Předměty

Buzdogan odplaty Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 18

Skupina: Artefakty

Síla zbraně: 7/+3

Kvalita zbroje: -1

Délka: 1

Váha: 40 mn

Popis:

Buzdogan odplaty


Rozhovor jednoho mladého šlechtice a jeho kapitána jednoho krásného rána v otrokářské základně na hranici Hungarie-země divochů:

„Pane! Tady nemůžeme zůstat sami, pošlete pro posily.“
„Cože? Z čeho máš strach? Z těch zvířat?“
„Prý mezi těmi divochy povstal náčelník, který je dokáže spojit všechny proti nám…“
„Babský žvásty! To se dřív proti nám postaví naši vlastní bohové, než se tihle prašivci sjednotí. Ničeho se neboj!“

Rozhovor těchto dvou lidí na stejném místě o den později:

„Jak to vypadá?“
„Je s náma konec! Nedostaneme se přes ně, je jich moc.“
„To vím, kde jeden padne, nahradí jej dva jiní, nemůžeme nijak uniknout?“
„Ne pane, jsme obklíčeni a koně nám odrovnali ještě před přepadením.“
„Doufám že posli dojeli pro pomoc…“
„Těžko pane, sir Ludvik by tu už musel být… Pozor za vámi!“

Několik mil odtud hoří tábor sira Ludvika, zem je tu poseta mrtvolami...

„Já vám říkal, že tu sami být nemůžeme pane! Teroswing je ďábel!“
„Nechápu jak se mu to mohlo podařit, sjednotit tyhle šakaly. Ha! Támhle je! Prozradila ho ta jeho zbraň.“
„Pane, vypadá jako by byla magická… To nevěští nic dobrého.“
„Já vím, já vím… Možná se proti nám opravdu postavili naši bohové.“
„Proč by to dělali? Nic špatného jsme tu přece neprováděli…“

O tom by mohly mluvit tisíce otroků dřících nyní v Říši…

„Bohové! Veďte mne proti bezvěrcům!“

A to byla poslední věta otrokářského barona Zwiefa, uklouzl totiž v těžké na rychlo upravené zbroji na vyhřezlých útrobách jedné z obětí bitvy a na zemi se nedokázal ubránit Teroswingovu buzdoganu.

Historie

Buzdogan se dostal na svět vskutku podivnou cestou. Nebyl totiž stvořen žádným lidským, skřítčím či snad elfím theurgem, je to dar bohů. Nebo by možná bylo lepší mluvit o něm jako o trestu, než jako o daru.
Když Říše obsadila pohraničí Hungarie, divošské země, jejíš obyvatelsvo snědé pleti bylo na značně nízkém úrovni vyspělosti, zapomněla Říšská šlechta na veškeré zábrany, začala odtud proudit neuvěřitelná řeka otroků do všech koutů Říše. Jenže dřívější otroci bílé kůže měli alespoň nějaká práva, kdežto Hungariané byli bráni hůř než zvířata, jakkoliv to je proti všem přikázáním Říšských bohů.
Přestože je Hungaria obrovský zalesněný kraj plný těchto lidí, nikdy po sto let okupace se nezmohli na větší odpor. Příčina byla v jejich roztříštění do stovek malých kmenů i nízká technická úroveň.
Po tomto století utrpení se už ani Říšští bohové nevydrželi dívat jak se jejich lidé k divochům chovají. A tak bůh spravedlnosti vznesl návrh jak Říšský lid zkrotit a potrestat za jejich zlé činy. Vytvořil spolu s bohem války malou zbraň, v níž ztělesnili samu podstatu divochů. Buzdogan, malý nevýrazný ale o to více smrtící nástroj pomsty.
Sám posel Říšských bohů tento malý kyj donesl do stanu jednoho schopného náčelníka jménem Teroswing.
Když jej posel našel, předal mu zbraň a důležitou zprávu. Měl s pomocí buzdoganu pomstít svoji zemi a národ, nesměl jej ale zneužít k ničemu jinému.
Mladý náčelník pak s jeho pomocí dokázal sjednotit svoji zem a vytlačit Říšský lid daleko od hranic Hungarijských lesů. A toto velké vítězství bylo jenom začátek, zanedlouho potom se hordy divochů přehnaly jako vlna na oceánu přes celou Říši…
Teroswing se ale nezastavil ani zde, chtěl jít dál a dobýt svět. Se svým nevídaným vojskem se vydal na pochod do země elfů a začal plenit i tam. Hned první bezbrané poklidné město Elrianoe úplně srovnal se zemí a zmasakroval v něm vše živé. Tím na sebe upoutal zlé pohledy bohů a ti, vědomi si toho, že Teroswing nedodržel podmínky a zneužil moci jemu svěřené, jej ztrestali.
Ráno po zničení Elrianoe, teprve čtvrtý den strávený v elfím lese, se Teroswing probudil, aby ke svému zděšení zjistil, že jeho mocná zbraň zmizela…
Nedlouho poté se rozpadla obrovská armáda a Teroswing byl zabit šípy elfů na útěku z jejich země. Říká se, že jeho neklidný duch dodnes musí chodit po lese a prosit elfy za odpuštění a bude tak chodit dokud mu neodpustí všichni potomci a příbuzní obětí jeho vpádu.
Po několik desetiletí byl buzdogan stracený, zmizel z povrchu světa...
A skutečně, objevil se totiž ve vlastnictví nadějného příslušníka jedné utlačované rasy hluboko v Podzemní říši…

A od těch dob koluje Buzdogan odplaty světem a objevuje se, spolu se správou od bohů, v rukou schopných zástupců národů a ras na nichž je pácháno bezpráví.

Zbraň samotná

  • SZ: 7/+3
  • OZ: -1
  • Váha: 40mn
  • Popis: Buzdogan (neboli kyj) odplaty je střední jednoroční zbraň. Buzdogan je vyroben z dubového sukovitého dřeva, rukojeť je omotaná červeným a bílým hedvábím a hlavice je poseta stříbrnými hřeby a diamantovými střepinami.

    Magické schopnosti:

  • Nositel buzdoganu je imunní proti jakémukoliv útoku na jeho mysl, ať už formou mentálního souboje, nebo psychické magie.
  • Pravděpodobnost zasažení nositele energetickým kouzlem (blesky) je snížena na třetinu.
  • Nositel je pln sebevědomí.
  • Nositel buzdoganu odplaty je předurčený vůdce, v očích svého lidu má charisma 21/+5. Vojáci pod velením vlastníka artefaktu mají automaticky bonus +2 k morálce, pokud se nositel zbraně osobně účastní bitvy, je bonus roven +4 a jeho jednotky v dohledu mají automatický úspěch proti jakémukoliv hodu na morálku. Naopak všechny nepřátelské jednotky v dohledu mají na morálku postih -5.
  • Všichni spolubojovníci na dohled (nemusí být ani vojáci pod velením nositele) dostávají bonus +5 proti všem psychickým a iluzionistickým kouzlům.
  • Vojáci jsou nositeli bezmezně oddáni a věří, že bojují za správnou věc (bez ohledu na jejich přesvědčení).
  • Nositelův lid mu věří a důvěřuje jeho vůdčím schopnostem.
  • Jak přesně vypadá kontakt s bohy?

    Vybranému vyvolenému se v osamělou noc zjeví posel bohů (pokud už nějakého nemáte ve svém světě, doporučuji Herma z řeckého náboženství. Mladý atlet s okřídlenými botkami...) který mu předá buzdogan. Spolu z buzdoganem ale předá i přesnou ústní zprávu, jejíž znění je vždy stejné:

    "Ty jenž jsi nejschopnější z Vašeho lidu, Ty jenž jsi byl za života urážen a potupován, Ty jehož krev i krev jeho předků byla pošpiněna, Ty který jsi musel stejně jako všichni z Tvého lidu dlouho ohýbat hřbet, Ty který bažíš po spravedlivé pomstě sebe i vlastního lidu... Ty poslyš moje slova.

    Uchop tuto zbraň, tento nástroj zkázy! Uchop jej a nech jej nasáknout krví utlačitelů! Lámej mocným buzdoganem kosti a drť lebky toho krysího lidu, který Vás tak dlouho sužuje bez náznaků shovívavosti či obyčejné lidskosti. Tak jako oni neměli soucit s Tvým lidem, neměj ani Ty soucit s nimi.

    S pomocí této zbraně ještě posílíš svoje vůdčí schopnosti, hned zítra nech svolat radu a začni budovat obrovské vojsko spravedlivé odplaty...

    Ale nikdy nezapomeň, že buzdogan Ti bude dobře sloužit jen po dobu kdy nebude více potřebný jinde. Kdykoliv až bude Tvůj lid dostatečně svobodný, či pomstěný, mohou bohové ustanovi jeho potřebu jinde. Stejně tak pamatuj, že buzdogan je nástroj spravedlivé odplaty a ne Tvé vlastní moci, takže jej nikdy nesmíš použít k jinému účelu, jinak Tě opustí on i přízeň bohů.

    Pamatuj má slova a nenech se zlákat vlastní mocichtivostí..."

    Pokud se buzdogan přemístí jinam, ať už tak bohové rozhodnou z jakéhokoliv důvodu, zbraň se rozplyne přes noc v malém obláčku lehce nafialovělého oparu bez zápachu.

    Pokud se stane, že tak bohové rozhodnou kvůli porušení dohody, postihnou viníka kledbou. Tato kledba může být různě mocná, záleží jak se bohové rozhodnou po zvážení závažnosti přestupku.


    Pár poznámek:

  • morálka je pojem pro bitvy armád z PPE-Svět.
  • jako voják se v tomto případě bere bytost pod velením nositele. Nijak oficiální být nemusí, stačí když plní nositelovi rozkazy.
  • hlavní síla arteaktu nevězí v číslech a pravidlech, ale v roleplaingu hráčů i PJ.
  • nebudu zde uvádět žádné konkrétní situace a zápletky, myslím, že PJ který by chtěl využít takovýto předmět si je dovede vymyslet sám.
  • jakékoliv informace o buzdoganu získávané z astrálních sfér jsou omezené na jeho obecný popis vzhledu.
  • o buzdoganu se obecně ví tolik, že je to dar bohů utlačovaným a že se může nositeli zle vymstít pokus o jeho zneužití. Několik nejhorlivějších pátravých učenců zná i přesné znění správy od posla bohů. Z historického hlediska vše závysí na dějinách a jejich znalosti.
  • Buzdogan odplaty je božský artefakt, takže neobsahuje žádného démona, magenergii ani nelze vyrobit jeho kopii. Moc mu dodává boží vůle, alchymista při zkoumání nezjistí nic zvláštního.
  • pokud buzdogan upadne do cizích rukou, při nejbližší noci zmizí a pokud byl zneužit, mohou bohové provinilce ztrestat kledbou.
  • Chtěl bych poděkovat všem, kdo mi pomohli v Dílně (především courovi a Medovinovi), díky.

    Přidáno:

    Přečteno: 0

    Hlasovalo: 18

    Autor:

    Diskuze

     Uživatel úrovně 0

    nemal to byť Budzogáň :-)


     Uživatel úrovně 0

    Nemám potřebný level na to, abych mohl "hodně" kritizovat. V tomto případě to ale není nutné.

    Toto dílo je vcelku dobré až na pár překlepů, atp. Jediné co bych vytkl je to, že se dílo motá z 70% jen kolem příběhu. Chtělo by to více rozebrat předmět.

    Pokud jde o známkování - 3* jsou až, až.

    s pozdravem Keydža


     Uživatel úrovně 5

    Artefakty, bude to další z řady obyčejných artefaktů či bude něčím vynikat???

    1) Hungaria-země divochů *velký smích*
    2) No povídka, či spíše úvodní text, se nijak neliší od ostatních, ale to je nepodstatné, jsem tu abychom hodnotili příspěvek. Ta omáčka to jen dokresluje…:-) Ale ta gramatika bije do očí i mě…
    3) Pěkná historie…ale když o tom tak přemýšlím, tak už tolik říší muselo být zplundrováno a tolik utlačovaných povstalo a porazilo utlačovatele a pak stejně špatně dopadli, kvůli své chamtivosti, která je spíše podobná lidem…
    4) No popis toho artefaktu spíše sedí na to, že bych se na ten kus dřeva vrhnul, odmotal hedvábí, vybral diamantové střepy a vytahal stříbrné hřeby a tím tbytek klacku bych zatopil či to použil jako hůl pro někoho malého. Ne tenhle popis artefaktu rozhodně nebudí respekt…
    5) Magické schopnosti jsou vesměs typické, ale uvítal bych spíše větší popis některých schopností…
    6) No co se týče Bohů, k těm jsem skeptický…a když už je to boží artefakt chtělo by to větší popis jejich kontaktu, pak jestli zasahují do bitev atd….
    7) No co se týče poznámek…tak neřekl bych že jeho síla je v RP..ale právě v tom čísle…vezmeme-li válečníka - Síla 21/+5, který má tento skvělý předmět od 6. úrovně a nyní je na 10. tak jeho ÚČ bude 14/+3 což je myslím dost…
    8) Pak co když jsou bohové jen výmysl kněžích jak přimět lidi ke strachu…tak je artefakt bezmocný…
    9) Je tedy tvořen na základě faktu, že ve světě existují aktivní bohové…




    No na závěr…abych to shrnul…Nápad dobrý, zpracování taky, využitelnost pro svět kde hraji je nulová, je tam pár chybek…Ale nutno podotknout že je to jeden z mnoha “obyčejných“ artefaktů…


     Uživatel úrovně 8

    Docela pěkný artefakt, ale postavám bych ho do ruky asi nedal. Podobná věc by raději měla zůstat zakopána v nějaké dobře schované hrobce, jinak se po světě bude každou chvíli prohánět nějaký ten Čingischán nebo Atila. Možná by byla zajímavá zápletka poslat postavy kyj sebrat.

    Závislost na konkrétním chování bohů dle mého názoru není na škodu, vždycky si ji můžu upravit podle potřeby. Že není popis tady zahalen rouškou tajemství je spíš pozitiví vlastnost, pro hráče s něco vymyslím a nemusím moc zkoumat, kde se ta zbraň vlastně vzala. Jen bych se tak nespoléhal na zásah bohů, pokud bude artefakt někdo zneužívat. Podle spousty mýtů se bohové v podobných situacích chovali celkem líně a na případného zločince si pár let počkali.

    Je tam pár překlepů, ale to je mi celkem jedno. Jen mě docela překvapila "střední jednoroční zbraň".


     Uživatel úrovně 0

    1) Gramatika - některé překlepy jsem opravil, ale jinak je to opravdu hrůza, stačila by oprava pravopisu ve wordu.
    2) Řekl bych, že je to předmět moc konkrétní, resp. moc závislý na existenci a určité podobě Bohů. Kdyby to bylo zahaleno rouškou tajemství nebylo by to ku škodě. Přece jenom všechno se nemůže nechávat jen na PJ.
    3) Vzhledem k tomu, že je to lehký kyj (takže taková palička), těžko si představit, že kvůli tomu je postava plná respektu a krásy. Dobrá je v tom magie, ale působí to směšně.
    4) I schopnosti jsou takové nedotažené, nějaký popis jak to funguje, proč to tak je a jsou při tom třeba nějaké efekty, pro roleplayingový popis?
    5) Božský artefakt - specifikovat když už.
    Rozhodně by bylo dobré si s tím pro příště více pohrát, vymyslet nějaké originální praktické schopnosti (například nějaké záležitosti k velení, nebo podpoře vojska), více ty schopnosti propojit s Bohy, kteří to mají na starost (třeba úder Boha války).

    PS: Pobavila mě Hungaria, Maďaři by měli radost.