Předměty

Chajbanské šátky Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 22

Skupina: Kouzelné předměty

Kvalita zbroje: 0

Sféra: 12

Váha: 7 mn

Popis:

Občas se kroniky mýlí a v tomhle výtažku se mýlí i kronika Chajbanská. To že byly zničeny všechny předměty není tak úplně pravdou. Zůstalo totiž několik Chajbanských šátků, kterými Kuramán vybavil své nejvěrnější palácové strážce. Ti se jich pochopitelně po sultánově pádu chtěli co nejrychleji zbavit. Odnesli je proto tehdy k mocnému muži, který šátky proklel, čímž tak na světě způsobil větší utrpení a podpořil lidskou chamtivost. Kletbu již nelze nikdy odstranit. Nyní mohou být šátky v podstatě kdekoliv. Nějaký může být ve vlastnictví beduína, na voze karavany putující na trh, zakopaný hluboko v písku, na dně vyschlé pouštní studny, jednoduše kde vás jen napadne. Tohle všechno je pochopitelně jen příklad, kterak šátky nějak zapojit do hry. Je jasné, že každému se tento nastíněný úvod do světa nehodí. Proto z Kuramánů udělejte bez starostí El Hajaje nebo místo příběhu o svržení sultána nechte družinou najít šátky třeba v podzemí pouštního chrámu, zasvěceného některému z vašich místních bohů. Také samotný počet šátků není ničím omezen, avšak jedná se o předmět velice vzácný. Osobně bych zvolil 4-8 kusů (přičemž některé mohou být nadobro ztraceny nebo zničeny zubem času).

Vzhled

Všechny chajbanské šátky jsou vyrobeny z bavlníku. V těchto tropických až subtropických oblastech je to hojná rostlina, takže není divu. Jejich barva je vždycky světlá, aby co nejméně přitahovala slunce. Velice častá je šedá, bílá, písková a okrová, naopak nikdy nebude chajbanský šátek černý (můžete použít i kárované vzory nebo nějaké primitivnější pomalování - vzor). Nejedná se o klasický styl - sáh x sáh, ale šátek je přesně ušit jako pokrývka hlavy. Čili nemá žádný čtvercový ani kosočtvercový tvar a nejde skládat. Na chajbanském šátku popisujeme dvě části: „čepec a pláštík“. „Čepec“ je část zakrývající vlasovou část hlavy, „pláštík“ potom zakrývá zezadu krk, z boku uši a splývá někam těsně pod ramena. Čepcová část je pevně přichycena k hlavě čelenkou z velbloudí kůže. Uprostřed čelenky je v čelní části připnuta zlatá ozdoba, ve tvaru žhnoucího slunce. Mimo to jsou na okrajích z obou stran „pláštíku“ dírky. K těm se často přivazovaly roušky na obličej, proti nemocem, kterými trpělo tehdejší zbídačené obyvatelstvo.

Vznik

O samotném stvoření tohoto předmětu se příliš neví. V dobách kdy byli masově ničeny veškeré předměty a vynálezy, byly do jednoho ohně hozeny taktéž všechny theurgické knihy, spisy a kroniky. Je jisté, že k výrobě šátku byla použita 100% bavlna, velbloudí kůže, nit, zlato vytepané do tvaru žhnoucího slunce, bronzová mísa, voda, 10 kapek lamí krve, neznámé množství velbloudího tuku a v neposlední řadě také magenergie. Postup je mírně spekulativní a pravděpodobně vypadal asi nějak takto: Byla připravena bronzová mísa, která se vytřela velbloudím tukem smíchaným s lamí krví. Poté byla celá mísa napuštěna obyčejnou vodou. Po směně odstátí se přidal nyní již sešitý šátek a nechal opět jednu směnu odstát. Nakonec bylo do šátku přidáno 50 alchymistických magů a nechal se osušit. Jakmile oschl byla k němu připevněna čelenka a na ní připnuta zlatá spona. Záhy byl do předmětu povolán démon ze 12. sféry (Nahaiah) za 600 magů. Na samotný závěr se do šátku přidalo 50 magů.Celkový čas výroby jednoho šátku se odhaduje asi na jeden den, kdy nejdéle zabralo jeho sušení. Dnes je ale všechno úplně jinak. Šátky jsou pod těžkou kletbou, tím pádem jsou jejich zvláštní schopnosti hodně odlišné od těch původních. Mimo jiné získaly šátky magickým míšením pozoruhodnou dlouhověkost. Od doby kletby jsou nadále magické po dalších 250 let.

Vlastnosti

Prachová clona

Díky 50 alchymistickým magům přidaným v bronzové míse, získal šátek velice zajímavou vlastnost a to prachové clony. Nositel této chajbanské pokrývky hlavy si nebude muset protírat ani zakrývat oči, jestliže se z písečné duny zvednou oblaka prachu. Prachová clona je schopna zamezit pronikání libovolného množství prachu, písku, krátce všech sypkých látek (ne magických). Když bychom to přehnali, tak postava zakopaná například v poušti do písku nebude mít žádný písek na obličeji. Prachová clona působí 3 couly před obličejem. Tato vlastnost není nikterak omezena a bude fungovat kdykoliv si někdo šátek nasadí na hlavu (nikam jinam). Clonění sypkým hmotám vypadá asi jako by bylo před šátkem sklo. Tato vlastnost se nevztahuje pouze na poušť, ale funguje kdekoli.

Poškození

Bavlněný šátek lze poškodit běžnými způsoby jako je spálení, roztrhání, rozpárání a cokoliv jiného, stejně jako magicky. Kromě poškození jako takového taktéž normálně podléhá zubu času. Šátek funguje jako celek, tudíž po odejmutí některé z jeho části je nadále nefunkční. Z toho vyplývá, že části jsou k sobě „připoutány“ od svého vzniku, takže například čelenka se sponou by nefungovali s nějakým jiným šátkem apod. Démon je konkrétně zaklet do spony nikoli do šátku – stejně tak kletba. Sama o sobě ale spona nic neumí. Mezi ní a šátkem je „magické pouto“ (oněch 50 magů přidaných v poslední fázi výroby). Jediné co by bylo možné, tak vyrobit šátek podle stejného postupu a spojit 50ti magy s již zakletou sponou. Tento postup by šel jistě provést i opačně. K šátku vytvořit sponu, do ní začarovat démona a spojit „magickým poutem“. Zde je ovšem třeba připomenout, že postup výroby a veškeré její náležitosti nejsou známy a postavy tak prakticky nemají možnost zjistit informace výše popsaného vzniku.

Zvláštní schopnosti

Šátek není zajímavý pouze svými kladnými schopnostmi, nýbrž také negativními. Každá zvláštní schopnost je draze vykoupena velkou nevýhodou. A aby to bylo ještě složitější, projevují se negativity v dobu, kdy je nejméně čekáte a potřebujete. Dalo by se říci, že zvláštní schopnosti šátku z vás vpodstatě vytváří bytost dokonale přizpůsobenou k pouštnímu stylu života a někdy zas naopak postavu dokonale neschopnou a nemohoucnou.

Používání

Je možná podivné, že zvláštní schopnosti nemusí působit, jestliže má postava šátek na hlavě a naopak působit mohou, pokud jej nenosí. Zde je stručné vysvětlení. Veškeré zvláštní schopnosti začnou působit až po 12 hodinách nepřetržitého nošení. Stejně tak po jeho sundání budou působit ještě dalších 12 hodin. Zbývá dodat, kdy se nevýhody šátku projevují. Nevýhoda se projeví vždy 6 hodin poté, co byla nositeli poskytnuta výhoda. Tak šátek dodržuje rovnováhu, aby musel jeho majitel vždy výhodu vykoupit a nemohl negativa nijak obejít (ano ani sundáním šátku, jelikož platí dvanáctihodinové doznívání). Všechno tedy nasvědčuje tomu, že jde o prokleté předměty. Ano je tomu tak, jak bylo řečeno v úvodu, dokonce je to ještě horší, než se zdá. Záporné vlastnosti nositele pomalu ale jistě ničí a mohou na něm zanechat trvalé následky. Záleží kam až to nechá dojít. Hod na trvalý postih se provádí při doznívání dané nevýhody. Výhoda se projeví automaticky, samovolně.

Král slunce

  • Výhoda: Nositel chajbanského šátku si může připadat jako skutečný sluneční král. Stane se totiž imunním vůči všem typům oslnění, ať už přírodního nebo magického původu. Žádné prasátka od šavlí či štítů, prudké sluneční paprsky, magické záblesky na něj nebudou mít vliv. Ten, kdo šátek nosí nemhouří oči a toto oslnění vůbec nevnímá (nevidí).
  • Nevýhoda: Nevýhoda této zvláštní schopnosti je ta, že nositel může oslepnout. Tato slepota trvá vždy 1 hodinu. Nelze ji sejmout žádným kouzlem ani se jí jinak zbavit. Slepota je absolutní, postava nevidí ve tmě ani na slunci a není schopna rozeznávat světlo. U postavy, které se tato nevýhoda projeví poprvé v životě je 1% pravděpodobnost, že oslepne trvale. Jakmile bude postižena tou samou nevýhodou znovu bude tato pravděpodobnosti vždycky o 1% vyšší.

Plný žaludek a vlhké hrdlo

  • Výhoda: Na poušti toho moc k snědku nebývá, proto myslí šátek i na tohle. Po dobu, kdy ho postava nosí, nemá potřebu jíst ani pít. Nevysoušejí se jí rty, nestahuje žaludek, krátce připadá si spokojeně (nasyceně).
  • Nevýhoda: Nevýhoda této zvláštní schopnosti je ta, že nositel dostane silné křeče a bude jej po 1 hodinu trápit nesnesitelný pocit hladu. Pokud se během této hodiny postava nenají ztratí v důsledku hladovění 1k6 životů. I když se během hodiny nají bude stále hladná akorát, neztratí žádné životy. U postavy, které se tato nevýhoda projeví poprvé v životě je 1% pravděpodobnost, že bude hladovějící trvale. Jakmile bude postižena tou samou nevýhodou znovu bude tato pravděpodobnosti vždycky o 1% vyšší. Pokud postavu postihne trvalé hladovění, jestliže se každou hodinu nenají bude ztrácet 1k6 životů každou hodinu. Z toho vyplývá, že může umřít na hladovění stejně jako na „užrání se“.

Oči sfingy

  • Výhoda: Možná nejzajímavější a nejzáludnější schopnost šátku. Jak už to tak v poušti bývá, člověk snadno podlehne fatě morgáně, nebo jiným iluzím. Přesně proti tomu chrání chajbanský šátek. Jeho nositel je zcela imunní vůči všem fatám morgánám, iluzím, sugescím, respektive všem kouzlům, trikům apod. narušujícím jeho psychiku. Postava jež je takovým věcem vystavena o těchto věcech nemá ani ponětí.
  • Nevýhoda Nevýhoda této zvláštní schopnosti je ta, že nositel bude po dobu 1 hodiny vystaven nepřetržitému toku iluzí, fata morgán, sugescím (zde záleží na PJ, může jej například pro zpestření postihnout i Montyho čardáš apod.). Jestliže je postava v dané době ve spánku, stane se náměsíčnou, což se projeví tak, že to co dělá ve snu (opět dle PJ) bude dělat i ve skutečnosti, se zavřenýma očima. Pozor! Je zde velké nebezpečí, že by mohla postava spáchat pod vlivem kouzel sebevraždu. U postavy, které se tato nevýhoda projeví poprvé v životě je 1% pravděpodobnost, že spáchá pod vlivem kouzel sebevraždu. Jakmile bude postižena tou samou nevýhodou znovu bude tato pravděpodobnosti vždycky o 1% vyšší.

Zmatení jazyků

  • Výhoda: Šátek myslí dokonce i na komunikaci. Proto bude nositel schopen rozluštit, hovořit a poslouchat cizí řeči, které normálně neumí (ovšem nikoli zvířecí). V praxi to vypadá tak, že umí veškeré jazyky na úrovni velmi dobré (pokud umí některý dokonale, zůstává mu dokonale stále). Navíc, nejenže umí všechny běžné jazyky ale je také schopen rozluštit velice staré znaky a dávno zapomenuté jazyky.
  • Nevýhoda: Nevýhoda této zvláštní schopnosti je ta, že nositel bude 1 hodinu schopen verbální komunikace pouze formou skřeků a vyluzování zvuků. Mimo to nebude umět číst ani psát v žádné ani obecné řeči. Bohužel mu nezůstane ani schopnost rozumět některé řeči, takže pro něj budou všechny jazyky nesrozumitelnou hatmatilkou. Odstranění je jak už tradičně nemožné a to ani magicky. Je třeba tu 1 hodinu vyčkat. Jestliže by se postava během této hodiny nějakým způsobem něčemu učila, má to zcela marné. U postavy, které se tato nevýhoda projeví poprvé v životě je 1% pravděpodobnost, že bude toto postižení trvalé. Jakmile bude postižena tou samou nevýhodou znovu bude tato pravděpodobnosti vždycky o 1% vyšší.

Poustevník

  • Výhoda: Poslední zvláštní schopností je poustevník. V poušti je velkým problémem lazebník, a proto šátek zastavuje růst vlasů a vousů. Postava jenž bude šátek nosit bude mít vousy a vlasy stále takové, jaké byli před nasazením šátku. Může je ale klidně i potom ostříhat a nové již neporostou.
  • Nevýhoda:Nevýhoda je ta, že nositeli se na dobu jedné hodiny objeví (během jednoho kola) na hlavě sáh dlouhé vlasy a 50 coulů dlouhé vousy. Jakmile se někdo pokusí vousy či vlasy odstranit, začnou jejich majiteli způsobovat šílenou bolest a postava přechází pod kontrolu Pána jeskyně, přičemž se bude snažit uniknout tomu, kdo/co se snaží vlasy/vousy odstranit. Jestliže únik nebude možný, pak přeříznuté/odstraněné vlasy/vousy znamenají ztrátu 5 životů (což se projevuje jako krev tekoucí s úst nebo hlavy) a jeden permanentní bod únavy, jako následek zběsilého křiku a snahy o únik. Obojí mizí až po jedné hodině. U postavy, které se tato nevýhoda projeví poprvé v životě je 1% pravděpodobnost, že jí tento hustý porost zůstane navždy (dále ale již neporoste ani nepůjde nijak odstranit) . Jakmile bude postižena tou samou nevýhodou znovu bude tato pravděpodobnost vždycky o 1% vyšší.

Dodatky

  • Váha 7 mincí je za celý komplet, čili šátek, sponu i čelenku.
  • Schopnost Krále slunce nebrání opalování v obličeji.
  • Všechny zvláštní schopnosti šátku působí v jakémkoliv prostředí.
  • U schopnosti poustevník je jasné, že vousy a vlasy rostou pořád, proto bude postava vždy 6 hodin ve výhodě a každou sedmou hodinu se ji objeví nevýhoda. To znamená, že pokud bude šátek dlouhodobě nosit, bude pak dosti velká pravděpodobnost trvalého „zarostení“.

Magenergie

Šátek má také svou denní magenergii v podobě 10 magů. Ty se dobíjí vždy o půl noci a lze za ně sesílat kouzelnické kouzlo rychlost.

Doslov

Tento předmět byl vytvořen do dobrodružství v pouštních oblastech, kde se dá narazit na spousty dávných pokladů, hrobek atp. Lze jej využít i při putování s karavanou nebo jiných obchodních záležitostech. Šátek slouží spíše ke zpestření hry, ale může se klidně stát i základem pro celé tažení zaměřené například na hledání dávného království a pátrání po historii šátků. Pán jeskyně by měl být také velice opatrný na používání šátku přímo některou z postav. Je pravděpodobné, že po prvních projevech jeho nevýhod se jej bude chtít majitel co nejdříve zbavit, ale i přesto, zahrávat si s ním se příliš nevyplácí. Je dobré mít stále na paměti, že šátek byl proklet, aby podpořil lidskou chamtivost a způsobil nositeli postupné utrpení.

Legenda

Je tomu již mnoho let, kdy v Chajbanské říši sta a jedné pouště vládl sultán Kuramán. Hned od samého počátku jeho vlády, začaly panstvím kolovat divné zvěsti. Odevšad se ozývaly klepy, že Kuramán je ďáblův přisluhovač, provádí krvavé obřady a zakázané rituály, jindy zas že s démony je ruku v ruce. Tehdy ještě běžné obyvatelstvo pronikalo do tajů theurgických jen zřídkakdy. Zato Kuramán byl tímto uměním přímo posedlý. Na svůj palác vždy zval nejrůznějších mistrů a arcimistrů, kteří jej vždy obeznámili se svými nově vyrobenými předměty. To dá rozum, že to nedělali zadarmo. Kuramán platil dobře – zlatem a drahým kamením. Sultánova vášeň byla velmi hluboká. Za nějaký čas lidé zjistili, jak Kuramán utrácí a utrácí a mezitím je v panství hlad a bída. A tak to v říši šlo od čerta k ďáblu. Panovník se vůbec o svou zem nestaral a u moci byli v podstatě jeho dvorní rádcové. Jedné bezměsíčné noci se kuramánovi mudrcové theurgických věd, pokoušeli pronikat do velice vzdálených astrálních sfér. Pokus ale skončil nezdarem a samotný sultán byl postižen démonem posedlosti. Prý snad trpěl chechtavým šílenstvím. Je jasné, že v takovém stavu nemohl nadále vládnout, ale co se sultánem, který má neomezenou moc? Jenomže chajbanští lidé byli muži činu. Vtrhli do paláce, sesadili Kuramána z trůnu, vyhnali mudrce ze země a zničili a roztavili veškeré aparatury, kouzelné předměty a všechny věci, které by mohly připomínat ještě nedávné pokusy. O týden později usedl na trůn nově zvolený panovník a situace v zemi se opět uklidnila.

Kronika Chajbanská II. Díl/ (849) - říše sta a jedné pouště, El-Hasmán

-M-

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 22

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Povedené dílo, zajímavý předmět a originální schopnosti předmětu. Co dodat?


 Uživatel úrovně 5

Veškeré zvláštní schopnosti začnou působit až po 12 hodinách nepřetržitého nošení. Stejně tak po jeho sundání budou působit ještě dalších 12 hodin.

- to znamená, že zvláštní schopnosti budou působit všechny nezávisle na tom, zda jih nositel využije či nikoli, tak logicky budou všechny nevýhody působit zaráz ( tvé vyšvětlení v diskuzi je hezké, ale neshoduje se to s dílem )

- nemrtvý jsou háklivý na světlo, Noeha asi zajímalo, zda by byl nemrtvý chráněn před sluncem

- co je to za slepotu, že je neodstranitelná? Vždyť existují kouzla na oživení mrtvého, přoč by žádné kouzlo nemohlo zvrátit slepotu?

Dnes jsem jen nypsal nejasnosti z diskuze, do samotného hodnocení se pustím někdy v budoucnu...


 Uživatel úrovně 0

Morter:

Přesto si myslím, že by to na tu energii bylo lepší a rozmanitější. Dalo by se tím, jak to říct, taktizovat (asi to není nejvhodnější slovo). Takto se tu potom na tebe snáší halda kritiky. Řešení přes magenergii (energii) je sice konzervativní, ale asi také to nejlepší. Obvykle to tak bývá - staré konzervativní věci a pravidla jsou často tou nejlepší cestou, čeho se držet.


 Uživatel úrovně 0

Aha, nepochopil jsem, že kladné vlastnosti se aktivují až v případě, že jsou doopravdy potřeba. Díky za vysvětlení, předtím jsem si myslel, že poskytují trvalý bonus a to by bylo něco jiného. Takhle to vypadá mnohem lépe.


 Uživatel úrovně 5

Legar: Tvůj problém je teoreticky možný, prakticky by ale musel šátek zároveň poskytnout i napřed všechny výhody, které jsou pro aktivaci nevýhod nezbytné. Je tedy nepravděpodobné, že by v přibližně stejnou dobu trpěla postava hladem, byla vystavena fatě morgáně, snažila se rozluštit neznámé písmo, byla oslněna atp. Odpověď je tedy jednoduchá, mohou ji postihnout například dvě nevýhody naráz, ale všechny (byť jsou možné) jsou krajně nepravděpodobné. Co se týče vousů, tak u žen nejde přes biologický práh, čili ne, ale pochop, že do příspěvku nelze psát každou možnost a situaci. Tedy lze, ale já věřím, že Pán jeskyně je člověk a uvažuje. U postavy, která má vousy delší než jeden sáh, by se mohly ještě o jeden sáh prodloužit. Díky za postřehy.

Jen připomínám doslov: Je dobré mít stále na paměti, že šátek byl proklet, aby podpořil lidskou chamtivost a způsobil nositeli postupné utrpení.

Z čehož vyplývá, že předmět opravdu nemůže být úplně vyrovnaný. (Rozuměj dobrá za špatnou v poměru 50:50)

Noeh: Co by se stalo? Otázka je vcelku jednoduchá. Nemrtvý nejí, tudíž tahle schopnost se ho netýká. Pokud může být oslněn tak ano, pokud být oslněn nemůže tak ne. Poustevník se ho netýká. Čili prakticky by se ho týkala pouze prachová clona, a měl-li by patřičnou inteligenci, tak by mohl používat kouzla rychlost.


 Uživatel úrovně 0

Tak jsem konečně pochopil, co se mi na tomto předmětu nezdálo: Nejsou to přehnané postihy ani nevyrovnané nedovysvětlené vlastnosti. To vše je zvládnuté bravurně.

Problém je v tom, že se všechny nevýhody zkombinují v jednom okamžiku a to může být i smrtelné. Autor pravděpodobně zamýšlel, že by se projevovala jen jedna výhoda/nevýhoda v jednom čase, ale nikde jsem to v příspěvku nenašel. Pro představu: Slepota, hlad, halucinace, zmatení jazyka a dlouhé vlasy... Uff.

Ještě se mi trochu nelíbí Poustevník, ale to je jen detail - co se stane postavě s delšími vlasy než jeden sáh? U žen to není nic neobvyklého a když už jsme u žen, narostou jim také vousy? Řekl bych, že ne, ale známe úchylné PJ.

Celkově výborný nápad i zpracování, ale v závěru docela slušný renonc. S hvězdičkoidním hodnocením zatím počkám, protože si nejsem jistý, zda jsem něco nepřehlédl. Zatím to vypadá na lepší 3.

S pozdravem,
Legar


 Uživatel úrovně 0

Neviem, som na vážkach. Na strane jednej mi to príde ako vinikajúci a originálny predmet, na strane druhej tam cítim veľa chýb a nezrovnalostí, či už s pravidlami alebo s realitou. Pravdu povediac mi to pripomína skôr artefakt. Každopádne som sa rozhodol pre zlatú strednú cestu, ***


 Uživatel úrovně 0

Velmi pečlivě a poctivě napsáno ale ...nějak se mi to prostě nelíbí. Zkusím zapřemýšlet proč a případně doplním.


 Uživatel úrovně 5

Velmi, velmi, velmi pekny napad :-) Mam velmi rad veci co sa hodia do puste.

Az na male odsranotelne popisne chyby je to celkom dobre.

Jedina vec co mi nesedi je neodstanitelnost kliatby. To aby clovek tu satku nosil stale a dufal ze mu nepadne hnad prvy krat to 1% :-) Dufam ze som to spravne pochopil.

Chcem sa iba spytat. Co by sa stalo keby tento predmet nosil nejaky neprtvy a vysiel by na slnko?

Noeh


 Uživatel úrovně 5

1) Mně to sedí

2) Citace: "Veškeré zvláštní schopnosti začnou působit až po 12 hodinách nepřetržitého nošení."

3) Do předmětu je zaklet démon ze 12té sféry. Jakou magenergii chceš odečítat? Princip šátku funguje jinak. Ty schopnosti jsou dílem démona a kletby - žádné energie není třeba, asi jsi to ne moc dobře pochopil.

4) Mělo, ale nechci být konzervativní.

5) Všechno je to síla démona a kletba - čili theurgie. Podle mě je to jasné.

Hold jsem vytvořil kouzelný předmět jinak než klasicky. Chtěl jsem ho vytvořit, aby fungoval tak, jak má, ne jak by měl. Někdo to může odsoudit jiný uvítat.