Předměty

Scutum Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 24

Skupina: Zbroj

Síla zbraně: -

Kvalita zbroje: 1 (

Délka: -

Cena: 10

Váha: 105 mn

Popis:

Popis:

Scutum jest latinský název pro štít. Býval zhotovený ze dřeva, potažený kůží a na okrajích zpevněný kovem. Byl dosti velký, 150 coulů vysoký a asi 50 široký. Důvodem bylo chránit celé tělo, pokud možno od hlavy a k patě. Tvarem šlo většinou o obdélník, jeho strany byly k držiteli klenuty tak, aby se za něj tělo snáze ukrylo. Pohled shora, je-li tít natočen vypadá asi takto ) jestli chápete, co mám na mysli. Stejně tak mohl mít tvar protáhlého oválu.

Není zas tak pevný jako menší celokovové štíty, a proto je i o něco křehčí. Kdyby byl totiž ze stejného materiálu, tak by vůči své velikosti měl i mnohonásobně vyšší hmotnost, co by z něj činilo věc nepoužitelnou k boji.

Scutum v číslech

-Jeho hmotnost je přibližně 5,4 kg (105mn)
-Sehnat se dá v ceně kolem 10zl.
-Drží-li ho v ruce, přidává +1 ke KZ na boj tváří v tvář.
-Při boji tváří v tvář je šance 1:9 na 1k10, že se poničí (není tak pevný). Lze opravit kovářem.
-Zvyšuje kryt o 2. OČ proti šípům a různým projektilům se tedy zvyšuje celkem na 3 (Kryt popsán v pravidlech). Je-li ve štítu obsažen démon, bonus za kryt je i nadále stejný.
-Nelze používat v kombinaci s těžkou jednoruční zbraní.
-Otázka používání druidem je na role-playingu. Respektive na postoji PJ a domluvě s hráči. Osobně tomu nakloněn nejsem.
-Nelze používat při boji v sedle.

V souboji armád

Při bitvě se často obránci snažili šípy a projektily zastavit legionáře chráněné po stranách i nahoře štíty (formace zvaná želva - testudo). Ti mohli relativně v klidu postupovat a dostat se ke zteči nebo se přiblížit ke zdem a branám, aby je podkopali nebo ztekli po žebřících. Tento štít má stejné podmínky při využívání jako velký štít popsaných v PPE. Pokud jeden vojenský útvar (oddíl) utvoří tuto formaci, jeho rychlost se sníží na polovinu, avšak tvrdost se zvýši o 2 (Jen proti střeleckým jednotkám).

Z tohoto postavení nelze podnikat bojové výpady. Oddíl může popojít určenou vzdálenost, ale hráč musí nahlásit, že ruší formaci. Pokud ovšem chce v dalším kole provést normální útok. Pokud někdo zaútočí na jednotku ve formaci testudo, neskončí to jen jejím rozpadem, ale může i pořádným masakrem. Proto se při prvním útoku na ni počítá, jako by měl oddíl v želvě postih -1 k BS a Tvrdosti.

Slovo autora:

Štít je podán tak, aby bylo zřejmé, že je výhodný především proti lučištnictvu, méně už proti vyzbrojené pěchotě. Zato v krajích a dobách, kde je jiná filozofie válčení (a hlavně prostředky) může být nepotřebný. Při porovnání s klasickým štítem je proti těžké jízdě určitě scutum zátěží. Ta ovšem je také závislá na vhodném prostředí jako je relativně mírné podnebí a pevný, rovný povrch. No a zase hlavně ty prostředky... Nejsnadněji se scutum zasadí do světa s prvky antiky či pozdní antiky. Často byli vojáci ozbrojeni i malým štítem, jen nazývali clipeus. Pravidla jsou pro něj stejná, jako pro klasický štít z pravidel.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 24

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Snorchovo pojetí a zpracování je velmi pěkné. První dojem byl - stručné, jasné, bez chyb.
Pokud jde o popis, ten je zvládnutý perfektně. Čísla téměř všechna sedí, snad až na poškození štítu - tam bych nepočítal lehké a střední zbraně, ze středních jedině drtivé (ještě mi v souvislosti s tímhle přišlo na mysl vyrážení dřevěných dveří, i když tam je situace jiná - hlavně kvůli tomu, že dveře jsou uchyceny po obvodu).

Kryt u štítu je sice v rozporu se zmíněnou pasáží v pravidlech, nicméně hlavním účelem takového štítu je kromě znesnadnění proražení linie právě vytvoření krytu proti střelbě. Rozhodně poskytuje lepší úkryt než třeba kmen stromu. Kryt je z hlediska pravidel DrD tvořen tím, že střelu postava nemusí zbraní či zbrojí vykrývat a nepotřebuje tedy na to žádnou akci. U scutumu toto platí, proto se krytu u něj zastávám ;)

Jinak autor v závěru naznačuje, že ne do každého světa se bude scutum hodit. S tím plně souhlasím, přesto má štít své využití, a dílo je celkově kvalitní.

Amras Tasartir


 Uživatel úrovně 0

Ahoj,
Sice je potřeba dotvořit tu tabulku ceny,váhy ku velikostem (viz "found") , Zombie má asi taky pravdu,ikdyž já PPE svět nečet ,ale každý normální PJ si to dokáže opravit a nápad je to podle mě skvělej.Zpracování je přesně takový jaký by podle mě mělo být : stručný , výstižný. ;-)


 Uživatel úrovně 0

Zdravím autora,
dílo to není k zahození a je to jistě určité ozvláštnění hry novými pravdili, i když múj svět fantasy se spíše přidržuje středověku, ale to je na vkusu každého PJ.

Nikdy jsem římansý štít nedržel a jakožto šermíř 12. století vyznám se jen v mandlových štítech a bojem s nimi.

Kritika:
-Rozhodně bych propracoval otázku kterou už nastínil Found. Tys totiž spracoval štít do historie, my tady ale máme fantasy a tak je možné že u štítu místo legionáře bude stát 60 cm vysoký chlapík s modrýma očima a tykadli :-D Takže cena při rúzných velikostech, váha, velikost atd.
-Myslím že by stálo za zmínku že těžká kuše tento štít prostřelí /tedy aspoň já si to myslím/
-Prorážení /ničení/ tohodle štítu by mnělo záviset téže na zbrani. S mečem nezničtím štít tak lehce jako s válečním kladivem či obojruční sekyrou a s kopím je to témněř nemožné. Proto by se hodila nějaká tabulka.

Jinak souhlasím se Zombieho kritikou a dávám 3*

S pozdravem Jan Ukrutný /RG/


 Uživatel úrovně 5

Found: tvé poznámky mi připoměly stejný dotaz na autora, jaký máš v závěru: štít existuje pouze ve variantě pro člověka (velikost B), nebo i pro tvory A a C (jako jsou štíty v pravidlech).


 Uživatel úrovně 0

No mě se to líbí i jako nápad, tak i zpracované. Kritiku, kterou zde napsal Zombie napsat nemohu, protože PPE - Svět jsem zatím nečetl a nevím o tom zcela nic. Přesto se mi tohle velice zamlouvá. Mám za sebe připomínku asi jen k váze a k ceně. Vyrobit takovýto velký štít bude asi dražší než normální a cena 10zl. se mi pořád zdá dosti nízká. Stejně to vidím s váhou. Tady hned se naskýtá otázka, jestli je štít vyrábí i ve větší velikosti, nebo jen pro, pro nás normální, postavy velikosti B. Takový trpaslík by se za štít schoval celý a díky své síle by ho i udržel, ale co takový hobit? Hobit válečník bude moci sotva používat štít takovýchto rozměrů. Dokonce i silný trpaslík přes něj nebude moci vidět ven na nepřítele, což může být strašná nevýhoda. Takže by to možná chtělo upřesnit, jestli se vyrábí jen pro postavy velikosti B, nebo doplnit tabulku, kde bude popsaná cena i váha pro jednotlivé velikosti.

Found


 Uživatel úrovně 5

Komentář redaktora:

Tento štít i výpočty parametrů oddílů PPE – Svět nejspíš nebyl zcela správně pochopen – tvrdost se vypočítává ze zbroje a malého(+1)/velkého(+2) štítu – zde by došlo k dvojímu započtení bonusů. K tomu by měl mít oddíl v obranné formaci (ať želva, nebo štítová hradba) bonusy, nikoli postihy. Těžký štít není zátěží – římští legionáři byli trénovaní profesionálové, kteří díky štítu nenosili až tak těžkou zbroj (lorica segmentata z vařené hovězí kůže). Štít poskytuje dobré krytí právě díky linii vojáků - a té je jedno, jestli prší šípy, nebo se valí nedisciplinovaní keltové.
A) Zvýšit únavu z boje (v hradbě ani to ne – štít je opřen o zem)
B) Podmínit používání výcvikem, bez něj se chovat, jako by se povolání pokoušelo používat těžší výzbroj, než zvládá podle pravidel.
Poškození: 1:9 (jedno, jakou kostkou určím, na 1k 10 bych to viděl na 1 a 10 ka se nepočítá) při boji s jakou zbraní? Pochybuji, že lehké, doporučil bych spíše doboruční meč a těžký kyj.
Štít by měl opravovat spíš štítař/truhlář – dvě tři vrstvy klíženého dřeva (starší verze proutěná) s koženým potahem, kování tam moc není.

V pravidlech jasně stojí, že štít kryt neposkytuje – kryt je bonus za překážku mezi obráncem a útočníkem (stůl, balvan ...). Tato pasáž odporuje pravidlům.

Rozměry byly spíše 125x75 coulů, což je štít, přes který se ještě můžete dívat a zároveň vám chrání jak kotníky rozkročených nohou, tak ramena, než úzká nudle 50 coulů široká
Srovnám-li váhu štítu se štítem o cca 1500 let mladším – gotickým, pak bych nechal na fyzických atributech válečníka, zda zvládne těžkou zbraň i těžký štít (se kterým se nemávalo, způsob boje byl spíše jako u normanského mandlového – visel na řemeni přes rameno).

Shrnuto: popis by mohl být lepší (no jo, musel jsem si vzít pro upřesnění do ruky encyklopedii), herní mechanizmy potřebují notnou dávku péče plus odstranění rozporu s pravidly

Komentář Krtecka:
Při boji tváří v tvář spíše překáží, což bych zohlednil nějakým postihem k iniciativě. Ad šance na poškození – určitě by měla být možnost neopravitelného poškození (zničení) štítu.
Chválím za část o soubojích armád, je to přehledné a podle mého názoru realistické.
Celkově bych hodnotil mezi 2-3*, protože mi antickou tématikou autor kápnul do noty, přiklonil bych se tentokrát k vyšší známce.