Předměty

Thoraxova duše Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 15

Skupina: Artefakty

Síla zbraně: viz tabulka

Délka: pod

Popis:

Thoraxova duše

5.5. Thorax mi konečně dal volno a to dokonce hned na celý týden. Myslím, že už rozhodně vím, co s tím volnem udělám!

9.5. Dnes jsem se ptal Thoraxova souseda, jak se vede mistrovi. Odpověděl něco v tom smyslu, že ho dlouho neviděl a že jenom občas slyší bušení kladiva. Vypadá to, že můj mistr zase dělá nějakou zbraň nebo zbroj na zakázku.

12.5. Dnes se stalo něco podivného. Dle domluvy jsem se vrátil do mistrovy kovárny, ale on mě vůbec nechtěl pustit dovnitř. Pořád mi říkal přes dveře, že musí pracovat a že na to musí mít klid. Nemohl jsem to vydržet, rozhodl jsem se, že ho budu sledovat oknem. Asi to byla chyba. Připravoval jeden pokoj k něčemu podivnému. Na zem kreslil kruhy a psal nějaké neznámé runy. Potom se na mě najednou podíval. Thoraxův obličej byl celý popálený, obočí téměř neměl a vousy na tom nebyly o nic lépe. Nejstrašnější byli jeho oči. Dívali se vyděšeně a bylo v nich vidět šílenství.

15.5. Včera jsem to už nevydržel a šel jsem se na něj podívat, ale až dnes jsem schopen o tom psát. Okolo jeho domu bylo strašně moc lidí. Všichni mluvily o nějakém výbuchu, velké ráně. Neváhal jsem a běžel k jeho kovárně. Vůbec nic zvláštního tam nebylo. Běžel jsem tedy k jeho domu. Když jsem otevíral dveře, rozpadly se na prach. Z domu se vyvalilo strašné vedro. A mě se naskytl hrůzný pohled. Všechny zbraně, které míval vystaveny na zdech byli rozteklé, roztavené. Zbyla jenom zkáza. A uprostřed ní nádherná stříbrná dvojbřitá válečná sekera se zlatými runami..

Z deníku učně slavného trpasličího kováře Thoraxe

Skutečný vznik

Thorax, i když to dovedně skrýval, pokusil se v pozdější čas svého života zkoušet alchymii a theurgii. Úspěchy příliš neměl, několikrát při svých pokusech málem zemřel. Vždy ale nečekané nehody a výbuchy, které otřásly mnohokrát celým domem, dokázal dokonale zdůvodnit. Jednoho dne, po několika drobných úspěších, se rozhodl pokusit o něco mnohem složitějšího. Byl to dost riskantní podnik, zřejmě byl ovlivněn nějakým omylem chyceným démonem posedlosti, ale pokusil se vytvořit artefakt. Nejdříve nakoupil velké množství nejvzácnějších kovů a mitrilu a začal vytvářet největší dílo svého života. Sekera měla být z vzácné mitriloadamiantové slitiny. Výsledkem byla barva připomínající stříbro, schopná obrovskou měrou odrážet světlo. Topůrko udělal silné a také ze slitiny, takže ho v rukou mohli nosit jen silní válečníci. Sekera byla dvoubřitá, posetá zlatými runami kováře a jeho rodu. Mezi oba břity byl zasazen obrovský Thoraxův rodinný rubín, ve váze 1.5 mince. Vzduch ostří nedělal žádný odpor a sekera byla schopná prorazit i nejlepší zbroje, které trpaslík v euforii rozbil. Tím byla pro Thoraxe hotova pouze polovina práce. Ještě musel vyvolat démona, který by byl schopen ještě vylepšit sekeru a vybavit jí schopností měnit se. Jak již bylo řečeno, Thorax žádný theurg nebyl a podle toho také dopadl. Už když připravoval rubín, srdce artefaktu, udělal fatální chybu. Přenesl do drahokamu příliš velkou část své duše. Jakmile si uvědomil co udělal, bylo už pozdě. Snažil se zastavit přechod své duše, ale jediné, co se mu podařilo, byl výbuch připravené magaenergie. Trvalo 50 let, než se Thorax dokázal ve svém novém domově projevit.

Samotný popis

Tato „sekera“ je mocný inteligentní artefakt (int.12), který dokáže mluvit. Je v něm totiž zakleta kovářova duše. Jakmile dobrodruzi tento předmět naleznou(ať už v jakékoli formě) může jim připadat jako obyčejná, nicméně nádherně zdobená a dobře využitelná zbraň, ale vůbec nemusí tušit, co opravdu dokáže. A Thoraxova duše jim to jen tak neprozradí.

Zvláštní schopnosti

Nejdůležitější vlastnost tohoto artefaktu je měnitelnost. Dokáže se totiž proměnit v téměř jakoukoli jinou zbraň. A to dvěma způsoby. Třetí schopnost je kovařina.

1)chaotická proměna- při každém kritickém úderu je zde možnost, že se zbraň změní svoji podobu. Při hodu, ve kterém padne jedna 6 je 20%, dvě 6 jsou 40% atd. Pokud se chaotická proměna uskuteční, hodí si PJ procentovkou na jakou zbraň se artefakt promění. V závorce jsou parametry zbraně. Ty jsou udělány jednoduše- zbraň má o 2 vyšší SZ a o 1 OZ. Výjimky jsou pouze kopinické jako je kopí, trojzubec a halapartna a hůl, kterým se SZ zvětšuje o 1. Sekerám se SZ zvyšuje o 3.

1-6-Krátký meč (6/-1 +0)
7-12-Palcát(5+1 +0)
13-21-Šavle(6/+2 +2)
22-28-Široký meč(7/+0 +1)
29-35-Halapartna(5/+6 +3)
36-42-Bastard(8+0 +2)
43-48-Dlouhý meč(9-1 +1)
49-54-Válečné kladivo(7/+2 +0)
55-60-Okovaná hůl(6/-1 +2)
61-66-Kopí(6/+0 +2)
67-73-Obouruční meč(9/+1 +0)
74-79-Trojzubec(7/+2 +3)
80-86-Válečná sekera(7/+3 +0)
87-92-Sekera(6/+1 +0)
93-100-Thoraxova sekera(10/+4 +0)

poznámky- proměna trvá jedno kolo a při ní lze zbraní bojovat, ale má SZ 5/+0 a OZ-1. Pokud se PJ nechce neustále házet a házet, tak může rozhodovat jiným způsobem. Třeba tak, že se artefakt promění v první zbraň, na kterou pomyslí (: Toto nejspíš bude první chvíle, kdy na dobrodruhy zbraň promluví a kdy zjistí, jakou má doopravdy moc. Pokud je součást zbraně dřevěná, dřevo je hladké, šedivé a nezničitelné. Váha zbraně je stejná, jako v pravidlech. Může se stát, že se v alchymistových rukou promění hůl na obouruční meč apod. V takovém případě nezbude jiné řešení, než zbraň pustit, nebo vymyslet nějaké postihy v používání zbraně(v tomto případě asi opravdu hutné:). Srdce artefaktu, obrovský rubín, je k vidění jedině v Thoraxově sekeře, jinak je schován hluboko ve zbrani neznámo kde.

2)cílená přeměna- Může logicky proběhnout jedině tehdy, kdy už dobrodruh zná možnosti zbraně. Proměna nevyžaduje žádnou akci a opět trvá jedno kolo a při proměně jsou její parametry stejné, jako při chaotické proměně. Pokud bude dobrodruh chtít změnit artefakt na zbraň, která nahoře není napsaná, Thorax suše řekne, že to neumí. Proměna v Thoraxovu sekeru lze docílit jedině chaoticky. Cílenou proměnu lze docílit jedině jednou za 5 kol(chaotická proměna může proběhnout kdykoli, ale cílená nejdříve 5 kol po ní)

3)Kovářství- Thorax byl jedním z největších kovářů na světě a proto, když se někomu podaří zbraň přemluvit k pomoci, bude mít past na kování o 3 body nižší (artefakt musí být kování přítomen).

Povaha

Thorax byl už za svého života tvor nepříjemný, mezi svými učedníky nepříliš oblíbený. Nikdy neměl rodinu, ačkoli vzhledem ke svému bohatství by najít nevěstu nemělo být složité. Vždy šlo o morouse, se kterým se dalo hovořit snad jedině o kovařině a i o tom stejně mluvil přízemně a nezřídka nudně. Ale staletí v kovu z něj udělalo něco ještě horšího. Pokud někdo projeví zájem bavit se s ním, většinu řečí dokáže zavést na to, že dnešní kováři za moc nestojí a že jeho předchozí majitel byl rozhodně silnější a rychlejší(kterému ale zpravidla říkal to samé). Ale nejhůře dopadnou elfové, vůči kterým si za léta vybudoval ještě větší zášť, než je u trpaslíků zvykem. V rozhovorech nadává na „elfskou magii“, která ho prý do tohohle vězení dostala. Pokud se postava snad někdy netrefí, nebo sama dostane ránu, trpaslík to vždy doplní nějakou poznámkou. A pokud mu to bude dobrodruh oplácet, dělat mu naschvály a posmívat se mu, může mu zbraň škodit v útoku(zbraně se místo zlepšení zhoršují), nebo se měnit v ten nejhorší možný okamžik v tu nejhorší možnou zbraň( v úzké chodbě se náhle promění v kopí a zaklesne se do zdi) a odmítá se změnit zpátky. Tak daleko ale dojde zřídkakdy. Spíš naopak ukazuje svoje přednosti, svoji sílu a moc. Ale je zde možnost, že si Thorax svého nositele oblíbí. Může se to stát tak, že se postava bude zajímat o jeho osud, o to jak se do zbraně dostal a pod. Družina z toho může mít prospěch především informační. Drahokam zřejmě posílil Thoraxovu paměť a proto si pamatuje mnoho z příhod minulých nositelů. Díky tomu může PJ zbraň využít jako toho, kdo postavám prozradí příběh o dávné pevnosti, či o starobylém pokladu. Thoraxe si ale pravděpodobně nespřátelí lacinými lichotkami na jeho SZ (:

Thorax nikdy neměl přílišnou potřebu učit se cizím jazykům, proto zná pouze jazyk trpasličí a obecnou mluvu. S nositelem se ale dokáže domluvit vždy, když se zbraně postava dotýká. Je to stejné, jakoby na Thoraxe i postavu byla zakouzlena Bábelská rybka(ale zbytek družiny nemusí Thoraxovi rozumět a Thorax jí také ne, platí pouze pro rozhovor majitele zbraně s Thoraxem). .

Jeho názory na svět nejsou nijak složité. Jeho přesvědčení je neutrální. Thorax rozhodně nebude souhlasit se zabíjením nevinných, ale na nějaké šlechetné dobro ho také nedostanete. Intrikám příliš neporozumí, ale úplně hloupí rozhodně také není.

Přidáno:

Přečteno: 0

Hlasovalo: 15

Autor:

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Trvání změny zbraně na jinou trvá 1 kolo (jak dlouho pak tato podoba vydrží), nebo nová podoba trvá 1kolo ?
Jak je to s cvikem u válečníků ? Podle mne by se měly počítat zkušenosti pro každou podobu zbraně.

Jako plus vidím stručné a přehledné popsání charakteru artefaktu, jaké bude mít názory a jak se bude chovat. Uvítal bych chování artefaktu, pokud ho bude mít v držení elf, tedy pokud to artefakt nějakým (jakým?) způsobem pozná.


 Uživatel úrovně 0

Mno je to slušná zbraň i je to dobrý nápad.Líbí se mi kdybych mohl dal bych 3*


 Uživatel úrovně 0

Originalita sa poprieť nedá. To rozhodne nie. Nie je to ani nedopracované, takže to je ďalšie plus.
Ale, ako už hovoril tu prítomný Lord Aldaris, je to problém chaotickej premeny. V tom mám ozaj chaos. Verím, že to myslíš dobre, a že to dáva zmysel, ale myslím, že je to trochu zle napísané a to je chyba, takže to je mínus.
Keby som stihol hlasovnaie, tak by som sa rozhodoval medzi 3* až 4*.


 Uživatel úrovně 0

dobrý nápad. máš to i docela promyšlené. akorát se mi moc nezdá ta ,,chaotická proměna" moc jsem ji nepochopil. jinak je to docela dobrý


 Uživatel úrovně 0

Schullin Koulle:
1) Ehm...
2) Ehm.. (:
4) Žádnou pojistku jsem tam úmyslně nevytvořil, protože tím je Thoraxova sekera vzácnější a pro mnoho lidí neznámá přeměna zbraně.

Dík i za ostatní výtky

Desaan:
1) Jaké parametry máš na mysli?
2) To samé, co by se stalo u jakéhokoli jiného artefaktu a jeho srdce. Rubín by teoreticky šlo prodat, ale kdo koupí rubín, který ti nadává?
3)Thorax ho svým způsobem při kování vede, takže mu vlastně radí.
4)Možná ta změna pro něj byla tak trošku šok a možná že naučit se mluvit skrz drahokam je poněkud odzvyk...

taky moc děkuju za rady a výtky


 Uživatel úrovně 0

No...není to úplně špatný, ale musím souhlasit sostatními. Chtělo by to trochu více propracovat a rozvést. Pak by to mohl být dokonce výborný nápad a výborná zbraň.
Jo a s tou gramatikou něco dělej, ale uznávám, že i já se občas Zpletu. Ale jak říkám, není to nejhorší.


 Uživatel úrovně 0

Trochu jsem nepochopil tu narážku na kovářství.


 Uživatel úrovně 0

Je to celkem slušná zbraň, zajímavý nápad...

Hned na začátku-píšeš tam část deníku, nemáš tam ale uvedený rok...Je tam pár pravopisných chybiček, ale to není tak strašné.Proč není rubín vidět v jiných zbraních? Zmenší se snad? Když už jsem u toho, napadlo mě, že by tam mohly být parametry toho rubínu.

Co by se například stalo, kdyby Thorax v jakékoliv podobě byl odhozet na delší dobu nebo kdyby se ho někdo pokusil roztavit a ukrást rubín?

Teď trochu ohledně kovářství. Proč je past na kování o 3 nižší? Thorax mu snad poradí?

Proč mu trvalo 50 let než se poprvé projevil?

Nevím přesně jak hodnotit, ale asi udělím 3 hvězdičky. Snad tě alespoň poteší, když ti řeknu, že jsem viděl i horší příspěvky. Kdybys to trochu více propracoval, možná bych to hodnotil lépe. Dvě hvězdičky by byly málo, čtyři hodně. Proto dávám lepší 3*...

S pozdravem Desaan


 Uživatel úrovně 0

Rozhodně velmi zajímavý nápad, který se zprvu zdál poměrně kýčovitý. On možná i trochu je…

1) Sféra, magy, démon, kdy už se to naučíte psát?!...to je na všechny!
2) Několik málo hrubých pravopisných chyb.
3) Hodilo by se více tématických schopností, takhle je to navíc spíše na obtíž než v hod. Nebo udělat nějaké speciální schopnosti jen u thoraxovi sekery samotné.
4) Je u cílené přeměny nějaká pojistka, že se po prvním úderu sekera hned nepromění? Jestli ano jaká, jestli ne hodila by se.
5) Proč není rubín u jiných zbraní než u sekery vidět? Bylo by to zajímavé…například kdyby ji zahodil dobrodruh sekeru, neb mu přinesla jen obtíž a pak ji nalezl v rukou drzého elfa.
6) Chtělo by to více kooperovat se skutečností, co se mu stalo při obřadu, před a potom a určit podle toho postihy, schopnosti a tak.

Těžko se mi hodnotí tento příspěvek. Rozhodně je nadprůměrný, ale jak moc. Je to určitě první zbraň u které bych se bál házet šestky. Mohlo by to být však mnohem propracovanější a nápady večerpanější, proto hodnotím jak hodnotím, je to však s plusíkem.