Nové Rasy

Frostlingové Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 15

Frostlingové


VZHLED A CHOVÁNÍ:

     Jedná se o humanoidní bytosti, dosahujících výšky od 180 do 195 coulů (tedy velikostní kategorie B ). Jejich tělo je daleko robusnější a svalnatější, než tělo lidí.Váha těchto tvorů se pohybuje v rozmezí: 1800-2400min. (90-120kg). Jejich postava není však natolik vzpřímená, aby se dala srovnávat s lidskou. Frostlingové jsou sice tvorové používající k pohybu spodních končetin, ale na rozdíl od lidí nejsou ještě tak vyvinuti, a tím pádem nejsou schopni chodit naprosto vzpřímeně jako lidé. Vývoj těchto tvorů odstartovali skřeti (já osobně myslím skřety J.R.R. Tolkiena ) a z těch se Frostlingové skutečně vyvinuli, což se odráží i na jejich vzhledu.
     Kůže Frostlingů má lehce namodralou barvu (pokud bych měl tuto barvu k něčemu přirovnat, pak by byla asi nejblíže barvě kůže umrzlého člověka), je také daleko hrubší než kůže barbarů. Frostlingům narůstá podstatně více chlupů než obyčejným lidem, lysých míst je nanich poskrovnu. Dá se spíše mluvit o bílé srsti. Vlasy, které mají také čistě bílou barvu, Frostlingové nosí v naprosté většině dlouhé. Není to jen ze zvyku, ale především jim to pomáhá udržovat hlavu v teple. Bílé vousy, si tato rasa také nijak zvláštně neudržuje, a už vůbec se nezatěžuje holením a jejich zkracováním.
     Obličeje Frostlingů jsou posety mnoha jizvami, které si Frostlingové odnášejí z častých bojů, a jinými kožními nedostatky (jako jsou mateřská znamení, cejchy, vrásky apod...). Jejich oči jsou svou strukturou velmi podobné lidským očím. Oči Frostlingů jsou však celkově menší a umístěny podstatně hlouběji v lebce, než lidské oči a obočí je kryje poněkud více, než je tomu u lidí.Tento jev je zapříčiněn povětrnostními podmínkami na územím, na kterém tito tvorové žijí. Frostlingové, možná jsou příčinou právě jejich oči, působí jistějším dojmem, a proto je mnohem obtížnější přesně určit, zda mluví tato bytost pravdu, či lež ( to znamená, že siccův odhad lidí má o 2% menší úspěšnost za každou úroveň Frostlinga). Je také mnohem těžší z jejich tváří vyčíst jejich pocity, jako je např. bolest a strach a podobně.
     Lebka Frostlingů není na první pohled zřejmá, neboť je skryta pod velkou vrstvou kůže a oblečení, které Frostlingové s oblibou nosí i na hlavě. Je zajímavé, že nenosí, jako většina ras, na hlavě kápě. Používají kožené čepice vyplněné velkým množstvím různých kožešin, které jim hlavu obalí a značně tak napomáhají udržovat teplotu. A jelikož se tato čepice pod bradou zaváže, drží na hlavě velmi dobře. Frostlingové jim dávají přednost dokonce i před přilbami a jinými chrániči, určenými k ochraně hlavy.
     Po bližším prozkoumání lebky však můžete zjistit, že je poměrně podobná lidské ,či barbarské. S tím rozdílem, že má velmi ploché chřípí (nos).
     Jejich vzhled není příliš příjemný a působí spíše odpudivým dojmem, což svědčí o jejich velmi nízkém charisma, ve kterém se odráží navíc i Frostlingům přirozené chování skřetů (vulgarismus, nepříjemné a hrubé chování, rychlé střídání nálad) . Rozdíly mezi muži a ženami nejsou až tak velké jako u lidí. Frostlingským ženám ňadra nikdy nedorůstají do velikostí, jak je tomu u lidí. Jak je to z tělesným ochlupením u žen? Ani v tom se od mužů své rasy mnoho neliší. Dokonce i jim rostou stejně jako mužům vousy. I když nedorůstají do plnovousů a jejich maximální délka je asi 1,5 coulu. Stejně jako u lidí, ženám nehrubne v dospělosti hlas jako mužům.
     Frostlingové se dožívají (mají-li štěstí a nezahynou-li v nějaké bitvě ) poměrně vysokého věku a to je přibližně kolem 50-ti let ( Možná si myslíte, že to není mnoho, ale zkuste si žít takovou dobu v nevraživém, studeném a ledovém prostředí.)
     Dospělost je u mužů určena chvílí, kdy je dospívající muž schopen pozvednout a bojovat s rodovou zbraní, což je kolem 15.-16. roku života. U žen je dospělost určena schopností plodit děti, a tedy kolem 16. roku života.
     Většina lidí, kteří se setkají s těmito tvory se velmi rychle přesvědčí o tom, že se jedná o krutou rasu, která je schopna bez jakýchkoliv důvodů zabíjet. Způsobuje to jejich výbušnost a nevraživost, ale také nedůvěřivost k okolnímu světu a rasám k ostatním vůbec.


HISTORIE:

     V některých knihách je uvedeno, že se Frostlingové vyvinuli ze skřetů, kteří přišli do drsnějšího a chladnějšího podnebí. Tam se usídlili a postupně se vyvinuli do současného vzhledu. O tomto způsobu vývoje a vzniku samotné rasy jsou přesvědčeni spisovatelé, kteří se touto rasou zabývají. Samotní Frostlingové jsou však přesvědčeni o něčem jiném...

     ... Začátkem jejich existence byl příchod „Velkého Fresta“, který podle všeho nesl jméno „Magawa-um-Frest“.V přesnějším překladu to můžeme znamenat „Magawa-syn-Frestův“. Magawa je poměrně časté jméno a vyskytuje se u nich asi tak jako u nás Pavel nebo třeba Petr,–um je zde chápáno jako syn, Frest je další jméno, Frostlingové ho však považují za (tabu), a tudíž mají přísný zákaz toto jméno používat. Takto se tedy Frostlingové pojmenovávají a teď něco k jejich vlastní historii.
Legendy Frostlingů praví: „....jedné bouřlivé noci, když v zemi vládl hladomor a chudoba, na obzoru, kde zapadalo slunce, se zjevila postava sestupující z hor . Vypadala jako my....když ji však naše vesnice viděla poprvé, zatajil se nám všem dech, aniž jsme věděli proč.....,Nebylo známo, odkud ten muž pochází. Ano byl to muž...bylo to zřejmé, jen co přišel trochu blíž. , Nemluvil,jen kráčel vesnicí. Ptali jsme se, ale on neodpověděl.Druhý den ráno bylo jiné než všechny předchozí... Bylo podivné ticho a měl jsem pocit, že jsem se znovu narodil... Všude byl až podivný klid a mír a náš život se změnil... Dnes už máme všichni to, co potřebujeme a jen vzpomínáme na to ráno, kdy se na zemi objevil nápis...Magawa-um-Frest...“
     Tak takhle nějak vypadají všechny známé legendy, vyprávějící o Magawa-um-Frestovi a Frostlingové jim věří. Podle nich tedy Frostlingové byli na světě již mnoho let a možná i staletí před skřety, barbary, elfy a dokonce i lidmi. Ale teprve po příchodu Magavi-um-Fresta přestali živořit, začali znovu žít a stali se tím, čím jsou nyní.
     Mají také svůj kalendář ( není však vůbec přesný a skoro nikdo mu nerozumí ), pokud udávají nějaké datum, nezapomínají ovšem na koncovku „regh“ což má znamenat něco jako před příchodem nebo „rugh“ – po příchodu ( je to podobný princip jako před Kristem a po něm ). Frostlingové nemají žádné kronikáře nebo pohádkáře. Jsou to rození válečníci a bojovníci, což je vidět i na jejich způsobu života.


ZBŮSOB ŽIVOTA:

     Frostlingové žijí na pláních, kde se teploty jen vzácně vyhoupnou nad 5°C. V podnebí , ve kterém Frostlingové žijí se průměrná teplota pohybuje od -1°C až po 2°C . Jejich domovem je studená a krutá, po většinu času sněhem pokrytá tajga. Frostlingové nemají rádi úplnou samotu (ani velké seskupení tvorů). Proto bydlí v malých vesničkách (koloniích) po pěti až sedmi chatkách. Nerozhodli se dobrovolně pro pobyt v tomto podnebí. Dokonce se tvrdí, že byli vyhnáni, nebo odděleni od svých předchůdců skřetů někým mocným. Nad tím ponechme bloumat moudré mágy a my se pojďme přesunout do jedné klasické vesnice, která nese jméno„Guruhw“.
     Jedná se o typickou vesnici, ve které se nachází pět domků, postavených do kruhu kolem malého kamenného náměstíčka s chatkou a totemem uprostřed ( a tak je tomu v každé vesnici ). Jedná se o úplně stejnou chatku, jako jsou ostatní ( můžeme tedy vést diskuze na téma „pohodlí stařešiny“, který v chatce bydlí. Ale než se zbytečně dohadovat, zkusme se zamyslet nad rozdílem počtu lidí obývajících jednu chatku.) V každém domku bydlí 4-5 Frostlingů, s výjimkou chatky uprostřed, kterou obývá stařešina kmene sám.
     Každá chatrč je kruhového tvaru, poměrně velká, avšak přirovnávat ji k nějakým přepychovým stavbám by bylo chybnou domněnkou. Je vysoká přibližně tři metry a její rozloha je přibližně 25sáhů čtverečných. Obydlí je postaveno kompletně z dřevěného materiálu, jen s výjimkou kruhové, ploché střechy. Ta je tvořena z větší části kožešinami a jako základ jsou použity klacky, větve a menší klády.
     Zbytek obydlí je tvořen různými druhy dřeva a vzniklé mezery mezi jednotlivými klacky a špatně zpracovanými prkny vyplňují Frostlingové trusem, ( v tomto případě je většinou použit koňský trus nebo trus skotu ), který po svém uschnutí již nesmrdí a mechem. Je to poměrně dobrý izolant a tak bereme-li v úvahu ještě to, že se uprostřed této chatrče nachází ohniště, které jedinou místnost ohřívá, a tím pádem je v chatrči oproti nevraživému chladu venku poměrně teplo. Další úlohou ohniště je likvidace odpadků.
     Po stranách chýše stojí dvě postele ve stylu palandy. Uprostřed obydlí je již zmíněné ohniště, které neslouží jen jako určitý druh topení, ale také k vaření pokrmů. Po zemi je umístěno nepřeberné množství kožešin, které visí také na stěnách. Domek má dva otvory. Jedním je komín, ze kterého Frostlingové odvádějí kouř z ohniště, a druhý otvor slouží jako vchod.
     Asi je to již tradice, nebo je tomu tak od přírody, ale kolonie mezi sebou vedou nikdy nekončící bitvy. Nejedná se však o nějaké vypalování vesnic, nebo znásilňování žen, vraždění dětí a jiných podobných krutostí. Jedná se o jakýsi druh bitvy, kterou Frostlingové mezi sebou vedou. Utkávají se tak na pláních mezi svými vesničkami, přičemž na sebe útočí jen „na tupo“, tedy za stínové životy. Je to jakýsi styl frostlingského sportu, ve kterém se zbavují přebytečné agresivity, a zároveň se zdokonalují v boji. A možná to je následkem jejich odhodlání být skvělými válečníky.
     Frostlingové nepříliš často chovají nějaká zvířata, už jen z toho důvodu, že jim nemají možnost dát mnoho potravy, neboť je z většiny zakryta sněhem.A tak pro maso chodí do lesů kde loví vše, co považují za jedlé (a to znamená vše, co běhá a nechá se to ulovit). Pro vodu také chodí ven z tábora. Chodí k pro ni k řekám a odnášejí je pomocí věder zpět do tábora. V době, kdy řeky zamrzají, pak mají přísun vody ztížený. Vodu si naberou, až když se k ní přes led dostanou.
     Frostlignskou vesnici můžete najít i poblíž jezer. Nejen vodu, ale i ryby jako vydatnou součást jejich stravy jim řeka a jezera přináší. Tato rasa je navíc poměrně šikovná ve výrobě potřeb pro chytání ryb...
     Nejsou také zvyklí dělat někomu příliš velké poskoky a to je vidět i v postavení, které mezi sebou mají. V jejich společnosti se nevyskytuje mnoho jedinců, ke kterým by Frostlingové cítili úctu. Jak již bylo řečeno, pobývají v malých tlupách, a v každé takové skupince se vyskytuje někdo kdo vede ostatní. Vždy je jím nejstarší z kmene. Nového stařešinu si Frostlingové volí každým rokem, pokud ovšem stařešina nezemře. Pokud se tak stane, je určen nový stařešina, splňující podmínku stáří vlastně okamžitě. Stařešinu Frostlingové neuctívají, jeho povinností je hospodařit se surovinami, jídlem a vodou. Frostlingové nejsou zvyklí mít mezi sebou nějaké majetkové rozdíly. Pokud se přece jen někdo stane příliš bohatým, je to rychle napraveno tím, že je mu přebývající majetek odebrán (zkonfiskován) .
     Frostlingové nemají vládce, kterého by si sami volili, nebo jehož titul by se nějakým způsobem dědil. Život této rasy začíná v koloniích, ve kterých si vládnou prakticky sami, proto nepotřebují, a tedy ani nemají, žádného vládce postaveného v nejvyšším bodě hierarchického žebříčku. Postavení mezi muži a ženami není příliš rozdílné Liší se jen druhem práce a povinnostmi, které jednotliví příslušníci kmene rozdílného pohlaví mají.
     Muži jsou povinni bojovat za samostatnost vesnice a jsou zodpovědní za její bezpečnost. zvěře, loví zvěř a jsou zodpovědní za dostatečnou zásobu dřeva (pro jednotlivé chalupy, nebo pro vesnici jako takovou?). Staví nové chatrče a již od mala bývají též pověřeni výrobou rodové zbraně.
     Ženy zase vychovávají děti, starají se o ohniště a přípravu pokrmů z toho, co muži do vesnice přinesou. Zvláštností je to, že se právě ženy starají o rybolov. K tomu muži nebývají puštěni. Jinak jsou ženy zaměstnány prací uvnitř chatrčí a ve vesnici. Děti mají nejméně povinností. Od mala je ale matky učí koželužnictví, takže zpracovávat kůže z ulovených zvířat dokáží již v poměrně nízkém věku.


Frostlingové nemají příliš dlouhý zákoník. Popravdě řečeno jejich zákoník se skládá z pěti základních zákonů, kterými se mnoho Frostlingů navíc neřídí. A těmi jsou:
1) Poslouchej vždy stařešinu kmene, protože i on se snaží udržovat morálku ve tvé vesnici.
2) Neopouštěj rodnou vesnici, a pokud tomu tak učiníš, již se nevracej.(myšlena emigrace)
3) Dodržuj zákony svého kmene. (částečně souvisí s bodem 1.)
4) Bojuj za svůj lid stejně tak, jako bys bojoval jen sám za sebe.
5) Každého zajatce přesvědč o tom, že udělal osudovou chybu, když se narodil.

Toto je pět základních zákonů, které obsahuje každý zákoník, avšak ne všechny zákoníky jsou shodné. Každá vesnice je povinna dodržet minimální počet zákonů, ale má právo přidat do svého zákoníku jeden, nebo více zákonů nových.


ZVLÁŠTNÍ SCHOPNOSTI:

     Základní schopností je velká odolnost proti nachlazení, se kterou se pojí také vysoká obranyschopnost (přesněji, při hodu proti pasti na nachlazení si započítá Frostling dvojnásobný bonus za odolnost). Další zvláštností u tohoto národa je možnost dýchat i ve velkých výškách, ve kterých by člověk měl problémy, nebo by dokonce potřeboval nějaký přístroj. Tuto schopnost získali Frostlingové díky své oblibě lezení po vysokých horách, kterých je v jejich zemi poměrně dost. Samozřejmě jejich další schopností je odolnost proti mrazu a zimě, jelikož v těchto podmínkách žijí. Velký problém jim naopak dělá zranění ohněm, oheň Frostlingům způsobuje o polovinu větší zranění.
     Při životu dobrodruha se Frostling dostane do teplejších krajů, než na který je zvyklý. Tato rasa se však poměrně rychle přizpůsobuje i podnebí s vyššími teplotami, než je např. 10-15°C. Pokud však bude Frostling na své cestě životem donucen k tomu, aby se pohyboval v místech, kde tepoty přesahující 20°C, je to pro něj již velmi nebezpečné. Bude mít velké problémy s dehydratací a bude se cítit unavený. Každý zdravý Frostling se však bude snažit, aby se do takové situace nedostal, protože ví, co by následovalo. (pro PJ. Pokud se postava dostane na nějaké takové místo, přiřaď jí patřičné postihy za únavu a dehydrataci)
     Další zvláštností, která je odlišuje od normálních lidí, je tzv. „šerovidnost“ není to nic jiného, než naopak dobré vidění za šera. Tehdy totiž Frostlingové chodí lovit a rybařit nejčastěji, z důvodu kvalitnějšího a snadnějšího úlovku, a tudíž se jim jejich zrak vyvinul až do takové míry, že jsou schopni rozeznávat předměty bez problému i za šera, nebo v méně osvětlené místnosti.


Boj s drtivými zbraněmi:

     Frostlingové jsou již od útlého věku trénováni se svou rodovou zbraní, kterou je obouruční kladivo, a tedy drtivá zbraň. Postupem jejich dobrodruženého a bojového života se velmi často dostávají do situací, ve kterých je jediným možným řešením zahnat svého protivníka bojem. Pokud tedy v boji použije svou rodovou zbraň, nebo jí podobnou, a nemusí se jednat stále o stejný exemplář, ale o stejný typ zbraně,a získá s ní 3000 zkušeností dostane při jejím používání v boji bonus k hodu na útok +1 a od doby kdy dosáhne s touto zbraní počtu 5000 zkušeností jeho bonus se zdvojnásobí na +2. Také postih k iniciativě se při přechodu na 8. úroveň zmenší na -1 a při přestupu na úroveň 11. jejich postih úplně zmizí.


VÁLEČNÉ ZVYKLOSTI:

     Jednou z mnoha válečných zvyklostí Frostlingů je potírání vlastní obličeje barvami, které symbolizují jejich neohroženost a nepřemožitelnost v boji. Používají velmi syté barvy přírodního původu a ty nanášejí ručně, bez používání štětců. Nejčastěji se na jejich obličejích nacházejí symboly ve stylu hvězdy, která pokrývá polovinu obličeje, nebo jej zakrývá celý. Na tyto ornamenty využívají především bílé a červené barvy a jejich kombinace.
     Rodovou zbraní Frostlingů je velké válečné kladivo, které Frostlingové nazývají „Buzuluku“ , tedy Hlavomlat. Jedná se o 1,5 až 2 sáhy dlouhou tyč, ke které je bytelně připojena hlavice. Hlavice je 40x15x20 coulů kvádr, vyrobený z jakéhokoliv pevného materiálu ( kovu ), který je schopen rozdrtit kosti. Jedná se o velmi silnou zbraň se kterou se učí Frostlingové bojovat od svých 15-ti let, a proto jsou v boji s touto zbraní velmi zruční. Jedná se o obouruční těžkou zbraň vážící 300-350mn ( záleží na surovinách použitých k její výrobě ) a její síla je 5/+3 a z důvodu její velké hmotnosti bojovník, používající tuto, zbraň má postih -2 k obraně ( tzn. OZ -2 ) a postih k iniciativě -2. Každý Frostling si své Buzuluku udělá sám a jen zřídka mění exemplář za jiný. Jen velmi málo jedinců používá jinou zbraň než je Buzuluku. Jedná se však ve většině případů o dobrodruhy.
     Většina Frostlingů je zvyklá používat těžké zbroje jako jsou kroužkové, plátové rytířské atd..., které nosí pod kožešinami. Nikdy však magicky upravené, nebo dokonce s nějakým démonem. Frostlingové magii nevěří a cítí k ní velký odpor ( je možné, že je to důsledek jejich minulosti ).
     Frostlingové mají velkou oblibu v přepadávání dostavníků, karavan a obchodníků, kteří jsou ochotni riskovat přejezd přes blízké země, které s nimi sousedí. Pokud jsou posláni do bitvy, bojují vždy až do posledního muže a nikdy z boje neutíkají.Co však přímo nenávidí, je zbabělé chování některých protivníků. Proto je většinou pronásledují a snaží se je dohnat (při takové situaci si postava hodí past: int~4~je plně a neohroženě rozhodnut pronásledovat svého soka/rozhodnutí postavy). Při této situaci, a sice pronásledování svého protivníka, jim v zápalu boje a své rozhořčenosti přibývají body únavy o polovinu pomaleji. Frostlingové si zpravidla příliš nepotrpí na nějaké předem plánované taktiky, a pokud jsou v nějaké otevřené bitvě, dávají přednost právě tomu, na co myslí ( což je většinou: urazit nepříteli hlavu, nebo rozmetat nepřítelovo tělo na kašičku, či podobné morbidnosti....). Frostlingové nikdy nevysílají do boje ženy i když je možné, že by nebyly špatnými bojovnicemi.


JAZYKY:

Frostlingové mezi sebou mluví jakousi „splácaninou“ všech jazyků, které znají ( a to je ve většině případů: obecný jazyk, nějaká starofrostlingština a různé druhy jazyků, se kterými se setkávají u svých zajatců. ). Frostlingové jsou však samozřejmě schopni mluvit čistou obecnou řečí, ale s přízvukem u druhé slabiky.



RASA PRO HRÁČE
Vlastnost Rozmezí Oprava
Síla: 12-17 +1
Obratnost: 8-13 -2
Odolnost: 13-18 +2
Inteligence: 8-13 -1
Charisma: 2-7 -1

Základní pohyblivost Frostlingů je rovna lidské, tedy 11.

Tabulka přesvědčení:
hod 1k10 přesvědčení
1 ZmZ
2 ZmZ
3 N
4 N
5 N
6 N
7 N
8 N
9 N
10 ZkZ

Mezi Frostlingy se nevyskytuje příliš mnoho zákoně zlých. Panuje mezi nimi spíše neutrální přesvědčení, které přesně vystihuje jejich pohled na svět.

"Tak tady je druhý pokus o tuto rasu, takže ... kritizujte ..."

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Následující příspěvek pouze překopírovávám z dílny a hodnotím ve výši 3*. Měl jsem i chuť dát 2*...


 Uživatel úrovně 0

Podla mna je to zaujimao spracovana rasa, uz spominane veci mi az take zavazne vacsinou nepridu, to si dokaze kazdy zdatny pj upravit sam. Avsak tabulka vlastnosi sa mi nezda. A to hlavne inteligencia. Chovaju sa ako skreti, ale inteligenciu maju skoro ako ludia - to nesedi, zmensil by som to. A dalej zakonnik mohol byt napisany trochu jednoduchsou formou, kedze sa jedna o rasu podobnu skretom.
Ale i tak sa mi to zda na viac ako hodnotili predchadzajuci, hlavne keby som to mal porovnat s inymi trojkovymi prispevkami.


 Uživatel úrovně 5

Pokúsim sa nedublovať Tuaxa, ale ostalo toho ešte dosť problematického.

Vzhled a chování:
Ak si tie fúzy neudržujú, tak snehobiele nebudú.
"Cejchy" na tvári - to by chcelo rozpísať - súvisí to s nejakými rituálmi?
Ich oči sa štruktúrou podobajú ľudským - čo to je? Všetky cicavce majú podobnú štruktúru, tu asi myslíš vonkajší vzhľad, nie?
Pri preskúmaní lebky zistíme, že majú plochý nos? Asi ťažko, plochosť nosa nie je daná kosťou, ale chrupavkou.
Dospelosť - to je vec názoru, ale ja by som pri dožívaní sa 50 rokov posunula pohlavnú dospelosť nižšie, než na 16.

Historie:
Kalendár, ktorému takmer nikto nerozumie? Ani Frostlingovia samotní?
Ak nemajú kroniky, MUSIA mať tradičné, ústne zachovanie kultúry - takže musia mať rozprávkarov.

Zákonník:
"Každá dedina má právo pridať 1-2 zákony..." - vzhľadom k tomu, že nemajú centrálnu vládu, tak aké právo? Kto ho dáva, kto kontroluje? Skôr by bolo lepšie napísať "Tyto zákony má ve svém kodexu každá vesnice, obvykle navíc jeden-dva specificky vlastní."

Válečné zvyklosti:
Ako si pomaľujú celú tvár, ak ju majú zarastenú - a to nadpriemerne - ešte i ženy?

Rasa pre hráčov:
Charizma 2-7, ale postih iba -1? To mi príde nevyvážené...

Veľmi sa mi páčil popis ich života.


 Uživatel úrovně 5

Zde je můj rozbor, či spíše výtky. Spíše upozorním na to co by se dalo zlepšit, či co by chtělo ještě osvětlit, to co nezmiňuji buď toleruji a nebo s tím souhlasím. Vezmu to část po části a každou ocením určitým počtem hvězd, na konci je sečtu a zprůměruji, tím vznikne známka, kterou této rase uděluji.

Vzhled a chování:
Dosahují výšky 180-190cm. Dobře ale jen by mne zajímalo zda je to jejich výška v normálním postoji, nebo je to výška, kterou by dosáhli pokud by se nehrbili a narovnali se? Ono je to celkem dost podstatný detail. Pak ještě zmiňuješ že vycházíš z představy skřetů dle J.R.R. Tolkiena. Jenže toto je dost neurčitý popis, ne každý musí vědět jak vypadají skřeti od daného spisovatele. Je lépe být konkrétní a zmínit už nějaké aspoň obecné charakteristiky, pro navození správné představy o nich.

Vlasy jako zdroj udržující hlavu v teple. Hm to zní zajímavě. Mají ty vlasy tedy nějaké specifické výhřevné vlastnosti? Drží nějak pospolitě pohromadě, že když bude foukat vítr tak se nerozevlají a nepropustí chlad k hlavě? Nějak jsem to nepochopil.

Pak je tu zmínka o tom, že obličeje Frostlingů jsou posety mnoha jizvami. Ono ne všichni Frostlingové budou asi mít hned zkušenosti z boji, a mladí jedinci určitě ne, a že by zřejmě také ne. Ty jizvy by bylo lépe zmínit, že jejich válečníci mají obličeje zjizvené jako pozůstatky na minulé šarvátky. I když jizvy by měli asi v tom případě po celém těle, nevím kolik sečných ran do hlavy běžně někdo ustojí. ostatní jevy jako znaménka, vrásky atd. jsou v pořádku ale když už jsi to zmínil vypadá to, že je mají buď už záhy jako mladí anebo mají k nim větší sklony.

Jinak to že z jejich tváří je mnohem těžší vypozorovat pocity, je jen dokladem jejich dobrého sebeovládání a takzvané kožené tváře, která je známá od severoamerických indiánů. To nezpůsobuje žádná anomálie v obličeji, ale jen a pouze dobré sebeovládání.

Co se týká lebky a zřejmosti jejího výskytu na první pohled. Tak tu větu nechápu. K čemu je důležitá zřejmost lebky? Lebku stejně nevidíš ani u jiných tvorů, každý ji má obvykle potaženou kůží, svaly, úpony, vlásečnicemi, žilkami atd. Píšeš při bližším zkoumání lebky, to znamená zabijeme frostlinga, vykostíme a výjmeme lebku k bližšímu ohledání? Tohle mi fakt nepřipadá normální. Kdyby psal čistě o tvaru hlavy, tak by to bylo bez námitek.

Čepice jsou vycpány velkým množstvím kožešin? Tohle je taky dost nesmyslná fráze. Lepší by bylo jen kdyby měli kožešinové čepice, než čepici vycpanou kožešinami, ta bude asi hodně velká a těžká. Protože výsledný efekt by měli dané čepice stejný, jen by to vypadalo normálně. Když si představím velkou čepici napěchovanou kožešinami, tak musí být opravdu obrovská aby se do ní dala ještě dát hlava. Připadá mi to až komické.

Ňadra ženám Frostlingů nikdy nedorůstají jako lidským ženám. No ale tedy když už to rozvádíš takto, tak by měn zajímalo kde je ta hranice? Protože lidským ženy mají ňadra mnoha velikostí, takže i takové, které mají ženy tvé rasy Frostlingů.

Tak tuto část bych s ohledem na výše zmíněné nejasnosti, a přehmaty ocenil 3*

Historie
v celku ucházející a dostatečná. Takže zde ti dávám 5*

Způsob života
Stařešina obývá svou chatku sám. Takže Stařešinové jsou bez rodin? Pokud stařešina zahyne a není ve vsi nikdo vhodný, jak to řeší? Může se do postavení stařešiny dostat i žena? Pokud je někdo zvolen stařešinou, tak automaticky odejde od své rodiny? Toto je dost nejasné.

Otvor jako vchod. Mají v chatě dva otvory, komín a vchod. Komín je jasný, ale ten vchod není zadělán ani třeba pověšenou kožešinou? To by jim tam řádně táhlo a teplo by si tam neudrželi. No možná to máš jako jejich zdroj světla, ale jako zdroj světla jim asi bude sloužit oheň. jenže pokud žijí tak, že mají neustále udržování ohniští ve svých chatách, tak dříve nebo později budou muset začít kácet okolní stromy a to povede k tomu, že bude okolo vesnice jen pustá pláň plná pařezů. protože neustále udržování ohnišť je pořádně nákladné. Takže by jim neškodilo umění výsadby mladých stromků, či něco podobného pro obnovu zdroje paliva pro jejich ohniště.

Boje na tupo. No to nezní až tak zle, ale i tak se určitě stane, že někomu rozbijí hlavu, zpřelámou ruce, či nohy a daná osoba na ta zranění umře. Protože neustále mlácení byť na tupo tělu až tak moc neprospěje, zvláště údery do hlavy. Tak mně napadá jak jsou na tom vlastně s léčením, mají nějakou takovou znalost?

Zvířata a trus, tak zvířecí trus používají na výplně spár v chatách a pak píšeš že skoro nic nechovají, to se jim asi těžko zacelují nové otvory.

Jinak je to vcelku dobré a hodnotím tuto část 4*

Zákoník
zajímavý prvek, ne příliš často využívaný a z popisu je cítit i mentalita frostlingů, což je pěkné. A i přes nedokonalost dávám za toto 5*

Zvláštní schopnosti
To že jsou odolní vůči chladu a mrazu, ještě není nezbytnou podmínkou proto aby je oheň zraňoval dvojnásobně, zvlášť když mají hrubší kůži než barbaři jak jsi psal v úvodu. Navíc pokud by je oheň takto silně zraňoval, měli by jistě potíže oheň udržovat, či na něm cokoliv upravovat, měli by z něj přehnaný respekt a nezaložili by si oheň uvnitř vlastního obydlí.

Co se týká aklimatizace na teplé prostředí v případě dobrodruhů, tak by tím na druhou stranu ztratil část ze svých odolností. Jeho tělo by to nepotřebovalo a přizpůsobilo by se na nové prostředí, i když ne hned, ale pozvolna. Po té by se mohl vrátit na sever a být překvapen, že už nesnese to co dřív. Tělo si odvyká celkem rychle, ale zvyká si dlouze.

Hm a šerovidění, no proti nočním šelmám by jim to bylo stejně k ničemu. Ale to že vidí a rozpozná předměty, je tak že on vidí obrysy toho předmětu, nevidí jej barevně, ani nijak zvlášť prostorově. Jistě jim to neumožní chodit za šera ,tak že by nešlápli na suchou větvičku, která prasknutím vyplaší lovené zvíře a podobně. Jen budou mít celkem slušnou schopnost orientace v prostoru, ale nemyslím si, že je to nějak zvýhodní proti divé zvěři, kterou chtějí lovit.

Tak tuto část hodnotím 4*

Boj s drtivými zbraněmi
Doufám, že je to myšleno jen pro boje schopné muže klanu a ne i pro ženy a děti. Ale pokud je toto jejich rodová zbraň tak nechápu jak bojují mezi sebou na tupo? Vždyť by se zcela roztřískali a rozdrtili navzájem? To jest jejich sport šarvátky s jinou vsí, by přinášel mnoho mrzáků a mrtvých. takže by bylo na snadě uvést čím že to bojují mezi vesnicemi? Jen pěstmi a kopanci?

Jinak odkud získávají válečné kladiva? Výše ses zmínil o tom, že rodovou zbraň si vyrábějí. Takže předpokládám, že hlavice kladiv jsou vytesané z kamenů a s dřevěnými topory. No dále v textu píšeš že jsou ty hlavice z kovů, tak nyní nechápu kde jej získávají a jak daný kov zpracovávají, když práci kováře by byla pro danou osobu dost zraňující, vzhledem na jeho odolnost vůči ohni.

Jen takový nápad, vzhledem k tomu, že jsou to vlastně lovci, tak by mohli s kožešinami obchodovat s lidmi jim podobnými a získávat tak za to i nějakou tu vymoženost jako třeba železné válečné kladivo, nářadí, sekery na vysekávání ledu v zimě atd.

Jinak v podstatě bonusy a čísla jsi vzal od válečníka, a nevidím v tom problém, protože bojují stejně kmenoví válečníci, takž jim to i právem náleží včetně těch bonusů.

Proto dávám i zde 5*

Válečné zvyklosti
No ke kladivům už psát nebudu, ale kde zase krucinál vzali ty zbroje? Kroužkové, plátové, rytířské? To je všechno z kovu. A oni žijí v chladném podnebí, to k sobě samo o sobě taky nejde. Chtěl bych vidět malou osadu Frostlingů, ze které na družinu vyběhne skupina v plátovkách či dokonce rytířské zbroji, to bych si pěkně klepal na čelo. Pokud neobchodují, o čemž se nikde nezmiňuješ tak s jejich stylem života, se k tomuto nikdy nedostanou. A co se týká dobrodruhů z jejich řad, tak ti budou stejně nosit to co je vlastní povolání, které budou zastávat. Udělal jsi z nich lovce, tak se toho drž a dej jim výhody v tomto ohledu, v životě a přežití v přírodě, v taktikách boje v lesích, či té Tajze, ale toto? Tos úplně pokazil závěr a toto vypadalo, tak dobře. Vždyť to úplně narušuje vše co jsi o nich doposud napsal... Jo jinak korunoval jsi to tím, že ty zbroje nosí pod kožešinami, toto by nosili určitě přesně opačně. Ach jo, tys tomu dal. Pak ta věc s démonem. jak to takový frostling pozná, že v té zbroji je démon? To na ni položí ucho a když k němu ta zbroj něco zašeptá, je v ní démon?

Zmínka o dostavnících a karavanách, je taky situována do špatné části světa. A k dodatku o jejich stylu boje už raději nic psát nebudu.

Hm, toto je zatím nejhorší část celého popisu tvé rasy a hodnotím ji 0* stačilo se ad tím jen trochu zamyslet, nad rasou jako celkem, a ne jen jako nad válečníky. Tato rasa jsou vyloženě lovci aspoň se tak celou dobu jevila.

Jazyky
Nic nijak zvlášť poutavého či originálního to je normálka, takže 3*

Tabulky
Co se týká čísel, jsou krapet přesílení, nepřipadá mi že by se museli až tak moc v lečem podobat barbarům či krolům. A co se týká přesvědčení, tak existuje posloupnost a ne že budeš mít Nejprve zmatené zlo a pak teprve Neutrály atd. Tak jaks to podal je to svým způsobem mimo pravidlové.

Nevyvážené takže toto vidím na 2*

Závěrem
Nebýt pokaženého konce, řekl bych že je to velmi slušná rasa, jenže konec špatný všechno špatný. Ze začátku to mělo poměrně vysoko nastavenou laťku, ale čím dále se prokousával a zaplétal tím se to zhoršovalo. příště zkus být ve vysvětlování jednoduší a nehledat nějaké složitosti jak to okrášlit. Výsledný součet mých známek je 31 a jejich počet je 9, takže je to zprůměrňováno na 3,44. A díky tomu závěru se přikloním k té trojce. Toť ode mne vše.

S přáním veselé mysli Tuax