Nové Rasy

Temný trpaslík Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 53

Temný trpaslík

Pokud se v následujícím textu zmiňuji o trpaslících myslím tím temné trpaslíky, není-li v textu uvedeno jinak.

Původ

Temní trpaslíci jsou vlastně jedněmi z nejbližších potomků Starých tpaslíků. Tvrdí se, že oni si jako jedni z mála zachovali čistou krev prapředků. V době kdy trpaslíci poprvé spatřili světlo světa (rozuměj prokopali se na povrch) už měli velmi vyspělou civilizaci a uměli zpracovávat mnoho kovů a kalit ocel. Na povrch se první trpaslíci dostali právě v době kdy zuřila první z magických válek mezi čaroději. Na straně dobra stáli lidé a elfové, na straně zla skřeti a jiná havěť. Civilizace na povrchu v té době měli ještě málo vyspělé zpracování kovů a trpaslíci mohli přinést zásadní zvrat ve válce, která se vyvíjela v neprospěch rozumných ras. Většina trpaslíků se opravdu přidala na stranu lidí a elfů, ale malá skupinka se rozhodla jinak. Temní čarodějové jim totiž výměnou za jejich znalosti týkající se výroby zbraní a různých mechanismů nabídli znalost magie, která byla do té doby trpaslíkům odepřena. A oni přijali. Byli to oni kdo vyrobili první skřetí šavle, první obléhací stroje a metače ohně.
Nakonec byla, ale temná strana poražena a oni byli všemi pronásledováni a museli se proto uchýlit mimo civilizaci na nejsevernější neobydlenou část kontinentu, do oblasti věčné zimy. Spolu s nimi tam uprchlo mnoho skřetů a jiných nízkých ras.
Dlouhou dobu o sobě vůbec nedávali znát, a svět pomalu zapomínal, nyní se ale objevují zprávy že sever znovu ožívá…

Vzhled

Temní trpaslíci jsou stejně jako ostatní trpaslíci malé, ale robustní postavy. Jejich vlasy a vousy mohou mít různé barvy, ale nejčastější je zrzavá barva, naopak blond se téměř nevyskytuje. Kůži mají světlou. Jejich hlavní zvláštností jsou ale oči, mívají většinou barvu tekutého zlata a nebo smaragdově zelenou, možná je ještě jejich kombinace.
Dožívají se velmi vysokého věku několika set let, ještě asi o dvě stě let víc než ostatní trpaslíci.

Způsob života

Do této doby jich většina žije na nejsevernější výspě světa ,v oblasti věčné zimy. Tam si pod horami budují svá města, která jsou velmi dobře skryta před okolním světem. Jejich města nejsou tak obrovská jako města jejich jižnějších bratranců, ale mají v sobě velkolepost prvních trpasličích sídel.
Mnoho času tráví stejně jako ostatní trpaslíci těžbou kovů a drahokamů z nichž pak vyrábějí dokonalé zbraně, zbroje a mocné artefakty.
Trpaslíci se zcela distancují od zemědělství, nebo obchodu. Většinou si zotročí nějaký primitivní skřetí národ žijící v okolí a ten pro ně během krátkého polárního léta pěstuje potraviny a v zimě pořádá nájezdy na severní výspu civilizace. Často skřety používají i jako otroky pro práci v dolech.

Přesvědčení a osobnost

Jsou většinou krutí a nemilosrdní. Mezi sebou ale udržují dokonalý řád a organizaci. Nemají v sobě tu samou živelnou krutost jako skřeti, ale mnohem více promyšlenou a cílenou. Často se snaží ovládat jiné a věří ve svou nadřazenost nad ostatními rasami. Ale může se stát, že se objeví vyjímka, trpaslík inklinující k dobru, takový jedinci jsou většinou zabiti a nebo pokud mají štěstí vyhnáni. Takoví odpadlíci se často stávají dobrodruhy.

Dobrodruhové

Jak již bylo řečeno v části původ, temní trpaslíci se spolčili s temnou stranou výměnou za znalost magie, která jim byla do té doby neznámá. Proto se mezi temnými trpaslíky vyskytují i magicky nadaní jedinci. Není jich mnoho, podle dostupných informací je magicky nadaný asi každý padesátý trpaslík. Díky tomu mají, ale temní trpaslíci uplatnění i tam kde to není pro trpaslíky typické mezi magicky nadanými povoláními.

Vlastnosti

Uvedl jsem zde tabulku vlastností. Jedna část platí pro obyčejné temné trpaslíky, ta druhá pak pro ty magicky nadané.

DruhSílaObratnostOdolnostInteligenceCharisma
Obyčejný trpaslík11-167-1212-177-127-12
Oprava+2-2+3-3-2
Mag. nadaný trpaslík7-128-1311-1611-168-13
Oprava+1-2+2+0-1

Jazyk a písmo

Temní trpaslíci si narozdíl od ostatních trpaslíků ještě uchovali původní jazyk nedotčený. Mluví jazykem Starých tpaslíků, kterému sice většina trpaslíků rozumí, ale ostatní rasy s tím budou mít velké problémy. I jejich písmo se dochovalo nezměněné a píší proto téměř zapomenutými a velmi složitými runami (ostatní trpaslíci používají modernější jednodušší obměnu).
Kromě svého jazyka mluví také často jazyky skřetích ras, které jim často slouží.

Rodová zbraň

Rodovou zbraní temných trpaslíků není jako u ostatních trpaslíků válečná sekera, ale válečné kladivo.
S jakýmkoliv kladivem si trpaslík, nezávisle na povolání může cvičit přesnost +1(1500zt, jako u válečníka z PPZ) ale ne více pokud není válečník.

Zvláštní schopnosti temných trpaslíků

Infravidění
Na tomto místě musím souhlasit s mnoha ostatními PJ a infravidění zrušit. Je nahrazeno dále popsaným viděním ve tmě.

Vidění ve tmě
Trpaslíci jež tráví dlouhou dobu v podzemí, si časem přivykali stále více na temnotu a jejich oči se stále zdokonalovali. Po několika tisících letech jsou nyní jejich oči schopny vidět ve tmě.

Trpaslíci ve tmě vidí stejně jako ve dne ale pouze v odstínech šedi a pouze na vzdálenost 25 sáhů, pak se jejich vidění postupně zhoršuje.

Odolnost vůči magii
Tuto schopnost mají jenom ti temní trpaslíci, kteří se nenarodili jako nadaní (viz. dobrodruhové).
Magické schopnosti se totiž neprojevují jen u magicky nadaných jedinců, ale i obyčejných trpaslíků, kteří díky nim získávají částečnou magickou odolnost.
Je-li trpaslík cílem nějakého kouzla nebo efektu jehož původcem je magie (do této oblasti se počítají i démoni astr. sfér), nebo se nachází v oblasti působení kouzla a kouzlo vyžaduje hod proti pasti získává trpaslík od 1. úrovně bonus +1 na použitou vlastnost. Tento bonus se zvyšuje na 6. úrovni na +2 a na 16. úrovni na +3.
Je-li trpaslík magicky zraněn, tak je zranění které je mu způsobeno o 1 menší. Za magické zranění se považuje jakékoliv zranění způsobené pomocí magie, nebo démonů astrálních sfér.

Temní trpaslíci a skřetí rasy
Jelikož jsou se skřetími rasami často v kontaktu znají zpravidla alespoň jeden z jejich jazyků (hod 1k10 pokud padne 7,8,9 nebo 0 zná postava 1,2,3 respektive 4 jazyky skřetích ras podle uvážení PJ).
Skřetí rasy mají z trpaslíků strach a chovají k nim úctu jako k válečníkům a výrobcům zbraní. Pokud bude tedy trpaslík vyjednávat s někým ze skřetího plemene bude mít určité výhody (záleží na Pj).
Trpaslíci se také vyznají ve způsobech zvyklostech a bojové taktice těchto ras, pokud bude trpaslík bojovat proti jakékoliv skřetí rase získává automaticky bonus +1 na obranu i útok a pokud je válečník tak i +20% na zastrašení.

Kovářství, znalost kamenů a kovů
Stejně jako ostatní trpaslíci i temní trpaslíci se velmi dobře vyznají jak v kovářství tak v těžbě. Proto mají bonusy při výrobě zbraní pomocí schopnosti kovářství a při odhadování pravosti a ceny šperků a drahých kamenů (bonus vždy závisí na PJ).


Závěrem chci poděkovat Zelgarisovi za inspiraci v oblasti odolnosti na magii.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Fakt dobry. Docela originalni napad . Dost se mi ti libi


 Uživatel úrovně 0

to dart: ten kdo nebude chtít hrát zlého trpaslíka :)


 Uživatel úrovně 0

Pěkný.


 Uživatel úrovně 8

Je toho celkem málo...na druhou stranu psát víc by asi bylo zbytečné, protože by to příliš zasahovalo do světa jiných PJ-jů a stejně by to museli předělávat. Možná, že se ale dalo trochu víc naznačit.
Proto ****


 Uživatel úrovně 0

Poznávám správně Chaos Dwarfy? ;-)


 Uživatel úrovně 0

Je to ostrý ale představa trpaslík kterej je magicky nadanej je divná.


 Uživatel úrovně 0

no,NO. tROCHU SE MI TO ZDÁ PŘEMRŠTĚNÝ, Kdo si teď veme tzv."obyčejného trpaslíka" z PPZ?


 Uživatel úrovně 0

Fakt dost dobrý nemám k tomu výhrady.


 Uživatel úrovně 0

To není vůbec divné, že skoro všichni musi narokovat pro zlo, jednou je to temná rasa, která se přidala na stranu zla, tak mají prostě zlé přesvědčení! Já si myslím, že to tam přesně sedí! A pozor na Djiskru, je to až moc velký kritik trpaslíků...:-)


 Uživatel úrovně 0

Jo je to dobry ale neni nahodou moc silnej.Taky se mi neliby proc musi skoro vsichni narokovat pro zlo jnak moc dobry.Nejvic se mi libi jejich životní řád