Nová Povolání

Druid Hodnocení: Nic moc

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 12

Druid je postava která využívá lesní magii a lesní duchy. Zkrze přírodu druid léčí a prosí o pomoc matku přírodu. Druid se velmi dobře orientuje v lese a rozpozná všechny byliny které rostou volně v přírodě. Pomocí lěčivých bylin dokáže druid léčit a vyrábět léčivé obklady. Pro druida se nejvíce hodí elf či člověk.


Tabulky životů
1.úroven - 9 + 1k6
2.úroven - + 2 + 1k6
3.úrověn - + 1k6
4.úroven - + 1k6
5.úroven - + 1k6


Tabulka Mag energie
1.úroven - 15 + 1k10
2.úroven - 5 + 1k10
3.úroven - + 1k10
4.úroven - + 1k10
5.úroven - + 1k10

Rodová zbran druida :

zelená hůl 5/+0 Mag energie : 6´
Zvláštní schopnosti : lístová břitva - 1-6 životů
(2Mg)
Z hole vystřelí 5 listů ostrých jako břitva které dokáží přeříznout i kouskly dřeva 2 couly široké



Obratnost: 13-18
Inteligence: 13-18

Dovednosti:

Bylinkářství

-Druid rozpoznává byliny roztoucí ve volné přírodě. Vzácně vyskytující rostliny dokáže rozpoznat pouze výjmečně (10% šance)

Mluva se zvířaty

-Druid dokáže mluvit se zvířaty pouze telepaticky dokáže mluvit se zvěří z lesů nikoliv humanoidy či jiné. Dokáže mluvit se zvířaty A - B nikoliv A0 a také pouze se zvířaty mírumilovnými

Odolnost vůči jedům

-Durid je odolný vůči jedům které mají sílu až 5 stupnů z 10 (5 dokáže zabít)

Zvláštní schopnosti:

Vyvolání požírače

-Druid vyvolá požírače který vypadá jako klacek o velikosti 2 sáhů. Požírač dokáže útočit pokud požírač pozře mrtvolu humanoida o velikosrti A (např skřet) přidá svému vyvolávači 1-6 životů. takto požírat může pouze jednou denně


Života schopnost: 4k10
Útočné číslo: +5
Obranné číslo: 5
Cena kouzla: 20 magů po dobu neurčitou
Potřeba: Klacek (2sáhy)

Přírodní léčení
Druid léči ssvého člena skupiny za 3-8 životů
Cena kouzla: 10 magů
Potřeba: Kapradí

Diskuze

 Uživatel úrovně 1

Hm... V první řadě bych chtěl ocenit začínajícího (a možná i mladšího) uživatele, který se po pár dnech na serveru hned pustil do publikování svého díla. Loghaine prosím zkus vzít kritiku uživatelů tu, jako radu a pomoc, ne jako ušlapání do země, nebo nějaký osobní útok na Tebe. Jinak ale bohužel nezbývá, než souhlasit, že se jedná spíše o koncept... poznámky.. není to moc dodělané, ani promyšlené.
Doporučil bych si příště otevřít nějaká pravidla (eventuálně se dají i někde stáhnou (--- což samozřejmě tímto komentářem nechci podporovat --- )) a podívat se, jak vypadá popis postavy tam. Nebo podívat se na jiná už schválená povolání.
Pokud bys naopak chtěl ukázat, že používáte jednoduší pravidla, kde necháváte volnější ruku pro RP a dohodu hráče+PJ, tak bych to napsal do popisu. Klidně i víc, než jednou větou to zdůvodnil... ale tohle mi přijde až příliš osekané...
Každopádně bych doporučil dát dílo nejdřív do Moudré Sovy. Aspoň na týden - dva, případně na něj udělat reklamu v putice (eventuálně na foru)...
Dílo kritizovali už kolegové níže, takže to psát asi už nebudu... Každopádně tě chci povzbudit ať neztrácíš odvahu a chuť dělit se o své nápady a zážitky. Rádce nemáš, ale klidně se neboj obrátit sena nějaké rádce, nebo i na ostatní uživatele, co bývají přihlášení.. určitě ti rádi poradí, nebo pomohou...


 Uživatel úrovně 5

UnknowN: Máš pravdu. Proč ne. Ale takhle? To ne.


 Uživatel úrovně 0

Dobrý den,

z díla samotného jsem poněkud zmaten a nebudu proto hodnotit, musel bych velmi nízko. Stotožňuji se s otázkami od Akirose... zkrátka je zde příliš mnoho otazníků, abych dílo mohl dobře uchopit a být schopen s tím nějak naložit.

Martel z Kantonu


 Uživatel úrovně 3

No abych řekl pravdu, tak už při čtení úvodu jsem uvažoval, zda nepsal příspěvek nějaký robot...:) povolání je zpracované tak nějak rámcově, ale co do stylu psaní to na mě skutečně působí, že to dané skupině ke hře stačí.
Pravidla jsou ale hodně nedokonalá a při přečtení každé schopnosti a kouzla mě napadá nějaká otázka. Jak často se doplňuje mana v holi, je meditace stejná jako u hraničáře, jedná se o hraničářskou magii?, proč je léčivé kouzlo tak neefektivní oproti uzdrav lehká/těžká zranění, jak dokáže "klacek" pozřít cokoliv o velikosti A, doba neurčitá? Bylinkářství je dovednost, pokud se jedná o schopnost s podobnou funkcí, snažím se ji odlišit už v názvu, není 10% šance málo (Druid na vyšší úrovni by mohl mít větší šance), mluvení s mírumilovnými zvířaty? Temní druidi být nemohou? Jak poznám mírumilovné zvíře? Listové čepele se mi jako nápad líbí, ale pokud chápu správně 5 listů = zranění za 5 - 30 žvt, jaký je dosah? Šance na zásah? Není to nějak silné? Kolik kol se kouzlo vyvolává? Kde jsou ty léčivé obklady psané v úvodu?..... Jako rámcový nápad proč ne. Spíše bych ale vycházel z klasického druida a jen ho např. okořenil nějakými novými kouzli


 Uživatel úrovně 8

Zpracovat druida pro prvních pět úrovní jako ještě přírodnější variantu hraničáře... proč ne. Dokonce i nárůst magenergie přes hody na k10, namísto klasických inteligenčně-úrovňových tabulek by byl ok.

Nicméně ten zbytek mi připadá značně schematický - spíš jako osobní poznámky, než text určený pro hráče, který by měl z textu snadno pochopit, co mu povolání nabízí, tzn. schopnosti by měly být řádně vysvětleny a tam kde nepoužívají standardní pravidlové mechanismy, by měly být vysvětleny i ty - a ne abychom se museli domýšlet, co to znamená, když má jed sílu pět stupňů z deseti, a jestli se to vůbec nějak vztahuje k pasti na odolnost.

Loghaine, na tomhle serveru se *vždycky* najde někdo, komu budeš muset vysvětlovat, co jsi myslel tím či oním, ale při psaní příspěvku by ses měl snažit, abys toho musel vysvětlovat co nejmíň - proto se rádi držíme oficiálních pravidlových mechanismů, protože ty tak nějak známe a chápeme všichni, takže se vysvětlovat nemusí prakticky nic. Jakmile ale budeš odkazovat na nějaká svoje pravidla, nebo něco vynecháš, protože ve svojí hře to bereš jako samozřejmost, tak z toho my ostatní budeme akorát tak zmatení jako lesní včely.

Sccione, sám taky razím politiku "schválit všechno, on už si to Darwin přebere", takže máš u mě jednoho bludišťáka za to, že neomezuješ svobodu projevu. Zároveň bych ti ale chtěl připomenout, že během schvalovacího procesu máš i možnost zeptat se svého milovaného tribuna, kdo je autorem toho a toho příspěvku v čekárně, a po zjištění této informace můžeš dotyčného autora zkontaktovat, a nějak taktně ho seznámit s tím, co by mohl očekávat, pokud bys daný příspěvek schválil tak, jak je. Víš co - nějaké to "Jste si jistý? Nechcete třeba nápovědu 50:50? Nebo se zeptáme publika? Co třeba přítel na telefonu?". Když si dotyčný bude jistý (nebo se mu to prostě nebude chtít předělávat), tak to prostě schválíš s čistým svědomím, a když si nebude jistý, tak své dílo zdokonalí, a vydělají na tom všichni.


 Uživatel úrovně 8

Přiznám se, že se jedná o dílo, které se mi hodnotí jen velmi těžko. Dokonce bych řekl, že je na oné pomyslné hranici schvalitelnosti, ale nakonec jsem usoudil, že mu nebudu upírat světlo veřejnosti. K tomu mě vedlo několik důvodů. Po formální stránce povolání obsahuje takřka všechny základní informace (vlastnosti, úpravy životů, schopnosti). Dále obsahuje i několik mechanismů, které dle mého názoru mohou posloužit jako zajímavá inspirace pro ostatní. A v neposlední řadě je to úprava, se kterou autor (a nejen on) aktivně hraje, takže dílo lze alespoň částečně vnímat i formou "jak se hraje jinde."

Bohužel ve zbylé části mého úvodního slova nebudu příliš vstřícný. Není mým zvykem komentovat gramatickou stránku povolání, ale v tomto případě už dochází i k chybám, které znemožňují jasné pochopení textu, což je podle mě dost závažná chyba. Rezignace na interpunkci je nadmíru mrzutá, protože pak vznikají takové přešlapy, jako například u požírače, u kterého je věta, která říká, že může útočit tehdy, pokud pozře nějakou mrtvolu.

Popisy dovedností a schopností jsou obecně na úrovni nedostatečnosti. Občas chybí i zásadní informace, například u magického útoku holí, zda zranění za 1-6 životů způsobí každý z pěti listů, nebo všechny dohromady. Také zde není uvedena šance a omezení zásahu (jako se používá například u blesků věta "automaticky zasáhne protivníka). Požírači chybí kromě počtu životů a bojových hodnot všechny další pravidlové informace. Cena jeho kouzla je popsána jako "20 magů na dobu neurčitou", což by ale klidně mohlo znamenat, že oněch 20 magů lze zaplatit kdykoliv.

V podstatě bych mohl ve výčtu nedostatků pokračovat, ale ponechám je stranou, protože si je jistě uvědomí každý čtenář sám.

Je totiž evidentní, že toto povolání je upraveno pro použití ve hře, kde nejsou podstatné všechny pravidlové detaily a proto i dílo obsahuje jen ty nejnutnější informace. Co oceňuji je nápad s bonusem k počtu životů pro první úrovně a svým způsobem je logický i hod na magenergii (životy přibývají stejným způsobem). Možná by v tomto případě mohl přírůstek magenergie na další úrovni odpovídat bonusu za inteligenci + hod 1k10, podobně jako se k hodu na životy přičítá bonus za odolnost. Když si tak procházím čísla, musím též přidat k dobru povolání, že není přesílené, vlastně se zdá být i poněkud vyvážené vůči dalším pravidlovým povoláním. Jediná škoda je, že tohoto nového druida s nimi skoro nelze srovnávat.

Co mě také trochu zaráží je fakt, že kromě nárůstu magenerige a životů se druid prakticky v ničem jiném při postupu na vyšší úrovně nezlepšuje, což je dle mého názoru vcelku důležitý prvek v RPG.

Závěrem, byť poněkud zahořkle, musím vyzvednout rozsah díla. Krátkost a stručnost je kvůli množství chyb v textu vlastně předností. Pro jakékoliv zveřejňování textu však platí, že nejlepší, co lze udělat je nechat si to po někom alespoň přečíst.