Nové Rasy

Vznešený elf Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 21


Vznešený elf




,,Nad hvozdem svítalo, jen pramálo elfských duší se do této hodiny nevzbudilo, všichni chtějí vidět,jak jim prosvítá slunce mezi listím, jak se ranní rosa zaskví na okvětí květin.“

Historie


První písemný záznam v souvislosti s vznešenými elfy se vázal k dnes uznávanému Firias. V té době kolem sebe shromažďoval všechny soucítící učence, ale z jejich spisů se dochovalo jen torzo knihy Filozofie nejvyšší, která je základní knihou elfí filozofie.(elfové uznávají termín filozofie jako náboženství) Po Firiasově smrti cítili nepřátelé oslabení moci elfů a kvůli jejich moci je začali vyvražďovat, také se říkalo, že kdo zabije vznešeného elfa získá jeho moc. Po staletích vybíjení elfů se jim zjevil nový vůdce, mladý elf Fluoranis, podle pověsti se narodil šedovlasý. Ve věku pouhých 70 let věděl více než nejučenější mudrcové. Avšak se náhle ztratil, a tak elfové hledali svou novou naději k úsvitu. Po mnohých stoletích, až téměř na pokraji jejich sil se Fluoranis vrátil, bylo mu prý zázračných 777 let. Po dlouhém pátrání objevil torzo Filozofie nejvyšší. Pod jeho vedením začali elfové vzkvétat, někteří z učenců ho považovali za převtělení Firiase. Založil svaz druidů a osvětil jim jejich smysl, elfí filozofie se stala takovou jak ji známe, ochraňovala přírodu. Fluoranis znovu od elfů odešel a již se nevrátil, ale mezi elfy se říká, že dále žije a pomáhá lidem. Sám neměl potomka, a proto dnes vládne shromáždění 200 stařešinů.

Velikost, Váha, Pohyblivost, Přesvědčení a vlastnosti podle rasy



Velikost – B (160 – 210 coulů)
Váha – 1150 – 1900 mn (60 – 95 kg)

Pohyblivost – 12

Vlastnosti



Síla Obratnost Odolnost Inteligence Charisma
5 - 10 11 - 16 5 - 10 12 - 17 9 - 19
-1 +2 -6 +2 +3

Popis


Vznešený elf je vyšší formou života elfů, něco jako u lidí takzvané osvícenství. Dosahuje se ho ve vyšším elfském věku. Vznešení elfové bývají vysoce vzdělaní, ale to neznamená, že vznešeným elfem se nestane válečník. Většina žije mezi elfským lidem a pomáhá jim svými znalostmi, ale najdou se i tací, kteří se nebojí zajít za hranice a potírat zlo. Vznešení elfové nikdy nejdou za slávou, spíš za duchovním prožitkem a chráněním druhých, odměnu kategoricky odmítají.

Vzhled


Jsou to normální elfové, mezi elfím lidem jsou k nerozeznání. Ale promluvte k nim a hned budete vědět s kým mluvíte, etické vystupování, vybraná mluva v každém okamžiku, v jakékoliv době, jsou mnohem vitaličtější než normální elfové. Když nechají průchod své duchovní síle, zdají se větší, tímto zdůrazňují svou moc.


Zastrašení


Elfu se na 30 vteřin zdvojnásobí charisma, znásobí elfovu důstojnost a mocnost. Tuto schopnost může použít jednou za den.

Životní styl


Žijí naplno, jak by jsme to teď řekli, snaží si užít každý den, minutu, snaží se nic nepromarnit; ,,Umřu za Divočinu.“
Bydlí na stromech, mívají pestré příbytky, symetrie je jim cizí, mají rádi pestré barvy, stejně pestré mají i oblečení, tím se od některých elfů liší. Jak již jsem napsal peníze je nezajímají, když něco potřebují vyrobí si to, jsou velmi zruční.
Stejně jako elfové mají smysl pro spravedlnost, bývají velmi čestní, tzn. Vznešeným elfem může být jen Elf s přesvědčením Neutrální – Zákonné Dobro.


Elfí magie


Vznešení elfové jsou v magii velmi zruční, dokonce si dokáží zapamatovat více kouzel než normální kouzelník, proto se na každé úrovni mohou přiučit o kouzlo navíc.

Vývoj


Vznešení elfové rasa přetrvává od začátku věků do nynějších časů. Elfové se vyvíjejí ve Vznešené elfy na 7.úrovni, mohou se jimi stát jen elfové s přesvědčením od Neutrálního do Zákonného Dobra. Na výše zmíněné páté úrovni také probíhá přepočítávání velikosti a hmotnosti, pohyblivost zůstává stejná.

Vývoj
Hráč si hodí k% kostkou, jestli mu padne od 0 do 25, pak se stává Vznešeným elfem, pokud splňuje výše uvedené podmínky.

Výška
Výška se nejvýše změní o 10 coulů, ale jenom nad hranici elfovy výšky. Růst nebude tkz. přes noc, ale postupem času, tj. asi kolem 4 roků v elfím počítání věků.

Hmotnost
Hmotnost se zvyšuje obdobným způsobem, až na to, že se může změnit o 100mn (5kg), ale nad i pod hranici váhy elfa. Trvání obměny váhy je též 4 elfí roky.

Kromě přepočítání váhy a velikosti elfa se mění i jeho vlastnosti pomocí výše uvedené tabulky.


Boj


,,Chtěli jsme jim to vrátit, když jsem se otočil, tak jsem viděl jen krev a prach, radši jsem prchnul a k nim již nikdy, nikdy víc.“

Obrtlok, skřetí bojovník



Velmi dobře střílí z luku, jako každý jiný elf, ale někteří se specializují na boj s jednou zbraní, počty k bonusu na sílu jsou stejné jako u válečníka;


1000 zkušeností získaných v boji se zbraní -- +1 k útočnému číslu
3000 zkušeností získaných v boji se zbraní -- +2 k útočnému číslu

Jejich rodovou zbraní je dlouhý luk.
Využívají maskování, v lese mohou být velmi nenápadní, téměř až neviditelní, ale dokáží se maskovat i v jiném porostu, džungle jim není cizí, ale na pusté poušti vašemu oku neujdou, pokud to není Fata Morgana;




Obratnost
Porost 10-11 12-13 14-15 16-17 18-19 20
Hustý les 50% 55% 60% 65% 70% 75%
Džungle, Les 35% 40% 45% 50% 55% 60%
Stráně, keře 15% 20% 25% 30% 35% 40%
Pole 5% 10% 15% 20% 25% 30%
Poušť 0%

Elfí filozofie



,,…A jak již jsem řekl, pro nás je prioritou příroda, chraňme ji a važme si ji.“
Orionos, stařešina třetího shromáždění


Jak již bylo řečeno, elfové berou filozofii, jako náboženství, protože filozofie se zamýšlí nad podstatou věci. Po dlouhém bádání již zmíněného Velkého Mistra Antraxe usoudili filozofové v čele s ním, že život pochází z přírody, a proto ji uctívají, žádnými krvavými rituály, či velkými oběťmi, ale tím že ji chrání a váží si ji. Fluoranis založil druidské shromáždění, jež bylo předurčeno k ochraně hvozdů, zvířectva a květin.

Elfí počítání věku



,, Že ti je 49 let? Ale to jsi se teprve dostal z kolíbky elfíčku.“
Kritoles, elfský stařec



Elfové mají zkrátka jinší počítání věku než lidé, oni mají rok jako 3 úplňky.
Někteří lidé si vykládají jinak to, když jim elf řekne, že je mu 120 let, přitom v lidském počítání věku je mu 30 let. Elfové se dožívají zhruba 723 elfských let, v lidském počítání je jim asi 181 let, ale vznešení elfové se dožívají mnohem vyššího věku až 1360 let, v lidském počítání věku 340 let, takže vytváří mezi lidmi mýtus o nesmrtelnosti.

Pro Hráče




Vznešení elfové se hodí ke každému povolání, snad až na válečníka. Většinou se potýkají s ubližovateli přírody, ale vydávají se i na dlouhé mise s blíže neurčenými cíli, na obživu stačí sami sobě, ale když mohou pomoci druhému, sami se obětují.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Doufam ze postihnu všechno co chci vysvětlit, ve kterem doslo k nedorozumeni.

Predevsim vsem dekuji za kritiku veci a dale uz kdanemu prispevku;

1. V odstavci boj se elf dokaze zdokonalovat s jakoukoliv zbrani, coz umozni kteremukoliv valecnikovi (i kdyz jich moc neni) jeste zlepsit jeho umeni boje.

2. Pocitani veku - veky se nepocitaji dohromady Texi, jsi-li elf dozijes se zhruba 181 let v lidskem pocitani, stanes-li se vznesenym nebo pro tebe povznesenym elfem muzes se dozit az 340 let v lidskem pocitani let, nepocita se to dohromady.

3. Presvedceni - je hlavne nastineno pro jednu pulku presvedceni a to pro tu "dobrou", nevim proc ale zda se mi, ze ta horsi by mohla mit rozdilnou fillozofii zivota nez ta dobra -- mohla by porusovat hlavni filozofii Vznesenych Elfu, tim padem vybocovat z rady a vlastne jiz by to nebyli Vzneseni Elfove, proto je tato skupina vyskrtnuta z rad vznesenych elfu, coz take omezuje pocet Vznesenych elfu.

4. Presileni rasy - znacne relativni, vlastne vsemi odsuzovane odstavce filozofie a historie poukazuji na vznesenost jako-by nezbytnou k preziti, i kdyz je kvuli ni zacali vybijet, kvuli jejich moci, pokud bych to bral podle napr. meho hraciho sveta, v nem je znacne uzemi drivejsich lesu a hvozdu vykaceno a zkulturneno, vetsinu zeme obyvaji lide, elfove jsou na ustupu, ale jsou lidem takrka rovnocennymi souperi diky svemu osviceni, coz zaroven obnovuje rovnovahu sveta. Je samozrejme ze ve vsech ostatnich svetech PJ to zajiste nebude stejne, tak tento odstavec berte jako takovy doplnkovy.

5. Zpracovani - zeptejte se kdo me tu na serveru zna, jsem lenoch lenosna, jako napad se mi to zdalo dobre, tak jsem to rozepisoval cca 14dni, soupl to do MS, krome jedne pripominky nic neprislo, tak jsem trosku preopravil a pak jsem to soupnul do rubriky.

Jen bych podekoval a rpo priste se na tak vycerpavajici odepisovani asi odkazu jinam, zase se mi odhlasil uzivatel! Argh

abbe


 Uživatel úrovně 5

Corwin45A napsal:

Osobně nemám nic proti tomu, aby některé rasy byly silnější než jiné, spíš je to přirozené.

Suk na to:

Ano, je přirozené, aby jedna rasa byla silnější než jiná, ale to už se poté nemůžeme bavit o hráčských rasách... Základní rasy z pravidel a všechny rasy, které se vyskytnou v této rubrice, by měly být +/- srovnatelné... To, že je některá rasa ve skutečném světě silnější než-li rasa jiná, se pak projevuje tím, že hráči např. nemají možnost hrát za slabší rasu skřetů, nebo naopak za silnější rasu kočičích lidí.


 Uživatel úrovně 0

rozsah, ikeď pomerne krátky sa snaží vystihnúť maximálne rasu, ale myslím, že to asi nestačí. So stručnosťou to netreba preháňať. Okrem toho sa mi zdá rasa absolutne presilená, hlavne tie vlastnosti ako zastrašenie, u ktorého nie sú žiadne ďalšie podmienky a charizma 40 v psychyckom súoji na 3 kolá je dosť veľa...
Rovnako nechápem, prečo by mali byť zvýhodnení v učení kúziel, alebo streľbe z luku, na to sú predsa povolania a vlastnosti, ktoré ich k tomu predurčujú.
Takže u mňa nič-moc...


 Uživatel úrovně 8

Udělat pro rasy podobný rozvoj na vyšších úrovních je zajímavý nápad, i když jde o zásah "proti pravidlům" (ne, že by mi to někdy vadilo). Je tak možné vytvářet mocnější CP a postavy, které lépe odpovídají hrdinům jak je známe z knížek nebo filmů. Z toho je ale také vidět, že nejde o změnu pro každého, využijí ji jen někteří PJ. Jen by neměli zapomenout, že taková úprava se v jejich světě výrazně projeví a nepoužít rasu bez jakéhokoliv přemýšlení. Osobně nemám nic proti tomu, aby některé rasy byly silnější než jiné, spíš je to přirozené. PJ a hráči se s tím ovšem musí vyrovnat, cenou za to je zrušení rovnováhy mezi členy družiny. Dál mě těší snaha o vysvětlení kultury a filosofie rasy, byť ne právě šťastně zpracované.

Bohžel, potenciál této rasy rozhodně není využitý. Kapitoly popisující rasu, její zvyky, filosofii, architekturu a podobně považuji u nových ras za nejzásadnější. Čísla v tabulce vlastností jsou sice důležitá z hlediska pravidlových mechanismů, ale pro hraní postav jsou vlastně úplně k ničemu, statistické hodnoty, které si lze bez problémů vymyslet až během hry. Ovšem improvizovat s náboženstvím, světonázorem nebo architekturou je horší a člověk si to hlavně musí pamatovat. Bohužel zde těmto věcem není věnováno příliš místa a navíc mi připadají poněkud mlhavé (jak vypadají "asymetrické domy", jak vlastně chrání přírodu a co všechno za přírodu považují a tak dále?). Zde jsou k dispozici jen nástiny tam, kam by se hodily podrobné výklady. I když, chápu že se najdou lidé dávající přednost stručnosti a velké volnosti.

Textoris: Kde se píše, že válečník nemůže být osvícen? Jinak, napadá mě popis pavouků z knih o Rámovy od A.C.Clarka. Šlo o velmi vyvinutou, inteligentní mimozemskou rasu, která se boji snažila vyhýbat. Mimo jiné i proto, že po jeho skončení byli všichni pavouci účastnící se války (od vojáků přes výrobce zbraní až po politiky, kteří ji vyhlásili) popraveni, protože byly považováni za psychicky nestabilní a nebezpečné pro komunitu. Tohle by mohlo být něco podobného, vesmír prostě nemusí být spravedlivý. Třeba je pro osvícení lepší pokorně přijmout osud než vztáhnout ruku na někoho jiného.


 Uživatel úrovně 0

Nádstavba na jinou rasu není špatný nápad ale podmínky a pro změnu a její násladné velkolepé vlstnosti jsou nedomyšlené. Když hraju elfa tak hraju za vyrovnanou postavu která má své výhody i nevýhody, nic extra vrozeného a prostě to hraju tak jak mi vyhovuje, nebo jak mi káže přesvědčení, když bych se změnil, tak podle toho co píšelš mi připadá, že by to mělo nějak změnit moje myšlení a názory... možná jen můj pocit protože jsem elfomil, ale už mi to tam nesedí

dál mě docela dostalo to zastrašení, proč tolik? a proč zrovna zastrašení, že by si dokázal udělat u ostatních respekt, protože z něj nějak vyzařuje třeba skrytá moudrost... mno to bych pochopil ale prostě se najednou proměnit v něco úžasného až hrůzu nahánějícího... ehm to je divný

Boj: Mno tahle část mě nejvíc zklamala, tím že se duševně vyvynu získám najednou možnost efektivního tréninku s lukem... co tě k tomu vedlo?

Beru vše tak, jak jsem to pochopil v textu já! Možná jsi to myslel jinak... ale pokud jsem to takhle pochopil já, jistě to tak můžou chápat i jiní.

Závěr: Nevhodné podmínky pro přestup, přesílení a špatné vysvětlení některých vlastností. Naštěstí se zde najdou i zajímavé části, ty to podržely.


 Uživatel úrovně 0

Takže...

Zpracování je to fajn, akorát ta omáčka na začátku, ta historie je úplně nic neříkající a v tomto zpracování zbytečná...absolutně, jakkákoliv jména uváděná v této rase jsou k ničemu a zbytečná....

Je to takové jednodušše zpracováné, díky hned pár prvním odstavcům víme co jsou zač a každý si je představí podle svého...

To schovávání je dosti nešťastné...jak to probíhá? nějak....vůbec jse mto nepochopil, neumím sito představit.... Lépe rozpracovat...

S vývojem se dalo také lépe pohrát spíše nějaké..předpokaldy a tak...já osvícenství mám tak nějak stále spojené s hvězdnou bránou... a tak si to prostě podel toho představuju, ja kse Jackson osvítil..... A dalo se to prostě lépe zpracovat...

Celkem vtipně působí kapitola boj, když na začátku uvádíš, že se vlastně vyhýbají takovým věcem, neberou dary, apod... tohle si myslím, že k osvícenství moc nesedí...ale budiž podle každého k obrazu svému ¨:) Taky to, že válečník nemůže být osvícen...to je dle mého blbost... představme si, třeba elfa - paladina, který bojuje az tohle.. a za spásu světa..proč ne? není to enspravedlivé, kdyby se potom trochu "hecnul" a mohl být osvícený... :)

To s tím lukem a nějakými bonusy bych vůbec nerozebíral..zbytečnost....

U filozofie a uvádění jména....to je zbytečné..Ant(h)rax ... je vtipné, ale ... dsoti..zbytečné...co nám to dá? Co nám to řekne? a celá ta filozofie je taková nic neříkající...

U počítání věků... hm... takže já se osvítím , když mi bude 723 let elfských = 181 lidskcýh a pak dalšícj 340 budu osvícený => 521 let budu žít? hm..dosti zajímavé...
chtělo by to nakone alespoŇ nějaký příklad, který to shrne...pro představu pro takové "blbce" jako jsem já :)

Dále potom je celkem...já mám pořád to osvícenství zafixované z hvězdné brány jako vyšší formu života... tak... a ta nebojuje.. a prostě není hmotná..tak proč to nepojmout třeba takhle? mohlo tam být popsáno různé sesílání na zem a zasahování do normálního světa a takhle...

Jako popsané a takhle shrnuté je to od tebe pěkné, ale jako pouze nápad je to dobrý a dosti inspirativní... je to něco...něco zvláštního z mého pohledu,a le dal ose to tady pěkně...ještě rozpitvat.. a podívat se an to z jiné strany než této..takhle to je prostě jen další upravený a "vylepšený" elf, který je naprosto o ničem a nepřináší nic nového, ale přitom je to skvělý nápad, což sis asi ani neuvědomil... a kdyby se to pojalo z jiného hlediska, tak by to bylo super....dobrý nápad je třeba pro někoho, komu se bude chtít udělat třeba do rozvoje DrD - Osvícení ... tohle by byla pecka.. (inspirujte se, lidi, inspirujte;))

toto je velice...samo o sobě...inspirativní, ale slabě zpracované... technicky to nepřináší NIC nového...


 Uživatel úrovně 5

Příspěvek přijde mi poněkud kontroverzní.

Nepopisuje totiž rasu tak, jak bychom si ji představovali v běžném příspěvku pro tuto rubriku. Což je na jednu stranu hezké, na druhou stranu velmi nebezpečné.

Dlouho jsem váhal, zda hodnotit 2 nebo 3 hvězdičky.
Příspěvek je napsán relativně slušné, jako nápad na další rozvoj rasy je to dobré - což hodně cením, nápad.

Ale co už tak dobré není. Elf zkrátka dostane nové schopnosti jen tak, z ničeho a tím tak trošku diskriminujeme ostatní rasy. Proto by bylo lepší toto používat spíše jako CP, nebo ostatním rasám také něco přidat.
Nemusí se to zdát, ale přidáním kouzel navíc a vyššího věku, to jsou hodně mocné schopnosti na to, že se jedná jen o rasu... přeci jen, důležité je neustále srovnávat s lidmi... je to stejně silné jako oni? Rozhodně ne. A proto se příspěvku obávám.
Stejně tak je neuniverzálnost jasně vidět na tom, že pro rasu je vyhrazena jen jedna polovina přesvědečení... to nemusí být za každou cenu zlé, ale začínajícím hráčům bych to rozhodně nedoporučoval a zkušenějším jen po jasné domluvě s PJ.
Stejně tak tady opět narážíme na věk překračující 100 let... sice je hezky vysvětlené, jak by mohla v DRD vznikat pověst o elfí nesmrtelnosti, ale nesmíme zapomínat na to, že v DRD elfové nejsou tak nesmrtelní jako v Pánovi prstenů.

Proč jsem se nakonec rozhodl pro nadprůměrné hodnocení?
Nejspíše mě k tomu táhl nápad, nápad na nadstavbu rasy, která nemusí být nijak dlouhá ani obsáhlá, ale i tak velmi funkční... což zde pro pravidlové mechanismy lehce pokulhává, ale nápad a zpracování - důležité věci.
Vlastně se ani nedá říci, že by něco chybělo, protože to co chybí, to je protě přirozeně elfské a o tom jistě všichni představu máme...
Jak říkám, pro mě velmi kontroverzní příspěvek.
Nedivil bych se, kdyby někdo hodnotil 1* a nebudu se divit, když někdo ohodnotí 4* ... jde o názor čtenářů, ale já se budu držet středu a nemíchat do toho své osobní dojmy a pocity.