Předměty

Bolaso Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 28

Skupina: Zbraně

Síla zbraně: 2/+4

Cena: 4

Malý dostřel: 6

Střední dostřel: 14

Velký dostřel: 23

Váha: 22 mn

Popis:

Bolaso


Už je to 5. den, co jsme s Lenym vyšli z loveckého tábora. Bloudíme Černým močálem a naším jediným úlovkem bylo pár zelených ještěrek a nespočet komářích štípanců. Všude kolem jen mraky otravného hmyzu, pach hnijícího dřeva a rostlin, nedýchatelný těžký vzduch a do toho neustálý, monotonií kvakot žab. Přemýšlím, jestli to mělo vůbec cenu sem jít, přestože končí sezóna lovu. Už nám dochází zásoby i trpělivost.
„Hej Donore, pojď se,.“ zvolal Leny, jehož hlas doprovázel štěkot Fleka.
Možná něco ulovil – kolovala mi hlavou myšlenka. Ale když jsem doběhl na místo, kde kolem mrtvého člověka běhal štěkající pes, ihned mě přešlo nadšení z možného úlovku. Byl to nějaký muž, zřejmě lovec, který zemřel tak před třemi dny. Celé tělo bylo nafouknuté vznikajícími plyny, které přebyly i hnilobný zápach okolních bažin. Na mrtvákovi bylo divné jedině to, že jeho torzo bylo omotáno tenkými řemínky, jejichž každý konec zdobily poměrně velké kovové háčky, které byly hluboce zakousnuty do jeho těla. Zejména vynikal ten, co byl hluboce zaryt v krku oběti, po němž se hemžilo několik bílých červů, které jsme vyrušili z nevídané hostiny. Flek přestal štěkat. „Donore, nějak se mi to nelíbí, raději odtud vypadněme,“ přerušil mé myšlenky o mrtvole a jejího skromného majetku, který již zajisté postrádat nebude.
„Strašpytle,“ usmál jsem se na Lenyho. „Alespoň ho oberem ne? Nechci se vrátit do tábora s prázdnou. No tak co tu máme,“ přepočítával jsem hodnotu několika ještěrčích kůží, pěkného loveckého tesáku a pár stříbrňáků.
„Chrrr,vrrr!“ pes začínal vrčet, couvaje k nám. Všude panovalo ticho, dokonce i ty prokleté žáby přestaly kvákat, jen páni komáři si nerušeně poletovali kolem nás a to v hojném počtu.
„Žbluňk, křup,“ ozvalo se za mými zády.
„K zemi!“ zakřičel Leny, tak silně, že mi jeho hlas zazvonil v uších. Vzduchem se něco mihlo, a to velice rychle. Ani jsem nestačil pořádně zareagovat a spatřil jsem jak několik řemínků vybavených na svém konci nabroušenými háčky se mlaskavě zakouslo do nedaleké přesličky za Lenyho zády. Vše se v ten okamžik jakoby jako by zpomalilo. Pootočil jsem se a podíval se přes rameno, kde za mnou stály dvě přerostlé ještěrky s mírně shrbenými rameny. Jeden ještěrák se k nám blížil s těžkou kamennou palicí, jež ve mně vyvolávala neblahé pocity, a jeho kolega, vířil vzduchem nad svou hlavou s řemínky doprovázenými hlasitým sssss.
„Pryč,utíkejme pryč!“ křičel Leny, který už běžel a měl několika sáhový náskok přede mnou a zlověstným SSSS.
Co mi zbývalo, pádil jsem za ním, a jen doufal, že budu mít štěstí a ty zatracené háky ze mě nenadělají řešeto.
„Mlask, mlask!“ opět se za mnou ozvalo hlasité mlasknutí, za nímž následovalo sténání a kňučení, jež dávalo znát, že Flek se loučil se životem.
Rychle jsem se podíval za sebe a spatřil To, co zbylo ze psa – podle očekávání moc ne. Flekovo tělo bylo omotáno řemínky s háčky, které otevíraly útroby psa, čekajícího na jediné, ze kterých vytékaly pramínky krve zbarvující zem. Však čtvrtý hák mě zaujal nejvíce. Flek ho měl zaseknutý v pravé oční jamce, z níž rozmašírované oko líně stékalo k jeho čenichu. Více jsem neotálel a věřil v to, že ještěrky nebudou stačit mému tempu, jež jsem ze sebe vydal při svém nejdůležitějším závodě v životě, v závodě se smrtí.

Popis:
Bola, bolas, nebo-li bolaso je název pro španělskou zbraň, která byla v minulosti používána mezi Indiánskými lovci obývající oblasti v Andách a jihoamerických pampách. Původní obraz zbraně dává znát jednu či více koulí spojených provazy do tvaru čtyřramenných, či více ramenných křížů. Tímto způsobem svázané koule tak činili dobře využitelnou zbraň, při jejímž úspěšném použití byla kýžená kořist znehybněna a případně omráčena.
Já jsem se však původním vzhledem inspiroval jen částečně. Zde uvedu vzhled zbraně podle mých představ:
Bolaso se skládá ze čtyř 0,75 sáhu (75 coulů) dlouhých provázků, řemínků nebo řetízků, které vybíhají z kovového kroužku (nebo kroužku zhotoveného z jiného materiálu) a jsou zakončeny 15 coulů dlouhými srpově zahnutými háčky (nejlépe kovovými či z jiného materiálu). Hmotnost bolasa se samozřejmě liší podle toho, z čeho jsou části zbraně zhotoveny. Pokud je bolaso vyrobeno ze čtyř kožených řemínků (2mn) a z ocelových háčku o stejném počtu (4x5mn), tedy celkově asi 22mn.

Informace při použití bolasa:
- při hodu na obranné číslo si obránce nepočítá KZ, helmy…. ale štít ano, tato čísla se odečítají od výsledného zranění
- pokud je cíl úspěšně zasažen a i přesto není zraněn (redukce zranění zbrojí) znamená to, že háčky se jen neškodně svezly po jeho brnění a nezpůsobují dodatečné zranění popsané níže, však cíl je znehybněn
- past ~14~ obr + sil vysvobození + 1k4 zranění / nehybná postava + 1k4 zranění
- oběť ztrácí dle rozšířeného soubojového systém 6 bodů k iniciativě (-6inc), poté jak se z bolasa dostane tak ztrácí v daném kole vysvobození -3 iniciativy
- po každém pokusu se vysvobodit z bolasa se past snižuje o 1
- dle velikosti postavy se past automaticky sníží o: A - 0, B - 1, C – 2
- bolaso nepůsobí na tvory větší než velikosti C (leda upravení délky provázků…), a na tvory bizardních tvarů například hlen zelený, keř dravý…..
- pro zvýšení účinnosti zranění je dobré potřít zbraň jedem nebo jinými látkami způsobující dodatečná zranění

Závěr:
Tato zbraň má rozsáhlé možnosti její využitelnosti a to buď při lovu zvěře nebo otroků, fantasie nezná meze. Je možno upravovat její vlastnosti pomocí různých náhražek místo háčků, třeba těžká závaží, ozubené koule nebo impregnovat provázek například svěcenou vodou, různými jedy, které působí při styku s kůží, opět je hodně možností jak pozměňovat vlastnosti zbraně. Ale nesmíme opomenout na to, že různé změny mohou ovlivňovat útočnost, sílu zbraně, dolet, atd. Takovou menší nevýhodou je, že je nutné si zapamatovat jak bolaso působí (viz. Informace při použití bolasa), avšak tyto chybky se dají lehce odstranit a to hraním – používáním této zbraně a pravidla vám lehce přejdou do krve:).
Pokud bude vaše kritika dobrá, či špatná, rád ji uvítám a budu se snažit dané chyby, na které by bylo poukázáno napravit.
Cena je pouze orientační, jelikož v každém světě mají peníze jinou hodnotu.

Nekroskop

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 28

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Většinou na začátku nerozhazuju pochvaly, ale tady mi v tom nic nebrání. Moc pěkná "Povídka". Líbí se mi tvůj styl psaní. Připomínáš mi jednoho autora fantazi literatury - Robert Ervin Howard - Ten se taky vyžívá v "hnusárnách" ; ) Čtivost maximální, využití vkusné a stilové slovní zásoby, příběh má svůj řád. Jinými slova za příběh samotný 5*.

Popis: Od začátku jsem věděl o co se jedná, ale pořád mi něco nehrálo, tak jsem to dal přečíst sestře. Po sléze mi namalovala předmět, který si pod tvým popisem vybavila. Vylezlo s toho něco, něco hodně divnýho... ona zmiňovanou zbraň v životě neviděla, já ano, tam bude ta chyba... Myslím že ji zmátla hnedka ta první věta. Tak je jí 13, ale každy popis by měl být co nejjednoduší a měl by vystihovat vše co si dokážeš jen vybavit a to celé podávat přívětivou cestou "posluchači", hodnotiteli.

Použití -
Nazdá se mi způsob, kterým je řešený útok. Jestli si správně spomínám, "zbraň" musí neprve naprat požadovanou rychlost -rozočením, to zabere nějaký čas! Můj návrch zní - využití stejného pravidla jako u těžké kuše, tedy 1 za 2 kola!
Jak se s ním útočí? Vyskočíš z houštiny, začneš řvát a pokusíš se svoji objeť umlátit, přičemš budeš doufat že se do toho zamotá?,?, HCybítu jakýkoliv popis útoku s touto zbraní. Každý neměl tu možnost se s ní setkat. Ségra by to použila asi jako ozdobu ke kvíkům...

"Cena je pouze orientační, jelikož v každém světě mají peníze jinou hodnotu." - bod pro tebe ; )

Vynikající povídka, složitost a neúplnost popisu, k čemuž se přidá chyba asi největší a to neuvedené použití, to vše dohromady ... no, na 3* to asi bude, ale jen díky příběhu, můj názor hodně vyzdvich...

gugílek


 Uživatel úrovně 0

Velice pěkně napsané, rád bych četl dál, kdybych mohl. Něco mi na tom ale nesedí.

1.: Z tvého popisu si nějak nedokážu představit, jak to má vlastně vypadat.
2.: Pokud to má, jak jsem vyrozuměl, tvar hvězdy, nedokážu si představit, jak se to vrhá. Samozřejmě, že to jde, ale myslím, že by tam měl být nějaký postih, než se s tím postava naučí zacházet.
3.: Pes běží rychleji, než člověk (teda, pokud to není maltézáček, ale s tím vyrazit do močálů…).

Vyzdvihl bych:
1.: Úvodní povídku
2.: Účelnost popisu.

Je to krátké, takže není co více hodnotit. Závěr?:

Nápad: 100% … Původně jsem si říkal, že je to úžasný nápad. Když jsem se dozvěděl, že jsi to přejal, byl jsem u tohoto bodu na váškách, ale dospěl jsem k názoru, že by nebylo fér ti něco strhávat za to, že se něčím necháš inspirovat.
Zpracování: 40% … Velice čtivé a výstižné, ale zbraň je špatně popsána a na některé věci jsi nebral zřetel (že je těžké tím házet…). Bohužel, když tam chybí fakta, nemůžu jinak.
Použitelnost: 90% … Hloubavější PJ si to musí dodělat, ale v zásadě je to použitelné tak, jak to je.

Celkem: 77% … 5* … S ostatními se zjevně neshoduji, upřímně, i já sám se dost divím, jak ti můžu dát 5 hvězdiček. Jsou tam věcné chyby, ale je to originální a velice dobře použitelné. Subjektivně mi to na 5 nepřijde, ale jednou hodnotím podle procent a tak nemám jinou možnost.

Příště to víc promysli, dej do MS, nech si to uležet v hlavě.


Firefanatic


 Uživatel úrovně 0

Všetko ste už povedali predomnou :-)

No aspoň poviem čo tam najviac vadí mne:
1. Úvod je polovica diela, ale to mi až tak neprekáža (mohol byť prehľadnejší tzn. vynechané riadky a kurzíva)
2. Pasáž "Informace při použití bolasa" - tu je veľa nezrovaností s pravidlami (ale niekto už o tom hovoril).
3. Hneď pri čítaní ma zaujímalo ako sa s tým hádže (či nato urobíš schopnosť alebo dáš postih, ktorý sa s pribúdajúcimi skúsenosťami bude zmenšovať...) no, na nič som naprišiel. Chytá sa to nad hlavu a rozkrúti? To nebude také ľahké ako seknuť mečom (nejaký postih alebo pascu či sa nezraní sám :-)). Drží sa to pri krúžku či na konci remienku?


 Uživatel úrovně 5

Neškodilo by kdyby autor napsal jak se s tím hází. O bolasu jsem už četl v jakési knížce(neby to Vinetů?). Pokud vím tak za bolaso lze považovat i 2 kmeny, spojené obyčelným provazem.
Rozhodně by bylo dobré víc rozvést to jak se s tím loví, a využití bych viděl spíš u lovu než v boji.
Jak snadno to lze vrhnout např z jedoucího koně atd.
Ty bonusy bych neviděl moc podle velikosti, takového králíka s tím asi nechytíte - maximálně ho zabijete pokud ho náhodou trefíte tim kamenem. Ale takovou žirafu...
Jak se zmínil smrťák, používalo se to na chytání dobytka.
To s těmi háčky a ostny se mi zdá trochu ujetý, jelikož by se to do sebe zaplétalo, zahakovali by se do sebe atd, tzn. než by ro útočník mohl hodit, musel by to rozplést. A to nemluvím o tom že by se to mohlo zaplést i při letu.


 Uživatel úrovně 0

Maris: Pes podle popsiu nebyl moc rozsekán, to je spíš chyba té citové vložky co zbylo ze psa - moc ne. Jinak trochu pro představu ten jeden háček tady má 15 coulů což je dosti na poškození oběti.

Upozornění beru máš pravdu. I když podle mých představ se zbraň drží za kroužek. Lepší si vyčkat na vyjádření autora.


 Uživatel úrovně 5

SK: upozorňuju tě na tento kousek z daného díla:

"Je možno upravovat její vlastnosti pomocí různých náhražek místo háčků, třeba těžká závaží, ozubené koule nebo impregnovat provázek například svěcenou vodou, různými jedy, které působí při styku s kůží,...."

Neumím si představit, jak hážeš otrávenou zbraň tohoto typu, a neriskuješ otravu, pokud nejsi v rytířském brnění. Otrávenou dýku - klidně, chtím ji za jílec, ale za co chytíš při hodu tohle, aniž se dotkneš otrávené části?


 Uživatel úrovně 3

- Tato zbraň vyžaduje roztočení, které autor nepopisuje - a to ani "obecně", ani "pravidlově".
- Chybí určení, zda jde o zbraň lehkou, střední, těžkou, a tedy, zda s ní smí zacházet ta či ona rasa.
- Je NUTNÉ dodržovat názvosloví, resp. nazvu-li dílo Bolaso, musí jít o bolaso a ne o jakýsi horrorový krutostroj.
- Zápis pasti je špatný.
- Na to, jak květnatou mluvou (však místo avšak apod.) autor píše, mu dělají děsné problémy čárky, což ve spojení s délkou jím psaných souvětí způsobuje horší čitelnost.
- Píše-li autor v závěru, že provázek lze impregnovat například různými jedy, které působí při styku s kůží, pak se jedná o chybu, protože za ty provázky útočník zbraň drží MINIMÁLNĚ v okamžiku, kdy si ji chystá do ruky k roztočení.
- Na příkladu následující věty chci ilustrovat, jak chaoticky autor předmět popisuje:
oběť ztrácí dle rozšířeného soubojového systém 6 bodů k iniciativě (-6inc), poté jak se z bolasa dostane tak ztrácí v daném kole vysvobození -3 iniciativy
- jde o to, že jednou ztrácí kladné číslo, podruhé záporné (resp. že autor nemá ujednocený styl zápisu postihu k iniciativě). Tohle je potřeba hlídat.

Je mi líto, ale není to dobré.


 Uživatel úrovně 5

SK: umím si představit JAK zasáhne hozená dýka, laso, bolaso... neumím si představit, JAK zasáhne popsaný předmět tak, aby rozerval psa - viz úvodní povídka. Samozřejmě bez magie a za fyzikálních zákonů, stejných jako v naší realitě. A to bych potřebovala slyšet... proto jsem nehodnotila (třeba se pletu a nějak to jde).


 Uživatel úrovně 0

Maris:
SZ zbraně, tedy síla zbraně je 2, to útočnost je +4.
Proč by se chránil útočník před jedem na své zbrani? Pouze tehdy byl-li by to jed působící přes pokožku, nebo pokud by byl útočník nešika.
Jak útočník zařídí aby se háčky zasekly? A jak postava zařídí aby cíl zasáhla ostřím vrhací dýky a ne rukojetí? Holt musí dobře hodit na útok, který u této zbraně není tak velký (2).

V reálu by to vypadalo tak, že by útočník točil bolasem ve správném směru a po vrhnutí by se bolaso okolo cíle omotalo v témže správném směru. Útok však zde nebyl popsán...
Pokud si to dobře představuji.


 Uživatel úrovně 0

1) Úvod se mi velice líbil, až na jednu nesrovnalost - pes běžel za svými člověčími kamarády, takže byl zády k protivníkům. Je tedy divné, že se Flekovi Bolaso zabodlo (nebo co to vlastně udělalo) do oka. Ještě nemám pořádnou představu o Bolasu, takže se mohu lehce mýlit.

2) V závěru se mi nelíbí věta "lov otroků".

Keydža