zašlé, odolává veškerým pokusům o vyčištění či vyleštění a kůže získala tmavé žíhání... Zvláštní je ale to, že toto žíhání je jako živé... Neustále se mění a přelévá po povrchu kůže jako tmavý dým. Při bližším zkoumání není patrný spoj mezi kůží a kováním - zdá se, jakoby pochva byla z jedno kusu. Váží 10 mincí.

(celá pochva je srdcem artefaktu)

Vlastnosti:

1. Dotkne-li se obnažené části meče kdykoliv jakkoliv kterákoliv bytost, zmocní se jí chlad, podobně, jakoby jí prošel duch a hází si proti pasti Odl + Roz ~ 3 ~ nic/omdlení trvající 1 směnu (do Roz počítej s číslem sféry, ze které je démon meče = 19)

2. Meč až na pár výjimek nereaguje na hmotu v jakémkoliv skupenství, která jím projde, jakoby nebyl. Jednou výjimkou je pochva, která meč bez problémů udrží ve svých útrobách, jako by byl normální - jinak ale na meč také nereaguje. Druhou výjimkou je rukojeť. Pokud jí vlastnoručně uchopí inteligentní bytost (int větší nebo rovno jak 2), může meč z pochvy bez potíží vytáhnout, jako by byl skutečný (avšak stále pro ni platí bod 1).

3. Dále na meč nemají vliv žádná běžná kouzelnická ni hraničářská kouzla, ani jakkoliv vysoké či nízké teploty.

4. Pokud postava meč svírá v ruce, nemůže ho žádným způsobem pustit - jediným způsobem je zasunout meč do pochvy, teprve poté je to možné. Je-li ruka držící meč utnuta, meč na ni přestane reagovat a začne se přímou cestou rychlostí 4 míle / hodinu vznášením přemisťovat k pochvě (klidně bude třeba i procházet zdmi). Jakmile k ní dorazí, tak se do ní i sám zasune. Během cesty nemá meč nic ze svých útočných schopností a působí pouze následky vyplývající z kontaktu (viz bod 1.). Cestou je možné meč uchopit (avšak pouze za rukojeť) a začít ho používat - avšak opět nepůjde pustit, dokud nebude navrácen do pochvy.

5. Meč v ruce působí, jakoby vážil 25 mincí, avšak jeho skutečná váha je nulová (zasunutý v pochvě spolu jako celek váží pouze 10 mincí = hmotnost pochvy)

6. Meč nikdy sám od sebe nevyklouzne z pochvy - k tomu je zapotřebí zapříčinění inteligentní osoby, která ho z pochvy vytáhne vlastní rukou. Pokud by ho nevytáhla zcela, meč se do pochvy sám pomalu zasune.

7. Proti meči není možné se bránit zbraní či zbrojí - ani jedno nemá účinek. Pochopitelně, ani tímto mečem se nelze "bránit zbraní". Výjimku mohou tvořit některé mocné magické zbraně/zbroje, na které reaguje, jakoby byl i on z pevné hmoty - z toho vyplývá že KZ takové zbroje či OZ takové zbraně se započítává do obranného čísla toho, kdo se proti přízračnému meči brání a naopak - když se přízračný meč brání takovým zbraním, má OZ = 0. Na meč mají dále vlivy různá ochranná kouzla (např. magický štít).

8. Hmotným bytostem působí pouze stínové zranění - zasažený nepociťuje bolest, ale pouze chlad a lehkou nevolnost. Navíc však způsobuje dočasné vysávání úrovní - každý úspěšný zásah sníží o 1 úroveň zasaženého na 1 směnu - musí se však jednat o živou bytost (neúčinkuje tedy na nemrtvé). Pokud by do uplynutí 1 směny od prvního zásahu ztratil všechny úrovně, postupuje se stejně, jako by byl zabit přízrakem. Takto vytvořené přízraky pak sice mají svobodnou vůli, zároveň je však něco neodolatelně s pomstychtivými úmysly přitahuje k tomu, kdo jim smrt způsobil a budou ho všude pronásledovat a třeba se i sdružovat za společným cílem. Cestou přitom většinou útočí na vše živé, co se jim připlete do cesty a aby to bylo ještě o chloupek zajímavější, sluneční světlo na ně nemá rozplývající účinky. - Na úspěšný zásah je dále nutné aplikovat "hod na omdlení" - viz bod 1. - Je-li cíl v mdlobách na následky bodu 1, další zásah ho neprobere - místo toho ho ve stavu mdlob udrží ještě jednu směnu (pozn.: nesčítá se - je-li postava již v mdlobách, další zásah jen jakoby "vynuluje" odpočet do probuzení)

9. Bytostem nehmotné povahy působí nejen skutečné, ale navíc ještě dvojnásobné zranění. Nejedná se tedy o magické tvory všeobecně - příkladem by mohl být duch, stín, přízrak a nevidění.

10. Pokaždé, když meč upije úroveň, získává démon v meči 1 bod kontroly, který si po jeden měsíc udrží (jejich účel bude vysvětlen níže). Když uživatel meč drží, je jakoby pod vlivem larvy z 19 sféry - ta se ho snaží různými způsoby přimět k co nejčastějšímu používání meče (většinou vyvolává příjemné pocity - pocit, že z meče do postavy proudí tajemná síla, pocit sebedůvěry, pocit moci, obdivování tajemné krásy přízračné čepele...). Její působení trvá ještě tolik kol po uložení meče, kolik "bodů kontroly" meč obsahuje. Navíc je na začátku každé směny držení meče šance tolik procent, kolik "bodů kontroly" meč obsahuje, že uživatel na 1-6 kol propadne moci démona. Pokud by někdy počet bodů kontroly v meči přesáhl horní hranici životů aktuálního uživatele, dostává se tento pod vliv démona meče natrvalo. Takto posedlých uživatelů přitom může být několik.

Pozn.: Démon vždy pro bytost, která ho používá, maskuje svou přítomnost... Dokonce i ve chvílích, kdy nad ní přebírá kontrolu tak činí přes napojení na její mysl a všechny akce jí rovnou zdůvodňuje - posedlá postava si pamatuje, co všechno dělala během doby, kdy byla posedlá, ale pro všechno bude mít nějaký uvěřitelný důvod... Teprve ve chvíli, kdy je posedlá na trvalo, je její mysl brutálně zotročena a až tehdy si uvědomí, že v některých chvílích byla ovlivněna démonem. Konečné posedlosti démonem se však může vyhnout, pokud jí před pravou podstatou meče někdo včas varuje a ona bude dostatečně silná a moudrá, aby se posedlosti mečem zbavila.

11. Pokud uživatel zemře během používání meče nebo během období, kdy je natrvalo ovládán démonem, stává se z něj přízrak, jehož vůle je však už svobodná.

12. Je možné, že se někomu podaří meč zapudit - Ať už nějakým složitým kouzlem či rituálem. Ale dokud existuje pochva, je poměrně snadné meč znovu přivolat. Proces se podobá theurgskému povolávání démonů a může ho provést pouze dostatečně kvalifikovaný theurg, který naváže kontakt s astrální sférou Leuviah (19.) a pokud ta vyhoví jeho přání, meč se znovu zjeví v pochvě, která bezpodmínečně musí být přítomna při kontaktu se sférou.

13. Co se informací o meči, které mohou poskytnout astrální sféry, týče:

Do 19. sféry poskytují v rámcích své kompetence informace pouze o tom, co je o meči známo od doby jeho prvního "vyvolání", o všem ostatním sféry mlčí. Od 19 sféry (včetně) výše, se informace postupně rozšiřují, přičemž až 27 sféra bude ochotná prozradit vše.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 20

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 8

Tak pozor... Mě za žádných okolností NEDĚKOVAT... Plnou zásluhu na výskytu věhlasu má Shadowmage, kterýžto mě na věhlas upozornil příspěvkem v MS... Vaše díky tudíž patří jemu...


 Uživatel úrovně 8

all: Jenom malinká poznámečka: Ohledně věhlasu. Velice mě potěšil, ale né číslem, ale už samotným výskytem. Proč? Kouknetě se na ostatní díla a artefakty a magické zbraně. Toto, je první dílko, ve kterém vidím věhlas vysloveně napsán. Ano, přiznám se, nečetl jsem všechny předměty na tomto serveru, ale jsem tu už pár let a přece jenom jsem jich nepřečetl málo a vždy mi tam věhlas chyběl. Pravdou zůstávalo, že jsem i já na něj osobně zapoměl, proto by jsem chtěl autora pochválit, že připsal tuto bezpochyby důležitou informaci. Pokud se kouknete na ostatní předměty, některé jsou už podle legendy známé dost, ale věhlas chybý...

děkuji UnknowN/e/, snad jsi otevřel oči nejenom mě, ale i ostatním uživatelům, kteří teď rychle přepisují dílka a upravují informace.

příjemně potěšený anarion


 Uživatel úrovně 5

Sféry jsou hodně nadnesené. Aby to bylo použitelné v průměrném světě, musel bych všechny sféry přenásobit minimálně 2/3 (opravdu si nemyslím, že by sféra původu měla být vyšší než 13. Sféry lze blokovat, tzn. že jedna sféra je blokovaná a sféra o jedna "vyšší" už ví vše. Nehleděna to, že do 27. sféry se dostane možná tak theurg na 36. úrovni.

Váhy jsou také zmatené: 10mn za pochvu + "25mn" za meč = 10mn celkem. Vím jak jsi to myslel, ale nějak nechápu, proč se při držení počítá váha 25mn, má to snad nějaký vliv na naložení?

Čekal jsem interakci meče se sluncem, celkem mě zklamalo, že nijak to neřešíš. Mohl by to být zajímavý a přesto relativně jednoduchý způsob, jak se meče zbavit-zapudit (jako prokletý předmět).

Artefaktem asi bude spíše nějaký drahokam na pochvě, ne celá pochva (řídnutí démona)

Jsou dva rozdílné účinky zbraně
- když ji někdo drží upíjí úrovně
- když je volně, tak omračuje
Chápu, že kdyby někdo měl zbraň v ruce a každým zásahem by uspal jednoho středně silného protivníka ( úroveň cca do 15. ), tak by to bylo přesílené. Asi lepší by bylo, kdyby i při náhodném dotyku ( když se meč vrací do pochvy ) byla upita jedna úroveň.

Démony posedlosti, při kterých démon kompletně přebírá vědomí postavy (postavu přebírá PJ), mi připadnou pro použití ve hře nevhodné. Lepší by právě bylo jen ono našeptávání, které by se muselo řešit pěkně pomocí RP.

Debata:
Uvedení věhlasu vidím snad poprvé, ale tak by mě zajímalo, jestli na věhlas vůbec někdo hraje. Ještě jsem se s tím nikdy nesetkal ( věhlas bezu spíše zaplácnutí místa u válečníka, aby to nevypadalo, že oproti ostatním nic neumí )

Uvádět cenu u artefaktů je nesmysl (vím, že je to přežitek od minulého redaktora). Každý cenu artefaktu určuje úplně jinak, takže podle databáze se stejnak nedá dohrabat k nějakým přesńějším výsledkům.


Vynesené výtky jsou spíše prkotiny, dílo má zajímavý nápad pro nehmotnou čepel, která je navíc celkem slušně prokletá - hra s postavou, kterou pronásleduje velké množství přízraků, po vzoru PS:T, může být zajímavá. Takže hodnotím vysoko.


 Uživatel úrovně 8

Rukojeť:

Primárně je přízračná, takže může procházet jakoukoliv hmotou, ale na uchopení reaguje ne přímo zhmotněním, ale uvedením uživatelovy ruky do stavu křeče (nemožnost pustit) a manipulací zbytku meče tak, aby se pohyboval stejně, jakoby ruka nesvírala přízračnou nýbrž skutečnou čepel...

...mno... doufám, že jsem se zase nenechal příliš unést :-))


 Uživatel úrovně 0

Hmm celkem zajímavé ale jak už jsem psal u jedné podobné zbraně v moudré sově je tento artefakt dobrý jen na to aby o něm někdo vyprávěl nebo aby byl součástí pověsti o nějakém válečníkovi nebo o mágovi(nebo co byl zač) který ho vytvořil.
Jediné co bych tomu vytknul je to že pokud je to opravdu mocná zbraň tak by měla mít své jméno a ne Přízračný meč.


 Uživatel úrovně 8

Tak do takové situace jsem se ještě asi nedostal, že budu hájit některé body díla autora, ale z úplně jiného důvodu.

1) cena. Voda na poušti má jinou cenu než u sladkého jezera. Stejně tak tento artefakt - byl-li bych dobrodruhem co zná jeho schopnosti, byla by pro mne jeho cena stále ještě nadnesená, neboť má příliš mnoho vad a rizik. Byl-li bych sběratelem, cena je snad jen setina z možné, na dražbě by to šlo ještě víš. Jako theurg bych opět viděl jinou cenu (čistě výrobní) - a co je správná? Výrobní si může každý spočítat, aukční pro sběratele je dána ryze poptávkou a známostí (oboje závislé na světě), snad jen ta hrdinská se dá tak nějak určit, a i to dosti s odchylkou (záleží na povědomí o všem kolem předmětu). Podtrženo sečteno, nevidím to jako chybu, jen volbu.

2) váha. Přečtěte si knihy ze starwars - nicnevážící lighsabry jsou pro nezkušeného sebevražedné - sice s tím sekneš strašně lehce, ale nastavíš to jako kryt a už tě rozporcuje vlastní meč - bez váhy nemá kinetiku. Apod. Takže váha je podle mne potřeba právě na to aby vůbec mohl krýt a aby byl schopen proseknout energetické ochrany (jak je zmíněno, energetická ochranná kouzla na něj působí - mohlo to být napsáno takto jasněji, rýp rýp), bez toho by se v nezkušených rukou co si neuvědomí daný fakt odrazí jak míč od stěny.

3) nerozplynutelnost přízraků ve světle - tady teda hájit nebudu. Souhlasím s důvody (částečně, ono stačí aby se mohli volně pohybovat zemí, což asi mohou když jim nevadí hmota, stejně se moc nepohybují dle zraku, takže přes den pěkně "tunelovat" a v noci udeřit), ale ne s aplikací na pravidla. Doporučoval bych spíše jakési rozhmotňování a zhmotňování, inspiraci bych bral z Planescape: Torment, hlavního hrdinu také honily přízraky.

Celkově - dobré myšlenky, některé věci nedopilované a řečené zbytečně kostrbatě, takže jasně nadprůměrné až dobré. Ale jelikož na jasné formulování poslední dobou dám, tak budu přísnější a přikloním se k nadprůměru.


 Uživatel úrovně 0

Cavte...

Ak nebude vadiť tak by som rád teraz podotkol plusy a potom aj zapornú kritiku.

Takže:
1. Věhlas - Vidím, že do sveta sa zarívá nový známi artefakt. Nieje to na skodu.
2. Stručný a výstižný popis artefaktu
3. Historie - Pekný príbeh

no a teraz ten zápor....

- Prečo neosvetliš tie veci kde aj ostatný majú tmu?

Tuvy:
v diele je napísané, že přízračnov rukojeť může držet v ruce bytost s inteligencí2+, je to jedna z výnimiek kedy sa časť meča z hmotňuje (pokial však bytosť neomdlie, že neprehodila pascu).

UnknowN:
Skus sa prosim nad svojim dielkom ešte raz zamyslieť a potom nad odpis ako si to myslel a osvetlito.

All: přízračný meč se může objevit kedykoľvek a kdekoľvek no a keď takúto zbraň najde nevedomý kupec, ktorý si o zbrani myslí svoje tak ju za 1000zl v pohode predá ( Obyčajný človek vyžije zo 120zl na rok!)


 Uživatel úrovně 8

Zdravím...

S níže, Krteckovou kritikou, souhlasím stejně jako Tuvy, leč i já by jsem měl přihodit několik postřehů z dílka: :o)

Nevím za tady někdo čet Cassilasovy čepele, ale to momentálně nehraje roli. Roli hraje fakt, že při schvalování, jsme se dohadovaly se Zombiem, zda se má do ceny artefaktu, psát vůbec nějaké číslo, že u většiny artefaktů, se jedná o ceny nyvyčíslitené a že číslo určující cenu ve zlaťácích, ačkoliv by mělo x... cifer, by bylo pouze orientační. Výsledkem byl fakt, že cena artefaktu by měla být v díle uvedena a to pouze z hlediska informačního.

Ovšem pokud se nepletu, tady v tom případě, je cena pojem, za který musel theurg zaplatit za tu samotnou podstatu magické čepele....nepletu li se... Pokud by to byla pravda, nebylo by naškodu napsat ještě cenu saotného artefaktu, již z víše zmíněného důvodu.

K samotné rukojeti: Jak sám Tuvy psal, při čtení dílka jsem též narazil na rozpor, mezi hmotností a nehmotností rukojeti.

Ačkoliv je jasné že se jedná o artefakt, možná by nebylo na škodu napsat, jak dlouho byl vyráběn: 6 měsíců doma, 12...

Posledním aspektem dílka zůstává pouze designová část příspěvku. Mě osobně by se zamlouvali nadpisi a rozdělené kategorie: Popis, magické vlastnosti, historie... ačkoliv tam podobné příklady máš, celé dílko se táhne v duchu výčtu číslic: 1...2...3...

Připadalo mi to pak na první pohled, jako veliký odstavec...

Velice chválím za věhlas.

Ps. Dílko bylo psáno takovou zvláštní, energeticko-tajemnou formou a s napětím, které se mi při čtení mě osobně velice zamlouvalo a posunuly mé hodnocení o krůček dál. Opravdu, přišli mi to takové více fantasi, hlavně první odstavec byl skvělí...smekám

proto dávám bez sebezapření za 4 s přáním dalších kvalitních děl :o)

s úctou anarion


 Uživatel úrovně 0

Zdravíčko,

dílko je pěkně zpracované a má to nápad, sice sem tam nějaká ta pravpisná chybka, ale kdo by ji neudělal že...

Taky myslím, že cena 1.00 zl je dost málo na 19 sféru

Jinak bych se už opakoval, takže jen tak dál, tohle si odemně zaslouží 3*


 Uživatel úrovně 8

Heh... Tak jo... Asi bude lepší, když to nechám tak jak to je :-)