Nové Rasy

Pouštní Elfové Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 28

Pouštní Elfové

O NICH:

Původ?

Pouštní elfové jsou odrůdou klasických elfů. Potomci trestanců, kteří byli vyhnání svými bratranci do pouště. Mysleli si že když se dostanou na tak nehostinné místo jako je Krystalová poušť zemřou. Oni se místo toho přizpůsobili. Mezi vyhnanými bylo i mnoho inteligence, elfové ke zrádcům nikdy zrovna tolerantní nebyli. Ačkoli jsou to potomci trestanců, dávno pro ně pojem „vyhnanci“ neplatí. Vyvinuli si vlastní subkulturu, založenou na přežití. Poušť je teď jejich, tak jako si elfové přivlastnili hvozdy. Jejich poušť – jejich stát.

Jak takový pouštní elf vypadá?

Pouštní elfové se vzhledem až zas tolik od původních elfů neliší. Dospělý pouštní elf je asi 160 – 200 coulů vysoký - velikost B. Je trochu svalnatější, přeci jen život na poušti není nic jednoduchého. Jejich pleť není sněhobílá, jako u vznešených elfů, ale díky pobytu na pouštním slunci je opálená do hněda. Většina pouštních elfů má rovné černé vlasy, ale najdou se i blonďáci. Oči mají hnědé, modré… to je vcelku jedno. V tom se dost podobají lidem – nemají přesně vyhraněné barvy očí. Jinak si zachovali všechny vlastnosti elfů – věková nesmrtelnost, krása. Pouštní elfové mají v oblibě drobné zlaté šperky – náušnice, piersing.

Jací jsou?

Pouštní elfové jsou vcelku mírumilovní. Nechovají se ani tak brutálně jako temní elfové, a zase to nejsou pacifisti jako elfové vznešení. Přesvědčení mají většinou zmateně zlé (ty „horší“ z nich = zloději atd.- samozřejmě že ne každý zloděj je zlý) – neutrální - zmateně dobré. Většinou se u nich jedinci se zákonným přesvědčením nevyskytují. -> Nic „nehrotí“.

Jak asi žijou?

Jak už jsem v původu naznačil, vyvinuli si pouštní elfové vlastní subkulturu. Původně to byli nomádi, cestující od jedné oázy v poušti k druhé. V pozdější době se začali u těchto oáz usazovat, a zakládat města. Přesto v nich ale trochu toho „nomádství“ zůstalo. Díky tomu jsou to zběhlí dobrodruhové a milovníci cestování. Mnoho z nich se v mládí rozhodne vydat se do světa, i když se v pozdějším věku většinou vrací domů. Dokonale ovládli vše co poušť nabízí = dokáží si obstarat vodu i tam kde není (obrazně řečeno), na okrajích měst mají zavlažovací systémy, a díky vodě z oáz tam pěstují obilí a jiné poživatelné rostliny (všechno co vydrží ten žár a neuschne) V poušti těží krystaly, podle nichž se ta poušť jmenuje. S těma pak obchodují a získávají tak vše ostatní. Většina „obyčejných“ pouštních elfů pracuje v krystalových a občas železných dolech. To je asi ta nejspodnější vrstva obyvatel, ale závisí na nich obchod celé říše. Jinak se samozřejmě dost elfů živí jako alchymisté, kněží, zloději atd. To je ale asi v každé kultuře stejné. Všemu pouštnímu elfstvu vládne král Dorelian Jagueiry s chotí, tzn. u pouštních elfů platí patriarchát.

KULTURA:

Jazyk a písmo:

Pouštní elfové jsou poměrně vzdělaný národ. Jejich jazyk vychází z klasické elfštiny, ale vyvinul se do zvláštního nářečí. Přesto jsou pouštní a vznešený elf schopni se domluvit. Dokonce by si mohli napsat i dopis, protože pouštní elfové stále používají původní elfí runy.

Architektura:

Z původních osad vyrostla obrovská kamenná města, konkurující původním elfím městům. Domy se staví vysoké a úzké. Okna jsou hodně podobná těm gotickým tak jak je známe my. Střechy jsou z pálených tašek nebo dřeva (slamy). Většina měst je na konceptu – uprostřed nejvyšší a nejkrásnější palác knížete, okolo je luxusní čtvrť a dál obchodní části města, tržnice, chudinské čtvrti a občas přístav, podle toho co je to za město. Ulice ve městech jsou dost široké, a hlavně kolem tržnice jsou po stranách stánky a nabízející co se dá. Občas narazíte i na malé náměstíčko, v luxusní čtvrti má uprostřed třeba i fontánku (holt luxus).

Vzdělanost:

Každý malý elf musí absolvovat základní vzdělání. Tzn. jako naše základní škola, až na to, že pouštní elfové si pod pojmem „základní“ představují opravdu dost. Proto v celé pouštní říši nenajdete jediného negramotného elfa. Většina jich má i celkové politické a geografické znalosti světa. Dokonce i kopáč v dole je schopen vám popsat minimálně geografii vlastní země. Škola je v každém městě, a v těch větších je pak i universita magie. Jsou to vlastně pobočky (fakulty) podléhající „Dračí universitě v Dol Karagste“ – tj. hlavní sídlo university. Je to takové malé městečko nedaleko hl. města. Celé město je universita.

Zvyky a obyčeje:

Pouštní elfové mají několik zajímavých zvyků a obyčejů, které dodržují a které mají velkou váhu. Třeba zkouška dospělosti – ve 20 letech (6. úroveň, pokut se nachází doma v poušti) je každý elf (muž) vyzván, aby složil zkoušku dospělosti. Pokut přijme, je zaveden na osamělé místo v poušti a tam je ponechám několik dní bez vody. Tedy, bez vody je relativní pojem, protože si ji může najít. S tím se počítá, a je to vlastně test, zda tuto dovednost ovládá a přežije. Pokut uspěje, může si zvolit nové jméno a je mužem. Pokut ne, může totéž opakovat příští rok. Každý má ale na výběr i odmítnout tuto zkoušku, tím pádem ale ztrácí veškerý respekt a pro všechny doma bude navždy dítětem. Další zvyky už jsou ryze individuální – když chce například elf dosáhnout na nižší šlechtický titul, musí sám do pouště a tam vyhledat a zabít pouštního draka. Je to téměř nemožné, proto se o to moc elfů nesnaží, ale ta možnost tu je.

STATISTIKY:

TABULKA VLASTNOSTÍ PODLE RAS

muž

Síla Obratnost Odolnost Inteligence Charisma
9-14 7-12 9-14 11-16 8-18
+1 +0 +1 -2 +1

žena

Síla Obratnost Odolnost Inteligence Charisma
8-13 7-12 8-13 12-17 9-19
+1 +0 +1 -2 +1
  • Základní pohyblivost je 12

ZBRANĚ POUŠTNÍCH ELFŮ

Název Síla zbraně Útočnost Obrana Délka Váha Cena
Elfí šavle 4 +2 +1 1 20 mn 45 zl.

Rodová zbraň = Elfí šavle

Téměř všichni dobrodružství hledající pouštní elfové nosí na zádech nebo u pasu elfí šavli, je to trochu remake klasické lidské šavle, až na to že je mnohem lehčí, užší, pevnější a ostřejší. Osobně si jí představuju jako šavle elfů z filmu Pán Prstenů.

Speciální vlastnosti:

  • Znalost pouště – jelikož v poušti žijí, znají jí lépe než kdokoli jiný.
    Hraničář, u pouštních elfů není nijak neobvyklé povolání, ale nenajdete tam druida. Každý hraničář na kterého narazíte je chodec.
  • Přírodní asketismus – díky pobytu v poušti, částečnému nedostatku tekutin atd, má každý pouštní elf dovednost Asketismus jako střední.
  • Schopnost nalézt vodu – zase, díky tomu v jakém žijí prostředí jsou odmala trénováni rodiči, že když se ztratí v poušti, jak mají najít vodu. Díky tomu má každý pouštní elf šanci najít vodu :
    • Poušť / skála – 06 %
    • Travnaté pláně a les – 10 %
    • Mokřady – 100% (autom. úspěch, tam se vody bude chtít spíš zbavit)

POZNÁMKY AUTORA:

Je mi jasný, že jsem třeba tou Krystalovou pouští porušil „zákon“ a diktuji PJ jeho svět. Jenže se na příkladu dá ukázat jak to asi vypadá, navíc jsem je vytvářel pro svůj svět – každý si je může libovolně upravovat. Dál si může kdokoli a jakkoli upravovat jména postav atd. to je samozřejmé. Jinak děkuji Foirovi, za to že mi při tvorbě trochu usměrňoval a doufám, že se vám moji elfici budou líbit. Icem4n (Sigmar)

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Takže, jelikož mi přítel Suk opravenou verzi nepovolil (ač v rubrice najdete třeba dvě verze Půlelfů od DarKa) tak na další psaní a vymejšlení seru! Není to jen tím, prostě si svoje nápady nechám pro sebe a nebudu řešit to jestli mi je někdy někdo schválí, nebo ne.


 Uživatel úrovně 0

Už to tak je, že sem nechodím tak často, jako dřív. Trochu času mi bere škola, trochu motivace mi bere skutečnost, že poslední dobou tu ubývá ,,nepotřeštěných" příspěvků. Nevím tedy kolikáté je tohle tvé dílko, ale líbí se mi. Poznámka na konci o upravování pro jiné světy je důležitá. Dále se nejedná o žádný národ, který ovládá gigantická území, vytlačujíce tak jiné rasy. Statistiky se tvůrce pokusil upravit DRASTICKÝM způsobem oproti normálním elfům. Text není moc rozsáhlý, ale uspokojivě uvádí základní údaje. Přestože to není nic ohromného, mají pouštní elfové něco do sebe. Rozhodně alespoň nápad není zas tak špatný. Velké množství zvláštních schopností je ale opravdu hrozné. Odmyslíme li si výše uvedené chybyčky, měli by si tohle dílko prohlédnout hlavně tací, co jsou schopni dát rase na všechno +3.

Pro devět ran kyjem loučím se s tebou. 3*


 Uživatel úrovně 0

Sů docela dobří !!!!!!!!!!!!


 Uživatel úrovně 0

Fafrin Vok atd. : Tak hele, rozdělení žena / muž je dost používaná věc ve většině příspěvků v téhle rubrice. Dál, když tak odsuzuješ snahu, tak jakto že jsem neviděl žádný tvůj příspěvek sem? HE? Statistiky už se řešili, np to beru. Ale zase bych se chtěl bránit - popisy tam jsou (ne moc rozvedené, ale jsou) A jak myslíš ten jazyk a sloh? Myslíš to jak píšu? Ale to nemá s dílem jako takovým nic společného. No nic, tvuj názor ti brát nebudu...


 Uživatel úrovně 1

Já osobně mám moc rád zpracování mnoha sub ras elfů, plánuji se do některých pustit. Toto zpracovaní pouštních elfů se mi opravdu zamlouvá. Máš u mě také bod za důkladné zpracování jejich kultury. A nápad s tím, že byli dříve trestanci na kristalových pouštích se mi také líbí, možná by se hodilo, třeba v jiném článku zpracovat různé kristaly a kristalické pouště.


 Uživatel úrovně 0

Tak přemíšlím, má dát 1 za snahu, nemám...
Ale za jakou snahju?
statistiky jsou přesílené (to že používají nepravidlové dělení žena/muž, kde navíc rozdíly nejsou podepřeny komentářem je taky dost špatné)
Mají navíc speciální dovednosti které nejsou nijak vyváženy.
Popis povahy, historie, apod de facto chybí.
No a pak tu máme sloh a jazyk, takže jakýpak copak.


 Uživatel úrovně 0

Silverdan:
Já kritiku od ostatních beru, dokonce na ní stavím další úpravy elfů. Ke schválení už čeká kompletně PŘEDĚLANÁ a právě podle připomínek ostaních upravená verze. Ale stejně ještě okomentuji tvůj příspěvek.
1) V díle píšu, že byli vyhnáni a ne že utekli.
2) Zanevřeli na střelbu jako na základní způsob boje, ale síla je podle mě dost vysoká. Inteligenci už jsme řešili s ostatními.
3) Vodu apod. jsem opravil v další verzi. Opravdu je to tu divně napsané.
4) Nechci rejpat, ale ukaž mi někoho, kdo miluje fantasy a alespoň jednou neviděl Pána Prstenů. Já na něm sice zrovna neujíždim, ale myslim že fandů má dost. (i na tomhle serveru). A to s těma skřetama je podle mě taky spíš individuální názor. Alespoň podle mě, protože sem se s ním ještě vůbec nesetkal.

Ale díky že tohle vůbec čteš...


 Uživatel úrovně 0

Takže.. k věci.

Za prvé: Ten původ mi přijde trochu nevyvážený a neskutečný. Místo toho, aby ti elfové utekli někam hluboko do hvozdu, tak utečou na jim naprosto nepřorozené prostředí - tudíž poušť. Já přiznávám, že nemám rád odrůdy elfů.. Je to podle mě hloupé, ale nijak to neovlivní mé hodnocení.

Za druhé: Nelíbí se mi na tom to tvoje hodnocení u oprav a použitých vlastností. Pokud chceš udělat elfa, který zanevřel na střelecký souboj, tak bys mu měl přidat na síle. To se mi ttam vůbec nelíbí. Taky mi nesedí příliš vysoká inteligence, když na pusté poušti nemají se jak vzdělávat. Obávám se, že by se z nich pak začal stávat pomalu barbar..

Za třetí: To hledání vody je fakticky divné. Vesnice v poušti má jedno místo, kam chodí pro vodu a pak už jen se spoléhají na šamana, a nehledají vodu. to je na genereace dané dopředu. V případě vyschnutí mají většinou v záloze třeba více vzdálenější pramen, nebo tak.

Za čtvrté: Ta elfí šavle mi nepřijde zas až tak jasná. Hlavně si to ti co neviděli Pána prstenů nedokáží představit, nebo tak. ale to není tvůj problém, tohle bych ti ani tak moc nevytýkal. Spíš šavle je odjakživa přiřazována nejvíce ke skřetům - což je ta věc, která mi moc nesedí.

Za páté: Ve dvaceti letech jsou elfové ještě děti... Jejich život je nesmrtelný.. Teda - no však víš jak to myslím..

Pak už je tam jen pár takových souvislostí, které tam chybí. Ale to se většinou váže k tomu, co jsem ti už říkal.

Další věc - jen nevím, jak se k tomu postavíš, ale dobrý autor dokáže ocenit slova svých kritiků, a ne se na ně jen bezmezně naštvat. hodně štěstí do další tvorby.. Máš tam ode mě ***. :)


 Uživatel úrovně 0

Jestliže se budu opakovat ... promiňte ...

Drahý autore ... vezmem to pěkně popořadě

Původ:Sice stručný nicméně poměrně originální, nemám co dodat.

Vzhled:Zde jsem už nalezl několik nedostatků. Absence popisu oblečení žen i mužů (zrovna v tomto druhu prostředí se jedná o zajímavé téma). Ehm věková nesmrtelnost, samozřejmě respektuji tvůj svět, ale pro potřeby DrD je tento elfí aspekt zcela nevhodný ... je to dostatečně jasně vysvětleno v pravidlech - všechny rasy žijí přibližně stejně dlouho.

Povaha:Trochu nejasná ... kromě přesvědčení známe i jiné vlastnosti (elfové jsou pyšní, trpaslíci chamtivý, krollové agresivní) chtělo by to drobnější popis. "Nic nehrotí" => otřesný výraz pro neutralitu!

Lifestyle:Kdyby jsi býval zůstal u nomádů vše by bylo zajímavější. Jak si obstarávají vodu ten záhadný způsob není nikde popsán (vím je to rejpavé leč podstatné) Aplikace pro tvůj svět je dobrá těží krystaly ovšem co když já ve svém světě mám poušť více pustinovatou tzn. že na ní nic není (jak už to u pouští bývá) co by potom dělali? Nemýlim-li se pokud někomu vládne král není to čistě náhodou monarchie ergo království? Dost mi zde chybí rodinný život.

Architektura:Takže vysoké kamenné budovy? A stojí jich tam mraky? Jak tam ten kámen dopravují, kde ho berou? Pálené tašky ... nedělají se náhodou z hlíny z keramiky? Kde tohle všechno berou? Důležitá rada prostředí se podřizuje každý aspekt dané rasy (architektura obzvláště) ... K fontánce se raději nebudu vyjadřovat...

ZvykyTak tedy jsou nesmrtelní a ve 20 jsou již dospělí? Opět problém hledání vody jak ji hledá, kde ji najde, co k tomu potřebuje - nedořešené. Zabít draka? Moc šlechticů tam si nemají že? Dost mi zde chybí nějaké svátky, hry, prostě jak se baví, a co pohřbívání?

VlastnostiOproti elfům jsi o 3 navýšil sílu, o 3 snížil obratnost, o 3 zvýšil odolnost a o jedna snížil inteligneci, charisma zůstává - takže jsi o dva posílil elfa tudíž nevyvážené. Opravy proč má za inteligencu opravu -2 když má 12-17?

SchopnostiZnalost pouště není zvláštní schopnost ... stejně tak bude mít každyý tvor znalost místa kde se narodil. Asketismus proč myslíš, že na první úrovni máš 6×daná_vlastnost profibodů, aby si je utratil za to co považuješ za přirozené ke své postavě za to co se mohla naučit. Nalezení vody, chybí více druhů terénu , špatná pravděpodobnost. 10% v lese a na louce je opravdu málo.

Shrnutí:Celkově nic moc, nevyváženost logické mouchy (masařky velikosti čerstvě utrženého pomeranče). U mě máš dvě hvězdy.


 Uživatel úrovně 0

Po pár dňoch som si predsa len našiel čas na tento príspevok do jednej z mojich obľúbených rubrík. Hľa, moja kritika:

Trestanci na založenie rasy, hm... Vo svojej odpovedi na kritiku Kreva píšeš, že nemuseli byť všetci odsúdení za rovnaký čin. To ich tam postupne "vyvážali"? Ale potom by tam podľa mňa mali aj nejaké to vojsko, aby ich trošku nútili ťažiť napr. tie kryštály a šlo by to v prospech elfského národa a nie národa púštnych elfov. Alebo ich tam poslali všetkých naraz a nechali ich tam? Ale čo robili s trestancami, ktorí ešte "čakali" na odvoz do púšte? Tak trochu nedomyslené...


Věková nesmrtelnost? Sme stále v DrD - pretože tam elfovia v žiadnom prípade nie sú "vekovo nesmrteľní". (štandard z PPZ - Príručka pre PJ je, že priemerný príslušník každej rasy sa dožíva 100 rokov)

Prirovnávať k temným elfom či vznešeným? Tieto rasy sa IMHO v pravidlách nevyskytujú, tak ak prirovnávaš, upozorni na príp. konkrétne dielo tu na servri či inde, prosím.

kněží - kňazi. Majú boha/bohov? Alebo na čo tam ti kňazi vlastne sú (spomenuté bolo privolávanie dažďov)? To mi tiež chýba.

pojem - subkultúra. Momentálne je IMHO z púštnych elfov vyvinutá už samostatná rasa, teda aj kultúra. Používanie pojmu "sub(pod)kultúra" je neopodstatnené, keďže "normálna" kultúra je už vykryštalizovaná.


Neviem si predstaviť, že by také veľké mestá, aké opisuješ, mohli vzniknúť len vďaka oázam, ktoré poskytujú pomerne obmedzené zdroje vody. Ako spomínal Krtecek, vyžadovalo by to vysokú úroveň vodného hospodárstva (spomenutie fontánky v diele ma dosť zarazilo) - ako príklad by mohli slúžiť spomenutí fremeni z knihy Franka Herberta Duna.

Vlastnosti postáv - značne presílené, ku "elfským" parametrom pridané bonusy na silu a odolnosť (fajn, kvôli púšti) - ale potom treba znížiť spomenutú inteligenciu a charizmu, teraz je to rasa na všetko.

Ovpylvňovanie výber hráčskeho povolania - to je veľmi nepekné, ten zákaz druida.

Celkovo sú špeciálne schopnosti zamerané na posilnenie púštnych elfov? Ale keďže majú tieto schopnosti, mali by mať aj nejaké postihy, aby sa to vyvážilo. To, žiaľ, v tomto dielku nenachádzam.

Ako spomínal Suk, chýba tabuľka presvedčenia - je uvedený iba popis (nie sú "zákonný", atď.), ale konkrétne údaje chýbajú.

Celkovo na mňa dielo pôsobí dobrým dojmom, napriek gramatickým chybkám či preklepom, ako pokus zavedenie rasy do oblasti, ktorá nie je veľmi obývaná. Len škoda že sú to elfovia :-)

Hdnotenie: 2*

---

Ešte by som reagoval na Nekroskopa:
V anotácií je uvedené "odrůda", pretože tento príspevok je priradený v kategórií Odrůda (rasy). Nie je to kvôli tomu, že by autor nechcel použiť pojem "plemeno" alebo "vetva", ako uvádzaš ty.