Předměty

Amulet temnoty Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 19

Skupina: Artefakty

Sféra: 14

Váha: 10 mn

Popis:

VZNIK

Amulet temnoty vznikl v nekromancerském cechu kvůli ochraně upírů před světlem. Abych byl přesný, vytvořil jej nekromantský cechmistr Thent. Velký alchymista a nekromancer v jednom. Velmi nadaný pro temnou magii, zvláště v oboru oživování mrtvých. To on se jako jediný pokusil vytvořit ochranný amulet pro upíry (i on byl upírem). Thent musel obětovat jednu pannu kvůli její krvi. Krev nalil do amuletu a zaklel do něj démona. Část práce byla za ním. Zbývalo mu dát ho na týden na sluneční světlo, přičemž ho venku nechával i večer. Na amuletu vznikl obrázek netopýra, ne však namalováním, ale "prokletím" upírů.

PROKLETÍ

Shromáždění nejvyšších upírů proklínalo amulet po dobu 12 hodin bez přestávky. Účelem prokletí bylo, aby amulet zbavili nežádaných vlastností. O tom, že tam vznikne obrazec netopýra, neměli tušení. Proces byl úspěšný, vlastně se jim natolik povedl, že amulet zesílil (popíšu níže).

POPIS

Jde vlastně o amulet , který má tvar rakve. Na amuletu je obrázek netopýra, jehož vznik je popsán výše. Je celý ze suchého ebenového dřeva a jeho barva je černá. Rakvička je na obou stranách stejná. Na bocích rakve je kletba ve starém upířím jazyce napsaná příslušnými runami. Rakvička je vysoká 7 coulů, v nejširším místě má 3 couly a je 2 couly hluboká. Netopýr je asi ve výšce 6 coulů, má roztažená křídla až po okraje. Je barvy červené.

SRDCE AMULETU

Srdce artefaktu se nachází uvnitř rakve. Je to temně rudý kámen, který magicky vznikl z krve obětované panny. Zaplňuje celý vnitřnek amuletu a je velice těžký. Zaplňuje 9/10 váhy amuletu(9mn).V tomto kamenu sídlí i démon. Démon vládce neuvěřitelnou mocí a kdo se kamene přímo dotkne, tomu démon upije část duše. Toto lze i samozřejmě léčit, jen se dotyčný musí 5-50 dnů léčit v klidu doma a nesmí se nikterak namáhat, hlavně ne duševně(přece jen nemá část duše). Při upití ztratí postava 1/3 životů a 1/3 úrovní. Pokud se dotkne kamene 3krát za sebou, umírá. Na amulet to ale nemá žádné účinky(akorát démonovi to zpříjemní pobyt).

KLADNÉ VLASTNOSTI

Tyto vlastnosti platí, když ho má nasazený upír...
Magenergie: V amuletu je 50 magů. Magenergie se obnovuje vždy o půlnoci (nositel ho musí mít na krku). Účinek: Jeho nositel je odolný vůči slunečnímu světlu, vydrží na slunci po dobu, kdy jsou v amulety ještě nějaké magy. Amulet chrání svého nositele před sluncem za cenu 2 magů za směnu. Nikdo jiný nežli upír tyto vlastnosti nemůže využívat. Jakmile magy z Amuletu vyprchají, amulet nemá co využívat a tak začne vysávat životní energii nositele. Ve chvíli, kdy nositeli vyprchá všechna životní energie, zemře. Při vysávání životní energie netopýr červeně svítí a nelze ho sundat, protože je v tu chvíli propojený s duší nositele. Amulet sám přestane, jak se nositel dostane zase do tmy. Amulet upíjí 10životů za směnu. I v té době je upír chráněn před sluncem, protože amulet čerpá z jeho energie.

KLETBA

Pokud si nasadí amulet někdo jiný nežli upír, amulet nic nedělá, dokud se nedostane na světlo. Ve chvíli, co se objeví na světle, amulet dodává svému novému nositeli pocit, že na něj někde číhá nějaký nemrtvý, v noci má noční můry a později, za 1k6 dní začne mít dokonce i noční halucinace a bude trpět nespavostí. Mágové budou předsvědčeni, že je nemrtví nechají na pokoji až když se stanou nekromancery. I když se dají na dráhu nekromancera, halucinace nepřestanou dokud se kletba nepřelomí. - toto platí pro postavy, které nejsou zákonně dobré. Hned jak se amulet objeví na zákonně dobré postavě, dá to znamení všem nemrtvým v okolí 1k6 mil a ti půjdou po ní. Pokud blízko není žádný nemrtvý, tak samozřejmě žádní nepříjdou a amulet jí nic nezpůsobí. Ale pokud se postava ocitne v domě, kde někdo zemřel, na hřbitově, nebo v kryptě a podobně, o půlnoci zde na 50% samovolně vzniknou nemrtví jakéhokoliv druhu, pokud pro to splňují podmínky.

PROLOMENÍ KLETBY

Prolomení kletby amuletu je několikafázový proces. Nejdříve se musí ponořit na 24 hodin do svěcené vody, po celou dobu musí zůstat na svatém místě, třeba v kostele či chrámu. Po prolomení kletby všechny zápory zmizí, ale jen u dotyčného člověka. Kletbu také lze prolomit pomocí expertní hraničářovi schopnosti "zlom kletbu".

Příběh

"Thente, Mistře, mohl byste vyrobit něco, co nás upíry ochránilo před denním světlem?" otázal se mladý nekromantský učeň Phiol.

"Nevím to jistě. Pracuji na takové věcičce už pár měsíců" pronesl Thent svým temným hlubokým hlasem.

"Na čem tedy pracujete, mistře?" otázal se mladý nekromantský učeň.

"Mladý učni, jak vidím jsi zvědavý a nedočkavý. To je v pořádku, taky jsem takový byl. Povím ti tedy o co přesně jde. Vyrábím zde amulet, který splňuje tvé požadavky. Ochrání nás před sluncem. Ale zatím ho nemám hotový a nevím, jestli amulet nemá i nějaké nežádané účinky," poučil svého učně Thent.

"Ale pane, s něčím takovým bychom mohli dělat cokoli a hlavně kdykoli, tedy i za denního světla," zaradoval se učeň.

"No, zatím máme jen jeden a neosvědčený. Musíme to utajit před venkovním světem!"

"Nejvyšší nekromancer zvedl ruku a v ní třímal jakýsi amulet. "Už brzy bude hotov, denní tvorové, třeste se!"

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 19

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

anarion: já netrvdím, že váha kamene je chyba, jen chci, aby to bylo lépe popsáno. Neboť tak, jak je to nyní, je to nejednoznačné. Proto jsem napsal, jak může velký, ale normálně hustý kámen, nebo menší, nezvykle hustý kámen, mít vliv na hru.


 Uživatel úrovně 8

Zombie: Podle mého se jedná o artefakt, tudíš musí být v kameni určitý kus duše a démona... Podle pravidel se může artefakt skoro úplně vymykat pravidlům, theurg má úplnou volnost a celou škálu představivosti, tudíš jsem viděl váhu, ne jako chybu, ale jako fakt. Prostě to tak je... Samozřejě to mohl autor i vysvětlit, ale já jsem to neviděl jako chybu...Spíše jako úmyxsl theurga...


 Uživatel úrovně 0

OK, tu velikost kamene beru zpět, protože chyba je i někde jinde: Snažil jsem se jeho velikost dopočítat z udaných rozměrů, vah a poměrů a vyšlo mi, že to ebenové dřevo by muselo mít hustotu minimálně 1400 kg/m3 a to asi nepůjde.
Jinak, falšovat takovýto amulet by mě asi nikdy nenapadlo, dík za inspiraci.


 Uživatel úrovně 5

Legar: ovšem velikost vnitřku amuletu není popsána, já osobně jsem pochopil, že amulet je trustostěnná rakev s malým prostůrkem uvnitř. Ale jak velkým, to autor nezmiňuje a proto dochází k nejasnostem a sporům.

anarion: Co uvádíš, jsou výmluvy na magii, aniž by jsi napsal něco konkrétního.

Pro všechnny, nejen pro anariona a Legara: Pokud srdce bude velký drahokam o hustotě jiného drahokamu, lze jej zaměnit nebo zfalšovat. V případě, že jde o neobyčejně hustý kámen (a tedy i úměrně menší), lze jej relativně snadno vytřídit z hromádky jemu podobných drahokamů z nějakého pokladu prastaré hrobky upíra Jelimána ...
Jde mi o konkrétní popis klíčové věci. Je na na každém autorovi, aby to zpracoval sám a ne na kriticích či Pj, aby to dopracovali za něj. Jinak to skončí díly typu:

Název: Bílý pudlík
*Legenda*
Popis: myslím že je to růžový slon, ale vlastně může být i fialový krokodýl , záleží na PJ ...
*Příběh o ponožce chovatele tvora*
Vlastnosti: přizabije to cokoli, co se toho dotkne, tedy pouze pokud usoudí, že ho dostatečně nepodrbal pod bradou ... Záleží na úvaze PJ.
*Další příběh, kdy z předposlední věty vyjde najevo, že se jedná o bitevní štít 3. dynastie Švej-Žou s erbem bílého psíka*.

Diskuse na téma koncepce rubriky či minimální požadavky na dílo směřujte k mým stolům:
"Rubrika - Alchymie" ID 1779
"Rubrika předměty" ID 1684


 Uživatel úrovně 5

Dílo je takové, jak bych tak jenom řekl - roztřesené: nejasné věty a věty divně rozvíjející ty předešlé ( ukázkou je třeba celý první odstavec ). Nic proti holým nebo jednoduchým větám, ale větší čtivosti svědči souvětí. Navíc v souvětí jsou zřetelněji znát jednotlivé souvisloti mezi jednotlivými informacemi, nejsme sice v beletristické rubrice, ale i zde vyloženě kostrbatý text vadí - ubírá přehlednosti a čtivosti.

Je snahou dodržovat poměr mezi sférou démona a aktivními magy na den a to 1:2 ( čili 14.sféře by mělo příslušet nejvýše 28 magů )

Kladné vlastnosti - zmatky pokračují. Amulet asi nikdo jiný kromě úpíra ( a obecně nemrtvých ) nevyužije, nevím proč psát, že na ostatní neúčinkuje :-) ( aspoň by bylo hezké prokletí )

Prokletí - stěžejní část díla, není tak šedá jako ostatní, ale nad průměr také moc nevylézá.

Příběh i vznik mi přijdou moc naivní. Takový příběh dílu více uškodí než mu pomůže.

Dílo by mohlo mít výrazně lepší hodnocení, ale pro to by musel autor několikrát svůj výtvor propasírovat přes MS a poštouněkoho požádat, aby se mu na to podíval. Mohlo se vypilovat velmi mnoho skoro až začátečnických chyb ( kterých si všimnou všichni, kromě autora - mám s tím své zkušenosti ). Škoda toho, takhle je to jen **.

S pozdravem
Folcwine

P.S. Omlovám se za opakování u některých bodů kritiky, ale pro hlubší kontext, jsem si je dovolil vypsat ještě jednou.


 Uživatel úrovně 0

S tímto předmětem jsem se už několikrát setkal v dílně a rád bych na tomto místě ocenil autorovu trpělivost s pilováním příspěvku.

Nejvíce mě zaujal nápad a popis výroby, denní upíři, to je něco nového! Sice to nepaduje zrovna nejlépe na ty pravidlové, ale zdejší bestiář je plný upírů, ke kterým by se to skvěle hodilo (a spousta PJ má i své další). Amulet ve tvaru rakve, kámen vytvořený z krve, proklínámí... Myslím, že jsem nečetl moc lepších výrobních postupů.

Samozřejmě jsou tu i ty horší stránky: Jednou z nich by mohl být jayk (sloh), ale věřím, že se autor brzy vypíše a bude to v pořádku, už takhle je to celkem slušné. Poněkud horší se mi zdají negativní vlastnosti amuletu - oživování a lákání nemrtvých... No, myslím, že už to tu ostatní probrali dostatečně.

K té zdrcující kritice:
Cena - O tom tu bylo napsáno už hodně, navrhoval bych anketu na toto téma u stolu, který rubrice přísluší + rozvinutí diskuse tamtéž.
Srdce amuletu - "Zaplňuje celý vnitřnek amuletu" - to by snad mělo mluvit za vše (až na ten překlep). Pravda, technický výkres chybí, dokonce není ani popsán tvar, ale je to snad potřebné pro hru?
Upíjení úrovní sice není úplně standadní, ale proč ne? Takový dočasný šok pro duši. Rovněž smrt po třetím dotyku může být reálná - tělo nebo duše prostě už takový šok nesnese (i když úroveň ani životy neklesly na nulu)..
Prolomení kletby - Docela by mě zajímalo, odkud by se ten démon měl vymítat, z artefaktu to nejde a jinde žádného dalšího démona nevidím.
S seriové výrobě se už dostatečně vyjádřil anarion, takže to nebudu opakovat.


 Uživatel úrovně 8

Docela slušný předmět... Nejvíce si cením asi inspirujícího popisku, poněvadž ten nemá chybu... Černá rakev, na ní upír a kámen z krve panny, prostě nápadité... Opravdu.
Vznik: Samotný nápad je velice logický: Každý upír by přece chtěl vidět světlo, zažít zase ty časy, kdy mu toto nevadilo a snad by bylo cílem každého alchymisty něco takového vyrobit, o tom nemá pochyb, ale dávám si za otázku: "Opravdu je moudré něco takového upírům dovolit"? Strach ze světla dělaly upíry upírama. To je odlišovalo od odtatních, lidé žily bezestrachu ve dne, s tímto amuletem, pokud by na něj přišly ostatní, by se dalo všechno změnit. Snad jen že je to artefakt a né kouzelný předmět vylučuje sériovou výrobu tohoto amuletu, poněvadž pokud by se na něco takového přišlo, asi by upířy za chvylku odvládli svět...
Prokltetí: Je psáno zajímavě a ispirativně, hodnotím ho tedy kladně...
Popis: Tak k tmu jsem se vyjádřil výše...
Srdce amuletu: Proč ne, zcela přijatelně a logicky je uveden kámen vně amuletu, podle pravidel to sedí a nápadem to taky nepostrádá...
Kladné vlastnosti, kletba: Snad nejputavější část z tvého článku. V podstatě souhlasím se Zdenálem. Nápadem je to příjemné a okouzlující, má to svoji hloubku, ano, velmi se mi to líbí...
Kletba a prolomení Kletby: V podstatě přijatelné, ovšem mohlo to býti náaditější, 24 hodin ve svěcené vodě na svěceném místě je takový univerzál na všechno. Mohl jsi si vymyslet něco nápaditějšího, ale budiž...Ovšem Příběh by jsem tam ani nezařazoval, je dosti krátký, ovšem nic nevysvětluje, ani na nic nepoukazje. Spojení "Mladý nekromantský učeň" také není nejlepší, mohl jsi zvolit něco méně delšího, učeň by v pohodě stačil a vysvětlil by též... Nedozvídáme se nic nového a v podstatě jenom uvádíš do rozhovoru, co jsi už napsal...
Rosudek: Odchjázím velice spokojen, dílo bylo zajímavé, poutavé, mělo hlavně dobrý nápad a mě osobně bylo inspirující. Určitě bude přínosem do mého světa...Takže ti děkuji a těším se na tvůj další příspěvek.
Zombie: Váha? Jak jistě víme, eben je nejtvrdší dřevo na světě. Samo o sobě je dosti těžké a fakt že jako jediné na světe po vhození do vody neplave můj argument jen podpoří. Kdo také uváděl tíhu krvavého kamenne z panny? Třeba je sám o sobě dosti těžký na to, aby zaplnil zbylí váhový rozdíl... Též pokud se jedná o artefakt, váhu by jsem neřešil, tady se jedná o čirou magii a ta sama o sobě umí dělat divi, dále kousek duše z démonem, pokud k tomu přidáme fakt že duše musela býti opravdu hříšná a že démon vně není asi taky nějaký dobrák, zvláště potom co se dobře napapá, připadá mi váhový údaj vpořádku...
S potěšením se loučí
anarion


 Uživatel úrovně 0

Na nedostatky daného příspěvku bylo poukázáno. Ale co se mi i přes nedotažení tohoto artefaktu nejvíce líbylo tak to je schopnost amuletu, že dokáže u nezasvécených vyvolávat halucinace a noční můry. Zkušený hráč s GM by z toho dokázaly vykouzlit pěknou "hru děsu".

Nekroskop


 Uživatel úrovně 5

Uživatel Pán Děsů byl požádán o obhájení svého hodnocení. Nereagujte tedy na něj. Tento příspěvek bude po dostatečné odpovědi smazán.


 Uživatel úrovně 5

Zdenál: pro tebe opakuji příklad:
Jsem na 27. úrovni, přijdu o 1/3, tj o 9 úrovní -> jsem na 18. úrovni.
Jsem na 18. úrovni, přijdu o 1/3, tj o 6 úrovní -> jsem na 12. úrovni.
Jsem na 12. úrovni, přijdu o 1/3, tj o 3 úrovní -> jsem na 8. úrovni.
Sečteno a podtrženo: 3 dotyky, pád z 27. úrovně na 8mou.
27. úroveň jsem vybral jako příklad, kdy se nemusím zabývat zaokrouhovláním zbytku po dělení.

Tato vlastnost předmětu by šla použít i jako značně nestandartní a vzácná úrovně srážející zbraň.