Nové Rasy

Orkové Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 18

Orkové

Historie:

Kdysi v dávných dobách se Gorpos rozhodl, že rasy světa mezi sebou málo válčí a na božském koncilu je proto k smíchu. Tak šel do své dílny, vzal majzlík, kladívko a dva pořádné kusy malachitu a vytesal z nich orka a orkyni. Poté jim vdechl život a vyrobil jim první fisty. Naučil je boji a všemu potřebnému, poslal je dolů do světa a začal tvořit další aby nedegenerovali.

Nikdo ze smrtelných ras ani elfové přesně neví odkud orkové pochází. Sídlí na severu, ne však na ledových pláních, ale v “přívětivějších“ oblastech bažin v horských údolích. Poté co lidé zjistili, že se orkové usídlili na jejich severních hranicích vytáhli proti nim s obrovskou armádou, která se naštěstí pro orky skládala hlavně z těžkooděnců a jezdců, kteří jsou v horském a bažiném terénu oproti lehce oděným a navíc domácím orkům značně nepohybliví, což vedlo k rozprášení takzvané první armády** aliance.* Po tomto neúspěchu lidé požádali o pomoc elfy, kteří jsou pohybliví i pěšky, a trpaslíky, aby jim vyrobili nejlehčí a nejlepší brnění jaké dokáží.

A tak vytáhla druhá obří armáda aliance proti několika málo kmenům orků.Orkové kladli odpor a mnoho vojáků aliance za to zaplatilo životem. Nakonec z kdysi početné orkské populace zbylo jenom několik malých a zapadlých usedlostí. Jen jediný kmen přežil masakr. Byl to kmen jež měl pevnost na vysoké hoře na jejímž vrcholu byla černá skála obklopené hlubokým močálem, kterým se nepřátelští vojáci sotva prodrali (a to i lehcí elfové, kterých už tehdy bylo poskromnu). Kmen se rozrůstal a spojoval pod sebou zbytky ostatních kmenů, až jich bylo skoro stejně, jako kdysi. A tehdy orkové vytáhli proti lidem ze své vlasti za hranice říší aliance.

Aliance začala opět zbrojit a vytáhla proti nim veškerá svá vojska. Orkové byli zatlačeni zpět. Po nedlouhé době aliance poslala k orkům jenž sjednal příměří, které přetrvávalo dlouhá staletí.

Nyní však začínají zlé časy, stezky orků jsou prázdné, po horách zní bubny války a ryk válečníků. Sekera ohně byla ukradena ze svatyně a orkové za to obviňují alianci, která už dávno ztratila svůj dávný lesk.

*Spojení lidí, elfů, trpaslíků a barbarů.

**Aliance měla několik armád, přičemž největší byla lidská. Bylo i několik kombinovaných armád. Jedna armáda měla něco kolem 100 000 mužů. (Pro srovnání kmenové armády orků měli max 10 000 mužů, přičemž i toto množstí bylo k vidění jen zřídka)

Vzhled:

Orkové jsou vysocí, svalnatí a ošlehaní věky. Jejich kůže má mírně nazelenalý odstín, což jim také umožňuje se lépe maskovat v bažinách. Obvykle mají na tváři válečné malování, které se liší od kmene ke kmeni a každý kmen má navíc několik druhů malování, podle společenského postavení. Jejich vlasy mají většinou černou, tmavě hnědou, zřídka také ohnivě zrzavou barvu. Ženy si stříhají vlasy tak, aby jim nesahali dál než na ramena. Muži si vlasy stříhají na velmi krátko.

Oblékají se většinou do koženého oblečení, někteří vysoce postavení válečníci a válečnice nosí celoročně jen brnění, které bývá většinou ocelové, bronzové nebo občas, pokud mají víc peněz koupí od trpaslíků mithrilové. Co se týče šperků, nosí orkové většinou ochrané talismany, které si věší na oblečení, válečníci pak nezřídka mívají brnění ověšené lebkami nepřátel.

Většina Ras s vyjímkou lidí, elfů a trpaslíků se orků bojí, přičemž ani lidé a elfové si nepřipadají v blízkosti orka bezpečně.

Způsob života a obživy:

Orkové žijí, jak jsem již zmínil v odstavci historie, v horách a bažinách v jejich údolích dalekého severu. Své domy staví z neopracovaných kamenů, které však díky použití kvalitní malty drží pevně u sebe a nepotřebují v podstatě žádnou údržbu. Své opevněné vesnice budují na náhorních plošinách, odkud chodí lovit do bažin v údolí, kde žijí zejména Kanoukové, což je něco mezi kancem a srncem. Jejich lovci jsou skoro stejně vážení jako válečníci. Občas obchodují s trpaslíky, a kupují od nich zbraně pro lov i válku výměnou za kožešiny a to, že smí trpaslíci kutat v jejich teritoriu. Orkové nejsou tak zdatní kováři jako trpaslíci, ale rozhodně si svoje věci umí vyrobit sami, takže nejsou na trpaslících po této stránce nijak závislí. Ovšem raději se věnují méně mírumilovným činnostem než je kovářství.


Kanouk:
Životaschopnost:2+3
Útočné číslo:(-1+3)=2
Obrané číslo:(2+1)=3
Odolnost:12
Velikost:A
Zranitelnost:zvíře
Pohyblivost:zvěř
Vytrvalost:zvěř
Inteligence:1
Přesvědčení:neutrální
Poklady:maso 5 čenů, kly, parohy
Zkušenost:20

Vlastnosti:

  • Síla:10-15 / +2
  • Obratnost:10-15 / 0
  • Odolnost:10-15 / +2
  • Inteligence:3-8 / -2
  • Charisma:5-10 / -3
  • Pohyblivost:12

Je zjevné, že orkové nejsou ani tak silní a odolní jako krollové, ale na druhou stranu nejsou ani tak hloupí a neohrabaní.

  • Třída velikosti: B, zřídka C
  • Váha:1600-3000 mn (80-150 kg)
  • Výška:175-230 coulů

Rodovou zbraní orků jsou takzvané Vlčí drápy, což jsou tzv.“fisty,“ tj. něco jako boxery na obě ruce.

“Fistů“ je mnoho druhů. Zde několik uvedu, PJ si může vymyslet další.

“Fisty“*

Liščí drápy:
SZ:1 útoč:+1 Obr:-2 délka:1 váha:5mn cena:10zl

Vlčí drápy:
SZ:2 útoč:0 Obr:-2 délka:1 váha:10mn cena:40zl

Zmijí zuby:
SZ:2 útoč:+1 Obr:-1 délka:1 váha:12mn cena:50zl

Medvědí tlapa:
SZ:3 útoč:0 Obr:-1 délka:1 váha:12mn cena:100zl

Orlí spár:
SZ:4 útoč:-1 Obr:0 délka:1 váha:12mn cena:125zl

Kanoučí kly:
SZ:5 útoč:-1 Obr:-1 délka:1 váha:12mn cena:neprodejné

*Údaje jsou uvedeny pro jeden fist

Popis fistů:

Liščí drápy:Skládají se z rukojeti k níž jsou připojeny 4 dlouhé čepele, které jsou na konci zahlé a utvoří tím jakési drápy.

Vlčí drápy:V podstatě je to totéž jako liščí drápy s tím rozdílem, že čepele jsou zubaté.

Zmijí zuby:Tvoří je dva k sobě přikované oblouky, tak aby jejich konce čouhaly. Jeden z oblouků je naostřený, druhý omotaný kůží a slouží jako rukojeť.

Medvědí tlapa:Jsou to “zmijí zuby“ na než je přední oblouk rozšířen a jsou v něm zuby

Orlí spár:Skládá se z rukojeti ze které vycházejí dvě čepele dopředu a jedna na každou stranu a na konci jsou zahlé dopředu. Zkušený orkský válečník (34.úroveň) s nimi dokáže zranit i dva protivníky najednou.

Kanoučí kly:Skládají se z rukojeti ze které vychází dopředu několik krátkých a tři dlouhé čepele, které někdy bývají nahrazeny kanoučími kly.

“Kanoučí kly“ není možné koupit, ale u náčelníka svého kmene si může ork vyžádat jejich vyrobení, za což ale musí udělat nějakou “prácičku“ pro náčelníka.

Všechny fisty patří mezi lehké jednoruční zbraně a je možné je kombinovat například s meči a jinými jednoručními zbraněmi, což ale orkové dělají málokdy

Rodina:

Rodiné klany orků žijí ve velkých domech. Jsou vedeny rodiným starším (každá rodina má svého zástupce v radě starších a svatyni ohně) a jeho ženou. Každá malá rodina (manželé a děti) mají vlastní malý “byt.“ Může to vypadat, že orkové žijí ve stísněných podmínkách, lae není tomu tak, protože orkové jsou převážně válečníci a většinu času podnikají nájezdy na vesnice lidí na hranicích jejich teritoria, případně jsou zde lovci, což jsou většinou mladíci tak kolem 20ti let, kteří jsou přes den na lovu atkže doma zůstávají jen ženy a děti. Orkové se mohou dožít až 150 let, což platí hlavně pro ženy a starší, případně vysloužilé válečníky, kteří jsou vybráni do chrámu ohně. Orkové jsou až do věku kolem 80-100 let poměrně svěží a při síle. Jejich ženy jsou plodné až v podstatě do smrti.

Hierarchie:

Nejvýše postavení jsou starší a kněží ve svatyni ohně, což jsou bývalí válečníci.

Tady je něco jako tabulka společenských vrstev orků:

  • Náčelník-Většinou nejmocnější, nejoblíbenější a nejbohatší válečník kmene
  • Rada starších-zástupce každého klanu. Mají nejvyšší rozhodovací právo v kmeni po náčelníkovi a mají právo veta.
  • Kněží ohně- zástupce každého klanu. Rozhodují hlavně o válce.
  • Válečníci-mají vysoké postavení a stavějí si většinou velké domy ve ktrých žije jen jejich úzká rodina. Někteří vlastní menší vesničku lidských otroků.
  • Kněžky-kněžky udržují ohně na okrajích vesnic, vyrábějí rozličné amulety a tvoří různé zastrašující označení kmenového teritoria. Každá kněžka má 5-10 mladých pomocnic, které si někdy (dost často) berou válečníci za ženy.
  • Řadoví “občané“ ( řemeslníci apod.)- nemají příliš velký politický vliv.

Kněží ohně a rada starších tvoří v kmeni něco jako senát.

Jazyk, písmo:

Orkové používají obecnou řeč, ale občas používají i svůj vlastní jazyk, který zní podobně jako skřetí jazyk, ale slova jsou podobná elfštině.

Válka:

Orkové jsou válečnou rasou. Válčí vždy a všude a pokud mají naději na vítězství, nikdy neutíkají. Před každou bitvou o které vědí si malují válečné malování. Jejich taktika je jednoduchá, před bitvou si najdou výše položený bod a vyčkávají za horizontem popřípadě skryti v lese. Vidět je pouze jejich velitel, který dává povel k útoku jakmile jsou nepřátelé na dosah. V době spojenectví orků s elfy byly přední řady složené z orků a elfích pěšáků a za nimi byli elfové s luky. Tato strategie vedla k “vítězství“ v “Bitvě za rozbřesku.“

Měna:

Orkové platí kůžemi ale razí i své mince, které jsou ze zváštního zeleného kovu.

Magie a povolání:

Orkové se k magii jakou používají elfové a lidé staví spíše nedůvěřivě. Jejich magie je magie duchů a válečná. Jejich nejčastějším povoláním jsou válečníci. Zloděje a alchymisty se skoro nestávají a hraničáři jsou k vidění jen zřídka. Kouzelníci jací se rekrutují z ostatních ras k vidění nejsou vidění téměř vůbec.

Pokud se objeví nějaký kouzelník, tak má několik zvláštních kouzel, které ostatní rasy nemají. Za tuto výhodu platí tím, že se nemůže naučit silnější blesky než obyčejné zelené.

Zvláštní kouzla:

Křik
Magenergie: 3 za kolo
Rozsah: 1- x postav
Dosah: Podle síly kouzelníkova hlasu (tj. Cca 20+Sil sáhů, tak aby byl hlas dostatečně silný)
Vyvolání: ihned
Trvání: dle dodané magenergie

Kouzelník zakřičí: „Boooj“ a všechny v daném dosahu, kteří bojují na jeho straně dostanou +1 k ÚČ. Postavy s tímto bonusem se musí stále držet v dosahu kouzelníkova hlasu. Pokud se vzdálí, o bonus přijdou.

Horský duch
Magenergie: 5 za kolo
Rozsah: 1 osoba
Dosah: dotek
Vyvolání: 1 kolo
Trvání: dle dodané magenergie

Postava, na kterou je sesláno toto kouzlo je na určitou dobu imuní proti ohni a bleskům a ledu.

Bažiný duch
Magenergie: 7 za kolo
Rozsah: 1 osoba
Dosah: dotek
Vyvolání: 1 kolo
Trvání: dle dodané magenergie

Postava, na kterou je sesláno toto kouzla může po uřčitou dobu dýchat pod vodou a je imuní proti útoku divokých zvířat.

Obětuj tělo
Magenergie: !!!5 životů!!!
Rozsah: kouzelník
Dosah: kouzelník
Vyvolání: 2 kola
Trvání: stále

Po seslání tohoto kouzla kouzelníkovi ubude 5 životů a přibudou mu 4 magy, ne však více než je jeho maximum. Pokud má kouzelník 5 životů a méně, kouzlo je automaticky neúspěšné.

Náboženství:

Orkové mají čtyři bohy. A to tyto:

  • Gorpos: Bůh války. Jsou mu obětovávány orgány ulovených zvířat a lebky zabitých nepřátel.
  • Néros: Bůh ohně. Jsou kvůli němu udržovány ohně na okrajích vesnic.
  • Mália: Bohyně plodnosti. Jsou jí obětovávány mladé otrokyně, povětšinou panny.
  • Neia: Bohyně bouří. Jsou obětovány stromy, které po obřadu zasáhne blesk.

Legendární zbraňe:

Sekera ohně
Říká se, že byla skuta jako pozemská zbraň boha ohně. Má obrovskou sílu a je do ní zakletý démon, který pochází z Néroova domu. Jejím nositelem byl legendární Gorfos, přítel elfů.

Sekera bouří

Údajně byla stejně mocná jako sekera ohně ale její moc vycházela z moci bohyně Neii. Jejím nositelem byl Rylan, elf ohňů.

Obě sekery byly mocnou zbraní aniž by cokoliv prováděli, protože z nich šel strach který až přimražoval. Obě byli ztraceny po “bitvě za rozbřesku,“ kde byli orkové a elfové rozdrceni temnou silou ze Západního moře a nikdy se nenašli ani mrtvoly jejich nositelů. Říká se, že jsou v citadele Smrtonoše na konci světa, kde jejich nositelé bojují za náš svět v “Aréně věků.“

Závěrem děkuji Unknownovi, Shadowmagovi a Corwinovi45a za rady v MS

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Dílo obecně trpí nedostatkem utříbenosti podávaných informací. Hodně věcí jen nakousneš ale nedotáhneš do řádného konce. Celkově je dílo jen poloviční, trochu by to zasloužilo se pustit ze známých vod a přiřadit rase něco neobvyklého na co nejsme zvyklý. Příběh, vlastnosti i kultura mi přijdou jako už mnohokrát omleté klišé. Dílo sice moc co nabídnout nemá, ale já v tom vidím celkem velký kus práce, takže za snahu dávám **.


 Uživatel úrovně 0

Zdravím autora.

- Vznik je bídně popsán. Někdo vezme pár nástrojů a vytvoří z nich orka. Proč jsou tedy nazelenalí? Proč potřebují jíst a tedy lovit zvěř? A vůbec... To je prostě nepřijatelné odůvodnění jejich vzniku, to se na mne nezlob.

- "Většina Ras s vyjímkou lidí, elfů a trpaslíků se orků bojí, přičemž ani lidé a elfové si nepřipadají v blízkosti orka bezpečně." - já bych to moc nepřeháněl. Je to neohrabaná věta, nemyslíš? Přeci jen, proč by se jich mělo tolik ras obávat? Možná hobiti a kudůci.
Navíc se píše "výjimka", ne "vyjímka".

- "Tato strategie vedla k “vítězství“ v “Bitvě za rozbřesku.“ " - Jedná se o jednu z dalších záležitostí, jež je nedostatečně popsána. Mě by to zajímalo, ale jediné, co jsem se dozvěděl, je, že tam byla nějaká temná síla ze Západního moře.
Ale budiž, nebudu to považovat za chybu.

- Dílo obsahuje spoustu chyb a špatnou interpunkci. Je mi líto, ale jsem nucen souhlasit s tím, že jsi byl líný dílo zkontrolovat. Je to lajdácký postoj k věci, ale snad ti to pro příště pomůže.

- Jakto, že mají jazyk podobný skřetům? Zase se shledáváme s tím samým, pořád dokola. Házet to do stejného pytle. Z toho, co jsem vyčetl, není jasné, proč by měli mít svou řeč podobnou té elfí a zároveň skřetí. Moc se mi to nelíbí.

Ná závěr bych snad jen dodal něco kladného. A sice, že autor oplývá poměrně slušnou dávkou fantazie. Dokáže tvořit, naneštěstí své tvoření špatně formuluje na to, aby dosáhlo přijatelné a přehledné podoby.
Třeba svou kreativitu příště uplatní ve štastnější podobě.


 Uživatel úrovně 0

vetsinu toho zde vytknul Suk takze krom toho ze vzit si do parady orky nebylo moc sikovne.
priklanim se k Sukovy 2*


 Uživatel úrovně 5

Ad historie:

Abych byl upřímný, moc mě nenadchla, je to dosti nepřehledné a samotný začátek, že rasa byla stvořena proto, že se nějaký z bohů usmyslel stvořit válečníky, bo se na zemi málo válčí. No, nevím, bohové mohou být různí, ale kdyby se chovali takhle… no, teolog nejsem.
Trošku jsem nechápal, jak je možné, že po druhé velké bitvě přežil jen jeden kmen z kdysi početné populace orků…. A tento jeden kmen se rozrůstá a zanedlouho se spojuje s dalšími kmeny… jak? Když zbyl jako poslední?
Nehledě na to, že příběh je málo obecný. Je mi jasné, že veškerá jména a místa jsou pouze proměnné, za které si dosadí každý co chce, ale říci, že už tehdy bylo elfů málo – tohle není Tolkien.
No, dosti se ztrácím v tom, co bylo dávno, co kdysi, co předávno… nevím.

Vzhled:

Zde bych se zastavil u jména – Orkové – ono není moc dobré pojmenovat rasu tak, jak už se něco v pravidlech jmenuje, zapoj více kreativity, více fantasie.
Mají válečná malovaní – barvy? Jak vypadají? Něco speciálního?
Vysoce postavení válečníci nosí celoročně ocelové brnění – v bažinách. Nic moc.
Když mají více peněz, tak koupí od trpaslíků mithril – ano, všichni ten kov známe, tedy, to jméno, ale co to pro drd znamená?

Vlastnosti:
Přemrštěné – nejspíš by to byla dokonce dobrá rasa i pro kouzelníka, který by neměl ani jednu hodnotu vlastnosti se záporným bonusem.
Pokud jde o válečníky – tedy většinu, tak těm se malá charisma hodí… tedy podle mého, příliš silné.

Třída velikosti:
B někdy C – každá rasa má jen jednu třídu velikosti a hotovo.

Rodová zbraň:
Abych byl upřímný, tak se mi to k nim vůbec nehodí – cožpak to je zbraň vhodná pro lov v bažině? Nebo snad zbraň k válčení tvrdou silou? Ne, toto je zbraň vrahů a assasinů, ne válečníků.

Navíc vidím v samotných číslech jisté nesrovnalosti, které mi připadají, že si prostě čísla jen naflákal, aby to bylo hodně zajímavých věcí.
Pozadu nezůstává ani fakt, že většinu zbraní si dle tvého popisu neumím představít.
Příklad:


Zmijí zuby:Tvoří je dva k sobě přikované oblouky, tak aby jejich konce čouhaly. Jeden z oblouků je naostřený, druhý omotaný kůží a slouží jako rukojeť.

Medvědí tlapa:Jsou to “zmijí zuby“ na než je přední oblouk rozšířen a jsou v něm zuby


A jak se ty zmijí zuby drží? Nechápu. Navíc nechápu, když je medvědí tlapa to samé, ale má to zuby, proč to má oproti zmiji bonus do ÚČ a postih do útoč … to by mělo být zrovna naopak.
K tomu všemu nechápu, jak je možné, že první liščí fisty mají ÚČ 1 a poslední kanoučí – nějaké kosti – mají 5 … kde se bere ten rozdíl?


Způsob života, rodina:
Podstatě nic originálního – jen něco napsáno, aby bylo něco napsáno. O to nám tu nejde, chceme zajímavosti, něco, čím jsou jiní, než ostatní. Ne čím jsou stejní.

Věk 150 let se mi neslučuje s pravidly. Psal jsem to už mnohokrát a píšu to znovu, ačkoliv se vám to nemusí zdát, tak čas je to nejcennější. Proto když nějaké rase dáte více, tak z ní uděláte automaticky rasu mocnější – je to bonus. Sice se to nemusí promítnout na konkrétním dobrodruhovi, ale na rase jako celku ano.

Hierarchie – co je to sakra za nadpis? Tady je něco jako … tak myslíš to vážně nebo ne?
Náčelník – nej nej nej – a co z toho má? Nějaká práva a povinnosti?
Kněží ohně a rada starších tvoří něco jako senát? To přirovnáváš k zákonodárnému zřízení ČR? Tak to jsou tam skoro na nic, ne? To hlavní je jinde.

Jazyk a písmo:
Mají jazyk podobný skřetům, ale slova jako elfové … hmmm… neumím si to představit. Na druhou stranu je zde vidět, jak jsi jel podle koncepce. Nadpis jasný, ale o písmu ani řádek.
Asi tu koncepci zruším, neměl by to být návod na super rasu.

Válka:
Inu, čekal jsem od taktik trošku více, možná nějaké stroje atd.
Navíc si říkám, že dílo by mělo jít v nějaké logickém sletu dle toho, co je pro rasu důležité od toho podstatného až k tomu méně podstatnému. Proto bych dal válku určitě před jazyk a písmo.

Měna:
A co je to za zelený kov? Kde se to bere?

Magie:
A jak se staví k magii, kterou užívají hobité a trpaslíci? A jaký je v tom vlastně rozdíl? Jejich magie je magie duchů a válečná – co to je? K čemu to je? Jak to funguje? A jak se to používá? Název je málo.

Pokud kouzelník:
Ajajaj.
Omezení nemá žádný teoretický důvod, žádné opodstatnění. Jediné proč tam je, je proto, aby měli nějakou nevýhodu, ale není v tom špetka logiky.

Pokud jde o kouzla, tak:
Křik – x je neomezené? Tak to je hoooodně silné kouzlo, nepovolil bych.
Horský duch – opět přesílené – imunní? Kdyby nějaké odolnosti, ale imunita je moc.
Bažinný duch – no, nápad fajn, ale asi je to trošku míchání hraničáře a kouzelníka dohromady.
Obětuj tělo – jsem rázně proti, za prvé ti nefunguje převod magy / životy a za druhé je to na kouzelníky na nízké úrovni moc.

Bohové, legendární zbraně:
Omáčka fajn, žádná fakta.

Závěrem:
Celý příspěvek na mě působí dojmem, že si to po sobě autor ani nepřečetl, jinak nevím, jak je možný takový počet překlepů a pravopisných chyb, ale to se nehodnotí. Přijde mi to moc vyumělkované, spoustu logických nedostatků. 2* a myslím, že jsem hodný redaktor.