Nové Rasy

Vikingové Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 60

Vikingové

     Bylo brzy ráno a na zemi se válela hustá mlha. Slyšel jsem stráže,jak nadávají: „Nevidim si ani na špičku nosu, tak jak máme sakra dávat pozor na přístav“. Protože jsem nechal karavanu vypravit až na poledne,šel jsem se projít po přístavu. Když jsem se procházel po molu , uslyšel jsem zvuk, jakoby cosi mohutného brázdilo vodu. Zastavil sem se a …Asi metr ode mne se objevila ohromná dračí hlava. Spadnul jsem na zadek a koukal. Chvíli trvalo, než jsem si uvědomil, že je to jen dřevěná ozdoba na přídi lodi, jejíž trup prorazil první dvě prkna na molu a já se tak octl na hraně mola. V tu chvíli někdo seskočil z lodi a katapultoval mě do vody. Chytil jsem se nejbližšího sloupku a šlapal vodu. Dodnes slyším údery těžkých seker a mečů lupičů zarývajících se do masa vojáků, praskot hořících domů a křik dívek vlečených na lodě, které zmizely stejně rychle jako se objevily.

6.1. 463 byl královský přístav Northmorn srovnán se zemí
Z cestopisu Bukvy lakomce,
velitele královské karavany


Charakteristiky:

Síla Odolnost Obratnost Inteligence Charisma
12 - 17 10 - 15 7 - 12 4 - 9 1 - 11
+3 +2 +0 -4 -5


Popis

     Severští bojovníci a obchodníci jsou nazýváni Vikingy nebo Varjagy podle jejich slov víg-boj a vík-zátoka. Varjagy byli však nazýváni pouze švédové v Rusi na sklonku 8.století a jejich pravé jméno je Vikingové a proto je zcestné nazývat je Varjagy. Vzhledem připomínají opravdu hodně urostlé barbary a obličej jim prakticky vždy zdobí vous, měří 185-240 coulů, ale tato výška je jen orientační- drtivá většina Vikingů měří 200-220cm(C). Jejich rozložitá ramena a mohutná šíje jsou opravdu charakteristickým rysem.díky dlouhým cestám po moři mají dobrý zrak i sluch a vynikající smysl pro orientaci, což si ovšem vybírá daň na velmi špatném čichu- jediné co po čichu pozná je medovina, ženská:-) a sůl, kterou cítí, i když na míle žádná není. Vše nejradši řeší bojem a z duše nenávidí velké řečnění, proto se špatně snáší s elfy...... Živí se rybářstvím, obchodem a hlavně pirátstvím.

     Tvář a ženy: Vikingové nejsou oškliví, ale jejich tvář ošlehaná větrem nezíská moc sympatií. Přesto má hodně Vikingů velmi silnou zálibu v ženách, je to způsobeno mimo jiné tím, že pěstují mnohoženství a po boji jsou zvyklí na korbel medoviny a ženskou náruč! Nejedná se úchylku (I když jak u koho!), ale Vikingové potřebují mnoho válečníků a úmrtnost je přes všechny úspěchy vysoká!



Sice se mě lidi bojí, ale támhleta elfka šla bez ptaní!

Gorr the Defeater



Mythologický původ

     Když přišel Odin do severních plání a hor Regundu znechucen slabými a neschopnými lidmi následován 42 nejvěrnějšími válečníky, rozhodnul se uchvácen drsnou krajinou, že se zde usadí. Vloživ na své věrné mocná slova síly, odebral se vysílen na nejvyšší horu Tarog, kde po krátkém odpočinku vybudoval sídlo bohů Valhalu. Tam bydlí se svou ženou, synem Thorrem a odchází sem duše všech statečných mužů. Každý z 42mužů založil vlastní kmen a tak byl osídlen nehostinný sever.

Historický původ

     Oni sami věří, že jsou pradávným národem, který sídlil na severu od nepaměti a nejsou daleko od pravdy. Jedná se o původní „čistokrevné“ barbary, zatímco jejich jižní příbuzní jsou míšenci mezi barbary a lidmi.

Náboženství

     Věří v Thorra, v Odina a uctívají draky pro jejich sílu a moc, což ovšem neznamená, že by se jim příčilo nějakého zabít! Vikingská božstva se projevují velmi často, avšak nikterak zásadně. Jsou výjimkou neboť jako jediní sídlí na přístupném místě a tak mohou s přehledem zasahovat do záležitostí smrtelníků.
     Odin: Je to nejvyšší bůh. Je bohem mrtvých a praotcem všech Vikingů. Je to velmi náladový bůh a většina Vikingů ho ani tak nectí, jako se ho bojí. Je otcem Thorra. Je též patronem Jarlů a každý Jarl má ve své domácnosti jemu zasvěcený oltář.
     Thorr:Je to Odinův syn, je bohem války, síly a kovářství. Je lidovým bohem a Vikingové ho mají rádi, proto má mnoho svatostánků ve vesnicích i v divočině. Je zpodobňován, jako svalnatý muž ve zvířecích kůžích s helmou třímající mohutnou palici.

Kmen

     Podobně, jako Barbariani se Vikingové združují v kmenech. Ty vždy vede kmenový náčelník zvaný Jarl. Jarl je dědičný titul. Nejedná se o žádného třasořitku, který se třesou strachy za zády své armády, ale jsou to ti nejlepší válečníci. Často se stává, že Jarlové vymřou po meči, potom je vyhlášen nový Jarl.

Vyvolen bohy

     Pokud ve vesnici vymře rod Jarlů, jsou vybráni tři nejsilnější muži z vesnice, kteří se vydají do Odinova chrámu, skrytého někde mezi horami v těžko přístupné oblasti! Ten, kdo se sem dostane se bude muset probít až k Odinovu oltáři, kde najde Ghirmovu elementální sekeru(Bude brzy dodána do předmětů), která se stane jeho rodinným dědictvím.

Obydlí

     Vikingové nestaví velká města, pokud se neusadí v nějakém dobytém! Většinou staví chatrče s kamennými stěnami a dřevěnou střechou. Výzdoba je prostá ze zbraní, nebo žádná! (Kytičky nevedeme!) Na vesnici také připadá minimálně jeden ohromný kamenný dobře opevněný a zásobený dům, nebo spíše hrádek. V něm bydlí Jarlova rodina s jejich lovci a rybáři. Tomuto se říká domácnost a představuje ji 50 a více osob.

Obživa

     Něco jako pěstování je pro většinu Vikingů opravdu dosti vzdáleným pojmem! Neolitická revoluce (Počátek pěstování plodin) se zde projevila minimálně! Neůrodné severské pláně by stejně tolik krků neuživily!



Jakže, píč..... Jo, rýč! A k čemu je to dobrý, daj se s tim drtit hlavy, nebo těšit ženský?

Mungo dutá hlava při rozhovoru s rolníkem



Rybolov

     Ne vždy se Vikingům vydaří obchody a krádeže, a něco také musí jíst oni i lidé, co nejeli na moře! Proto se Vikingové dokáží obstojně živit rybařením. Neloví na břehu na udici, ale staví velké čluny se sítěmi a jen na těchto člunech se vydávají daleko na moře a skoro vždy se vrátí s hojným úlovkem!

Dobrodruhové

     Stávají se jimi rádi a často, nikomu nebude dělat problémy přesvědčit jít za dobrodružstvím. Vše nejradši řeší bojem a z duše nenávidí velké řečnění.

Povolání

     Nejčastěji se stávají válečníky, pro což mají rozhodně dispozice, ale jsou mezi nimi i žádaní chodci, kteří se díky své dobré orientaci a mohutné postavě v divočině neztratí!(-: Jiná povolání se mezi nimi prakticky nevyskytují až na pár lupičů-velmi zkušených námořníků a obchodníků.

Obchod

     Přez jejich nízkou inteligenci jsou dobrými obchodníky a ošidit by se je snažil jen blázen!



Tak pivo stojí pět zlatech? A urazit hlavu bys nechtěl?!

Grum Velká palice ve vesnické hospodě



Vedro

     Seveřané nepociťují zimu prakticky vůbec, ale vedro pro ně má zdrcující účinky.Ve velkých vedrech bude Viking pomalý asi jako čaroděj v plátovce, bude potřebovat častěji odpočívat........(nechávám na PJ)

Berserker

     Berserk: Vikingové jsou strašliví berserkři a pokud hodí o 4 míň, než je past na berserka, počítají si trojnásobný bonus za sílu, ale obrana se jim o polovinu sníží.

Mořeplavba

     Vikingové jsou zkušení námořníci a mají to v krvi stejně, jako válečnictví. Proto je stojí schopnosti související s plavbou jen polovinu profibodů. Jako stavitelé lodí jsou Vikingové ctěni a uznáváni za nejlepší všemi kromě Elfů. Stavba lodě pro ně není práce, ale obřad. Je přísně utajen a nikdo kromě Vikingů se ho nesmí účastnit a ten kdo by se to naučil nebude na zubatou čekat dlouho! Stavba Drakaru je časově i finančně náročná podobně ,jako stavba Galaesy!

  délka doba vojáci vesla odl. cena ponor šířka živ nosnost
Drakar 30-40 3k6 měs 40-120 10-20 5 20000 0.8-1.5 4-12 4000 150-400
Člun 3-6 1-3 měs 4 -12 2 1-2 300 0.1-0.5 2-3 300 2-4

Drakar

     Je to velká, široká a těžká loď s malým ponorem. Má jednu palubu a nízké, leč prostorné podpalubí. Každý Viking je na moři univerzální, je zároveň námořníkem, veslařem i vojákem. Výzbroj nemá zpravidla žádnou, max. jednu balistu. Vojáci veslují na lavičkách 2-3 na veslo. Na loď sebou táhne sebou každý Viking štít. Proč, proboha dyť má z 80% obouručku!? Odpověď je jednoduchá, zandá ho do držáku na straně, jako ochranu před šípy, kterými obránci vždy štědře obdarovávají Vikingské lodě před přístavem či hradbami. Příď vždy zdobí Dračí hlava. U obyč. Drakarů je vyřezána ze dřeva, u lodí Jarlů je kovová a někdo z Jarlovy domácnosti má pod trestem smrti za úkol starat se, aby nezrezla, nebo se neztratila.

Zbraně

     Vikingové jsou schopni používat všechny zbraně pro boj na blízko, ale v boji na dálku jsou schopni používat toliko vrhacích seker a oštěpů. Každý viking má od 10.úrovně bonus +1 k UČ se sekerami.



Zahoď ten luk, nebo ti z něj nadělam třísky!

Ruga Drtič při pohledu na luk svého přítele



Zbroj

     Používají jen tři druhy brnění buď medvědí kůži(KZ:3-4), nebo kroužkové, ale ze všeho nejraději mají masivní plátovky. Rytířské nesnáší.

Strach z kouzel

     Vikingové znají kouzla jen z vyprávění od kupců z jihu a pokládají je za báchorky a pohádky. Proto je šance 50%- 2 x úroveň, že Viking při spatření kouzla, jehož je cílem zpanikaří a uteče, nebo při fatalu dostane berserka.

Rodové zbraně

     Thrim- Jedná se o velmi masivní meč trochu podobný bastardu, který však mohou Vikingové používat s přehledem v jedné ruce. Ala nemohou s ním jednoručně zasazovat tak tvrdé rány, což znamená že pokud padne 1k6-6, tak může Viking házet znovu jen pokud drží Thrim v obou rukou. Všechny ostatní rasy musí držet Thrim obouruč!

  SZ útočnost OZ
Thrim 5 +2 +0

     Brug- Jeden a půl metru dlouhá masivní dvoubřitá sekera. Má metr dlouhou a třičtvrtě metru širokou čepel. Přez svoji masivnost je poměrně dobře ovladatelná a jsou ji schopni ovládat jen vikingové, barbaři a trpaslíci.

  SZ útočnost OZ
Brug 4 +4 +0

Zvláštní zbroj

     Jarlova rodová zbroj: Každý Jarl dává rád najevo „Že je tu velkej šéf.“, a tak šetří a šetří až nastřádá na zvláštní brnění. Je to jako uhel černé masivní a těžké brnění s jeho rodovým znakem na předním plátu libovolně dozdobeno. Toto brnění není nijak zvlášť mocné, ale je opravdu hezké.

  KZ cena váha
Jarlova rodová zbroj 8 1200zl 900mn



     Díky:Přestože vím, že tato rasa už byla sepsána, zajímám se o vikingy tak, že jsem se rozhodl sepsat je tak, jak si je představuji já. Rád příjmu konstruktivní kritiku. Tímto děkuji Grollwovi, Hexeovi, Saladinovi a mnoha dalším za skvělé chvíle, které jsem strávil v jejich společnosti při hraní a rovněž jim děkuji za jejich skvělá povolání a rasy, kterými jsem se částečně nechal inspirovat. Také jsem čerpal ze serveru Draci doupe. Vím že mythologie není zcela přesná a že bohů mají víc, ale myslím si, že to takhle stačí! Rovněž omluvte gramatické chyby, válka s mou češtinářkou je daleko od konce! Pokud chcete hrát s bojovými tetováními, tak vřele doporučuji používat pravidla pro Barbariany!

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Je to fakt bomba moc se mi to líbí už hrajeme 2 a vopravdu hustota povedlo se ti to jen tak dál!


 Uživatel úrovně 0

Trochu bych pokáral ty kritiky, kteří tuto rasu tak rychle zavrhli: Autor si s tímto příspěvkem dal asi dost práce a snažil se, aby vypadal co nejlépe, bohužel něco mu nevyšlo, ale to není důvod tomu dávat tak nízké hodnocení. A jelikož já hraji ve světě, který je vikingy (ale nejen jimi) inspirován, určitě to použiji (i když by bylo jednodušší použít barbara :-)). Škoda, že nemůžu hodnotit. Dal bych asi 4*.

s úctou


 Uživatel úrovně 0

Přestože je můj příspěvek starý, jako věčnost sama, cítím potřebu se vyjádřit k Apeině příspěvku.
1)
a)vikinskou kulturu, způsob života, zbraně atd. mám nastudovány velmi, velmi slušně, ale pravidla pro mořeplavbu jsem předtím nikdy nepoužil a z toho pramení i možné nesrovnalosti v číslech v tabulce
b)Středověký Drakar by pochopitelně něco takového dokázal dosti obtížně(aniž by se poškodil), ale pro potřeby fantasy světa se snad mohl upravit. Pokusil jsem se skloubit základy historických reálií s fantasy, ale příliš se mi to v některých částech nepovedlo...

2) Přemýšlela si někdy o tom, že muži s nějakým postavením nemohou mít za nástupce levobočky....
Nešlo to povětšinou v historii, ani ve většině fantasy světů to není možné (nebo je, ale jen zřídka)

VZKAZ PRO VŠECHNY, KTEŘÍ SNAD JEŠTĚ DOUFAJÍ V NOVOU VERZI: HRAJU TEĎ DRD+ A VZHLEDEM K RASE "HORALÉ" SE MÁ POTŘEBA UDĚLAT NOVOU VERZI POVÁŽLIVĚ ZMENŠILA, POKUD PŘECI JEN NĚKDO CHCE VIKINGY PRO DRD-, TAK AŤ MI NAPÍŠE A JÁ SE S NÍM MILERÁD DOHODNU A POŠLU MU POUPRAVENOU VERZI Vikingů k předělání.


 Uživatel úrovně 0

Nechci, aby moje hlasování vypadalo zlomyslně, ale i když odčtu všechny historické výhrady, dvě věci jsem nekousla:
1) Vynikající stavitelé lodí, kteří za
a) staví něco, co podle popisu nesahá manévrovacími schopnostmi skutečnému drakkeru ani po kotníky ( a vikungové sa palubou)
b) najedou dřevěnou přídí do mola tak, až roztříští fošny (co kdyby tam byl příčný trám nebo středový kůl?)

2) Vikingové jsou, podle výslovného autorova tvrzení, polygamní a přitom jarlové často vymírají po meči.


 Uživatel úrovně 0

Je to dobry ale nedotahly urcite ho pouziju ale trosicku si ho upravim....Tobe to doporucuju taky a dat to jako 2. verzi protoze napad to je fakt originalni hlavne to nevzdavej!!!


 Uživatel úrovně 0

Mě se to líbí, davám 4*


 Uživatel úrovně 0

Teda, nějak se mi zdá, že když píšeš třeba obchod, nebo obživa, tak napíšeš jen jednu větu a to všechny odrazuje... Pokud budeš příště chtít něco psát, měl bys to daleko lépe rozepsat....


 Uživatel úrovně 0

Je to nedodelany:)


 Uživatel úrovně 0

Manaroth: Al eza to se nulka nedává!! To je to samí jako by ti učitel řekl: "Sice to umíš, ale nějak se mi nezdá barva tvé košile!!Za pět!!!"


 Uživatel úrovně 0

Sic je to dobře promakane ale mě sa to nelibi