Nové Rasy

Tharové - Lidé hvězdy Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 25

Tharové - Lidé hvězdy

Vstoupili jsme do síní horských trpaslíků, abychom vydělali nějaké peníze obchodem. Znáš to, prodáš jim víno, koupíš od nich pár seker, které dovezeš do města a nemusíš po zbytek roku nic dělat. A potom se tam objevili ti … ti tvorové.
Napřed jsem si myslel, že jsou to nějací nemrtví - snad zombie nebo malí ghúlové. Z omylu mě rychle vyvedla jejich elegance. Pohybují se ladně, jako kdyby tančili. Ptal jsem se na ně náčelníka trpaslíků, ale vyhýbal se odpovědi. Prý si říkají Gurad-zang.
- Vyprávění Shelbana, kudůckého obchodníka, v taverně U Malé tlapky


Už je to několik desítek let, to vám povídám. Tehdá nás ve vesnici neměli moc rádi. Byli jsme tři hloupí mladíci, kteří chceli dokázat, že nejsou k ničemu, jak to o nás ostatní tvrdili. Tak jsme se já, mladej řezník Hugo a Argewar vydali do Mithrinskejch hor. Objevili jsme nějakej votvor, takže jsme doňho hnedlenc vlezli. Ze začátku bylo všecko fajn, ale pak se uprostřed chodby objevil nějakej šedej grázl. Hugo po něm švih' dýku a to neměl dělat. Šedák ju chytil jakoby nic a navíc mrskl po Hugovi bičem. Ten se mu vomotal kolem krku a v tu samou chvilu se vedle skácel Arg s dýkou v krku. Děsivě chrčel...i teďkoms se ještě třesu strachy, když si na to vzpomenu. Na nic jsem nečekal a petal pryč. Vyběh jsem ven a pelášil k vesnici. Nemyslete si, že 'sem nějakej srab, kluci, ale to by vylekalo i pořádně votrlýho chlapa. Dokonce mi i zešedivěl tendlencten pramen vlasů. Do toho podzemí mě už nikdo nedostane, to vám povídám.
- Dewar, obyvatel vesnice v podhůří Mithrinských hor

Vzhled

Výška 145 až 175 coulů, třída velikosti B, váha 800-1400 mn.

Vzpřímená postava, spíše štíhlá, tharové svými ladnými a elegantními pohyby připomínají tanečníky. Jejich praxe s bičem nadměrně vyvinula horní končetiny. Ty obsahují zhruba dvojnásobek svalové hmoty oproti člověku. Navíc přidejme pravidelným cvičením zesílené zápěstí a máme základní představu o jejich tělesné stavbě.

Tharská kůže je šedá, tvrdší, než mají lidé, ale nijak významně. Kůže je holá, nemají vlasy ani chlupy. Pokud prošli válečným výcvikem, mají na čele jizvy od obřadního biče Turna-Zangu. Jizvy jsou tři a tvoří dohromady hvězdu. Tharové si sami říkají Gurad-Zang, což znamená v tharské řeči Lidé Hvězdy. Turna-Zang je v překladu Tvůrce hvězdy.

Mají hlavu podobnou lidské, ale jejich nos je nestvůrně zvětšený. Ve srovnání s lidským se více rozšiřuje směrem dolů. Když se thar dívá přímo před sebe, zornice a vnější okraj nozder leží téměř přesně pod sebou (na svislici). Od lidského vzhledu je kromě barvy kůže nejvíc odlišují ústa. Tharové jsou masožravci, jejich ústa jsou tedy větší, protáhlá vpřed (jemně řečeno předkus) a obsahují dvě řady zubů, které jsou ostré a zakřivené mírně dozadu. Jejich oči jsou hnědé a jsou podobné lidským. Tharové nosí kožené šaty, které jsou ze speciálně zpracované kůže. Šaty jsou přiléhavé, pokrývají celé tělo a nahrazují těmto bytostem zbroj. Šaty mohou být barveny, válečníci obvykle používají červenou a černou barvu, ale u žen jsou k vidění nejneuvěřitelnější barevné kreace.

Zpracování kůže, při němž tato získává mimořádnou tvrdost (KZ=4) je jedním z velkých tajemství této rasy. Říká se, že každý thar si musí kůži na své oblečení stáhnout z nepřítele. Osvědčení válečníci a osobní stráž náčelníka nosí zbroj se spodní vrstvou ze stejné kůže, na ní jsou však navíc kovové destičky. Žádný druh tharského brnění však nikdy nekryje paže, aby byla zachována jejich obratnost.

Naproti tharským mužům, kteří jsou zcela přizpůsobeni boji, tharské ženy jsou slabší, menší a (dá-li se to tak nazvat) pohlednější. Na první pohled zřetelným sekundárním pohlavním znakem jsou ňadra - i tharové jsou savci.

Ženy nosí šperky, které pro ně získávají rodiče, později partneři. Některé mladší, méně na tradicích lpící ženy dokonce zkracují svůj oděv, ale ukázat více než paže, šíji a kotníky je považováno za pohoršivé dokonce i mezi nejsvobodněji smýšlejícími jedinci. I ženy jsou poznamenávány Turna-Zangem. Za každé živé narozené dítě nosí žena jednu jizvu na temeni.

Historie národa

Lidé hvězdy nepatří mezi tvory, kteří byli stvořeni bohy při společné práci, jako je tomu u Prvního lidu (draci, titáni, elfové) nebo lidu Druhého (lidé, trpaslíci, hobiti). Tento národ je jedním z pozůstatků První války. Bůh Turen, který se vzbouřil proti svým druhům, tehdy opustil Panteon a začal tvořit armádu, která mu měla pomoci vyhrát válku. Mezi zcela nově stvořené rasy patřili skřeti, obři a tharové. Turen kromě toho pokřivil charakter několika žijících ras, což dalo vzniknout například temným elfům a horským trpaslíkům. Již od tohoto času se datuje přátelství tharů a stolinů.

Válka bohů, známá v historii světa jako První válka skončila drtivým vítězstvím Turena a jeho věrných. Vítězný bůh potrestal ty, kteří se mu postavili, potom se odebral do ústraní. Jeho spojenci zpočátku ovládali celý kontinent, na němž se válka odehrála, ale bez svého vůdce byli nesmírně oslabeni. V menších válkách byli časem zatlačeni do ústraní těmi, které dříve porazili, a to v nich zanechalo nepřekonatelnou hořkost. Dnes žijí v podzemí, často bok po boku se svými přáteli, stoliny. Podle jejich náboženství bůh odcestoval ke hvězdám, proto si říkají Lidé hvězdy. Stále však věří v návrat svého Tvůrce, který jim vrátí starou vážnost a svěří jim vládu nad nižšími rasami.

Po odchodu do podzemí se tharové dostali do povědomí světa už jen jednou. Za vlády krále Gavina (316-377) se lidské Východní království rozšiřovalo směrem na východ, do Mithrinských hor, posledního svobodného útočiště tharů. Jedním z vykladačů (vykladači viz Způsob života) byl tehdy mladý Gokliyah. Byl vážný, často se uchyloval do ústraní, aby rozjímal o světě. Vše se změnilo, když jedna z lidských výprav vpadla do jeho rodného sídla. Gokliyah přišel o ženu a dva syny a jeho životní cíl se změnil v pomstu.
Gokliyah uměl strhnout ostatní na svou stranu. Byl dobrý řečník a v historii národa našel mnoho argumentů, kterými získával podporu náčelníků i prostých bojovníků. Navrhl velké tažení proti lidem - jakési Poslední spojenectví tharů, stolinů a skřetů. Stal se Válečným šamanem tharů a zástupcem vrchního velitele celého spojeného vojska, skuruta Morbula Azbaga.
Vlna zkázy se převalila přes celou východní část lidského království. Spojenci sestoupili z hor a mířili na jih, k řece Siril a hlavnímu městu království, Gurthangu. Vojsko krále Gavina jim vytáhlo vstříc a v Bitvě nesmrtelných (357) Azbagovu armádu odrazilo. Z vojenského hlediska skončila bitva remízou, ale podstatné bylo, že stolini ztratili svého krále, vystoupili ze spojenectví a odtáhli domů. Gavin útočil dál i s oslabeným vojskem a donutil své nepřátele k ústupu. Poté začal promýšlet opatření, která měla podobným nájezdům zamezit.
Bezpečnost království měla být zajištěna řetězem horských pevností, s početnými posádkami a kontrolou strategicky významných průsmyků. Gokliyah se však nevzdal a začal napadat zásobovací kolony, mířící do těchto pevností. Jeho síly byly rozptýlené, ale nikdo nevěděl, kde udeří příště. Válka trvala dalších osm let a vojensky mnohem silnější Východní království téměř zlomila. Nakonec vše vyřešil zrádce, jehož jméno tharská historie odmítá zaznamenat. Zavraždil Gokliyaha ve spánku a připravil celý národ o vůdce. Po jeho smrti nezůstal nikdo dostatečně schopný, kdo by dokázal převzít velení a získat podporu všech kmenů. Tharská moc tedy definitivně upadla.

Způsob života

Tharové dnes žijí v podzemních jeskyních. Jsou velmi zruční a poměrně silní, ale byli stvořeni pro válku - jejich sídla jsou sice prostorná a celkem pohodlná, ale nijak esteticky výrazná. Jejich chodby jsou poměrně rozsáhlé, protože potřebují místo pro použití své rodové zbraně - válečného biče. Rozměr hlavní chodby zřídkakdy klesne pod 5x4 sáhy (šířka x výška)

Tyto bytosti, jak samy věří, žijí v podzemí pouze dočasně. Stále ještě uctívají Turena, nebo Turnu, jak bylo jeho jméno zkomoleno. Živí se hlavně občasnými loupežnými nájezdy do okolí nebo lovem podzemních nestvůr.Při lovu používají kuše, případně lovecké oštěpy. Válečné biče se při lovu používají zřídka, obvykle proti větším šelmám.

Kmeny, které žijí v míru s okolím, vyrábí své vyhlášené zbroje na zakázku a žijí z příjmů . Někteří mladší tharové rezignovali na víru, že jsou vyvoleným národem, vystoupili z izolace a stali se ceněnými žoldáky zlých králů - goblinů, obrů nebo lykantropů. Jen k nemrtvým mají tito hrdí tvorové silný odpor, který je nutí útočit na ně od pohledu. Stejně tak raději zruší své přátelské svazky s každým, kdo se s nemrtvými spojí, i když na bývalé přátelé nebudou rovnou útočit. Jejich nenávist k nemrtvým je prostého původu. Jak už je naznačeno v prvním příběhu, na první pohled jsou trochu podobní ghúlům, s nimiž ovšem nemají nic společného. Tím jsou ovšem způsobeny trestné výpravy a v tharských sídlech je po klidu. Koho by také bavilo neustále odrážet přívaly dobrodruhů, kteří je zběsile polévají svěcenou vodou.

Tharové žijí pohromadě v kmenovém zřízení. V jednom sídle žije pohromadě pět až dvacet rodů. Jeden rod čítá kolem padesáti jedinců. V Mithrinských horách, kam byli zahnáni, žije v dnešních dnech celkem kolem čtyřiceti tisíc jedinců, jejich sídla jsou rozmístěna shlukovitě - to znamená že v jedné oblasti je třeba deset sídlišť blízko sebe, ale tyto oblasti jsou i sto mil od sebe.

Rodinný život je silně ovlivněn nedostatkem žen. Na jednu ženu se v průměru narodí čtyři muži, i když jich část padne v boji, stále zůstávají nejméně tři reprodukce schopní muži na jednu ženu. Není proto nezvyklé, aby více mužů sdílelo jednu ženu.
Doba těhotenství je 7 měsíců, poté se narodí 30-40 coulů velké a 40-70 mincí těžké mládě. Prvních 6 měsíců života je zcela závislé na matce, se kterou žije obvykle do dovršení pěti let. V této době se otcové do výchovy nevměšují. Po dovršení pěti let si chlapce vezme otec. Pokud vzniká spor o otcovství, rozhoduje podobnost dítěte s otcem, v případě, že pochybnost trvá, rozhoduje hlas matky.
Úkolem otce je vychovat z dítěte tharského válečníka. Bere ho s sebou na lov, nechává ho přivyknout strachu a bolesti a učí ho tyto pocity překonávat. Tato fáze života trvá tři až čtyři roky a na jejím konci začíná výcvik boje s válečným bičem. V této době je dítě téměř samostatné, spí s ostatními vrstevníky v oddělené části sídel, o jeho hmotné potřeby se stará kmen a vazby na rodiče se uvolňují. Thar je však uznán za dospělého, až když podstoupí obřad Zasvěcení. Tato událost nastává v jeho životě obvykle mezi 15 a 18 lety věku. Tharové se zřídkakdy dožívají věku přes padesát let.

Každé tharské sídlo, třeba i opuštěné lze na první pohled poznat podle tří znaků. Tím prvním je na západ orientovaný Chrám minulosti, kde žije Vykladač a jeho rodina. Dále je to rozlehlé prostranství uprostřed sídla, na němž je z monolitů postavený Kruh tvůrce. Zde probíhá zasvěcení posvátným bičem. Posledním typickým znakem je Dílna válečného krejčího, postavená stranou hlavní obytné části komplexu. Dílna je odvětrávána na povrch vyraženými průduchy a vyrábí se tu zvláštní kožené brnění. Váleční krejčí, tedy tharové ovládající tajemství zpracování kůže jsou váženými členy komunity.

V komunitě mají významnou pozici náčelník, dále nejprověřenější veteráni, tvořící jeho osobní stráž, z nebojových povolání jsou to vykladači a váleční krejčí.

Tharové ctí svou slavnou historii. V každé komunitě je určen dědičný rod vykladačů, kteří jsou po náčelníkovi nejváženějšími muži komunity. Vykladač zná celou historii kmene, tu starší se učí od otce slovo od slova, k tomu přidává události, které se udály za jeho života. Ostatní členové komunity sice historii znají, ale rozdíl mezi jejich znalostmi a znalostmi vykladače je propastný. V moderní historii bych zvolil přirovnání sebelepšího mladého amatérského znalce Druhé světové války a vojenského historika-pamětníka. Funkce vykladače se dědí z otce na nejstaršího syna. V případě krajní nouze může být vykladačkou dcera, která předá své znalosti svému synovi, pokud je vykladač bezdětný, řeší se problém adopcí. Vymření vykladačů je pro kmen tragédií srovnatelnou s morem. V jejich představách totiž každý jedinec žije dál v historii kmene. Pokud je zapomenuta, ztrácí tím všichni jejich předkové naději na věčný život, který přijde po návratu Tvůrce.

S výjimkou vykladačů a válečných krejčích je postavení tharů v komunitě dáno jen a pouze jejich válečným uměním. Náčelníkem je nejlepší válečník a protože si coby náčelník nárokuje právo na nejlepší výzbroj a výstroj, jsou výzvy k souboji o vládu jen zřídkakdy úspěšné. Náčelník má v komunitě hlavní slovo, přiděluje kořist z nájezdů a rozhoduje o tom, kdo má být připuštěn k rituálu Zasvěcení. O konání rituálu však rozhoduje vykladač. Vykladač má také funkci kmenového šamana, který řídí náboženské rituály a určuje, co a v jakém množství má být obětováno během rituálů.

Tharové příliš nemilují akumulaci majetku. V jejich sídlech je málo vzácné válečné kořisti, většina je ihned vyměněna se stoliny nebo skřetími obchodníky za základní životní potřeby. Jen někteří mocní náčelníci a vykladači schraňují menší poklad, část šperků a cenností si také rozeberou tharské ženy. Nejedná se však o hromadění majetku pro jeho peněžitou hodnotu, tharové si ponechají jen to, co se jim opravdu líbí. Kmeny, které jsou pohromadě, zpravidla spolupracují při loupežných nájezdech, jejich náčelníci a vykladači mezi sebou volí nejváženějšího, který má po dobu tažení funkci Válečného šamana. Je-li Válečný šaman legitimně zvolen, jeho rozhodnutí musí ctít i jeho největší odpůrce.

Spolupráce většího dosahu je velmi vzácná, za šest staletí, které uběhly od odchodu do podzemí vykladači pamatují jen tři příležitosti, během nichž se do válečného tažení zapojil celý národ. Princip volby Válečného šamana se v takovém případě trochu mění. Každá oblast zvolí svého kandidáta, který přednese svůj válečný plán. Po těchto proslovech se koná volba, které se účastní všichni náčelníci. Pokud někdo nezíská už v prvním kole nadpoloviční většinu hlasů (to se v historii povedlo jenom Válečnému šamanovi Gokliyahovi), koná se druhé kolo, v němž se mezi sebou utkají dva nejúspěšnější kandidáti prvního kola.

Rodová zbraň a bojový výcvik

V podzemí neobvyklý, ve zkušených rukou smrtící - to je tharský Válečný bič. Tento bič má půlsáhovou rukojeť, dosah samotného biče je 3-5 sáhů. Z hlediska pravidel se jedná o střední jednoruční zbraň. Na tuto vzdálenost má bič v rukou thara následující vlastnosti: SZ: 3/+2. Při výpočtu ÚČ se u biče používá obratnost, útok trvá dvě akce. Pokud se nepřítel dostane do bezprostřední blízkosti, používá thar pouze rukojeť své zbraně, ta má potom stejné vlastnosti jako obušek, tedy 3/-2, zde se pochopitelně k výpočtu ÚČ používá síla.
Každý mladík se s bičem musí naučit zacházet už v dětství, na výcvik dohlížejí náčelníkem určení veteráni. Když je žák, podle názoru svého učitele, bojeschopný, následuje jeho první výprava, učitel je přitom stále s ním a je zcela zodpovědný za bezpečnost svého žáka. Učitel si bere na výpravu vždy jen jednoho ze svých žáků, v komunitě jich obvykle cvičí přes deset, málokdy však více než dvacet.
Pokud se žák osvědčí, je přijat mezi nováčky - na ty dohlíží jeden pověřený veterán a jsou jim svěřovány méně důležité úkoly stranou hlavního boje. Tato fáze málokdy trvá méně než dva roky, až potom se koná rituál Zasvěcení a nováčci jsou uznáni za plnoprávné bojovníky. Z nich si poté náčelník vybírá svou osobní stráž, ze starších bojovníků se stávají učitelé mládeže a patroni nováčků.

Válečná taktika

Tharové jsou díky své obratnosti vynikajícími střelci. Do bitev se zapojují jako lehká nebo střelecká pěchota. Lehká pěchota je ozbrojena válečnými biči, chodí do bitev ve volných formacích a jejich úkolem je bojovat proti nepřátelským lehkým pěšákům a především proti kopiníkům. Střelecká pěchota je vybavena kušemi.
Tharové nemají příliš rádi boj tváří v tvář, takže nebojují jako kontaktní pěchota. V této roli, s úkolem krýt lehčí tharské jednotky, obvykle bojují stolinští nebo skřetí žoldáci.
Vzhledem k loupeživým a kořistnickým výpadům jsou často napadáni svými sousedy. Civilizovanější rasy se tu a tam pokusí o trestnou výpravu, ale tato naráží na dva podstatné problémy. Tím prvním je problém s vypátráním, sídliště jsou dobře skrytá a tharští alchymisté jsou schopní zablokovat informace až do poměrně vysokých astrálních sfér. Je těžké bojovat proti někomu, koho nelze najít.
Další potíží pro útočníky je samotný boj v jeskyních. Tharské komplexy jsou rozsáhlé, kromě cesty do hlavního obytného sídla zde vede mnoho slepých cest, které jsou plné pastí a míst, kde může několik tharů zastavit početnou přesilu. Ani ve svých jeskyních nemají tharové rádi boj tváří v tvář.

Zvláštní schopnosti a zvláštnosti

Většina zvláštních schopností je spojena s jejich rodovou zbraní - válečným bičem. Každý thar ovládá dva zvláštní útoky: Zastrašení, Vyražení zbraně.
Vyražení zbraně - Thar se pokusí omotat bič kolem držadla zbraně a vytrhnout ji postavě z ruky. Pro thara je to past Obr - 7 - omotání / nic, v případě úspěchu thara si oběť hází proti pasti Sil+Obr - 9 - nic / vyražení zbraně. Neúspěšná postava musí zbraň sbírat 2 kola.
Zastrašení - Thar práskne bičem tak, že jeho špička proletí těsně před očima terče. Lze hrát jako past (-Int) - 5 - zastrašení / nic (bonus se odečítá), s dobrými hráči je však výsledek otázka roleplayingu.
Lepší válečníci používají lépe vyrobené biče. Proto od 6. úrovně má bič parametry 4/+3 a od 12. úrovně 5/+6 (náčelnický bič) Rapidní zvýšení útočnosti je způsobeno splétáním z více vláken, mezi nimiž jsou upevněné malé korundy (10x0,05mn) Cena bičů je 15zl/75zl/250zl. Od 6. úrovně navíc přibývají další dva útoky a to Škrcení a Podražení. Po těchto útocích musí thar věnovat dvě akce na rozmotání biče.
Podražení - Thar švihne bičem, ten se omotá kolem nohou nepřítele, thar trhne a nepřítel se válí po zemi. Je to past Obr+Sil - 8 - podražení / nic, proti pasti si hází thar. Podražená postava vstává 2-7 kol.
Škrcení - nejobávanější útok tharů. Konec biče se omotá kolem krku postavy a ta se začne dusit. Mechanismus stejný jako u topení, proti pasti si hází oběť, v 1. kole je past Sil - 3+Obr - vyproštění / škrtí se dál. V každém dalším kole se past o 1 zvyšuje. Postava může bič odříznout, pokud v okamžiku útoku drží sečnou zbraň.

Stupně vlastností a opravy podle povolání

Sil 9-14 Oprava +1
Obr 12-17 Oprava +3
Odl 7-12 Oprava +1
Int 6-11 Oprava -2
Chr 1-11 Oprava -3

Základní pohyblivost: 9

Přesvědčení - obvykle N nebo ZmZ, při náhodném určování hod na k10 zmatené dobro 1,2 neutrální 3,4,5 ZmZ 6,7,8 ZkZ 9,10. Jak už celý text a tabulka napověděly, u tharů je převažujícím povoláním válečník. Mezi thary je i mnoho výborných alchymistů. Thary lze najít i coby zloděje, ale v další kariéře se z nich stávají výhradně lupiči, jejich charisma je v zlodějských schopnostech, které vyžadují jednání s lidmi dosti omezuje. Vzhledem k tomu, že ve volné přírodě téměř nežijí, je thar hraničář stejně vzácný jako Mondhragonská zelená ocel. Najít kouzelníka je asi stejně jednoduché, jako zkusit zmíněnou ocel zakalit.


Mé poděkování patří Tuaxovi, dále osůbce, která v dílně používá nick Saman. Speciální poděkování Findredovi z Celenu, který pomohl se závěrečným broušením a leštěním. Krtek zpod Zelené hory

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Kladné bonusi k Sil, Odl, Obr z nich při troše štěsí dělají silnější válečníky než barbary, tak proč tam není nějaké e-pes brnění. Pokud bojují, jak si poradí s těžkooděnci luky nebo biči, které zmiňuješ nejvíc. Jasně, jsou tu žoldáci, ale ty taky nestíhají vše.

Tyhle dvě poznámky (bylo by jich víc) ukazují na fakt, že teoretické věci (život, historie...) máš lépa propracované než tu typickou použitelnost. býval bych dal průměr- 2.5 ale to nemohu. Budiž 2*


 Uživatel úrovně 0

Mně se tento nápad líbil už v Dílně, myslím, že vůbec není špatně zpracován a rád jsem autorovi pomohl. Sám nebudu hodnotit, mám v tom prsty a nemusel bych být objektivní. Pro mě osobně je to maximum, kterého může jediný nepříliš produktivní člověk dosáhnout. Myslím, že rubrika Nové rasy už má zase příjemně zpracovaného a použitelného zástupce.

Drobné chyby se v pravidlových příspěvcích objevují běžně, my uživatelé jsme pouze lidé (a členové Krollí univerzity) s s těmito nedostatky se budeme muset smířit.

Findred z Celenu


 Uživatel úrovně 0

Celkem dobré, ale pár vylepšení a úprav by neškodilo.


 Uživatel úrovně 0

cour
Výšku, váhu, třídu velikosti.
Pak shrutí parametrů bičů, ale to není tvoje chyba, to měl dolů napsat autor sám, s tím, že ty by jsi tam případně dal tabulku.

Krtecek
Bič je bič, sice může bejt menší, ale skus se nechat šlehnout byt jen přez ruku, "normálním bičem, a ted at ti tam sebevětší march "vytříská" hvězdu. A vem si, že hlava je v tomhle o dost citlivější na bolest...

Předtím píšeš, že je mají muži s tím rituálem, to člevek veme jako "jen muži s vykonaným rituálem", tohle jsi měl napsat tam nahoru, takhle si to "doplnění" docela protiřečí.

Ted jsem se podíval z okna na střechy domů, nejsou křiklavé tolik jako jasně červená, nebo rudá, to že by v jeskyni vidět nebyli, to máš již pravdu, ale venku ne...

Historie

To máš pravdu, ale tady mi to doslova připomíná Tolkiena, s tím, že nevyhráli dobří, ale zlí, ale jinak moc velký rozdíl nevidím - původní vítězové se stahují, a úporažení se roztahují, a vytahují růžky...

Způsob Života
To je pravda, já jsem to jen konstatoval.

Ted je to srozumitelné.

Ten výcvik jsem počítal tak na dva na tři roky, jako se učíš šermovat (tedy s mečem), a řekl bych, že u biče to bude lehčí a kratší jelikož se neučíš chodit (když uvidíš někde šerm schválně se podívej na nohy jak se pohybují...), a ne tolik tríčků...

Chyba, pěšák defacto nic neví, ten má jen rozkaz "Go Go Go na zákop, Go go go na další zákop", víc neví... ale nechci tu zas rozvádět OT diskuzi jako nedávno s Dilvishem u Jany z Arku, případně mi napiš do pošty.

Druhá část věty - to je jasné a příjde mi to jako zbytečnost to psát.

Rodová Zbran
Velikost chodeb se mi nezdá - proč by někdo zbytečně dělal dvakrát tolik práce, když to stačí menší?

Do pošty? Uvědom si, že to jak zodpovíš otázky je i pro ostatní hodnotitele - nejen mě, a ty ti pak mohou zlepšit ;-)


 Uživatel úrovně 5

Čím víc nad tím přemýšlím, tí víc lituji, že jsem nedala jen dvě hvězdičky. Není to proto, že bych chtěla být prudná a znepříjemňovat autorovi život. Není to nic příjemného, chodit s vlastní kůží na trh. Ale v tomto případě se snad ani jinak vyjádřit nemohu.
Rasa mi nepřijde ani zajímavá, ani originální, alespoň ne tak, jak je napsána.

Ve zkratce: Rasa či národ žije v podzemí. Už dlouhá léta...
I když mají široké chodby, bič je v takových podmínkách dost nepraktický. Pokud ho chceš mít u rasy za každou cenu, musí za dobu pobytu v podzemí projít nějakou výraznější změnou. Nebude asi válečný, který je velký a neobratný, spíš bude menší nebo se dokonce národ přeorientuje na jinou zbraň.
Obratnost se může z tohoto umění přesměrovat na tichý pohyb, nenápadnost, dobrý sluch a zrak při nedostatku světla.
Dále se mi nelíbí ty přepady a loupeživé výpravy mimo podzemí. Proč? U takové rasy by se počítalo se zhoršeným viděním a orientací na denním světle, taky se jim to zrovna nevyplatí. Leda by byli opravdu hooodně rozšířená rasa a nebylo před nimi úniku.
Vůbec se mi nelíbí historie. Není na tom ani tak odrazující fakt, že jde o velmi výraznou inspiraci Pánem Prstenů, včetně názvů (ne zrovna podařených). Ale ta struktura...jde o něco tak předvídatelného a klasického, v tom horším slova smyslu, že jsem se to až bála dočíst.
Rasa jako taková je zmatená a nedokončená. Vím, žes na ní dělal dlouho, ale ještě chvíli by to chtělo. Klidně se na mně obrať s dotazy.


 Uživatel úrovně 5

LA:
S některými připomínkami nemůžu než souhlasit, u jiných se pokusím o protiargumentaci, doplnění nebo vysvětlení.

Vzhled

Když je to obřadní bič, tak nebude vyráběn, aby zabíjel nebo mrzačil. Co se týče Turna-Zangu neprotiřečím si, jenb doplňuji. Muži dostávají rány po výcviku, ženy po narození dítěte. Co je na tom nelogického?

Červená barva neznamená nutně karkulku. Jsou i tmavší odstíny, které ve tmě v jeskyni, případně venku na lovu zase tak křiklavé nejsou.

Historie

Historie připomíná Tolkiena? Možná je to tak, ale rozhodně jsem se snažil neopisovat. Ono základních typů světů zase není tolik na výběr.

Způsob života

To, že jsou válečníci neznamená, že si nemůžou libovat v přepychu. Neznamená, ale oni si v něm nelibují. Prostě pro ně majetek nic neznamená.

Co se týče hustoty osídlení zkusím to napsat jinak a lépe. Na jednom místě, třeba 10x10 kilometrů se nachází několik spřátelených sídel. Nazvěme tuto oblast shlukem. Ale takové shluky sídel se nacházejí třeba 100 kilometrů od sebe. Takže dlouho dlouho nic a pak jedna tharská hlava na druhé.

Vývoj dítěte
0-6 let - u matky
6-9 let - s otcem, otužuje se
9-cca 15 let - výcvik s bičem, pobyt s vrstevníky odloučeně od rodičů. Kde ti chybí 6 let?



Přirovnání tam nesedí. Ale amatér bude vědět, kdy byly bitvy a kdo vyhrál, jenže historik bude vědět proč k nim došlo, kdo udělal chybu, který velitel uzavřel obklíčení. Navíc jako pamětník bude některé hrdinské činy znát z první ruky.

Legitimně zvolený Válečný Šaman je zvolen většinou hlasů náčelníků a Vykladačů. Poslouchat ho musí i ti, kteří volili někoho jiného.

Rodová zbraň

Není zase tak těžké manipulovat bičem v podzemí, když je rozměr chodby, jaký je. To už je pomalu jak máchat bičem uprostřed Sazka Arény.

Oni nejsou černobílá rasa. Může se stát, že chtějí protivníka zahnat na útěk a nezabít. Proto zastrašení.

Doufám, že jsem ti odpověděl na většinu otázek.
Pokud chceš objasnit něco dalšího, ozvi se mi do pošty.


 Uživatel úrovně 0

LA:
texty kurzívou rozdělím, v tom máš pravdu. a zajímalo by mě, co všechno bys chtěl ještě do tabulky. pokud vím, tak v pravidlech je tabulka vlastností dle rasy a tabulka oprav dle povolání. přesvědčení popsal autor "slovně" a je to jasné. víc tabulek podle mě není potřeba.


 Uživatel úrovně 0

Add bič: Bič je opravdu silná zbran zvláště takovýty hodně drahý, ne ty co nosí ty frajírci co s rádiem Blaník zpívají "Týgr Týg Týgr z Indie", ale ty drahý to je panečku něco.... a říkám tím tě někdo kdo s tím umí trefit tak tě odvážej vrtulníkem na nejbližší platiku.


 Uživatel úrovně 0

Příběh
Píšeš dva příběhy, bylo by lepší, kdyby si je nějak od sebe oddělil.

U druhého příběhu mi příjde, že to s tím nářečím dost přeháníš, je to příliš na úrok věty.. Neříkám, že nářečí je špatné, ale přecijen je lepší, když je to více srozumitelné.

Vzhled
Je škoda, že některé údaje nejsou v tabulkách, které jsou IMHO přehlednější, ale to je spíše starost Redaktora

Tanečník s rameny Ramba, či Swarzenegera, no zní to zajmavě, a dá se i říci, že nepředstavitelně...

Když dostaneš dobrým bičem do tváře tak ti jí to prořízne - a budeš potřebovat sakra drahou plastiku. Tím chci říci, že jizvi od biče (byt na čele) jsou hloupost.

Tvrdí kůže, mohl by jsi to definovat blíže?

Píšeš, že nemají vlasy ani chlupy , ale to nebudou mít ani obočí, což je na první pohled jeví jako bezvíznamná věc, ale obočí slouží k tomu, aby ti nestékal pot do očí, obočí pod odvádí, a když by jim tekl pot do očí tak by to asi nejlepší nebylo....

Zuby - jsou podle mě na rasu moc jednoúčelné - na trhábí ještě čerstvého masa a vůbec zde nechápu dvě řady.. jejich stisk bude již beztak drtivý, a ještě dvě řady - čemu to pomůže? Akorád mu to maso přetrhne nadvarkát, takže bude mít v hubě dva kusy masa místo jednoho.

Oči - jen hnědé? Stejně hnědé, nebo se liší alespon odstíny?

Oblečení - Ha, spešl z nepřítele, to by moc nevydrželo... pro PJ by jsi to objasnit měl.. a barva - myslíš, že by si na sebe válečník (defacto lovec) narval červené oblečení, aby mu kořist utelka, či ho nepřítel zpozoroval moc brzo?

Brnění - DrD neošetřuje snížení obratnosti v brnění, tedy v PJ se cosi píše, ale to je na adresu kouzelníka.

Nadra jsou tuším pohlavním znakem, nikoliv sekundárním pohlavním znakem

nejsem si jist, ale nejsou všichni savci zároven všežravci?

Ženy s Turna-Zangem - psal jsi, že jsou s ním poznamenáni jen ti co prošli vojenským výskytem, a to si s tímto protiřečí

Historie národa
Historie je příliš konkrétní - jde zařadit jen do tvého světa, do spousty jiných ji budou muset PJové přepsat.
BTW: Stráášně mi to připomíná Tolkiena...
Část kde popisuješ, jak bojovali, je pro mě dost nezřetelná...

Způsob života
To, že jsou válečníky neznamená, že by si nemohli libovat v přepychu a mega vybaveném domu (viz velcí vojevůdci, a podobní..)

Válečné biče se při lovu používají zřídka, obvykle proti větším šelmám. Větu jsi špatně napsal, píšeš, že biče se moc nepoužívají na velké šelmi, ale myslím, že jsi chtěl napsat pravý opak :-)

to znamená že v jedné oblasti je třeba deset sídlišť blízko sebe, ale tyto oblasti jsou i sto mil od sebe. - Tobě tahle věta dává smysl? Mě tedy ne.

A co dělá těch 6 let, které mu zbydou? To to musí ty mladý dost žrát, ne? krom toho v 9 letech skončí???

Je fine, že vim jaké tři znaky mají tři typycké budovi, jen by to chtělo vědět jak vlastně vypadají.

Co napsat komplet postavení? Takovéhle halabala nastínění je vpodtstatě k ničemu.

V moderní historii bych zvolil přirovnání sebelepšího mladého amatérského znalce Druhé světové války a vojenského historika-pamětníka. Tahle věta tam nemá co dělat, už jen proto že ten mladý amatér bude vědět o všech bitvách a jak dopadli, zato ten pamětník jen o těch ve kterých byl a o těch nejvýznamějších.... a celkově se mi nelíbí tam strakat takovíto příklad.

Co když má vykladačka dceru? :-)

Jak se pozná legitimně zvolený šaman?

Rodová zbraň a bojový výcvik
Ve skutečnosti je takový bič něco totálně silného - pokud na sobě nemáš něco hodně tvrdého, nebo kovového tak jsi proti takovému biči pěkně v řiti.
Krom toho se do podzemí moc nehodí - skus s ním v podzemí manipulovat - moc ti to nepůjde..
Takže vůbec bych se nebránil ÚČ 5/+3, a možná i víc.
S obratností bych sice počítal, ale ne úplně spíše bach sečetl bonus za obratnost a sílu a vydělil to dvěma, se zaokrouhlením nahorů. Útok by měl trvat jednu akci - když s ním umíš (jako že s nim tyhle korby umět budou), tak je to otázka pár setin.
Podle mích protočtů by jim bylo asi 12-13 (pokud se učí do 9 let).. a to nejní zrovna nej..
Psal si že si náčelník sou osobní stráž vybírá z starých a skušených bojovníků, opět si protiřečíš.

Válečná taktika
S jejich schopnostmi lehká pěchota? Ty mají na těžkou pěchotu, která bude i poměrně rychlá a mnoho vydrží.

Zvláštní schopnosti a zvláštnosti
Neúspěšná postava musí zbraň sbírat 2 kola. Tohle je jasně věc PJ...
Zastrašení - Já bejt Thralem, tak seknu mezi voči a mám pokoj místo toho, abych někoho vystrašil....

Stupně vlastností a opravy podle povolání
Síla je strašně malá píšeš, že jejich svalová hmota je oproti lidem dvojnásobná, ale tahle lehce nadprůměrná síla nesplnuje ani náhodou.
Obratnost je moc vysoká, mám pocit, že stejnou mají elfové, a to je dost.
Odolnost je na tak nabušený korby taky strašně malá.
Inteligence je příliš vysoká, osobně bych očekával 2-7 a byli by rádi...
Charizma je na tom stejně jako Inteligence.

-----

Tak napotřetí jsem to konečně dopsal.
Mě se tahle rasa vyloženě nelíbí, a příjde mi strašně "botová" nejdří jsem měl pocit, že to budou 3*, ale bohužel, čím déle jsem četl a psal kritiku, tím rychleji jsem od toho upouštěl....


 Uživatel úrovně 0

Moc se mi tato rasa líbí. Připadají mi jako bratři Elfů, ale rozhodně to není nic stejného. A ta zbraň - bič... taky dobrý.