Předměty

Pěstní štítek Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 29

Skupina: Zbroj

Síla zbraně: 1/+2

Kvalita zbroje: -1

Délka: 1

Cena: 4

Váha: 30 mn

Popis:

Pěstní štítek

Popis: Tento pěstní štítek není nijak velký, jeho průměr je 30-40 coulů. Je okovaný a se surovou kůží sloužící jako potah. Z druhé strany má poutko omotané kůží a vypolstrování a lze si ho snadno zavěsit třeba za pás. Určen k odrážení, odklonění a stejně tak k zastavení útoku. V nouzové situaci ho lze použít i jako tupou zbraň.
Díky kovovému vyztužení a vypoulení uprostřed lze použít i k odražení nějakého projektilu nebo účinnému úderu.
Používán byl teprv od konce 14.století jako lehce ovladatelný doplněk k meči nebo kordu, k němuž se jiná kombinační zbraň jednoduše nedávala (snad ještě levoruční dýka tedy).

Pěstní štítek v číslech
-Jeho hmotnost je přibližně 1,5kg (30 mn.) a může ho používat i povolání zloděj.
-Sehnat se dá u každého lepšího kováře za cenu pohybující se kolem 3-5zl.
-Lze s ním udeřit jako se zbraní s ÚČ 1/+2 a sám o sobě má OČ -1.
-Při hře je používán jako kombinace zbraně. Tento štítek zvyšuje o 1 OZ (min. na -1) a o jedna SZ na úkor útoč. To proto, že zbraň jako taková způsobí zranění vždy stejné, což se ve výsledku řeší fakticky součtem SZ a útoč. Ale pokud si člověk může pomáhat štítkem lépe se mu bojuje.

Slovo autora: Snažil jsem se co nejlépe podat to, že je rychlý a užitečný v souboji, zato ne tak velký, ale dobře se s nim odklání rány, podobně jako se zbraní.

Cílem tohoto díla rozhodně není vytvářet konkurenci. Snad jen někomu nabídnout nový prvek do hry, do RP, pro jejich postavu.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 29

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Trojzubec je naopak číselně jedna z nejlepších zbraní.

Už se mi poštěstilo slyšet názor že neni možné mít lepší štít než +1 protože to narušuje rovnováho pravidel který na to nejsou stavěný. Teť od tebe že nemá smysl mít číselně horší protože je zbytečnej.

Co se týče zbraní ty bys to řešil takto:
standardizovaná jednoruční lehká -/-/-
standardizovaná jednoriuční střední: -/-/-
...
standardizovaná obouruční těžká: -/-/-

???

Nebo jak? Maji se kvuli tomu že většina parametrů bude buť podobná (pak vlastně na nic), nižší (pak taky vvlastně na nic) nebo vyšší (pak přesílený) jako přestat schvalovat podobný věci?

Tahle deformace číslama je nahouby. Poštěstilo se mi hrát jednou gurpsy a neměl sem naprosto pojem o číslech různýho vybavení. A už to bylo, chcu kalašnikov s bodákem (mírné naznačení že kalach neni uplně ideální číselně). Po chvíli "hodim za dveře dynamit" - víte co, taková ta představa toho drsňák co škrtne sirkou o podrážku kanady zapálí knot a ten stylovej červenej váleček tam šoupne. A vypravěč: ne musíš tam cé čtyřku ( bylo vidět jak mu v hlavě šrotujou ty čísílka). Jinak je to výbornej PJ, DM i vypravěč, ale prostě tahle zkušenost mě jen utvrzuje v tom že prostě na těch číslech se moc prahne. Sám se přiznám že si pokud čísla znám vyberu to nejlepší a představu tomu i kolikrát podvědomě přizpůsobim, což ale nemění nic na tom že sem stále přesvědčen že je to tak špatně.

Osobně kdyby na číslech nezáleželo, vzal bych si šermíře s tesákem a volnou rukou či právě, tesákem a pěstním štítkem, tesákem a pádnou jednoruční zbraní (sekerou či kladivem) - ani jedna možnost neni lepší nebo horší, volná ruka nabízí jinej potenciál a pětní štítek zase jinej. V podstatě jedinou možnost který ti pravidla DrD umožňujou bezproblémově je samotnej tesák který má čísla naprosto katastrofický a čau. Nebo divný je taky DrD+, který člověka nenápadně nutí pořizovat co "největší kvér", na jakej má postava zrovna sílu.

Teť mi přišlo na mysl, ideální jednoduchej systém by mohl skládat sílu v útoku podle vlastností úrovně a bonusu za kvalitu výzbroje, kterej by se ale odvíjel od třeba ceny, předpokládaje že bojovník si za ty prachy pořídí odpovídající zbraň která mu sedne ať je to tesák, meč nebo cokoli jinýho. (ehm... no je zas pravda že proti některým drahým zbraním nabízí pitomá násada od smetáku za 70,- z obi netušené možnosti)

Nicméně zpět do DrD, pokud člověk nechce systém měnit a něco si přidat, holt to co si vymyslí nacpe do čísel někde kolem toho co existuje. Jiný východisko nevidim.


 Uživatel úrovně 5

Zdenál: Máme trojzubec a kopu jemu podobných, ale nedokonalých zbraní, které jsou jen do počtu. Toto dílo dalo akorát argument pro to, aby postavy byly rády za šít, protože, existuje ještě pěstní štítek, který je úplně zbytečný. Zbytečnosti Altarovských pravidel doplňovat a další zbytečnosti mi přijde imho zbytečné. Proč chtít další zbytečnou věc? Kdyby takto byly zpracováno více typů štítů (třeba ještě navíc obyčejný a nějaký věžový), i s těmi použitími jako zbraň, mělo by dílo dobrou využitelnost. Když jednu hliněnou cihlu ve zdi vyměníš za kamennou, tak si moc nepomůžeš, spíše se ti hlína pod vádou té jedné kamenné cihly rozdrolí. Podobně to vidím s tímto dílem.


 Uživatel úrovně 5

To že pěstní štítek je brán jako zbraň je dobře. Správně by měl být jako zbraň brán i obyčjný štít.

Štíty totiž jsou regulerní zbraně, který mají svoje specifika, stejně jako mečové, tyčové či jiné druhy zbraní. To že altar zařadil štíty ke zbrojim je IMO chyba, chyba altaru na který neni třeba lpět, zvlášť když se tim nic nekomplikuje.

To že by měl mít jinou schopnost obrany oproti různým zbraním je sice reálné, nicméně všichni si snad uvědomujeme že DrD jde cestou jednoduchosti a to že některé zbraně jsou vůči jedněm zbranim výhodnější a vůči jiným méně ve stylu kámen nůžky papír (ano, v kterékoli kombinaci dokáže lepší šermíř strhnout výhodu na svou stranu, alenebudem si to ještě víc komplikovat) pravidla taky nezohledňujou a nikdo by to asi nechtěl, takže stanovit to nějak kompromisně je myslim OK.

Folcwine: to je imo blbej argument, protože v drd je nejmíň polovina zbraní, jejichž použití je méně výhodný než jiné zbraně ze stejné skupiny.


 Uživatel úrovně 5

Pokud není napsáno, že by to mohl používat někdo jiný než válečník či hraničář (např. zloděj), zda se to dá používat spolu s nějakými obouručními zbraněmi, jeho použitelnost nějak nevidím, protože klasický štít je mnohem lepší.

Když se bráníme kombinací zbraně se štítem, tak by pak dle tvého vysvětlení také mělo být navýšena SZ na úkor útočnosti.

Kromě her zaměřených na úplnou realističnost, využití nevidím (a systém RSS DrD je na hony daleko od reality boje).


 Uživatel úrovně 0

Byl bych rád, kdyby jste po přečtení a po (či raději před) zhodnocení mého příspěvku písemně (či hvězdičkou) přečetli tento příspěvek. Věřím, že v něm leccos najdete. Nemám bohužel možnost sem pravidelně chodit. Snad je vám to jasné. Díky.




Zombie:Já se zvyšováním síly zbraně souhlasím, samozřejmě v kombinaci. Jak si jistě ostatní dočtou, extra výhoda to není a omezovat jen pro válečníka se mi dvakrát nechce.

Zranění by mohlo být stínové, možná pokud by člověk útočil jedině štítkem, ale já bych to vcelku přirovnal ke klasickému drtivému zranění, podobně jako v DrD+

Píšu tam, že zvyšuje OZ v boji zblízka, je pochopitelné, že OZ se nepočítá do střeleckého souboje. Možná je to pro někoho těší pochopit.

Rozhodně by nemělo být možné krýt ránu těžkou, ne-li obouruční zbraní (zlomené zápěstí/paže).
--S tímhle už ale pánové opravdu nemůžu souhlasit. Někteří sem možná posílaj příspěvky ala x-treme reality, já si fakt chci v dračáku zahrát.

Velikost pro ostatní velikosti jsem neuvedl, páč nevím, že by se takové štítky vyráběli :-) eh, to soráč...neměl jsem na čem stavět.

Když schvaluješ, ověř si prosím hmotnost a velikost předem, pak to zde vyzní, jako bych se snad mílil a věř mi, že jsem se nemílil.

Snad si nyní rozumíme.

Loren Saneth:K hlasování tě vedly jisté důvody, třeba ti zvedne náladu nějaký artefakt. Doporučuji ten Krtečkovo. Příjemný počtení přeji. Předměty jsou poměrně nevyspitatelná rubrika, zvlášť pokud tvoříš věci "obyčejné".

anarion:Jako komentář k Zombiemu, kvalita není kvantita. Nebo kvalita na úkor hratelnosti.

Saladin:Nakonec to záýleží na tobě a tvé hře. Přoč ne. Díky...

found + Marokrates:
viz. Zombie, děkuju

Schullin:Vcelku lze souhlasit...na samotném předmětu to ale nic nemění...

hehe? bohužel to tak často je, proto hraju plusko :-)

Salmar:To, která povolení to můžou používat záleží na tobě. S dalším souhlasit nemůžu, již kvůli výše zmíněným důvodům hratelnosti.
Mě osobně se to jako hloupost nezdá. Odůvodňuji to tak, že se s tím zasáhne o něco lépe než s pěstí (ÚČ 1) a útočnost (nebopli zranění zbraně) není jen sečné, bodné. dostat to kovovým středem do hlavy fakt příjemný není a protivník by mohl být ještě omráčen...cože? :-) Nic takového jsem neřekl, to bych ještě musel dodělat aspoň dvě pasti.

Pokud by jste měli otázky, které jsem zde nezodpověděl, je větší šance, že vám na ně odpovím poštou, neb nemám možnost se sem příliš často dostávat a pobývat zde více minut. Děkuju moc.


 Uživatel úrovně 3

Dílo mě přivedlo na myšlenku zpracovat si předmět pěstní štítek - dalo mi myšlenkový impuls k rozšíření možností v drd, ale tím jeho zásluhy (alespoň u mě končí).
To, že je pěstňák rychlý a užitečný v souboji jeden na jednoho s tím, že oba jsou podobného vzrůstu a mají lehké jednoruční zbraně jsem schopen si zcela jistě představit i bez autorova popisu. Bohužel v dalším se rozcházíme - nedovolil bych používat ho více jak hraničářovi (pokud jemu vůbec) a rozlišil bych číselně zacházení v rukou šermíře a bojovníka (pokud se najde nějaký, co by si ho vzal - já myslím, že nikoli) nebo hraničáře.
Rozhodně nepovažuji za možné odklánět s ním střelné zbraně (šípy, šípky, dýky apod.) - maximálně s nějakou velkou pastí (nebo procentovým hodem) hozený flakónek, kámen apod. ze střední či velké vzdálenosti.
To samé s útokem těžkou zbraní (plus středně těžké obouruční) - tady bych volil nějakou past s prozíravě volenými důsledky (viz Zombie).
Čísla uvedená v předmětu jsou šílená. Pravidlově je to naprosto mimo a minimálně trochu nešťastně zvolené. Nejhůže vybrané se mi zdá asi ÚČ=1/+2 - to je přeci hloupost.


 Uživatel úrovně 0

Mno je tomu asi měsíc co jsem v šermu začal pěstňák používat. Věru je to velmi obratná záležitost sice nepokryje takový kus těla jako štít erbový nebo nějaký kulatý, ale zase se dostane tam, kam by se jiný štít nedostal.

Rád bych podotknul, že štíty se nepoužívají k útoku ve stavu nouze, ale ve stavu naprosto přirozeném a to nejen pěstní, ale i normální, když to tak řeknu. Jen se to prostě musí umět, ale na to prostě pravidla pro dračí doupě nemají a je si to třeba uvědomit.

Nejsem si jistý jestli je pouze okovaný, jako dřevo, viděl bych to spíše na celokov. Váha by podle reálu souhlasila, ale podle drd nevím.

found: Aneb čím vetší zbraň a štít, tím lepší...hehe...ne.


 Uživatel úrovně 0

velice dobrá a skvěle využitelná věcička...Jak řekl found cyhbí tu váha pro jednotlivé velikosti, ale to si PJ může domyslet sám...To záleží na něm..Ale jinak myslím, že je to skvělá věcička..


 Uživatel úrovně 0

Nějak mi tu chybí váha a cena. Napsal si tam přibližně 30mn. Ale pro jakou velikost postavy? A, B, C, D. Tohle mi tu chybí.

Jinak je to nápad dobrý, dobře by se s tím mohla postava ohánět a při tom, ani nemá tolik sníženou obratnost za štít ( na obratnost jako vlastnost postav, ale obratnost, jako obecně ).

Ještě bych rád něco navrhl směrem k Saladinovi: Nápad to je dobrý, ale šermíř se se štítem nevyrovná a pro bojovníka bude příliš malý na to, aby se jím nejlepší ( každý je nejlepší sám pro sebe ) bojovník vůbec zajímal. Možná ale u hraničáře a zloděje by to stálo za zmínku - udělat jim pravidlo na přesné používání pěstního štítu, jako je pro boj se štítem.

Found


 Uživatel úrovně 0

Pěstní štítek může být zajímavá věc, jeho uplatnění ve hře, je však podmíněno alespoň nějakým válečnickým uměním postavy.

Umožnil bych ho tedy používat toliko válečníkovi (nejvýše ještě hraničáři) a to se statistikami běžného štítu a jen proti boji zblízka (neb sotva pomůže vůči střelným zbraním, ale dle zkušeností je v boji zblízka velmi platným pomocníkem).