Předměty

Dýka z rudého křemene Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 32

Skupina: Artefakty

Síla zbraně: 2

Délka: 1

Sféra: 13

Váha: 3 mn

Popis:

Popis

Srdcem tohoto artefaktu je rudý křemen, hrubě opracovaný do tvaru čepele dýky. Rukojeť je dřevěná, ale kompletně obalená tou nejkvalitnější kůží, která se v té době dala sehnat a která je ošetřená i protivzplanoucím kouzlem, které zvyšuje hranici její výdrže.
Tak, jako každý artefakt, i tato dýka, má své zvláštní schopnosti. Dýka z rudého křemene se vždy v pravé poledne dobije na 10 magů, díky kterým pak umí vysílat kouzla, mimo to se může dobíjet i když zrovna není pravé poledne a to rychlostí 1 mag za směnu. Musí být ale položena v ohni.
Stejně jako může dýka magy získávat, může je i ztrácet. Za každé kolo, co je mokrá ztrácí 1 mag.

Kouzla

Kouzla tohoto artefaktu jsou:

Ohnivá koule

viz. Pravidla pro Pokročilé (PPP).

Ohnivý blesk

Magenergie: 3 magy
Dosah: 10 sáhů
Rozsah: 1 místo (1 tvor)
Vyvolávání: 2 kola
Trvání: ihned
Z čepele dýky vyšlehne ohnivě rudý blesk a zapálí to, do čeho narazí, ať je to tráva nebo tvor. Je-li zapálena postava, oheň jí způsobuje zranění za 2-7 životů dokud není uhašen. Poňevadž blesk letí z dýky vždy rovně, postava, co dýku drží, musí mířit. Při míření na pohyblivý cíl si musí hodit proti pasti Obr ~ 5 ~ trefí se / netrefí se, zapálí něco jiného.

Rozpálení čepele

Magnergie: 3 magy za kolo
Dosah: 0
Rozsah: jen čepel artefaktu
Vyvolávání: 1 kolo
Trvání: dle dodané magnergie
Po vyvolání tohoto kouzla čepel dýky absolutně zrudne, rozpálí se na obrovskou teplotu, a bude silnější než obvykle. Je-li Dýka z rudého křemene pod vlivem tohoto kouzla, přičítá se útočníkovi při hodu kostkou +1k6.
Má to ale jednu vadu: Tím, že je čepel tak rozpálená, i rukojeť pálí, a jen díky už zmíněnému protivzplanoucímu kouzlu sama nechytne. Za každé kolo funkčnosti kouzla se bonus za obratnost postavy, co dýku drží, snižuje o 1 (a zvyšuje postih).

Ovládej oheň

Magenergie: 1 mag za 3 kola
Dosah: 20 sáhů
Rozsah: 1 oheň
Vyvolávání: 1 kolo
Trvání: dle dodané magnergie
Tímto kouzlem dokáže postava, co artefakt drží ovládat jakýkoli oheň, i zrovna vycházející z drakových úst. Může mu přikázat tři druhy příkazů:
Rozhoř se (oheň začne růst rychlostí 1 sáh čtvereční za kolo, nedostane se ale přes vodu), vypař se (oheň začne mizet - doporučuji u draků) a přesuň se (oheň se začne pohybovat určitým směrem rychlostí 1 sáh za kolo - nechává za sebou zuhelnatělou stopu, nepřejde přes vodu).
Další zvláštní schopností této dýky je to, že způsobuje částečnou imunitu proti obyčejnému ohni, dračímu dechu a ohnivým kouzlům. Díky ní je pouze šance 50% že začne hořet, nebo že se zraní.
Pokud se čepel dýky dotkne jakého-koli jiného křemene, vyletí jiskra dost silná, aby zapálila ohniště plné suchého klestí.
Držitel dýky je imunní proti telepatickému nepovolenému vniknutí.

Legenda

Za časů řek a lesů, v době, kdy ještě ani lidé neexistovali, dělili se o tuto část světa tři druhy inteligentních bytostí: elfové, lykantropové a kentauři.
Tato legenda vypráví o městě obývaném elfy, zásobovaném kentaury a často navštěvovaném právě lykantropy. Toto město se postupně stalo středem celé této přátelské společnosti, ale ani ta největší síla lykantropů a ani ta nejčaromocnější magie elfů nedokázala město zachránit, když se to stalo...
"Ú cubi Subi, žfi ki meti uciv." zvolal kněz a přidal obětovanou krev do misky.
Tento modlitební rituál pro ochranu bohem Subem prováděl kněz každý týden, ještě stále není jasné, jak je možné, že se stal přesný opak toho, co kněz chtěl:
Z mísi začali vystupovat duchové a všelijaké přízraky snažící se zabít co nejvíce přítomných. Většina zdejších elfů ještě naštěstí stihla utéct z chrámu a zapečetit kouzly dveře tak, že se žádný duch nedostal ven.
Ve městě rychle rostl zmatek, elfové chtěli utéct, ale věděli, že kdyby se přízraky přece jenom dostali ven, mohl by je pak někdo zneužít. Nakonec přede všemi vystoupil Ť-jiařh, pro složitost jména přezdíván pouze Ďovňo - Podivín. Studoval totiž svá zvláštní kouzla daleko v cizině.
"Elfové! My sami jsme zatím na duchy krátcí, nechme je těm, co přijdou po nás! Proroctví přece říká, že v budoucnu budou silnější zbraně a čas zrození nové rasy, jejíž členové budou silnější a odolnější než my, se blíží! Necháme jim tu zprávu - nechme jim tu naši nejsilnější zbraň: Dýku z rudého křemene, neboli...
Zde končí poničená listina s legendou. Více jak 1000 let šla pouze ústní podobou mezi lidmi, než se jí pokusil kdosi sepsat. Tato legenda se v ústní podobě vykládá i teď, určitě je už ale hodně pozměněná.
Podle ní je město někde v pralesích uprostřed kontinentu.
Ve středu města je prý kamenný podstavec, na kterém je vyrytý vzkaz, (jinak řečeno zkrácenina legendy). Dýka je položená přímo na něm, má to ale háček: podstavec nahoře hoří věčným ohněm. Dobrého nepálí, střední tam má neprostupnou bariéru, a pro zlého je to prý jako normální oheň.
Věčný oheň samozřejmě nejde uhasit.

Poděkování

Musím hlavně poděkovat Karlu Dolečkovi a Plžovi, kteří na tomto díle neúnavně pracovali. Moc mi pomohl ale i Findred z Celenu a zerafel.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 32

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Začnu hned zostra:

Ohnivá koule
- uvádět kouzla z pravidel v jakékoli podobě je dle mého pohrdání všemi kritiky, je dobře, že to Zombie odmázl ( bez náhrady )

Ohnivý blesk
- přesílené ( třeba takový chudák, kterého bychom sesmahli tím tvým bleskem na poušti v poledne by byl předem odepsaný, protože by se neměl jak uhasit ( vody na pošti moc není a v písku by to také nešle, neb písek má v poledne teplotu i přes 100 stupňů C. )
- v pravidlech zapálený olej z rozbité láhne hoří 3 kola a každé kolo zraní za 2-7 životů ohněm ( měla se omezit doba hoření )

Rozpálení čepele
- divně a nejednoznačně definovaný účinek ( asi to má být bonusové 1k6 zranění ohněm při úspěšném zásahu protivníka )
- ubírá 1 stupeň obratnosti nebo 1 bonus/postih k obratnosti za kolo?
- co se stane, když uživatelova obratnost klesne na nulu?

Ovládni ohěň
- nevím, jak může kouzlo ovlivnit dračí oheň, když dračí oheň působí v "nulovém" čase a kouzlo se vyvolává 1 kolo ( taktéž nemůže působit na projektilová ohnivá kouzla )
- ty odolnosti na oheň platí obecně nebo jen při požití kouzla ovládni oheň?
- pravidlově se odolnosti vyjadřují pomocí zranitelnost ( např 1/2G nebo např 2H - podrobnosti jsou v PPP pro PJ ) ne ne pomocí procentuální pravděpodobnosti
- co tam proboha dělá ta telepatická ochrana? ( viz skoro všichni přede mnou )

Možná by při chlení příspěvků stálo za to trochu zvolnit a vynakládat úsílí jen do děl, která mají originální/převratný nápad.
Chrlit jeden příspěvek má cenu jen ve dvou případech
- všechny příspěvky jsou kvalitní ( což není tvůj případ )
- každý další příspěvek je kvalitnější ( což bohužel také není tvůj případ )
Až příště dostaneš další nápad nechej jej tak týden uležet a pak se sám sebe zeptej, zda má cenu jej zrealizovat. Nevidím jinačí možnost, jak by jsi se jinak mohl dostat ze začarovaného kruhu podprůměrných děl.
Tím tě samozdřejmě nechci odradit od další tvorby...

S pozdravem
Folcwine


 Uživatel úrovně 0

Mně osobně se to docela líbilo až na pár zmiňovaných věcí, jako ohnivý blesk, nebo chybyčky v textu. A opravdu musím uznat,že je to dosti originální, Rudý křemen (na výbornou).:-))


 Uživatel úrovně 4

Zdravím Giffintone

Dopadlo to tak jako jsem čekal už jen to že je popis dýky na několika místech jsou v něm věci které nejsou vysvětleny proč to tam je a výmlva někdo mi to poradil je naprosto zcestná. Stejně tak je pěkné to poděkování ale kdybys uposlechl rad těch co radili dopadl bis minimálně o jednu hvězdu lépe a to možná ještě podceňuji. co se týče kouzel tak nevyjasněnosti u Ovládej oheň jsem minimálně jedno psal do moudré sovy a jak vidíš sem tam se vyplácí se nad tím co píší ostatní alespoň zamyslet.

Hodnotit nebudu protože jsem dílo kritizoval už tolikráte a mám hodně z těchto verzí v paměti takže nechci aby mé hodnocení a celkový výsledek byl mou pmamětí nějak ovlivněn.

Zombie:
Je sice pěkné mazat přesouvat a pdobně ale vše se musí dělat pořádně o přesouvání legend a příběhů už toho bylo řečeno hodně ale když něco mažeš tak u toho také musíš myslet na ostatní takže pouhé smazání popisu kouzla a nepřidání alespoň řádku viz pravidla je poněkud neštastné, řeknu-li to velmi slušně, což potvrzují i kritiky osotatních.


 Uživatel úrovně 5

Gryffintom:
Obrana zbraní je důležitý údaj, pokud na to nebyla kolonka, měl jsi to napsat v textu (a já bych to grátis doplnil zpětně do tabulky).
Text jsem si dohledal v originální podobě. I před přesunem "Legendy" jsi měl popis vlastností dýky roztržený vejpůl kouzly.
Pokud zvedneš Sílu zbraně, pak zvedáš pravděpodobnost zásahu, pokud zvedneš Útočnost nebo přidáš nějaký druh poranění navíc, pak zvýšíš poranění POUZE v případě zásahu. Rozpálení čepele nevypadá na první případ - zvýšení šance na zásah a proražení zbroje.
Je to na dizkuzi.

Opoměl jsem ještě jednu věc a překvapuje mne, že si ji zatím nikdo nevšiml - dobíjení je dost silné, za 10 směn, tj. necelé dvě hodiny, zbraň zase dobiješ. Což v kombinaci s automatickým dobitím v poledne - půlce děje ještě zvýší možnost kouzlit. Zabodneš ji do pochodně, nebo poneseš přivázanou nad plamenem lucerny ...

Podle toho, co vytýkáš Zerafelovi, to vypadá spíš na kolektivní práci "každý trošku, ať z toho máme pejsko-kočičí dort" :o(

Bruce Wayn:
Myslel jsem si, že Ohnivá koule z Pravidel pro Pokročilé je notoricky známá všem, včetně své přesílenosti :o) (doplním).

Aifargonos:
Souhlasím s tebou, spíš je to kouzelný předmět se 4 kouzly, z toho 3 novými, než artefakt.
Avšak Artefakt v sobě může spojovat vlastnosti více démonů či kouzel, nejen tím se liší od standartního kouzelného předmětu s démonem.

Ostatní:
Nejprve si přečtěte, co napsal redaktor ke schválenému dílu, než autorovi začnete něco vytýkat. Jinak je můj čas, strávený nad prostudováním díla a napsáním kritiky zbytečný. Obdobně to platí o vašich kritikách.

Vypisovat cokoli z originálních pravidel je porušením autorského zákona.


 Uživatel úrovně 0

Strasne sa mi zo subjektivneho hladiska nepaci veta "Dobrého nepálí, střední tam má neprostupnou bariéru, a pro zlého je to prý jako normální oheň."

Pravdepodobne narazas na "stredneho" ako na neutralne postavu, co sa presvedcenia tyka. Ak na nieco ine, tak neviem...

Nuz ale pozrime sa na to z ineho hladiska. Nebude to napokon "lepsie" pre zleho ako pre stredneho (neutralneho), kedze staci ked vydzri popaleniny normalneho ohna ("..a pro zlého je to prý jako normální oheň.")? To by za tu dyku snad aj stalo.
Aj ked sa tu moze vyskytnut otazka "co je to vecny ohen?" (ano, vymyslam, ale na to som tu...) Ak vecny ohen neide uhasit, bol by to nesmierny "pruser", keby sa taky ohen rozsiril.


 Uživatel úrovně 0

Bruce Wain: Myslíš odkaz na pravidla? Vždyť si Zombie odporuje v podstatě tvůrcům DrD, kteří v každých pravidlech, pokud píší nějaké podobné kouzlo, využití v jiných povoláních, či předmětech apod. vždy dávají odkazy na pravidla a stránky.

Aifargonos
7) Blesk nejspíš stojí magenergi víš? To znamená, že je to nevýhodné, pokud máš ještě jeden křemen!
9) Nemusíš vůbec započítávat do hodnocení, Zombie to dal na konec :D (Já už ani sám nevim co je správně, co ne, co se hodnotit má a co nemá)

Kouzla jsou součástí artefaktu, tudíž je docela rozumné je do hodnocení započítat (si myslím já). Pravdou je, že krom nabíjení předmět nic zvlášť výjimečného od ostatních artefaktů nemá....
Ale musíš se na to dívat i tak, že je to primitivní artefakt z primitivní doby vytvořen primitivními (relativně) národy.


 Uživatel úrovně 0

Čudujem sa, že mi nevadia také vecné chyby, ako neuvedená cena, alebo OZ.. Pravdupovediac som si to ani nevšimol. Mňa vždy dostanú skôr principiálne rozpory:

Najprv som si prečítal: „skupina: Artefakt“. Tak som to aj bral ako artefakt. Aby si nejaký predmet „zaslúžil“ byť artefaktom, musí byť výnimočný. Musí mať v sebe niečo, vďaka čomu sa stal „nesmrteľným“. A to nemusí byť sila. Ak si šikovný theurg dupne, môže urobiť obyčajný kúzelný predmet, ktorý by bol silnejší, ako hromada artefaktov. Ale na tom nie je nič zvláštne. Artefakt dokonca nemusí mať žiadnu praktickú moc. Môže byť zvláštnym iba preto, že tomu mnoho ľudí verí (ako sa to stáva v našom svete).
Ale keď som si príspevok prečítal, zistil som, že je to vlastne iba kúzliaci predmet so špecifickými kúzlami. Nie je zvláštny dokonca ani tou silou. To si radšej mohol tie tri kúzla pridať do rubriky Kúzla. (Aspoň by si mal viac príspevkov.)

A čo sa týka nejakých konkrétnych pripomienok:

(1) kůže s protivzplanoucím kouzlem: Nerád vidím kúzelný predmet akoby skladajúci sa z dvoch kúzelných predmetov. Vyzerá to, ako by sa niekto snažil do toho predmetu zakliať viacej démonov. A pritom odolnosť proti vzplanutiu môžeš dosiahnuť aj prirodzenými cestami. Keď drevo správne spracuješ, môže byť prakticky nehorľavé (iba poriadne sčernie). Alebo rovno kameň...

(2) Spôsob dobýjania sa mi vážne páči. Mám rád, keď sú veci takto závislé na okolí. Pridáva im to na reálnosti. Iba to „pravé poledne“ sa mi tam zdá byť navyše.

(3) pikoška: Že je tam iba nápis „Ohnivá koule“, sa mi vlastne páčilo. Pochopil som ta ako odkaz na pravidlá, alebo iba ako položku v zozname. Až neskôr som sa dozvedel, že obsah Zombie vyhodil.

(4) Ohnivý blesk sa mi páči. To že si na pascu hádže zosielajúci, som pochopil tak, že závisí na jeho šikovnosti, či sa trafí. To sa mi páči tiež.

(5) přičítá se útočníkovi při hodu kostkou +1k6 ..:To akože ku každému útoku si pripočíta iné náhodné číslo z rozsahu <1;6>??? Nejasné!!! A ak by to tak bolo, je to čudné. To že niečo pôsobí väčšie zranenie neznamená, že tým protivníka ľahšie zasiahneš.

(6) Ovládej oheň: Pekná myšlienka. Aj dobre spracovaná. Ale ak oheň mizne rovnako rýchlo, ako sa rozrastá (čo predpokladám), tak to s tými drakmi nie je až taká výhra.

Tie tri kúzla sú celkom dobré... Škoda, že to hodnotím ako artefakt.

(7) Načo by som zapaľoval suché drevo iskrou, keď doňho môžem hodiť ohnivý blesk???

(8) Čo má ochrana proti telepatií spoločné s ohňom???

(9) Legenda: Úplná hrúza. Skoro som sa neprinútil ju dočítať do konca. Nie len že nemá k predmetu čo povedať. Ešte je plná gýčových scén a klišé. Keď už nič dôležité nehovorí, mohla mi aspoň náladu zdvihnúť. Ale ona práve naopak.

Nemám čo dodať. Všetko som napísal. Artefakt to rozhodne nie je.

.. ....GJ!


 Uživatel úrovně 0

Snorch:
Bylo to tam, jenže Zombie to smazal


 Uživatel úrovně 0

Ohnivá koule - viz. ta z pravidel že? neuškodilo by to napsat, i když to je zřejmě maličkost.

Ohnivý blesk - míření na pohyblivý cíl? Podle mě snaží všechny bytosti co se mohou pohybovat blesku uhnout. Trhnout tělem do strany, skrčit se apod. Proto bych nechal past pro všechny (tedy i při boji), krom třeba spící (vyřazené) postavy. Zapálení je automatické. Co třeba použít tabulku z pravidel pro začátečníky-příručka PJ?
I když to už by možná bylo moc podobné kouzlu ohnivá koule. ale o to ani nejde, artefakt neni tak silný kolik má brutálních kouzel. Spíš by to chtělo ještě nějakou propracovanější a herně využitelnou schopnost a tu kouli (nebo blesk) bych kliďánko vypustil. Nemusí jít jen o usmažení protivníka, jde o originalitu artefaktu. V čem je opravdu jedinečnej.
Rozpálení čepele - přičítá se k hodu? spíš až po úspěšném zásahu by se to mělo přičítat (podobně jako útočnost).
Pálení rukojeti a snižování útočnosti mi nepřijde úplně nejvhodnější. No jo, je to přece nějaký archaický artefakt, ale aby se každé kolo snižovala tvoje obratnost se mi nezdá jako nejvhodnější řešení.
Mě by se třeba líbilo snížení jednoho životu každé kolo. Ty životy by byli sníženy na trvalo a šli by vrátit zpět třeba kouzlem "ošetři zranění ohněm", nebo nějakými speciálními mastičkami apod.

Popis a dobíjení se mi zdá poměrně kvalitní, asi ta nejlepší část z díla.

Legenda=historie, což není žádný příběh. A stejně je to na konci. Uvědomuji si, že za to může redaktor. Když už musí dávat i legendu na konec (což k artefaktům bz této rubriky prostě patří) tak to jen znehodnocuje.
Jinak co se obsahu týče, patří spíš k těm průměrným. Žádná sláva to sice není, ale mě se zalíbila.


 Uživatel úrovně 0

No docela se mi to líbí, až na tu legendu. Vážně mi to případá, že to o ničem nevypovídá. Prostě tam položili jejich nejlepší zbraň a tím to hasne, konec, o zbrani nic. A ještě se mi nezdá (jako většině) to kouzlo "ovládej oheň", za příliš málo mágů, příliš silné kouzlo (s tím by proti mně drak, kterej chrlí oheň moc nesved, dokud bych mněl mágy).
Jinak ale dobrej nápad.

S úctou Holonus