Nová Povolání

Štítonoš Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 8

Štítonoš Štítonoš je nové povolání určené převážně skupinám se slabou obranou a skupinám, které potřebují „tank“. Je to kombinace válečníka a alchymisty. Má rozličné zkušenosti, které jistě přinesou do hry něco nového.

Typického štítonoše ve světě poznáme podle toho, že je sladěn do barev království, klanu či družiny, které je členem. Často nosí zástavu nebo má na svém štítu vyobrazen erb. Tyto jedince pak nalezneme v hradech, chrámech a také v osobní stráži samotného Krále…

Štítonoš ovládá jen jednoruční zbraně vyjma těch **těžkých. Ovládá též všechny **lehké vrhací předměty. Je zvyklí používat všechny druhy brnění a dovede zacházet se štítem. Jednou z jeho předností je i kombinace OZ se štítem (sčítají se, jen když je OZ kladné).

**Omezení na menší ÚČ je stanoveno jako regulace s velkým OČ, aby tak nevznikla přesílená postava.

Vlastnosti podle povolání

obratnost [12 – 17]
odolnost [13 – 18]

Životy

základ: 9 / 1k6 + 3

Tabulka zkušeností:

ÚroveňZkušenostCena
1 0 0 zl.
2 500 2 zl.
3 1000 4 zl.
4 1975 8 zl.
5 3925 13 zl.
6 7800 19 zl.

Schopnosti:

1. úroveň

Na první úrovní se štítonoš teprve seznamuje se svými schopnostmi a teprve si zvyká na život „tam venku“, nemá proto příliš rozličné schopnosti, kterými by dostál své pověsti ochránce skupiny.

Léčení lehkých zranění

Štítonoš je naučen uplácat si v případě nouze regenerující mastičku aplikující se přímo do rány, jenž je schopna terč vyléčit za 1k6 životů a to do doby 6 směn. Aby se však rány plnohodnotně zhojili a postava opět nabyla celkového nebo alespoň zvýšeného počtu životů, musí být v klidu a odpočívat (tzn. bez boje a většího pohybu). Stejnou postavu je možno léčit znovu až po 1k6 dnech, aby si organismus nezvykl na pravidelný přísun ozdravných látek. K vytvoření této směsi potřebuje štítonoš nasbírat pár bylinných ingrediencí, jejichž hledáním ve **volné přírodě** byl naučen již v základním výcviku. K jejich hledání slouží následující tabulka, k jejímž číslům se ještě připočte, nebo odečte 5% za každý bonus, či postih za obratnost, jelikož bylinky potřebné pro mast rostou často v dost nepřístupných místech, jako koruna stromu, či štěrbina mezi skalami.

ProstředíZákladní nalezení
Prales 90 %
Hvozd, Hustý smíšený les75 %
Hustý listnatý, jehličnatý les60 %
Pastviny, stepi, kopce30 %
Vrchoviny, hory10 %
Jeskyně, doly1 %

Hledání trvá 1k10 směn. Bylinky, stejně jako mast ve výsledku váží 1 minci. Štítonoš si smí nabrat bylinky do zásoby, vydrží mu však jen 1 den, než uvadnou nebo seschnou, čímž ztratí své léčivé schopnosti. Příprava této masti trvá 1 směnu. Výhoda tohoto umu pramení také z toho, že štítonoš může takto léčit i své druhy. Stává se z něj tedy i lehký ranhojič.

**Bylinky na regenerační mast znají výhradně jen štítonošové a jelikož je recept na mast jeden z největších pokladů tohoto povolání a dědí se z mistra na žáka, prozatím nikdy nepronikl do společnosti, a tudíž se nedá sehnat ve městech apod. na koupení.

Zostřené smysly:

(tato schopnost je aktivována pořád)

Štítonoš má už od základního výcviku zostřené smysly, aby tak dokázal lépe ochránit toho, koho doprovází. Může tak včas odhalit blížícího se nepřítele, poznat, zdali není v nápoji přimíchán jed, či vycítit strach cizích osob. Tato schopnost se projevuje na *Náhodném objevení* a *Hledání obj./mech.* Co úroveň se štítonošova pravděpodobnost k náhodnému objevení zvyšuje o -2% a k hledání o +2%. Tyto bonusy jsou uděleny za zvýšenou ostražitost.

2. úroveň

Na této úrovni se štítonoš konečně naučil zacházet se štítem tak, aby jej mohl využít k některým svým schopnostem. Takovéto schopnosti budou označeny hvězdičkou.

*Omráčení štítem

Tato schopnost funguje na stejném principu jako útok naplocho jakékoliv zbraně na blízku. ÚČ pro tento druh boje určíme jako SZ (štítu) 4 + bonus za sílu. Zraňovat se štítem jako s normální zbraní nelze. Po 1 směně, kdy je postava omráčena, se jako obvykle odečítá patřičný počet životů, tedy 1/4 z celkového stinného zranění.

Útok naplocho PPZ str. 73

3. úroveň:

Štítonoš si osvojil mentalitu tvorů, obklopujících jeho svět a získal tak pár nových schopností.

Strhnutí pozornosti:

Štítonoš má určitou šanci, strhnout na sebe pozornost nepřátel tak, aby si za cíl vybrali namísto ostatních jeho samotného. Při strhávání pozornosti na svou stranu se štítonoš snaží tvářit co nejvíc výhružně, popichovat nepřátelé urážkami a výsměchem a má-li štít, začne do něj bušit svou zbraní. To vše zapříčiní, že se v očích nepřítele stane nejvyšší potencionální hrozbou, tudíž se ho snaží co nejrychleji zlikvidovat. (šance pro tankování)

bojovnostoprava charismy
543210-1-2-3-4-5
25%7%10%12%15%17%20%23%25%27%30%
37%10%12%15%17%20%23%25%27%30%33%
410%12%15%17%20%23%25%27%30%33%35%
512%15%17%20%23%25%27%30%33%35%38%
615%17%20%23%25%27%30%33%35%38%40%
717%20%23%25%27%30%33%35%38%40%43%
820%23%25%27%30%33%35%38%40%43%45%
923%25%27%30%33%35%38%40%43%45%48%
1025%27%30%33%35%38%40%43%45%48%50%
1127%30%33%35%38%40%43%45%48%50%53%

Zdali se strhnutí pozornosti povede se ověřuje u každé bestie zvlášť.

Válečný pokřik

Válečný pokřik je schopnost, kterou dokáže štítonoš vyburcovat své druhy a tím jim na 2 kola zvýšit OČ o +1. Tuto schopnost je schopen použít znovu až po uplynutí šesti směn.

4. úroveň

Štítonoš se právě naučil nové kousky se svým štítem.

Úkryt za štítem:

V pravidlech DrD je psáno: Úkryt: Když se obránce za něčím schovává, je těžší ho zasáhnout - je v úkrytu. Úkrytem může být stůl nebo židle, strom nebo skála. Štít neposkytuje úkryt (PPZ str. 76)

Štítonoš jako jediné povolání je tohoto pravidla zproštěn a automaticky se mu OČ zvyšuje o +1 až +4 podle kvality štítu. Výši bonusu určuje PJ.

**Tato schopnost je aktivní jen při střeleckém souboji (tzv. když na štítonoše někdo střílí, vyjma supertěžkých zbraní jako katapult, či balista)

5. úroveň

Štítonoš konečně dosáhl svého příslibu jako ochránce skupiny. Seznam svých základních dovedností dovedl až do úplného konce, teď už se může jen zlepšovat.

Shrnutí:

Štítonoš má od první úrovně zesílené vjemy, díky kterým dokáže pár užitečných kousků a také je schopen namíchat směs léčící zranění z lesních ingrediencí. Od druhé úrovně může používat svůj štít k útoku naplocho. Od třetí úrovně je schopen strhnout na sebe pozornost a tím zachránit své druhy, nebo jim dát příležitost zaútočit v plné síle a ještě je podnítit k lepší obraně pohotovými radami. Na čtvrté úrovni se štítonoš naučil užitečné fígly, které mu pomáhají v obraně, potřebuje k nim však štít.

Za pomoc s dílem děkuji všem z MS a zvláště pak Fafrinovi a Sccionovi :)

Diskuze

 Uživatel úrovně 8

Další válečnické povolání pro družiny, které dávají přednost boji před ukecanými hrami - protože mimo boj se Štítonoš (stejně jako původní válečník) příliš neuplatní. Rozhodně jde o zajímavý nápad a doufám, že se dočká nějakého dalšího rozvinutí. Vzhledem ke svému zaměření je poměrně stručné, což jen usnadní využité ve hře - stačí jen vzít a hrát.


Všechny zvolené schopnosti se mi líbí (jak nápadem tak z hlediska čísel a mechanismů - přijdou mi rozumě zvolené), dobře odpovídají tomu, co umí a jak funguje válečník v pravidlech - jen se místo na úrok soustředí na obranu. Dokážu si představit že na vyšších úrovních budou rozvíjeny vyššími bonusy stejně jako u válečníka.


Trochu mě překvapuje že není nějaký prostor věnován vlastním štítům a jejich možnostem využití, přece jen s pavézou se zachází trochu jinak než s pěstním štítkem (abych vybral dva extrémy). V tom rozhodně vidím další potenciál pro rozvoj povolání.


Na rozdíl od válečníka jsem si zde nevšiml žádného bonusu k iniciativě nebo akcím navíc, možná by stálo za zvážení zda by štítonoš nemohl mít nějaké zvýhodnění u akcí obrana a obrana a krok - stejně jako válečník dostane víc útoků za kolo.


Strhnutí pozornosti je navržené hezky, s ohledem na bojovnost cíle - ale nijak se časem nezlepšuje. Za zvážení by stál jednorázový bonus k pravděpodobnosti podle úrovně, aby nevznikala nějaká další složitá tabulka. Mimochodem, tahle schopnost dokládá jak zvrhle se DrD dívá na charismu (stejně jako u válečníka) - pořád se mi zdá že vyšší charisma by měla být výhodou i u zastrašení a podobných aktivit, přece jen by to neměla být prostá krása. Ale to je záležitost pravidel, ne tohoto povolání.


Celkem vzato je Štítonoš dobrý nápad, jen ne úplně dotažený. Zvlášť pokud se dočkáme rozvoje na další úrovně. (poznámka k tagování - můžu za něj z větší části já, chyby padají na mou hlavu)