Nové Rasy

Magiomechanoidi Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 12

Vlastnosti:

Velikost: A-C

Atributy: všechny 2-17 (3 hody k6, od výsledku odečteno 1)
- výjimkou je inteligence - viz níže.

Povolání se pak vybírá v závislosti na dispozicích
Dostupná povolání - vše kromě hraničáře

pozn.: Na magiomechanoidy nepůsobí jedy ani lektvary způsobující přírůstek životů.

Rodová zbraň: Dle původce duše (viz níže).

...První magiomechaniod (někdy též zkráceně "ememoid") vznikl v dílně jakýchsi nadšených (rozuměj lehce šílených) alchymistů. Těm se totiž podařilo vynalézt umělý mozek a také objevit způsob, jakým do něj přesměrovat mysl nějakého živého člověka. Pak k tomuto umělému mozku (UM) začaly přidávat další zařízení, které měly umožnit mysli v něm uložené, komunikovat se světem... Postupem času svá umění zdokonalovali stále více, a tak se za nějaký čas dostali od prvního ememoida, složeného z tyčí a táhel, až po moderního, složeného z tisíce malých stroječků, které dohromady dávaly vzniknout celému ememoidovi. Toto uspořádání se ukázalo jako nejvhodnější - některé ze stroječků mohly mít na starosti drobné opravy, další pak zpracovávání "potravy"...

Vzhled:

Snad ani jeden ememoid není stejný... Tu jsou menší, tu jsou větší, někdy kulatější, robustní, jindy zase tencí a hůlkovití... V zásadě si však vždy zachovávají humanoidní tvar. Bližší pohled odhalí nesmírnou členitost ememoidního těla. Ačkoliv některé části bývaji zakryty plechovými destičkami, přesto je na mnoha místech vidět složitost jejich tělního uspořádání... Vypadá to jako množství navzájem propojených součástek - pístků, koleček, hadiček a všelijakých dalších tentonociček. Další zvláštností jsou ememoidní oči... Mohou mít různý tvar a to i v rámci jednoho jedince... Navíc jich může být i víc... A pochopitelně nejsou organické - tvoří je průhledná destička uvnitř kovového rámečku (kulatého, hranatého, šišatého, trojůhelníčkovitého...) - nezdá se však, že by svému majiteli poskytovaly nějaké speciální výhody. Hmat je zajištěn pomocí hmatových čidel po celém povrchu těla a ememoid je vybaven i chemickým analyzátorem, který je dostatečnou náhradou čichu. Princip sluchu není příliš vzdálen principu mikrofonu - jedná se opět o pružnou membránu, kterážto je rozechvívána příchozím zvukem, a její chvění je pak přenášeno pomocí slabých magenergetických impulzů do UM.

Následující obrázky jsou přibližně nejblíže k mé představě ememoidů:

  • http://pagesperso-orange.fr/mdi/images/bckgrd/bckgrd_big/terminator_004.jpg
  • http://www.director-file.com/cunningham/android4.jpg
  • http://images.jupiterimages.com/common/detail/03/79/23277903.jpg
  • http://www.clicket.com/images/ST334.jpg

Potrava:

Ememoidi se živí v zásadě pouze třemi surovinami. Tou první je kov - přesněji železo, které je potřeba k autoúdržbě. A tou druhou je magenergie, která je udržuje v chodu. Ano, správně: magenergie. Co se konzumace železa týče, tak stačí, když si ememoid do hrdla nasype kovové kousky, které musí být tak velké, aby pohodlně prošly trubkou 5×5 coulů a nesmí být delší než 30 coulů. Magenergii pak lze konzumovat buď v surovém stavu - získanou od alchymisty, nebo konzumovat magenergické suroviny (např žaludy z posvátného dubu). Přijímaná v surovém stavu je k dispozici okamžitě, zpracování jednoho magu ze suroviny trvá dvě hodiny. Třetí surovinou je olej. Ten je zapotřebí k promazávání chodu ememoidových součástek. Ememoid s sebou může v jednu chvíli v sobě nést nejvýše jednu minci železe, jednu čtvrtku oleje a 5 magů (Pro ememoidí kouzelníky: Kouzelnická magenergie se na tuto magenergii převádět nedá).

- každý den spotřebuje 1/7 mince železa, 1/7 magu a 1/70 čtvrtky oleje - při nepřetržitém chodu.

- dojde-li kov nebo olej, ztrácí ememoid 1 život denně. Dojde-li obojí, pak 2 životy (platí pouze pokud je ememoid v plném chodu, v úsporném režimu na nepřítomnosti železa/oleje nezáleží). Dojde-li magenergie, pokusí se ememoid nejprve přejít do úsporného režimu, dojde-li magenergie úplně, pak se kompletně vypíná. Není-li mu do 24 hodin dodána nová dávka, obvody v UM se vymažou a osobnost uložená v UM je nenávratně ztracena (ememoid "umře").

- v úsporném režimu (kdy jsou vypnuté všechny motorické a skoro všechny senzorické fuknce*) pouze 1/70 magu denně. Do úsporného režimu přechází ememoid automaticky v případě nedostatku magenergie, může však přejít i "na povel" - pokud mu například dojde železo a/nebo olej, může tak zabránit poškozování svého těla.

*tzn.: platí pro něj totéž, co pro spícího člověka.

- na vyléčení (opravení) dvou životů je zapotřebí jeden mag a jedna mince železa. Rychlost tohoto léčení je jeden život za hodinu.

Žádné jiné "tělesné" potřeby ememoidi nemají.

Začátek života:

Ememoidi jsou vyráběni po jednom, v alchymisticko-kovářských dílničkách. Samotný ememoid by však byl k ničemu, kdyby do něj nebyla vložená duše žijícího inteligentního tvora. Dokud majitel duše ještě žije, připojí mu tvůrce ememoida na hlavu elektrody, načež prostým zatáhnutím za páku aktivuje přesun duše. To také způsobuje, že inteligence výsledného ememoida je stejná, jako inteligence předchozího vlastníka duše - tzn. může být v rozmezí 2-27. Nejlépe je určit rasu a případné povolání majitele duše a inteligenci si pak nahodit podle PPZ - to v případě vytváření ememoida jako postavu na první úrovni. V případě přesunu duše postavy na 1+ úrovni (záchrana postavy před smrtí, např.) je nutné přepočítat počet životů podle nového ememoidního těla, ale inteligenci si postava zachová (ostatní vlastnosti se nahazují). S tím také souvisí bonus za rodovou zbraň - závisí na tom, jaké rasy byl původní majitel duše.

Průběh života:

Jak ememoid získává zkušenosti, tak i jeho součástky se stávají schopnějšími a schopnějšími (tím pádem je zajištěno, že ememoidní postava nebude ochuzena o získávání vyšších úrovní). Pokud měla mysl v ememoidním těle nějaké předchozí zážitky, netřeba zoufat. Ememoidní tělo má poměrně těsnou vazbu na mysl obývající UM. Jeho součástky se dokáží napojit na paměť oné mysli a analyzovat vše, čemu bylo předchozí tělo vystaveno a v důsledku toho se upravit, jakoby dané situace prožily samy.

Konec života:

O smrti můžeme v případě ememoidů hovořit ve dvou případech. Buď ememoidní tělo ztratí všechny životy a v tom případě je "mrtvé". Dokud však není vyplýtvána magenergie potřebná pro chod stroje, ememoidova duše přežívá dál. Pořizovací cena nového těla se pohybuje v rozmezí 2000-5000 zl.

Dojde-li však ememoidovi magenergie, tak po 24 hodinách je sice jeho tělo stále v pořádku, ale z obvodů v UM se ztratí duše. Do ememoida je pak možné přesunout další duši - ta stará je nenávratně ztracena.

Pozn.: Magiomechanoidi se mohou oproti lidem lišit v různých úpravách - mohou mít končetiny navíc, případně ve svých končetinách ukrývat různé zbraně... Tyto a další možnosti ale budou souhrně prezentovány v samostatném příspěvku.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Jako neúspěšný autor příspěvku vím, že vychytat všechny chyby je velice obtížné. Tady je těch chyb opravdu hodně, ale nejsme dokonalí. =o)

Moje hodnocení:
-------------------------------------
nápad - ujde
zpracování - neúplné
použitelnost ve hře - spíš vyjímečně
obrázky - nevhodné, přetechnizované na většinu DrD světů příliš dokonalé a drahé
hratelnost jako postavu - slabá
literární zpracování - slušné

Pro mne je to zákoutí fantasy, do kterých příliš nerejpu a moje světy (už tak ubohé) by se asi s takvou technikou nikdy nepohodly. Ale Planescape jsem hrál a dokážu si ten svět představit, proto to neberu jako vážný problé. Takže jen to zpracování, přesněji "dopracování"

Celková známka: 3*


 Uživatel úrovně 8

Olej se nepálí, slouží k promazávání... Nejspíš jsem si představoval, že železné pilinky prostě odpadnou a olej... Se pravděpodobně časem setře...? Vážně se omlouvám... V díle je opravdu hodně věcí, které jsem nepromyslel a nezabýval se jimi...


 Uživatel úrovně 3

Zeptám se: Vyrobím ememoida (např. z trpaslíka). Ten postoupí na 10. úroveň. Pak dojde magenergie a duše trpaslíka vyvane. Do těla "zakleju" elfa na první úrovni. Jakou úroveń bude mít ememoid? Soudě podle toho, že píšeš, že se tělo "vylepšuje" s úrovněmi, tak ten elfoememoid bude začínat na 10. úrovni (berme to třeba tak, že ten trpaslík byl zloděj, a během těch 10 úrovní se součástky přizpůsobily (vytrénovaly) tak, aby lépe šplhal po zdech atd.). Pak ale píšeš, že se začnou přizpůsobovat nové duši. To už zavání nanotechnologiemi.

Dále píšeš, že tělo nemá žádné další tělesné potřeby. Kam se tedy ztrácí "spálený olej" a odbroušené železo, kteroužto ztrátu ememoid doplňuje konzumací těchto surovin? On se potí? Nebo teče?


 Uživatel úrovně 0

3*.
Hodnotím nápad a jakousi originalitu (úsporný režim...). Připomínky ostatních uživatelů mi nepřijdou moc důležité, protože stejně nelze myslet na všechno a nejsem přítelem příliš dlouhých příspěvků. Nicméně chyby to jsou a proto nižší hodnocení, než by (dle mě) mohlo být


 Uživatel úrovně 0

Musím říci, že Planescape Torment je pěkná hra. Modroni jsou v ní také pěkně vymyšlení, ale Tvoji Magiomechanoidi, UnknowNe, jsou odfláknutí, nedodělaní atd. Osobně musím říct, že nic takového bych do svého DrD nevpustil. Vzdal jsem se hodnocení, jinak bych hodnotil nulou,

s úctou,

Tobša


 Uživatel úrovně 8

Co se rozlepšující verze týče... Být tohle MS, tak bych se do přepracovávání vrhnul hned... Ale teď... Mno já nevím... Nějak se mi nechce posílat příspěvek typu "verze 2" - rozhodně ne v blízké době... A to se týče i děl, které se mi vrátily k přepracování - dosud jsem se dokopal k přepracování pouze jediného... Magiomechanoidy prozatím nechám tak jak jsou a celou tu myšlenku nechám chvíli uležet... A pak se uvidí...


 Uživatel úrovně 8

Podoba: Fakt nevím, kde bych sehnal lepší obrázky... Jediné co mě napadá jsou snad jen automatoni ze hry Syberia... Nakreslil bych něco sám, mít větší malovací talent :-)


 Uživatel úrovně 0

A jak je to třeba se zranitelností bílou střelou? Ne, ne, je toho moc co chybí, nápad a zpracování je pěkné. Dám za nápad a zpracování textu a to že se mi to prostě líbí, a doufám, že se dočkám nového, kompletnějšího a lepšího zpracování.


 Uživatel úrovně 0

Jak jsem se do dílka začetl, tak se mi velmi asociovala podoba Tvého ememoida k takové té mechanické věcičce, kterou lze osvobodit ve hře Plane escape torment, nevím jak se však jmenovala, mechanoid nebo tak nějak. Byla to taková "krabice" s velkýma očkama a dvěma kušema v "rukou". Tak jsem si zhruba představoval robota, který by mohl vyjít z oné dílny nadšených alchimistů. Ale terminátor? No každý má své představy.

Chtěl bych se zeptat, jestli po pozření nějaké "potraviny", kterou ememoid konzumuje, zbyde nějaký metabolický vedlejší produkt? A to hlavně např. po konzumaci magického žaludu? Může vůbec konzumovat i normální potravu? To by z něj mohl být perfektní ochutnávač, pokud by dokázal analyzovat v potravě jedy.

Co mi přijde na této "rase" jako plus tak to, jak asi na ni reagují lidé ve městě, vojácí... A co když si třeba zajde něco koupit do obchodu?

Jak na něj působí magie, je nějak odolnější, když je sám takovou magickou věcí?
Co oheň? Řekl bych, že mu žár zas tolik nevadí atd... Je zde příliš mnoho otázek kolem této netradiční věci.

Nekroskop


 Uživatel úrovně 0

Tak pozor. Na začátku je zmíněné, že je to dílo pouze pro ty čtenáře, kterým nevadí mix fantasy a sci-fi.
Takže bych to býval viděl tak, že zpracování je dobré a myšlenka také. Tedy by se mi dílo líbilo, neměl bych snad ani výtek. Ale...

Hned jak jsem zkouknul čtyři odkazy na přibližnou podobu Magiomechanoidů, zarazil jsem se. Upřímně, já počítal s něčím, co je zčásti podobné strojům, nějakým těm androdidům, ale ne úplně.
Jenže jakmile jsem shlédl obrázky, všude robot jak vyšitý. A nejhorší ze všeho byl Terminátor.
Já uznávám pomenší náznaky sci-fi v DrD - ale jen opravdu malé -, avšak tohle je moc. Vůbec mi to nesedí, ta podoba... ten robot...

Jen abys znal můj názor, pohled na věc. Jak k tvému dílu vzhlížím. Ale hodnodit nebudu.

Mělo by to zajímavou myšlenku a dobré zpracování, jenže nehodí se to k našemu fantasy světu v Dračím Doupěti a tedy je to pro MNE nehratelné. Nepoužitelné, nepěkné, hra ztrácí postupně krásnou atmosféru temných hvozdů a majestátních hor, kde se potulují orkové, kentauři a draci. Něco takového tam nepasuje.

A proto nehodnotím. Abych neukřivdil tvému dílu, neboť je jinak pěkné. Pouze zveřejňuji můj názor.