Předměty

meč Cristael Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 37

Skupina: Kouzelné zbraně

Síla zbraně: 9/+3

Kvalita zbroje: +4

Délka: 1-2

Váha: 43 mn

Popis:

Historie zbraně:

Tento meč, který nese název Cristael byl vyroben trpaslíky v Osamělé hoře k jednoduchému účelu: aby je chránil před krvežíznivými a chamtivými draky (při tom si samozřejmě neuvědomovali jak chamtiví jsou oni samotní). Meč měl tak velikou magickou sílu a byl tak dokonale vyroben že ke svému účelu opravdu výtečně sloužil. Trpaslíci odháněli draky od hord zlata v Osamělé hoře strachem z tohoto magického předmětu opravdu skvěle. Po delším čase se ale meč jakýmsi neznámým přičiněním vytratil a osamělá hora padla do pařátů draka Šmaka, ale to už odbíháme. Meč ve skutečnosti ukradl jeden z mnoha jeho stvořitelů trpaslík Grodon. Toho ale zavraždila banda zlodějů a od té doby o meči nikdo neslyšel.

Vzhled:

Meč se řadí mezi těžké jednoruční zbraně (pro orientaci nejpodobnější je mu dlouhý meč) ovšem dá se s ním neuvěřitelně obratně bojovat a postava, která ho drží v ruce má pocit že je lehčí než se na první pohled zdá. Je stále velice ostrý a špičatý, bez ohledu na to jak se s ním buší do kamene. Po celé délce čepele jsou vyryty velice staré a dávno zapomenuté runy. Má lehce zakulacený jílec (vypouklinou směrem k rukojeti) a rukojeť omotanou dračí kůží. Na konci rukojetě je meč zakončen malým kroužkem v kterém je drahokam neznámého typu a žluté barvy (hlavní zdroj magenergie této zbraně ).

Magické vlastnosti:

Meč sám dokáže zjistit přítomnost draka a za takovýchto okolností se jeho čepel rozpálí a začne svítit oslepující září podobné slunečnímu světlu. Draka, který je nablízku tento meč vyručí a začne mít strach aniž by tušil z čeho a aniž by tušil že je meč na blízku. Meč propíchne šupiny jakéhokoliv draka a dračí oheň nepřivede do záhuby ho ani jeho vlastníka (dračí oheň nespálí nikoho kdo tento meč drží v ruce). Meč má ovšem i svou slabinu a to takovou: jestli-že se odstraní od meče drahokam na konci rukojetě, jeho magické schopnosti vyprchá při prvním použití. Z meče se žádným způsobem nedá čerpat magenergie a žádným známým způsobem se magenergií nedá bez toho žlutého drahokamu nabít. V boji má drak postih k obrannému číslu –3.

V boji s drakem platí:

út.č. 15 /+8 ob.č. 10

Poznámky:

Tato zbraň se nedá nikde koupit a její cena je v podstatě nevyčíslitelná, takže si PJ ji může vymyslet. Doslovný překlad názvu Cristael je Drakobijec. V některých starých kronikách se píše o sestře této zbraně Craistilu (Drakodrvu).

Doslov:

Jelikož je to můj první příspěvek nevím jestli jsem něco nevynechal, něco trochu nepřehnal a něco neochudil, ale doufám že katastrofální to zase není, tak klidně kritizujte abych se mohl příště vylepšit.

...drak honem do úkrytu, křičela vyděšená matka, na své děti, když tu se objevil muž, který statečně tasil. To, co jsem viděl, už nikdy nezapomenu.Cizinec držel v ruce rukojeť jako by slunečního světla a statečně se drakovi postavil. Zavřel jsem oči, protože jsem nechtěl vidět, jak ho drak spálí na popel, ale když jsem je otevřel stál tam ten cizinec a u kolenou měl hlavu skoleného draka...

...zprvu mi meč připadal jako elfský výtvor neboť jej pokrývaly runy a byl velice dlouhý, ale pak mi došlo že runy nejsou elfské. Otočil jsem se a podíval se na jeho vlastníka: dobrý meč, jsem pravil...

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 37

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Holonus: Kubáte, Kubáte, myslel jsem že to bude lepší...pár mých názorů:
1) Když je tenhle meč tak zázračný v boji s draky, neměl by být horší v boji s někým jiným? (myslím tím neměl by mít postih v boji proti něčemu?)
2) Jak s ním může někdo bojovat proti drakům když meč vydává oslňující zaři? Potřeboval by sluneční brýle a to tenkrát ještě neměli
3) Drak má v boji postih a zároveň je meč proti drakovy lepší než obvykle? Buďto by měl mít jenom drak postih nebo jenom meč bonus
4) Máš sice uvedeno kdo meč ukoval, kde ho ukoval ale nikde není z jakého je materiálu. To je tak dobře ukován nebo ho ukovali z lepšího kovu než je ocel?
5) Někteří draci sice jsou chamtivý ale že by byli krvežíznivý? Většina draků bojuje pouze pokud jsou napadeni a kdo napadne draka by měl jít na popravu

To je myslím vše, pokud si ještě na něco vzpomenu určitě to přidám.


 Uživatel úrovně 1

Je to pěkný článek a dobrá zbraň, už jsem nějakou podobnou dával do bájí trpaslíků na svém světě.
Akorát mám jednu vítku, nelíbí se mi, že navazuješ příběhy na J.R.Tolkyena...


 Uživatel úrovně 0

Není to tak špatné.. Hlavně je tam ale chybička, že se rozcházíš ve svém tvrzení. Když drak dostane strach, tak většinou přirozeně odletí, lae ty tam pak máš údaje k boji. Je mi jasné, že nemůžeš dát nějaké malé parametry, když bojuješ s drakem, ale 15+8 to už bylo moc i na mně. Připomíná mi to meč od Tolkiena proti skřetům, ale to vůbec nevadí.. Také možná si to jen špatně představuju, ale to, že je to jednoruční mi nesedí ani náhodou..


 Uživatel úrovně 0

Lazi Vlaad

Já nevím, možná to tak vypadá, ale já to z ničeho nepřepisoval, je to výhradně z mé hlavy (samozřejmě až na Osamnělou horu). A pokud mně je známo (což nemusí být samozřejmě pravda) je jílec kus kovu který odděluje rukojeť od čepele.


 Uživatel úrovně 0

No, povedal by som , že je to síce dobré, ale ten meč je príliš ultimátny, keď nie je opradený ešte nejakým tajomstvom a nie sú tam žiadne postihy (napr. že by nositeľovi meča narástli šupiny :-) ).


 Uživatel úrovně 0

Je mi líto, ale nemohu jenak, je to prostě obučejný meč s útočným démonem proti drakům s jednou vlastností artefaktu (drahokam)
Navíc má několik podivných vlastností: oslepení (které není dále rozváděno), zneklidnění draka (to navíc bez jakékoliv šance na neúspěch)
Popis a příběh jsou zcela k ničemu, dokonale tuctové, obyčejné, neříká ti nic o vzhledu, tvaru rukojeti, runách (je jedno, že jsou zapomenuty, PJ musí vědět, co jsou zač, prostě proto, aby mohl stavět příběh, kdzž už je to artefakt, nebo co)...
Jediný odstavec, který za něco stojí je Jsou poznámky, teda, možná.
Sloh pěkný, takže znovu a lépe a originálněji, hlavně.


 Uživatel úrovně 0

Zdravím Holonusi,

Je hezké, že jsi zde chvíli zaregistrován (vítej mezi námi :) , a hned se vydáváš na cestu tvůrce. Je to docela odvaha, za to tě musím pochválit, ale nesmíš se nechat unést svou fantazií. Jsi určitě chytrý kluk, tak jistě chápeš, že dávat takovýhle meč přímo na web DrD, nebylo zrovna nejmoudřejší.

Oceňuji ač tuctový, přesto pěkný nápad, jak konečně vytvořit účinnou zbraň proti drakům. Je hezké, že uznáváš, že dílko je nedodělané. Jak jistě vidíš, většina ostatních uživatelů si myslí, že je zdaleka nedodělané.

1) Už jen zařazení příliš nesouhlasí, protože si z kouzelného předmětu udělal artefakt.
2) To, že ho vynalezli trpaslíci mi až zas tak nevadí, protože v různých světech mohou existovat trpasličí civilizace, které třeba ani sekeru neznají! (Jaké to pro nás bylo překvapení, když jsme sháněli kvalitní sekeru a mistr kovář trpaslík se nás ptal, co to je.) Ale pokud si zvažoval tuto možnost mohl si se alespoň zmínit.
3) Proti kůži na rukojeti nic nemám. Myslím, že to nebyl špatný nápad. A s tím souvisí i ten problém s šupinami. Vždy není kůže tvořena jen šupinami. Jak by k tomu drak přišel, kdybyste mu mečem zajeli pod šupiny a on tam nic neměl? Samozřejmě, že tam má také kůži a tvrdou. Na změkčení existují různé procedury. To bych řekl, že nebude až takový problém.
4) O vzhledu drahokamu jsi se také mohl více rozepsat. Věřím, že by to bylo vhodné srdce artefaktu.
5) Dále k detekci draka. Nevím, jestli sem dobře pochopil tvůj úmysl, ale řekl bych žes to napsal trochu neobratně. Myslím, že by to mělo být takto:

Při detekci draka (předtím uvést vzdálenost) meč začne žhnout a vydávat záři, která je pro draka oslepující. Meč sám žhavý není, pouze tak vypadá. Záře vlastníkovi meče a ostatním tvorům (krom draků samozřejmě) v okolí nevadí. Naopak je okolní prostor dokonale osvětlen. Dále draka jímá nepojmenovatelný strach, jehož příčina mu není známa (zde bych přidal past a pro moudré draky bych to zrušil úplně, a při neúspěchu by záleželo na inteligenci draka, jak se zachová). V důsledku všech těchto faktů má drak v blízkosti tohoto meče postih –3 (při úspěchu v hodu na past nižší postih) ke všem hodům na obranu a u všech hodů používající zrak -1(-2).

6) To s tím dračím dechem se mi moc nezdá. Nějak by to chtělo omezit. Uvědom si, jak silná kouzla jsou potřeba k zastavení dračího dechu. Alespoň přidat nějakou past, nebo tak něco. (a mimochodem ne všichni draci plivou oheň :-)
7) Taky bych trochu omezil jeho sílu. Už normálně je vysoká a proti drakům …

Zkus se nad tím zamyslet a hlavně se nenechávej unášet megalomanským komplexem (parametry meče, ochrana před dračím dechem, …). Seš určitě chytrej kluk, tak si už poradíš. Zamysli se nad praktickým použitím meče v praxi.

S pozdravem Gregorian.


 Uživatel úrovně 0

No, co k tomu má člověk říct? Je tam množství chyb. Takže:
1) Když už píšeš příběh, raději zkus nějaký úplně vlastní, ze světa, který nikdo nezná. Možná je dobré to tak udělat i když je příspěvek téměř zcela převzat z nějakého díla (nebo uvést citaci z díla, která "věc" popisuje).
2) Nevím, nevím, jestli by trpaslík vyráběl meč. Ke správnému trpaslíkovi patří krumpáč, lopata, sekera nebo kladivo. Trpaslíků s meči jsem nikde ve fantasy moc nezaznamenal, a proto si myslím, že ani moc jejich výrobu ovládat nebudou (netvrdím, že to nezvládnou vůbec!!!)
3) Líbí se mi, že se snažíš zbraň opravdu dobře popsat. Například mě to dělá vždy hrozné problémy. Na druhou stranu by sis měl trochu udělat pořádek v pojmech, neboť JÍLEC a RUKOJEŤ (či rukověť) jsou jedno a totéž.
4) Při vytváření magického předmětu je třeba zvážit z jaké sféry je démon do zbraně zakletý a také o jaký typ démona jde. Je divné, že má meč zvýšenu sílu zbraně, útočnost i obranu zbraně, neboť útočný démon je schopen zvýšit SZ a útočnost (a případně zajistit schopnost sesílání kouzel), ale neumí zvýšit OZ a naopak obranný démon zvyšuje pouze OZ. Ačkoli je tento meč artefaktový, měl jsi tento bod dobře zvážit a raději třeba zvýšit ještě o něco SZ na úkor OZ.

Lazi


 Uživatel úrovně 0

Zdravím Holonusi,
dle mého názoru má tento předmět několik výrazných nedostatků.
Odvoláním se na Tolkiena Tvá historie ztrácí na věrohodnosti. Trpaslíci ve Středozemi používali sekery, kladiva a podobné zbraně. Samozřejmě mohly existovat výjimky, ale pokud se rozhodne národ vykovat artefakt, který ho má chránit po několik příštích staletí, tak by spíše zvolil zbraň, kterou bude většina jeho příslušníků umět používat nejlépe.
Objevili se tu námitky na velkou sílu této zbraně. Mně se však naopak zdá neuvěřitelně slabá na funkci jakou měla plnit: Jednotlivec by s ní měl dokázat odhánět draky. Pokud bychom přijali fakt, že se drak prostě vyděsí a uletí, jakmile zbraň uvidí (což by mělo být spíš podmíněno neúspěchem na nějakou past), pochybuji, že by se nevrátil. Draci totiž nejsou zvířata, ale inteligentní tvorové. Pokud je na nějakém místě přepadne nevyslovitelná hrůza, pro některé z nich by to spíš byla pobídka pořádně jev prozkoumat a v případě velkého nebezpečí pro svou osobu ho odstranit.
Pokud dojde na boj samotný, narážím na další problémy. Jak funguje ochrana proti dračímu dechu? Není to totiž jenom magické cosi, ale v mnoha případech hmota. Jak bude ochrana probíhat, pokud na nositele drak vyplivne několik litrů kyseliny?
Drak je ještě ke všemu celkem slušný kouzelník. Pochybuji, že by si z protivníka velikosti jeho zubu něco dělal. Když by bylo nejhůř, vždycky může vytrhnout strom a pustit ho hrdinovi na hlavu.

Nebylo by pro trpaslíky lepší a jednodušší udělat místo tohoto kouzelného meče několik pořádných balist?

Omlouvám se, jestli jsem se nechal příliš unést, ale jsem vysazený na zbraně proti drakům. I z tohoto důvodu nebudu hodnotit.

Pro příště bych doporučil dát napřed dílo do Moudré Sovy (pokud jsi tak učinil a já ho přehlédl, tak se omlouvám), spoustu much se tak podaří vychytat ještě před zveřejněním.

S úctou Adso


 Uživatel úrovně 0

Zdravím. Stejně jako tohle je tvůj první příspěvek, já se pokusím o první hodnocení. :o))

To co si vytvořil je jedna konkrétní zbraň. Byla zřejmě vykována už před dlouhým časem a stále funguje. Pokud by se jednalo o běznou kouzelnou zbraň, bylo by dobré uvést, jak dlouho bude trvat, než z ní démon odejde (viz PPP). Vzhledem k tomu, že to tak není a navíc má zbraň několik zvláštních schopností najednou, půjde zřejmě o artefakt. V tom případě co je srdcem artefaktu (nezničitelná část). Popis svádí k tomu, že by šlo o ten žlutý drahokam. Zamýšlel jsi to tak?

Pokud by se mělo jednat o obyčejný kouzelný předmět, uvítal bych rozdělení na základní sílu zbraně a potom magické schopnosti démona. Vem si, že některé nestvůry mohou mít zranitelnost třeba jen C+ - tedy jen tím démonem. Také tam chybí z jaké je sféry (i kdyby šlo o artefakt).

Historie té zbraně je zbytečně konkrétní. Například u mně Osamělá hora sice existovala, ale vůbec nepadla do pařátů draka Šmaka. Na druhou stranu historie zbraně je u předmětu spíš pro zpestření, stejně nějaká ta povídka. Ale když už se o ni pokoušíš (vážím si toho), šlo by to lépe.

Ta zbraň má úžasně vysokou obranu. Není to sice špatně, ale je třeba to nějak blíž vysvětlit, jinak to vypadá, že si prostě plácl příliš vysoké číslo. Třeba pokud bys popsal způsob, kterým ten magie toho démona vede ruku při obraně, či to udělal formou nějaké ochranné kupole. Prostě ta obrana je hodně veliká a bez vysvětlení je to podle mně špatně.

Jak už bylo uvedeno, chybí dosah působení té moci, která vyvolává v dracích strach. Potom chybí nějaká past pro draka. No a nakonec chybí popis toho, jak se ten strach bude u draka projevovat. Co vlastně drak cítí? Čeho se bojí? Cítí jen tak bez opodstatnění hrůzu? Jak silnou a jaké chování by u něj mohla vyvolat?

Pokud se meč někde v podzemí náhle rozzáří oslepující září, neměl by si každý (včetně majitele) hodit na past proti oslnění?

To s tím odstraněním drahokamu z rukojeti meče je nedodělané. Buď si to tam neměl vůbec psát a nekomplikovat to, či je to třeba rozepsat pořádně. Takže co se stane s mečem - jaké budou jeho statistiky. Co se stane s drahokamem a zda nepůjde třeba přidat k jiné zbrani. A podobně.

Mimochodem: je tam relativně dost chyb. Bude to tu vystavené dlouho a je to něco, pod co ses podepsal. Tam už se podle mně vyplatí si to pročíst, či pokud máš s pravopisem problémy, tak to nechat zkontrolovat.

Čistě můj postoj: chápu, že na první příspěvek sis vybral něco jednoduššího. Zkus si když tak s tvým dalším dílkem trochu víc pohrát. Nedávat třeba zvláštní schopnosti ani tak do většího útočného čísla, ale spíš aby byly skutečně zvláštní. Přeci jen, když už tomu věnuješ ten čas, je škoda aby to zapadlo mezi tunou jiných super silných předmětů.

Je tam vidět určitá snaha a není to vyložený blábol. Přesto mnoho nedodělků a nedomyšleností, spolu s tím, že se i po dotvoření jedná v podstatě o tuctový předmět. Hodnotím *