Předměty

Blantyrova kuše Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 23

Skupina: Zbraně

Síla zbraně: 6/+1; 6/+1

Délka: 65

Cena: 185

Malý dostřel: 22

Střední dostřel: 38

Velký dostřel: 60

Váha: 75 mn

Popis:

Popis:

Dvojkuše (dále jen kuše), má 2 lučiště, tj. 4 ramena, dvě nahoře a dvě dole. Kuše je horizontálně souměrná(tj. spodek je zrdcadlově stejný jak vrch), takže co je vrch a co spodek nejde poznat, protože to je jedno. Na délku má 65 coulů a na konci má menší pažbu, dělanou tak, aby si ji mohl střelec zapřít o rameno, ať již střílí z jednoho nebo druhého lučiště. Pokud by byla kuše na obou lučištích nabitá, tak zatímco by střílel střelec z jedné strany, mohla by šipka na druhé vypadnout. Proto je na obou lučištích umístěna malá záklapka, která jistí, aby šipka nevypadla, takže je jedno, kterou stranou budete střílet první. Z kuše se nestřílí tak, že se obě šipky vystřelí najednou, ale tak, že se vystřelí ta, co je na momentálním horním lučišti, po výstřelu se kuše otočí v rukou o 180° a vystřelí se druhá šipka. Díky tomu se dá s kuší střílet 2× za kolo. Střelec si dává pozor, aby rukou, kterou drží kuši zaspod, nepochroumal spodní lučiště. Proto je mírně "zasazené" do základu. Každé lučiště má svou spoušť. Po vystřelení obou šipek musí střelec nabíjet 2 kola (pokud nabíjí obě strany). Základ je dělán z pevného, ale co možná nejlehčího dřeva např. z ořechu, zatímco ramena jsou dělaná z co nejpružnějšího dřeva, jeko je ku příkladu tis. Celá kuše je dělaná tak, aby byla šipka co nejpřesnější a nejprůraznější. A aby byla průrazná, musí být rychlá a díky tomu doletí celkem daleko.

Z kuše mohou střílet pouze ti, co mají minimální sílu 13 a minimální obratnost taky 13, a to proto, aby z ní mohli střílet přesně a aby byla funkčnost kuše plně využita. Ostatní z ní mohou střílet také, ale s postihem.

Účel a použití kuše:
Jsou dva způsoby: ten první:je dobrá na rychlou a okamžitou akci, např. někde v jeskyni,kse je třeba rychle jednat, vystřelím jednou, podruhé a jdu bojovat. Lze ji také použít v momentě rychlého překvapení..
A ten druhý způsob je především v armádě: Kuše má být co nejpřesnější a nejprůraznější. Proto si klade za cíl díky jedné mohutné ofenzívní střelby (samozřejmě za použití tisíců střelců s těmito kušemi v armádě) zničit nepřítelovy nejsilnější složky, snížit morálku a vnést do jeho armády náhlý zmatek. Zbytek je na pěchotě. Tento způsob boje bývá kombinován s jízdou, takže jen co střelci splní svůj úkol, vjede do roztroušené nepřátelské armády jízda a zmatené pobíhající muže pobije. Tento kombinovaný útok lze odrazit jedině sjednocením zbylých mužů pod silným a morálním vedením a nebojácností.

Pokud jsou střelci dobře vycvičení a pokud jsou ve větším počtu, mohou s kušemi kombinovat a zasypat tak nepřítele nepřetržitou sprchou šipek.Toto zvládnou pokročilí střelci, ale má to jeden háček: velmi rychlá spotřeba šipek.
(Pro ty, co hrají s DrD - Svět je zde pár bonusů: Po úspěšné ofenzívní střelbě mají všichni vojáci bonus +2 k morálce, zatímco nepřítel postih -2 k tvrdosti a -1 k morálce, protože je rozpuštěn a zmaten.)


Historie:

Kuše, pojmenovaná po svém vynálezci a strůjci jménem Herbert Blantyre, má dlouhou historii.Byl to mladý člověk, měl okolo 27 a byl synem významného mistra tesaře Valvise Blantyreho. V jejich rodině se toto řemeslo dědilo z otce na syna po dobu dobrých 350 let. Jeho otec byl ve městě velmi váženým člověkem. Poté co umřel na neznámou nemoc, Herbert zdědil dílnu. Svému řemeslu se věnoval naplno, ale vyrábět kuše mu nestačilo. Měl také malého bratra Saurima, kterému bylo sedm. O 2 roky později jim umřela matka. Jak měl Saurimo 15, pomáhal svému bratrovi v řemesle. Herbert měl velkou vynalézavost a díky ní zdokonaloval kuše, dal se na výrobů nářadí, zdokonalil pluh a vymyslel dřevěný jeřáb, jěž umožňoval zvedat těžké předměty do velké výšky za pomocí jednoho muže. Měl však velkou lásku k pivu a tak chodil do hospody "Sladký chmel". V opilosti si sice tak dělal nepřátele, které urážel, ale druhý den si je usmířil penězi. Však co, chudý nebyl.
Jednoho rána se mu vnukla myšlenka, kterou se rozhodl realizovat. Byl to první prototyp kuše, který byl vzápětí někým neznámým ukraden. Byl ukraden nepřítelem, který se rozhodl kuši vyrobit pro porážku Herbertova rodného království, Království Crozet.Po smrti Herberta Saurimo přišel na vadu kuše, díky níž byl Nepřítel poražen. Kuši zdokonalil, ovšem nesklidila takový úspěch jako předtím. Dnes vlastní rod Blantyrů tesařský cech ve městě. O to se zasloužil vnuk Saurima, Mercer. Dnes je starý a cech s dílnou vede Mercerův syn Lingrim Blantyre.


Výroba:

Výroba kuše není lehká a nezvládne ji žádný začátečník. Co zde popisuji, jsou spíše informace pro PJ!, protože je na to potřeba hodně dovedností, a to proto, protože je tuto kuši vyrobit těžké, takže si pravděpodobně nezačne hrdina o polední přestávce kuši vyrábět. Tuto kuši vyrábějí jen ti nejlepší z mistrů tesařů a řezbářů.

Aby mohl mohl mistr tesař vyrábět tuto kuši, musí mít dovednost Řezbářství a dovednost Truhlářství aspoň na stupni velmi dobře. Také musí mít dovednost Řezbářství kuší, kterou jsem zde stručně popsal:

vlastnost: Obratnost
Obtížnost: těžká
Ověřování: každou kuši

Totální úspěch: Kuše je unikátně vyrobena,lze prodat za větší peníz.
Úspěch: Kuše je dobře vyrobena.
Neúspěch: Postava dílo zkazí, nelze opravit.
Fatální neúspěch: Postava kuši vyrobí velmi špatně, ale neuvědomuje si to a při testování se rozpadne ( např. vyletí rameno a trefí postavu po hlavě), postava je zraněná za 1k6 životů.

Cena odpovídá náročnosti výroby, proto se vám může zdát drahá, ale její koupě se vyplatí a určitě ji při rychlém jednání v boji využijete.

"Pane, výroba kuše byla úspěšně zahájena."
"Výborně. Není nad to porazit nepřítele jeho vlastní zbraní."


Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 23

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Tak tvoji jsem četl a částečně se inspiroval, no i přes to, že má 4*, tak podle mě proto, že přišla dříve než ta moje .. přiznávám s odstupem času, že má nějaké nedostatky, ale myslím si, že s tvým dílem je srovnatelná.. :)


 Uživatel úrovně 5

Nevím proč říkáte že na tom to téma zatím všichni lidi vyhořeli, když já za téma své dvojkuše dostal 4* nechci se tím chlubit, měl jsem tam pár nedostatků a pár věcí, které někteří nepochopili, ale byli osvětleny v diskuzi a přijaty jednou nebo druhou stranou.

To jen pokud tuhle diskuzi bude vůbec ještě někdo číst :D

Jinak nechci se vychvalovat nad toto dílko, ale myslím že má kuše byla technicky na lepší úrovni a funkčnosti.


 Uživatel úrovně 0

Gabriel_reaper: proč si myslíš, že je těžko realizovatelný??


 Uživatel úrovně 5

škoda jak zabitý nápad, i když těžko realizovatelný nápad...

docela nachápu lidi kteří dávají tomuto příspěvku 4*, to hodnotíte to, že máte zbraň, která udělaá zavě bojovníky zase silnější? nebo proč? tyhle hodnocení jsou absurdní...


 Uživatel úrovně 0

Fafrin Vok atd: možná ...záleží na úhlu pohledu ... nic víc... spíš bych ale řekl, že lidé,kteří hodnotili i ostatní kuše a nebyli s nimi spokojeni už možná byli otráveni dalšími pokusy ... i tak beru svůj neúspěch jakou cennou zkušenost ...


 Uživatel úrovně 0

Chicken - To, že na tom pohořeli jiní, znamená, že je to obtížné. Tzn. když jsem začátečník, nezačínám s něčím obtížným. Nejdřív se naučím chodit a pak teprve běhat.


 Uživatel úrovně 0

ale to že na tom pohořeli ostatní neznamená, že na tom musí automaticky pohořet všichni...


 Uživatel úrovně 0

Chicken - proč se pokoušíš o něco na čem už pohořely jiní? Zkus radši něco vlastního.


 Uživatel úrovně 0

Harwen: První dílo je první dílo... ale samozdřejmě souhlasím...


 Uživatel úrovně 0

Pilipo: Pro první dílko by neměla bejt snížení laťka :-) I když doufám, že se ji autor u dalších teda pokusí zvednout :-)